Befektetés a jövőbe

Egy hét a narancsfák árnyékában - Őszi szünet a mediterrán Valenciában

Élménybeszámoló Spanyolországból

A 2019-1-HU01-KA116-060538 számú, „A Keri felfedezi Európát” című ERASMUS+ projekt tanári mobilitása keretében 2021. október 24-én indult csapatunk (Szabó Dezső, Havas Istvánné, Kertes Kata, Kispál Péter) Temesvárról Spanyolország harmadik legnépesebb városába, Valenciába.

Csizmában és kabáttal a kezünkben a tengerparton igazán meglepő látványt nyújtottunk a helyieknek. Szakmai programunk a Hotel Neptuno bejárásával kezdődött. A program után megkóstoltuk a klasszikus Paella Valenciánát, amely csirke-és nyúlhúsból készül.

Következő nap a város egyik igazán látványos negyedét, a Művészetek és Tudományok városát jártuk be, ahol betekintést nyerhettünk a Submarino étterem működésébe, megismerhettük saját kezeink között a Paella és a köretként használt rizs közötti különbséget. Délután egy helyi idegenvezető tartott gyorstalpalót a történelmi városrész nevezetességeiről, az útikönyvek egyhangú leírásával ellentétben életszerűen mesélte el a város történelmét. A túra után megmásztuk a város legmagasabb tornyát, hiszen „csak” 207 lépcsőfok, de mindenkit kárpótolt a festői panoráma az egész városról.

Harmadik napra már nagyon hiányzott számunkra az iskola :), ezért alig vártuk, hogy bemehessünk egy helyi vendéglátóipari iskola falai közé. A szakács és cukrász tanulók éppen az ebédünket készítették a konyhán, így a kulisszák mögé is betekinthettünk, de a kóstolás fázisa az intézmény saját éttermében már jobban tetszett nekünk, mely 3 előételből, főételből (középpontban a rizs) és desszertből állt. A tanulók igazán kitettek magukért, a hagyományos spanyol ételeket modern köntösben tálalták. A gasztronómiai napunkon az i-re a pontot az esti Tapas megkóstolása és a helyi italkülönlegesség, az Agua de Valencia tette.

Azt azért nem mondhatjuk, hogy gasztronómiából hiány volt, következő napi szakmai programunk ismét egy étterem meglátogatása volt a Művészetek Városában, a Restaurante Contrapunto Les Arts, ahol egy igazán fiatalos csapat készíti az ételek, italokat.

Szabad szombat: Erre a napra csapatunk egy egész napos kirándulást szervezett vonattal egy közeli turisztikai városba. Választásunk Xàtivára esett, ahol úgy éreztük, visszautaztunk az időben, mert egy monumentális vár komplexum helyszínére kerültünk.

Az utolsó napon megnéztük a környező rizsföldeket és a helyi nemzeti parkot, és még egy utolsó pillantást vetettünk Spanyolország homokos tengerpartjára, szokásos módon csizmában és kabáttal a kezünkben. ;)

Köszönjük a lehetőséget, hogy ilyen csodás helyen tölthettünk egy egész hetet, igazi télből-nyárba élmény volt ez számunkra!