Befektetés a jövőbe

Magasépítő technikus szakmai gyakorlat Finnországban

2019 tavaszán a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégium három magasépítő technikus tanulója, Fabisz Dorina, Gerzsenyi Richárd, Viczián Norbert teljesített egy hónapos szakmai gyakorlatot Finnországban.

A diákok a mobilitást megelőzően angol nyelvi, szakmai, kulturális és lélektani felkészítésen vettek részt, valamint megismerték a kint töltött idő tervezett programját is. A kiutazásban Laczó Szabolcs tanár úr segített nekik, aki az első héten a helyszínen követte nyomon a gyakorlat megvalósulását.

A fogadó Sataedu képzőközpont az ulvilai tagintézményben biztosított szállást a fiatalok számára, és innen történt a gyakorlat helyszíneire történő napi utazás is, az iskola éppen aktuális építkezéseire: szauna, lakóház, nyaraló voltak a meglátogatott helyszínek. A tanulók számára adott volt a lehetőség, hogy minél több területen kipróbálják magukat, és összevessék a finn gyakorlatot a hazaival. Többek között állványzat építése, lézeres szintezés, hőszigetelés elhelyezése, vakológép használata, anyagszámítás tartozott a feladataik közé. A szakmai ismereteik bővítésén túl idegen nyelvi, személyes, társas, szociális és kulturális kompetenciáik fejlesztésére is lehetőség volt a program során, hiszen a kollégákkal, az iskola dolgozóival, tanulóival angolul kellett kommunikálni, a szálláshelyen alkalmazkodni kellett egymáshoz, el kellett fogadni a különböző szokásokat, az eltérő nációból érkezőkkel meg kellett találni a közös hangot a sikeres együttműködés érdekében.

A hétköznapokat a Sataedu iskola tanárai, a magyar diákok tanulófelelősei, Jaakko Niemelä, Seppo Kivelä és Janika Reunanen által szervezett szabadidős programok színesítették. Városnézés, tengerparti kirándulás, különböző sportprogramok igyekeztek enyhíteni az esetlegesen felbukkanó honvágyat.

A tanulók elismerése a hazaérkezést követően történik, angol nyelvű Europass mobilitási igazolvány és részvételi igazolás formájában. A kiállított dokumentumok ajánlólevélként a sikeres elhelyezkedésben segíthetnek.

A gyakorlat a Vásárhelyi iskola Erasmus+ projektjének köszönhetően valósulhatott meg. Az európai uniós program anyagi támogatást biztosított a mobilitás szervezési, utazási, szállás és étkezési költségeihez. A projekt része egy második kiutazás is szintén három magasépítő technikus tanulóval, melynek szervezői munkálatai a 2019/2020-as tanév elején fognak megkezdődni.