Befektetés a jövőbe

GSZI-s diákok a bíróságon

Az Országos Bírósági Hivatal „Nyitott Bíróságok” címmel programot hirdetett, amelynek célja, hogy a fiatal korosztályok betekintést nyerjenek az igazságszolgáltatás szervezetének felépítésébe, a bíróságok munkájába, egyszersmind a diákok jogi ismeretei bővüljenek, s minél inkább jogtudatos állampolgárrá váljanak.

Az érdeklődők több „programcsomagból” választhatnak, mint például:

  • Bírósági épület látogatása
  • Jogi ismeretterjesztés
  • Perszimuláció

A program egyik legnagyobb eredménye, hogy a középiskolások közvetlen tapasztalatokat szerezhetnek például a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet meglátogatása során a büntetések végrehajtásának rendjéről, menetéről is.

Iskolánk végzős évfolyamának 3 osztálya a teljes programcsomag kínálta lehetőséggel élt. A 12/A, a 12/C, és a 13/C osztály tanulói megcsodálhatták a Békéscsabai Járásbíróság patinás épületének belső tereit, meghallgattak egy-egy előadást munkaügyi vonatkozású témakörben, valamint életszerű példák segítségével perszimulációs játéknak voltak aktív szereplői.

  • A 12/A osztály egy büntetőpert szimulált, könnyű testi sértés tárgyában.
  • A 12/C osztály egy polgári peres esetet, egy birtokháborítási ügyet dolgozott fel.
  • A 13/C osztály pedig szintén büntetőperes ügyön dolgozott, kábítószer birtoklás és azzal való visszaélés témában.

Talárba öltözött rögtönzött ügyvédeink és ügyészeink, valamint a perben szereplő összes diák kiválóan teljesítette az elvárásokat, és remek élménnyel lehetett mindhárom osztályközösség gazdagabb.

Zárásként egy „válogatott”tanulói csoporttal, 20 fővel ellátogattunk a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe.

Köszönettel tartozunk Tázlóné Dr. Kiss Mónika Bírónő szakmai segítségéért, aki nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy diákjaink világképe egy új szegmenssel bővüljön.

Az eseményről további képek az iskolai facebook oldalon láthatóak.