Hírek
AZ ÉN KÓSOM 2017-BEN

AZ ÉN KÓSOM 2017-BEN

2018.01.08
A Sokoldalú Szakképzésért Alapítvány (A BSZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának alapítványa) és az Iskola Vezetősége versenyt hirdetett "Az én Kósom 2017-ben" címmel. Kerestük az év történetét.A pályaműveket az iskola facebook oldalán tettük közzé. A győztesek a legtöbb lájkot, illetve megosztást kapó művek közül kerültek ki.A jutalmakat, az 1-2-3. helyért járó 15000-10000-5000 Ft értékű vásárlási utalványt és jelképes jutalomként a csokikat a Sokoldalú Szakképzésért Alapítvány biztosította.Sok érdekes pályamű érkezett - történetek, sőt még egy kisfilm is. A tanulók munkáin felbuzdulva iskolánk tanári karának tagjai is kedvet kaptak, és versenyen kívül küldték be történeteiket, aminek az lett a következménye, hogy különdíjként még egy repülő rózsaszín tolltartó is kiosztásra került.Az iskola facebook oldalának látogatói döntése alapján a díjazottak:I. helyezett: Dobos Hanga (Gyarmati diák)II. helyezett: Gavallér Kira ZsolnaIII. helyezett: Lakatos AlexandraA különdíjat, Nagy Gáborné tanárnő repülő rózsaszín tolltartóját a 10.B osztály nyerte.A pályaművek megtalálhatóak az iakola facebook oldalán, illetve a történetek elolvashatóak az iskola 1. emeleti aulájában.Reméljük, sikerült sokaknak kellemes perceket szereznünk.Aki lemaradt a pályázatról, annak sincs oka bánatra, hisz elárulhatom, hogy hamarosan újabb kihívással jelentkezünk.
Rendhagyó angolóra drámajátékkal a Széchenyiben

Rendhagyó angolóra drámajátékkal a Széchenyiben

2018.01.05
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma a 9. évfolyamos két tanítási nyelvű osztályában rendhagyó angolórát tartott Nagy Gabriella.Drámajátékon alapuló nyelvtanítási módszert alkalmazva dolgozták fel és mutatták be a meghívott vendégeknek az Egyesült Államok egyik legfontosabb ünnepének, a hálaadásnak történetét a 9. EKNY osztályos tanulók Nagy Gabriella tanárnő irányításával. Ez a módszer rendkívül hatékonyan fejleszti a nyelvi készségeket, elsősorban a beszédkészséget. Valamint a közös munka, a problémamegoldás a szociális és kooperációs készséget is fejleszti. A drámajátékok bevonása izgalmasabbá teszik a tanítási folyamatot a tanár és a diákok számára is. A gyerekek bátrabban és ügyesebben lépnek interakcióba, fejlődik az önbizalmuk és az improvizációs készségeik. Nyelvtanulás során is ösztönzőleg hathat, ennek köszönhetően az idegen nyelv iránti motivációjuk is erősödhet, belefeledkeznek a játékba, észre sem veszik, hogy idegen nyelven kommunikálnak.

Nemes Tihamér TIT TELC Középiskolai Idegennyelvi Verseny

2018.01.05
A Békéscsabai Szakképzési Centrum Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma középiskolás diákok számára egyéni kétfordulós angol nyelvi versenyt hirdet két kategóriában: kategória: A2+—B1 (9-10. évfolyam, illetve A2+/B1-es nyelvi szint) kategória: B1+—B2 (11-12. évfolyam, illetve B1+/B2-es nyelvi szint) Az első, írásbeli forduló 2018. február 5-én, hétfőn 14.30-tól 16.30-ig kerül megrendezésre intézményünk géptermeiben. A második, szóbeli fordulóra február 19-én, hétfőn 13.30-tól az írásbelin legjobban teljesítő versenyzők kerülnek behívásra mindkét kategóriában. Jelentkezni az alábbi linken elérhető regisztrációs felületen lehet január 26-ig. A versenyen való részvétel INGYENES. Az írásbeli és szóbeli feladatok értékelését a TELC vizsgaközpont vizsgáztatói végzik. Az eredményhirdetésre és s díjátadó ünnepségre 2018. február 19-én 16 órától kerül sor, amelyre minden résztvevőt, felkészítő tanárt és érdeklődőt értékes nyereményekkel várunk. Regisztráció: https://goo.gl/forms/puJjJvC6NK6UhFf22 Bővebb információ: Részletes versenykiírás
Szalagavató a Keriben

Szalagavató a Keriben

2018.01.04
2017. december 15-én tartotta a Békéscsabai SzC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a végzős tanulóinak szalagavató bálját.  2018. tavaszán 330 tanuló fejezi be 3 ágazati képzésben és 8 szakmában tanulmányait.
Adománygyűjtés a Zwack tagiskolában

Adománygyűjtés a Zwack tagiskolában

2018.01.04
A diákönkormányzat tagjai a korábbi évekhez hasonlóan adományokat gyűjtöttek a Degré utcai gyermekotthon lakóinak. Az összegyűlt ajándékokat Döbrei Mónika (12/B), Dobrotka Tímea (1/9/3), Danczik Csilla (1/9/3), Irazi Márk (12/A), Szabó Bence (1/9/7) és Nagy Balázs (1/9/7) tanulók adták át.  
I. Keri Kupa

I. Keri Kupa

2018.01.04
December 20-án került megrendezésre az első Zwack Kupa, melyen iskolánk tanulói, valamint tanárai mérték össze a futball tudásukat. A mérkőzés során a tanári csapat került ki győztesen.A tornát Marik László, Döge Sándor testnevelő tanárok vezették le.Köszönjük a munkájukat és gratulálunk a győztes csapatnak!
Karácsonyi ünnepség a Keriben

Karácsonyi ünnepség a Keriben

2018.01.04
Ünnepi műsorral zárta az esztendő utolsó tanítási napját a BSZC Zwack tagiskolája.Dorkó Iván tanár úr Pappy és a csengettyű adventi történettel kedveskedett a tanulóknak.A tanárnők pedig magyar és angol nyelvű dalokkal segítettek ráhangolódni a közelgő ünnepre. A kórust Bagi Csaba és Kiss Csanád tanár urak kísérték.Mindenkinek kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk!
Karácsonyi adománygyűjtés a Széchenyiben

Karácsonyi adománygyűjtés a Széchenyiben

2017.12.21
A Magyar Vöröskereszt Békéscsabai Területi Szervezetével együttműködve a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai és dolgozói a karácsonyi adománygyűjtési akcióban 41 db cipős dobozt és 150 kg tartós élelmiszert gyűjtöttek össze a rászoruló családoknak.
Karácsonyi műsor a Gyermekosztályon - Vízműs diákok részvételével

Karácsonyi műsor a Gyermekosztályon - Vízműs diákok részvételével

2017.12.20
A Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai hagyományteremtő szándékkal ünnepi műsort adtak és gyűjtést szerveztek a Dr. Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet gyermekosztályának. Dr. Baji Sándor osztályvezető főorvos úr, szakmai csapata és kis betegeik nagy örömmel fogadták diákjainkat és az adományt, amelyben számos plüssjáték, kirakó, társasjáték valamint gyermek- és ifjúsági könyvek kaptak helyet a több kilónyi szaloncukor, mézeskalács és csoki mellett. A Vízműs diákok egy 40 perces műsorral idézték meg a karácsonyi hangulatot. A 9 A osztály tanulói által előadott meséket Pénzes Petra fuvolajátéka kísérte és Kovács Márk Sándor saját balladáját adta elő a hallgatóságnak. Nagy örömünkre szolgált, hogy a karácsony közeledtével a Vízműsök is közvetíthették az ünnep üzenetét megkönnyítve így a kis betegek kórházi tartózkodását. Ezúton is köszönjük minden diáknak, kollégának, hogy adományaikkal támogatták a kezdeményezést! Békés, boldog, áldott ünnepeket kívánunk!Kántor Ivett beszámolója
Téli útüzem VÍZMŰS szemmel

Téli útüzem VÍZMŰS szemmel

2017.12.19
Tóth-Nagy Terézia beszámolójaMinden évben november 15. környékén a Magyar Közút nyilvánosan is tájékoztatja az utazóközönséget: - Felkészültünk, jöhet a téli időjárás! Útépítő és -fenntartó technikus diákok tanulmányait színesítve a Magyar Közút Békéscsabai Üzemmérnökségére látogattunk el ebben a hónapban. Itt meggyőződhettünk arról, milyen sok mindent jelent ez a felkészültség.A Békéscsabai Üzemmérnökség vezetője, Borsos Pál köszöntött minket. Kiemelte, hogy cégüknél nagyon sok VÍZMŰS dolgozik és munkáltatóként számítanak végzett technikusainkra. Látogatásunk további részében Benkő Tibor, a közút munkatársa vezetett körbe minket. Megtudtuk tőle, hogy a napi jelentés alapján milyen információs láncon keresztül tájékoztatják az UTINFORM-ot. Azt is bemutatta, hogyan tudják megállapítani az UTMET adatai alapján egy kiválasztott út sókoncentrációját. A síkosság megelőzéséhez használt sóból álló „hegy” és a nedvesítettsó-szórás technológiája is érdekelt minket. A legnagyobb élménynek mégis a hóekével és sószóróval felszerelt gépkocsik és a matuzsálemnek számító ZIL hómaró beindítása számított.Köszönjük a közút munkatársainak a kedves fogadtatást és az értékes információkat. Kívánunk nekik hóakadályoktól mentes telet, a közlekedőknek pedig csúszásmentes burkolatot!
„Anglia mindig is egy álom volt számomra”

„Anglia mindig is egy álom volt számomra”

2017.12.19
Interjú Debreceni ZitávalA Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói 13 hetes angliai szakmai gyakorlaton vehettek részt az ERASMUS+ programban. Debreceni Zita 14.A osztályos tanuló beszélt a tapasztalatiról.-Miért jelentkeztél az ERASMUS+ programra?-Anglia mindig is egy álom volt számomra. Anyagi okok miatt eddig nem volt lehetőségem kiutazni. Ezért ragadtam meg a lehetőséget és jelentkeztem. A nyelvtudásomat is szerettem volna fejleszteni. Ezenkívül az is motivált, hogy kipróbáljam magam, hogy hogyan tudok boldogulni egyedül, távol a családtól. -Hol voltál szakmai gyakorlaton?-Bournemouth városában, a tengerparton. Imádtam ezt a várost, mert sok fiataloknak szóló program volt és mindig történt valami. Nekem volt a legjobb, mert a szállásunkkal szemben volt a munkahelyem, egy 33 szobás szálloda.-Milyen munkát kellett végezned?-Felszolgáltam, tálaltam, a bárban és a konyhában is dolgoztam. -Mi volt a legnagyobb élmény számodra?-Az egyik a nyelvtudásom fejlődése. Az elején nagyokat pislogtam, amikor a skót séf beszélt hozzám. Azonban idővel, jól megértettük egymást. Tulajdonképpen egy multikulturális közegbe csöppentem bele: a munkatársaim között német és szerb diákok is voltak. Az ő kultúrájukról is többet megtudhattam. Másrészt megismerhettem az angolok pozitív oldalát. Kedvesek és figyelnek egymásra.
Szakmai gyakorlaton Finnországban

Szakmai gyakorlaton Finnországban

2017.12.19
A BSZC Kemény tagiskolájának diákjai az Erasmus+ program keretében egy hónapig Finnországban mélyítették el szakmai tudásukat. Útjukról rövid beszámolót készítettek. Íme: Nagy izgalommal készültünk a hosszú útra. Túl voltunk már a különböző felkészítéseken mikor november másodikán elindultunk a Liszt Ferenc repülőtérre. Hatunk közül csak egyik társunk utazott repülővel korábban, így ez is fokozta az izgalmakat. Két órás repülőút után érkeztünk meg Helsinkibe, ahol már várt bennünket a fogadó iskola egyik tanára. Autóval kb. fél óra alatt érkeztünk meg Porvooba, ami 45 km-re van Helsinkitől keletre. Porvoo Finnország második legrégibb városa és szerencsére a régi városrészt nagyon szépen megőrizték a helyi lakosok. Mielőtt a szállásra mentünk volna autóval körbementünk és megnéztük a fontosabb látnivalókat.Az iskola és a szállás kb. 2-2.5 km-re volt a várostól egy kis erdőben, a Helsinkibe vezető út mentén. A megérkezés után elfoglaltuk a szobáinkat. Szerencsére egy háromszobás, jól felszerelt helyet kaptunk, így valamennyien egy lakásban laktunk egy hónapon keresztül. Miután kipakoltunk szétnéztünk a környéken, ismerkedtünk az ott lakó diákokkal.Másnap az Edupoli iskolában fogadtak bennünket, bemutatták a műhelyt és a velünk foglalkozó mestereket is. Nagyon modern, jól felszerelt műhelyben dolgoztunk. Felhívták a figyelmet, hogy ide külső helyszínről hoznak autókat, nem csak gyakorolni kell, hanem felelősséggel javítani az autókat. Ezzel az egy hónap alatt nem is volt probléma, nagyon elégedettek voltak a munkánkkal. Legjobban egy számítógépes program tetszett, amelybe először be kell írni az autó típusát majd a rendszámát és utána megmutatja, hogy hol van a probléma. Most jött jól az angol nyelvtudás, mert szövegesen is leírta a program a teendőket, angolul. Persze a legfontosabb mégis a szakmai tudás volt, mert sokszor már a rajz alapján is tudtuk, hogy hogyan kezdjünk a munkához.A hétvégéken főztünk, ismerkedtünk a várossal és az ottani emberekkel. Nagyon jól éreztük magunkat, szívesen visszamennénk, ha még lehetne!
Adománygyűjtés a SZEGYA-ban

Adománygyűjtés a SZEGYA-ban

2017.12.19
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma gyűjtést szervezett a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központnak. A rengeteg összegyűlt ruha ma került kiszállításra és átadásra a  Családsegítő Központ képviselőinek, akik továbbítják a családoknak. A SZEGYA-s tanulók és pedagógus kollégák  ezzel szeretnék szebbé tenni a rászoruló családok Karácsonyát, továbbá BOLDOG BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNNI. 
Széchenyis diákok első helyezést értek el az országos Marketing Verseny döntőjén

Széchenyis diákok első helyezést értek el az országos Marketing Verseny döntőjén

2017.12.19
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai az I. helyen végeztek a IX. Keleti Károly Országos Levelező Közgazdaságtan és Marketing Verseny a döntőjében, amelyet 2017. december 16-án rendeztek meg az Óbudai Egyetem Keleti Károly Karán.A csapat tagjai: Oláh Kitti (12.E), Szegedi Zita Karolina (12.E), Doba Zoltán (12.F).Felkészítő tanár: Aradszky Ilona
Cipős dobozok Rendész módra

Cipős dobozok Rendész módra

2017.12.16
A Nemes Tihamér (Gészi) kollégiumában lévő rendészeti ügyintézős tanulók és kollégiumi dolgozók  körében meghirdetett "cipősdoboz" ajándékozási akcióban 28 doboz gyűlt össze,  melyet már továbbítottak is a megfelelő helyre. A diákok és pedagógus kollégák örömmel hozták be az ajándéknak szánt dobozokat, amelyek szép csomagolást is kaptak.
ERASMUS+ programmal Angliában

ERASMUS+ programmal Angliában

2017.12.14
Interjú Márta Fruzsinával A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói 13 hetes angliai szakmai gyakorlaton vehettek részt az ERASMUS+ programban. Márta Fruzsina 14.A osztályos tanuló beszélt a tapasztalatiról. — Miért jelentkeztél az ERASMUS+ program külföldi szakmai gyakorlatára? — Több oka is volt. Hosszú ideje foglalkoztatott ez a lehetőség és a program korábbi résztvevőinek pozitív tapasztalatai is megerősítettek abban, hogy ez igazán hasznos. Először a tapasztalatszerzés motivált. Jó referenciát biztosíthat. — Hol voltál szakmai gyakorlaton? — Alton-East Worldhamban, egy kis pubban dolgoztam, ahol 5 szoba volt. Ez a település Londontól kb. 3 órás út. — Mit kellett csinálnod? — Mindent. Elsősorban a pubban dolgoztam pultosként és az éttermi részében pedig felszolgáltam. Valamint a konyhában is dolgoztam néhányszor. Hétvégéken pedig a szobákat is takarítottam. — Milyen tapasztalatokat szereztél? — Megtapasztalhattam, hogy a vendéglátás kemény munka, de kifizetődő. Jó, hogy minden területét kipróbálhattam. Az tetszik igazán, hogy sok emberrel kell foglalkozni. A nyelvtudásom is fejlődött, a szókincsem jelentősen bővült, így most már bátrabban beszélek angolul. Sok embert megismertem, barátságok szövődtek. Véleményem szerint az angolok nagyon kedves emberek. Egy idős házaspárnál dolgoztam, gyermekükként bántak velem, jó barátsággal búcsúztunk el egymástól. Visszavárnak.
Szakmai gyakorlat Finnországban

Szakmai gyakorlat Finnországban

2017.12.14
Az „Irány Európa! Kerisek szakmai gyakorlata és tapasztalatszerzése külföldön” pályázat keretében Varga Richárd 1/13/B, valamint Máté Dominika és Komróczki Richárd 5/13/C osztályos vendéglátásszervező tanulók képviselték a BSZC Zwack tagiskoláját ebben a tanévben Finnországban.Az egy hónapos szakmai gyakorlat során a csoport tagjai a Satakunta Educational Federation (Sataedu) oktatási intézmény üzemi konyháin és éttermeiben dolgoztak Kokemaki-ban és Kankaanpää-ban.Tanulóink átfogó képet kaptak egy nagyüzemi konyha mindennapi működéséről, a munkaszervezési folyamatokról, részt vettek a menüsorok összeállításában. Feladatuk volt a konyhai előkészítő műveletek megvalósítása, az ételkészítés, ételkiadás.A szakmai munka mellett kulturális programokra is volt lehetőség, melynek során diákjaink megismerhették Finnország számos nevezetességét. A hónap hasznosan telt el, hiszen a szakma gyakorlása mellett betekintést nyertek a finn kultúra világába, szakmai szókincsük gyarapodott, sikerrel kommunikáltak angol nyelven a munkahelyeken és a hétköznapi szituációkban is.Ezúton is köszönjük, hogy jó hírét vitték iskolánknak!
Közlekedés szakmacsoportos tanulók őszi gyakorlata Németországban

Közlekedés szakmacsoportos tanulók őszi gyakorlata Németországban

2017.12.14
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén ősszel is 6 Trefortos diák vehetett részt németországi szakmai gyakorlaton iskolánkból. Galambos Ákos autószerelő, Miskó László és Tóth László autóelektronikai műszerész, valamint Nagy Márk László, Papp László és Vári Tamás közlekedés szakmacsoportos tanulók az egy hónapos kiutazás előtt német, szakmai, kulturális és lélektani felkészítő foglalkozásokon vettek részt. A fogadóvárosba, Lipcse-Schkeuditzba iskolai autóval utaztak, kísérő tanáruk, Komáromi Zoltán vezetésével. A kint töltött időért felelős szervezet a Vitalis GmbH volt. A gyakorlati helyek mellett a csoport szállását, napi kétszeri étkezését és kulturális programokat is biztosította. A korábbi kiutazásokhoz hasonlóan a tanulók ezúttal is egy Volkswagen márkaszerviz mellett működő tanműhelyben kaptak gyakorlati feladatokat német mentoruk szakmai irányítása mellett. A mostani gyakorlat érdekessége volt, hogy néhány napra egy veterán autókat restauráló műhelyben is kipróbálhatták magukat a diákok. Egyedülálló tapasztalási lehetőséget adott számukra: hogyan lehet modern technológiák segítségével a régi gépjárműveket az eredeti állapotukra hozni, ügyelve a korhű megjelenésre?A tanulók munkanaplóban rögzítették a napi eseményeket, a gyakorlati feladatokat, illetve kulturális és szabadidős programokat is. A beszámolók alapján elmondható, hogy a diákok jól érezték magukat a négyhetes gyakorlaton, és rengeteg élménnyel gazdagodva tértek haza. Megismerték a kinti munkamódszereket, lehetőségük volt összevetni a hazai és a német szervizelési gyakorlatot. Megtapasztalták az idegen nyelv tudásának fontosságát. Lipcse, Drezda, Berlin nevezetességeinek megtekintésével bővítették kulturális és történelmi ismereteiket Németországról és Európáról.A gyakorlatot minden tanuló sikeresen teljesítette, eleget tettek beszámolási kötelezettségeiknek is, így megérdemelten kapták meg Kiss Mihály igazgató úrtól és Bohus Mária Magdolna tanárnőtől, a program koordinátorától az Europass mobilitási igazolványt, melyet álláskereséskor referenciaként tudnak majd hasznosítani a fiatal szakemberek.Az egy hónapos gyakorlat iskolánk Erasmus+ szakképzési mobilitási pályázatának a támogatásával valósulhatott meg. Ugyanennek az európai uniós programnak a részeként 2018 nyarára 6 CAD-CAM informatikus tanulónk számára hirdetünk meg németországi gyakorlati lehetőséget. A jelentkezés módjáról és a további részletekről iskolánk honlapjáról és Facebook-oldaláról tájékozódhatnak az érdeklődő diákok.
A Széchenyi diákjai bejutottak az országos Marketing Verseny döntőjébe

A Széchenyi diákjai bejutottak az országos Marketing Verseny döntőjébe

2017.12.13
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai a legmagasabb pontszámot elérve jutottak be a IX. Keleti Károly Országos Levelező Közgazdaságtan és Marketing Verseny döntőjébe, amelyet 2017. december 16-án rendeznek meg az Óbudai Egyetem Keleti Károly Karán.A csapat tagjai: Oláh Kitti (12.E), Szegedi Zita Karolina (12.E), Doba Zoltán (12.F).Felkészítő tanár: Aradszky Ilona
Milánói Nemzetközi Kézműves Vásár

Milánói Nemzetközi Kézműves Vásár

2017.12.12
2017. december 2-10. között 22. alkalommal került megrendezésre a Milánói Nemzetközi Kézműves Vásár, melyen 110 ország kultúrája, hagyománya, ízvilága, kézműves termékei találkoztak.A hagyományőrző kézművesség mellett az ötletes újdonságok is bemutatásra kerültek.A magyar pavilont Csiszár Jenő főkonzul nyitotta meg.A Békéscsabai SzC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájából Balog Katalin és Horváth Ferenc mesterszakácsok segítették a magyar termékek hírnevének öregbítését.Köszönjük munkájukat!
Mikulás a Keriben

Mikulás a Keriben

2017.12.12
2017. december 6-án a Keribe is megérkezett a Mikulás a dolgozók gyermekeinek, unokáinak rendezett ünnepségre. A Mikulást várva az apróságok színezhettek, üvegfestést végezhettek, origamizhattak, mézeskalácsot díszíthettek, melyet a 9/2 osztály pék tanulói sütöttek.A várakozás alatt műsorral, kakaóval, teával és a 9/2 pék osztály tanulói által sütött kaláccsal kedveskedtünk vendégeinknek.Az ünnepséget a DÖK (Diákönkormányzat) szervezte meg Mák Beáta, Nagy Emília és Várfalviné Vincze Ágnes, Kis Gabriella tanárnők és Kovács Sándor tanár úr segítségével. A rendezvény szervezésében, lebonyolításában részt vett tanulók: Babinszki Patrik, Bártfai Zsuzsanna, Bohus-Krajó Vivien, Csuvarszki Andres, Debreceni Tímea, Földesi Nikoletta, Hornok Balázs, Kocsis Fanni, Kupeczik Bianka, Makai Emese, Megyeri Mercédesz, Monoki Dávid, Nagy Balázs, Nagy Krisztina, Ozsgyáni Soma, Szabó Bence, Szakács Réka, Valkovszki Alexandra. Köszönjük a felejthetetlen délutánt!
Szalagavató ünnepség a Széchenyiben

Szalagavató ünnepség a Széchenyiben

2017.12.11
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2017. december 9-én rendezte meg a Szalagavató ünnepségét a Városi Sportcsarnokban.A szalagavatón jelen volt Mucsi Balázs a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója, a tagintézmények vezetői és Tolnai Péter, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke.Paláncz György igazgató ünnepi beszédében hangsúlyozta: „Szeretettel és nyitottsággal közeledjetek ahhoz az új világhoz, amely életetek színtere lesz. Fontos a gyermekkor, mert ebben építhettétek a jövőtöket, de fontosabb a felnőttkor, mert ebben fogtok kiteljesedni, életeteknek és hivatásotoknak értelmet adni.”A diákok részéről Hanczár Mária 11.F osztályos tanuló mondott ünnepi beszédet. A beszédek után került sor a szalagtűzésre, majd ezt követően a keringőre, illetve az osztálytáncokra.
Nyilt nap a SZEGYA-ban.

Nyilt nap a SZEGYA-ban.

2017.12.11
A Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2017. december 9-én rendezte meg második nyílt napját a tanulók és a szülők számára. A program Tálas Csaba igazgató úr tájékoztatójával kezdődött, majd a divatstílus tervező tanulók bemutatták saját készítésű alkotásaikat egy divatbemutató keretében. A továbbiakban az érdeklődők bepillantást nyerhettek az önvédelem órák, a szakmai és a közismereti órák világába.Videók az iskola facebook oldalán:https://www.facebook.com/SZEGYA/videos/1526055684116083/https://www.facebook.com/SZEGYA/videos/1526037980784520/https://www.facebook.com/SZEGYA/videos/1526105604111091/https://www.facebook.com/SZEGYA/videos/1526103080778010/
Országos döntőbe jutott a Széchenyi kosárlabda csapata

Országos döntőbe jutott a Széchenyi kosárlabda csapata

2017.12.11
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma kosárlabda csapata a Kosárlabda B33 megyei döntőn 2. helyezést ért el, így bejutottak az országos döntőbe.Csapat tagjai: Szarvas Ádám 10/A, Csák Dániel 12/A, Faragó Richárd 12/D, Sódar Dávid 12/E.Felkészítő tanár: Gerendeli Gábor
Adományozz, hogy többen gondoljanak Rád hálával és szeretettel!

Adományozz, hogy többen gondoljanak Rád hálával és szeretettel!

2017.12.11
Szalagavató a Vízműben

Szalagavató a Vízműben

2017.12.07
  A 12. évfolyamos tanulók életében az egyik legnagyobb előkészülettel járó, és talán a legjobban várt iskolai esemény a szalagavató. Tagintézményünk ezt a jeles ünnepséget december 1-jén rendezte meg a városi sportcsarnokban. Az iskola tanárai, a BSzC tagintézményeinek vezetői és Mucsi Balázs főigazgató úr mellett Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is megtisztelte az eseményt jelenlétével. A rendezvény a nemzeti himnusz elhangzásával vette kezdetét. Elsőként a 11. évfolyamosok búcsúztató beszéde hangzott el. Ezt követően Schnider György igazgató úr köszöntötte a megjelenteket, majd bátorító, jó hangulatot keltő szavakat intézett az érettségi előtt álló diákokhoz. A beszédek elhangzása után megkezdődött a szalagtűzés ceremóniája: Szarvas Péter, Mucsi Balázs és Schnider György szalagtűzése után a 12. A, majd a 12. E, 12. B és végül a 12. D osztályok tanulói kapták meg az iskolától való közelgő elválást jelképező szalagot. A tűzést a mára már hagyománnyá vált osztálytáncok követték. Elsőként a 12. A osztály adta elő műsorát: különféle stílusú zenék egyvelegére táncoltak. Ezt követően a 12. E osztály izgalmasan koreografált előadását élvezhettük. A soron következő 12. B osztály tánca két ellenséges banda táncos ütközetét elevenítette fel előttünk. Végül, de nem utolsósorban a 12. D osztály előadását láthattuk: a törzsi tánc, az egzotikus közel-keleti hangulat, a „klasszikus” balett, a rock and roll és a modern tánc elemei jól megfértek egymás mellett a műsorukban. Az osztálytáncokat követően Annus Roland, 10. A és Bereczki Dávid 11. A osztályos tanulók zenés műsorát élvezhettük. Az ünnepséget a végzős diákok és partnereik által előadott bécsi keringő zárta. Gratulálunk a szalagot tűzető tanulóinknak!   További képek a Békéscsabai SZC facebook oldalán
Mikulás a SZEGYA-ban!

Mikulás a SZEGYA-ban!

2017.12.06
December 6-án a SZEGYA diákjait is meglepte a Mikulás. A tanulók vidám énekléssel fogadták a szaloncukrot osztogató DÖK képviselőket.
Andor-napi szimpózium a Szent-Györgyiben

Andor-napi szimpózium a Szent-Györgyiben

2017.12.06
2017 december 1-én immár 7. alkalommal adott otthont iskolánk a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma a Tevan Andor tiszteletére rendezett Andor-napi szimpóziumnak.Szimpóziumunkat idén is Mucsi Balázs, a Békéscsabai SZC főigazgatója és Tálas Csaba, intézményünk vezetője nyitotta meg.A rendezvény első előadójaként Szarvas Péter polgármester úr tájékoztatta az egybegyűlteket arról, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósuló nyomdaipari tanműhely beruházás a célegyenesbe érkezett: 2019 nyarán vehetik a jövő nyomdászai birtokba az új, minden korszerű igényt kielégítő komplexumot.A szakmai rendezvény idei programja a bélyeggyártás körül forgott, mivel idén ünnepelhetjük a 150. évfordulóját az első magyar bélyeg kibocsájtásának. A Bélyegmúzeum képviseletében Nikodém Gabriella előadásából megtudhattuk az első magyar bélyeg történetét, létrejöttének körülményeit,és megismerkedhettünk a több mint száz éves levelezési, postai szokásokkal, pecsétekkel is. Még átfogóbb képet kaptunk a kor nyomdai technológiáiról Dr. Novotny Erzsébet előadásából, aki az akkori legkorszerűbb nyomda, a Bécsi Állami Nyomda működését mutatta be az első magyar bélyeg gyártásának kapcsán. Napjaink bélyegnyomtatási technikáiról, az érdekes és szemet gyönyörködtető megoldásokról, biztonsági elemekről Halabrin Zsuzsanna, a Pénzjegynyomda Zrt. munkatársa tartott látványos bemutatót.Ezután a Békéscsabai SZC jóvoltából megvendégelhettük a meghívottakat. A diákjaink számára megnyitott büféhez a Hugonnai Vilma Iskolai Alapítványon keresztül a helyi nyomdák járultak hozzá. Az ebédszünet után a nap meglepetéseként Vitányi László egy látványos lézershow-val nyitotta meg a nap második szakaszát.A napot színesítette a tanulók számára rendezett bélyegtervezési pályázat eredményhirdetése. A pályázatot a Nyomdaipari Munkaközösség hirdette meg végzős kiadványszerkesztő tanulóink számára. A diákok munkáiból a szakmai zsűri választotta ki a legjobb terveket, amelyekből személyes bélyegek is készültek, így minden tanuló egy-egy saját bélyegívet kaphatott kézhez. A bélyegek mellé tanulóink értékes könyveket is átvehettek. Mindezért külön köszönettel tartozunk az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-nek és személyesen Dr. Novotny Erzsébetnek. A rendezvény keretében megtekinthető volt a magyar bélyeggyártás 150 évét felölelő kiállítás a Bélyegmúzeum jóvoltából, amihez méltó hátteret adott Steigerwald Ernő tanár úr magángyűjteménye, és a diákjaink munkáiból készült tárlat.A napot Bozsó Márton, a Mozaik Kiadó munkatársának interaktív és szórakoztató előadása zárta, aki a digitális oktatás legmodernebb, a kiadónál már elérhető eszközeit mutatta be. Tálas Csaba tagintézmény-vezető úr zárszava után kötetlen szakmai beszélgetésre került sor.Hagyományainkhoz híven az idei Andor-napon is egy jó hangulatú, szakmailag hasznos és érdekességekben gazdag napot tölthettünk együtt a szakma képviselőivel.
Aranyérem a cukrásztanulónak

Aranyérem a cukrásztanulónak

2017.12.06
December 2-án Kisújszálláson került megrendezésre az VI. Illéssy Gasztro Kupa, országos ételkészítési verseny, melyen a Békéscsabai SzC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskoláját 2 kategóriában három tanuló képviselte.Dudás Barbara (KSZ 12/8) cukrásztanuló kakaófestésben 1. helyezést ért el, Zsilinszki Diána és Domokos Imre (11/3) cukrásztanulók - aranyéremmel felérő - különdíjat szereztek!Gratulálunk a tanulóknak és Lipcsei László felkészítő cukrászmesternek!
Nyílt nap a SZEGYA-ban

Nyílt nap a SZEGYA-ban

2017.12.06
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015