Befektetés a jövőbe

Konferenciával és történelem órákkal emlékeznek a Békéscsabai SZC tanulói az ’56-os forradalomra

Konferenciával és rendhagyó történelem órákkal emlékezik meg a Békéscsabai Szakképzési Centrum több tagiskolája az ’56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról. A Kereskedelmi-, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképzési Alapítvány ugyanis sikerrel pályázott az 1956-os Emlékbizottsághoz és nyert el egymillió forintot.

Az 1956 a középiskolások szemével című program az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásával október 18-án, délelőtt 10 órakor kezdődik a Békéscsabai Szakképzési Centrum konferencia termében, ahol Mucsi Balázs, a centrum főigazgatója, Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere és Vantara Gyula, a város és térségének országgyűlési képviselője köszönti a megjelenteket. Ezt követően kerül sor egy rövid irodalmi megemlékezésre, illetve a Trefort kórus előadására. A konferencián pedig Mák Beáta, Nagy Sándor, Hetessy József és felesége, Vánsza Pál, Fekete Pál és dr. Jároli József idézi fel a korabeli eseményeket.

A nap zárásaként pedig a BSZC főigazgatója díjakat ad át azoknak a diákoknak, akik részt vettek a novella és illusztráció pályázaton. A vendégek pedig emlékül egy olyan kitűzőt kapnak, amely erre az alkalomra készült, és a korabeli Kossuth címert ábrázolja.

Az ’56-os megemlékezések folytatásaként pedig a szakképzési centrum öt tagiskolájában kerül sor rendhagyó történelem órákra. Az október 21-én kezdődő és egészen a jövő esztendő márciusáig tartó rendezvénysorozaton az október 18-i konferencia előadói idézik fel az ’56-os eseményeket a diákoknak, sőt azokon a napokon kiállítást is rendeznek az érintett iskolákban. A történelem órák egyben alkalmat kínálnak az évfordulós megemlékezésekre is, így a kiállítások megtekintése mellett a Trefort kórus műsorát is élvezhetik a Zwackos, a Vízműs, a Szent-Györgyis, a Kemény Gáboros és a Kós tagiskolák tanulói.