Befektetés a jövőbe

Észt - Szlovák - Finn Trefort utak

A Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában február közepén három tanulói csoport kezdte meg egy hónapos külföldi szakmai gyakorlatát három különböző országban.

Báló Gergő Norbert, Bódi Bálint Dávid és Szántó Márk Dominik szoftverfejlesztő tanulók az észt fővárosba, Tallinnba utaztak kísérő tanárukkal, Varga Sándorral. A csoportot a Tallinna Polütehnikum fogadta, amely iskola már több alkalommal is vállalta informatika szakos diákjaink gyakorlatának megszervezését.

Csák Zétény, Farkas Péter, Márki Lajos, Susán Szabolcs, Takács Pál Zsolt, Tajti Roland gépi forgácsoló tanulók a szlovákiai Komáromba utaztak kísérő tanárukkal, Bohus Máriával és Kiss Mihály igazgató úrral. A csoportot a Stredná odborná škola technická - Műszaki Szakközépiskola fogadta, amely iskola már több alkalommal is vállalta gépészet szakos diákjaink gyakorlatának megszervezését az iskolához közeli SAM - SHIPBUILDING AND MACHINERY a.s. hajó- és gépgyárban.

Buzi Ferenc Ádám autószerelő, Csordás Manó, Herceg Ádám és Virág Boldizsár autóelektronikai műszerész tanulók a finn Kokemäkiba utaztak kísérő tanárukkal, Rácz Attilával. A csoportot a Satakunta Educational Federation (SATAEDU) fogadta, amely iskola már több alkalommal is vállalta közlekedésgépész szakos diákjaink gyakorlatának megszervezését a SATAEDU autószerelő műhelyében.

Az Erasmus+ programmal támogatott kiutazások lehetővé teszik, hogy a tanulók kipróbálják magukat egy új környezetben, kiváló szakmai környezetben, miközben szakmai ismereteiket bővítik, idegen nyelvi tudásukat fejlesztik és kapcsolatokat építenek. A kint töltött hetek alatt nagyobb önismeretre tesznek szert, fejlődik problémamegoldásuk, kreativitásuk, valamint betekintést nyernek a fogadó ország mindennapjaiba, megismerik szokásaikat, hagyományaikat, bővítik kulturális, történelmi ismereteiket.

A gyakorlat végén kézhez kapott Europass mobilitási igazolvány hozzájárulhat a szakmájukban történő sikeres elhelyezkedésben a szakma megszerzését követően.