Befektetés a jövőbe

Barátod az Internet

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke a Nemzeti Tehetség Program (NTP-TMV-17-0106) támogatásával 2017. november közepén meghirdette a „Barátod az internet – hogyan segít, hogy művelt is legyél?” című kreatív műveltségi versenyét.

A verseny céljaként a szervezők azt tűzték ki, hogy megmutassák: az informatika és a műveltség mennyire szorosan összefügg, a kettő milyen hatékonyan tudja egymást segíteni.

A feladatok összeállításakor alapelv volt, hogy a verseny résztvevőinek digitális írásbeli készségei úgy fejlődjenek, hogy egyben műveltségük is növekedjen, és tudatosuljon a diákokban, hogy a „keresés” önmagában kevés, hiszen műveltség nélkül hatékony keresés sem végezhető, tehát a klasszikus, tudásközpontú műveltség és a modern technológia nem kizárja egymást.

A felhívás a BSZC Kemény tagiskola 11.és a 12. évfolyamos diákjainak szólt, de a szalagavató teendői miatt elsősorban a 11. évfolyamon hirdettem meg a versenyt. A 11.B osztályból 14 fő, a 11.C osztályból 13 fő nevezett a vetélkedőre.

A diákoknak az első fordulóban az informatika eszközeivel olyan műveltségi kérdéseket kellett megválaszolni, amelyek gondolkodásra késztették őket. Az első forduló fontos részét képezte a megoldás menetének részletes ismertetése, azaz le kell írniuk, hogyan keresték meg a választ, hogyan döntötték el, mi hiteles forrás, mi nem az; hol találták meg például a megadott verset vagy szakirodalmat; vagy milyen nagy gyűjteményeket (pl. könyvek, folyóiratok, könyvkatalógusok, múzeumok, adatbázisok) használtak és miért éppen azokat.

A versenybizottság – döntése alapján a második fordulóba 30 versenyző juthatott. Az első forduló eredményeit, a második fordulóba továbbjutó versenyzők nevét, és a második forduló feladatait 2018. január végén, február elején kapták meg a diákok.

Mindezek alapján iskolánk két tanulója - Marik Zsuzsanna 11.B és Varga Dávid 11.C -is tovább jutott a verseny második fordulójába.

A második fordulóba bejutott diákoknak három feladatot kell megoldaniuk. A feladatok esszé jellegűek, melyeket e-mailben kell beküldeni. A második forduló alapján a 10 legjobb eredményt elérő versenyző vehet részt a döntőn a Szegedi Tudományegyetemen.

Ollárné Tatár Mária
BSZC Kemény Gábor Szakgimnáziuma