Befektetés a jövőbe

„PénzSztárok” a Vízműben

Monetáris Tanács – nemcsak a Magyar Nemzeti Bank legfőbb döntéshozó szervének, hanem a 2018. évi PénzSztár versenyben indult Vízmű csapatának a neve is. A frappáns névválasztás Tóth Alexa, Ötvös Ádám, Jenei Tamás és Bedő Tibor Dániel 12. D osztályos tanulók nevéhez kötődik, akik immáron az előselejtező és a selejtező után bejutottak a november 9-én megrendezésre kerülő középdöntőbe, maguk mögé utasítva a békéscsabai Közgét, az orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumot és a szeghalmi Szigeti Endre Szakgimnáziumot.

Az előselejtező két fordulóra tagolódott, mindkét alkalommal egy online tesztet kellett megoldaniuk a versenyzőknek. Az online feladatlapok 80 feladatot tartalmaztak, és a csapatoknak feladatonként maximum 60 másodperce, azaz összesen 80 perce volt a megoldásra. A két online fordulóban a következő feladattípusok szerepeltek: 2 lehetőség közül 1 helyes megoldás kiválasztása, 3 vagy 4 lehetséges variációból 1 helyes megoldás kiválasztása, illetve 4-ből 2 helyes válasz megjelölése. A két forduló pontszámainak összesítése a hazai csapatok esetében megyénként történt, a határon túli magyar csapatok esetében pedig észak-kárpát-medencei (Szlovákia és Ukrajna), kelet-kárpát-medencei (Románia) és dél-kárpát-medencei (Szerbia, Horvátország és Szlovénia) régiónként. Az összesített pontszám alapján megyénként és határon túli területenként az 5-5 legeredményesebb csapat, azaz összesen 100 hazai és 15 határon túli magyar csapat jutott tovább a selejtezőbe. 

A selejtezőre 2017. október 26-án került sor párhuzamosan 23 helyszínen. Minden csapatnak a helyszínen ugyanazokat az írásbeli és szóbeli feladatokat kellett megoldaniuk. A 100 hazai csapatból 35 mehetett tovább a regionális középdöntőbe, közöttük a BSZC Vásárhelyi tagiskolájának tanulói is.

A verseny hat fordulóból áll, az elődöntőre november 23-án, míg a budapesti döntőre december 7-én kerül sor.  A verseny fődíja, amiért a gyermekek a tapasztalat- és információszerzésen túl küzdenek, fejenként 100-100 ezer forint és 1-1 okostelefon.

Gratulálunk a diákoknak az eddig elért eredményekhez, és kitartást kívánunk a további megmérettetésekhez!