Hírek
Földmérők nyári gyakorlaton

Földmérők nyári gyakorlaton

2018.09.26
A VÍZMŰ 10. évfolyamos földmérő tanulói 140 órás nyári gyakorlaton vettek részt júliusban. Az erről a napokról készült rövid fényképes összefoglaló megmutatja, milyen helyszíneken és munkafolyamatokban vettek részt a diákok, továbbá tájékoztat arról is, hogy mennyire színes, érdekes és nélkülözhetetlen a földmérők munkája.Az alábbi térkép pedig azt ábrázolja, hogy Magyarország mely pontjain töltötték el diákjaink ezt a 4 hetet.
Mitykó Veronika ismét a dobogón

Mitykó Veronika ismét a dobogón

2018.09.26
2018. szeptember 23-án Oroszlányban került megrendezésre a súlyemelők Junior Országos Bajnoksága. Mitykó Veronika, a Békéscsabai SZC Zwack tagiskola 12/B vendéglátásszervező-vendéglős tanulója 75 kg-os súlycsoportban indult. Szakításban 83 kg-ot, lökésben 100 kg-ot ért el, amivel súlycsoportjában országos 1. helyezést ért el. Gratulálunk a kiváló eredményhez és sok sikert kívánunk a további versenyekhez! Edző: Bökfi János 
Erőemelő Világbajnok a Szent-Györgyi sportedző tanulója!

Erőemelő Világbajnok a Szent-Györgyi sportedző tanulója!

2018.09.25
Farkas Krisztina, 2/14 c osztályos sportedző tanuló Egerben a GPC 2018 Erőemelő Világbajnokságon fekvenyomásban, ifjúsági kategóriában, 67.5 kilogrammos súlycsoportban 3-szor megdöntötte a világrekordot 77.5 kg-mal zárt, és első lett a súlycsoportjában és korcsoportjában. Felhúzásban is világrekordot döntött150 kg-mal. Büszkék vagyunk Rád, Kriszti!
Daloló délután az idősklub tagjaival

Daloló délután az idősklub tagjaival

2018.09.24
A Kemény Gitárklub már évek óta nagy szeretettel tesz eleget a Fövenyes utcai Idősek Klubja meghívásainak, és egy évben több alkalommal is élvezi vendégszeretetüket. A daloló délutánok alkalmával felelevenítik azokat a dallamokat, melyek az ő fiatalságukban voltak nagy slágerek, a gitárklub tagjai pedig ötleteket gyűjtenek repertoárjuk bővítéséhez. A közel másfél órás együtténeklés mókás, vidám hangulatban telik, mely során beszélgetnek az aktuális magyar könnyűzenei történésekről és emlékeket is idéznek a résztvevők. Közös teázással és az idősklub tagjai által készített házi sütemények elfogyasztásával zárulnak az összejövetelek. A mostani alkalommal a Gitárklub Senior csoportjának zenéjére még táncoltak is a házigazdák. Falunapon Kamuton A héten a második fellépés a kamuti idősek klubja meghívására, a XV. Falunapi rendezvényen volt. A nyitónapon a kunhalmokról szóló nagyon érdekes előadás után, Szabó Ila tanárnő felkonferálását követően került sor a közel másfél órás koncertre. A kisszámú, de annál lelkesebb közönség együtt énekelte a gitárosokkal a közismert dallamokat.
Széchenyis diákok vízitúrán vettek részt a Kettős-Körösön

Széchenyis diákok vízitúrán vettek részt a Kettős-Körösön

2018.09.20
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma Turisztikai Munkaközössége ebben a tanérben is vízitúrát szervezett szeptemberben a tanulók számára. A 20 kilométeres vízitúrán egy rendkívül vadregényes, biztonságos folyót ismerhettek meg a gyerekek. A folyó szépségét a bedőlt fáknak, az érintetlen növény és állatvilágnak köszönheti. A kenukkal Békésről indultak a túrázók és Köröstarcsán szálltak partra. A kenukat a Százlábú Egyesület bocsátotta az intézmény rendelkezésére.
Biztonság Hete

Biztonság Hete

2018.09.19
Első alkalommal és egyúttal hagyományteremtő szándékkal került megrendezésre a Biztonság Hete 2017. szeptember 18–22. között a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság együttműködésében. A rendezvénysorozat elsődleges célcsoportját a gyerekek alkották, hiszen ők jelentik az egyik legveszélyeztetettebb korcsoportot a közlekedési és az otthoni balesetek vonatkozásában. A programsorozat a számos helyszínen és változatos programokkal indult az ország számos városában. A szervezők célja, hogy a megelőzéssel kapcsolatos ajánlások beépüljenek a fiatalok mindennapi gondolkodásába, rutinjába, mint például: •      a legtöbb baleset megelőzhető; •      a balesetek leggyakoribb oka a sebességtúllépés; •      igen gyakran a figyelmetlenség okozza a bajt; •      az ittas vezetés mellett új veszélyforrás a vezetés közbeni mobiltelefon-használat. A biztonság hete keretében Békés megyében szervezett programok során az ORFK-OBB és a MABISZ többek között együttműködött a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, a Békés Megyei Balesetmegelőzési Bizottsággal, a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetével, valamint a Békés Megyei Önkormányzattal, a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Kollégium részéről Magyar Vöröskereszt felmenő rendszerű országos elsősegélynyújtó verseny döntőjében részt vett diákjaival (Hangya Fruzsina, Holócsi Nóra 10f), és egészségügyi tanáraival.
Mentálhigiénés foglalkozás a Keményben

Mentálhigiénés foglalkozás a Keményben

2018.09.19
A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában 2018. szeptember 17-én tartott előadást Nagy Dániel és Pálos Attila trénerek Mentálhigiénia és mozgás címmel. A rendezvény célja a diákok testi, lelki és erkölcsi egészségének fejlesztése szórakoztató formában. A diákok olyan csoportos mozgástréningre számíthatnak ez alkalommal, amely közben a szenvedélybetegségektől, vagyis az alkoholtól, kábítószerektől és dohányzástól való tartózkodás fontossága mellett megtudhatják, miért fontos a tudatosság, s hogy a szellemi, lelki és fizikai kiegyensúlyozottság egymás velejárói és feltételei.
Fészket raktak a Keményben a gólyák

Fészket raktak a Keményben a gólyák

2018.09.18
Rendhagyó módon és hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg a gólyák beavatását a Keményben.Szeptember 13-án délután a három 9. osztály vetélkedésével indult a küzdelem, amelynek során iskolai és iskolán kívüli feladatok megoldásában is összemérhették tudásukat, erejüket, kreativitásukat és kitartásukat.Tanulóink megtapasztalhatták, milyen nehézségekkel jár a megfelelő pedagógusok felkutatása, a kenyérkereső munka, hogyan kell használni a borotvát vagy a seprűt, hogy nem is olyan egyszerű felismerni az illatokat és a hangokat. A késő éjjel elrabolt osztályfőnökök utáni nyomozás – hála a végzősöknek – izgalommal telve, megfelelő szellemi környezetben, eredményesen zajlott.A 12. osztályosok gondoskodtak arról is, hogy a kalóriadús vacsorának ne legyen alakváltoztató hatása: ők jelölték ki a lefutandó körök számát, később pedig segítettek megágyazni a tornateremben a gólyáknak és a segítő tanároknak is.A hajnali kürtszó és az „Ébresztő, föl!” kiáltás hatására talpon termett újra az ifjúság, és bár az első szünetben megkísérelték eltolni helyéről az iskolát, nem sikerült, így a többi órára is be kellett menniük. A második szünetben kipróbálták, hányan férnek el egy Ladában, majd a nagyszünetben letették a gólyaesküt, eredményhirdetés után pedig elfogyaszthatták jól megérdemelt tortájukat.Köszönjük a pedagógusok támogatását, a 9.-esek együttműködését, a 12.-esek ötleteit és kitartó, kiemelkedő munkáját.
MI ÍGY INDÍTJUK A TANÉVET - VERSENY A LEGNÉPSZERŰBB OSZTÁLY CÍMÉRT

MI ÍGY INDÍTJUK A TANÉVET - VERSENY A LEGNÉPSZERŰBB OSZTÁLY CÍMÉRT

2018.09.17
Az elmúlt két hétben mindenhol megkezdődött a tanév. Nálunk – a Kósban - sem volt ez másképp: volt Himnusz, ünnepi beszéd, vers, bemutatkozás, Szózat, jöttek új tanulók és persze a régiek is.Készült sokféle fénykép. Facebook oldalunkra azokat töltöttük fel, melyek iskolánk osztályait mutatják be.Egyúttal szeretnénk megtalálni a 2018-as tanévkezdés legnépszerűbb osztályát. Szavazni a BSZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (eredeti) képekre adott lájkokkal lehet 2018. szeptember 27-én 16:00-ig.Sok sikert és boldog új tanévet kívánunk mindenkinek!
Kollégiumi gólyatábor a Vízműben

Kollégiumi gólyatábor a Vízműben

2018.09.17
Idén augusztusban is nagy várakozással töltött el bennünket, hogy megismerhessük az új kollégistáinkat. A gólyatábor alkalmával a fiatalokat négy csoportra osztottuk, majd a csoportvezetők irányításával megkezdődött a készülődés a gólyaestre. Előtte azonban körbevezettük őket Békéscsaba nevezetességein, megnéztük például az Angyalos kutat, a Városi Sportcsarnokot, a Fiume szállót, a Jókai Színházat. Ehhez kapcsolódóan a feladatuk az volt, hogy egy várostörténeti totót töltsenek ki, amely azt mérte, hogy mennyire sikerült megismerkedniük a várossal. 14 órától ügyességi játékokon vehettek részt a CsabaParkban, majd a vacsora után izgalmasabbnál izgalmasabb csapatépítő játékot játszhattak, köztük népi mondókákat ismerhettek fel és gyerekdalokat írhattak át. A gólyák kipróbálhatták énektudásukat is a karaoke party alkalmával és táncolhattak a nekik rendezett tinidiszkóban.Az eredményhirdetésre másnap reggel került sor, a I. helyezett a 2. és 3. gólyacsoport lett 74 ponttal, a II. helyezett az 1. csoport, illetve a III. helyezett a 4. csoport lett. Örülünk, hogy idén is sok fiatal diák tisztelt meg bennünket a bizalmával és színvonalas programsorozatot tudtunk megvalósítani.Bikfalvi Etelka
Villamos szakmai nap a Trefortban

Villamos szakmai nap a Trefortban

2018.09.17
Országos versenyen a Szent-Györgyi elsősegélynyújtói és imitátor csapata!

Országos versenyen a Szent-Györgyi elsősegélynyújtói és imitátor csapata!

2018.09.14
A szép szeptemberi hétvégén Miskolc belvárosában sétálgató helyiek alaposan meglepődhettek, mikor lépten-nyomon vérző, gyakran igen súlyos sérültekbe, vagy életveszélyes állapotban lévő betegekbe futottak a város különböző pontjain. Szerencsére gyorsan érkezett a segítség, elsősegélynyújtó csapatok képében, hiszen idén a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén rendezte meg 47. Országos Elsősegélynyújtó versenyét. Szeptember 8-a az Elsősegélynyújtás világnapja, így stílusosan a versenyt is ehhez a dátumhoz közeli hétvégén rendezik meg minden évben. A Magyar Vöröskereszt felmenő rendszerű országos versenyét helyi, városi és megyei selejtezők előzték meg, a versenyben laikus csapatok vesznek részt: általános iskolai, ifjúsági és felnőtt kategóriában és mérhetik össze tudásukat. A megyei versenyek győztesei vesznek részt az országos megmérettetésen. Összesen 21 gyermek, 21 ifjúsági és 16 felnőtt csapat mérte össze tudását Miskolc város különböző helyszínein. Békés megyét idén két korosztályban a Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Kollégium középiskolás tanulói és felnőttképzésben részt vevő sportedző hallgatói képviselték Juhász Csilla tanárnő lelkiismeretes felkészítő munkája segítségével. Ők szeptember 7.-én indultak Miskolcra, hogy másnap részt vegyenek az egész napos rendezvényen. Azonban egy ilyen nagyságrendű verseny esetében bizony szükség van ellátandó sérültekre, betegekre, hiszen éppen ez a lényeg: segíteni bajba jutott embertársainkon, tudásunkhoz mérten mindaddig, míg a szakszerű segítség meg nem érkezik. Ilyenkor úgynevezett baleset - imitáció segítségével, szituációs helyzetekben kell helyt állni. A szimulációnak azt a formáját nevezzük baleset - szimulációnak, amely során a realisztikusan ábrázolt sérülésen kívül az áldozat viselkedését, ellátásra való reakcióját, és a baleseti- vagy katasztrófa helyszín valamennyi jellegzetességét egyaránt meg lehet mutatni. Tehát az ebben részt vevő imitátorok gyakran meglehetősen élethű, ám mesterségesen előállított sérülésekkel, a nagykönyvben megírt tünetekkel rendelkező rosszullétekkel, pánikhelyzettel, és meglehetősen alapos színészi tehetséggel alakítják a kívülállók részére sokszor valóban ijesztőnek ható helyzeteket. Ezeket a szituációkat képzett, és a feladatokra magasan képzett imitátorok alakítják. Az országos verseny színvonalát békés megyei imitátor csapat is emelte, melynek vezetője a téma szakértője, Szilágyi Ágnes tanárnő, aki szintén a Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Kollégium egészségügyi tanára. Az imitátor csapat egy nappal a versenyzők előtt utazott el, hogy kellőképpen felkészülhessenek a másnapi „megpróbáltatásokra”, és a sérülésekhez, sminkeléséhez szükséges alapanyagokat előkészítsék. Az imitátor csapatok szintén az ország minden részéből érkeztek, csapatépítő tréningen és szimulációs oktatáson vettek részt, melyen sikeresen összekovácsolódott a mintegy 78 résztvevő. A sebek, sérülések előállítása felér egy boszorkánykonyhai varázslattal: minden praktikára szükség van ahhoz, hogy minél valósághűbb sebek kerülhessenek fel az imitátorok karjára, lábára, fejére, hasára. Egy kis ízelítő a felhasznált alapanyagokból: -12 kg liszt, -20 kg cukor, -kb. 12 adag (1,2kg) citromsav, -1 kg ételszínezék -2l ecet, -tapétaragasztó Ki gondolná, hogy ezekből az anyagokból égési sérülés, szúrt, vágott, csonkolt seb, valamint nagy mennyiségű vér keletkezik, és bizony minden egyes elsősegélynyújtó csapat után ezeket újra vissza kell varázsolni az imitátorokra, ahogy azt a baleseti helyzet megköveteli. És hogy milyen esetekkel szembesültek a csapatok, és velük együtt a szemlélődő miskolciak? 7 helyszínen, köztük az Avas kilátónál, a Szinva Park közelében, iskolában, a Szinva folyó partján kellett segítséget nyújtani a legkülönfélébb környezetekben, terepeken, és sokszor nagyon nehéz körülmények között, melyek az alábbi helyzeteket mutatták be. Tömeges baleset kategóriában: -lezuhant hőlégballon, csuklóban csonkolt sérülés, áthatoló hasi sérülés ellátása… -lakóházban történt robbanás sok sérülttel -tömegverekedés sérültjeinek elsősegélyben részesítése, nagy fokú vérzés csillapítása, ellátása Egyéb baleseti ellátás: -hajléktalanok étkeztetése során történt forrázás, égett sérült ellátása -vízbe fulladt gyermek és felnőtt újraélesztése -epilepsziás roham, a beteg hozzátartozójának rosszullétével, illetve magasból leesett sérült ellátása -szén-monoxid mérgezés, mérgezettek kimentése, ellátása A verseny nyitóünnepségén három Szegyában végzett korábbi versenyző, jelenleg imitátor Életmentő Érdemérmet vehetett át a Magyar Vöröskereszt Országos Vezetőségétől. A díjazottak: ERDEI HENRIETTA LUCZ LOLITA STELLA OROSZ NIKOLETT Történetük.  Mindhárman a Magyar Vöröskereszt tagjai. Ifjúsági vöröskeresztesként és gyakorló ápoló hallgatóként sajátították el az elsősegélynyújtás fortélyait, ismereteiket a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat alatt és Országos Elsősegélynyújtó Versenyeken is hasznosították. kiváló elsősegélynyújtók és Békés megye rangidős imitátor koordinátorai. Idén, júliusban Zamárdi egyik hotelében vállaltak nyári munkát a lányok, ahol egy vendég hirtelen rosszul lett, majd leállt a keringése. Azonnal megkezdték az újraélesztést. Fél órán keresztül végezték, 3-an felváltva a mentő egység megérkezéséig. További fél óra küzdés után sikerült stabilizálni a vendég állapotát. Köszönjük. Nikolett egyébként a 2017/2018-as tanévben rendezett Worldskills szakmai verseny magyarországi győztese az ápolás-gondozás szakmában. Orosz Nikolett az elismerését megyei ünnepségen veszi át. Szívből gratulálunk a kitüntetéshez! Szilágyi Ágnes kolléganőnk az egész versenyen vezető imitátorként segítette a csapatok munkáját, valamint a versenyt követően megkapta kinevezését a Békés megye vezető baleset szimulációs koordinátora pozícióra, melyhez szintén szeretettel gratulálunk! AZ Országos Elsősegélynyújtó Versenyen részt vevő közel 600 fő elsősegélynyújtó, valamint imitátorok, versenybírák összehangolt, és magas szintű munkája bebizonyította, hogy a sérültek számára nyújtott segítségnyújtás az egyik legmagasztosabb, és legalapvetőbb emberi kötelességünk. Reméljük, hogy beszámolónk motivációként hat majd az eljövendő helyi, városi és megyei versenyekre jelentkező csapatok számának emelkedésére, és az elsősegélynyújtás népszerűsítésére. Kedvcsinálóként az alábbi linkeken ízelítőt adunk a verseny légköréből, valamint a valóságos karneváli hangulatot idéző záróünnepségéről: https://www.youtube.com/watch?time_continue=187&v=0SRsosNK4ok https://m.minap.hu/galeria/elsosegelynyujto-verseny-dijatado http://www.boon.hu/sok-baleset-de-segitettek-az-ifju-elsosegelynyujtok-miskolcon/3978387
Keményes tanulók szakmai gyakorlata Lipcsében

Keményes tanulók szakmai gyakorlata Lipcsében

2018.09.12
2018. július 1. és 30. között a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának tizennyolc, szállítmányozást illetve logisztikát tanuló diákja a németországi Lipcsében szakmai gyakorlaton vett részt.Az első két hét során leendő szakmájukkal kapcsolatos elméleti oktatásban részesültek, melynek során szinte minden feladatot számítógépen kellett megoldaniuk. A tanítás illetve minden instrukció angol nyelven folyt, így a nyelv gyakorlása szempontjából is rendkívül hasznosnak bizonyultak az ott eltöltött hetek. Tizennyolc tanuló közül tizenketten angol nyelvet tanulnak, hatan németet, utóbbiaknak társaik sokat segítettek az elején.Az utolsó két hétben különböző boltokban dolgoztak, többségük a Nettó áruházlánc szolgálatában állt. Elsősorban raktárakban végezték el a főnökeik által kiszabott feladatokat. Mindegyik tanuló nagyon lelkesen és energikusan végezte dolgát, mindenki elégedett volt velük.Az első két hétben egy angol szakos, a második két hétben egy német szakos kolléga volt kísérő illetve felügyelő tanáruk.Az egy hónap során megismerkedhettek Lipcse, Berlin és Drezda nevezetességeivel is, ahol profi idegenvezetők kalauzolták őket.Napi kétszeri étkezést és nagyon komfortos szállást biztosítottak tanulóinknak, akiknek felejthetetlen élményt jelentett az egy hónap.
Kemény Gitárklub szerepvállalása

Kemény Gitárklub szerepvállalása

2018.09.11
A Kemény Gitárklub 2018 tavaszától havi rendszerességgel kihelyezett gyakorlást tart a Degré utcai gyermekotthonban. Dr. Malatyinszki Szilárd kezdeményezését felkarolta Lustyik István klubvezető és mára már 10-12 hobbi zenész örvendezteti meg muzsikájával közönségét. Fontosnak tartottuk azt, hogy zenénk, örömünk azokhoz is elérjen, akik nem tudnak kimozdulni az intézmény falai közül. Büszkék vagyunk arra, hogy a gyermekotthon lakóinak kívánságait mára már együtt énekelhetjük és a klubtagok idejük egy részét örömzenélésre, társadalmi szerepvállalásra fordítják.
Kemény Gitárklub

Kemény Gitárklub

2018.09.11
Tanórákon kívüli, a szabadidő hasznos és tartalmas eltöltésére kínál alternatívát a Kemény Gitárklub, mely szeptember 6-án tartotta meg az első foglalkozását. Szeretettel várunk mindenkit kortól és nemtől függetlenül. Kezdő, középhaladó és haladó csoportokban lehet idén is gitározni. Az iskolán kívüli fellépések pedig beszámítanak a közösségi szolgálatba is. Klubfoglalkozások minden csütörtökön a Keményben.
Tanévnyitó a Vízműben

Tanévnyitó a Vízműben

2018.09.10
Szeptember első hétfőjén a 9 órakor megszólaló csengő azt jelezte diákjainknak, hogy megkezdődött egy újabb tanév. Remélhetőleg mindenki kipihente az előző év fáradalmait, és újult erővel lépett az iskola falai közé. A nagyobbak már ismerős környezetbe érkeztek, a 9. évfolyamosok azonban még csak kóstolgathatták, milyen is a középiskola. Vannak köztük olyanok, akik az építőipar, bányászat, vízügy, földmérés vagy a környezetvédelem területén szerezhetnek szakmai tudást. Kívánjuk, hogy szívjatok magatokba minél több új ismeretet, hiszen "A leckét az iskola adja fel, de az élet kérdezi ki." (Dorosmai János)
Megkezdődtek az egészségügyi szakmai gyakorlatok a Szent-Györgyiben!

Megkezdődtek az egészségügyi szakmai gyakorlatok a Szent-Györgyiben!

2018.09.10
A 2018/2019-es tanév kezdetével egy időben elkezdődtek az egészségügyi ágazat illetve szakképzés szakmai gyakorlatai, melynek idén is a Békés megyei Központi Kórház békéscsabai és gyulai tagkórházai adnak helyet a leendő ápolóknak valamint csecsemő-és gyermekápolóknak.Évközi szakmai gyakorlaton a szakgimnázium 11-12. évfolyamaiból, valamint a szakképzés 13-15. évfolyamaiból összesen 217 tanuló vesz részt gyakorlaton a legkülönbözőbb betegellátó osztályok munkatársai segítségével a sürgősségi osztálytól kezdve a fül-orr-gégészeti és szülészeti osztályon keresztül a pszichiátriai osztályig. A szakgimnáziumi osztályok 11. évfolyamos tanulói kéthetenkénti két nap, míg a 12. évfolyamos tanulók kéthetenkénti 1 nap szakmai gyakorlatot töltenek, a szakképzős osztályok képzéstől függően kéthetenkénti 4 illetve 5 nap összefüggő gyakorlatot folytatnak.A tanévnyitó napján a szakképzős évfolyamok, szeptember 04-én a szakgimnáziumi évfolyamok kaptak részletes tájékoztatást a kórház vezetőségétől a gyakorlati tudnivalókkal kapcsolatban, valamint munka-és balesetvédelmi, és minőségügyi oktatásban részesülnek. Tárkány-Szűcs Zsuzsanna ápolási igazgatóhelyettes fogadta a gyakorlatot kezdő hallgatókat, és meleg szavakkal indította el a tanév gyakorlati képzését.A szakképzős tanulókkal a kórház tanulószerződést köt, mely tulajdonképpen egy munkaviszony létesítése a gyakorlati időtartamra, valamint a Szabóky Adolf ösztöndíjprogram keretein belül, tanulmányi eredménytől függően havonta 20-50.000 Ft. díjazásban is részesülnek . A kórház munka-és védőruházatot, kedvezményes étkezést és foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokat is biztosít a tanulók részére.A tavalyi évtől kezdődően a hallgatók pályázhatnak a hiányszakmákat felölelő és támogató „Ápoló leszek” ösztöndíjra is, mely sikeres pályázat esetén újabb anyagi támogatást nyújt a tanulók részére. Diákjaink a betegellátó osztályokon testközelből kapnak lehetőséget arra, hogy az iskolában szerzett elméleti tudásukat a gyakorlatba átemelhessék, gyakorolhassák, illetve megtapasztalhassák, hogy a beteg emberek ellátása, ápolása, pszichés támogatása az egyik legszebb és legbensőségesebb hivatás, amelyet egy fiatal csak választhat.
Megújult a Kemény udvara

Megújult a Kemény udvara

2018.09.06
Meglepetés várta a tanévnyitóra gyülekező diákokat a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában. Megújult udvaron találkozhattak egymással és tanáraikkal a régi és új diákok.A nyár folyamán nagy munkagépek váltották egymást az udvaron. A munka zökkenőmentesen folyt. Nagyon indokolt volt az udvarrendezés, hiszen így megoldódott a vízelvezetés. Nem kell már eső esetén nagy sárban átgázolni a diákoknak.Apróbb simítások még hátra vannak, és a végleges állapot eléréséhez is szükség lenne egy kis esőre, hogy a fűmag is ki tudjon kelni, és még szebbé varázsolja az udvarunk összképét.
Tanévnyitó ünnepség a Keményben

Tanévnyitó ünnepség a Keményben

2018.09.05
A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában Skultétiné Barna Anita köszöntötte a 2018/2019. tanév megnyitóján a diákokat, szülőket, kollégákat. Igazgatónő ünnepi beszédében hangsúlyozta a korszerű ismeretek, a gyakorlatban hasznosítható, piacképes tudás megszerzésének fontosságát. Ehhez hozzájárulnak az iskola pályázatai, többek között az Erasmus+ külföldi szakmai gyakorlata. A műsorban fellépett – az előző évekhez hasonlóan - a Kemény Gitárklub.
Tanévnyitó ünnepség a Széchenyiben

Tanévnyitó ünnepség a Széchenyiben

2018.09.04
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában a 2018/2019. tanévben 168 tanuló kezdte meg a 9. évfolyamon a szakgimnáziumi tanulmányait. Paláncz György igazgató ünnepi beszédében hangsúlyozta: az iskola célja a valódi tudás megalapozása. A tavalyi tanévben számos diák a legszínvonalasabb tanulmányi versenyeken elért eredményeivel magasra tette a „mércét” a fiatalabb tanulók számára. A diákoktól azt kérte, hogy tegyenek meg minden erőfeszítést a képességük kibontakoztatására ebben a tanévben is.
„BACK TO SCHOOL” program a Széchenyiben

„BACK TO SCHOOL” program a Széchenyiben

2018.09.04
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában rendezték meg az angoltanárok számára a 2018/2019. tanév tanévnyitó szakmai műhelyrendezvényét 2018. augusztus 29-én BACK TO SCHOOL címmel.A programot Simon Nóra Edina, a Békéscsabai POK főosztályvezetője nyitotta meg, ezután Paláncz György igazgató mutatta be az intézményt. Hugyecz Hajnalka a „Fejlesztő értékelés szerepe a nyelvoktatásban” címmel tartott előadást, Sárköziné Zuberecz Klára „JAD VASEM tanulmányút és képzés a nyelvtanár szemmel” című előadásában számolt be izraeli programjáról. A középiskolai szekcióban Nagy Gabriella „Egymástól való tanulás” címmel, Halász Katalin „A nyelvtanárok önfejlesztésének lehetőségeit” mutatta be. Mészáros István az Oxford Exam Trainer B1 szintű érettségi felkészítőt ismertette. Az MM Publications munkatársai az Online Resource versenyről tartottak előadást. A portfólióírás aktualitásait mutatta be Keresztesné Fekete Henriett, a Nyelvi Hét programról Jeneiné Duna Márta beszélt.
Diákok jutalmazása a Széchenyi Iskolagyűlésén

Diákok jutalmazása a Széchenyi Iskolagyűlésén

2018.07.03
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói kitűnő vagy kiemelkedő tanulmányi tevékenységükért, kiemelkedő tanulmányi és sportversenyen elért eredményeikért, kiemelkedő közösségi tevékenységükért, 2017. május 04-én vehették át az elismeréseket és jutalmakat az Iskolagyűlésen. A 2017/2018. tanévben az alábbi tanulók kaptak jutalmat kimagasló eredményeikért, tevékenységükért. Az elismeréseket Paláncz György igazgató adta át a tanulóknak. 9.A Osztályfőnök: Maráz Alíz Baranka Helga kiemelkedő közösségi tevékenységéért Dávid Zoltán Gergő kiemelkedő sporttevékenységért Fabó Csilla Lili kiemelkedő közösségi tevékenységéért Juhász Dorisz kiemelkedő sporttevékenységéért Kostyálik Kornélia kiemelkedő közösségi tevékenységéért Kovács Szimonetta Nikolett kiemelkedő tanulmányi eredményéért, kiemelkedő közösségi tevékenységéért Rondic Krisztina példamutató szorgalmáért Szilágyi Lőrinc kiemelkedő tanulmányi eredményéért Rózsavölgyi Noémi kiemelkedő tanulmányi eredményéért Vrbovszki András kiemelkedő tanulmányi eredményéért, kiemelkedő közösségi tevékenységéért, tanulmányi versenyeken elért eredményéért   9.B Osztályfőnök: Szilágyi László Juhàsz Kitti kiemelkedő közösségi tevékenységért, tanulmányi versenyeken elért eredményéért, kiemelkedő sporttevékenységéért Szamos Kitti kiemelkedő közösségi tevékenységéért Kozma Boglárka kiemelkedő közösségi tevékenységért Kenéz Regina Kata kiemelkedő közösségi tevékenységért Kollár Noémi kiemelkedő közösségi tevékenységéért Tóth Fanni kiemelkedő sporttevékenységéért Ekker Gréta kiemelkedő sporttevékenységéért   9.D Osztályfőnök: Szabóné Bojtor Anikó Isztin Martin kiemelkedő tanulmányi eredményéért Paulik Gréta kiemelkedő tanulmányi eredményéért Kindling Nikolett kiemelkedő tanulmányi eredményéért Kapás Adél kiemelkedő közösségi tevékenységéért Dávid Kincső Csengekiemelkedő közösségi tevékenységéért Kerekes Dániel kiemelkedő közösségi tevékenységéért Ürmös Flóra Anna kiemelkedő közösségi tevékenységéért Rák Dávid kiemelkedő tanulmányi eredményéért Zahorán Petra kiemelkedő közösségi tevékenységéért   9.EKNY Osztályfőnök: Pomázi Erika Aleksza Lili kitűnő tanulmányi eredményéért, kiemelkedő közösségi tevékenységért, tanulmányi versenyeken elért eredményéért Bordács Petra kiemelkedő tanulmányi eredményéért Fekete-Szűcs Liza kitűnő tanulmányi eredményéért Marik Dalma kiemelkedő közösségi tevékenységéért és sporttevékenységéért Szabó Balàzs kitűnő tanulmányi eredményéért Szabó Kamilla kiemelkedő közösségi tevékenységért és sporttevékenységéért Varjú Gergő kitűnő tanulmányi eredményéért, tanulmányi versenyeken elért eredményéért   9.FKNY Osztályfőnök: Kovács-Fiskus Boglárka Benkő Péter kitűnő tanulmányi eredményéért Bondàr Emese kitűnő tanulmányi eredményéért Megyik Karina kitűnő tanulmányi eredményéért, közösségi tevékenységéért, tanulmányi versenyeken elért eredményéért Németh Regina kitűnő tanulmányi eredményéért Rácz Odett kitűnő tanulmányi eredményéért és sporttevékenységéért Szabó Nóra kitűnő tanulmányi eredményéért, kiemelkedő közösségi tevékenységéért   9.E Osztályfőnök: Juhászné Golovics Ágnes Balog Enikő kitűnő tanulmányi eredményéért Bottó Péter kiemelkedő közösségi tevékenységéért Gerlecz Fanni kiemelkedő közösségi tevékenységéért Gubucz Szilviatanulmányi versenyeken elért eredményéért Hegedűs Dóra kitűnő tanulmányi eredményéért Molnár Petra kiemelkedő közösségi tevékenységéért Nagy Ádámtanulmányi versenyeken elért eredményéért Németh Tímea kitűnő tanulmányi eredményéért Petrovszki Nóra kitűnő tanulmányi eredményéért Tóth Tamara Vandakitűnő tanulmányi eredményéért, kiemelkedő sporttevékenységéért, tanulmányi versenyeken elért eredményéért Vígh Roland kiemelkedő közösségi tevékenységéért Szurmik Pannatanulmányi versenyeken elért eredményéért   A 9.E osztály dicséretben részesül a diákbál megrendezéséért.   9.F Osztályfőnök: Kovács Napsugár Czövek Boglárkaaz iskolai kórus tagjaként végzett kiemelkedő tevékenységéért Kelemen Dánielaz iskolai kórus tagjaként végzett kiemelkedő tevékenységéért Balász Veronikaaz iskolai kórus tagjaként végzett kiemelkedő tevékenységéért Turbucz Hédiaz iskolai kórus tagjaként végzett kiemelkedő tevékenységéért Zsákai Rebekaaz iskolai kórus tagjaként végzett kiemelkedő tevékenységéért és közösségi tevékenységéért Kiss Jázminkiemelkedő közösségi tevékenységéért Hős Kata kiemelkedő sporttevékenységéért Klement Ildikó kiemelkedő sporttevékenységéért Laurinyecz Ákos kitűnő tanulmányi eredményéért Török Csenge kiemelkedő sporttevékenységéért Ulmann Ákos kitűnő tanulmányi eredményéért, tanulmányi versenyeken elért eredményéért Verasztó Anna kitűnő tanulmányi eredményéért Zsigovics Renáta kitűnő tanulmányi eredményéért   10.A Osztályfőnök: Molnár Judit Bagdi Boglárka kiemelkedő közösségi tevékenységéért Csorba Dávid tanulmányi versenyeken elért eredményéért Dobos Dávid kiemelkedő tanulmányi eredményéért Kiss Dániel kiemelkedő közösségi tevékenységéért Kovács Dominik tanulmányi versenyeken elért eredményéért Laczó Nóra kiemelkedő tanulmányi eredményéért Számel Tamás kiemelkedő tanulmányi eredményéért, tanulmányi versenyeken elért eredményéért Szarvas Ádám kiemelkedő sporttevékenységéért Szojka Balázs tanulmányi versenyeken elért eredményéért   10.B Osztályfőnök: Tukarcs Krisztina Kánya Lili kiemelkedő sporttevékenységéért Nyeste Szabolcs kitűnő tanulmányi eredményéért Vas Titanilla Erzsébet kitűnő tanulmányi eredményéért, kiemelkedő közösségi tevékenységéért Verebi Viola kitűnő tanulmányi eredményéért   10.D Osztályfőnök: Matyuska Ferenc Bagó Lili Fanni kiemelkedő tanulmányi eredményéért Magyar Alexandra kiemelkedő tanulmányi eredményéért Tóth Gréta kiemelkedő tanulmányi eredményéért, kiemelkedő közösségi tevékenységéért Tóth Renáta kiemelkedő tanulmányi eredményéért   10.E Osztályfőnök: Dr. Zámboriné Liker Zita Bartyik Réka kiemelkedő közösségi tevékenységéért, tanulmányi versenyeken elért eredményéért Jantyik Zsanett kitűnő tanulmányi eredményéért, tanulmányi versenyeken elért eredményéért és sporttevékenységéért Kiss Noémi kiemelkedő tanulmányi eredményéért, tanulmányi versenyeken elért eredményéért Kutyej Adél kiemelkedő sporttevékenységéért Ponta Petra Panna kiemelkedő közösségi tevékenységéért, tanulmányi versenyeken elért eredményéért Szabó Kitti kiemelkedő közösségi tevékenységért, tanulmányi versenyeken elért eredményéért Szabó Zsanna Rebekakiemelkedő tanulmányi versenyeken elért eredményéért. Szilágyi Nóra kiemelkedő tanumányi eredményéért, tanulmányi versenyeken elért eredményéért Szombati Luca kiemelkedő közösségi tevékenységéért Telek József kiemelkedő közösségi tevékenységéért Varró Nóra kiemelkedő tanumányi eredményéért, tanulmányi versenyeken elért eredményéért Vidó Péter kiemelkedő sporttevékenységéért Vozár Réka kitűnő tanulmányi eredményéért, tanulmányi versenyeken elért eredményéért Závogyán Zsófia kiemelkedő tanulmányi eredményéért, tanulmányi versenyeken elért eredményéért   10.F Osztályfőnök: Mazán Ildikó Horváth Luca kiemelkedő közösségi tevékenységéért Gyebnár Dániel kiemelkedő közösségi tevékenységéért Kertész Viktória kiemelkedő közösségi tevékenységéért Nagy Gergő kiemelkedő közösségi tevékenységéért Nagy Georgina kiemelkedő sporttevékenységéért Mihucza Dominika kiemelkedő sporttevékenységéért Millàn Petra kiemelkedő sporttevékenységéért Szabó Lili kiemelkedő tanulmányi munkájáért, kiemelkedő sporttevékenységéért   11.A Osztályfőnök: Szelesné Szűcs Ildikó Arnóczki Martin tanulmányi versenyeken elért eredményéért Biró Bálint András kiemelkedő közösségi tevékenységéért Csontos Liliána Ilona tanulmányi versenyeken elért eredményéért Durst Antónia kiemelkedő közösségi tevékenységéért Farkas Bence kiemelkedő közösségi tevékenységéért Kovács Rebeka tanulmányi versenyen elért eredményéért Potyi Bettina kiemelkedő tanulmányi eredményéért Styecz Bence kiemelkedő tanulmányi eredményéért Szilágyi Brigitta kiemelkedő sporttevékenységéért   11.B Osztályfőnök: Molnár Márta Marhás Letícia kitűnő tanulmányi eredményéért Valach Nikol kiemelkedő közösségi tevékenységéért Urbancsok Panka kiemelkedő közösségi tevékenységéért   11.D Osztályfőnök: Schédl Ilona Ágoston Diána kiemelkedő sporttevékenységéért, kiemelkedő tanulmányi eredményéért Bálint Rebeka kiemelkedő sporttevékenységéért Biró Róbert kiemelkedő tanulmányi versenyen elért eredményéért, kiemelkedő közösségi tevékenységéért Burtics Tímea kiemelkedő közösségi tevékenységéért Katona Andrea kiemelkedő közösségi tevékenységéért Király László kiemelkedő közösségi tevékenységéért Kiss Sándor kiemelkedő sporttevékenységéért Melis Nándor kitűnő tanulmányi eredményéért, tanulmányi versenyeken elért eredményéért Molnár István kiemelkedő tanulmányi versenyeken elért eredményéért, kiemelkedő közösségi tevékenységéért Perei Gergő kiemelkedő közösségi tevékenységéért Pojendán Gerhárd kitűnő tanulmányi eredményéért Szabó Imre tanulmányi versenyeken elért eredményéért, kiemelkedő közösségi tevékenységéért Szabó Noémi kiemelkedő közösségi tevékenységéért   11.F Osztályfőnök: Tóth Jánosné Balogh Dóra kiemelkedő tanulmányi versenyen elért eredményéért Guj Gréta kiemelkedő közösségi tevékenységéért Hanczár Mária kiemelkedő közösségi tevékenységéért Jani Janka kiemelkedő sporttevékenységéért Kasnyik Kinga kiemelkedő közösségi tevékenységéért, kiemelkedő sporttevékenységéért Kaszai Levente kiemelkedő sporttevékenységéért Kovács Gréta kiemelkedő tanulmányi versenyen elért eredményéért Miklósi Bettina kiemelkedő tanulmányi eredményéért Milyó Alexandra kiemelkedő sporttevékenységéért Szujó Petra kiemelkedő tanulmányi eredményéért Varjú Dániel kiemelkedő tanulmányi versenyen elért eredményéért   1/13/C Osztályfőnök: Kovács Krisztián Aradszki Anita kiemelkedő tanulmányi eredményéért Kántor Aliz Feliciakiemelkedő tanulmányi eredményéért, kiemelkedő közösségi munkájáért Kiszely Kiara Anitakiemelkedő közösségi munkájáért  
Érettségi bankett a Széchenyiben

Érettségi bankett a Széchenyiben

2018.07.03
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2018. június 28-án tartotta meg az érettségi bankettet. A 2017/2018. tanév végzős tanulói sikeres érettségi vizsgát tettek. A legeredményesebben a 12.E (érettségi vizsga átlaga: 4,37) és a 12.F (érettségi vizsga átlaga: 4,32) osztály tanulói szerepeltek a vizsgán. Az érettségi banketten Paláncz György igazgató köszöntötte a fiatalokat.
Rendkívüli felvételi eljárás a Kósban

Rendkívüli felvételi eljárás a Kósban

2018.06.27
Rendkívüli felvételi eljárás a Keményben

Rendkívüli felvételi eljárás a Keményben

2018.06.27
SZAKMA UTÁN ÉRETTSÉGIRE VALÓ FELKÉSZÍTÉS A BÉKÉSCSABAI SZC KÓS KÁROLY SZAKKÖZÉPISKOLÁBAN

SZAKMA UTÁN ÉRETTSÉGIRE VALÓ FELKÉSZÍTÉS A BÉKÉSCSABAI SZC KÓS KÁROLY SZAKKÖZÉPISKOLÁBAN

2018.05.30
- Ingyenes - Két év alatt megszerezhető - Négy vizsgatárgyból kell mindössze érettségi vizsgát tenni. Kötelező vizsgatárgyak: matematika, magyar nyelv és irodalom, történelem, idegen nyelv. (Szakértői vélemény alapján a kötelező vizsgatárgy helyett másik választható) - A kötelezően választható ötödik érettségi tantárgy vizsgája alól mentesülnek, mivel szakmai vizsgával rendelkeznek. - Nappali munkarend - Jár a diákigazolvány és a diákkedvezmény - Jár a családi pótlék - Felkészült, nagy tapasztalattal rendelkező tanárok tanítanak - Jó légkör, közösség - Személyre szabott fejlesztés Jelentkezési lap letölthető az iskola weboldalán: http://kos.bszc.hu/dokumentumok JELENTKEZNI ÉS ÉRDEKLŐDNI LEHET AZ ISKOLA ELÉRHETŐSÉGEIN: 5600 Békéscsaba, Kazinczy u. 8. Tel: 06-66/328-785 e-mail: kos@bszc.hu Beiratkozási időpontok: 2018.06.21. 8-12 óráig 2018.06.22. 8-12 óráig Előzetes időpont-egyeztetés alapján ettől eltérő időpontban is be lehet iratkozni a nyár folyamán.
Tanulmányi kirándulás Budapesten

Tanulmányi kirándulás Budapesten

2018.06.13
A BSZC Kós tagiskolájának 11.A és a 10.A osztály szépész-tanulói Illés-Kabai Andrea és Mizó Krisztina tanárnők kíséretében Budapesten jártak tanulmányi kiránduláson. A Body kiállítás és a Terror Háza Múzeum megtekintése nagy élményt jelentett diákoknak és pedagógusoknak egyaránt.
Keményes  jó gyakorlat a Pályázati Pavilonban

Keményes jó gyakorlat a Pályázati Pavilonban

2018.06.13
A Tempus Közalapítvány (TKA) Pályázati Pavilon című magazin legújabb, tavaszi számában Suskó Jánossal, a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma gyakorlati oktatás vezetőjével  készített riportot a TKA munkatársa. A beszélgetés apropóját az iskola sikeresen megvalósított Három szakma Németországban című Erasmus+ projektje adta, mely segítségével 12 Keményes tanuló teljesítette összefüggő nyári szakmai gyakorlatát Lipcsében. A projekt fontos és kötelező eleme volt a diákok által készített munkanapló. A riportban Suskó János, mint a projekt vezetője a naplókészítéssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg, mely itt olvasható:  https://issuu.com/tka_konyvtar/docs/tka_magazin_2018_tavasz/64
Kirándulás Visegrádra

Kirándulás Visegrádra

2018.06.12
Az idén, a MÁV békéscsabai charterjáratos kínálatából, a Visegrádra szervezett kiránduláson vettünk részt. 2018. június 9-én szombat reggel, a BSZC Kós tagiskolájának 30 fős kis csoportjával (diákok, pedagógusok és családtagok) indultuk Visegrád bevételére. A jelentkezők bőséges programkínálatból válogathattak, ki-ki a kedve szerint: sétahajó, Királyi Palota, Salamon-tornya, Fellegvár, vásári komédia, fegyverbemutató lovagi tornával egybekötve, Mátyás Király Történelmi Mesekert. A programok helyszínei között a csoportokat a múzeum reneszánsz ruhába öltözött kollégái és zenészei kísérték. Az időjárás is kegyeibe fogadott minket, a tűző nap erejét a természet napernyőjével, a jótékony felhőréteggel enyhítette. Délután megfáradva, de élményekkel feltöltődve foglaltuk el helyünket a vonaton.
Bemutatkozik Szatmári Kata – tornász, a KÓS 9.A osztályos kozmetikus tanulója

Bemutatkozik Szatmári Kata – tornász, a KÓS 9.A osztályos kozmetikus tanulója

2018.06.12
2002. február 11-én születtem. 4 éves korom óta tornázom. Az Előrénél kezdtem, ahol Botta Tibornál, Varga Adriennél és Hajtman Erikánál tanultam. 4 éve vagyok a Szabad Torna SE versenyzője, ahol egy 6 fős csapatunk van. Eddig az MLTSZ (Magyar Látványtánc Sportszövetség) keretein belül versenyeztünk, ahol kétszer oszágos bajnokok lettünk. Az idén az IDO (International Dance Organization) versenyein vettünk részt. Eredményeim: 2018. március 16. Debrecen: Színpadi és páros táncok versenye, junior show csoport kategóriában 2. helyezés 2018. április 15. Esztergom: Színpadi és páros táncok országos bajnoksága 2. helyezés 2018 április 29. Békéscsaba: Színpadi táncok pontszerző versenye 2. helyezés
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015