Hírek
Bemutatkozik Szatmári Kata – tornász, a KÓS 9.A osztályos kozmetikus tanulója

Bemutatkozik Szatmári Kata – tornász, a KÓS 9.A osztályos kozmetikus tanulója

2018.06.12
2002. február 11-én születtem. 4 éves korom óta tornázom. Az Előrénél kezdtem, ahol Botta Tibornál, Varga Adriennél és Hajtman Erikánál tanultam. 4 éve vagyok a Szabad Torna SE versenyzője, ahol egy 6 fős csapatunk van. Eddig az MLTSZ (Magyar Látványtánc Sportszövetség) keretein belül versenyeztünk, ahol kétszer oszágos bajnokok lettünk. Az idén az IDO (International Dance Organization) versenyein vettünk részt. Eredményeim: 2018. március 16. Debrecen: Színpadi és páros táncok versenye, junior show csoport kategóriában 2. helyezés 2018. április 15. Esztergom: Színpadi és páros táncok országos bajnoksága 2. helyezés 2018 április 29. Békéscsaba: Színpadi táncok pontszerző versenye 2. helyezés
Vendégségben Aradon

Vendégségben Aradon

2018.06.07
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma ifjúsági kategóriás elsősegélynyújtói nem mindennapi felkérésnek tettek eleget. Ugyanis iskolánk tanulói meghívást kaptak az Aradi Megyei Elsősegélynyújtó versenyre. A versenyen ugyan vendég részvevőként szerepeltünk, de így is lehetőségünk volt betekinteni a helyi megmérettetésbe. Náluk egy kicsit más a lebonyolítása a versenynapnak. A Vöröskereszt szervezésében az elméleti feladatokon túl, közlekedési ismeretekből is helyt kellett állni. Természetesen a gyakorlati szituációk is részei az elvégzendő feladatoknak, de itt egyszerűbb történetekkel szembesültünk. A verseny jó hangulatban, kellemesen telt el. A versenyen kívül lehetőségünk adódott megtekinteni Arad nevezetességeit is! Köszönjük vendéglátóinknak a lehetőségeket! Csapatunk versenyen kívül indult ugyan a megmérettetésben, ennek ellenére megfelelő komolysággal álltunk hozzá. Hiszen egy nagyon jó gyakorlási, illetve felkészülési lehetőség volt az őszi Országos Elsősegélynyújtó Versenyre. A megyei verseny megnyerésének eredményeképpen ugyanis ifjúsági és felnőtt csapataink is ott lesznek az országos versenyen!
OSZKTV SIKEREK A KÓSBAN

OSZKTV SIKEREK A KÓSBAN

2018.06.06
Iskolánk részt vett a Suliszerviz által szervezett Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Versenyen. Országosan humán tantárgycsoportban 1079 fő, reál tantárgycsoportban 1435 fő mérkőzött meg egymással. A második fordulót Szegeden rendezték meg a Dél Alföldi Régió részvételével. A humán tantárgycsoportban a régióban 252 diák indult. Iskolánkat Uhrin Fanni, a 2/10/4-es osztály tanulója képviselte, aki a régióban 5., országosan 25 .helyezést ért el. Felkészítő tanárai: Tóth Lászlóné (történelem tantárgyból) és Petri Miklós (magyar nyelv és irodalom tantárgyból). A reál tantárgycsoportban a régióban176 fő vett részt a versenyen. Iskolánkat Szabó-Nagy Vince Zente, az 1/9/2-es osztály tanulója képviselte, aki a régióban 11., országosan 35. helyezést ért el. Felkészítő tanárai: Nyiriné Almási Margit (matematika tantárgyból) és Zsibrita Dániel (informatika tantárgyból). Gratulálunk a Versenyzőknek és a Felkészítő Tanároknak!
A Széchenyi kórus Szegeden

A Széchenyi kórus Szegeden

2018.06.04
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma „Ezüst minősítésű”kórusa 2017-ben alakult. A kórus májusi szegedi utazása az Emberi Erőforrás Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított nyertes pályázata alapján valósult meg.
Cserediák a Széchenyiben

Cserediák a Széchenyiben

2018.06.04
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában három hétig MansiTain, indiai AFS cserediák együtt tanult a 9.E osztállyal. Az elmúlt hetek tapasztalatairól, az indiai oktatási rendszerről beszélgettünk. —Miért jelentkeztél az AFS csereprogramjára? —Azért jelentkeztem az AFS programra, mert szerettem volna megtapasztalni egy másik ország kultúráját. Együtt élni egy családdal, hogy megismerjem a hétköznapi szokásaikat. És látni szerettem volna az iskolarendszerek közötti különbséget. —Miért Magyarországot választottad? —A bátyám néhány évvel ezelőtt jött vissza Európából és azt mondta, hogy jó hely. Szerettem volna megtapasztalni egy országot, amelyről nem tudok semmit. Kapóra jött, hogy nyári szünet lesz Indiában, így nem fogok hiányozni az iskolából. —Három hetet töltöttél a Széchenyiben. Milyen élményeid vannak? —Nagyon tetszik az iskolátok. A gyerekek és a tanárok mind nagyon édesek, kedvesek és barátságosak. Az iskola atmoszféráját is szeretem, itt mindenki boldog, mindenki mosolyog. —Milyen az indiai oktatási rendszer? —Az indiai oktatási rendszer nagyon különbözik a tiétektől. 10. évfolyamig minden közismereti tantárgyat tanulunk. 11. évfolyamonhat tantárgyat választunk, amelyeket két évig még tanulunk. Ezek szükségesek az egyetemi tanulmányainkhoz, a karrierünkhöz. Minden évfolyamon vizsgázunk félévkor és év végén. Közben teszteket írunk, az teszteredményekre és a vizsgákra jegyet kapunk.Nálunk kötelező az egyenruha és tilos elektronikus szerkentyűket bevinni az iskolába. Az osztályozási rendszerünk is eltér a magyartól: A1,A2,B1,B2, C1 és D kategória van. Az A1 a legjobb osztályzat és a D a legrosszabb. Emellett nincs minden tanítási óra után szünet. A negyedik óra után van csak. Egész nap 8 óránk van, amelyek 40 percesek.
Komoly siker: dobogósok a Széchenyi diákjai a nyelvhasználati versenyen

Komoly siker: dobogósok a Széchenyi diákjai a nyelvhasználati versenyen

2018.06.04
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói megszerezték az 1-3. helyezést az Édes anyanyelvünk országos nyelvhasználati verseny megyei döntőjében, bejutottak az októberi országos döntőbe. A verseny célja: anyanyelvünk ápolása, az iránta való szeretet kibontakoztatása, a nyelvhasználat fejlesztése, a kialakult készségek mérése és minősítése. Feladata az általános és közéleti beszédkultúra fejlődésének segítése. Az "Édes anyanyelvünk" országos verseny írásbeli része a nyelvi eszközök és formák közötti válogatás, minőségi különbségtétel képességét igényli, és ennek tudatossági fokát ellenőrzi; szóbeli része mindezeknek a szöveg- és beszédformálásban való aktív érvényesülését kívánja meg. Az országos döntő Sátoraljaújhelyen 2018. október 19—21-ig tart. Október 19.: írásbeli verseny (nyelvtani, nyelvhelyességi, helyesírási, stilisztikai feladatok); ennek keretében - az előző éviekhez hasonlóan - a Beszélni nehéz! - rádióműsor jelölési rendszere segítségével egy rövid, egy-két mondatos szövegrész ,,hangosításának’’ jelölése. Október 20.: szóbeli, valamennyi versenyző nyilvános szóbeli versenyen vesz részt. A feladat: egy 3 perces beszédmű előkészítése megszabott idő alatt, majd ennek előadása vázlat alapján a bírálóbizottság által kijelölt témák egyikéből. Az I. helyezett Melis Nándor (11.D), felkészítő tanára Tóth Eszter, II. helyezett Jantyik Zsanett (10.E), felkészítő tanára Szilágyi László, a III. helyezett Biró Róbert (11.D), felkészítő tanára Tóth Eszter.
XXIV. Nemzetközi Építész Diákkonferencia – Vízműsök részvételével

XXIV. Nemzetközi Építész Diákkonferencia – Vízműsök részvételével

2018.06.04
A Porta Specioza Egyesület által évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Építész Diákkonferenciát idén Miskolcon rendezték meg 2018. április 6-8-án. Iskolánk idén két kísérőtanárral és öt diákkal vehetett részt az eseményen, köztük Baumanné Bodor Márta, Török Antal (kísérőtanárok) és Forrás Ágnes, Vitális János Tótka Attila, Szilasi László, Olasz Krisztina. A diákok két tablót készítettek az eseményre (Vitális János és Szilasi László), illetve egy felmérési pályázatot (Vitális János). Április 6-án, reggel indultunk Békéscsabáról. Hosszú, körülbelül 4 órás utunk végén megérkeztünk Miskolcra, ahol elfoglaltuk a szállásunkat, és leadtuk pályázati munkáinkat. Egy rövid tájékoztató, és az ebéd után a konferencia ünnepélyes megnyitóján vettünk részt. Ezt egy helytörténeti városnézés követte, melynek során meglátogathattuk a miskolci Nagyboldogasszony Görögkatolikus Székesegyházat, a Deszkatemplomot, az Ortodox templomot, az Avasi templomot és végül a Széchenyi utcát. A hosszú nap végén egy előadást tekinthettünk meg a Miskolci Nemzeti Színházban, Kabaré címmel A konferencia második napján, április 7-én (szombaton) egy egész napos tanulmányi kiránduláson vettünk részt. Először Lillafüredre utaztunk, ahol többek között a Diósgyőri Várat, a Palotaszállót, és a Függőkerteket csodálhattuk meg. Majd visszautaztunk Miskolcra, ahol a Miskolci Egyetem Selmeci Műemlékkönyvtárát néztük meg. Ezt követően Edelényre mentünk, itt a helyi Kastélyszigetet és a Boldvai Református templomot láthattuk. Az időjárás tökéletes volt, így kedvezett ahhoz, hogy a programok sikeresen megvalósuljanak. Este szabadprogram volt, amelynek keretében lehetőséget kaphattunk, hogy jobban felfedezzük Miskolcot. A harmadik, utolsó napon, április 8-án reggel összepakoltunk, majd meglátogattuk az Avasi kilátót. Ezután a konferencia helyszínére mentünk, ahol megtekinthettük a pályázati munkákat, illetve részt vettünk egy helytörténeti vetélkedőn. Hazánkon kívül más országokból is érkeztek pályázati munkák, például Szerbiából, Szlovákiából vagy Erdélyből. Iskolánk 2 tablóval érkezett, melyek témája a kastélykertek voltak, valamint egy felmérési munka, ami egy épület lépcsőjének felméréséről szólt. Végül nem értünk el helyezést, így vegyes érzelmekkel hagytuk el Miskolcot: nagyon jól éreztük magunkat a három nap alatt, gyönyörű helyeket láttunk, rengeteget tanultunk a helyi történelemről, illetve a tablók ötleteket és inspirációt adtak nekünk a további munkához. Békéscsabára az esti órákban érkeztünk, majd mindenki készült a másnapra, hiszen újból várt minket az iskola. Olasz Krisztina (11. B) Szilasi László (12. B)
A Határtalanul program keretében Székelyföldön jártak a Vízműs diákok

A Határtalanul program keretében Székelyföldön jártak a Vízműs diákok

2018.05.28
A BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2017-ben pályázatot nyújtott be a „Határtalanul” programban való részvételért. Az iskolánk a programon belül a „HAT-17-02 Együttműködés szakképző iskolák között” című kiírásra pályázott. A Határtalanul! pályázat célja a magyarországi és a határon túli magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szereznek a külhoni magyarságról. A program felépítése két kirándulást foglalt magába. A magyarországi diákok sepsiszentgyörgyi utazását és az erdélyi diákok Békéscsabára látogatását. Mindkét iskola diákjai a környezet- és vízgazdálkodás szakok tanulói, 11. osztályos fiatalok voltak. A csabaiak ez év április elején, 3-7. között jártak Erdélyben, a sepsiszentgyörgyiek április 24. és 28. között voltak nálunk. Partneriskolánk a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola volt, amellyel közösen egy tucat közös programokon vettünk részt a környezetvédelmi szakmai programokon kívül. A békéscsabaiak Székelyföldön meglátogatták a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot, a Kárpát-koszorú egyetlen krátertavát, a Szent Anna tavat, Zabolán a „Csipkés tábor” környékén tájékozató táblákra az információs anyagok felhelyezésében segítettek, ezzel hozzájárulva a tábor környéke túraútvonalainak és természeti értékeinek jobb megismeréséhez. Szakmai munkájukban Sepsiszentgyörgyön megvizsgálták és elemezték a város szennyvíztelepének hatását az azzal szomszédos Szemerja patakra nézve. Útközben Petőfi és Gábor Áron síremlékei előtt tisztelegtünk és az utolsó délutánon meglátogattuk Brassó történelmi belvárosát. A sepsiszentgyörgyiek látogatása alkalmával a békéscsabai program keretein belül felkerestük a Körös Maros Nemzeti Park dévaványai túzokrezervátumát és az Arany János Múzeumot Nagyszalontán. Ugyancsak Arany Jánoshoz kapcsolódva lehetőségünk adódott a Kárpát-medencét bejáró „Arany 200” buszt megnézni, amelyben a költő élete és alkotása interaktív módon került bemutatásra. Településünkön szakmai programként felkerestük az Alföldvíz Zrt. békéscsabai szennyvíztisztító telepét is a telepvezető irányításával, és az Élővíz csatorna vizének kémiai elemzését és mederszelvény mérését végezték el a diákok. Mindkét programon a két iskola diákjai közösen vettek részt. A sepsiszentgyörgyi és békéscsabai közös városi séták, az iskola udvarán lezajló közös bográcsozás és focizás hozzájárultak a személyes, baráti kapcsolatok kialakításában. Veres Gábor beszámolója
Széchenyis diákok a Budapest Bank Ambassador programjában

Széchenyis diákok a Budapest Bank Ambassador programjában

2018.05.28
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 13. évfolyamos pénzügyi-számviteli ügyintéző tanulói részt vettek a Budapest Bank Békéscsabai Bankműveleti Központ Ambassador programjában, amelynek során megismerkedhettek a bankműveletekkel, a békéscsabai központban végzett tevékenységekkel.
Diák kutatói ösztöndíjban részesült két Keményes tanuló

Diák kutatói ösztöndíjban részesült két Keményes tanuló

2018.05.24
A Kodolányi János Főiskola az EFOP-3.4.4-16-2017-00001 számú projekt keretében 2018 márciusában ösztöndíj pályázatot hirdetett. Az ösztöndíjban a Kodolányi János Főiskola tevékenységéhez kapcsolódó matematikai, természettudományos, informatikai, műszaki szakok területén, kiemelkedő tanulmányi-, tudományos- teljesítményt nyújtó középiskolások diák részesülhettek. A pályázati kiírásnak megfelelően egy öt videóból és tesztből álló online feladatot kellett megoldani, majd egy - tartalmi és formai kiírásoknak megfelelő 5-10 oldalas esszét kidolgozni.A pályázatra Lestyán Éva és jó magam Marik Zsuzsanna jelentkeztünk. Felkészítő tanárunk Ollárné Tatár Mária volt. Esszéink témája:Lestyán Éva: Alkalmazott XXI. századi informatikai eszközök, szoftverekMarik Zsuzsanna: Matematika a közösség szolgálatábanMind a kettőnk munkája bekerült a 10 nyertes pályázat közé. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2018. május 17-én került sor a főiskolán, melyen örömmel vettünk részt. Köszönjük a felkészítést Ollárné Tatár Mária tanárnőnek és a lehetőséget a Kodolányi János Főiskolának!
Indiai AFS cserediákok a Széchenyiben

Indiai AFS cserediákok a Széchenyiben

2018.05.22
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 9.E osztályába két indiai diák érkezett az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány programja keretében. A diákok, Khush Bhachawat (Indore, India) és Mansi Jain (Gwailor, India) Indiáról, a kultúrájukról, az iskolai rendszerükről, tapasztalataikról fognak majd előadásokat tartani a diákoknak. A 9.E osztály két diákja (Mazán Regina és Zsíros Ádám, AFS önkéntes) látja vendégül a külföldi diákokat.
Kollégiumi kirándulás

Kollégiumi kirándulás

2018.05.18
Május 17-én került megrendezésre az immár hagyománnyá vált kollégiumi gyalogtúra. Célunk a gerlai Wenckheim-kastély parkja volt immár második alkalommal. Reggel 7.30-kor indult a kiránduló csapat a Trefort tagiskola főbejáratától és csaknem másfél óra alatt érkeztünk meg a kastélyparkba. Itt először oklevelek és jutalmak kiosztására került sor, jó tanulmányi eredmény, kiváló sport teljesítmény és közösségi munkában való részvételért. Ezek után kezdetét vette a szabadidős programok sokasága. Lehetőség volt kártyajátékokat játszani (römi, póker), illetve labdajátékokat kedvelők sem maradtak program nélkül. Sokan körbejártak és megtekintették a kastélyparkot és környezetét is. Ebédre finom paprikáskrumpli várta a kirándulókat, amihez desszertként lekváros batyut is kaptunk a Zwack tagiskola segítségével. Az ebéd után, rövid „körletrendezés” után elindultunk visszafelé, és ismét jó időt „futva”, másfél órán belül a Trefort főbejáratánál állt a csapatunk. A programok nagyon jól sikerültek, mindenki kellőképpen elfáradt. Ködmön Gergő beszámolója
A Széchenyi és a Lencsési Óvoda együttműködik a tehetségígéretek felkutatásában

A Széchenyi és a Lencsési Óvoda együttműködik a tehetségígéretek felkutatásában

2018.05.16
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma és a Lencsési Óvoda, az Oktatási Hivatal Bázisintézményei, tehetséggondozó programban működnek együtt. A közös projekt célja, hogy keresse a tehetségígéreteket az óvodás csoportokban. A programban részt vevő szakemberek: dr. Erdeiné Gergely Emőke, (Lencsési Óvoda), Dr. Ibos Gyuláné (Lencsési Óvoda) és Schédl Ilona (BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma).
Széchenyis diákok az „Arany 200 buszon”

Széchenyis diákok az „Arany 200 buszon”

2018.05.16
Az Arany János születésének 200. évfordulójára emlékező évfordulóhoz kapcsolódva Békéscsabán is látogatható volt az Arany-busz. A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 9.B osztálya Szilágyi László osztályfőnökkel nézték meg az interaktív kiállítást. Az egyedi látványvilágú mozgókiállítás versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével mutatta be Arany János életművét, kapcsolatait, költészetének máig ható jelentőségét. A buszba manuális játékokat és digitális eszközöket építettek be a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai.
Keris tanulók Finnországban

Keris tanulók Finnországban

2018.05.16
Május 5-12. között  Boros Bernadett, Lászlótelki Lilla, Erdei Máté, Szűcs Patrik a Zwack tagiskola 9/A turisztika szervező, értékesítő osztály tanulói az Erasmus+ KA 2 Enjoy the School - Középiskolások nemzetközi projekttalálkozóján vettek részt  Finnországban, Piaksamaki városban. A projekttalálkozó témája az egészséges életmód volt, melynek keretében interaktív előadásokon, sporttevékenységeken, szaunázáson, kézműves foglalkozáson, farmlátogatáson vettek részt a diákok és kísérőik.  A rendezvényről a helyi sajtó is tudósított, melybe iskolánk tanulói is bekerültek. A résztvevők megfőzték országuk legegészségesebb nemzeti ételeit és megkóstolták a találkozón képviselt nemzetek ételeit.  A résztvevők a projekttalálkozó zárásaként egy aktív napot tölthettek el a 187.888 tó egyike mellett. Köszönjük a szervezők munkáját!
Keményes TechCsajok

Keményes TechCsajok

2018.05.16
A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) többtagvállalata kezdeményezésére május 14-én félnapos rendezvényen fogadták városunk középiskolás lányait. A szervezők szeretnék megismertetni a technikai és természettudományos szakmák izgalmas oldalait, valamint munkaerőpiaci elhelyezkedéshez nyújtotta lehetőségeket. A Keményből hét osztály 32 lánytanulója vett részt a TechCsajok rendezvényén a zsúfolásig megtelt CsabaParkban. Köszönet a kísérő tanároknak, Skultétiné Barna Anita igazgatónőnek és Suskó János gyakorlatioktatás-vezetőnek. A délelőtt moderátora a méltán népszerű Szujó Zoltán volt, aki elbűvölte a résztvevőket. A délelőtt folyamán a lányok interaktív programokon vehettek részt. Többek között vízvezetéket szereltek, virtuálisan csempéztek, dobozt hajtogattak, elkészíthették saját kozmetikai szereiket, forraszthattak, teszteket tölthettek ki, kártyavárat építhettek, hajat festhettek. A legnépszerűbb a tekerés volt egy palacsintáért: a palacsinta megsütéséhez szükséges energiát maguk állították elő kerékpározás közben. Nagyon sok menő ajándékkal lettek gazdagabbak lányaink. Az eseménydús napot a TechTombola zárta. A nyeremények csajosak és igen értékesek voltak. Iskolánk 11.B osztályos tanulója Marik Zsuzsanna igen csinos pendrive-ot nyert. A fődíj - a Henkel Magyarország Kft., Körösladány felajánlásából - egy csodálatosan szép, mindennel felszerelt kerékpár volt, melyet Nyilas Eszter 11.C osztályos diákunk nyert meg. Gratulálunk nyereményéhez!
A végzősök búcsúztatása a Vízmű kollégiumában

A végzősök búcsúztatása a Vízmű kollégiumában

2018.05.16
2018. április 25-én a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Kollégiuma is elbúcsúzott végzőseitől. A jó hangulatú vacsorán a 12. és 14. évfolyamosok együtt ültek asztalhoz és emlékeztek vissza az itt eltöltött 4, illetve 5 évre. Rotics József igazgató úr szívet melengető prezentációja felelevenítette azt az időszakot, amikor még kisiskolásként először lépték át a kollégium kapuit. A régi emlékek mindenkinek mosolyt és derűt csaltak az arcára. Ezen az alkalmon került sor a végzősök elismerésére is. A kiemelkedő tanulók egy-egy gravírozott, névre szóló tollat kaptak munkájuk megjutalmazásaként. Így 28 tanuló kaphatott értékes ajándéktárgyat a közösségben nyújtott teljesítményéért, tanulmányi eredményéért és sportteljesítményéért. Gratulálunk nekik és köszönjük nevelőtanáraik áldozatos munkáját!
SZINTVIZSGÁK A KÓSBAN

SZINTVIZSGÁK A KÓSBAN

2018.05.15
Sikeresen zajlottak a szintvizsgák iskolánkban. A női szabó, az asztalos, az ács, a járműfényező, a kőműves, a burkoló és a festő, mázoló, tapétázó tanulóink adhattak számot tudásukról, ügyességükről. A képeken a női szabók, az asztalosok és az ácsok vizsgáiba nyerhetünk betekintést. Gratulálunk a sikeres vizsgákhoz Tanulóinknak és Felkészítő Tanáraiknak! Aki kedvet kapott szakmáinkhoz, 2018. május 18-ig jelentkezhet még szakgimnáziumi - irodai titkár, faipari technikus, fotográfus és fotótermék kereskedő, pedagógiai és családsegítő munkatárs, illetve szakközépiskolai - ács, burkoló, festő, mázoló, tapétázó, kőműves és női szabó képzéseinkre. A jelentkezési lap letölthető iskolánk honlapjáról: www.kos.bszc.hu
Techcsajok a GSZI-ből

Techcsajok a GSZI-ből

2018.05.15
Iskolánk - több lánnyal - a május 14-i napon részt vett a Techcsajok rendezvénysorozat első békéscsabai helyszínén, a Csabaparkban. A program célja, hogy közelebbről is megismertesse a technika világát a lányokkal. Lehetőségünk volt UV lámpával ragasztani, tesztelni helytállásunkat programozóként, szaglásunkat tették próbára illatmintákkal. Megismerkedtünk az élelmiszerek minőségellenőrzésével, a 3D-s nyomtatás lehetőségeivel. Megtudtuk, hogy diákjaink milyen sokféle munkalehetőség közül választhatnak, például a nyomdászat (grafika), Penny (logisztika, informatika), Hauni (műszaki).
Kiemelkedő csocsó eredmények

Kiemelkedő csocsó eredmények

2018.05.15
Május 11. és 13. között a BSZC egy pedagógusa és négy diákja vett részt a Budapesten megrendezett Hungarian Leonhart Open ITSF Pro Tour nemzetközi csocsóversenyen. A megmérettetésen a következő kiemelkedő eredmények születtek: Junior Páros kategória 1. hely: Dénes Benedek (BSZ Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma) – Diós Norbert (BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma) Junior Páros kategória 2. hely: Hankó Miklós (BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma) – Börcsök Szabolcs (BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma) Junior Egyéni kategória 1. hely: Börcsök Szabolcs Junior Egyéni kategória 2. hely: Dénes Benedek Junior Egyéni kategória 3. hely: Hankó Miklós Felkészítő pedagógus: Földi Zsolt Benedek (BSZ Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma)
Rendkívüli felvételi eljárás a Kósban

Rendkívüli felvételi eljárás a Kósban

2018.05.14
http://kos.bszc.hu
BALLAG MÁR A VÉN KÓSOS...

BALLAG MÁR A VÉN KÓSOS...

2018.05.14
Május 4-én elballagtak iskolánk végzős tanulói. A hagyományokhoz híven először az osztályfőnöktől és a tantermektől, majd az udvaron a teljes iskolától vettek búcsút a ballagók. A legszorgalmasabb, legügyesebb tanulók jutalomban részesültek. A szakgimnáziumi osztályok május 7-én megkezdték az érettségi vizsgát, a szakközépiskolások május 17-től adhatnak számot tudásukról. A vizsgákhoz Mindenkinek sok sikert kívánunk!
Diákkutatók a Keményben

Diákkutatók a Keményben

2018.05.14
A Kodolányi János Főiskola az EFOP-3.4.4-16-2017-00001 számú projekt keretében 2018 márciusában ösztöndíj pályázatot hirdetett a Békés és Csongrád megyében állandó lakhellyel rendelkező középiskolás diákok számára. Az ösztöndíjban a Kodolányi János Főiskola tevékenységéhez kapcsolódó matematikai, természettudományos, informatikai, műszaki szakok területén, kiemelkedő tanulmányi-, tudományos- teljesítményt nyújtó középiskolások diák részesülhettek. A támogatható diákok létszáma: 10 fő volt. A pályázati kiírásnak megfelelően a tanulók egy öt videóból és tesztből álló online feladatot oldottak meg, majd egy - tartalmi és formai kiírásoknak megfelelő (5-10 oldalas) – esszét dolgoztak ki. Iskolánk 11. B osztályából két tanuló vállalkozott az igen komoly energiát igénylő feladatra. Esszéjük témája: Lestyán Éva: Alkalmazott XXI. századi informatikai eszközök, szoftverek Marik Zsuzsanna: Matematika a közösség szolgálatában Mindkét tanuló munkája bekerült a szakmai bíráló bizottság által kiemelkedőnek értékelt 10 pályázat közé. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2018. május 17-én 14.00-kor kerül sor a főiskolán. Gratulálunk a sikeresen szereplő tanulóinknak!
Ballagási ünnepség a Vízműben

Ballagási ünnepség a Vízműben

2018.05.11
2018. május 5-én 10 órától tartotta meg a BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma a hagyományosnak mondható ballagási ünnepségét. A reggel 9 órakor megszólaló csengő végzőseink számára nemcsak az utolsó osztályfőnöki óráról való kicsengetést jelentette, hanem az intézménytől, tanáraiktól, alsóbb osztályoktól való búcsúzkodást is. „Ettől a pillanattól kezdve máig csaknem 736 napot, közel 4416 tanórát töltöttünk el az iskolánk falai között. Ha minden igaz: magyar órán körülbelül 27 ezer percet, matekon 26 ezret, statika órán pedig közel 4800 percet ültünk, – ki-ki vérmérséklete és elkötelezettsége szerint.” – hangzott fel Kasnyik Márton, 12. B osztályos tanuló búcsúbeszédében. Valóban, diákjaink meghatározó éveiket iskolánk falai közt tölthették el, gyarapodhattak mind tudásban, mind erkölcsi nemességben, amely most a végéhez ért. Azonban a ballagás nem csak a búcsúról szólt, a négy év megkoronázásaként a legkiemelkedőbb diákjaink elismerést és jutalmat is kaptak. Idén Bedő Tibor Dániel, 12. D osztályos tanuló vehette át a Vásárhelyi Pál emlékérmet kitűnő tanulmányi eredményéért, az ÁSZÉV bányászati ismeretek ágazat országos döntőjén elért II. helyezéséért, a Pénzsztár országos döntős helyezéséért, ezenkívül általános nevelőtestületi dicséretben is részesült. A Hosszú Szilárd-díjat Csák Bence, 13. E osztályos tanuló érdemelte ki kitűnő tanulmányi eredményéért, az OSZTV vízügyi technikus kategóriában élért II. helyezéséért. A nevelőtestület úgy határozott, hogy a „Jó tanuló, jó sportoló” kitüntetést 2018-ban Solymosi László, 13. A osztályos tanuló kapja meg. Az Öregdiák Alapítvány díját idén Tóth Alexa, 12. D osztályos tanuló vehette át, aki az ÁSZÉV bányászati ismeretek ágazat országos döntőjén I. helyezést ért el, kimagasló közösségi munkájáért, illetve az Euroscola pályázatban végzett kiemelkedő munkájáért érdemelte ki a díjat. Rajtuk kívül 37 főt kapott pénz- és könyvjutalmat, illetve pólót a Békéscsabai Vásárhelyi Pál Alapítvány jóvoltából az OSZTV és ÁSZÉV versenyeken elért helyezésekért, a közösségi életben végzett munkájukért, illetve tanulmányi eredményükért. Gratulálunk a díjazottaknak és sok sikert kívánunk végzőseinknek az érettségihez!
A Német Szállodaszövetség munkatársai a Széchenyiben

A Német Szállodaszövetség munkatársai a Széchenyiben

2018.05.10
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumába látogattak a Német Szállodaszövetség munkatársai, hogy személyesen megismerjék a németországi gyakorlatra jelentkező diákokat. Észak-Rajna-Wesztfália tartományból a Német Szállodaszövetség Coesfeld-Münsterland-i régió elnöke, Hubert Lüttgens, elnökhelyettese, Ralf Siebelt és Bernhard Verst. A két napos látogatás keretében a német vendégek megismerkedtek a tanulókkal, akik Németországban töltik 2018. június 1. és augusztus 31. között három hónapos nyári szakmai gyakorlatukat Észak-Rajna-Wesztáliában, három és négy csillagos szállodákban. A külföldi szakmai gyakorlat nagyszerű lehetőség a diákok számára. Nemcsak szakmai ismeretekkel gazdagodnak majd a nyár folyamán, hanem a nyelvismereteiket is fejleszthetik.
Ballagás a Széchenyiben

Ballagás a Széchenyiben

2018.05.09
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 144 végzős diákjától búcsúzott a ballagási ünnepségen. Az ünnepi beszédek és műsor után, intézmény hagyományainak megfelelően, a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó diákok vehették át a legmagasabb elismeréseket: Az Év Turisztikai szervezője Kaplonyi Dóra (12.F): öt év alatt kitűnő tanulmányi eredményével és szorgalmával kiegyensúlyozott és irigylésre méltó teljesítményt nyújtott. Végzősként több szakmai versenyen vett részt, és kiemelkedő szakmai motivációjával és elhivatottságával bizonyította azt, hogy az ország legjobb turisztika-szervező szakos tanulói között a helye. Az Ágazati és ágazaton kívüli Szakmai Érettségi Tárgyak versenyén Turisztika ismeretekből országos 5. helyezést ért el, míg az Országos Középiskolai Illemtan Versenyen a 3. helyen végzett csapattársaival. Az Év Turisztikai szervezője Doba Zoltán (12.F): a turisztika területén az egyik legsokoldalúbb tanuló, aki kreatív szóvicceivel, extra termékfejlesztési ötleteivel és kimagasló médiás kompetenciáival segítette hozzá csapatát az Óbudai egyetem által meghirdetett országos marketing verseny 1. helyének megszerzéséhez. De részt vett az Ágazati és ágazaton kívüli Szakmai Érettségi Tárgyak versenyén is, ahol Turisztika ismeretekből országos 6. helyen végzett illetve az Országos Középiskolai Illemtan Verseny bronzérmes csapatának is tagja volt. Az ÉV DIÁKJA Szegedi Zita Karolina (12.E): több területen is kiemelkedik társai közül. Szakmai alázattal, szorgalommal, és elhivatottsággal végezte munkáját. 1. helyezett lett a IX. Keleti Károly Országos Marketing Versenyen és 302 diák közül Turisztika ismeretekből az Ágazati és ágazaton kívüli Szakmai Érettségi Tárgyak versenyén országos 3. helyen végzett. Négyéves tanulmányai alatt folyamatosan kitűnő tanuló volt, 9. évfolyamosként megyei 1. helyen végzett a Zrínyi Ilona matematika tesztversenyen. Közösségi munkájában is kiemelkedik kortársai közül. A 2016/2017. tanévben a Garabonciás napok 1. helyezett csapatának kampányfőnöke, a Garamentor Program szervezője. EBI gyakornok, a Városi Diákönkormányzatában lát el feladatokat és az iskolai DÖK aktív tagja. Az ÉV DÖK-se Kaposvári Kitti (12.D): mindig számíthatott rá bárki, minden problémát megoldott, a városi DÖK munkájában is aktívan részt vett.
A „Legjobb koreográfia díját” kapta a Széchenyi kollégiumi csapata

A „Legjobb koreográfia díját” kapta a Széchenyi kollégiumi csapata

2018.05.09
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma csapata, amelyet a kollégium szervezett, a Legjobb koreográfia díját kapta az Ádámok és Évák Ünnepe középiskolai színházi programjának díszelőadásán nyújtott teljesítményéért. „Az Ádámok és Évák Ünnepét a Magyar Teátrumi Társaság keretein belül indította el 2010- ben a Szolnoki Szigligeti Színház. Azóta több színház csatlakozott a kezdeményezéshez közöttük a Békéscsabai Jókai Színház is. 2018-ban hetedik alkalommal került megrendezésre e jeles nap. 2017. szeptember 07-én kollégiumunkat is felkérték, hogy vegyen részt a programban. A program vezetője Tege Antal színész-rendező előzőleg levelében tájékoztatott az Ádámok és Évák Ünnepe idei témájáról: A VILÁG MESÉI lesz. A választott mesénk: Rostás-Farkas György A CIGÁNY MUZSIKUS AKART LENNI AVILÁG MESÉI című előadás színpadra állításában a megyéből 3 általános iskola és 7 középiskola diákcsoportja szerepelt ebben az évben. A csoportok munkáját a felkészítő tanárok mellett színházi szakemberek is segítették. Második alkalommal kapcsolódtam be a programba, hogy diákjaim ismét megtapasztalhassák a színház közösségépítő erejét és átélhessék az alkotás örömét. A már meglévő, ismereteikre alapozva, alkotó módon új ismeretekre tegyenek szert, fejlesztve ez által kreativitásukat. Jelen esetben a zene, a tánc és az irodalom hozzájárul a művészi önkifejezés fejlesztéséhez is. A kulturális életben való részvétel révén gazdagodhat tanulóim önismerete. Célom volt a csapatmunka fontosságának hangsúlyozása, mert ez az előadás csak akkor jöhet létre, ha minden szereplője a helyén van. A két hónapig tartó próbák alatt diákjaimmal együtt tevékenykedtem a közös siker elérése érdekében. A tanulók előzetes ismeretei pozitívan hatottak a zene és a tánc kiválasztásában. A mentor színészünk Katkó Ferenc elismerően nyilatkozott. A próbák alatt érvényesült a diákok részéről megnyilvánuló spontaneitás, ami továbblendítette a próbát. Megtapasztalhatták a színjátszás közösségépítő erejét. A mese értelmezése hozzásegítette diákjaimat a hiteles átélés átadásához. Rájöttek, hogy mindenki szerepe fontos. Közösen átélhettük, mit jelent a színházban és a színpadon 200 diák jelenléte felkészítő tanáraikkal együtt. Valamint felemelő élmény volt, közel 400 néző előtt játszani és elismerő tapsuk felejtette velünk a felkészülés alatti bosszúságokat és fáradalmakat. Új ismeretségek, barátságok születtek a két nap alatt a többi csapattal és felkészítő tanáraival. Az előadás után a társadalmi zsűri különböző díjakkal jutalmazta az iskolai csoportokat és a szereplőket. Melyek a következők voltak: a legjobb előadás, a legjobb rendezés, a legjobb modern előadás, a legjobb koreográfia és a legjobb dramaturgia. Kiosztásra került: a legjobb női főszereplő a legjobb férfi főszereplő a legjobb férfi mellékszereplő a legjobb női mellékszereplő a legszebben beszélő szereplők  a legszebben éneklő szereplő díj is. A zsűri tagjai között volt rendező, író, dramaturg, bábművész. Kollégiumunk csapata megkapta a legjobb koreográfia előadás díját. A  produkcióban résztvevő összes szereplő egy Ádámok és Évák Ünnepe feliratos pólót kapott, ami egy különleges tulajdonsággal bír: viselőjének az egész osztálya 50%-os kedvezményt kap a színházi bérlete árából a jövő évadban, illetve részt vehet, a „Hozd el aput színházba!” akcióban vagyis, ha valamelyik szülőjét elhívja teátrumunkba, akkor csak egy jegyet kell kifizetnie egy évadon keresztül.” Szládek Katalin Judit  felkészítő tanár
A végzősök „búcsúja” a Széchenyiben

A végzősök „búcsúja” a Széchenyiben

2018.05.09
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma végzős osztályai szép műsorral és ajándékokkal köszönték meg tanáraiknak eddigi munkájukat, útmutatásaikat. Szegedi Zita Karolina (12.E) az alábbi gondolatokkal búcsúzott: „Közgében számos csodát éltünk meg az elmúlt évek alatt. Voltak nagyon nehéz pillanataink, sőt, válságos időszakaink is! Ma már az sem titok, hogy ezeken a nehézségeinken nem tudtunk volna felülkerekedni, ha tanáraink nem arra ösztönöztek volna minket, hogy az egyébként okos tanácsaik követése helyett, a saját megoldásainkra találjunk rá! Mindez csoda volt. Pontosabban fogalmazva: minden csodának látszó történés mögött egy varázsló áll, és ez a varázsló én magam vagyok, illetve mi magunk vagyunk!”
Végzős diákok jutalmazása a Széchenyiben

Végzős diákok jutalmazása a Széchenyiben

2018.05.09
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában a hagyományoknak megfelelően, minden évben, a végzős diákok kitűnő tanulmányi eredményeikért, tanulmányi versenyeken elért eredményeikért, közösségi tevékenységükért, sportversenyeken elért teljesítményükért elismerésben részesültek az Iskolagyűlésen. A 2017/2018. tanévben az alábbi tanulók kiemelkedő teljesítményük alapján elismerést kaptak:
Röplabdabajnokság a Széchenyiben

Röplabdabajnokság a Széchenyiben

2018.05.09
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma a hagyományokhoz híven megrendezte „KÖZ-G Tavaszi Röplabdabajnokságát.” A tanárok és a diákok csapatai nagyon jó hangulatú, színvonalas bajnokságon mérték össze erejüket.
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015