Befektetés a jövőbe

Sikeresen szerepelnek a Vízműs diákok a szakmai tanulmányi versenyeken

A Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál tagiskolájának tanulói sikeresen szerepelnek az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyeken (OSZTV). A vetélkedés még nem zárult le, de az eddigi eredmények bíztatóak.

A közlekedéstechnikai szakirány döntőjébe például 6 diák jutott be a 74 fős mezőnyből. A sikerhez legalább 71 %-os eredményt kellett elérniük. Az országos döntő pontos időpontja még nem ismert, valamikor a tavasz folyamán rendezik meg. A technikusi vizsga az OSZTV-n elért jó helyezéssel kiváltható.

Készülnek tanulók a Közlekedésbiztonsági Kupára is, ennek városi döntője március 9-én lesz.

A „tésztahídépítő” diákok 3 csapattal neveztek be az I. SZOLMUSZ TÉSZTAHÍDÉPÍTŐ VERSENYRE, amelyre április 21-én kerül sor Szolnokon. A háromfős csapatoknak egy 700 mm hosszú, szabad nyílású hidat kell készíteni 1 kg száraztészta felhasználásával, amit tönkremenetelig fognak terhelni.  A pénzdíjas versenyen a legnagyobb terhet elviselő híd fog nyerni.

A magasépítő szakirány Győrben rendezendő középdöntőjébe, melyet március 13-án rendeznek 3 technikus diák jutott be. Ha ott legalább 60 %-os eredményt érnek el, akkor megszerezhetik a technikus bizonyítványt.

A szakmai érettségi vizsgatárgyak interaktív versenyének iskolai első fordulója márciusban lesz. Ezen a 12. évfolyamon tanuló diákok vehetnek részt.

A Vízműs tanulók készülnek a Nemzetközi Építész Diákkonferenciára is, amelyet április elején Veszprémben rendeznek meg. A hat fős csapatot 11-14. évfolyamos diákok alkotják.  A pályázati anyagok – felmérések és tablók - már készülnek. A konferencia témája a műemlékvédelem, a diákoknak helyi építészeti emlékeket kell bemutatniuk.

A Kreatív Építő Kezek versenyen pedig különleges építészeti szakmai feladatokat kell megoldaniuk a diákoknak minél kreatívabban, mindennapos használati tárgyak segítségével.

Földmérő, térinformatikai szakirány technikus tanulóinak szól a Mikovinyi Sámuel Térinformatikai Verseny, amelynek döntőjébe hárman jutottak be. Március 23-án Székesfehérváron rendezik meg a döntőt.

Losoncon GPS futóverseny lesz április 22-én, melyre 3 fős csapattal neveztünk: 2 fiú és 1 lány működik együtt a minél jobb helyezés reményében. A csapat tagjai 12. és 14. évfolyamra járnak.

A szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén szintén indulnak a földmérők, hasonlóan a magasépítőkhöz.

A vízügyi szakirány országos döntőjét Szegeden rendezik meg április 20-án. A helyi forduló nemrég zajlott le, az eredmény még nem ismert, de minden évben döntősök a Vízműs diákok ebben a versenyben, sőt rendszerint dobogós helyezést érnek el.

A szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén szintén elindultak a fluidumkitermelő szakma tanulói is.