Befektetés a jövőbe

Sok hűhó – hát nem semmi! A Kós hihetetlen sikere az Ádámok és Évák Ünnepén!

Április 3-án, Békéscsabai Jókai Színházban idén már hatodik alkalommal ünnepelték az Ádámokat és Évákat azok a középiskolák, amelyek csatlakoztak szolnoki Szigligeti Színházból indult kezdeményezéshez, melynek célja a közösség- és közönségteremtés.

Iskolánk két év kihagyás után – a kiírásnak megfelelően – egy Shakespeare darab adaptációjával tért vissza a világot jelentő deszkákra: a Sok hűhó semmiért című vígjáték bohózati elemekkel gazdagított, tíz percbe sűrített változatával szerzett derűs perceket a közönség számára.

STÁBLISTA

  • Benedek: Burai Sándor
  • Beatrice: Uhrin Fanni
  • Don Pedro: Koór Márton
  • Leonato: Hajkó Márk
  • Hero: Petrovszki Nóra
  • Margit: Ivanics Réka
  • Ursula: Galgóczi Csenge
     
  • Pantomim: Szák Nóra, Unyatyinszki Mónika, Ürmös Gréta
     
  • Szövegkönyv: Sarkady Emília
     
  • Mentortanárok: Sarkady Emília és Illés-Kabai Andrea
     
  • Színész mentor: Nagy Erika


A fiatalos, lendületes, szójátékokban és eredeti dramaturgiai megoldásokban bővelkedő darab bemutatása sok gyakorlást és időt igényelt.

A színjátszó csoport tagjai az ősz óta készültek a hétfő esti premierre, a munkájukat Nagy Erika mentor színész segítette.  Bár a felkészülés nem volt zökkenőmentes, voltak szerepcserék, elmaradt próbák, mégis elmondhatjuk, a sok hűhó – a darab címével ellentétben - nem a semmiért volt! Tíz tanulónk kerülhetett közelebb a színjátszás világához, nyert betekintést a kulisszatitkokba, kovácsolódott igazi csapattá, várja lelkesen a következő évi kihívást, és a produkció végén megérdemelten kaptak éljenzést és vastapsot diákjaink.

Az öttagú, társadalmi zsűri pedig A LEGJOBB FÉRFI SZEREPLŐNEK járó oklevéllel jutalmazta főszereplőnk, BURAI SÁNDOR alakítását!!! 

Így összegezve elmondhatjuk, a darab végére nemcsak Benedek és Beatrice „került egy lepedő alá”, hanem az említett elismerés is méltó kezekbe, a mi „Sanyikánkhoz”! Gratulálunk, nagyon büszkék vagyunk Rá!

 

A legjobb férfi főszereplő, Burai Sándor szavai:

Még mindig hihetetlen nekem ez az egész, eszembe sem jutott, hogy én nyerhetem ezt a díjat.

Eddig soha nem lehettem iskolai színjátszó körben, sohasem léptem fel ennyi ember előtt. Az október 23-ai ünnepség után – amelyen felléptem – megkérdezte Sarkady Emília tanárnő, lenn-e kedvem szerepelni az Ádámok és Évák ünnepén. Habozás nélkül elvállaltam.

Nagyon sokat készültünk rá. A filmből és színdarabból merítettem ötleteket a Benedek megformálásához. A próbák folyamán sok nehézség felmerült, több szereplőváltás is történt, de sikerült megoldanunk őket. Összekovácsolódott a csapat, annak ellenére, hogy hét osztályból állt össze a tíz szereplő. Külön élményt jelentett a Jókai Színház színfalai mögött lenni, megtapasztalni milyen is egy színésznek, mi zajlik a színfalak mögött. Nem is gondoltuk, hogy milyen nagy tér és labirintus van a színpad mögött, néhányszor el is tévedtünk.

Két nappal az előadás előtt, a főpróbán tudatosult bennem, hogy mit is vállaltam el, ekkor tört rám a lámpaláz. Kicsit ijesztő volt. Különös érzés volt, amikor az előző fellépők után lekapcsolták a lámpákat és tudtam, mi jövünk. Kiléptem a színpadra, és ahogy elmondtam az első mondatot, megszűnt minden és csak a játékra figyeltem. Felemelő érzés volt kiállni a színpadra és ennyi ember előtt játszani a Jókai Színház nagytermében. Nem gondoltam, hogy valaha eljuthatok ide. Az előadás végén éreztük, hogy megcsináltuk, nagyon jól sikerült az előadás.

A díjátadón, amikor kimondták az iskola nevét, majd az én nevemet, el sem akartam hinni, a szívem ezerrel vert! Nagyon hálás vagyok és köszönöm az iskolának, osztályfőnökömnek dr. Vad Tamásnak, felkészítő tanáraimnak Sarkady Emília, valamint Illés-Kabai Andrea tanárnőknek, és nem utolsó sorban szereplőtársaimnak.

Külön köszönöm Sarkady Emília tanárnőnek, hogy  meglátta bennem a lehetőséget, nem adta fel, végig bízott bennünk, hajtott minket! „

Gratulálunk a hangos sikerhez! Köszönetet és elismerést érdemel színjátszó csoportunk minden tagja, felkészítő tanáraik! Kívánunk nekik hasonló sikereket a jövőben is!


A legjobb férfi főszereplő - Burai Sándor
(Fotó: A-Team/Ignácz Bence)


Úgy látom ebből a levélből ...
(Fotó: A-Team/Ignácz Bence)


Don Pedro és Benedek érkezése
(Fotó: A-Team/Ignácz Bence)


Üdvözlés
(Fotó: A-Team/Ignácz Bence)


És hol van Gáncs kisasszony
(Fotó: A-Team/Ignácz Bence)


A cselszövés
(Fotó: A-Team/Ignácz Bence)


Nem szeret-No, nem túl a józan észen
(Fotó: A-Team/Ignácz Bence)


Benedek és Beatrice egy lepedő alatt
(Fotó: A-Team/Ignácz Bence)


Burai Sándor
(Fotó: A-Team/Ignácz Bence)


Burai Sándor és dr.Vad Tamás


Burai Sándor a mentorokkal


A nagy csapat