Befektetés a jövőbe

Beszámoló a PénzSztár verseny 2 napos szakmai programjáról

Több pénzügyi központban jártak a Közgés diákok

A 2015 decemberében megrendezett PénzSztár verseny országos döntőjén a Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz tartozó Közgé csapata 2. helyezést ért el.

Egyik nyereményüket az Aranykor Országos Önkéntes Nyugdíjpénztár ajánlotta fel, melynek keretein belül a győztes csapat résztvevői a felkészítő pedagógussal (Uhrin Györgyi) és az idei csapatok néhány tagjával együtt lehetőséget kaptak betekinteni a pénzügyi élet mélyebb rejtelmeibe ezen a kétnapos, októberi programon.

Szakmai utunkon végigkísért bennünket a program házigazdája, dr. Hardy Ilona, az Aranykor Országos Önkéntes Nyugdíjpénztár Igazgatótanácsának elnöke, Jakab Ilona, a pénztár befektetési igazgatója, valamint a cég néhány munkatársa is. Rövid ismerkedés után közösen meglátogattuk az OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjteményét, ahol a saját szemünkkel tekinthettünk meg I. világháborús értékpapírokat, hadikölcsön vásárlásra buzdító plakátokat, korabeli számológépeket, perselyeket, nyilvántartó könyveket.

Ezt követően az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár székhelyén hasznos információkat kaptunk az önkéntes nyugdíjpénztárak szerepéről a hazai megtakarítási és nyugdíj-előtakarékossági piacon dr. Hardy Ilona, Hanák Márta (ügyvezető igazgató) valamint Jakab Ilona előadásában, amelyet kötetlen beszélgetéssel zártunk.

Programunk a Parlament épületében folytatódott, ahol dr. Kovács Árpáddal, a Költségvetési Tanács elnökével volt lehetőségünk beszélgetni. Megismertük a Tanács történetét, működését, felmerülő kérdéseinkre választ kaptunk. Látogatásunkat rövid sétával zártuk.

A következő állomás a Pioneer Alapkezelő Zrt. volt, ahol Vízkeleti Sándor vezérigazgató úr személyében hallhattunk a befektetési alapokról és a magyar befektetési piacról. Egy kellemes, beszélgetős vacsorával koronáztuk meg napunkat, ahova az Alapkezelő vezérigazgatója, néhány munkatársa és Jakab Ilona is elkísért bennünket.

A keddi napunkat a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kezdtük. Itt Végh Richárd vezérigazgató úr tartott nekünk egy érdekes és tanulságos előadást.

Utolsó előtti programunk során ellátogattunk az Equilor Értékpapír Zrt.-hez, ahol Szécsényi Bálint (vezérigazgató), Szántó András (lakossági befektetési igazgató), Sági Pál, valamint Nagy Bertalan (mindketten vezető brókerek) előadásaiból kiderült számunkra, hogy mivel is foglalkozik egy ilyen, pénzügyi szolgáltatást végző vállalat, mi a feladata egy brókernek, illetve mennyi munkával és odafigyeléssel jár mindez.

Szakmai kirándulásunk záró előadását Dudás György, a Központi Elszámolóház és Értéktár (Budapest) Zrt. (KELER Zrt.) vezérigazgatója tartotta.

Egy életre szóló, nem mindennapi élmény volt számunkra találkozni és beszélgetni ezekkel a szakemberekkel. Sokat tanultunk ezen a két napon, érdekes történeteket hallottunk és reméljük, hogy az idei versenyen kamatoztatni is tudjuk a tapasztalatainkat.