Befektetés a jövőbe

Study Tour - Vízműs kollégák részvételével

A világhálóról értesültünk a felhívásról, miszerint a gyomaendrődi GYÜSZ-TE egyesület pedagógusok számára egy ún. study tourt szervezett. Céljuk, hogy megismertessék a várost, a városban található ökoturisztikai látványosságokat, és minél több látogatót, osztálykirándulót csábítsanak a Körösök „ölelésébe”.

Az egész napos program az endrődi városrészen található Szent Antal szálláshelyen kezdődött, ahol a köszöntő után megnézhettük magát a szálláshelyet, valamint annak szomszédságában üzemelő Szent Antal Kenyérsütő házat, ahol kemencében sült, finom lekváros bukta várt minket.

Ezután a Bárka Látogatóközpontba fuvaroztak el minket, ahol a Körösökön zajló halászatról, élővilágról kaptunk érdekes információkat. Úgy gondolom, hogy a kisebb gyerekeknek interaktív feladatokkal lehet bemutatni ezeket, a nagyobbaknak, vagy felnőtt csoportok számára pedig a hely szépsége miatt osztálykirándulások, nyáresti összejövetelekhez ideális, hiszen igényesen kialakított hely áll rendelkezésre akár bográcsozáshoz, akár grillezéshez. A környezet igen barátságos, informatív és megnyugtató. Minden kollégának tudom ajánlani.

A következő program egy finom ebéd volt és még további buktákat kínáltak a szervezők, hiszen az egyesület egyik hitvallása, hogy a jó ebéd, egy finom étel a legunalmasabb és legkevésbé tetsző programot is emlékezetessé és élményszerűvé varázsolja. Nos, a programra nem lehetett panaszunk, sőt az ebéd csak növelte az elégedettségünket.

A délutánunk a gyomai városrészen telt. A Körös Látogatóközpont számunkra talán praktikusabb élménnyel szolgált, itt ugyanis a környezetvédelemnek a víz körforgásával, szennyvízzel kapcsolatos részét láthattuk 21. századi technológiával, interaktív táblákon megjelenítve, és azonnal ötletet is meríthettünk a saját képzésünkhöz.

Említést kell tennünk a Babamúzeumról is, amelynek kiállított darabjait a Gyomaendrődről elszármazott Latorczai Jánosné ajánlotta fel a városnak.

Mindezek után az Erzsébet ligeti tanösvényen sétálhattunk végig, valamint a kilátó nyújtotta panorámában gyönyörködhettünk. Itt ugyan az aznapi program véget ért, de élményekkel és tudással gazdagodva igen hasznosnak ítéltük meg ezt a kirándulást mind a környezetvédelem, mind a vízügyi oktatásunk szempontjából.

Martinák Judit beszámolója