Hírek
Matematika OKTV döntőbe jutottak a Széchenyi diákjai

Matematika OKTV döntőbe jutottak a Széchenyi diákjai

2018.02.27
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói, Molnár István (11.D) és Varjú Dániel (11.F) bejutott a matematika OKTV verseny 3. fordulójába, az országos döntőbe.Felkészítő tanár: Schédl Ilona.
ZSOLNAY 165

ZSOLNAY 165

2018.02.27
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium Iparművészeti Tagozat jubileumi kiállítása a Zsolnay Porcelánmanufaktúra alapításának 165. évfordulóján. Időpont: 2018. február 28. (szerda) - 2018. április 19. (csütörtök), HELYSZÍN: Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) PANORÁMA TEREMMEGNYITÓ: FEBRUÁR 28. (SZERDA) 17:00KÖSZÖNTŐT MOND: HERCZEG TAMÁS, A CSAKK IGAZGATÓHELYETTESEA KIÁLLÍTÁST MEGNYITJA: LANTOS KATALIN KERAMIKUSMŰVÉSZMEGTEKINTHETŐ: ÁPRILIS 19-IGA gyárban folyó magas színvonalú alkotói tevékenység és a Zsolnay művészete előtt tiszteleg az Iparművészeti Tagozat. A kiállítás megnyitó részét képező divatbemutatón Zsolnay ihletésű ruhakreációk kerülnek bemutatásra.Kiállításaink, tárlataink díjtalanul megtekinthetőeka Csabagyöngye Kulturális Központ nyitvatartási idejében.

"Nem egyszerű feladat ma itthon ápolónőnek lenni..."

2018.02.26
Február 19-e a Magyar Ápolók Napja. Ezen a napon született 1817-ben Kossuth Zsuzsanna, Kossuth Lajos húga, aki az 1848-49-es szabadságharcban a tábori kórházak főápolónője volt, valamint ő szervezte meg a legelső katonakórházakat is. Ebből az alkalomból a Békés Megyei Központi Kórház 2018.február 20-án rendezett ünnepséget a Kossuth Zsuzsanna emlékév záró momentumaként, a gyulai Pándy Kálmán Tagkórházában. A BSzC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma is meghívást kapott a jeles eseményre, ahol méltó módon emlékeztek meg a múlt és a jelen ápolóiról. A képen a kitüntetett egészségügyi dolgozók láthatók, akiknek elhivatottságát eddigi munkásságuk is hűen tükrözi. A rendezvény második részében pedig tudományos előadásokat hallgathattunk a kórház dolgozóinak tolmácsolásában, változatos témákban.Köszönjük szépen a meghívást a kórháznak!

Sikeresen szerepeltek a SZEGYA-s diákok. 

2018.02.26
A Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma középiskolás diákok számára egyéni kétfordulós angol nyelvi versenyt hirdetet két kategóriában, amin iskolánk 3 tanulója vett részt.B1 kategóriában:2. helyezést ért el: Szelíd Kristóf 10/G osztályos tanuló (felk. tanár: Molnár Ildikó)3. helyezést ért el: Andor Zoltán 10/C osztályos tanuló (felk. tanár: Benkő-Hanyecz Ágnes)Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő tanároknak!
„Vasfa és kenyér”

„Vasfa és kenyér”

2018.02.26
  Wacha Imre azonos című az 50. Szép magyar beszéd versenyen elmondott záróbeszédének részletével birkóztak meg a keményes diákok az iskolai Kazinczy versenyen   Az 53. országos Kazinczy verseny iskolai fordulóját február 21-én délután tartottuk meg barátságos légkörben a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában. A választott szövegek felolvasása után a szakmai zsűri négy tanulót javasolt a második fordulóba. Végül a legügyesebbnek Nyilas Eszter Boglárka 11.C osztályos tanuló bizonyult egy Wass Albert szöveggel. A második helyezett Bucsi Anita lett a 10.B osztályból. Felkészítő tanárukkal, Mihályfiné Laczkó Mónika tanárnővel együtt lelkesen készülnek a továbbiakban a márciusra tervezett megyei fordulóra. Gratulálunk a szépen teljesítő 3. és 4. helyezettnek, Kolozsi Viktória 10.C és Frankó Csaba András 10.B osztályos tanulóknak is!
Balog Nátán a 2017. év fekvenyomója

Balog Nátán a 2017. év fekvenyomója

2018.02.26
A hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik: kik sportágukban az év legjobbjai. A Magyar Erőemelő Szövetség a 2017. évben az ifjúsági világbajnoki címet nyert vésztői Balog Nátán sportolót választotta az ÉV Fekvenyomójának! Nátán a BSZC Kemény tagiskola 11.b osztályos tanulója. Ezúton is gratulálunk neki! További sikereket kívánunk!Eddig megjelent cikkek, bejegyzések az eredményről, versenyről: Beol: Békés megyeiek a nemzetközi szövetség világranglistáján„Fekvenyomásban a férfiaknál a vésztőiek ifjúsági világbajnoka, Balog Nátán 59 kg-ban 155 kg-mal”további képek:
Világbajnok lett a Kemény egykori diákja

Világbajnok lett a Kemény egykori diákja

2018.02.22
A tavaly ősszel Budapesten megrendezett kick-box világbajnokságon aranyérmet szerzett a BSZC Kemény tagiskolájának egykori tanulója. Hanicz Nelly most rendőrként szolgál a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányságon, s a versenyről szóló beszámoló a Zsaru Magazinban jelent meg. A vele készült interjú az alábbiakban olvasható.

Kimagasló sikert értek el a Vízműs diákok az országos tanulmányi versenyen

2018.02.21
Jelenleg az országban három helyen képeznek útépítő- és fenntartó technikusokat ezek közül egyik a Békéscsabai SZC Vásárhelyi tagiskolája, a VÍZMŰ. Ezen a szakon tanuló diákok 2018. január 30-án mérettethették meg magukat Budapesten, az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (röviden OSZTV). Iskolánkban idén 6 fő útépítő és fenntartó diák fog végezni, köztük mindeni indult a versenyen és négyen be is jutottak a döntőbe: 1. helyen Bende Kristóf kimagasló teljesítménnyel (92 %), mögötte Péter Máté Ferenc (85 %), Jakó Imre Richárd (61 %) és Nagy Balázs (60 %). Az elődöntőn írásbeli versenytevékenység keretében központi versenyfeladat megoldására került sor, amely a képzési idő teljes anyagát lefedi. A teljesítmény azért is példaértékű, mert a kis létszámú közlekedésépítő versenycsoportot a szervezők több szakmával vonták össze. Együtt versenyeztek az alternatív gépjárműhajtási technikusokkal, az avionikusokkal vagy a hajózási technikusokkal is. A mérce pedig a százalékok és pontszámok összehasonlítása volt.A Vízmű a korábbi években is jelesen szerepelt ezen a versenyen, a 2016/2017., az 1. helyet Rajnavölgyi Gergő, iskolánk tanulója hozhatta el. A 2015/2016. tanévben– Berg Viktor vízműs diák nyerte el az első helyezettnek kijáró díjat.A verseny a diákok számára azért is bír relevanciával, mert technikusi vizsga alól mentességet lehet szerezni bizonyos feltételekkel, többletpontot jelent a felsőoktatási felvételi eljárásban, illetve 1 évig ingyenesen jutnak kollégiumi férőhelyhez továbbtanulásuk esetén, ezenkívül nagy értékű ajándékutalvánnyal lehetnek gazdagabbak.Az idei döntőt 2018. április 4-6. között rendezik meg a Kecskeméti SZC Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. Tanulóink már megkezdték a döntőre való felkészülést tanáraik segítségével. Reménykedünk a korábbi évekhez hasonló eredményes szereplésben, és harmadjára is kiválóan szerepelhetnek ezzel iskolánk hírnevét öregbítve. Sikeres felkészülést kívánunk!
Országos siker Rendészetis módra

Országos siker Rendészetis módra

2018.02.21
A 2018. évi Énekes István országos ökölvívó ifjúsági emlékverseny lány 64 kg-os győztese a BSZC Nemes tagintézmény rendészeti ágazatában tanuló Szabó Réka. Gratulálunk teljesítményéhez! (Forrás: Nagyszövetség Boxklub és nemzetisport.hu)
Könyvtári délelőtt

Könyvtári délelőtt

2018.02.20
Február 19-én a BSZC Szent - Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumának 12/G osztálya a Békés Megyei Könyvtárba látogatott. Megtekintették a Kiegyezés – polgárosodás - dualizmus című vándorló molinó kiállítást, mely a korszakban lezajló változásokon vezet végig a gazdasági fejlődésen keresztül a hétköznapokig. Lehetőség nyílt ingyenes beiratkozásra is. 11 órától pedig részt vettek a Magyar Széppróza Napja alkalmából Szilasi László író, József Attila –díjas irodalomtörténész, egyetemi tanár rendhagyó irodalomóráján, melynek témája Jókai Mór volt. A délelőtt tartalmasan és hasznosan telt, sok új ismerettel gazdagodott az osztály.
Tehetségek a Vízműben

Tehetségek a Vízműben

2018.02.20
A MATEHETSZ felhívásán keresztül iskolánk három tanulója nyert el a 11 hónapra szóló támogatást a 2018-as évben. A 2017-es év során közel 500 fiatal került be a tutorhálozatba, ők 10 hónapon keresztül személyes segítséget kaptak, azon belül 200 fiatal táborokban tölthetett el egy hetet, 391 tutorált ösztöndíjban részesült, és közel 150 diák pedig élményhétvégéken vehetett részt. 2018 februárjától a mi iskolánk tanulói is részesülhetnek a tutorhálozat programjában, név szerint: Szász György, Paksi Benedek és Gyebrovszki Orsi, 9. D osztályos diákjaink, akik kiemelkedő tanulmányi eredményeikkel és sporttevékenységeik révén élvezhetik a nem mindennapi lehetőséget. Gratulálunk tanulóinknak!
Farsang a Széchenyi kollégiumában

Farsang a Széchenyi kollégiumában

2018.02.20
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma minden évben megrendezi a farsangi ünnepséget a kollégiumában.A februári farsang mindenki számára nagy vigaszságot, jó szórakozást jelent, szokássá vált, hogy nem csupán jelmezbemutatóra, hanem kis jelenetek, produkciók bemutatására kerül sor.Nem maradt el a farsang jellegzetes étele sem, a fánk.A kollégista diákok ezen az estén a szórakozáson kívül az összeállított farsangi totón számot adtak tudásukról, hogy mennyire sikerült elsajátítaniuk a farsanghoz tartozó ismereteiket.Szládek Katalin JuditDÖK- segítő tanár
Barátod az Internet

Barátod az Internet

2018.02.19
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke a Nemzeti Tehetség Program (NTP-TMV-17-0106) támogatásával 2017. november közepén meghirdette a „Barátod az internet – hogyan segít, hogy művelt is legyél?” című kreatív műveltségi versenyét. A verseny céljaként a szervezők azt tűzték ki, hogy megmutassák: az informatika és a műveltség mennyire szorosan összefügg, a kettő milyen hatékonyan tudja egymást segíteni. A feladatok összeállításakor alapelv volt, hogy a verseny résztvevőinek digitális írásbeli készségei úgy fejlődjenek, hogy egyben műveltségük is növekedjen, és tudatosuljon a diákokban, hogy a „keresés” önmagában kevés, hiszen műveltség nélkül hatékony keresés sem végezhető, tehát a klasszikus, tudásközpontú műveltség és a modern technológia nem kizárja egymást. A felhívás a BSZC Kemény tagiskola 11.és a 12. évfolyamos diákjainak szólt, de a szalagavató teendői miatt elsősorban a 11. évfolyamon hirdettem meg a versenyt. A 11.B osztályból 14 fő, a 11.C osztályból 13 fő nevezett a vetélkedőre. A diákoknak az első fordulóban az informatika eszközeivel olyan műveltségi kérdéseket kellett megválaszolni, amelyek gondolkodásra késztették őket. Az első forduló fontos részét képezte a megoldás menetének részletes ismertetése, azaz le kell írniuk, hogyan keresték meg a választ, hogyan döntötték el, mi hiteles forrás, mi nem az; hol találták meg például a megadott verset vagy szakirodalmat; vagy milyen nagy gyűjteményeket (pl. könyvek, folyóiratok, könyvkatalógusok, múzeumok, adatbázisok) használtak és miért éppen azokat. A versenybizottság – döntése alapján a második fordulóba 30 versenyző juthatott. Az első forduló eredményeit, a második fordulóba továbbjutó versenyzők nevét, és a második forduló feladatait 2018. január végén, február elején kapták meg a diákok. Mindezek alapján iskolánk két tanulója - Marik Zsuzsanna 11.B és Varga Dávid 11.C -is tovább jutott a verseny második fordulójába. A második fordulóba bejutott diákoknak három feladatot kell megoldaniuk. A feladatok esszé jellegűek, melyeket e-mailben kell beküldeni. A második forduló alapján a 10 legjobb eredményt elérő versenyző vehet részt a döntőn a Szegedi Tudományegyetemen. Ollárné Tatár Mária BSZC Kemény Gábor Szakgimnáziuma
Szakmai tanulmányi úton a Keri diákjai

Szakmai tanulmányi úton a Keri diákjai

2018.02.19
2018. február 7-én a Keri 12/B vendéglátásszervező és a 12/11 vendéglátó-üzletvezető osztályok tanulói tanulmányi út keretében ellátogattak Budapestre, SIRHA Budapest 2018. Nemzetközi Élelmiszeripari és Horeca Szakkiállítás Hungexpora.A gasztronómia, a szállodaszektor, a vendéglátás, az élelmiszer-kereskedelem, a sütőipar és még sok egyéb kapcsolódó szolgáltatás nemzetközi trendjeibe tekinthettek be a tanulók. A kiállítás megtekintése mellett egy rendezvény, a Bocuse d’Or elődöntő pillanatainak is részesei lehettek a tanulók, hiszen a SIRHA Budapest adott otthont a versenynek. A rengeteg kiállító standjai és termékei között bőséggel lehetett barangolni, tájékozódni és természetesen kóstolni. A legemlékezetesebb élmények között szerepelt - a diákjaink és a tanáraink elmondása szerint - többek között az etióp kávé, a lilakáposztás-tormás fagylalt és a világ legmodernebb vendéglátásban használatos eszközeinek (kávégépek, sütőipari berendezések stb.) megtekintése.A csodálatos gasztronómiai műremekek, a szakma innovatív dolgainak megismerése hasznosan bővítette a diákok és a tanárok szakmai ismeretét.Szervező és kísérő tanáraink voltak: Virágné Rábai Alexandra, Plaukity Zsuzsanna és Rau Tamás
Éremeső Nikinek – keményes diák sikere

Éremeső Nikinek – keményes diák sikere

2018.02.19
A BSZC Kemény Tagiskolájában Breznyik Nikolett 10.B osztályos tanuló 2018. február 9-10-én részt vett a Karlovac Open Kick-Box Európa Kupán, melyet Horvátországban rendeztek. Niki két kategóriában indult ezen a versenyen, melyen igen eredményesen szerepelt. Az alábbi helyezéseket érte el:Point-fighting szabályrendszer, junior korcsoport -50 kg kategóriában bronz érem és kezdők kategóriájában, felnőtt korcsoport -60 kg kategóriában ezüst éremA kiváló eredményről a BEOL is tudósított: Békés megyei kick-box sikerek a Karlovac Openen címmelhttps://www.beol.hu/sport/helyi-sport/bekes-megyei-kick-box-sikerek-karlovac-openen-1180289/Niki szeptemberben részt vett az Európa Bajnokságon, a macedóniai Scopjéban, ahol a legjobb nyolc közé jutott. Így ezért és a horvátországi jó eredmények miatt esélye van 2018 szeptemberében a Kick-Box Világbajnokságra kijutni. Niki a Békéscsabai Lakotelepi SE Kick-Box Debreczeni Team tagja, edzője, Debreczeni Dezső. Gratulálunk Niki! További sikereket kívánunk!
Időszaki kiállítás a Keri Boltmúzeumában

Időszaki kiállítás a Keri Boltmúzeumában

2018.02.16
A Békéscsabai SzC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Boltmúzeumában a farsang jegyében Bagyinka Erzsébet tanárnő készített hangulatos kiállítást.Gratulálunk a munkájához!
A MAGYAR PARASPORT HETÉNEK PROGRAMJAI A KÓS-BAN

A MAGYAR PARASPORT HETÉNEK PROGRAMJAI A KÓS-BAN

2018.02.15
A "Lélekmozgató" programhoz csatlakozva 2018 február 19-23. között különböző előadásokon, bemutatókon és vetélkedőkön vehetnek részt a Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulói és dolgozói. Reméljük, mindenki talál köztük számára érdekeset!
Szakképző Nyílt nap a Szent-Györgyiben

Szakképző Nyílt nap a Szent-Györgyiben

2018.02.13
Az internet használatáról középiskolásoknak

Az internet használatáról középiskolásoknak

2018.02.12
Az internet számos lehetőséget, információt kínál, de használata sok veszéllyel is jár. Erre igyekeznek felhívni a fiatalok figyelmét a rendőrség bűnmegelőzési szakemberei Békés megyében.Az internet a mindennapok része, a gyermekek már néhány éves koruktól használnak olyan eszközöket, amelyek segítésével elérik a világhálón közzétett tartalmakat. Fontos, hogy a lehetőségek, előnyök mellett az internet használatának veszélyeit is megismerjék. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai előadásokon, interaktív foglalkozásokon igyekeznek felhívni a figyelmet a legfontosabb adatvédelmi szabályokra és tanácsokkal is ellátják a diákokat. A Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari tagiskolájában 2018. február 9-én 10. osztályosoknak tartott előadást a rendőrség munkatársa.Elhangzott, hogy mindenkinek ügyelnie kell személyes adatainak védelmére. Meg kell fontolni, hogy mennyi információt teszünk közzé magunkról a világhálón, és milyen fotókat osztunk meg másokkal. Előfordulhat, hogy a képeket lementik és más szöveggel, más témájú oldalon közzéteszik. A különböző internetes felületeken használt felhasználói neveket és jelszavakat nem szabad másokkal megosztani. Olyan számítógépeken, amelyeket többen használnak, mint például az iskolai gépeket, senki ne mentse el a belépési adatait. Fontos, hogy a gyermekek tisztában legyenek azzal, mit tegyenek, ha sértő, zaklató, fenyegető üzeneteket kapnak. Kérjenek segítséget szüleiktől, tanáraiktól, mentsék el az üzeneteket! Ha olyan felületen érkeztek az üzenetek, ahol a zaklató felhasználót le lehet tiltani, tegyék meg ezt! Lényeges tudatosítani a gyermekben azt is, hogy amikor valakivel az interneten kapcsolatba lépnek, nem biztos, hogy valós információkat kapnak róla. Ne osszanak meg bizalmas információkat magukról, családjukról, anyagi helyzetükről, olyan emberekkel, akiket nem ismernek.Az előadáson emellett számos, a diákok biztonságát erősítő, védelmét szolgáló tanács és információ is elhangzott. Az általános iskolákban az iskola rendőre, a középiskolákban pedig az iskolai bűnmegelőzési tanácsadók igyekeznek segíteni abban, hogy a gyermekek, fiatalok felismerjék a számukra veszélyes helyzeteket.Forrás: police.hu 
SZEGYA-sok a Semmelweis versenyen

SZEGYA-sok a Semmelweis versenyen

2018.02.09
Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából rendezték meg a III. Semmelweis versenyt, melyen iskolánk két csapattal indult. A tanulók lelkiismeretes felkészülés után az internetes felületen adtak számot a tudásukról. A magas színvonalú anyagból igen nehéz feladványokat kellett megfejteni. A versenyt mindkét csapat sikeresen teljesítette! Hajrá SZEGYA’’ Felkészítő tanárok: Krizsán Mihályné, Kurta Krisztina Csapatok: 1. Csapat (11. f osztályos tanulók) Almási Enikő Mazán Gabriella Reszelő Floransz Samu Fruzsina Vidovenyecz László   2. Csapat Széll Kiara (11.d) Litauszki Szabina (11.d) Börcsök Fruzsina(11.e) hiányzik a 11.d-ből Varga Nikolett és Szabó Kitti  
Kitüntetett pedagógus a Vízműben

Kitüntetett pedagógus a Vízműben

2018.02.09
Iskolánk tanára, a közösségért önzetlenül dolgozó Tóth-Nagy Terézia 2018. január 30-án kimagasló társadalmi munkájáért EZÜST JELVÉNY kitüntetésben részesült az 1939 óta létező Közlekedéstudományi Egyesület (röviden: KTE) által. Tóth-Nagy Terézia tanárnő 4 évvel ezelőtt létrehozta az ún. „Vízmű utasai” elnevezésű szakcsoportot az egyesületen belül, amely változó, kb. 20-25 tagot számlál, a tagok pedig közlekedésépítést tanuló vízműs diákok közül kerülnek ki. A szakcsoportot az egyesület minden évben támogatja valamilyen formában, például a 10. évfolyam diákjai az 1 hetes nyári gyakorlatukat Győrben, a Széchenyi István Egyetemen tölthették, illetve 2017 tavaszán az egyesületi kapcsolati rendszeren keresztül tudták megszervezni az M44-es gyorsforgalmi út tervezésének előadását, amelyet a BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiumának dísztermében rendeztek meg. Az elismerés magában foglalja a diákok eredményes felkészítését és a tanulmányi utak szervezését, amely lehetőséget biztosít a tanulók számára, hogy szakmai ismereteiket bővíthessék, továbbfejlesszék. A díjat Dr. Tóth János, a KTE titkára adta át, a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszékének docense, a díjátadáson továbbá jelent volt Dr. Fónagy János, a KTE elnöke, parlamenti államtitkár úr is. Gratulálunk kollégánknak, Tóth-Nagy Teréziának és további sikeres munkát kívánunk!
Robot Tamás őrmester bevetésen

Robot Tamás őrmester bevetésen

2018.02.08
Egy kis robot segítségével ismerkedtek Békéscsabán az Erzsébethelyi Általános Iskola diákjai a közlekedési szabályokkal, a forgalomirányító karjelzésekkel. A rendőrség által megtartott tanórán a jelzőtáblákat vagy a kerékpár kötelező felszereléseit is átbeszélték a diákokkal. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei nagy hangsúlyt fektetnek a baleset-megelőzésre, ami a közlekedés legvédtelenebb résztvevői esetében különösen fontos lehet.Robot Tamás őrmester elsorolta a kerékpár kötelező biztonsági elemeit, de más tudnivalókat is meg tudott osztani a diákokkal. Többek között azt is megmutatta, mit jelentenek a forgalomirányító rendőri karjelzések. A gyerekek figyelmét láthatóan végig lekötötte az interaktív óra.A pedagógusok szerint fontos szerepe van az oktatásban az ilyen kötetlen formájú találkozásoknak, ahol a megszokottól eltérő kontextusban, hiteles személyektől hallhatnak információkat.Minden megye kapott egy kis „robotzsarut” az Országos Baleset-megelőzési Bizottságtól. A karjelzéseket azonban a helyi szakemberek kezdeményezésére, a GÉSZI diákjainak segítségével programozták bele az eszközbe. Vargáné Szombati Andrea rendőr őrnagy, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, kedvezőek a tapasztalataik, azt látják, hogy a gyerekek az ilyen órák után könnyebben megjegyzik a hallottakat, sőt szívesebben mesélnek is róla társaiknak, szüleiknek.A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai más iskolákba is ellátogatnak majd, hogy a rendhagyó órákkal hozzájáruljanak a diákok balesetmentes közlekedéséhez.Forrás: beol.hu
Judo: Magyar Bajnok a Szent-Györgyi tanulója

Judo: Magyar Bajnok a Szent-Györgyi tanulója

2018.02.05
Február 3-án szombaton Csurgón került megrendezésre az összevont felnőtt első osztályú és junior Magyar Kupa judo verseny. A férfi 60 kg-ban Szlávik Gergő, 11.B osztályos tanuló parádésan szerepelt és megnyerte a versenyt!  Ez azért is nagy fegyvertény, mert Gergő még csak első éves junior és ennek ellenére egy felnőtt első osztályú versenyt tudott megnyerni. A döntőbe jutásért egy korábbi junior magyar bajnokot győzött le, majd a döntőben a többszörös korcsoportos magyar és U23-as magyar bajnok Naji Dávidot győzte le hosszabbításban ipponnal. Gratulálok a versenyzőnknek és bízom benne, hogy szép sikereknek nézünk még elébe!Tóth Szabolcs /Hato Judo/
Keris tanulók szakmai gyakorlata Romániában

Keris tanulók szakmai gyakorlata Romániában

2018.02.05
Az „Európa határok nélkül! - a Kerisekkel” pályázat keretében Herbály Mónika KSZ 12/9 osztályos pincér, Herczeg Sándor 2/10/6 és Hlacs Szabolcs 2/10/7 osztályos szakács tanulók képviselték iskolájukat az Erasmus+ KA1 program keretében Romániában.Az egy hónapos szakmai gyakorlat során a csoport tagjai a Lobogó étteremben dolgoztak. Átfogó képet kaptak az étterem mindennapi működéséről, a munkaszervezési folyamatokról, részt vettek a menüsorok összeállításában. Feladatuk volt a konyhai előkészítő műveletek megvalósítása, az ételkészítés, ételkiadás, a vendégek fogadása és kiszolgálása.A szakmai munka mellett kulturális programokra is volt lehetőség, melynek során diákjaink megismerhették Románia nevezetességeit.A hónap hasznosan telt el, hiszen a szakma gyakorlása mellett betekintést nyertek a román kultúra világába.Ezúton is köszönjük, hogy jó hírét vitték iskolájuknak!
Arany érem a megyei döntőben

Arany érem a megyei döntőben

2018.02.05
A Békés Megyei Diáksport Szövetség szervezésében Gyulán került megrendezésre a Diákolimpia Futsall megyei döntője.A Békéscsabai SzC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának csapata is a megyei döntőbe jutott, ahol végig nagyszerűen játszott. A Göndöcs Benedek Középiskola, Szakiskola és Kollégiumai mindkét csapatát hazai pályán legyőzték, így bejutottak a 2018. február 10-én Pécsen megrendezésre kerülő országos döntőbe.A csapat tagjai voltak: Vass Károly, Pusztai András, Borbély Zsombor, Matuska Barna, Körömi Zoltán, Socos Bálint, Szalai Dávid.A csapatot felkészítette: Marik László testnevelő tanárEredmények: Zwack-Göndöcs "B" 4:2Zwack-:0Zwack-Szarvas Vajda P. 1:1 hetesekkel 5:4Zwack-Göndöcs "A" 2:0Gratulálunk a szép eredményhez! Sok sikert kívánunk a döntőhöz!
BÚCSÚZUNK EGY KÓS TANÍTVÁNYTÓL

BÚCSÚZUNK EGY KÓS TANÍTVÁNYTÓL

2018.02.01
Búcsúzunk Egy könnycsepp a szemünkben Érted él,  Sok mécses az asztalon Érted ég,  Egy fénykép, mely megőrzi arcodat,  S egy út, amely most megszakadt... Nyugodj békében Bicskei Bence!
Szalagavató a Kósban 2018

Szalagavató a Kósban 2018

2018.01.30
A BSZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 2018. január 20-án, szombaton rendezte meg szalagtűző ünnepségét a Csabagyöngye Kulturális Központban. A végzősök már hónapok óta készültek erre a nagy napra. A kezdés előtti percekben szinte érezni lehetett a fokozódó izgalmat és örömet: a lassan megtelő nézőtéren a szülők és rokonok saját gyermekük színpadra lépését várták. A Himnusz hangjai után Szánduné Ujszigeti Gabriella, az intézmény igazgatónője köszöntötte a megjelenteket. Az intézmény diákjai nevében Frankó Henrietta 11. B osztályos tanuló üdvözölte a végzősöket, míg közülük Itáli Laura (12. A) emlékezett vissza az iskolában töltött évekre. Galgóczi Csenge, a 11. A növendéke Ornella Fiorini: Lányomnak című versét szavalta el. A végzős osztályok diákjai egymás után vonultak fel a színpadra, a felnőtté válást jelképező keskeny szalagok sorban felkerültek a blúzokra és zakókra. A délután fénypontjai egyértelműen a bemutatott műsorok, táncok és az osztályok által összeállított prezentációk voltak, amelyek a Kósban töltött évek összefoglalására és felidézésére nyújtottak lehetőséget. A nyitótáncot a Rómeó és Júlia dallamaira lejtették a női szabós lányok, akik később a Hupikék törpikéket – a saját maguk által készített jelmezeikben - jelenítették meg Kós-Aprajafalvát. A festő és járműfényező tanulóink árnyjátékot adtak elő, melyhez a kellékeket a tanműhelyben dolgozók készítették el. Az ács osztály diákjai a „Kertünk alatt faragnak az ácsok…” dallamával igazi jó hangulatot teremtettek. A záró keringőt a két végzős szakgimnáziumi osztály közösen mutatta be, méltó befejezést biztosítva ezáltal a szalagavató műsorának. A sok szervezőnek, szereplőnek hála, nagyon színvonalas és változatos műsornak lehettünk részesei ebben a két órában. Mindenki boldog volt, mosolyogott, tapsolt, és olykor egy-egy könnycsepp is legördült az elérzékenyült mamák, nagymamák, rokonok arcán. De kérdem: mikor könnyezzen és tapsoljon egy édesanya vagy édesapa, ha nem a gyermekük egyik legboldogabb napján, amikor ott látják őt a kapu előtt, amit átlépve azt érezheti, hogy egy kicsit már felnőtt vagy felnőttebb lett. További képek az iskola galériájában
Sakksiker Nemes küzdelemben

Sakksiker Nemes küzdelemben

2018.01.29
Január 27-én iskolánkat három tanuló képviselte a megyei középiskolás csapat-sakkversenyen. A GSZI-s fiúk megyei második helyezést értek el a korosztályukban. A csapat tagjai: Kiss Barna, Sári Csaba, Komlósi Balázs. Gratulálunk a részvételért és az eredményért!
Szalagavató a Nemes tagiskolában

Szalagavató a Nemes tagiskolában

2018.01.22
Január 20-án a Csabagyöngye Kulturális Központban került megrendezésre a GSZI szalagavató ünnepsége. A hagyományoknak megfelelően bécsi keringővel indult az ünnepi műsor, majd a három végzős osztály szalagtűzése következett. Az ünnepélyes részt követően a közelmúltban alakult GÉSZI BAND zenekar előadásában hallottunk egy dalt, majd üde színfoltként - hatalmas sikert aratva - néptáncos végzőseink kalotaszegi legényest adtak elő, amely után latin tánc következett. Ezután az osztályok vicces műsorát láthattuk. Zárásként a végzősök közösen elénekelték a Republic Kirúgjuk magunk alól a Földet című dalát. A közönség ismét magas színvonalú, a GSZI hagyományainak megfelelő ünnepi műsort nézhetett végig.
Lengyelországban jártak a Keri diákjai

Lengyelországban jártak a Keri diákjai

2018.01.22
Az új esztendő első napjaiban a lengyelországi Poroninban került megrendezésre az Erasmus+ KA2 „See beyond youth exchange” („Sport és Egészséges életmód”) témájú projektje.Az egyhetes program keretében lengyel, litván és magyar diákok különböző gyakorlati foglalkozásokon, szerepjátékokban, szabadtéri tevékenységekben vettek részt, ismerkedtek egymás kultúrájával.Minden csoport bemutatta saját országát és elkészítette egy a nemzetére jellemző ételét.A kulturális program részeként többek között lengyel folklór koncertet láttak, megismerkedtek Zakopane nevezetességeivel, kipróbálhatták a síelést, termálfürdőben pihenhettek.A Békéscsabai SzC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskoláját Lipták Lilla 11/C, Oláh Fanni, Roszik Renáta, Balogh Ervin 13/D osztályos tanulók és Dr. Törökné Rábai Valéria tanárnő képviselték.A találkozó során diákjaink sok új élménnyel gazdagodtak, barátságokat kötöttek, és gyakorolhatták az angol nyelvet.Köszönjük a szervezők munkáját!
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015