Befektetés a jövőbe

Little actions for active citizenship (Kis lépések az aktív állampolárságért) című projekt összefoglalása

Támogatási szerződés száma: 2018-1-HU01-KA229-047711_1
A projekt időtartama: 01/09/2018-31/08/2021
Projekt koordinátor: Békéscsabai SZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola, Magyarország
Projekt partnerek:
Vilniaus Tuskulenu gimnazija, Litvánia
Istituto Tecnico Economico Statale LUIGI EINAUDI, Olaszország
IES CAL GRAVAT, Spanyolország
MANAVGAT ANADOLU IMAM HATIP LISESI, Törökország

Amikor az öt partner összeült az első, magyarországi projekt találkozón, 2018 októberében, nagyon szerencsésnek éreztük magunkat, hogy ennyire motivált tanári csoportunk van. Ez, továbbá az a tény, hogy az iskolák már korábbi projektekben együtt dolgoztak, azt jelezte, hogy ez a projekt is sikeres lesz. Mindenki nagy nyitottsággal fordult egymás felé, a segíteni akarás és a jó gyakorlatok megosztásának szelleme jellemezte az együttműködést végig a projekt során.

A fő irányvonalak az alábbi célok mentén kerültek meghatározásra a 24 hónapos projektben, amely a világjárvány miatt végül 36 hónapos lett.

Az első irányelv, amelyet figyelembe vettünk az volt, hogy a projektben hangsúlyos szerepet kap a társadalmi befogadás azért, mert a részt vevő diákok 5 különböző országból származnak, sokféle különbséggel, legyen szó akár nyelvi, kulturális, társadalmi vagy személyes különbségről.

Egyértelmű volt továbbá, hogy számos készség fejlesztésére van szükség ahhoz, hogy a projektben részt vevőknek, tanároknak és diákoknak egyaránt, segítsen készségeik optimális szintjének elérésében, legyen az informatikai, nyelvi, kognitív stb.

A szociális nevelés is kiemelt prioritás volt, a fiatalabb generációt segítve egy jobb Európa felépítésében a kölcsönös megértés és a különbségek tisztelete révén. Célunkat elértük a mind az 5 országban lebonyolított workshopokon, konferenciákon keresztül, valamint a fogadó családokkal való napi együttéléssel, ahol valódi ízelítőt kaptak a helyi kultúrából. Szerencsés, hogy a 4 nemzetközi projekt találkozón résztvevő több, mint 120 tanuló visszajelzésében ez az egyik leginkább kiemelt szempont. Sajnos az utolsó találkozót online kellett megtartanunk a járványhelyzet kedvezőtlen alakulása miatt.

A projektben résztvevő öt országból kiválasztott diákok olyan létfontosságú témákat dolgoztak fel, mint az egészség/jólét, Európa kulturális öröksége, gazdaság, környezetvédelem, valamint demokrácia az öreg kontinensen. Ezek a témák segítették a fiatal európai polgárokat, hogy fókuszáljanak a múltra, a jelenre, valamint személyes és kollektív szinten is várják a jobb jövőt.

A projekt során az aktív állampolgárság megvalósításához a következő területeket vizsgáltuk: a határok nélküli Európáért, a biztonságosabb és egészségesebb európai polgárokért, európai gazdaság, környezetvédelem.

Befejezésül el kell mondani, hogy kiváltságosnak éreztük magunkat a projektben résztvevő tanárok miatt, hiszen a kezdetektől fogva hatalmas pozitív együttműködési és megértési szellem jellemezte munkánkat, amely a kölcsönös tiszteleten, valamint az egymásnak adott önzetlen segítségen alapult. Végül, de nem utolsósorban, nagyon elégedettek vagyunk az elvégzett munka minőségével és mennyiségével, mely a járvány időszakára is igaz volt, mely árnyékot vetett erre a sikeres projektre, hiszen a külföldi diákok nagyon várták, hogy meglátogassák magyarországi társaikat, de sajnos a pandémia miatt végül nem tudták!

Boldognak érezzük magunkat, hogy számos hátrányos helyzetű diáknak segítettünk, akiknek gazdasági és társadalmi helyzete nem tett volna lehetővé külföldi utazást. Szorgalmuk és lelkesedésük azonban segítette őket a projektben történő aktív részvételben, és a kezdetektől fogva be tudták építeni megszerzett ismereteket.

Nagyszerű élmény volt, amelyet mindannyian szívünkben és tudásunkban fogunk őrizni, mi tanárok, de különösen a diákok.

Beszámoló a projekt találkozókról: www.zwackkeri.hu >> Erasmus+ >> Erasmus+ KA2 >> Little actions for active citizenship