Befektetés a jövőbe

Autószerelő tanulók Finnországból

2019. szeptember 02. és október 06. között két finn diák töltötte Békéscsabán Erasmus+ szakmai gyakorlatát. A fogadó, programokért felelős iskola a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma volt. A képzési időszak végén a fiatalokat arról kérdeztük, hogy hogyan érezték magukat az itt töltött 5 hét során.

- Mutatkozzatok be! Honnan jöttetek, mit tanultok?

- Artturi Johannes Noigård vagyok és Pori városából jöttem, Ossi Henri Mikael Luomanen vagyok és Ulvilából érkeztem. Mindketten a Sataeduban tanulunk autószerelést, az ulvilai tagiskolában. Osztálytársak vagyunk, másodévesek.

- Miért Magyarországot választottátok szakmai gyakorlatotok helyszínéül?

- Tanárunk említette ezt a lehetőséget, mivel két diák lemondta a kiutazást, így hely szabadult fel. Nem volt még ilyen jellegű tapasztalatunk, ki szerettük volna próbálni.

- Mennyire ismertétek Magyarországot a kiutazás előtt? Hogyan készültetek az útra?

- Csak néhány alapvető dolgot tudtunk, például az ország fővárosát. Tanulmányaink során a finn-magyar nyelvrokonságról is hallottunk. Különleges felkészítésben nem volt részünk, angol nyelvű önéletrajzot kellett készítenünk.

- Az öt hét elteltével milyen új ismereteket szereztetek Magyarországról?

- Magyar szavakat tanultunk meg, például burgonya, csirke (ezek nagyon hasznosnak bizonyultak ételrendeléskor), de megismertük Békéscsabát is.

- Hol töltöttétek a szakmai gyakorlatot?

- A fogadó munkahely a Meszlényi-Autó Kft. volt, ezen belül a Toyota márkaszervizben dolgoztunk.

- Milyen feladatokat kaptatok? Mit tanultatok a szervizben? Jól éreztétek ott magatokat?

- Nagyon szerettük a gyakorlati helyet. Az ott dolgozók segítőkészek voltak, sikerült új eljárásokat megtanulnunk. Általában alapvető szervizelési feladatokat végeztünk, olajat cseréltünk, fékberendezést, motort vizsgáltunk, javítottunk.

- Sikerült barátságokat kialakítani a nálunk töltött napok alatt?

- Elmondhatjuk, hogy a gyakorlati helyen és mindenhol a városban barátságos emberekkel találkoztunk. Kicsit tartottunk attól, hogy hogyan fognak bennünket, idegeneket fogadni, de ez végül sehol nem okozott problémát. A Meszlényi szervizben Mátyás, a Trefort iskolából pedig Martin segített különösen sokat abban, hogy jól érezzük magunkat Békéscsabán.

- Mivel foglaltátok el magatokat szabadidőtökben?

- Majdnem minden nap elmentünk a szállásunkhoz közeli edzőterembe, gyakran sétáltunk a belvárosban, és mentortanárunkkal, Kruzsic Lászlóval megnéztük Pósteleket és Gyulát is.

- Mi volt a legjobb és a legrosszabb része a Békéscsabán töltött napjaitoknak?

- Nehéz rossz dolgot találni, de a reggeli korai ébredések kihívást jelentettek nekünk. A legérdekesebb az volt, amikor ellátogathattunk a mezőberényi Streetfighter Napra.

- Szeretnétek a későbbiekben visszalátogatni Magyarországra?

- Igen, reméljük, hogy egyszer még visszatérhetünk, mert nagyon élveztük az itt töltött napokat, és a kellemes időjárást is, mely sokkal barátságosabb, mint Finnországban.