Befektetés a jövőbe

Országos elismerés a trefortos polgárőr tanárnak

Az Év Polgárőr Pedagógusa címet adományozott Óvári Attilának, a BSZC Trefort tagiskolája gépész tanárának az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) az októberi forradalom és szabadságharc alkalmából.

A pedagógus, aki „civilben” tagja a Békéscsabai Jamina Polgárőr Egyesületetnek, oroszlánrészt vállat abban, hogy az ősz második hónapjában a Békéscsabai Szakképzési Centrumban megalakulhatott a Békéscsabai Ifjú Polgárőr Centrum. Mint mondja, a kezdeményezés annyira sikeresnek bizonyult, hogy az OPSZ-ben döntés született arról, hogy az ország minden megyéjében, egy-egy szakképzési centrumban hasonló egyesületek fognak létrejönni a továbbiakban.

A tanár úr egyébként öt évvel ezelőtt csatlakozott a jaminai egyesülethez, mert fontosnak tartotta a helyi lakosság vagyonának, ingatlanának a megvédését és a bűn megelőzését. A BSZC-ban megalakult ifjú polgárőr egyesület előzményeiről szólva elmondta, hogy kezdeményezését az elsők között támogatta a Trefort iskola és a BSZC vezetése, de felsorakoztak az ötlet mögé a békéscsabai és a megyei rendőri vezetők, Békéscsaba város irányítói és a katasztrófavédelem szakemberei is.

Az új egyesület megalakításával, egy jól működő diákközösség jöhet létre, ösztönözve a fiatalokat, hogy fokozottan figyeljenek polgártársaink vagyonának a megőrzésére, megvédésére, és ha példamutató magatartást tanúsítanak szűkebb lakókörnyezetükben, akkor elnyerhetik a lakosság bizalmát, ami a mai fiatalságra ráfér.

„Sok feladattal fog járni az egyesület irányítása, de a vagyonvédelem már egyfajta hobbim is” – mondta végezetül Óvári Attila