Befektetés a jövőbe

Rendhagyó szerenáddal búcsúztak tanáraiktól a 12. évfolyamosok a Széchenyiben

A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 12. évfolyamos tanulói rendhagyó szerenáddal köszönték meg tanáraiknak az elmúlt négy, illetve öt év munkáját.

A 12.E osztály is különleges meglepetéssel készült a szerenádra a tanároknak: tévé kvízműsort adtak elő — reklámmal —, amelyben a megoldandó feladvány egy-egy tanár volt.  Emlékezetes búcsúzás volt, megható pillanatokkal. A közös éneklés sem maradt el.

A kreatív műsor szövegét Bálint Valentina Lilla 12.E osztályos tanuló írta.

 Az alábbiakban a „kvízműsor” feladványai és megoldásai olvashatóak:

Kultúr- és vallástörténet
Mazán Ildikó – marketing

„A piac istennője az ókori görögöknél, fejlődése során négy szakaszon ment keresztül, közben a termékéletgörbe és az árképzés védőszentje lett. Fogyasztóközpontú istenségként ismeretes, rendszerint 100%-os dolgozatokkal jutalmazza az oltára előtt áldozatokat bemutatókat. Attribútuma a szőke frufru, szobrokon is rendszerint így ábrázolják. Szent növénye a padlizsán, amely köztudottan eladásösztönző hatással rendelkezik. „

Természetrajz
Halász Katalin, osztályfőnök – angol

„Egy különleges és ritka típus, emiatt fokozottan védett és megbecsült. Kicsinyeit mindenáron, ahogyan ő mondja „közismert bulldogtermészetével”, a szökésben lévő wifit csukott ablakkal védelmezi. Leggyakrabban igazolatlan hiányzásokra vadászik, ellenfeleit (pl.: a megbízhatatlan fényképészeket) a nyelvi lelemény eszközével fegyverzi le. Növényeinél csak 31 fogadott gyermekére figyel jobban, akik igazán partnerként számíthatnak rá, még akkor is, ha bajba keverik magukat, hiszen zenmesteri nyugalmával és végtelen szeretetével minden súrlódást képes elsimítani, de ha kell Jeanne d’Arc-ként száll síkra az osztály érdekeiért.”

Híres történelmi személy
Aradszky Ila – szakmai érettségi felkészítés

„Egy 15 fős szakadárcsoport vezetője, aki kiváló helyismerettel rendelkezik. Nem csak a turisztikai régiókban igazítja el EMBEReit, de az életben is, amely valóban nem a Maradj talpon! vetélkedő – nem kell félni, ha valamit nem tudunk. Az a mondása is igaz, hogy egy szolgáltatást nyújtó embertől nem várhatjuk el, hogy 20 centi legyen, körbe forogjon és közben dáridózzon, de az amit szabadidejében értünk megtett, felülmúlta a várakozásainkat -így valóban mi lettünk a „nem pislogós osztály”.”

Sport
Égi József/Joseph Sky – matematika angol nyelven

„Tünemény, aki leginkább földiekkel szeret játszani, de a Real Madrid soraiban is megállná a helyét. Az örökké mosolygó focista akár negyvenöt percig is képes letörhetetlen lelkesedéssel dekázni a szinuszokkal és a tangensekkel, az ellenfeleit nullára redukálja, és kegyelmet nem ismerve, szigorúan monoton rúgja a gólokat. ÉGIgérő sikerei és bonyolult testcselei a legtöbb diák számára kifürkészhetetlenek, néhányan úgy érzik, ők bizony a következő évben újra fogják nézni ezeket a meccseket. A viccei fából vannak, de a lábai nem. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt két évben a tanárok kikészítéséről híres 12.e is úgy vigyázott rá, hogy -mint a mellékelt ábra mutatja –  haja szála sem görbült.”

Földrajz/időjárás
Keresztesné Fekete Henriett (Heni néni) – célnyelvi civilizáció

„A szélnek ezer arca van. Ha kiereszti a hangját és az erejét, lefújja a fejekről a talán oda nem illő kalapokat és ráncba szedi még a ráncba szedhetetleneket is, a Temze partján és a 002-ben is. Ha viszont lágyan, finoman fújdogál a Fiatról, a British Museumban átélt kalandjairól, a férjéről vagy a diákok csínytevéseiről, megnevettet mindenkit maga körül.  Minden igyekezetével, szünet nélkül terelgeti diákjait a 100%-os érettségi felé – ami reméljük a reális cél, és nem az Elfújta a szél kategóriába tartozik. Ha az újak mellett nem fújnának szelek a megszokott brit akcentussal is, talán nem is mi lennénk az ORSZÁG HARMADIK LEGJOBB SZAKGIMNÁZIUMA!”

Mesehős
Jeneiné Duna Márta – történelem angol nyelven

„Réges régen – de nem Ronald! – lett tündéri birodalmának erőskezű irányítója, aki könnyedén repked az évszázadok között. Területeket hódít, gyarmatosít, forradalmakat szít és tör le, rendszert vált és céhet alapít, erősíti és romba dönti a gazdaságot – és közben még a kontya sem lazul meg egyszer sem. Varázsgömbje segítségével mindig előre tudja, mit várnak el a feladatkészítők. A tanterv elefántcsonttornyába zárt udvari tudósait aktuális kérdésekkel is provokálja és ösztönzi a gondolkodásra, mint például… No, de erről elég is ennyi, zárójel bezárva, hiszen most már talán mindannyian tudjuk, mire gondol a tanár.”

Képrejtvény
Szabó Ila – német, (irodalom)

Zsófi bejön népviseletben, karikással: „Hoppá, véletlenül a magyaros cuccomat hoztam le!”

A 12.E Tatjánaként keresi a levélhez tartozó Anyegint:

„Felsőfokon beszéli és oktatja egy nép „kissé kemény és érdes, kacskaringós és bonyolult, de gyönyörű és ősi nyelvét” /Esti Kornél/, de könyv nélkül tudja az egész magyar irodalmat is. Mindenütt, még az orosz metrón is ontja magából a tudást, amelyet minden eszközzel igyekszik átadni: középkori totóval és órán levezetett meditációval is. A szép kiejtés élharcosa. Kedvenc verse a Vastag Margot balladája, dolgozatoknál a ballada fogalmánál csak a vastag margót kéri sűrűbben számon. Ahogyan a mondás is tartja: Egy kisötös az emberiségnek…”

Közéleti személy
Uhrin Györgyi – ügyviteli ismeretek

„Kiváló talkshow vezetőként vált híressé, még a haja is úgy göndörödik, mint Oprah Winfrey-nek. Gazdasági és pénzügyi témákban nagyon otthon van, így az általa annyira szeretett beszélgetések során észrevétlenül csöpögteti a diákok fejébe az ezzel kapcsolatos tudását – és 7 próba elé állítja azokat, akik megkérdőjelezik az övét. Bár múltja feddhetetlennek tűnik, mégsem tudta eltitkolni, hogy lógott az iskolából, hogy földrajz versenyt nyerhessen – erről rendszeresen cikkeznek a bulvársajtó hiénái. Boszorkánykonyhájában, ahonnan ínycsiklandó torták kerülnek ki, mindig ügyviteli rend van. Ezt a rendet az érettségi lebonyolításában is igyekszik tartani, külön odafigyelve a későn kelőkre.”

Modern filozófia
Gerendeli Gábor – testnevelés

„Szerinte a világegyetem titka abban rejlik, hogy szökkenni csak fentről lefelé érdemes, így általa tapasztalhattuk meg, hogy felesni a lépcsőn talán mégsem lehetetlen. De legfőképp nem a tanításaival vált a mindennapjaink részévé, hiszen tigristürelemmel tanított minket birkabukfencet vetni, és hamiskás mosolyával, támogató szavaival életünk sok nagy eseményét végig kísérte a gólyahéttől a szalagavatóig. A régi időjósló órák emberkéihez hasonlóan ő is mindig megjelenik az ajtóban, ha eljön a jó idő, hogy felügyelhessen az udvaron játszókra, és felállítsa az üldögélőket, hiszen az nem játszik, hogy valaki az óráján nem játszik.”

Reklám
Máté Tamás – informatika a turizmusban

„Nincs programod hétfő nyolcadik órára? Majd ő ír egyet! Legyen szó magatartási problémákról vagy adatbázisokról, ő egyformán jól tudja kezelni őket. Segítségével a gondolatnál is gyorsabban utazhatunk Mosonmagyaróvárról, Strasbourg érintésével egészen a Loire-menti kastélyokig. Erős tűzfala mögött érző szív rejtőzik, amely örömmel osztja ki az ötösöket mindenkinek. Ugyan a sikerhez vezető út még nincs fent az utvonalterv.hu – n, az óráin annyi érdekeset lehet tanulni, hogy senkinek nem jut eszébe hiányolni az internetes játékokat. Megéri hát betérni a G01-be!”

Borok és szőlők
Liker Zita – angol, vendéglátás – és szálláshelyismeret

„Karcsú, ízléses, visszafogott – ezt már első pillantásra meg lehet állapítani. Minden nemzet konyhájához jól illeszkedik.  Bármilyen talajon megállja a helyét, legyen akár olyan ingoványos, mint a szakmai érettségi követelményeké. Az időjárás viszontagságaira sem érzékeny, jó néhány meleg helyzetet vészelt már át az osztállyal. De mint a szakértők állítják: ha valaki a nevét adja egy csoporthoz, az garancia a minőségre. Közvetlensége megoldja a nyelveket, de ereje miatt nincs szüksége karókra, hogy megtartsa magát és az óráin a fegyelmet.”

Utazás, híres utazó
Makráné Biczák Judit – történelem angol nyelven

„Kiskorától kezdve bejárása van egy sokak számára idegen országba. Ebben az országban teljes fegyverzetben csörtetnek a lovagok, és talán bármelyik pillanatban hátba nyilazhat egy kalandozó ősmagyar. Arról nem is beszélve, mi várhat az emberre, ha a kegyelmes szultán nincs jó kedvében. Ő mégis otthonosan, papucsban jár-kel az ilyen figurák között, és mindig pontosan tudja, ki mit tett és miért. Utazásairól terjedelmes leírásokat készít, és tanait lelkesen terjeszti az arra érdemesek között. Követőinek nem csak az angolt, de az emberiség történelmének nyelvét is el kell sajátítaniuk, hogy elnyerhessék tetszését.”

Szuperhős
Domokos Ferencné Bácsi Edit Veronika – magyar

„Bámulatosan tudja változtatni az alakját – és a nevét, cselesen összezavarva a diákokat, a Dinát és a tablót nézegető gyanútlan szülőket. Kedd reggelenként Tiszta szívvel tör be a terembe Új időknek új dalaival. Néha akkor is rád szól, hogy ne beszélgess, ha jogosan mondhatnád, hogy Nem én kiáltok, de akkor is számíthatsz a jóindulatára, ha Tudod, hogy nincs bocsánat… Olyan gyorsan diktál, hogy elveszik az Eszmélet és néha nem kapsz Levegőt!, de ha egy Téli éjszaka Reménytelenül ülsz a jegyzeteid felett, eszedbe juthat, hogy ő akkor is segített, mikor Karóval jöttél…, és szépítette a jegyeket, hogy Bukj föl az árból… Hozzá szól most ez az Óda.”