Befektetés a jövőbe

Portugáliától Törökországig az Erasmus+ programmal

A korábbi évekhez hasonlóan, mozgalmasan indult a 2018/2019-es tanév a Békéscsabai Szakképzési Centrum Erasmus+ programjaiban is. Tagiskoláinkban az őszi hónapok külföldi szakmai gyakorlati lehetőséget, tanulmányutat, tanulmányi kirándulást kínálnak a programhoz kapcsolódó diákoknak és tanáraiknak.

Egy hónapos szakmai gyakorlaton vesz részt a Kemény Gábor tagiskola 6 autószerelő tanulója a spanyol Sevillában, valamint a Széchenyi István tagiskola 6 turisztikai szervező, értékesítő képzésben résztvevő tanulója Málta szigetén.

A Trefort Ágoston tagiskolában 15 tanuló számára adódott lehetőség arra, hogy képzését egy hónapos külföldi szakmai gyakorlattal egészítse ki. A fogadó országok Málta, Románia és Szlovákia, az érintett képzési területek pedig a logisztika, autószerelés, hegesztés és erősáramú elektrotechnika.

A Zwack József tagiskola kereskedelem, vendéglátás vagy turisztika területén tanuló, összesen 23 tanulójának biztosít egy hónapos szakmai gyakorlatot, valamint 13 tanárának egyhetes külföldi tanulmányutat Málta, Németország, Portugália vagy Spanyolország fogadó szervezetei segítségével.

A kísérő tanárokkal biztosított külföldi gyakorlatok nemcsak a résztvevő diákok, hanem kísérőik szakmai fejlődését is biztosítja, akik a célországokba utazva, a diákok segítése mellett bővítik ismereteiket tanított tárgyaikban.

A Zwack József tagiskola a fentiek mellett stratégiai partnerségi projektjei segítségével több európai uniós ország középiskolájával működik együtt, megismerik egymás intézményét, jó gyakorlatokat osztanak meg egymással, közös projektben dolgoznak együtt. A tanév első félévében a Zwack iskola mellett Finnország, Olaszország és Törökország fogadja a projektek résztvevőit.

A Vásárhelyi Pál tagiskola 2 tanára a Békés Megyei Kormányhivatal által irányított projektjével szicíliai találkozón vett részt, ahol a fogadó olasz partner jó gyakorlatait ismerte meg a transzverzális kompetenciák fejlesztése területén.

A kiutazások hét, az Európai Unió pénzügyi támogatásával megvalósuló Erasmus+ projekt segítségével kerülnek lebonyolításra, összesen 5 tagiskola, 54 tanuló és 37 tanár részvételével.