Befektetés a jövőbe

Rendhagyó építési óra a Vízműben

Szerdán délelőtt különleges előadásban részesültek a Deák utcai iskola diákjai. A békéscsabai Vásárhelyi Pál Technikum egykori tanulója, Mosonyi László mérnök úr látogatott el hozzájuk. Az öregvízműs egy kétórás, szakmai élménybeszámoló formájában megtartott előadás keretében mutatta be életútját. A mai fiatalok egy szakmai sikerekben gazdag, változatos életpályával ismerkedtek meg, de bepillanthattak a folytatást felvázoló tervekbe is.

Az előadás első része az előadó szakmai karrierjének alakulásáról szólt. Elmondta, hogy a középiskolát és az egyetemi tanulmányait követően miképpen használta ki a lehetőségeket, amiknek köszönhetően szinte a világ minden táján dolgozott. Beszámolója közben többször hangsúlyozta, hogy az eredményeket a tanulás, a szakma iránti elkötelezettség és a folyamatos fejlődés árán lehet elérni. Külön kiemelte a nyelvtudás fontosságát.

A szünetben sajtótájékoztatóra került sor, majd a második órában már konkrét munkáiról hallhattunk. Mosonyi László 13 dolgos évet töltött Algériában. Mesélt észak-afrikai munkásságáról: az útépítési, hídépítési, folyószabályozási tevékenységeiről, az ottani fiatal technikusok képzéséről, a körülményekről. Elefántcsontparton egy kísérleti útépítést irányított, melyet polgárháborús körülmények között valósítottak meg. Nagy élménye volt, hogy jelen lehetett a világrekorder Akashi-Kaikyo híd építésénél is Japánban. (A híd legnagyobb nyílása csaknem 2 km.)

Az előadás végére elérkeztünk a jelenbe. A mérnök úr tavasztól egy 350 méteres hárfahíd építését és a kapcsolódó útépítéseket irányítja a Kongói Demokratikus Köztársaság és Zambia határtérségében.

A vízműs diákok ezúton is köszönik elődjüknek a látogatást, az előadást, a bemutatott példát, mintát. Jó egészséget kívánnak további munkáihoz!