Befektetés a jövőbe

Nemzetközi gyakorlatok és tapasztalatok a szakképzésben 2017-2019

A BSZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulóinak lehetősége nyílt az idei tanév első hónapjaiban is számos, pontosan 7 Erasmus + tanulói mobilitás egyikén részt venni, valamint az intézmény oktatói is éppen egy szakértői úton vesznek részt Spanyolországban. A 8 turnus a következő sorrendben zajlott, zajlik:

Az első út Spanyolországba indult szeptember 9-én három Épületgépész technikus és központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő tanuló számára. Balda Zsolt, Halász Csongor és Papp József Bálint spanyol vállalkozók cégeinél töltötték el az egy hónapot, klímaszereléssel.

A tanulók nem csak a kísérőtanár segítségére, de az  EUROPROYECTOS Erasmus Plus S.L. képviselőjére, Maria Lopezre is számíthattak.

A második tanulói mobilitás Észtországba indult, szeptember 23-án. Ide hét informatikai területen tanuló diák indult. Három CAD-CAM informatikus: Kertész Zoltán Roland, Németh Erazmus László és Szabó Patrik, valamint négy informatikai rendszergazda tanuló: Fazekas Richárd László, Katona Dávid, Tímár Ferenc és Ujházi Balázs. Ők a tallini Polütechnikum segítségével, Ege Meister tanárnő által ajánlott cégeknél, intézményeknél voltak Erasmus + mobilitási gyakorlaton. A Network Tomorrow OÜ cégnél Fazekas Richárd és Tímár Ferenc, az International School of Estonia területén Katona Dávid Balázs, az Avalanche Labs Ltd-nél Kertész Zoltán Roland, Németh Erazmus László és Szabó Patrik, valamint a Tallinna Polütehnikumnál Ujházi Balázs András.

A harmadik tanulói mobilitás Szlovákiában Komarnoban 2017. október 07. és november 05. között zajlott. Öt hegesztő tanuló, a jelenlegi KSZ 12/2-es osztály tanulói közül két tanuló, Jakab Dominik és Nagy Norbert János valamint a 2/10/2-es osztályból három tanuló Acsai Attila, Andrej Andor és Daróczi Tibor Alex vett részt a gyakorlaton a SAM – SHIPBUILDING AND MACHINERY a.s. cégnél. A gyakorlat megszervezésének aktív segítője a Trefortnak a komarnoi Stredná obdorná skola technická - Műszaki Szakközépiskola.

 

A negyedik és ötödik turnusok október 19-én indultak, más-más Erdélyi településre, Romániába gyakorlatra az első alkalommal. Ezek a csoportok már a 2017-2019-es nyertes pályázat részei. A partnerek autószerelő szalonok, szakszerviz cégek.

Andó Norbert Mihály, Greksza Csaba, Moósz Márk Benedek, Murzsicz Patrik, Papp Tamás 

és Székely Viktor Zsolt. Ők közlekedés gépészet szakterületen tanulnak.

A hatodik út Németországba indult október 29-én. A hat autóelektronikai tanuló a Vitalis cég Skeuditz-i gyakorlati helyein tölti el az egy hónapot. Galambos Ákos, Miskó László, Nagy Márk László, Papp László, Tóth László és Vári Tamás Komáromi Zoltán tanár úr kíséretében utaztak, aki szakmai szemmel is figyeli a gyakorlati helyet.

Időrendben a hetedik út Spanyolországba november 5-én indult 8 szakértővel. Ez az idei félév egyetlen olyan Erasmus + mobilitása, melyben az iskola tanárai és külső szakértők vesznek részt. Megújuló energia szakterületen tanulmányoznak például bioklimatikus épületeket, a megújuló energiagazdálkodásban résztvevő képzőintézményeket, mint a La Laguna Egyetem, ITER intézet, mely fotovoltaikus energia, szélenergia hasznosítása, fenntartható épületszerkezetek megvalósításával foglalkozik. A küldő intézmény képzési palettájának fejlesztéséhez készülő tananyaghoz gyűjt a szakértői csoport naprakész a helyi oktatásban hasznosítható mintákat.

A nyolcadik csoport Máltára november 9-én indult 4 autóelektronikai tanulóval. Kísérőjük Unyatyinszki Csaba tanár úr. Kovács Róbert, Nagy Márk, Nagy András és Szemző Zsolt négy hetet tölt el különböző autószerelő műhelyekben. A gyakorlat során az itthon tanultak gyakorlása a cél.

Jelenleg még mobilitási program keretében 4 finn tanuló tartózkodik a BSZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma által biztosított szakmai gyakorlati helyeken. A már három hete városunkban lévő fiatalok épületvillamossági szakterületen vannak gyakorlatok a BÉSZER kft-nél, az Alföldvíz Zrt-nél valamint a Meszlényi-Autó Kft-nél.