Felnőttoktatásra jelentkezés
Képzés kereső
Magyar
English
Deutch
Magyar
English
Deutch
Hírek
A német szakképzést tanulmányozzák a BSZC szakértői Lipcsében

A német szakképzést tanulmányozzák a BSZC szakértői Lipcsében

2017.10.13
Európai együttműködéssel a szakképzés fejlesztéséért címmel a Békéscsabai Szakképzési Centrum sikeres Erasmus + pályázatával október.22-29 között nyolc iskolai vezető, szakértő utazik ki Németországba, Lipcsébe a német szakképzést és oktatást tanulmányozni. A Tempus Közalapítvány által évente meghirdetett Erasmus + mobilitási pályázat eredményeként, a mostani út során a német szakképzést, míg az előző tanév elején a finn felnőttképzést, szakképzést ismerhették meg. A Centrumban jelenleg egyre bővülő szakképzés tagiskolai szinten más-más igényt támaszt a tagiskolák felé. A kiutazók a lipcsei szakképzőiskolákat, a hozzájuk kapcsolódó gyakorlati képzőközpontot, gyakorlati helyeket - mint a BMW gyár - látogatnak meg az egy hét során. Az út előkészítéseként nyelvi és szakmai felkészítéseken vesznek részt a kiutazók.
Nyílt Nap a Trefortban!

Nyílt Nap a Trefortban!

2017.10.13
2017.10.14-én, szombaton 09.00 órakor pályaválasztási nyílt napot tartunk, melyre szeretettel várunk minden érdeklődő általános iskolai diákot és szüleiket is! Általános tájékoztatás után vendégeinknek lehetősége lesz az intézmény tanműhelyeinek, tantermeinek, kollégiumának megtekintésére!
A Paksi Atomerőműben jártak a Trefort iskola tanulói

A Paksi Atomerőműben jártak a Trefort iskola tanulói

2017.10.13
A BSZC Trefort tagiskolájának két erősáramú elektrotechnikus osztálya látogatott a Paksi Atomerőműbe. A kirándulást a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Békéscsabai Szervezete támogatta. A látogatás során az erőmű üzemi területét is bejárhatták a diákok. Megtekinthették az üzemelő 4-es reaktor vezénylőtermét, magát a reaktortermet, és az 500 m hosszú géptermet is. A Trefortosok láthatták a Paks II. két blokkjának tervezett helyét is, ahol hamarosan elkezdődik az ország számára elengedhetetlenül szükséges alaperőmű építése. Az erőművet bemutató kiállítást is láthattuk. Az építés relikviáit, műszereit, a kezdetekkor alkalmazott informatikai, erősáramú és reaktortechnikai eszközöket mind megtekinthettük. Lehetőséget kaptunk továbbá a reaktor karbantartó oktatóközpont megtekintésére is, amelyet egyedülálló módon egy be nem üzemelt, nyomottvizes reaktor valódi alkatrészeiből alakították ki, így bemászhattunk egy reaktor és egy primer köri hőcserélő belsejébe is. Köszönjük az egyesület önzetlen segítségét! Nádas Gusztáv és Petrovszki Zoltán beszámolója
SzeptemberFeszt a Vízműben

SzeptemberFeszt a Vízműben

2017.10.13
A BSZC Vásárhelyi Pál tagiskolája SzeptemberFeszt címen kétnapos rendezvénnyel búcsúztatta az ősz első hónapját. Szeptember 25-én a diákok tematikus előadásokat hallhattak Hankó Andrástól (Alföld Víz  Zrt., Vízmű): Miért jó VÍZMŰS-nek lenni? – a víz fontossága az emberek életében:, Novák Attila (Vízmű) Élő-e az élő művészet? továbbá A ló és az ember II. : Kántor Ivett (Vízmű): Utazás a fantáziairodalom világába: Pikó Tamás (Andrássy Úti Társaskör): Pályaorientációs előadás és Nagy Balázs (Munkácsy Mihály Múzeum): Régészeti feltárások az M44-es autóút építésénél címmel. Az előadásokat követően a diákközgyűlésen az iskola vezetősége ismertette a tanév menetét, beszámolt az intézményben történő beruházásokról és a leendő felújításokról. A diákönkormányzat főbb felelősei a diákság elé tárták az idei év programjait. Bemutatkozott Bodorló Balázs, az iskola diákpolgármester-jelöltje, aki beszélt pár szót a kampányáról. Másnap, az iskola udvarán megrendezett főzőversenyen 20 osztály mérkőzött meg egymással, végül a 12. D osztály hamburgere győzött, akik a hamburgerpogácsát saját maguk gyúrták és sütötték meg. A zsűri első sorban az étel megjelenését, ízét, zamatát, illatát, küllemét, állagát, és a készítők kreativitását és az összbenyomást értékelte. A győztes, a Mese Cukrászda felajánlásából egy csokoládétortát nyert A SzeptemberFeszt során az iskola diákjai számtalan kiegészítő programon, vetélkedőn is részt vehettek, így például rendőrségi bemutatón, csocsó-bajnokságon, kispályás labdarúgó-bajnokságon, kerékpárlassúsági versenyen, kötélhúzáson és honfoglaló, illetve XBOX játékokon. A kétnapos kikapcsolódás során a dobogós helyezést elértek értékes nyereményekben részesültek.
A szlovákiai Komárnóban kirándultak a Trefortosok

A szlovákiai Komárnóban kirándultak a Trefortosok

2017.10.10
A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 3 és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Emberi Erőforrások Minisztériumától a „Határtalanul 2017!” felhívás keretében. A program célja az volt, hogy kapcsolatot alakítsunk ki a magyarlakta területeken élő magyarsággal, elmélyítsük a gyerekekben a Kárpát-medencében élő magyarság összetartozását.  A programnak köszönhetően 30 Trefortos diák és 2 kísérő tanár utazott a szlovákiai Komárnóba. A fiatalok az ott töltött 4 nap alatt megtekinthették a térség látványosságait: a komáromi várat és erődrendszert, az Európa-udvart, Klapka György és Jókai Mór emlékszobrát, s elhelyezték az emlékezés virágait a meghurcoltak emlékművénél is.   Diákjaink élménybeszámolóit hallgatva bebizonyosodott, hogy a program elérte célját: megismertettük őket a magyarság kultúrájának, a határon túli magyar történelmi és irodalmi emlékhelyek, illetve természet szépségeivel. Személyes élményeket szereztek, barátságok és jövőbeli kapcsolatok alakultak ki. Erősödött tanulóinkban a magyarságtudat.
Az Erkel Színházban jártak a Trefortosok

Az Erkel Színházban jártak a Trefortosok

2017.10.05
A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma az idei tanévben is részt vesz a Magyar Állami Operaház által meghirdetett Operaház programban. Szeptember 30.-án, vasárnap Tóth Olga tanárnő vezetésével 32 Trefortos diák utazott a fővárosba, hogy megtekintse Mozart Figaró házassága című operáját. A darab különleges volt, hiszen úgy dolgozta át Hábetler András rendező, hogy az a mai  körülmények között is érthető. Az előadással az volt a céljuk, hogy átlépjék az általános sztereotípiákat, miszerint az operákban kövér énekesek órákig egymás fülébe ordítoznak, majd hosszú áriázás után meghalnak. Ebben a darabban nem ez történt, hanem, fiatalok nyelvén szólaltatták meg az operát, mind zenei stílusban, mind szövegében. Lehetett bőven tapsolni, tetszést kinyilvánítani. Nagyon jó volt a bevezető, amit a rendező az elején elmondott, azonnal oldotta a hangulatot. A mintegy kétezer diák, akik hallgatták és nézték az operát, véleményem szerint nagy valószínűséggel megnézik majd a nem átdolgozott operákat is, mert sikerült a fiatalokat megnyerni ennek a műfajnak is.  Tóth Olga beszámolója
Kórusalapításhoz kapott támogatást az NKA-tól a Széchenyi

Kórusalapításhoz kapott támogatást az NKA-tól a Széchenyi

2017.10.04
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretére benyújtott „Iskolai keretek között alapítandó kórus a 2017/2018. tanévben megvalósuló szakmai-művészeti programra” benyújtott pályázata nyert. A pályázat célja, hogy a 2017/2018. tanévben alakuló iskolai kórusok programjait támogassa, olyan intézményekben, ahol még nem működik kórus. Az intézményben két éve tanulnak ének tantárgyat a diákok. A szaktanár felfigyelt a sok tehetséges gyermekre. A szülők részéről is felmerült az igény a kórus létrehozására.  A 30 fős vegyes kórus alapfeladata: zenei anyanyelvünk ápolása, a tehetséggondozás, valamint az Éneklő Ifjúság hangversenyen minősítés kérése. A kórus vezetője: Aradi Zsolt. Szakmai közreműködő: Kovács Napsugár.
Széchenyis diákok svájci szakmai gyakorlatra készülnek

Széchenyis diákok svájci szakmai gyakorlatra készülnek

2017.10.03
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai szakmai gyakorlaton vehetnek részt Svájcban, Németországban és Angliában. A svájci szakmai gyakorlatra, amelyre decembertől kerül sor 3 tanuló készül. Erre a gyakorlatra a szeptemberi felvételi eljárás során kerültek kiválasztásra a 2/14. évfolyamos turisztikai szervező, értékesítő tanulók. A Swiss Hospitality Academy Gmbh Maienfeld munkatársai, Beat Wicki és Angela Heck hallgatták meg a jelölteket. A kiválasztott diákok decemberben 2 hetes elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt Luzernben, a svájci szállodaiskolában, ezt követően kerülnek a szakmai gyakorlati helyükre. Beat Wicki, a szállodaiskola vezetője elmondta, azért szeretnek magyar fiatalokkal együtt dolgozni, mert jól megállják a helyüket. Vannak olyan svájci gyakorlati képzőhelyek, ahol kifejezetten magyar fiatalokat kérnek. A tanulókat a külföldi szakmai gyakorlatra Deákné Kovács Krisztina készítette fel.
Finomabbnál finomabb kenyeret sütnek a pék tanulók

Finomabbnál finomabb kenyeret sütnek a pék tanulók

2017.10.02
A BSZC Zwack tagiskolája a 2017/18-as tanévtől bővítette képzési kínálatát, hiszen beindult a pékek képzése. Békés megyében az elmúlt 4 évben pék tanulókat csak a Keri tudott beiskolázni. Országszerte kb. 3.000 pék hiányzik, s a jelentkezés alapján látszik, hogy nagy az érdeklődés a képzés iránt.
Díszbemutató a Jókai színházban keris segítséggel

Díszbemutató a Jókai színházban keris segítséggel

2017.10.02
A Jókai Színház a 2017/18-as évad első díszbemutató előadását 2017. szeptember 30-ra tűzte műsorára.  A bemutatót követően a nézők találkozhattak a színészekkel, rövid ismertetőt kaptak a bemutatott darabról, annak mondanivalójáról, majd megvendégelték a műsoron lévő darabhoz illő ételekkel, italokkal a vendégeket.  Több éves hagyomány, hogy iskolánk vendéglátásszervező diákjaival és szakoktatóival segítette a rendezvény lebonyolítását.
Kirándulás a Bihari-hegyekben

Kirándulás a Bihari-hegyekben

2017.10.02
Várfalviné Vincze Ágnes tanárnő szervezésében 1 napos túrázáson vettek részt a Keri diákjai Biharfüreden és környékén.  Megnézték a Mézgedi-cseppkőbarlangot, amely a XX. század elején Európa legnagyobb barlangjai közé tartozott. Ellátogattak a csodaforráshoz, melyből, ha a szerelmesek isznak, akkor a legenda szerint a szerelmük örökké tart. A túrát Lovas József vezette.
Magyar ételeket népszerűsítettek a kerisek az OMÉK-on

Magyar ételeket népszerűsítettek a kerisek az OMÉK-on

2017.10.02
2017. szeptember 20-24-e között 78. alkalommal került megrendezésre az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár Budapesten, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. A BSZC Zwack tagiskolájának két vendéglátásszervező tanulója Simcsik András és Képíró Gergely, valamint Balog Katalin és Hováth Ferenc szakoktatók munkájukkal népszerűsítették a hazai alapanyagokból készülő hagyományos magyar ételeket.
A BSZC Zwack tagiskolájának képviselői a hadtáp élelmezési részlegében segítettek be

A BSZC Zwack tagiskolájának képviselői a hadtáp élelmezési részlegében segítettek be

2017.10.02
2017. szeptember 29-én, a pákozdi csata évfordulóján a Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés Megyei Szervezete által került megrendezésre a békéscsabai repülőtéren az általános és középiskolás diákok számára a már hagyományos haditorna. 
A Világ Legnagyobb Tanórája a Gésziben

A Világ Legnagyobb Tanórája a Gésziben

2017.09.28
A Békéscsabai SZC Gépészeti tagiskolája idén csatlakozott először a Világ Legnagyobb Tanórája világszintű oktatási projekthez, melynek segítségével a fiatalok megismerhetik a fenntartható fejlődést szolgáló globális célokat. Az elmúlt héten a tudatos táplálkozás, felelős élelmiszerfogyasztás témák kerültek a középpontba. Mintegy 200 Gészis tanuló különböző tanórákon, változatos munkaformákban kapcsolódhatott be a tematikus hét folyamába: megismerkedtek az ENSZ által kijelölt Globális Célokkal, az ismertető kisfilm megtekintése után kifejthették véleményüket, érvelhettek, viták alakultak ki, plakátokat készítettek. Az angol nyelvi órákon az étel pazarlásának a csökkentése téma került előtérbe.  A hasznos ötletek itt is egy közösen elkészített plakátra kerültek fel.  Az informatika órákon a menzára vonatkozó online kérdőívet tölthették ki a kilencedikesek. Tartalmas, tanulságos hetet tudhatunk magunk mögött.
Széchenyis diákok nyári szakmai gyakorlaton vettek részt Németországban

Széchenyis diákok nyári szakmai gyakorlaton vettek részt Németországban

2017.09.28
A BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói közül 17 fő (10 fő a 13/B turisztikai szervező, értékesítő osztályból, 7 fő a két tanítási nyelvű 11/F osztályból) vehetett részt 2017. június 1. és augusztus 31. között három hónapos nyári szakmai gyakorlaton Németországban. A program most zárult a gyakornokok beszámolóival. A tanulók a németországi Észak- Rajna-Vesztfália tartományban különböző kisebb, illetve nagyobb falvak és városok szállodáiban töltötték el a 3 hónapos szakmai gyakorlatot. Nyáron az intézmény igazgatója, Paláncz György, az igazgatóhelyettese, Hugyeczné Krnács Katalin és a felkészítő pedagógusok, Aradszky Ilona és Fazekasné Tóth Zsuzsanna látogatta meg a diákokat a gyakorlóhelyükön. Doba Zoltán 
Megmutatták mit tudnak Békéscsabáról a Keri diákjai

Megmutatták mit tudnak Békéscsabáról a Keri diákjai

2017.09.27
Szeptember 26-án került megrendezésre a "Szebb - zöldebb Békéscsabáért" futóverseny és városismereti vetélkedő. A BSZC Zwack tagiskoláját a 11/b osztály tanulói képviselték, melynek során számos hasznos tapasztalattal gazdagodtak. A városismereti csapatversenyben első helyezést értek el. Felkészítő tanáruk: Szabóné Csendes Ildikó testnevelő tanár Gratulálunk a szép eredményhez!
Az opera világában kalandoztak a Zwack iskola tanulói

Az opera világában kalandoztak a Zwack iskola tanulói

2017.09.27
Az intézmény 50 tanulója 2017. szeptember 25-én részt vett az Erkel Színház OperaKaland előadásán. Hábetler András operaénekes és rendező által színre vitt "A Figaro házassága" című, középiskolásoknak meghirdetett előadását tekintették meg.
Rendhagyó testnevelési órák a Keriben

Rendhagyó testnevelési órák a Keriben

2017.09.27
A BSZC Zwack tagiskolájának tanulói rendhagyó testnevelés órák keretében ismerkednek az újraélesztési technikákkal. Korábbi pályázatból több ambu baba és egy félautomata defibrillátor került beszerzésre, melyek segítségével a tanulók széles körét kívánjuk megtanítani  ezek használatára.  A tanulók felkészítését Szabóné Csendes Ildikó testnevelő tanár és Sznopek Anita védőnő végzi.
Békéscsaba bombázására emlékeztek a Gészi-s diákok

Békéscsaba bombázására emlékeztek a Gészi-s diákok

2017.09.26
2017. szeptember 21-én, csütörtökön, 10.00 órától, a Vasútállomás főépületénél, az 1944. szeptember 21-i bombatámadás áldozatainak emlékét megörökítő emléktábla avatására került sor. Varga Imre kollégiumvezető, valamint néhány rendészeti ügyintéző szakos, 10.évfolyamos tanulónk képviselték iskolánkat és a Békéscsabai Szakképzési Centrumot. A kellemetlen időjárás ellenére meghitt megemlékezés és emléktábla avatás zajlott, ahol beszédet mondott Szarvas Péter polgármester, valamint Botyánszky János a MÁV Zrt. képviseletében is. Czitor Attila színművész előadásában vers, a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar Kamaraegyüttes előadásában pedig több kiváló zenei darab hangzott el.
Elkészült az első zwackos kenyér

Elkészült az első zwackos kenyér

2017.09.26
A magyar munkaerőpiacról 3.000 pék szakember hiányzik. 2017. szeptember 1-jétől indítottuk el a pékképzésünket, mellyel ezt a hiányt szeretnénk enyhíteni. Tanulóinkra biztos munkahely, megélhetés vár.
Törökországban ismerkedtek a pénzügyekkel a Zwack diákjai

Törökországban ismerkedtek a pénzügyekkel a Zwack diákjai

2017.09.21
2017. szeptember 9-15. között iskolánkat 8 fő képviselte a törökországi Yalovában az Erasmus+ KA105 Ifjúsági csereprogramjában, amelyben bolgár, görög és török partnerekkel együtt vettünk részt. A projekt címe „Save Money, Live Better” volt. Célja, hogy az ifjúságnak segítsen eligazodni a pénz világában. A hét napos program alatt nagyon sok értékes információval gazdagodtunk és ellátogattunk a yalovai egyetemre is. A szakmai ismeretek megszerzése mellett, a kulturális program keretében megtekintettük Yalova, Isztambul nevezetességeit, megismerkedhettünk a török, a bolgár és görög kultúrával, ételekkel.
Három szakma Németországban

Három szakma Németországban

2017.09.07
A Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának tanulói közül néhányan, az összefüggő szakmai gyakorlat követelményeit Németországban teljesítették. Az Erasmus+ program keretében megvalósult „Három szakma Németországban” című projektben 12 fő, 11. évfolyamos tanuló vett részt Lipcsében 2017.07.01. és 2017.07.30. között.  A projekt célja volt: - A résztvevők szakmai, idegen nyelvi,  személyes, módszertani, digitális, interkulturális, kompetenciának fejlesztése; - A külföldön szerzett tanulási eredmények elismerésének megvalósítása; - A projekt eredményeinek és dokumentumainak hasznosítása; - Aktív nemzetközi kapcsolat fenntartása a fogadó szervezettel és a gyakorlati képzést megvalósító vállalatokkal. A résztvevők száma és szakmai háttere: - Autószerelő OKJ:54 525 02 (4 fő); - Jogisztikai ügyintéző OKJ: 54 345 01 (6 fő); - Szállítmányozási ügyintéző OKJ:54 841 04 (2 fő).  A résztvevők összetétele a tervezetthez képest megváltozott. 4 fő logisztikai ügyintéző helyett 6 fő és 4 fő szállítmányozási ügyintéző helyett 2 fő vett részt a mobilitásban. A változtatás indoka, a fogadó partner nem talált elegendő megbízható partnert a szállítmányozási ügyintézők foglalkoztatására. A projekt résztvevői alapszintű szakmai tapasztalattal, legalább alapfokú német/angol nyelvtudással rendelkeztek. A projekt elért eredményei: - A résztvevők beszámolókat, fényképeket és videókat, munkanaplókat készítettek a szakmai gyakorlatról; - A résztvevők egyéni készségei, képességei fejlődtek, különösen az idegen nyelvi képességek (beszélt angol/német), a szakmai motivációjuk erősödött; - Az iskola szakmai gyakorlatának minősége javult, így a szakképzés színvonala emelkedett; - A külföldi szakmai képzésben résztvevő tanulók létszáma nőtt. Hatások: - A képzés elismeréseként Europass mobilitási igazolványt kaptak a résztvevők, a gyakorlat eredményességét igazolva. -  A gyakorlati képzést biztosító vállalkozás saját formátumú igazolást állított ki német nyelven. - A részt vett diákok munkavállalási esélyeit várhatóan növeli a nemzetközi környezetben szerzett munkatapasztalat, az elsajátított új ismeretek és a mindennapos idegen nyelv használata; - A projekt eredményeinek hasznosításával a szakképzés színvonala remélhetőleg emelkedik. A részt vett tanulók: Elek Petra, Kiss Viktória, Lénárt András László, Sovány Bálint, Uhrin Máté, Hőgyes Imre, Hoffmann Máté, Hoffmann Mihály, Berki Krisztián, Molnár József, Fekete József, Mártha László és a kísérő tanárok Tari Erika és Suskó János.
Az artisztika reménységei

Az artisztika reménységei

2017.06.28
Az artisztika reménységei A Békéscsabai SZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a Nemzeti Tehetség Program keretében artisztika szakkört és tábort szervezett. A pályázat célja a vendéglátás területén szakács, illetve vendéglátásszervező-vendéglős szakmát tanuló fiatalok érdeklődési területének kibővítése volt. Tanulóink 2017. januártól zöldség-gyümölcs faragást tanulhattak, mely a modern gasztronómia és a vendéglátás szerves részét képezi. A diákok megismerhették azokat a technikákat, eszközöket illetve alapanyagokat, melyekkel önállóan képesek lesznek kreatív, az alkalomhoz illő hidegkonyhai díszmunkák, büféasztalok díszeinek elkészítésére. A foglalkozások során fejlődött a résztvevő fiatalok kreativitása, kézügyessége, szín- és térlátása, fantáziája. A program lezárásaként 3 napos artisztika táborban vehettek részt tanulóink, mely kiváló alkalmat biztosított az elmélyült alkotómunka megvalósítására.
Dr. Reisinger János tartott előadást Arany Jánosról a Széchenyiben

Dr. Reisinger János tartott előadást Arany Jánosról a Széchenyiben

2017.06.16
„Ki nekünk Arany János?” című előadást hallgathatták meg a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziumában a diákok 2017. június 13-án. Arany János életének kiemelkedő fordulópontjai alapján mutatta be dr. Reisinger János a költő életútját. A költőfejedelem születésének 200. évfordulója alkalmából jelent meg dr. Reisinger János „Ki nekünk Arany János?” című kötete. Az előadásában beszélt a költő különös születéstörténetéről, a szerelemhez való viszonyáról, a Toldiról és a műfordító Arany Jánosról. Az interaktív előadáson a diákok is aktívan vettek részt, az alábbi négy sort kellett memoriterként megtanulniuk: „Nemes önbizalom, de ne az önhittség, Rúgói lelkedet nagy célra feszítsék: Legnagyobb cél pedig, e földi létben, Ember lenni mindég, minden körülményben”
Díjátadó ünnepségen vehették át a főigazgatói elismeréseket a Széchenyi tanulói

Díjátadó ünnepségen vehették át a főigazgatói elismeréseket a Széchenyi tanulói

2017.05.24
A Békéscsabai Szakképzési Centrum 2017. május 18-án a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma dísztermében rendezte meg az I. Díjátadó Ünnepséget, amelyen a tanulók és felkészítő tanáraik Mucsi Balázs Sándor főigazgatótól vehették át a főigazgatói elismeréseket az országos tanulmányi versenyeken elért kiemelkedő eredményeikért. A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói közül hatan vették át a díjat: Kiglics Mátyás a Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny I. helyezéséért, az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny I. helyezéséért, felkészítő tanára: Velkeyné Palócz Erika Nóra. Bálint Valentina Lilla az Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén turisztika ismeretek tárgyból elért I. helyezéséért, Kovács József az Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenye turisztikai ismeretek tárgyból elért II. helyezéséért, Maár Kitti Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenye turisztikai ismeretek tárgyból elért V. helyezéséért. Felkészítő tanár Aradszky Ilona Éva. Balogh Vivien Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenye közgazdasági ismeretek tárgyból elért IV. helyezéséért. Felkészítő tanárok: Róta Ildikó, Majoros Mária, Uhrin Györgyi Jantyik Zsanett  Szép Magyar Beszéd Kárpát-medencei döntőjében elért eredményéért, felkészítő tanára: Szabó Ilona.
Ünnepélyes keretek között adták át a bázisintézményi címet a Széchenyinek

Ünnepélyes keretek között adták át a bázisintézményi címet a Széchenyinek

2017.05.24
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma igazgatója, Paláncz György az „Oktatási Hivatal Bázisintézménye” címet és az azzal járó oklevelet és bázisintézményi dísztáblát 2017. május 23-án vehette át a Békéscsabai Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetőjétől, Simon Nóra Edinától a Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Dísztermében megrendezett BÁZISINTÉZMÉNYI CÍMÁTADÓ ÜNNEPSÉGEN. A bázisintézményi rendszer kialakításának célja, hogy az Oktatási Hivatal szoros kapcsolatot alakítson ki azon nevelési-oktatási intézményekkel, amelyek a pedagógiai eredményességük növelésében már valamely területen szép eredményeket értek el, az ehhez vezető módszereket szeretnék is megosztani a környezetükkel. Az Oktatási Hivatal által közzétett pályázati felhívásra összesen 323 komplex intézményi pályázat érkezett a fenntartóik támogatásával, ezek közül összesen 273 intézmény nyerte el az Oktatási Hivatal Bázisintézménye címet. A pályázaton nyertes intézmények vezetői és érintett pedagógusai a három évre szóló együttműködési megállapodás aláírását követően a bázisintézményi feladatokra történő felkészítésen vehetnek majd részt.  A bázisintézmény fogalma: „Olyan megyei, járási, esetleg országos szinten elismert és szakmai hagyományokkal rendelkező, infrastruktúrában a feladatellátáshoz megfelelő módon felszerelt, egyedi, más intézmények számára is példaértékű, működésében koherens, befogadó, gyermekközpontú pedagógiai gyakorlattal, szakmai módszertani, szervezeti kultúrával és innovációval rendelkező nevelési-oktatási intézmény, amely alkalmas az adott területen magas színvonalú, hatékony tudásmegosztásra. Olyan intézmény, amelyben az adott szolgáltatási területhez kapcsolódó jó gyakorlat eredményesen működik mesterpedagógus vagy mesterpedagógus szaktanácsadó, illetve az intézményvezető által kijelölt pedagógus közreműködésével.” Paláncz György igazgató ünnepi beszédében kiemelte: „A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma és Kollégiuma az egyik legelismertebb és legeredményesebb szakgimnázium; az eddigi eredmények alapján (kompetenciamérés, közép- és emelt szintű érettségi vizsgaeredmények, nyelvvizsgaeredmények, tanulmányi versenyek, továbbtanulási mutatók) a 2016. évi országos szakgimnáziumi rangsorban a 3. helyen szerepel.” Az igazgatói beszéd után az intézmény tanulója, Kertész Viktória (9. F) énekelte el a Most múlik pontosan című dalt.
Bázisintézményi címet vett át a Trefort

Bázisintézményi címet vett át a Trefort

2017.05.24
Ünnepélyes keretek között vehette át iskolánk, a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma az Oktatási Hivatal Bázisintézménye címet. Az ünnepélyes címátadó ünnepségen Kiss Mihály igazgató úr mutatta be iskolánkat. Kiemelte, hogy a Trefort készen áll megosztani a már működő jó gyakorlatait, továbbá lehetőséget kívánunk biztosítani olyan műhelymunkák számára is, amelyek katalizálják a szakmai közélet fejlődését.
Széchenyis diákok svájci szakmai gyakorlaton

Széchenyis diákok svájci szakmai gyakorlaton

2017.05.19
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 14.B osztályos tanulói (Pallagi Angelika, Péli Zsolt, Szabados Dávid, Tóth Gabriella és Váczi Anna) 2016. december 10-től 2017. április 9-ig szakmai gyakorlaton vettek részt Svájcban, a Chur környéki régióban, Graubünden tartományban. A felkészítő tanár Deákné Kovács Krisztina.  „Nagyon sokat kaptunk a svájci szakmai gyakorlattól. Rengeteg élménnyel és tapasztalattal tértünk haza, belekóstolhattunk a munka világába. Részt vehettünk egy külföldi iskola képzésén és megtanultuk, hogyan álljuk meg a helyünket egyedül, a család és a barátok segítsége nélkül. A lehetőségnek köszönhetően megismerhettünk egy másik kultúrát és kapcsolatokat építhettünk, barátságokat köthettünk.” Tóth Gabriella (14.B)
A Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziumának tanulóinak szakmai kirándulása a tállyai bányában

A Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziumának tanulóinak szakmai kirándulása a tállyai bányában

2017.05.18
Puchard Zoltán, a COLAS Hungária Kft. technológiai igazgatója hívta meg a Vízmű diákjait az egyik külszíni fejtésű bányájukba, hogy megnézzék a kőtermék gyártást. A cég fő profilja az út- és autópálya építés. Az utazást így az útépítő, geológus és fluidumkitermelő szakos diákjaink részére szervezte meg Tóth-Nagy Terézia tanárnő, hiszen az ő képzési profiljukhoz illeszkedik a téma. Az egyeztetések során aztán felmerült, hogy az egyik legkülönlegesebb élményt nyújtó munkafolyamatot, a robbantást is megismerhetik és megtekinthetik a tanulók. Április végén került sor a szakmai kirándulásra a tállyai andezitbányába. Munkavédelmi oktatást követően a fiatalok megismerhették a cég tevékenységi körét, a robbantás elvi hátterét, majd a telephelyen működő akkreditált labort, a törőgépeket és a lerakóhelyeket. A nap legizgalmasabb, legjobban várt pillanata is elérkezett: a robbantást biztonságos távolságból szemlélték a csoport tagjai, de még így is „megrázó” élmény volt, ahogy a robbanótöltetek 75 ezer tonna követ bontottak le a bányaudvar pereméről. Tanulságos, felejthetetlen napot töltöttek a vízműsök a Colas munkatársinál, akik barátsággal és felkészülten fogadták őket. 
Végzős tanulók jutalmazása a Széchenyi  iskolagyűlésén

Végzős tanulók jutalmazása a Széchenyi iskolagyűlésén

2017.05.12
Végzős tanulók jutalmazása a Széchenyi  iskolagyűlésén A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma végzős tanulói kitűnő vagy kiemelkedő tanulmányi tevékenységükért, kiemelkedő tanulmányi és sportversenyen elért eredményeikért, kiemelkedő közösségi tevékenységükért a ballagás előtt, 2017. május 04-én vehették át az elismeréseket és jutalmakat az Iskolagyűlésen. A 2016/2017. tanévben 67 végzős tanuló kapott jutalmat kimagasló eredményeiért, tevékenységéért. Az elismeréseket Paláncz György igazgató adta át a tanulóknak. Osztály Név  Elismerés Versenyek Eredmény 12.A Otohal Beáta Dorottya kiemelkedő közösségi tevékenységéért és sportversenyen elért eredményéért Városi Labdarúgó Bajnokság 1. hely; 12.A Vad Judit kiemelkedő közösségi tevékenységéért.     12.A Ambrus Kata kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Kézilabda Diákolimpia V-VI. kcs leány; 50. Bibó Kupa Nemzetközi Kézilabdatorna Megyei elődöntő 1. hely; megyei döntő 2. hely; Bibó kupa 1. hely 12.A Ambrus Petra kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Kézilabda Diákolimpia V-VI. kcs leány; 50. Bibó Kupa Nemzetközi Kézilabdatorna Megyei elődöntő 1. hely; megyei döntő 2. hely; Bibó kupa 1. hely 12.A Ekker Gitta kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Kézilabda Diákolimpia V-VI. kcs leány; 50. Bibó Kupa Nemzetközi Kézilabdatorna Megyei elődöntő 1. hely; megyei döntő 2. hely; Bibó kupa 1. hely 12.A Szilágyi Szilvia kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Kézilabda Diákolimpia V-VI. kcs leány; 50. Bibó Kupa Nemzetközi Kézilabdatorna Megyei elődöntő 1. hely; megyei döntő 2. hely; Bibó kupa 1. hely 12.A Balikó Stella kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Városi Labdarúgó Bajnokság 1. hely 12.A Kocsány Szabina kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Atlétika Megyei Váltófutás Csapatverseny leány 3.hely Osztályfőnök: Kovács-Fiskus Boglárka 12.B Babecz Brigitta Barbara kitűnő tanulmányi eredményéért.   kitűnő 12.B Babecz Mónika Csilla kitűnő tanulmányi eredményéért.   kitűnő 12.B Kovács Laura Mária kitűnő tanulmányi eredményéért.   kitűnő 12.B Juhász Natália kiemelkedő közösségi tevékenységéért.   közösségi munka 12.B Fülöp Alexandra kiemelkedő közösségi tevékenységéért.   közösségi munka 12.B Zahorán Balázs kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Középiskolás Teremlabdarúgó Kupa; Teremlebdarúgás Futsal Diákolimpia; Kupa 5. hely; Futsal megyei elődöntő 1. hely, döntő 4. hely; 12.B Bánszki Kitti kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Röplabda Amatőr Diákolimpia , Városi Középiskolás Röplabda Bajnokság, Vajda Kupa Megyei elődöntő 2.hely, megyei döntő 2.hely, Vajda Kupa 2.hely 12.B Szabó Imre kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Középiskolás Teremlabdarúgó Kupa; Teremlebdarúgás Futsal Diákolimpia; Kupa 5. hely; Futsal megyei elődöntő 1. hely, döntő 4. hely; Osztályfőnök: Pomázi Erika 12.D Forrás Mihály a tanulmányi versenyeken elért eredményeiért Pannon Egyetem "PENdroid" csapatverseny országos 2. Nemzetközi Kenguru Matematika Tesztverseny megyei 5. 12.D Kiglics Mátyás a matematikaversenyeken elért eredményeiért Pannon Egyetem "PENdroid" csapatverseny országos 2. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny (Somorja) nemzetközi 15. Nemzetközi Kenguru Matematika Tesztverseny országos 1. Békés Megyei Középiskolai Matematikaverseny megyei 1. Zrínyi Ilona Matematika Tesztverseny országos 2. Zrínyi Ilona Matematika Tesztverseny megyei 1. Matematika OKTV országos 1. Szőkefalvi-Nagy Gyula Matematikai Emlékverseny 2016-2017 döntő országos 12.D Martikán Attila a tanulmányi versenyeken elért eredményeiért Pannon Egyetem "PENdroid" csapatverseny országos 2. 12.D Tóth Bálint a tanulmányi versenyeken elért eredményeiért Pannon Egyetem "PENdroid" csapatverseny országos 2. 12.D László Dominik kitűnő tanulmányi eredményéért és kiemelkedő közösségi tevékenységéért.     12.D Téglás Petra kiemelkedő közösségi tevékenységéért     12.D Mecskó Máté kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Fair Play Cup fiú labdarúgás; Centrum Futsal Labdarúgás; Városi Labdarúgó Bajnokság Fair P. körzeti 4. hely; Centrum körzeti 3. hely; Városi 8. hely 12.D Oláh Ákos kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Középiskolás Teremlabdarúgó Kupa; Teremlebdarúgás Futsal Diákolimpia; Kupa 5. hely; Futsal megyei elődöntő 1. hely, döntő 4. hely; 12.D Mészáros Csaba kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Fair Play Cup fiú labdarúgás; Centrum Futsal Labdarúgás; Városi Labdarúgó Bajnokság Fair P. körzeti 4. hely; Centrum körzeti 3. hely; Városi 8. hely 12.D Zombai Levente kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Kosárlabda Diákolimpia Megyei elődöntő 2.hely, megyei döntő 3.hely 12.D Mayer Zsuzsanna kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Röplabda Amatőr Diákolimpia , Városi Középiskolás Röplabda Bajnokság, Vajda Kupa Megyei elődöntő 2.hely, megyei döntő 2.hely, Vajda Kupa 2.hely Osztályfőnök: Szabóné Bojtor Anikó 12.E Árvai Dominika kitűnő tanulmányi eredményéért és kiemelkedő közösségi tevékenységéért.     12.E Kovács József kitűnő tanulmányi eredményéért, tanulmányi versenyeken elért eredményeiért és sportversenyeken elért eredményeiért Turisztikai ismeretek ÁSZÉV országos 2. Úszás "B" kategória 100 m Do. Megyei döntő: 1; Országos döntő: 4 Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedő nemzetközi 8. 12.E Pap Kristóf kitűnő tanulmányi eredményéért és a tanulmányi versenyeken elért eredményeiért     Nemzetközi Kenguru Matematika Tesztverseny megyei 4. Békés Megyei Középiskolai Matematikaverseny megyi 9. 12.E Szilágyi Enikő kitűnő tanulmányi eredményéért és a tanulmányi versenyeken elért eredményeiért     Matematika OKTV országos 48. Békés Megyei Középiskolai Matematikaverseny megyei 6. 12.E Bálint Valentina Lilla tanulmányi versenyeken elért eredményeiért és a kiemelkedő közösségi munkájáért Turisztikai ismeretek ÁSZÉV országos 1. Tót Melanzs Kiadó „Így élünk mi vidéken” középiskolások számára kiírt történetírói pályázat megyei 1.     12.E Bucsi Tamara Tímea tanulmányi verseny eredményéért Tót Melanzs Kiadó „Így élünk mi vidéken”   középiskolások számára kiírt történetírói pályázat megyei 2. 12.E Orlai Zsófia tanulmányi verseny eredményéért Tót Melanzs Kiadó „Így élünk mi vidéken”   középiskolások számára kiírt történetírói pályázat megyei 3. 12.E Maár Kitti tanulmányi versenyen elért eredményéért és a sportversenyeken elért eredményeiért Kézilabda Diákolimpia V-VI. kcs leány; 50. Bibó Kupa Nemzetközi Kézilabdatorna Megyei elődöntő 1. hely; megyei döntő 2. hely; Bibó kupa 1. hely Turisztikai ismeretek ÁSZÉV országos 5. 12.E Szabó Benedek tanulmányi versenyen elért eredményéért. Nemzetközi Kenguru Matematika Tesztverseny megyei 3. 12.E Tarnótzky Réka Anna tanulmányi versenyen elért eredményéért és a kiemelkedő közösségi tevékenységéért     Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedő nemzetközi 8. 12.E Balázs Boglárka kiemelkedő közösségi tevékenységéért közösségi munka   12.E Kis Katalin Brigitta a tanulmányi versenyen elért eredményéért Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedő nemzetközi 8. 12.E Hortobágyi Zsanett a tanulmányi versenyen elért eredményéért és sportversenyeken elért eredményeiért Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedő nemzetközi 8. Kézilabda Diákolimpia V-VI. kcs leány; 50. Bibó Kupa Nemzetközi Kézilabdatorna Megyei elődöntő 1. hely; megyei döntő 2. hely; Bibó kupa 1. hely 12.E Balogh Száva kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Kézilabda Diákolimpia V-VI. kcs leány; 50. Bibó Kupa Nemzetközi Kézilabdatorna Megyei elődöntő 1. hely; megyei döntő 2. hely; Bibó kupa 1. hely Osztályfőnök: Halász Katalin 12.F Hézer Luca Sára kitűnő tanulmányi eredményéért     12.F Kuti Dorisz kitűnő tanulmányi eredményéért és a tanulmányi versenyeken elért eredményeiért     Zrínyi Ilona Matematika Tesztverseny megyei 2. Békés Megyei Középiskolai Matematikaverseny megyei 14. OKTV Matematika országos 34. ÁSZÉV Közgazdasági ismeretek országos 18. PénzSztár Verseny regionális 3. 4 FOR EUROPE országos középiskolai verseny regionális döntő 12.F Balogh Vivien tanulmányi versenyeken elért eredményeiért ÁSZÉV Közgazdasági ismeretek országos 4. PénzSztár Verseny regionális 3. 4 FOR EUROPE országos középiskolai verseny regionális döntő 12.F Tárnyik Lilla tanulmányi versenyen elért eredményéért ÁSZÉV Közgazdasági ismeretek országos 26. 12.F Tóth Enikő tanulmányi versenyen elért eredményéért PénzSztár Verseny regionális 3. 4 FOR EUROPE országos középiskolai verseny regionális döntő 12.F Szabó Cintia tanulmányi versenyen elért eredményéért PénzSztár Verseny regionális 3. 12.F Petrovszki Zsanett tanulmányi versenyen elért eredményéért PénzSztár Verseny regionális 3. 12.F Osgyáni Blanka tanulmányi versenyen elért eredményéért     12.F Kőmüves Orsolya kiemelkedő közösségi munkájáért     12.F Asztalos Ágnes kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Atlétika Megyei Váltófutás Csapatverseny leány 3. hely 12.F Tóth Bálint kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Városi Kosárlabda  Bajnokság Városi 5.hely 12.F Lengyel Brigitta kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Atlétika Ügyességi CsB. Megyei Súlylökő leány csapat Megyei 2. hely 12.F Bartolák Aliz kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Röplabda Amatőr Diákolimpia , Városi Középiskolás Röplabda Bajnokság, Vajda Kupa Megyei elődöntő 2.hely, megyei döntő 2.hely, Vajda Kupa 2.hely Osztályfőnök: Tóth Eszter 14.A Duró Patrik kiemelkedő közösségi munkájáért.     14.A Székely Dávid kiemelkedő közösségi munkájáért.     14.A Machnyicz Petra kiemelkedő tanulmányi eredményéért.     14.A Horváth Renáta kiemelkedő tanulmányi eredményéért.     14.A Oláh Lilla kiemelkedő tanulmányi eredményéért.     14.A Peres Vivien kiemelkedő tanulmányi eredményéért.     Földvári-Hegedűs Krisztina 14.B Tóth Gabriella kiemelkedő tanulmányi eredményéért     Fazekasné Tóth Zsuzsanna 14.C Szép Marcel tanulmányi versenyen elért eredményéért OSZTV Pénzügyi-számviteli ügyintéző részvétel   14.C Czeglédi Kinga tanulmányi versenyen elért eredményéért OSZTV Pénzügyi-számviteli ügyintéző részvétel   14.C Hajtman Barbara kitűnő tanulmányi eredményéért és a tanulmányi versenyen elért eredményéért. OSZTV Pénzügyi-számviteli ügyintéző részvétel   14.C Sárvári Ilona tanulmányi versenyen elért eredményéért OSZTV Pénzügyi-számviteli ügyintéző részvétel   14.C Csasztvan Dorina kiemelkedő közösségi tevékenységéért   Osztályfőnök: Puskás Anikó További képek a galériában
Békéscsabai Szakképzési Centrum
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
Békéscsabai Szakképzési Centrum
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314