Befektetés a jövőbe

Szobor- és múzeum avatás Trefort Ágoston születésének 200. évfordulója alkalmából

Szobor újraavatással és egy múzeum megnyitásával emlékeztek a Békéscsabai SzC-hoz tartozó Trefort tagiskola tanárai és diákjai a névadó Trefort Ágoston születésének 200. évfordulójára a napokban.

Az ünnepségen Mucsi András, a Békés Megyei Önkormányzat képviseletében beszédében azt hangsúlyozta, hogy a Békés megyei kötődéssel rendelkező egykori országgyűlési képviselő, közoktatási és vallásügyi miniszter a kiegyezést követően sokat tett a hazai szakképzés alapjainak lerakása érdekében.

Mucsi Balázs, a szakképzési centrum főigazgatója pedig azt emelte ki, hogy napjainkban is hasonlóan fontos változások zajlanak a szakképzésben, hiszen az idei tanévtől kezdve immár szakgimnáziumi és szakközépiskolai képzés keretében sajátíthatják el egy-egy szakma mesterfogásait az intézményben tanuló diákok.

Kiss Mihály, a Trefort iskola igazgatója pedig arról szólt, hogy a szakmai műveltség megszerzése mellett fontosnak tarja az intézmény, hogy az itt tanuló diákok személyiségét is sokoldalúan fejlesszék, hiszen a végzett tanulóknak meg kell felelniük a munkaerőpiac új kihívásainak. Mint mondta, az egykori „trefortos” diákok ma szerves részét alkotják Békés megye gazdaságának, s az iskola továbbra is mindenekelőtt a megyei szakemberigény kiszolgálást tarja egyik legfontosabb célkitűzésének.

Az évforduló alkalmából ismét leleplezték az iskola főbejárata elé áthelyezett Trefort szobrot, majd pedig átadták az aulában a Trefort Ágoston Múzeumot.

A múzeum kialakítás Csuba Zoltán nyugdíja pedagógusnak köszönhető, aki több mint egy évtizede gyűjti a szakképzés tárgyi emlékeit, így a múzeum tárlóin száz évnél is régebbi naplókat, bizonyítványokat is megtekinthetnek az érdeklődők.


További képek a galériában