Befektetés a jövőbe

„AZ ÉLET NEM VISSZAHÍVHATÓ”

Vezetés közben veszélyes mobiltelefont használni. Erre igyekezett felhívni a figyelmet a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság az egyik békéscsabai középiskolában tartott rendezvényén.

„Az élet nem visszahívható” címmel tartott rendezvényt a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 2017. november 7-én, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában. A program a mobiltelefon vezetés közbeni használatának veszélyeit mutatta be azoknak a 17 és 20 év közötti fiataloknak, akiknek már van vezetői engedélyük. A téma ugyan valamennyi korosztályt érinti, de a középiskolásoknál különösen aktuális. Kevés vezetői tapasztalattal, rutinnal rendelkeznek, és sokat használják a mobiltelefonjukat – hangsúlyozta Hudák Pál r. ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese, a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság elnöke. Békés megye baleseti adataiban a tavalyi helyzethez viszonyítva kedvezőtlen tendencia figyelhető meg, ugyanakkor 2017 első 10 hónapjában kevesebb „B” kategóriás vezetői engedéllyel rendelkező fiatal okozott személyi sérüléssel járó közlekedési balesetet, mint az előző év azonos időszakában. Figyelemre méltó, hogy a személygépkocsival balesetet okozó fiataloknál az úgynevezett egyjárműves balesetek aránya igen magas. A tizenegy balesetből nyolcszor a kevés vezetői tapasztalattal rendelkező autós úgy tért le az útról, ütközött fának, borult árokba, hogy a balesetnek más részese nem volt.

Aki vezetés közben mobiltelefont használ, megosztja a figyelmét. Püski Attila igazságügyi műszaki szakértő balesetek elemzésén keresztül mutatta be a fiataloknak, hogy mi lehet ennek a következménye. Nagy a kockázata annak, hogy a járművezető késve reagál bizonyos forgalmi helyzetekre és balesetveszélyes helyzetbe kerül, balesetet okoz.

A Közlekedéstudományi Egyesület Békés Megyei Szervezete vizsgálta, hogyan hat a gépjárművezetőkre, ha vezetés közben mobiltelefont használnak, mennyire tudnak beszélgetés közben koncentrálni – mondta el a rendezvényen Dobókői György, a szervezet elnöke, a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatalának főosztályvezetője, a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság társelnöke. Egy gyakorlati feladatsort dolgoztak ki, amelyet a programon résztvevők telefonnal és telefon nélkül is teljesítettek. A kapott időeredmények, a manőverezés pontosságának összehasonlításával igazolható, hogy milyen mértékű veszélyekkel járhat a vezetés közbeni telefonálás – hangsúlyozta Benkő Mihály, a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatalának osztályvezetője. A rendezvényen a diákok az iskola udvarán kialakított pályán úgy vezettek személygépkocsit, hogy közben a saját mobiltelefonjukon beszéltek. A feladatok végrehajtása után a szakemberekkel együtt értékelték a teljesítményüket, összegezték a tanulságokat.

A vezetés közbeni telefonálás nemcsak a fiatalok körében, hanem valamennyi korosztálynál tapasztalható szabálytalanság. A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság ezúton is kéri a gépjárművezetőket, hogy tartsák be az előírásokat, ne sodorják veszélybe magukat és közlekedő partnereiket azzal, hogy kézben tartott mobiltelefont használnak!

Forrás: BMRFK