Hírek
Az épület- és szerkezetlakatos tanulóink is túl vannak a szintvizsgán.

Az épület- és szerkezetlakatos tanulóink is túl vannak a szintvizsgán.

2018.03.20
A nap sikeresen zárult, minden tanuló szép eredményt ért el. A fiúknak egy rajztartó szerkezetet kellett elkészíteniük alkatrész és összeállítási rajzok alapján. Az összeszerelés megkezdése előtt meg kellett határozni a gyártás technológiáját és a megfelelő összeállítási sorrendet. A munkafolyamatok közben a tanulóknak folyamatosan ellenőrizniük kellett a munkadarabok méretpontosságát gépész mérőeszközök segítségével. A Trefort tagiskola csapata szépen vette a vizsgafeladat állította akadályokat, mindenki a szintidőn belül teljesítette a feladatot. Nagyon szép munkadarabok születtek. A szintvizsga jó eredménnyel zárult, hiszen minden tanulónak jeles lett az eredménye.
Járműipari fémalkatrész gyártó szintvizsga

Járműipari fémalkatrész gyártó szintvizsga

2018.03.20
A BSZC Trefort tagiskolája az idei tanévben indította a járműipari fémalkatrész gyártó képzést a Csaba Metál Zrt. megkeresésére, így a tanulók most számoltak be először az eddig tanultakról.A 3 órás időtartamú szintvizsga két feladatrészből állt. Az első feladatban a fiúknak egy tartólapot kellett elkészíteniük megadott műhelyrajz alapján. A munka végzése során a tanulóknak gépészeti mérőeszközök segítségével folyamatosan ellenőrizniük kellett a munkadarabjuk méretpontosságát. Természetesen, mint minden szintvizsgán itt is fokozottan kellett figyelni a munkavédelmi előírásokra!A szintvizsga második feladatrészében a diákok saját munkadarabjaik méreteit mérték meg és a mérési eredményeket mérési jegyzőkönyvben rögzítették, illetve az elkészített munkadarabokat megadott szempont szerint minősíteniük is kellett.A nap végeztével a szintvizsga bizottság értékelte a tanulók munkáját, szép eredmények születtek.
WorldSkills 2019 Kazan előválogató eredménye

WorldSkills 2019 Kazan előválogató eredménye

2018.03.19
2018. március 13-án került megrendezésre az egészségügyi szakképzésben tanulók számára Budapesten, a Honvéd Kórház Skill laborjában a WorldSkills 2019 Kazan nemzetközi verseny előválogatója. A BSZC Szent-Györgyi tagiskoláját két 13.E osztályos tanuló, Krizsán András és Orosz Nikolett képviselte. Az előválogató egy angol nyelvű interjúval kezdődött. Ezt követően csak az kezdhette meg az írásbeli, valamint a gyakorlati feladatmegoldást, aki az interjún megfelelő szintű angol nyelvi ismerettel rendelkezett. Az írásbeli feladat megoldására 60 perc állt rendelkezésre, a feladatlap 75%-ban angol szaknyelvű, 25%-ban pedig magyar nyelvű feladatokat tartalmazott.Az írásbelit követően munkavédelmi oktatást kaptak, melyen a gyakorlati fordulóba került minden pályázónak kötelező volt a részvétel.A gyakorlati szituáció megoldása valós körülmények között, imitátorok bevonásával zajlott, ahol a magas szintű szakmai tudás mellé szintén megkövetelték az angol nyelv használatát. A feladatok megoldása során szükség volt az alapápolás, szakápolás, az elsősegélynyújtás, valamint az egészségnevelés területén megszerzett tudás használatára.Az előválogató során kiemelt szerepet kapott a versenyzők adekvát kommunikációs készsége, határozottsága, problémamegoldó készsége, elhivatottsága, az empátiás készsége, kreativitása és természetesen ügyelniük kellett a megfelelő időbeosztásra is!Tanulóink sikeresen vették az akadályokat. Orosz Nikolett I., míg Krizsán András III. helyen zárta a versenyt. Ennek köszönhetően mindketten részt vehetnek a döntő versenyen, amely szintén Budapesten kerül megrendezésre április végén. Felkészítőtanáraik: Szujó Éva és Andó Mónika Orosz Nikolett
Szent-Györgyis lányok a XVI. Országos Textiles Konferencián

Szent-Györgyis lányok a XVI. Országos Textiles Konferencián

2018.03.19
Március 14-én a szakmai órák keretein belül a Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium 10.g és 12.g osztályos Divat és stílustervező asszisztens képzésben résztvevő tanulóival megtekintettük a Munkácsy Emlékházban a XVI. Országos Textiles Konferencia: Népi motívumok a határon túlról című, valamit Pacsika Lia textilműves művésznő kiállítását.A kiállítások témája szervesen kapcsolódik a tanulók jelenlegi tananyagához, és a szakma gyakorlati tudásanyagának elméleti és gyakorlati bővítéséhez is egyaránt hozzájárul.A tanulók nagy érdeklődéssel és pozitív véleménnyel, tetszésüket kifejezve tekintették meg a kiállítások csodálatos darabjait.
Március 15-i ünnepség a Széchenyiben

Március 15-i ünnepség a Széchenyiben

2018.03.14
Az iskolai közösség minden évben a hagyományoknak megfelelően megemlékezik a Március 15-i eseményekről a Békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában. A műsort az iskolai kórus produkciója színesítette (felkészítő tanár: Aradi Zsolt). Szereplők: Bíró Róbert, Csizmadia Tibor, Gyöngyösi Diána, Gyebnár Dániel és a 12.A osztály tagjai (felkészítő tanár: Zsibrita Andrásné).
Dobogón a Széchenyi csapata a Teremlabdarúgó Kupán

Dobogón a Széchenyi csapata a Teremlabdarúgó Kupán

2018.03.14
A Békéscsabai BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma csapata a Középiskolai Teremlabdarúgó Kupán a harmadik helyen végzett.A csapat tagjai: Mojzsis Martin, Dávid Zoltán, Barna Márton, Styecz Bence, Varga Tamás, Tolnai Milán, Dobrák Patrik, Nagy Levente, Farkas Ádám, Ángyán Milán, Kardos Levente, Kasih Ákos, Závoda Zalán.Felkészítő tanár: Szabóné Bojtor Anikó
„Hiteltől  a márkahamisításig” OH bázisintézményi program a Széchenyiben

„Hiteltől a márkahamisításig” OH bázisintézményi program a Széchenyiben

2018.03.14
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma az Oktatási Hivatal Bázisintézményeként március első felében a „Hiteltől a márkahamisításig” címmel szervezett programot.A rendezvényt Paláncz György igazgató nyitotta meg, az érdeklődőket dr. Binszkiné Laurinyecz Ildikó köszöntötte. Az első előadást a „Hamis márkajelzésű termékek megjelenése Magyarországon, és az ellene tett intézkedések” címmel Veres Tamás, a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyőr századosa tartotta.A „Magyar Nemzeti Bank FOME Hitelkockázatainak mérsékléséről” Varga Imre László, az MNB megyei igazgatója beszélt.Interaktív előadást tartott a PÉNZ7 önkéntese, Tóth Ilona a Budapest Bankcsoport munkatársa. „Hitelezés tanácsadói szemmel” címmel Palócz Gábor területi vezető mutatta be a pénzügyi tanácsadói tevékenységet.
Történelem verseny a Szent-Györgyiben

Történelem verseny a Szent-Györgyiben

2018.03.14
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumának magyar-történelem munkaközössége az idén is megrendezte  az iskolai történelmi csapatversenyt. A téma a Reformáció 500 éves évfordulója volt. Az írásbeli fordulók és a plakátkészítés után 29 csapatból 13 jutott el a szóbeli döntőig. Megfejtették a rejtvényt, felismerték a képeket, prezentációt készítettek, illetve prédikációt tartottak a többieknek. Mindenki dicséretet érdemel. A helyezettek a Hugonnai Vilma Iskolai Alapítvány támogatásával részesültek jutalomban.A 2017/18-as tanévben a Reformáció 500 éves évfordulója alkalmából az iskolai történelmi csapatverseny utolsó fordulójára plakátot kellett készíteniük a versenyzőknek. Ezekből az alkotásokból készült a BSzC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumának aulájában megtekinthető kiállítás.
Iskolai szavalóverseny a Vízműben

Iskolai szavalóverseny a Vízműben

2018.03.14
Békéscsabán a 2009/2010-es tanév óta minden évben sor kerül egy több napos kulturális versenysorozatra, amelynek része a Városi Középiskolai Vers- és Prózamondó Verseny. Erre a versenyre minden iskolából négy tanuló jelentkezhet, ezért szükség volt egy „előválogatás” lebonyolítására. A helyi fordulót 2018. március 5-én tartottuk iskolánk könyvtárában. A jelentkezőknek magyar költő műveivel kellett nevezni. A kötelező vers előre megadott témaköre a hazaszeretet, illetve a szülőhelyhez, lakóhelyhez való kötődés volt, a másik verset a tanulók megkötés nélkül szabadon választhatták. Mivel prózamondó kategóriában nem indult versenyző, a zsűri két fordulóban 18 előadást hallgathatott meg. A szavalók kisorsolt sorrendje a következő volt: Szegedi Nikolett (10. D), Jantyik Nóra (9. B), Papp Viktória (9. A), Ádász Kitti (10. A), Szabados Gergő (11. A), Ilyés Boglárka (11. D), Socos Evelin (9. A), Mihály Péter (11. B), Papp Ákos Balázs (11. D). A verseny nagyon családias és vidám hangulatban zajlott, a rangsor kialakítása azonban vitára is adott okot a zsűri tagjai között. A fontosabb értékelési szempontok a következők voltak: a szövegválasztás, a szöveghűség, a tiszta beszéd, az előadói készség és az önálló előadás. A rangsorolás mindig nagyon nehéz feladat, mert a szubjektivitás kizárása mellett az egyes szempontokat nemcsak külön-külön, hanem összhatásukban is értékelni kell. Hosszas tanácskozás után végül a zsűri a következő megegyezésre jutott: 1. helyezett: Papp Ákos Balázs (11. D) 2. helyezett: Socos Evelin (9. A) 3. helyezett: Szegedi Nikolett (10. D) 4. helyezett: Szabados Gergő (11. A) A dobogósok könyvjutalomban részesültek, emellett az első négy helyezett képviselheti iskolánkat a 2018. április 18-án megrendezendő Városi Középiskolai Vers- és prózamondó versenyen. Aki teheti, szurkoljon nekik a BSzC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziumában. Sok szeretettel gratulálunk minden résztvevőnek, aki arra vállalkozott, hogy két verset kívülről megtanuljon, és volt bátorsága közönség elé állni!
„Március idusára” ünneplőbe öltöztették testüket-lelküket

„Március idusára” ünneplőbe öltöztették testüket-lelküket

2018.03.14
a Kemény tanárai és diákjai ... (az iskola auláját egy magyar zászlóból kiröppenő madárkreáció szépítette meg, melyet a 11. B osztályos Csontos Viktória Brigittának köszönhetünk) A március 14-én délelőtt megtartott megemlékezésen a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának pedagógusai és diákjai rendkívül színes műsort nézhettek meg: a 9. A osztály tanulói egy ’48-as katonadalt énekeltek el, az 5/13/3-as szállítmányozási ügyintéző osztály diákjai a március 15-ei eseményeket tolmácsolták. A zenei rész összeállításában Lustyik István és a Kemény Gitárklub tagjai vettek részt, illetve a 12. C osztályos Hoffmann Misi és bandája. A 10. B-s László Fanni a Kormorán együttes: A költő visszatér című számát, Mihályfiné Laczkó Mónika tanárnő Chézy: Ez az otthonunk című dalát adta elő. Magyarpalatkai csárdással lepte meg a közönséget Bereczki Andrea 10. B osztályos tanuló és társai, Balázs Viola, Ágoston István és Méhész Levente Jenő a Békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolából. A műsort az Ismerős Arcok Nélküled című száma zárta a trefortos Kardos Ferenc előadásában. Köszönjük a lelkes szervezést, és a műsor összeállítását Tóth Tímea és Mihályfiné Laczkó Mónika tanárnőknek!
A Szent-Györgyi csapata nyerte a teremlabdarúgó bajnokságot.

A Szent-Györgyi csapata nyerte a teremlabdarúgó bajnokságot.

2018.03.14
A BSzC Szent-Györgyi Szakgimnázium és Kollégium csapata nyerte a március 12-én rendezett városi teremlabdarúgó bajnokságot. A csapat veretlenül nyerte a tornát, a döntőben 3:0-ra múlták felül a Keri csapatát. Gratulálunk a csapatnak és edzőjüknek Kiss Jánosnak.
PÉNZÜGYI ÉS VÁLLALKOZÁSI TÉMAHÉT A KÓSBAN

PÉNZÜGYI ÉS VÁLLALKOZÁSI TÉMAHÉT A KÓSBAN

2018.03.14
Iskolánk tanulói pénzügyi-vállalkozási feladatokat oldottak meg március 5-8. között. Az önállóan megoldandó feladatok két részből álltak: egy komplex feladatsort tartalmazó totó és egy tesztsor igaz-hamis válaszlehetőségekkel.Mindezeken túl informatika óra keretein belül online pénzügyi önismereti tesztet is kitöltöttek a tanulóink.Március 8-án iskolánk konferenciatermében a nagybetűs életbe hamarosan kilépő végzőseink számára az OTP Bank Nyrt. munkatársa, Havas Dániel tartott interaktív előadást bankszámlákról hitelekről, biztosításokról.A későbbiekben a Nemzeti Adó– és Vámhivatal munkatársai: Dr. Kovács Tamás, Tóth Dávid és Lukácsi-Kempf Orsolya tartottak kellemes hangulatú előadásokat az adózásról - különös tekintettel a vállalkozói adókra. A jó hangulat annak is köszönhető volt, hogy két hivatásos állományú vám- és pénzügyőr is részt vett a programon „Bicska” névre hallgató dohány- és drogkereső kutyájukkal. Bicska szabadon „bóklászott” a konferenciateremben, és barátságos természetével nem kis derültséget okozott; a tanulók igyekeztek hozzáférni és megsimogatni.Az osztályok által megoldott feladatsorok eredményeit március 12-én hirdettük ki. Legjobb teljesítményt a 2/10/4 és a 3/11/5 osztályok tanulói értek el.Köszönjük vendégeinknek a színvonalas előadásokat, tanulóinknak az aktív részvételt!
Év Diák Energiahatékonysági Menedzsere

Év Diák Energiahatékonysági Menedzsere

2018.03.12
A Virtuális Erőmű Program 2018. évi díjátadóján a BSZC Nemes Tihamér tagiskola végzős diákja, Harangozó István Békés megyében 3. helyezett lett az "Év Diák Energiahatékonysági Menedzsere" kategóriában, ezúton is gratulálunk szép teljesítményéhez. A díjátadóról készült híradás megtekinthető:
Protokollverseny a Széchenyiben

Protokollverseny a Széchenyiben

2018.03.12
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma Protokollversenyt szervezett.A jelentkező csapatok közül az első öt legjobb eredményt elérő csapat jutott be a döntőbe. A versenyen különböző feladatot kellett megoldani a csapatoknak: nyakkendőkötés, pohárköszöntő, meghívókészítés, ültetőkártya elhelyezés, Kahoot kvíz. A versenyt a ProtoCool (Doba Zoltán, Kaplonyi Dóra, Szabados Fanni) csapata nyerte, a II. helyezett Team Proto (Kiss Noémi, Szabó Zsanna, Vozár Réka), a III. helyezett Három grácia (Szujó Petra, Kasnyik Kinga, Zsilka Zsanett).A zsűri tagjai: Zseák Sándorné, Aradszky Ilona, Jákób István.A versenyvezető: Lipták György.
Zrínyi Ilona Matematikaverseny kupát nyertek a Széchenyi diákjai

Zrínyi Ilona Matematikaverseny kupát nyertek a Széchenyi diákjai

2018.03.12
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai a XXIX. Zrínyi Ilona Matematikaversenyen a 9. évfolyam, a 10. évfolyam, a 11. évfolyam kategóriájában I. helyezést, a 12.évfolyam kategóriájában II. helyezést értek el. Az összesített eredmények alapján az intézmény csapata megyei I. helyezést szerezte meg, így a Zrínyi Ilona kupát ebben az évben az intézmény kapta meg.A csapat tagjai: 9. évfolyam: Nagy Ádám (felkészítő tanára: Endrődi Mónika), Németh Regina, Alexa Lili (felkészítő tanár: Matyuska Ferenc); 10. évfolyam: Magyar Alexandra (felkészítő tanára: Matyuska Ferenc), Dobos Dávid, Csorba Dávid (felkészítő tanár: Molnár Judit); 11.évfolyam: Varjú Dániel, Molnár István (felkészítő tanár: Schédl Ilona), Csontos Liliána (felkészítő tanár: Molnár Judit).12.évfolyam: Molnár Renáta, Sódar Dávid (Égi József), Serbán György (felkészítő tanár: Molnár Judit)A 2018. március 28-30-i kecskeméti döntőbe Nagy Ádám, Németh Regina, Varjú Dániel és Molnár István jutott be.
Szent-Györgyis diákok az Irodalmi Esten.

Szent-Györgyis diákok az Irodalmi Esten.

2018.03.09
Március 6-án este a Városháza Dísztermében Irodalmi Estet rendeztek.Mucsi Balázs a Békéscsabai Szakképzési Centrum Főigazgatója mondott köszöntőt.118 néző volt jelen az eseményen, ebből közel 15 diák a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója volt. Az est folyamán az 1848. március 15-re emlékező műsort, illetve Nőnapi köszöntőt láthattak, hallhattak ez érdeklődők. Az Estet néhány éve még a Szent-Györgyiben tanuló Zahorán Kitti szervezte.
A MAGYAR PARASPORT HETE A BÉKÉSCSABAI SZC KÓS KÁROLY SZAKGIMNÁZIUMA ÉS SZAKKÖZÉISKOLÁJÁBAN

A MAGYAR PARASPORT HETE A BÉKÉSCSABAI SZC KÓS KÁROLY SZAKGIMNÁZIUMA ÉS SZAKKÖZÉISKOLÁJÁBAN

2018.03.09
A "Lélekmozgató" programhoz csatlakozva 2018. február 19-23. között rendeztük meg a Magyar Parasport Hetét iskolánkban. Ennek kapcsán különböző előadásokon, bemutatókon és vetélkedőkön vehettek részt iskolánk tanulói és dolgozói. Előzetes vetélkedő Az osztályok között előzetes vetélkedőt szerveztünk, melynek feladatai: 1. Történetírás – saját, fogyatékkal élőkkel kapcsolatos élmény. 1-2 oldalas, kézzel írott fogalmazás (vers). 2. Magyar parasportolók - gyűjtőmunka, kutatás. 1-2 oldalas, kézzel írott fogalmazás, illetve plakát készítése egy magyar parasportolóról. 3. Magyar sikerek a paralimpiákon - 1-2 oldalas, kézzel írott fogalmazás, illetve plakát készítése. 4. Fogyatékkal élők a környezetemben - 1-2 oldalas, kézzel írott fogalmazás. 5. Fantázia - "művészeti alkotás" készítése parasportok témában (rajz, montázs, fotó, plasztika, szobor, patchwork, plakát, ...) Az így elkészült műveket kiállítottuk iskolánk auláiban, így mindenki megtekinthette őket.   RÁHANGOLÓDÁS A Magyar Parasport Hetére való ráhangolódásként iskolánk szépészeti képzésben részt vevő tanulói és szaktanáraik megszépítették a békési Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium szalagavatóra készülő tanulóit. Az együttműködés keretén belül a békési tanulók iskolánk parasport napján, 2018. február 22-én vezették be tanulóinkat szakmájuk rejtelmeibe.   1. NAP - FEBRUÁR 19. A Magyar Parasport Napjával kapcsolatos témahetünk programjait Mucsi Balázs, a Békéscsaba Szakképzési Centrum főigazgatója nyitotta meg. Az első előadást Éber Klára és Eleméry Szilvia tanárnők tartották. Megható történeteken, saját tapasztalataikon és egy kisfilmen keresztül hozták közelebb a fogyatékkal élők sorsát iskolánk tanulóihoz és dolgozóihoz. Aki szeretné megnézni a filmet, az alábbi linkre kattintva megtalálhatja: https://youtu.be/lFYjmEzyte8 Ezután a SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) Békés Megyei Szervezete által tartott drámapedagógiai foglalkozások következtek 4 csoportban. A Komáromi Anett színművésznő által felkészített kis csoport mindennapi élethelyzetekbe nyújtott betekintést. A tanulók különböző, a hallássérültekkel kapcsolatos kérdéseikre is válaszokat kaphattak.   2. NAP - FEBRUÁR 20. A keddi nap két előadást tartogatott számunkra. Először „Parasportolók” a BSZC-ben címmel Mihály Réka (futó) és Zsilinszki Orsolya (úszó) hallássérült sportolók tartottak előadást iskolánk tanulóinak és dolgozóinak. A két lány jeltolmács segítségével beszélt a siketsport világáról, bemutatták saját sportolói eredményeiket, válaszoltak a felmerülő kérdésekre. Utána "Szabadon a természetben..." címmel Benkő Gabriella Emese mozgásszervi betegséggel rendelkező bronzjelvényes gyalogos és kerékpáros túravezető próbálta felkelteni hallgatóságában a természet szeretete iránti vágyat. Mesélt saját nehézségeiről, motivációjáról, sikereiről. Sok új ismerettel lettünk gazdagabbak.   3. NAP - FEBRUÁR 21. A nap középpontjában az asztalitenisz és a speciális olimpia állt. "Megjártuk az olimpiát" címmel Vizsnyai Dávidot és Gulykás Jánost hívtuk meg előadást tartani. Hallhattunk az európa- és világversenyeken szerzett élményeiről, az ott elért eredményeikről. Még a Los Angeles-i Speciális Olimpián szerzett érmeiket is elhozták, és tanulóink kezébe adták. Sőt érmeik, fényképeik, sportereklyéik egy kiállítás erejéig iskolánkban maradtak. Az asztalitenisz az iskola legjobbjai ellen sem maradt el. Egyéniben és párosban is kipróbálhatták magukat iskolánk tanulói.   4. NAP - A MAGYAR PARASPORT NAPJA - FEBRUÁR 22. Ott folytattuk a Magyar Parasport Hetét, ahol előző nap abbahagytuk. Ellátogatott hozzánk Vizsnyai Dávid és Gulykás János. A speciális olimpia érmesei részt vettek a Magyar Parasport Napja alkalmából rendezett iskolai asztalitenisz bajnokságunkon is. Nem született meglepetés: A döntőben Vizsnyai Dávid szoros küzdelemben legyőzte Knyihár Dávid 3/11/2-es asztalos tanulót. A nap második felében különböző "paraállomásokat" kereshettek fel iskolánk tanulói: - Videózás: Ezen az állomáson „A lehetetlen határán” című, öt magyar paralimpiai bajnokot bemutató dokumentumfilmet vetítettük. - Rendhagyó gyógytestnevelés: A gimnasztikai labda különböző felhasználási módjaival ismerkedtünk. - Akadálypálya: Padokból és székekből készült akadályokon kellett keresztül jutni bekötött szemmel, az osztálytársak irányítása mellett. - Mozgás másként: A vállalkozó szelleműek kipróbálhatták, milyen kerekesszékben ülni, illetve mankóval közlekedni. - Ismerj fel!: Bekötött szemmel kellett különböző használati tárgyakat felismerni. - Amikor a szoft nem ver...: Látássérülteket segítő szoftvereket és honlapokat lehetett kipróbálni, illetve minden osztály készített egy képet a parasport napjával kapcsolatban. - Sző, fon, nem takács: A békési Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium tanulói és tanárai segítségével kézműveskedhettünk. - Röplabda: Az osztályok ülőröplabdában mérhették össze ügyességüket.   5. NAP - FEBRUÁR 23. - EREDMÉNYHIRDETÉS A Magyar Parasport Napjával kapcsolatos témahetünk programjai az eredményhirdetéssel zárultak. A "paraállomásokat" minden osztály sikeresen teljesítette. Díjaztuk az előzetes vetélkedő legaktívabb osztályait. Oklevelet kaptak: a 9.B, az 1/9/2, a 11.A és a 9.A osztályok. A legeredményesebb tanulók: Turai Róbert és Kutnyik Milán asztalos tanulók kézműves munkájukért, Knyihár Dávid az asztalitenisz bajnokságon elért eredményéért, Gyaraki Bálint az egész hét megörökítéséért. Reméljük, mindenki jól érezte magát, és hasznos ismeretekkel gazdagodott!   További képek az iskola galériájában
Irodalom vetélkedőn 3. helyezést ért el a Széchenyi csapata

Irodalom vetélkedőn 3. helyezést ért el a Széchenyi csapata

2018.03.08
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma csapata sikeresen szerepelt a Mikszáth és kora elnevezésű kétfordulós irodalmi vetélkedőn.A szeghalmi Péter András Gimnázium és Kollégium által meghirdetett „Keresem ősöm udvarát…” elnevezésű kétfordulós irodalmi-, nyelvi- és kommunikációs versenyen vett részt a 10.E osztály csapata. A szeghalmi döntőn a 3. helyezést érték el.Az 1. fordulóban 50 kérdésből álló feladatlapot töltöttek ki, a döntőben pontrablás során szerezhettek több pontot a csapatok, egy novellarészletet adtak elő 3 percben, valamint egy regényrészletet kellett improvizálni a csapatoknak. A verseny célja a tanulók irodalom és nyelvészet iránti érdeklődésének felkeltése.A csapat tagjai: Bartyik Réka, Ponta Petra Panna, Szabó Kitti.Felkészítő tanáruk: Szilágyi László.
Széchenyis diák eredményesen szerepelt az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjében

Széchenyis diák eredményesen szerepelt az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjében

2018.03.08
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákja, Bíró Róbert (11.D) tanuló az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny megyei I. helyezettjeként a szakgimnázium kategóriában bejutott a Kárpát-medencei döntőbe, a 14. helyen végzett.Felkészítő tanára: Tóth Eszter.
Aranyérem a SZEGYA-s lányok nyakában

Aranyérem a SZEGYA-s lányok nyakában

2018.03.08
A városi középiskolás röplabda bajnokságon első helyezést ért el a Szent-Györgyi csapata.Csávás Kitti, Kertész Kitti, Zsótér Réka, Kiss Eszter, Sebestény Dorka, Sebestény Lili, valamint a képről hiányzó Illés Eszter és Wébel Enikő. Gratulálunk a lányoknak és edzőjüknek, Hajtman Erika tanárnőnek.
Márton Anita világbajnok a Széchenyiben

Márton Anita világbajnok a Széchenyiben

2018.03.08
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumába Márton Anita világbajnok látogatott el március 7-én a Békéscsabai Megyei Jogú Városi Önkormányzat  „HISZEK Benned Sport Program” keretein belül megvalósítandó Sportolj együtt olimpikonokkal! elnevezésű projektje keretében.A rendezvényen Szarvas Péter polgármester és Paláncz György igazgató köszöntötte Márton Anitát. A beszélgetés moderátoraként Szigeti Csaba kérdezte a súlylökő világbajnokot. Bepillantást nyerhettek a tanulók a sportoló a munkájába, a sikereibe. Hangsúlyozta a diákok számára, hogy a legfontosabb mindig a tanulás, mert a tanulás és a sport összeegyeztethető.
Szent-Györgyis tanárok győzelme!

Szent-Györgyis tanárok győzelme!

2018.03.07
Amíg az Atlétikai klubunk eufórikus hangulatban ünnepelte Márton Anita világbajnoki győzelmét, a hazai versenyidény folytatódott. Gödöllőn rendezték meg szombaton a Mezei Liga következő fordulóját, ahol Gregor László lábát lehet, hogy az Anita világraszóló sikere utáni hangulata lendítette úgy, hogy a nagy riválisát, Kazi Tamást legyőzte 6000 méteren a nem éppen ideális körülmények között. A felolvadt, összegyűrt talaj nehezítette az előrehaladást, de kemény versenyzéssel magabiztosan nyert.Pap Csilla versenyzőnk 4,5 km-es távon ezüstérmet szerzett, amely az eddigi legjobb helyezése a ligaversenyben felnőtt korosztályban. Mindkét versenyzőnk optimistán várhatja a március 17-i Mezei OB rajtját.Eredmények:1.helyezett Gregor László Felnőtt 6000 m 17,422.helyezett Pap Csilla Felnőtt 4500 m 16,01Gratulálunk a testnevelő tanárainknak!
Alapítványi bál a Széchenyiben

Alapítványi bál a Széchenyiben

2018.03.07
Az Egészségesebb és Műveltebb Ifjúságért Alapítvány 2018. március 3-án rendezte meg a jótékonysági bálját. A támogatásokat a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjainak a jutalmazására fordítja az intézmény. A rendezvényen az intézmény diákjainak és vendégfellépők műsorát láthatta a közönség. Paláncz György igazgató köszöntő beszéde után az intézmény kórusa nyitotta meg az eseményt. Műsorukban az alábbi művek szerepeltek: A reneszánsz korból, Kék ibolyácska, Bárdos Lajos: Tábortűznél. Mozart Varázsfuvolájából A bűvös csengettyű és Rod Steward Sailing. A dalokat Aradi Zsolt tanította be. A kórus után a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola társastánc tanszakára járó Krucsó Réka és Bácsi Gábriel, Gulyás Boglárka, Fabisz Dorina és Kocziha Ádám (9.E) mutatott be standard táncokból álló produkciót (angol és bécsi keringőt, tangót, slow foxot, quick stepet), a latin-amerikai blokkban Sambát, Cha-cha-chát, Rumbát, Paso doblét és Jive-ot. Felkészítő tanáruk: Szivák Krisztina. A táncbemutató követően Kertész Viktória 10.F osztályos tanítványunk Emma Bale All I want című dalát adta elő. A dalt Bíró Róbert fordította magyarra és zongorán kísérte. A néptáncbemutatón Gál Bernadett (9.D) és párja Mázor Emil, Paulik Gréta (9.D) és partnere Erdei Ferenc Mezőségi forgós-forgatós táncot mutattak be. Felkészítő tanáraik: Mlinár Zsuzsa és Mlinár Péter. A hagyományokhoz híven a FitDance Center produkciója következett. A csapat tagjai: Ágoston Diána (11.D), Nagy Emese Sára (10.F), Ureisz Fanni, Sándor Dorka, Tuska Noémi, Asztalos Berk, Varga Ákos (9.E). A műsor moderátora Kovács Napsugár volt. A jó hangulatról a Karaván Együttes gondoskodott. Az intézmény ezúton szeretné megköszönni az intézmény diákjainak, az alkalmazotti és a szülői közösségének, a támogatóknak a segítséget és a hozzájárulást. A rendezvény támogatói: Balog Norman Puskás Dorina Erdős Angelika Polgár Sára Raffai Viktória Duma Nóra Duma Lili Zsíros Ádám Tóth Gréta Maráz Aliz Ilona Bácska Veronika Lázár Zsolt Barna Márton Velkeyné Palócz Erika Zsittnyán Anikó Traier Péter Balázs Veronika Makráné Biczák Judit Migaskó Nóra Seresné Metzker Krisztina Kovácsné Czeglédi Mária Tünde Ádászné Szűcs Györgyi Kissné Takács Krisztina Hugyeczné Krnács Katalin Hrabovszki Andrea Ancsinné Szabó Julianna Fülöp Gabriella Rácz Attila Boros Péter   További képek a Békéscsabai SZC facebook oldalán
Előretolt Helyőrségi tagok a Vízműben

Előretolt Helyőrségi tagok a Vízműben

2018.03.06
„Pasik pennával”, avagy férfiak a költészetben témával karavánozott a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) keretében működő Előretolt Helyőrség Íróakadémia néhány tagja Békéscsabán. Falusi Márton, az akadémia oktatója, Smid Róbert, az akadémia mentora, valamint Horváth Máté, Karkó Ádám és Szathmári Dominik, az akadémia pályakezdői sokszínű felolvasókörútjuk során rendhagyó irodalomórákat, könyvtári és teaházi zenés előadásokat tartottak. E karaván egyik állomása volt a BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma, ahol február 22-én a 9. B osztályos tanulók nem mindennapi irodalomórán vehettek részt. Az előadás interaktivitásra épült, hiszen a rövid bemutatkozást követően közvetlen beszélgetésre került sor, amelynek irányítója Smid Róbert volt. Az óra elején a tanulók szorgalmi feladatot is kaptak, akinek kedve volt, verset írhatott az előadás alatt. A versíró gyakorlat az „utoljára” szó anaforikus ismétlésére épült, vagyis minden sornak a megadott kifejezéssel kellett kezdődnie. (A tanórán sajnos nem született kilencedikes diák tollából alkotás, de a feladat mégis jó kedvcsinálónak bizonyult, mert volt, aki néhány nap múlva kapott ihletet.) A folytatásban először Karkó Ádám, majd Falusi Márton olvasott fel egy-egy saját költeményt, amelyekben csak a szerelem témája volt közös. A felolvasást követően a tanulóknak arról kellett szavazniuk, hogy melyik vers ragadta meg őket inkább, melyik tetszett jobban. A végeredmény fele-fele arányú lett, s mint kiderült, a diákokat kicsit meglepte a nyílt, szókimondó stílus. Végül Horváth Máté és Szathmári Dominik is szót kapott, Smid Róbert kérdéseire válaszoltak. Ezekből kiderült, hogy Máté az egyik leghátrányosabb helyzetű régióból, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből származik, verseivel e térség hangja, szószólója is. Dominik viszont a leendő mérnök szemével keresi-kutatja a versben rejlő lehetőségeket. Az előadók, ahogy felolvasókörútjuk, maguk is sokszínű egyéniségek. Sikerült bebizonyítaniuk, hogy a versírás az önkifejezés egy formája, hogy nem „ciki” verset írni, hogy valóban férfias dolog a költészet, és hogy tanulságos kortárs verseket, kortárs szépirodalmat olvasni. Az óra ajándékozással zárult. Az előadók átadták az Előretolt Helyőrség Íróakadémia tagjainak alkotásaiból összeállított Enumeráció című antológiát, amely megtalálható iskolánk könyvtárában. Ezúton is köszönjük az ajándékot és az emlékezetes előadást! Reméljük, a jövőben is lesz lehetőségünk részt venni hasonló irodalomnépszerűsítő órákon.
I. Nemes Tihamér Középiskolai TIT TELC Idegennyelvi Verseny

I. Nemes Tihamér Középiskolai TIT TELC Idegennyelvi Verseny

2018.03.05
Február 5-én és 19-én került megrendezésre iskolánkban az I. Nemes Tihamér Középiskolai TIT TELC Idegennyelvi Verseny. B1-es kategóriában a versenyzők 80%-a, a B2-es szinten pedig a diákok közel fele sikeresen teljesítette a nyelvvizsgához szükséges 60%-ot. Gratulálunk mindenkinek! A szóbeli fordulóba jutott tanulók közül kerültek ki a megmérettetés legjobbjai, akik értékes ajándékokat vihettek haza, mint például nyelvvizsgára felkészítő csomagok, könyvek, fürdőjegyek, mozi- és színházjegyek, pizzautalványok. B1 Mokcsay Réka Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium Szelid Kristóf BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma Andor Zoltán BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma Bihercz Lóránt BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma Jónás Réka Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium Vas Botond BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma B2 Sipos Ákos BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma Balogh Kristóf BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma Figura Richárd Imre BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma Mitykó Norbert BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma Nagy Csaba BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma Tóth István BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma Köszönjük a felkészítő tanárok, segítők munkáját, és szponzoraink támogatását. Jövőre újra találkozunk!
Kemény menetelés előtt a keményes rendészek

Kemény menetelés előtt a keményes rendészek

2018.03.02
Komoly próbatételek előtt állnak a BSZC Kemény tagiskola fakultációs tanulói, hiszen 2018 márciusában egymást érik a különböző rendészeti versenyek. Első állomásként március 6-án négy fő vesz részt az OKTV belügyi rendészeti ismeretek országos döntőjén, ahol elméleti felkészültségükről adnak számot. Majd március 9-én az elmúlt évben is sikeresen szerepelt fiú és lány lövész csapatunk a budapesti BOK csarnokban veszi fel a versenyt további 47 iskola lövész csapataival.A II. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatversenyt az időjárásra tekintettel március közepén rendezik, ahol iskolánk csapatának tagjai megmutathatják felkészültségüket mind elméleti, mind gyakorlati ismeretekből. Március 26-án rendezi a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny idei első fordulóját Békés-Dánfokon, ahol természetesen a hagyományoknak megfelelően elindul a Kemény Gábor csapata. Továbbjutás esetén újabb „Kemény” felkészülés és napok várnak ránk.Képek az idei OKTV versenyre induló Keményes csapatról és az elmúlt évi versenyekről és azok résztvevőiről.
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium Iparművészeti tagozatának Jubileumi kiállítása a Zsolnay porcelánmanufaktúra alapításának 165. évfordulójára.

A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium Iparművészeti tagozatának Jubileumi kiállítása a Zsolnay porcelánmanufaktúra alapításának 165. évfordulójára.

2018.03.02
2018.02.28-án rendezték meg a Csabagyöngye Kulturális Központban a „Zsolnay 165” kiállítást. A gyárban folyó magas színvonalú alkotói tevékenység és a Zsolnay művészete előtt tisztelegtek az Iparművészeti Tagozat diákjai. A kiállítás megnyitó részét képező divatbemutatón Zsolnay ihletésű ruhakreációk kerültek bemutatásra.
Junior Bajnok a Szent-Györgyis Szlávik Gergő

Junior Bajnok a Szent-Györgyis Szlávik Gergő

2018.03.02
A Junior Magyar Bajnokság február 24-én szombaton, Siklóson került megrendezésre, ahol egyesületünket a 60 kg-os súlycsoportban Szlávik Gergő képviselte, méghozzá elég jól, mert megnyerte a versenyt. :-) Már az első küzdelmén látszott, hogy jó formában van. Az első néhány fogáskeresés után egy emelést követően kis külső lábhoroggal akkorát dobott, hogy szinte ráragasztotta a szőnyeget az ellenfele hátára. A második küzdelem már nem volt ilyen egyszerű, mert a ceglédi ellenfél, egy tipikus Ungvári Miklós féle átforgatással leszorította Gergőt és jó néhány másodpercig benne is tartotta. Sikerült azonban a kijövetel a leszorításból és a következő földharc helyzetben Geri revansot vett és egy felső karkulcs feszítéssel feladásra kényszerítette az ellenfelet.A harmadik meccsen már a döntőbe jutás volt a tét és itt még jobban felszívta magát Gergő, így azt gyorsan zárta egy levitelt követő átforgató karfeszítéssel.A döntőben szinte az előző meccs ismétlődött, mert itt is egy levitelt követő átforgató karfeszítéssel tudott nyerni, így végül nagyon megérdemelten akasztották nyakába az aranyérmet, hiszen mind a négy meccsét ipponnal nyerte.Gratulálok Gergőnek, a támogató szüleinek, de erre az eredményre ennek a kis egyesületnek minden tagja büszke lehet, hiszen edzőpartnerként, vagy más szerepkörben, ebben a közösségben szinte mindenki hozzátett valamit, hogy ez a szép siker megszülethessen.
Keményesek  Sevillában

Keményesek Sevillában

2018.03.02
A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumából egy hónapos külföldi szakmai gyakorlatra Sevillába indult a szakképző évfolyam hat diákja az ERASMUS+ KA1 „Szakmai gyakorlatok az EDUPOLI-ban és a Vitalis Gmbh-nál” című projekt keretében. A logisztikai és szállítmányozási feladatokat a fogadóintézmény szerepét betöltő STEP széles partneri hálózatában fogják végezni a vállalkozó szellemű diákok: Dénes Róbert, Kiss Máté, Kovács Bálint, Lévai Regina, Noszter Péter és Pajkó Mariann. A két kísérő tanár – Ádám Szilvia osztályfőnök és Nagy-Galajda Éva szakmai gyakorlatot oktató szaktanár – a diákokkal tölt egy hetet, hogy megismerje a partner szervezetet, a diákoknak otthont adó családokat és a méltán híres spanyol kultúrát.
Közlekedésbiztonsági kupa – Vízműs győzelemmel

Közlekedésbiztonsági kupa – Vízműs győzelemmel

2018.03.01
Idei tanévben is megrendezésre kerül a rendőrség szervezésében a Közlekedésbiztonsági kupa. A kupa célja, hogy minél több középiskolás megismerje és alkalmazza a biztonságos közlekedés szabályait. A versenyen három kategóriában lehet indulni: kerékpáros, segédmotor-kerékpáros és személygépkocsi vezető. A városi és megyei kupán a kategória-győztes jut tovább. A városi válogatót 2018. február 27-én kedden rendezték meg Békéscsabán, amelyen a vízműsök szépen szerepeltek és kerékpáros valamint segédmotor-kerékpáros kategóriában elhozták a továbbjutást jelentő első helyet. A megyei verseny 2018. március 14-én 09.00 órától kerül megrendezésre Orosházán. András Maxim Benjáminnak (10. B) és Lipták Tamás Józsefnek (11. B) szurkolunk, hogy továbbjussanak az országos döntőbe. Gratulálunk a helyezetteknek!Eredmények:
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015