Befektetés a jövőbe

Nyelvi továbbképzés Németországban

A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikum évek óta sikeresen vesz részt az Erasmus+ programban, mellyel tanulói, tanárai külföldi szakmai gyakorlatát, továbbképzését támogatja. 2021 júliusában Gönczi Judit tanárnő vett részt a programnak köszönhetően németországi képzéseken. Ezekről a kurzusokról, valamint tapasztalatairól kérdeztük.

Gönczi Judit magyar-orosz, német szakos tanár, a Kemény Gábor iskolában 2013 óta tanít. A tanítás mellett ifjúságvédelmi felelős volt, majd később – jelenleg is – DÖK-segítő tanár, folyamatos kapcsolatban állva a diákokkal intézményen belül és városi szinten is, különféle programokat szervezve. 2015-től részt vesz az Ádámok és Évák színházi projektben.

Tagja a Magyartanárok Egyesületének, a Magyar Olvasástársaságnak, a Magyar-Finn Baráti Társaságnak és az Anyanyelvápolók Szövetségének.

Nagy hangsúlyt fektet szakmai fejlődésére, számos továbbképzésen vett már részt. 2019-ben a technikum egyik korábbi Erasmus+ tanári mobilitási programjával torinói tanulmányúton bővítette szakmai ismereteit, tagja az iskola Erasmus-teamjének, és ha szükséges, tapasztalataival segíti munkatársait.

  1. Milyen képzésen vettél részt?

Az első képzést, Német nyelv és kultúra tanároknak címmel, július 5-16. között tartották Berlinben, szervezője az Europass Nyelviskola volt. A második, július 19-30. közötti képzés helyszíne Regensburg volt, szervezője a Horizonte Nyelviskola.

Mindkét kurzus a német, mint idegen nyelv tanításához kapcsolódott, illetve országismereti részt is tartalmazott.

  1. Hogyan készültél a kiutazásra?

Nyelvtanulással (tankönyvből, ismétlő leckékkel, tesztekkel, videókkal, Covid-szókincs összeállításával, filmekkel, regényekkel németül stb.), valamint kulturális felkészítésben is volt részem, melyet Tari Erika, Erasmus+-koordinátor tartott. Mindkét oltást megkaptam (Astra Zeneca), angol nyelvű európai védettségi kártyát csináltattam, figyeltem a Németországra vonatkozó beutazási előírások változását, biztosítást kötöttem stb.

  1. Elégedett voltál a képzésszervező munkájával? Miért ajánlanád őket?

Mindkét helyet bátran ajánlom mindenkinek, aki szeretne hasonló kurzuson részt venni. A képzést az előre meghatározottaknak megfelelően, kiválóan levezényelték, maximálisan odafigyeltek mindenkire, megoldották a felmerülő problémákat, mindenféle kéréssel lehetett hozzájuk fordulni.

  1. Elégedett voltál a képzés tartalmával? Melyik az a konkrét képzési elem, melyet kiemelnél, mint jó gyakorlat?

Éppen azért választottam ezeket a képzéseket, mert reméltem, megvalósul, amit ígértek. És igen, így volt.
Regensburg: a szókincstanítási és -tanulási módszereket emelném ki.
Berlin: a kooperatív tanulást és a fordított osztályterem módszert emelném ki.

  1. Milyen volt a képzés hangulata? Sikerült-e megismerkedned a csoporttársaiddal? Voltak-e közös programok a képzési órákon kívül?

Mindkettő nagyon jó hangulatú volt, magyar, cseh, szlovák és lengyel résztvevőkkel. Sok kirándulás volt mindkét kurzuson. Berlinben a második héten különösen sok (kirándulás Sachsenhausenbe, Potsdamba, a berlini fal története, városnézés Berlinben), de Regensburgban is kirándultunk közösen egy várromhoz (Kallmünz), hajóztunk a Walhallához, a hősök, a hírnév templomába, illetve szombaton ellátogattunk a weltenburgi kolostorba, de egyénileg is szerveztünk kirándulást, pl. Berlinből Charlottenburgba, a Teufelsbergre, Kreuzbergbe, a Wannsee közelében a Pávák szigetére, Regensburgból pedig Tremmelhausenbe és a Keilsteinra.

  1. A képzés mellett jutott-e idő a fogadó város felfedezésére? Szerveztek-e külön kulturális programokat?

Természetesen, felfedeztük a várost, amennyire lehetett, bár az is igaz, hogy ennyi idő alatt nem tudtunk mindent megnézni, amit szerettünk volna, de a német kultúra az órákon is szóba került, szerintem nem is lehet úgy nyelvet tanulni, hogy nincs mellette az adott ország kultúrája (nyelv és nyelvjárás, történelem és a jelen, előítéletek és azok lebontása, dalok, játékok, művészet, iskolarendszer, környezetvédelem). A nyelviskola által, valamint az egyénileg szervezett kirándulásokról a fentiekben válaszoltam.

  1. Miért ajánlanád másoknak is az Erasmus+ továbbképzést?
  • Ki kellett lépni a komfortzónából, az új helyzetekhez alkalmazkodni kellett, a fellépő problémákat meg kellett oldani.
  • Barátokra tehettünk szert, mivel a kapott feladatokat, illetve a problémák többségét együtt tudtuk megoldani.
  • Megerősített az eddig alkalmazott módszereimben, hogy azok megfelelőek.
  • Tanított néhány új (vagy csak felidézett néhány már elfeledett) módszert, valamint alkalmazást, amely az online térben is felhasználható lesz.
  • Megerősített abban, hogy mennyire fontos az idegen nyelv tanulása a célországban.
  • Kitűnő kirándulásokban lehetett részünk.

Képes beszámoló:


A Horizonte Nyelviskola Regensburgban


A Horizonte Nyelviskola Regensburgban


Regensburg


Kallmünz


A regensburgi csapat egy része mondatalkotás közben


Táncolunk


Beszámoló a tanultakról csapatmunkában (amikor tilos megszólalni)


A Duna-áttörés Weltenburgnál


Békéscsaba és a BSZC Kemény Gábor Technikum bemutatása


Erasmus a Walhallában


Készülünk a képleírásos feladatra


Búcsúebéd Regensburgban


A nyelviskola Berlinben


A berlini fal egy-egy darabja


A berlini fal egy-egy darabja


A berlini fal egy-egy darabja


A berlini fal egy-egy darabja


A berlini csapat


A brandenburgi kapu előtt


Charlottenburg


Csoportmunka


Páros munka


Potsdam, Sanssouci kastély


A szovjet hősök emlékműve