Befektetés a jövőbe

Egészség hónapi rendezvények a Széchenyi kollégiumában

A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma nagy hangsúlyt helyez az egészségmegőrzésre, az egészségnevelésre, a mentálhigiénés, prevenciós tevékenységre. A kollégiumban megrendezték az ŐSZI EGÉSZSÉGNAPOKat.

Ezen a nevelési területen végzett munkánk rendszeres, nagy létszámú a részvétel a vetélkedőkön, a sportnapokon, egészségnapokon, a sportfoglalkozásokon.

A diákjaink kiselőadásokat vállaltak és tartottak a prevencióról, a betegségekről és azok megelőzéséről, a káros szenvedélyekről: a táplálékbevitelről, az alkoholfogyasztás veszélyeiről, meghallgathattunk egy előadást a nemdohányzók védelméről, a számítógép-függőségről, illetve a nemi betegségekről és megelőzésükről.

A MI-ÉRTÜNK Egyesület kortárssegítői és Novák Magdolna mentálhigiénikus szakemberrel került sor az Élményszínház keretében „A Nap és a Hold titkai” címmel egy kötetlen beszélgetésre: beilleszkedésről, barátságról, szerelemről és konfliktusainkról.

Egy írásszakértő, Bánszki Ildikó volt a vendégünk, előadása az Önismeret és grafológia címet viselte.

November 20-án Andelic Beatrix ifjúsági védőnő tartott előadást a személyes motiváció fontosságáról. A következő napon az elsősegélynyújtás alapjaival ismerkedhettek meg tanulóink, valamint tudatosodott bennük, hogy lehetnek ők is életmentők egy adott helyzetben. Ebben a témában a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szervének munkatársai nyújtottak számunkra segítséget.

Nagy érdeklődéssel várták a tanulók az egészségkultúra hónapjában, novemberben évről évre hagyományosan megrendezett „Egész évben egészségesen!” vetélkedőnket. Erre az alkalomra előzetesen hirdettünk egy plakátversenyt „Mérlegen az egészség” címmel, majd egy feladattal kellett készülnie minden csoportnak: népi gyógymódokat kellett csokorba gyűjteni a megfázással kapcsolatban.

A hónap programját a „Dobj és nyerj!” sportversennyel zártuk, amelynek keretében kosárra dobó és hetes rúgó versenyt rendeztünk kollégista diákjaink számára.

Zsilák János