Felnőttoktatásra jelentkezés
Képzés kereső
Magyar
English
Deutch
Magyar
English
Deutch
Hírek
Kemény menetelés előtt a keményes rendészek

Kemény menetelés előtt a keményes rendészek

2018.03.02
Komoly próbatételek előtt állnak a BSZC Kemény tagiskola fakultációs tanulói, hiszen 2018 márciusában egymást érik a különböző rendészeti versenyek. Első állomásként március 6-án négy fő vesz részt az OKTV belügyi rendészeti ismeretek országos döntőjén, ahol elméleti felkészültségükről adnak számot. Majd március 9-én az elmúlt évben is sikeresen szerepelt fiú és lány lövész csapatunk a budapesti BOK csarnokban veszi fel a versenyt további 47 iskola lövész csapataival.A II. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatversenyt az időjárásra tekintettel március közepén rendezik, ahol iskolánk csapatának tagjai megmutathatják felkészültségüket mind elméleti, mind gyakorlati ismeretekből. Március 26-án rendezi a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny idei első fordulóját Békés-Dánfokon, ahol természetesen a hagyományoknak megfelelően elindul a Kemény Gábor csapata. Továbbjutás esetén újabb „Kemény” felkészülés és napok várnak ránk.Képek az idei OKTV versenyre induló Keményes csapatról és az elmúlt évi versenyekről és azok résztvevőiről.
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium Iparművészeti tagozatának Jubileumi kiállítása a Zsolnay porcelánmanufaktúra alapításának 165. évfordulójára.

A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium Iparművészeti tagozatának Jubileumi kiállítása a Zsolnay porcelánmanufaktúra alapításának 165. évfordulójára.

2018.03.02
2018.02.28-án rendezték meg a Csabagyöngye Kulturális Központban a „Zsolnay 165” kiállítást. A gyárban folyó magas színvonalú alkotói tevékenység és a Zsolnay művészete előtt tisztelegtek az Iparművészeti Tagozat diákjai. A kiállítás megnyitó részét képező divatbemutatón Zsolnay ihletésű ruhakreációk kerültek bemutatásra.
Junior Bajnok a Szent-Györgyis Szlávik Gergő

Junior Bajnok a Szent-Györgyis Szlávik Gergő

2018.03.02
A Junior Magyar Bajnokság február 24-én szombaton, Siklóson került megrendezésre, ahol egyesületünket a 60 kg-os súlycsoportban Szlávik Gergő képviselte, méghozzá elég jól, mert megnyerte a versenyt. :-) Már az első küzdelmén látszott, hogy jó formában van. Az első néhány fogáskeresés után egy emelést követően kis külső lábhoroggal akkorát dobott, hogy szinte ráragasztotta a szőnyeget az ellenfele hátára. A második küzdelem már nem volt ilyen egyszerű, mert a ceglédi ellenfél, egy tipikus Ungvári Miklós féle átforgatással leszorította Gergőt és jó néhány másodpercig benne is tartotta. Sikerült azonban a kijövetel a leszorításból és a következő földharc helyzetben Geri revansot vett és egy felső karkulcs feszítéssel feladásra kényszerítette az ellenfelet.A harmadik meccsen már a döntőbe jutás volt a tét és itt még jobban felszívta magát Gergő, így azt gyorsan zárta egy levitelt követő átforgató karfeszítéssel.A döntőben szinte az előző meccs ismétlődött, mert itt is egy levitelt követő átforgató karfeszítéssel tudott nyerni, így végül nagyon megérdemelten akasztották nyakába az aranyérmet, hiszen mind a négy meccsét ipponnal nyerte.Gratulálok Gergőnek, a támogató szüleinek, de erre az eredményre ennek a kis egyesületnek minden tagja büszke lehet, hiszen edzőpartnerként, vagy más szerepkörben, ebben a közösségben szinte mindenki hozzátett valamit, hogy ez a szép siker megszülethessen.
Keményesek  Sevillában

Keményesek Sevillában

2018.03.02
A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumából egy hónapos külföldi szakmai gyakorlatra Sevillába indult a szakképző évfolyam hat diákja az ERASMUS+ KA1 „Szakmai gyakorlatok az EDUPOLI-ban és a Vitalis Gmbh-nál” című projekt keretében. A logisztikai és szállítmányozási feladatokat a fogadóintézmény szerepét betöltő STEP széles partneri hálózatában fogják végezni a vállalkozó szellemű diákok: Dénes Róbert, Kiss Máté, Kovács Bálint, Lévai Regina, Noszter Péter és Pajkó Mariann. A két kísérő tanár – Ádám Szilvia osztályfőnök és Nagy-Galajda Éva szakmai gyakorlatot oktató szaktanár – a diákokkal tölt egy hetet, hogy megismerje a partner szervezetet, a diákoknak otthont adó családokat és a méltán híres spanyol kultúrát.
Közlekedésbiztonsági kupa – Vízműs győzelemmel

Közlekedésbiztonsági kupa – Vízműs győzelemmel

2018.03.01
Idei tanévben is megrendezésre kerül a rendőrség szervezésében a Közlekedésbiztonsági kupa. A kupa célja, hogy minél több középiskolás megismerje és alkalmazza a biztonságos közlekedés szabályait. A versenyen három kategóriában lehet indulni: kerékpáros, segédmotor-kerékpáros és személygépkocsi vezető. A városi és megyei kupán a kategória-győztes jut tovább. A városi válogatót 2018. február 27-én kedden rendezték meg Békéscsabán, amelyen a vízműsök szépen szerepeltek és kerékpáros valamint segédmotor-kerékpáros kategóriában elhozták a továbbjutást jelentő első helyet. A megyei verseny 2018. március 14-én 09.00 órától kerül megrendezésre Orosházán. András Maxim Benjáminnak (10. B) és Lipták Tamás Józsefnek (11. B) szurkolunk, hogy továbbjussanak az országos döntőbe. Gratulálunk a helyezetteknek!Eredmények:
A Szent-Györgyi tagiskola legjobb ápoló tanulói állták a versenyt

A Szent-Györgyi tagiskola legjobb ápoló tanulói állták a versenyt

2018.03.01
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felhívására Ápoló szakképesítés – ráépülés Országos Szakmai Tanulmányi Versenyén vettek részt iskolánk tanulói Budapesten. A verseny három részből áll, melynek az első fordulóját rendezték meg 2018. február 14-én a fővárosban.Az elődöntőben írásbeli vizsgatevékenység keretében központi versenyfeladat megoldására került sor, amely a képzési idő teljes anyagát tartalmazta.A döntő versenyrész gyakorlati- és szóbeli versenytevékenységhez kapcsolódó feladatokból fog összeállni. A döntőbe jutáshoz az elődöntőben a maximális 100 pontból minimum 71 pontot szükséges elérni.Iskolánkat a 15. évfolyam Ápoló szakos hallgatói képviselték.Versenyzőink:Bácsi SzimonettaBaranya DóraBotos BarbaraBurin AndreaCzirbuly KatalinGávrás RitaJónás DaniellaKádár NikolettaKöveskuti LillaKrista MariannMátó PetraNeller KittiRoncsek AnitaSzáva BettinaVarga AdriennFelkészítő tanár: Imroviczné Mócz Magdolna
Kemény Gitárklub szülinap

Kemény Gitárklub szülinap

2018.03.01
Családias hangulatú összejövetelen, barátok, rokonok, ismerősök körében ünnepeltük meg a Kemény Gitárklub 13. születésnapját. Ez az egyetlen alkalom a tanév folyamán, amikor mind a négy csoport egyszerre látható és hallható. A legaktívabbak szerény jutalmat kaptak év közbeni munkájukért. Együtt gitároztunk meghívott vendégeinkkel, a kétsopronyi- és a csanádapácai Gitárklub tagjaival, valamint az After School és az Acoustic Planet zenekar zenészeivel. A végén baráti beszélgetések közepette fogyasztottuk el a klubtagjaink és szüleik által készített házi süteményeket.

Vízműsök – Határtalanul!

2018.03.01
Iskolánk az EMMI által meghirdetett Határtalanul! pályázaton tanulmányi kirándulást nyert Erdélybe, Sepsiszentgyörgyre, ahol a Puskás Tivadar Technológiai Líceum 11. évfolyam környezetvédő szakos diákjaival együtt közös szakmai programot kíván megvalósítani. A BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma részéről a szintén környezetvédő szakos, 11. osztályos tanulóik vehetnek részt a programban. A Határtalanul! pályázat elsődleges célja a Kárpát-medencei diákok magyarlakta területekre irányuló tanulmányi kirándulásainak támogatása. Ezenkívül a határon túli területek megismerése, az ottani diákokkal való kapcsolattartás erősítése, illetve történelmi emlékhelyek felkeresése.A pályázaton nyert összeg lehetőséget ad a két iskola diákjainak a kölcsönös megismerkedésre. A vízműs diákok 2018. április 3-7. között utaznak Sepsiszentgyörgyre, a székelyföldiek pedig 2018. április 24-28. között látogatnak meg minket. Reméljük, hogy a jövőben eredményes kapcsolatot tud kialakítani a két iskola. Gratulálunk a pályázóknak!
Öt hegesztő Trefortos tanuló kezdte meg szlovákiai gyakorlatát

Öt hegesztő Trefortos tanuló kezdte meg szlovákiai gyakorlatát

2018.02.28
Az Erasmus+ keretein belül ezúttal a szlovákiai Komáromban kezdték meg szakmai gyakorlatukat a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulói. Az öt fiatal közül hárman szakközépiskolai, míg ketten két éves szakképzés keretében tanulnak iskolánkban.Az indulás előtti felkészítés fontos része volt a gyakorlatnak, itt szakmai elméleti, lélektani és kulturális ismeretekkel gazdagodtak a résztvevők. A szlovákiai Műszaki Szakközépiskola aktív segítője a programnak, így az öt hegesztő diák már hétvégén berendezkedett, s lehetőségük volt a gyönyörű város bebarangolására. Pozsony nevezetességeit is megtekintették.

Pasik pennával a Nemes tagiskolában

2018.02.28
Rendhagyó interaktív irodalmi előadás résztvevői lehettek iskolánk érdeklődő diákjai. Február 23-án az Előretolt Helyőrség Íróakadémia mentorai és ösztöndíjasai fogadták el meghívásunkat, név szerint dr. Falusi Márton, dr. Smid Róbert, Horváth Máté, Szathmári Dominik és Karkó Ádám. „ […] bár nem születik mindenki nyitott töltőtollal a zsebében, jó páran talán az új Mikszáthok, Jókaik, Ady Endrék lehetnének […]” – olvasható az Akadémia honlapján. Talán ez a mondat az előadás gondolatainak összefoglalásaként is szerepelhetne. A 9–12. osztályos Gészis tanulók saját verseiket is megmutathatták az Íróakadémia tagjainak biztatására.
ParaSport Napja a Keményben

ParaSport Napja a Keményben

2018.02.28
A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Gimnáziumában 2018. február 21-én került megrendezésre a Magyar Parasport Napja. A gyerekek testnevelés óra keretében, illetve kiscsoportos foglalkozásokon ismerhették fel, ismerték meg, „hogy több van, mi összeköt, mint ami elválaszt minket”. A résztvevő gyerekek élvezettel próbálták ki az ülőröplabdát és a vakon végzett sorjátékokat. Kiscsoportos foglalkozáson pedig érzékenyítés történt a fogyatékosságok irányába.
A Trefortban volt a 2018-as év első szintvizsgája

A Trefortban volt a 2018-as év első szintvizsgája

2018.02.27
A Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma KSZ/ 11/2 osztályának villanyszerelői teljesítették elsőként a szintvizsga követelményeit 2018-ban. Az 5 fős csoport könnyen vette az akadályokat, így a vizsga szép eredményekkel zárult.
Megkapták szalagjukat a Trefort végzősei is

Megkapták szalagjukat a Trefort végzősei is

2018.02.27
2018. február 23 -án pénteken tartotta szalagavató ünnepségét a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Tagiskolája. Az ünnepi rendezvényen 12 osztály 186 diákjának tűzték fel a felnőtté válás első mozzanatát szimbolizáló szalagot.Az eseményről készült fotókat itt tekinthetik meg.
Lélekmozgató felajánlás

Lélekmozgató felajánlás

2018.02.27
A BSZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 4/12 osztályos tanulója, Turai Róbert a Magyar Parasport Napja alkalmából megrendezett tematikus hétre készített munkáját ajánlotta fel egy a parasporttal foglalkozó szervezetnek. Erről szól az alábbi cikk, mely a Lélekmozgató iskolai program - Magyar Parasport Napja facebook oldalán jelent meg: "Az alábbi fa faragást a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája egyik tanulója készítette, melyet felajánlott egy helyi szervezetnek.Azt hiszem, a Magyar Paralimpiai Bizottság és FODISZ minden kollégája nevében írhatom, hogy az ilyen üzeneteknek köszönhetően nagyon sok megható és lélekemelő pillanatban van/volt részünk! Fantasztikusak vagytok kedves Intézményvezetők, Pedagógusok. Minden túlzás nélkül, szívünk Magyarország méretűre nőtt az elmúlt napokban MIATTATOK!!!!! Köszönjük szépen Nektek, és várunk Titeket jövőre is!"
Matematika OKTV döntőbe jutottak a Széchenyi diákjai

Matematika OKTV döntőbe jutottak a Széchenyi diákjai

2018.02.27
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói, Molnár István (11.D) és Varjú Dániel (11.F) bejutott a matematika OKTV verseny 3. fordulójába, az országos döntőbe.Felkészítő tanár: Schédl Ilona.
ZSOLNAY 165

ZSOLNAY 165

2018.02.27
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium Iparművészeti Tagozat jubileumi kiállítása a Zsolnay Porcelánmanufaktúra alapításának 165. évfordulóján. Időpont: 2018. február 28. (szerda) - 2018. április 19. (csütörtök), HELYSZÍN: Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) PANORÁMA TEREMMEGNYITÓ: FEBRUÁR 28. (SZERDA) 17:00KÖSZÖNTŐT MOND: HERCZEG TAMÁS, A CSAKK IGAZGATÓHELYETTESEA KIÁLLÍTÁST MEGNYITJA: LANTOS KATALIN KERAMIKUSMŰVÉSZMEGTEKINTHETŐ: ÁPRILIS 19-IGA gyárban folyó magas színvonalú alkotói tevékenység és a Zsolnay művészete előtt tiszteleg az Iparművészeti Tagozat. A kiállítás megnyitó részét képező divatbemutatón Zsolnay ihletésű ruhakreációk kerülnek bemutatásra.Kiállításaink, tárlataink díjtalanul megtekinthetőeka Csabagyöngye Kulturális Központ nyitvatartási idejében.

"Nem egyszerű feladat ma itthon ápolónőnek lenni..."

2018.02.26
Február 19-e a Magyar Ápolók Napja. Ezen a napon született 1817-ben Kossuth Zsuzsanna, Kossuth Lajos húga, aki az 1848-49-es szabadságharcban a tábori kórházak főápolónője volt, valamint ő szervezte meg a legelső katonakórházakat is. Ebből az alkalomból a Békés Megyei Központi Kórház 2018.február 20-án rendezett ünnepséget a Kossuth Zsuzsanna emlékév záró momentumaként, a gyulai Pándy Kálmán Tagkórházában. A BSzC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma is meghívást kapott a jeles eseményre, ahol méltó módon emlékeztek meg a múlt és a jelen ápolóiról. A képen a kitüntetett egészségügyi dolgozók láthatók, akiknek elhivatottságát eddigi munkásságuk is hűen tükrözi. A rendezvény második részében pedig tudományos előadásokat hallgathattunk a kórház dolgozóinak tolmácsolásában, változatos témákban.Köszönjük szépen a meghívást a kórháznak!

Sikeresen szerepeltek a SZEGYA-s diákok. 

2018.02.26
A Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma középiskolás diákok számára egyéni kétfordulós angol nyelvi versenyt hirdetet két kategóriában, amin iskolánk 3 tanulója vett részt.B1 kategóriában:2. helyezést ért el: Szelíd Kristóf 10/G osztályos tanuló (felk. tanár: Molnár Ildikó)3. helyezést ért el: Andor Zoltán 10/C osztályos tanuló (felk. tanár: Benkő-Hanyecz Ágnes)Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő tanároknak!
„Vasfa és kenyér”

„Vasfa és kenyér”

2018.02.26
  Wacha Imre azonos című az 50. Szép magyar beszéd versenyen elmondott záróbeszédének részletével birkóztak meg a keményes diákok az iskolai Kazinczy versenyen   Az 53. országos Kazinczy verseny iskolai fordulóját február 21-én délután tartottuk meg barátságos légkörben a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában. A választott szövegek felolvasása után a szakmai zsűri négy tanulót javasolt a második fordulóba. Végül a legügyesebbnek Nyilas Eszter Boglárka 11.C osztályos tanuló bizonyult egy Wass Albert szöveggel. A második helyezett Bucsi Anita lett a 10.B osztályból. Felkészítő tanárukkal, Mihályfiné Laczkó Mónika tanárnővel együtt lelkesen készülnek a továbbiakban a márciusra tervezett megyei fordulóra. Gratulálunk a szépen teljesítő 3. és 4. helyezettnek, Kolozsi Viktória 10.C és Frankó Csaba András 10.B osztályos tanulóknak is!
Balog Nátán a 2017. év fekvenyomója

Balog Nátán a 2017. év fekvenyomója

2018.02.26
A hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik: kik sportágukban az év legjobbjai. A Magyar Erőemelő Szövetség a 2017. évben az ifjúsági világbajnoki címet nyert vésztői Balog Nátán sportolót választotta az ÉV Fekvenyomójának! Nátán a BSZC Kemény tagiskola 11.b osztályos tanulója. Ezúton is gratulálunk neki! További sikereket kívánunk!Eddig megjelent cikkek, bejegyzések az eredményről, versenyről: Beol: Békés megyeiek a nemzetközi szövetség világranglistáján„Fekvenyomásban a férfiaknál a vésztőiek ifjúsági világbajnoka, Balog Nátán 59 kg-ban 155 kg-mal”további képek:
Világbajnok lett a Kemény egykori diákja

Világbajnok lett a Kemény egykori diákja

2018.02.22
A tavaly ősszel Budapesten megrendezett kick-box világbajnokságon aranyérmet szerzett a BSZC Kemény tagiskolájának egykori tanulója. Hanicz Nelly most rendőrként szolgál a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányságon, s a versenyről szóló beszámoló a Zsaru Magazinban jelent meg. A vele készült interjú az alábbiakban olvasható.

Kimagasló sikert értek el a Vízműs diákok az országos tanulmányi versenyen

2018.02.21
Jelenleg az országban három helyen képeznek útépítő- és fenntartó technikusokat ezek közül egyik a Békéscsabai SZC Vásárhelyi tagiskolája, a VÍZMŰ. Ezen a szakon tanuló diákok 2018. január 30-án mérettethették meg magukat Budapesten, az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (röviden OSZTV). Iskolánkban idén 6 fő útépítő és fenntartó diák fog végezni, köztük mindeni indult a versenyen és négyen be is jutottak a döntőbe: 1. helyen Bende Kristóf kimagasló teljesítménnyel (92 %), mögötte Péter Máté Ferenc (85 %), Jakó Imre Richárd (61 %) és Nagy Balázs (60 %). Az elődöntőn írásbeli versenytevékenység keretében központi versenyfeladat megoldására került sor, amely a képzési idő teljes anyagát lefedi. A teljesítmény azért is példaértékű, mert a kis létszámú közlekedésépítő versenycsoportot a szervezők több szakmával vonták össze. Együtt versenyeztek az alternatív gépjárműhajtási technikusokkal, az avionikusokkal vagy a hajózási technikusokkal is. A mérce pedig a százalékok és pontszámok összehasonlítása volt.A Vízmű a korábbi években is jelesen szerepelt ezen a versenyen, a 2016/2017., az 1. helyet Rajnavölgyi Gergő, iskolánk tanulója hozhatta el. A 2015/2016. tanévben– Berg Viktor vízműs diák nyerte el az első helyezettnek kijáró díjat.A verseny a diákok számára azért is bír relevanciával, mert technikusi vizsga alól mentességet lehet szerezni bizonyos feltételekkel, többletpontot jelent a felsőoktatási felvételi eljárásban, illetve 1 évig ingyenesen jutnak kollégiumi férőhelyhez továbbtanulásuk esetén, ezenkívül nagy értékű ajándékutalvánnyal lehetnek gazdagabbak.Az idei döntőt 2018. április 4-6. között rendezik meg a Kecskeméti SZC Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. Tanulóink már megkezdték a döntőre való felkészülést tanáraik segítségével. Reménykedünk a korábbi évekhez hasonló eredményes szereplésben, és harmadjára is kiválóan szerepelhetnek ezzel iskolánk hírnevét öregbítve. Sikeres felkészülést kívánunk!
Országos siker Rendészetis módra

Országos siker Rendészetis módra

2018.02.21
A 2018. évi Énekes István országos ökölvívó ifjúsági emlékverseny lány 64 kg-os győztese a BSZC Nemes tagintézmény rendészeti ágazatában tanuló Szabó Réka. Gratulálunk teljesítményéhez! (Forrás: Nagyszövetség Boxklub és nemzetisport.hu)
Könyvtári délelőtt

Könyvtári délelőtt

2018.02.20
Február 19-én a BSZC Szent - Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumának 12/G osztálya a Békés Megyei Könyvtárba látogatott. Megtekintették a Kiegyezés – polgárosodás - dualizmus című vándorló molinó kiállítást, mely a korszakban lezajló változásokon vezet végig a gazdasági fejlődésen keresztül a hétköznapokig. Lehetőség nyílt ingyenes beiratkozásra is. 11 órától pedig részt vettek a Magyar Széppróza Napja alkalmából Szilasi László író, József Attila –díjas irodalomtörténész, egyetemi tanár rendhagyó irodalomóráján, melynek témája Jókai Mór volt. A délelőtt tartalmasan és hasznosan telt, sok új ismerettel gazdagodott az osztály.
Tehetségek a Vízműben

Tehetségek a Vízműben

2018.02.20
A MATEHETSZ felhívásán keresztül iskolánk három tanulója nyert el a 11 hónapra szóló támogatást a 2018-as évben. A 2017-es év során közel 500 fiatal került be a tutorhálozatba, ők 10 hónapon keresztül személyes segítséget kaptak, azon belül 200 fiatal táborokban tölthetett el egy hetet, 391 tutorált ösztöndíjban részesült, és közel 150 diák pedig élményhétvégéken vehetett részt. 2018 februárjától a mi iskolánk tanulói is részesülhetnek a tutorhálozat programjában, név szerint: Szász György, Paksi Benedek és Gyebrovszki Orsi, 9. D osztályos diákjaink, akik kiemelkedő tanulmányi eredményeikkel és sporttevékenységeik révén élvezhetik a nem mindennapi lehetőséget. Gratulálunk tanulóinknak!
Farsang a Széchenyi kollégiumában

Farsang a Széchenyi kollégiumában

2018.02.20
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma minden évben megrendezi a farsangi ünnepséget a kollégiumában.A februári farsang mindenki számára nagy vigaszságot, jó szórakozást jelent, szokássá vált, hogy nem csupán jelmezbemutatóra, hanem kis jelenetek, produkciók bemutatására kerül sor.Nem maradt el a farsang jellegzetes étele sem, a fánk.A kollégista diákok ezen az estén a szórakozáson kívül az összeállított farsangi totón számot adtak tudásukról, hogy mennyire sikerült elsajátítaniuk a farsanghoz tartozó ismereteiket.Szládek Katalin JuditDÖK- segítő tanár
Barátod az Internet

Barátod az Internet

2018.02.19
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke a Nemzeti Tehetség Program (NTP-TMV-17-0106) támogatásával 2017. november közepén meghirdette a „Barátod az internet – hogyan segít, hogy művelt is legyél?” című kreatív műveltségi versenyét. A verseny céljaként a szervezők azt tűzték ki, hogy megmutassák: az informatika és a műveltség mennyire szorosan összefügg, a kettő milyen hatékonyan tudja egymást segíteni. A feladatok összeállításakor alapelv volt, hogy a verseny résztvevőinek digitális írásbeli készségei úgy fejlődjenek, hogy egyben műveltségük is növekedjen, és tudatosuljon a diákokban, hogy a „keresés” önmagában kevés, hiszen műveltség nélkül hatékony keresés sem végezhető, tehát a klasszikus, tudásközpontú műveltség és a modern technológia nem kizárja egymást. A felhívás a BSZC Kemény tagiskola 11.és a 12. évfolyamos diákjainak szólt, de a szalagavató teendői miatt elsősorban a 11. évfolyamon hirdettem meg a versenyt. A 11.B osztályból 14 fő, a 11.C osztályból 13 fő nevezett a vetélkedőre. A diákoknak az első fordulóban az informatika eszközeivel olyan műveltségi kérdéseket kellett megválaszolni, amelyek gondolkodásra késztették őket. Az első forduló fontos részét képezte a megoldás menetének részletes ismertetése, azaz le kell írniuk, hogyan keresték meg a választ, hogyan döntötték el, mi hiteles forrás, mi nem az; hol találták meg például a megadott verset vagy szakirodalmat; vagy milyen nagy gyűjteményeket (pl. könyvek, folyóiratok, könyvkatalógusok, múzeumok, adatbázisok) használtak és miért éppen azokat. A versenybizottság – döntése alapján a második fordulóba 30 versenyző juthatott. Az első forduló eredményeit, a második fordulóba továbbjutó versenyzők nevét, és a második forduló feladatait 2018. január végén, február elején kapták meg a diákok. Mindezek alapján iskolánk két tanulója - Marik Zsuzsanna 11.B és Varga Dávid 11.C -is tovább jutott a verseny második fordulójába. A második fordulóba bejutott diákoknak három feladatot kell megoldaniuk. A feladatok esszé jellegűek, melyeket e-mailben kell beküldeni. A második forduló alapján a 10 legjobb eredményt elérő versenyző vehet részt a döntőn a Szegedi Tudományegyetemen. Ollárné Tatár Mária BSZC Kemény Gábor Szakgimnáziuma
Szakmai tanulmányi úton a Keri diákjai

Szakmai tanulmányi úton a Keri diákjai

2018.02.19
2018. február 7-én a Keri 12/B vendéglátásszervező és a 12/11 vendéglátó-üzletvezető osztályok tanulói tanulmányi út keretében ellátogattak Budapestre, SIRHA Budapest 2018. Nemzetközi Élelmiszeripari és Horeca Szakkiállítás Hungexpora.A gasztronómia, a szállodaszektor, a vendéglátás, az élelmiszer-kereskedelem, a sütőipar és még sok egyéb kapcsolódó szolgáltatás nemzetközi trendjeibe tekinthettek be a tanulók. A kiállítás megtekintése mellett egy rendezvény, a Bocuse d’Or elődöntő pillanatainak is részesei lehettek a tanulók, hiszen a SIRHA Budapest adott otthont a versenynek. A rengeteg kiállító standjai és termékei között bőséggel lehetett barangolni, tájékozódni és természetesen kóstolni. A legemlékezetesebb élmények között szerepelt - a diákjaink és a tanáraink elmondása szerint - többek között az etióp kávé, a lilakáposztás-tormás fagylalt és a világ legmodernebb vendéglátásban használatos eszközeinek (kávégépek, sütőipari berendezések stb.) megtekintése.A csodálatos gasztronómiai műremekek, a szakma innovatív dolgainak megismerése hasznosan bővítette a diákok és a tanárok szakmai ismeretét.Szervező és kísérő tanáraink voltak: Virágné Rábai Alexandra, Plaukity Zsuzsanna és Rau Tamás
Éremeső Nikinek – keményes diák sikere

Éremeső Nikinek – keményes diák sikere

2018.02.19
A BSZC Kemény Tagiskolájában Breznyik Nikolett 10.B osztályos tanuló 2018. február 9-10-én részt vett a Karlovac Open Kick-Box Európa Kupán, melyet Horvátországban rendeztek. Niki két kategóriában indult ezen a versenyen, melyen igen eredményesen szerepelt. Az alábbi helyezéseket érte el:Point-fighting szabályrendszer, junior korcsoport -50 kg kategóriában bronz érem és kezdők kategóriájában, felnőtt korcsoport -60 kg kategóriában ezüst éremA kiváló eredményről a BEOL is tudósított: Békés megyei kick-box sikerek a Karlovac Openen címmelhttps://www.beol.hu/sport/helyi-sport/bekes-megyei-kick-box-sikerek-karlovac-openen-1180289/Niki szeptemberben részt vett az Európa Bajnokságon, a macedóniai Scopjéban, ahol a legjobb nyolc közé jutott. Így ezért és a horvátországi jó eredmények miatt esélye van 2018 szeptemberében a Kick-Box Világbajnokságra kijutni. Niki a Békéscsabai Lakotelepi SE Kick-Box Debreczeni Team tagja, edzője, Debreczeni Dezső. Gratulálunk Niki! További sikereket kívánunk!
Időszaki kiállítás a Keri Boltmúzeumában

Időszaki kiállítás a Keri Boltmúzeumában

2018.02.16
A Békéscsabai SzC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Boltmúzeumában a farsang jegyében Bagyinka Erzsébet tanárnő készített hangulatos kiállítást.Gratulálunk a munkájához!
Békéscsabai Szakképzési Centrum
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
Békéscsabai Szakképzési Centrum
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314