Befektetés a jövőbe

Érettségi kesztyűben és maszkban

2020. március 16-án félbeszakadt a tanév. Pedagógus és tanuló egyaránt úgy érezhette, kettétörtek azok az álmok, tervek, elképzelések, melyekre 4-5 éve együtt készültek. Kezdetét vette egy szokatlan helyzet bezártsággal, online tanítással-tanulással. Megszűnt a személyes kontaktus tanár és diák között.

A korona vírus hatására elmaradt a szerenád és a hagyományos ballagás is. Most ezeknek minden mozzanata csak gondolatban történhetett meg. Képzeletben díszítettek osztálytermeket, csak otthon tudták felvenni ünneplő ruhájukat, nem ölelhették meg őket barátok, rokonok, elmaradtak a frizura-és virág költemények is. Nem csendülhettek fel a jólismert dallamok, nem búcsúzhattak el az osztálytermektől, az iskola épületétől, nem vethették át vállukon a tarisznyát. Megszakadt ez a mintegy 150 évre visszanyúló gyönyörű szép hagyomány.

Mind ezektől függetlenül – és mind ezek ellenére – eljutottunk egy mérföldkőhöz, mondhatni lezárult egy korszak és az életnek egy új szakasza indult el. Fogalmazhatunk úgy is, hogy az érettségizők számára elérkezett a gyermekkor vége és ezzel együtt a felnőttkor kezdete is.

Igen, mivel május 4-én – a pandémiának köszönhetően - rendhagyó körülmények között kezdetüket vették az érettségi vizsgák. A BSzC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának falai közé is megérkezett a kihívás. Már az előkészületekből is látszott, hogy az intézmény mindent megtesz annak érdekében, hogy biztonságos körülmények között kerüljön sor az írásbeli feladatok megoldására. A technikai munkatársak már hetek óta fertőtlenítették a tantermeket, mosdókat, lépcsőházakat, nyílászárókat és azokat az eszközöket, kelléket is, amelyek használhatóak az írásbeli érettségin. Ez a takarítási- fertőtlenítési folyamat természetesen a vizsgák ideje alatt is kiemelt figyelemmel tovább zajlott. A lehető legnagyobb biztonság és nyugalom érdekében – a Kormányhivatalnak köszönhetően - minden érettségiző, valamint felügyelő tanár és technikai dolgozó számára biztosított volt a védőfelszerelés szájmaszk és kesztyű formájában, illetve rendelkezésre állt megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítő szer is. Aki hozott magával saját maszkot és gumikesztyűt, az természetesen használhatta azt.

Az osztálytermek 5-6 fő vizsgázó számára lettek berendezve, ennek következtében persze – az előző évek gyakorlatához képest - megnövekedett a felügyelő tanárok szükséges létszáma is.

A közismereti tantárgyak írásbeli vizsgáira a diákok közül néhányan - családjukat féltve - talán nagyobb izgalommal érkeztek, mint tették volna azt „rendes” körülmények között. Örvendetes azonban, hogy mind ezek ellenére 106 fő minden gond nélkül megérkezett a megmérettetésre, és csak 1 fő volt, aki nem élt a lehetőséggel, de ő sem betegség, hanem családi okok miatt.

A maszkban való írás kissé nehézkes volt számukra, mivel korlátozta a látást, - főleg a szemüvegeseknek nehezítette az életét - de viselése dolgozatírás ideje alatt nem volt kötelező.

Az írásbelik végén megkönnyebbülve adták be „műveiket” és e sorok megjelenésekor már az informatika, a turisztikai ismeret, a vendéglátóipari ismeret és a kereskedelmi ismeret vizsgákra készülnek.

Reméljük, az a tudás és ismeret, amelyet tanáraik átadtak nekik, és ők szorgalmasan elsajátítottak, előbb vagy utóbb, de bőségesen megtérül majd.

Sok sikert kívánunk nekik az elkövetkezendő napokra is!