Befektetés a jövőbe

Az Erkel Színházban jártak a Trefortosok

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma az idei tanévben is részt vesz a Magyar Állami Operaház által meghirdetett Operaház programban.

Szeptember 30.-án, vasárnap Tóth Olga tanárnő vezetésével 32 Trefortos diák utazott a fővárosba, hogy megtekintse Mozart Figaró házassága című operáját.

A darab különleges volt, hiszen úgy dolgozta át Hábetler András rendező, hogy az a mai  körülmények között is érthető. Az előadással az volt a céljuk, hogy átlépjék az általános sztereotípiákat, miszerint az operákban kövér énekesek órákig egymás fülébe ordítoznak, majd hosszú áriázás után meghalnak. Ebben a darabban nem ez történt, hanem, fiatalok nyelvén szólaltatták meg az operát, mind zenei stílusban, mind szövegében. Lehetett bőven tapsolni, tetszést kinyilvánítani. Nagyon jó volt a bevezető, amit a rendező az elején elmondott, azonnal oldotta a hangulatot. A mintegy kétezer diák, akik hallgatták és nézték az operát, véleményem szerint nagy valószínűséggel megnézik majd a nem átdolgozott operákat is, mert sikerült a fiatalokat megnyerni ennek a műfajnak is. 

Tóth Olga beszámolója