Befektetés a jövőbe

Széchényis diák élménybeszámolója Olaszországból

A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma egyik diákja, Sipos Eszter már 2016 szeptemberétől vesz részt az AFS Nemzetközi Csereprogramban: egy olaszországi középiskolában tanul. Eddigi élményeiről számolt be.

„2016. szeptember 8-án indultam Olaszországba az AFS Cserediákprogrammal kilenc másik magyar cserediáktársammal együtt. Mi érkeztünk elsőnek, így az első éjszakát csak "magyar körben" töltöttük. Másnap megérkezett minden részt vevő a világ különböző országaiból. Mindenki nagyon izgult, mert a következő nap találkoztunk a fogadócsaládjainkkal.

Calabriában lett fogadócsaládom, így repülőre szálltam és egy órával később már a családom ölelésében álltam. Mindenki nagyon kedves volt. Az iskolában gyorsan beilleszkedtem, ez annak volt köszönhető, hogy Dél-Olaszországban mindenki rendkívül nyitott és befogad bárkit. Az is közrejátszott, hogy aki ismer, az tudja, hogy mondhatni „olaszos” a személyiségem. Hamar találtam barátokat és sok ismerősöm lett. Másfél hónappal később a családban adódott konfliktusok miatt végül családcserém lett, és körzetet is váltottam. Így kerültem Rómától 3 órára lévő Ancona mellett lévő kis településre, Camerata Picenába. Mivel ez Közép-Olaszország, nehezebb volt a beilleszkedés, de mára már nagyon jól érzem magam az osztályommal és elmondhatom, hogy olaszokon kívül, vannak barátaim a világ minden tájáról (Argentína, Mexikó, Honduras, Egyesült Államok, Finnország, Norvégia, Feröer-szigetek, Spanyolország, Portugália, Thaiföld, Japán, Ausztrália).

A nemzetközi barátok mellett van egy olasz családom, akiket imádok. Van két bátyám és nagyon jól érzem magam. 

Ez egy életre szóló élmény, aki csak teheti, ne hagyja ki. 

Un bacio, Eszti”