Befektetés a jövőbe

Finn-magyar nemzetközi mobilitási módszertani találkozó

A Békéscsabai Szakképzési Centrum adott helyt egy találkozónak, melyen a centrum tagiskolái és a finnországi Sataedu valamint Kainuun iskolák képviselői vettek részt.

A konferenciát Mucsi Balázs főigazgató nyitotta meg emlékeztetve a jelenlévőket a már 2007 óta meglévő kapcsolatra a Sataedu iskolával.

Ezt követően bemutatásra került a centrum felépítése, tagiskolái, nemzetközi kapcsolatai.

Finn részről Risto Virkkunen tartott rövid áttekintést a finn oktatási rendszerről, az iskola felépítéséről, szakképzéseikről.

A Sataedu képviseletében Ms Päivi Linnanto nemzetközi kapcsolatok koordinátora, a Trefort Ágoston Szakgimnázium részéről pedig Kruzsic László nemzetközi kapcsolatok koordinátora köszöntötte a résztvevőket.

A találkozó témája a mobilitások során felmerült egészségügyi, utazási, munkahelyi, esetleg elszállásolásnál adódó problémák, esetek voltak, melyeket a koordinátoroknak kellett megoldani a fogadó intézményekben. 

A finn iskolák évente 100 tanulót is küldenek külföldi szakmai gyakorlatokra és általában 50-60 külföldi tanulót fogadnak. A koordinátorok tapasztalataikat osztották meg egymással. Az esetek nagy részében a gyors, azonnali megoldás megtalálása volt a döntő szempont.

A részt vevők ezt követően megtekintették a Centrum tagiskoláit. A delegáció rövidesen visszautazik Finnországba, s velük együtt 3 vendéglátás szervező- vendéglős tanuló is indul szakmai gyakorlatra a Sataedu iskolába.