Hírek
Szenvedélyünk az egészség

Szenvedélyünk az egészség

2017.11.07
Győzött a Kemény csapata A középiskolák részére szervezett idei Szenvedélyünk az egészség városi vetélkedőt a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának csapata nyerte. Gratulálunk Diós Benedek és Nagy Géza 10.B osztályos tanulóknak és az őket támogató Andelic Bea védőnőnek!!! További szép sikereket kívánunk!
A középfokú szakképzés tanulmányozása Németországban

A középfokú szakképzés tanulmányozása Németországban

2017.11.07
A Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Európai együttműködéssel a szakképzés fejlesztéséért című 2016-1-HU01-KA102-022860 azonosítószámú Erasmus+ projektjének keretében 2017.október 22–29. között nyolc, szakképzésért felelős iskolai vezető, szakértő utazott ki Németországba, Lipcsébe, azért, hogy a duális szakképzéssel kapcsolatos ismereteiket bővítsék, jó gyakorlatokat ismerjenek meg, illetve tapasztalataikat megosszák német kollégáikkal  A Tempus Közalapítvány által koordinált Erasmus + szakképzési mobilitási projektben ez a tanulmányút volt a második, 2016 őszén öt képzési vezető utazott Finnországba, ahol a finn felnőtt szakképzés és oktatás megfigyelése volt a látogatás központi témája. A mostani út programját a VITALIS Betreuungsgesellschaft für Modellprojekte mbH fogadó szervezet állította össze. A VITALIS évek óta szervez szakmai gyakorlatokat a BSZC tagiskoláiból érkező diákok számára. Az idei tanévben 42 gyakornokot fogad, a tanulmányút idején éppen vendéglátás-turisztika szakmacsoportos tanulókkal találkoztak a projekt résztvevői. A látogatás első napjaiban sor került többek között a szervezet ezzel kapcsolatos tevékenységének megismerésére, a képzési helyszínek megtekintésére, és a gyakorlatok szervezésével összefüggő tapasztalatok megbeszélésére. Az egyhetes kint tartózkodás alatt számos szakképző központot felkerestek a hazai szakértők. Betekintést nyertek a meglátogatott intézmény tevékenységébe, képzési profiljába, vizsgáztatási rendszerébe. Bejárták a tanműhelyeket, összevetették a hazai gyakorlatot és felszereltséget a kint meglévővel. Megfigyelhették az iskolák és a gyakorlati képzést adó helyi munkaadók közötti együttműködést. Vendéglátás-turisztika, elektrotechnika-elektronika, gépészet, építészet, közlekedés, szépészet, egészségügy, művészet, közművelődés, kommunikáció, kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció és informatika szakmacsoportos képzések tanulmányozására egyaránt lehetőség volt. A szászországi régió oktatását, képzését koordináló, felügyelő oktatási hivatalt is meglátogatták az út résztvevői, ahol tovább bővíthették ismereteiket a német duális képzés szervezéséről. A Békéscsabai Szakképzési Centrum elkötelezett a minőségi, a nemzetközi munkaerő-piacon is versenyképes oktatás és képzés, valamint a munkaadók, vállalkozók világával történő aktív és építő együttműködés mellett. Aktívan részt kíván venni a szakképzést érintő innovációs folyamatokban, tapasztalatcserékben európai szinten is. A finn és a német tanulmányutak mindezen célok megvalósításához járultak hozzá. A projekt során elkészült beszámolók, értékelések, tanulmányok hasznosítása a Centrum és tagiskoláinak intézmény- és szakképzés-irányítási munkájában jelenik majd meg.
„PénzSztárok” a Vízműben

„PénzSztárok” a Vízműben

2017.11.03
Monetáris Tanács – nemcsak a Magyar Nemzeti Bank legfőbb döntéshozó szervének, hanem a 2018. évi PénzSztár versenyben indult Vízmű csapatának a neve is. A frappáns névválasztás Tóth Alexa, Ötvös Ádám, Jenei Tamás és Bedő Tibor Dániel 12. D osztályos tanulók nevéhez kötődik, akik immáron az előselejtező és a selejtező után bejutottak a november 9-én megrendezésre kerülő középdöntőbe, maguk mögé utasítva a békéscsabai Közgét, az orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumot és a szeghalmi Szigeti Endre Szakgimnáziumot. Az előselejtező két fordulóra tagolódott, mindkét alkalommal egy online tesztet kellett megoldaniuk a versenyzőknek. Az online feladatlapok 80 feladatot tartalmaztak, és a csapatoknak feladatonként maximum 60 másodperce, azaz összesen 80 perce volt a megoldásra. A két online fordulóban a következő feladattípusok szerepeltek: 2 lehetőség közül 1 helyes megoldás kiválasztása, 3 vagy 4 lehetséges variációból 1 helyes megoldás kiválasztása, illetve 4-ből 2 helyes válasz megjelölése. A két forduló pontszámainak összesítése a hazai csapatok esetében megyénként történt, a határon túli magyar csapatok esetében pedig észak-kárpát-medencei (Szlovákia és Ukrajna), kelet-kárpát-medencei (Románia) és dél-kárpát-medencei (Szerbia, Horvátország és Szlovénia) régiónként. Az összesített pontszám alapján megyénként és határon túli területenként az 5-5 legeredményesebb csapat, azaz összesen 100 hazai és 15 határon túli magyar csapat jutott tovább a selejtezőbe.  A selejtezőre 2017. október 26-án került sor párhuzamosan 23 helyszínen. Minden csapatnak a helyszínen ugyanazokat az írásbeli és szóbeli feladatokat kellett megoldaniuk. A 100 hazai csapatból 35 mehetett tovább a regionális középdöntőbe, közöttük a BSZC Vásárhelyi tagiskolájának tanulói is. A verseny hat fordulóból áll, az elődöntőre november 23-án, míg a budapesti döntőre december 7-én kerül sor.  A verseny fődíja, amiért a gyermekek a tapasztalat- és információszerzésen túl küzdenek, fejenként 100-100 ezer forint és 1-1 okostelefon. Gratulálunk a diákoknak az eddig elért eredményekhez, és kitartást kívánunk a további megmérettetésekhez!
Befejeződtek az írásbeli érettségik

Befejeződtek az írásbeli érettségik

2017.11.03
A BSZC Szent-Györgyi Szakgimnáziumban problémamentesen véget értek az október-novemberi írásbeli érettségik. A tanév rendjében meghatározott 10 napon mintegy 132 vizsgázó, 11 tantárgyból, összesen 157 középszintű és 3 emelt szintű érettségi dolgozatot írt. A kijavított feladatokat november 6-án 8-16 óra között tekinthetik meg a végzősök az iskola titkárságán. A középszintű szóbeli érettségi vizsgákra november 21-23. között kerül sor.
Október 23-i megemlékezés a Keményben

Október 23-i megemlékezés a Keményben

2017.10.31
Október 23-a Magyarország egyetlen kettős ünnepnapja. 1956. október 23-i forradalom és 1989. október 23. a Magyar Köztársaság kikiáltásának napja. Ezen eseményekre emlékeztek meg a BSZC Kemény Gábor tagiskolájában. Az ünnepi műsort Gyurisné Fehér Mária tanárnő állította össze. A zenei betéteket Lustyik István, a Kemény Gitárklub vezetője tanította be. A műsort előadták Gyurisné tanárnő ünnepi bevezetője után: Bereczki Andrea 10.B, Popa Vivien 10.B, Szabó Vivien 10.C, Kajtor Veronika 11.C, Nyilas Eszter 11.C és Hőgyes Imre 12.B osztályos tanulók, valamint Kemény Gitárklub tagjai. Az ünnep alkalmából az intézményben kiállítást készített diákjaival Ollárné Tatár Mária tanárnő, mely még megtekinthető az iskolában.  
Szenvedélyük az egészség

Szenvedélyük az egészség

2017.10.31
Békéscsaba MJV Egészségügyi Alapellátási Intézmény Védőnői Szolgálata és a Békéscsaba MJV Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Drogprevenciós munkacsoportja ismét megrendezte a „Szenvedélyünk az egészség” vetélkedőt. Az idei versenyre 2017. október 24.-én került sor. A BSZC Szent-Györgyi tagiskoláját a 10. e osztály képviselte, a csapat tagjai: Csizmadia Sándor, Jansik Noémi, és Pekárik Gréta. A nagyon szoros versenyzés közben mindösszesen 5 pontot veszítettek és ezzel az előkelő ötödik helyen végeztek. Gratulálunk nekik!!!
Zöldülnek a szürke hétköznapok a Vízműben

Zöldülnek a szürke hétköznapok a Vízműben

2017.10.31
„Ökobuli ” néven hirdette meg a PontVelem Nonprofit Kft. a 2017. évi Világ Legnagyobb Tanórája keretén belül azt a tervezőpályázatát, amelyen minden középiskola (14-18 évesek) minimum 3 fős csoportja vehettek részt.  A beérkező pályázatokat szakmai zsűri értékelte, a három legjobb pályázat megvalósulását anyagi támogatásban részesítették. A pályázat keretében a középiskolásoknak egy olyan bulit kellett tervezniük, amely nemcsak a jó hangulatot szolgálja, hanem felelősségteljes és okos megoldásokkal biztosítja azt is, hogy minél kevesebbet pazaroljunk, kevésbé terheljük és szennyezzük a környezetünket. A pályázatnak tartalmaznia kellett egy részletes tervet az „ökobulira” vonatkozóan: helyszín, szervezés, dekoráció, étel- és italfogyasztás, tálalás, programterv, takarítás, résztvevők, szervezők, költségvetés, illetve meg kellett indokolniuk, hogy miért azokat a környezetbarát megoldásokat választották és azok miként szolgálják a fenntarthatóságot. A 2017/2018. tanévben az 1. helyezést a BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma vihette el, amelynek eredményeképpen 100.000 Ft visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatást kapott intézményünk. Csapatunk, a VÍZművÉSZek lelkesen készül a programra, amelyet a tavaszi Vásárhelyi Napok keretében kívánnak lebonyolítani. Gratulálunk a győzteseknek!

Tanárokat keres a Kemény

2017.10.30
A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma az alábbi álláshelyeket hirdeti: - közlekedésgépész-, gépészmérnök - angol nyelvszakos tanár Jelentkezni lehet Skultétiné Barna Anita tagintézmény igazgatónál a 66/325-636 vagy a +36302448398 telefonszámon, hétköznap 8.00-16.00 óra között. Az álláshelyek november 1-jétől tölthetők be a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatójának jóváhagyása után.  
Halloween a Zwackban

Halloween a Zwackban

2017.10.30
Több éves hagyomány a BSZC Zwack tagiskolájában, hogy az idegen nyelvi munkaközösség megrendezi a kelta eredetű halloween napot. Az ősi kelta hagyomány szerint október 31-én megnyílik a földi világot a szellemvilágtól elválasztó határ és az ártó szellemek megjelenhetnek az emberek életében. Ennek elkerülése érdekében töklámpást faragtak, illetve ijesztő ruhát öltöttek, hogy visszaűzzék az ártó szellemeket a saját világukba. Erre emlékezve, ezen a napon a hagyomány felelevenítése céljából az iskola tanulói töklámpást faragnak, ijesztő sminket öltenek és játékos feladatokat oldanak meg, mellyel ismereteiket szélesítik. A legjobban teljesítők jutalomban részesülnek.
Nyugdíjba ment az iskolaorvos

Nyugdíjba ment az iskolaorvos

2017.10.27
Nyugdíjba vonulása alkalmából virágcsokorral köszönte meg közel 20 éves munkáját dr. Perei Erzsébet iskolaorvosnak Kiss Mihály, a BSZC Trefort tagiskolájának igazgatója és Szilágyiné Palaticki Beáta ifjúsági védőnő. A doktornő az iskolai egészségügyi szolgálat részeként általános orvosi, valamint szakmai alkalmassági vizsgálatokat végzett. Utóbbi munkája során évente több száz diák fordult meg rendelőjében.
Média oktatás a Bűvösvölgyben

Média oktatás a Bűvösvölgyben

2017.10.27
Október 25-én a BSZC Nemes Tihamér (GSZI) tagiskola diákjai látogatást tettek a debreceni Bűvösvölgy médiaértés-oktató központban. A 10. B osztály tanulóinak lehetősége nyílt arra, hogy betekintést nyerjenek az újságírók, műsorszerkesztők, rádiós és televíziós műsorvezetők, valamint a színészek munkájába. A központ stúdióiban újságot szerkesztettek, filmet forgattak, reklámot, híradót és rádiós műsort készítettek. Az ott töltött nap alatt a szórakoztató és aktív alkotómunka során a tanulók sok-sok ismeretre tettek szert a média működésével kapcsolatban. Ehhez nyújtottak segítséget az ott dolgozó médiaértés-oktatók és a professzionális eszközpark. Az osztály tagjai számos élménnyel és nem kevés hasznos tapasztalattal gazdagabban térhettek haza a tanulmányi kirándulásról. Köszönjük Bűvösvölgy!
Tiszta udvar, rendes Kós!

Tiszta udvar, rendes Kós!

2017.10.27
Környezettudatos napot rendeztünk október 26-án, melynek keretén belül az iskolánkhoz tartozó udvarrészeket és útszakaszokat tisztítottuk meg kerítésen belül és kívül. Hagyományteremtő céllal a kilencedik évfolyamos tanulók osztályonként 1-1 nyírfát ültettek, ezzel is díszítve intézményünk zöld környezetét. Az ezzel járó költségeket a Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Sokoldalú Szakképzésért Alapítvány együttesen fedezte pályázati pénzekből. Sok jó ember rövid idő alatt is nagy tettekre képes. További képek az iskola galériájában
Kemény Futam

Kemény Futam

2017.10.27
A BSZC Kemény tagintézményében október 26-án, csütörtökön, a Kemény hét alkalmából a nyolcadik osztályosoknak rendeztük meg immár másodjára a Kemény Futamot. Meghívásunkra hat iskolából érkeztek a diákok felnőtt kísérőikkel. Diákmentorok vezetésével, forgásterv alapján, menetlevéllel a kézben járták be az intézményt a négyfős csapatok. A kísérők szurkoltak, fotóztak. A legfőbb program a műhelyek bemutatása volt, így a játékos feladatok közt szerepelt: Kemény kerékcsere, gyertyacsere, izzócsere, villamossági hálózat építése. A logisztikai feladatot a Kemény komissiózás jelentette. Köszönet az ötletért és a feladatokért Szegedi János, Ravai Attila és Pallag András szakoktatóknak. Zéró tolerancia néven Skultétiné Barna Anita igazgatónő játékos feladaton keresztül mutatta be a drog és alkohol szervezetre gyakorolt káros hatását. Speciális eszközzel, részeg szemüveggel kellett képeket kirakniuk a vállalkozó kedvű nyolcadikos diákoknak. A feladatok végzése közben a csapatok leginkább az idővel versenyeztek. A zsűrizést a garabonciáson részt vett diákjelöltünk Nagy Levente és stábtagjai vállalták. A leggyorsabb, legügyesebb a „Márkisok”csapata lett Kétegyházáról. Második helyezést ért el a Családos Csóka csapat Békéscsabáról, a Petőfi Utcai Általános Iskolából. A képzeletbeli dobogó harmadik helyét érte az Erzsébethelyi Általános Iskola „Tökösök” csapata. A többi csapat is eredményesen szerepelt, minden kereket, izzót, gyertyát le- és felszereltek, működött az autó villamossági hálózata, valamint összerakták a képeket. A forgás közbeni szabadidőben pedig láthattak rendőrségi bemutatót, tűzoltóautót, régi kerékpárt, motorokat esetleg kipróbálhattak gokartot, mindazt ami egy Kemény Napon előfordulhat az iskolában.
Megemlékezés a forradalomról

Megemlékezés a forradalomról

2017.10.27
Október 20-án a Zwack tagiskola Színjátszó körének előadásával emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire. A jelenetet a 9/5 pincér, 9/6 szakács, 12/B és 12/C vendéglátásszervező osztályok tanulói játszották el. A nemzeti ünnep alkalmából pedig Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a Nagy Imre téren tartott központi ünnepségén Mák Beáta tanárnő és Kovács Gábor 12/C turisztika szervező, értékesítő tanuló helyezte el a megemlékezés koszorúját.
Gólyaavató a Keményben

Gólyaavató a Keményben

2017.10.27
Október 24-én estek át a tűzkeresztségen a fiatal keményesek. A három embert próbáló szünet után a poénos ugratások nem fogytak el. Ahogy véget értek a tanítási órák, teljes munkaidőben érezhették a 9-esek, hogy ők a legkisebbek. A tornateremben ruhát nem kímélő küzdelem zajlott a legjobb helyezésért. A gólyatablók bemutatását a végzősökhöz írt himnuszok követték, ezután a gólyák egy wc-pumpával és egy gördeszkával mérték össze, hogy melyik osztály a leggyorsabb négy keréken. A BSZC keményes osztályfőnökei sem bújhattak el a diákok fantáziája elől, divatbemutatót kellett tartaniuk. A 9.C osztályfőnökének takarító-szettje volt a legötletesebb. Az „okostojás” vetélkedőn, a B osztály tagja tippelt a legjobban, az ő fején landolt a legtöbb rántottának való. A legerősebb csapat, a 9.A kötélhúzással kirántotta mindenki alól a talajt.
Látogatás a készenléti rendőrségen

Látogatás a készenléti rendőrségen

2017.10.27
A rendészeti ügyintéző képzésben részt vevő tanulók pályaválasztásának támogatása, a rendőri munka egyes momentumainak közvetlen megismerése céljából a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ munkatársai tanulmányi kirándulásokat tartalmazó programtervet készítettek, mely szervesen kapcsolódik a képzésre vonatkozó kerettantervben meghatározott tananyagtartalomhoz. A végrehajtás egyik állomásaként október 25-én Budapesten, a Készenléti Rendőrség és a Rendőrségi Igazgatási Központjába látogattak a rendészeti képzésben érintett békéscsabai és miskolci tagiskola diákjai. Így ismét találkoztak egymással a két iskola 10. évfolyamos tanulói. Több mint 30 fővel képviselte magát a Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma több mint 30 fővel képviselte magát. A fővárosba tanulóink a szakmai tanárok és kollégiumi nevelői kísérettel, az ORFK támogatásával jutottak el tanulóink.  Egy szakmai programokban bővelkedő, igen zsúfolt és pörgős napon vannak túl a diákok, akik még inkább beleláthattak a rendvédelmi terület eszköz- és ellátásterületébe.
Keményesek - Köményesek

Keményesek - Köményesek

2017.10.27
A BSZC Kemény tagiskolája három csapattal vett részt az idei Csabai Kolbászfesztivál Ifjúsági Kolbászkészítő Versenyén. Az ötfős csapatok vezetői: Varga Julianna, Lipcsei Zoltán apuka és Mihályfiné Laczkó Mónika osztályfőnök. Iskolánk csapatainak „gyúrásához” az igazgatónő, Skultétiné Barna Anita és az egyik csapattag, Varga Zsolt nyitótánca adta meg az alaphangulatot. Ezután beindult a munka. A kolbászhús „lelkét” a saját termesztésű őrölt pirospaprika jelentette. A töltés olyan ügyesen ment, hogy bőven maradt idő a házi túróslepény és a lilahagymás zsíros kenyér elfogyasztásához. 
Látogatás a Fekete Pál Emlékházban

Látogatás a Fekete Pál Emlékházban

2017.10.26
1956. október 23-ra emlékezve a BSZC Nemes Tihamér rendészeti kollégiumból többen is ellátogattak a Fekete Pál Emlékházba, ahol Vánsza Pál, a gyűjtemény fenntartója, a Magyar Október Baráti Társaság elnöke kalauzolta végig az érdeklődőket. Pali bácsi személyes, sokszor megrázó emlékekkel gazdagított előadása nagy hatással volt mindenkire. A gyűjtemény különlegessége, hogy az összegyűjtött dokumentumok, könyvek mindenki számára elérhetők, a kiállított tárgyak kézbe vehetők, amit a fiatalok igyekeztek ki is használni, és igazi "rendészetis" szakértelemmel vizsgálták meg az ÁVH által használt maroklőfegyvert is. Terveink szerint minél több tanulót szeretnénk elvinni a kiállításra, hogy ezzel is jobban megismerhessék történelmünket és az '56-os eseményeket.
Országos elismerés a trefortos polgárőr tanárnak

Országos elismerés a trefortos polgárőr tanárnak

2017.10.26
Az Év Polgárőr Pedagógusa címet adományozott Óvári Attilának, a BSZC Trefort tagiskolája gépész tanárának az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) az októberi forradalom és szabadságharc alkalmából. A pedagógus, aki „civilben” tagja a Békéscsabai Jamina Polgárőr Egyesületetnek, oroszlánrészt vállat abban, hogy az ősz második hónapjában a Békéscsabai Szakképzési Centrumban megalakulhatott a Békéscsabai Ifjú Polgárőr Centrum. Mint mondja, a kezdeményezés annyira sikeresnek bizonyult, hogy az OPSZ-ben döntés született arról, hogy az ország minden megyéjében, egy-egy szakképzési centrumban hasonló egyesületek fognak létrejönni a továbbiakban. A tanár úr egyébként öt évvel ezelőtt csatlakozott a jaminai egyesülethez, mert fontosnak tartotta a helyi lakosság vagyonának, ingatlanának a megvédését és a bűn megelőzését. A BSZC-ban megalakult ifjú polgárőr egyesület előzményeiről szólva elmondta, hogy kezdeményezését az elsők között támogatta a Trefort iskola és a BSZC vezetése, de felsorakoztak az ötlet mögé a békéscsabai és a megyei rendőri vezetők, Békéscsaba város irányítói és a katasztrófavédelem szakemberei is. Az új egyesület megalakításával, egy jól működő diákközösség jöhet létre, ösztönözve a fiatalokat, hogy fokozottan figyeljenek polgártársaink vagyonának a megőrzésére, megvédésére, és ha példamutató magatartást tanúsítanak szűkebb lakókörnyezetükben, akkor elnyerhetik a lakosság bizalmát, ami a mai fiatalságra ráfér. „Sok feladattal fog járni az egyesület irányítása, de a vagyonvédelem már egyfajta hobbim is” – mondta végezetül Óvári Attila
Tantestületi kirándulás a Kós-ban

Tantestületi kirándulás a Kós-ban

2017.10.26
Mézgedre és a Fehér-kői hasadékhoz Október 14-én felkerekedett a Kós tagiskola tantestülete, hogy meghódítsa a természetet. - Utunk Nagyváradon keresztül vezetett. Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából felkerestük születési helyét, és megemlékeztünk életéről, munkásságáról. Ezután megcéloztuk a természetet. A túra első részében a Belényestől 22-km-re található Mézgedi cseppkőbarlanghoz látogattunk, majd a Rosiá-ban található Fehér-kői hasadék bejárása következett. A nap fénypontja a Köröstárkányban elfogyasztott vacsora és az azt követő kötetlen beszélgetés volt. További képek az iskola galériájában
A békéscsabai bírósággal ismerkedtek a rendészetis diákok

A békéscsabai bírósággal ismerkedtek a rendészetis diákok

2017.10.26
Békéscsabán is sikeres volt a Nyitott bíróságok program, melyben aktív bírók és bírósági titkárok tartottak előadásokat középiskolásoknak, hogy szélesítsék a korosztály jogi ismereteit. Az idén október 24-én a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma is bekapcsolódott a programba, és 6 rendészeti osztály, mintegy 100 tanulója látogatott el a Békéscsabai Járásbíróságra. A középiskolások érdeklődése érthető, hiszen mindenkinek közös érdeke, hogy a diákok tisztában legyenek jogaikkal és kötelezettségeikkel, mert csak így várható el, hogy jogkövető állampolgárokként éljenek. A több éve sikeresen működő Nyitott Bíróság program célja, hogy a felnövekvő generációt életkori sajátosságainak megfelelően tájékoztassa az alapvető jogi ismeretekről, a jogintézményekről, megismertesse őket a bírósági szervezetrendszerrel, valamint felhívja figyelmüket a fiatalkori áldozattá válás és a fiatalkorú bűnözés kérdéseire. A kezdeményezés mottója: "Attól félsz, amit nem ismersz." A szervezők szerint minél többet tudnak az igazságszolgáltatásról az odafordulók, annál inkább elfogadják és tisztelik döntéseit, annál nagyobb a bizalom a bíróságokban. A program első részében meghallgathatták a hatalom megosztásának szükségességét, az igazságszolgáltatás rendszerét, a bíróságok felépítését és az ítélkezést. A tárgyalóteremben, ahol az előadás zajlott megmutatták ki hol foglal helyet, kinek milyen szerepe és feladata van egy tárgyalás során. Hogyan, milyen öltözetben kell megjelennie a bírónak, az ügyésznek és az ügyvédnek. A tanulók körbejárták a bíróság épületét és betekintést nyerhettek abba a zárkába is, ahol a fogvatartott bűnelkövetők, vagy az előzetes fogvatartásban lévő gyanusítottak tartózkodnak, mikor a bírósági tárgyalásra várakoznak. 
A spanyol szakképzéssel ismerkedtünk

A spanyol szakképzéssel ismerkedtünk

2017.10.26
(„European Learning Pathways for Social and Health Care”) Október elején folytatódott az Erasmus+ program keretén belül az egészségügyi és szociális ágazatban 2016-ben megkezdett szakmai együttműködés, Európa 5 országával karöltve. A BSZC Szent-Györgyi tagiskolája diákjainak következő tapasztalatcseréjére Spanyolországban, a gyönyörű Alicante városában került sor. Megismerkedhettünk a spanyol oktatási struktúrával, valamint a szakképzés rendszerével. A La Torreta iskolában betekinthettünk az elméleti oktatásba néhány szakmai elméleti és demonstrációs termi óra meglátogatásával, ahol mi magunk is bekapcsolódhattunk alapápolási feladatok elvégzésébe. Az iskolában folyó innovatív programok bemutatása érdekes szakmai és egyben kulturális élményt jelentettek számunkra. A továbbiakban az egészségügyi szakképzés gyakorlati helyein tettünk látogatást. Az idősgondozás kapcsán egy egyházi fenntartású idősek otthonában jártunk, ahol nagyszerű élmény volt megtapasztalni azt a fajta elfogadást, ami egész Spanyolországra jellemző. Majd magán- és közkórházakban is körbe vezettek minket, ahol nyoma sem volt a zsúfoltságnak, a türelmetlenkedésnek. Találkoztunk éppen gyakorlatukat töltő tanulókkal is, akik nagyon pozitív élményekről számoltak be a gyakorlatuk kapcsán. Természetesen a szabad időnkben igyekeztünk a várossal és a spanyol kultúrával ismerkedni, hiszen ez is fontos része a programnak. Fontos, hogy az adott országban gyakorlatot töltő tanulóink ismerjék az ottani emberek kulturális hátterét. 
Felgyorsult az internet a SZEGYA-ban

Felgyorsult az internet a SZEGYA-ban

2017.10.26
A napokban végezték el a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumának optikai kábeles bekötését. A korszerű, gyors internet nagyban megkönnyíti az iskolai, és a kollégiumi tanulást is.
Zwack a kolbászfesztiválon

Zwack a kolbászfesztiválon

2017.10.25
Évek óta rendszeresen több csapatot indít a kolbászfesztiválon a BSZC Zwack tagiskolája. Az idei fesztiválon is több,  mint 12 csapat mutatta be kolbászkészítő tudását.
Thaiföldi vendégek a Zwackban

Thaiföldi vendégek a Zwackban

2017.10.25
Október 18-22. között Zahoránné Érsek Gabriella szervezésében Thaiföld különböző területeiről érkezett tanárokból álló csoport látogatott Magyarországra. Az utazás célja, hogy megismerkedjenek Magyarország nevezetességeivel, gasztronómiájával.  Körutazásuk első állomásán Budapesten két napot töltöttek el. Csütörtökön a Thaiföldi Királyság magyarországi nagykövetével kolbászgyúráson vettek részt a Kolbászfesztiválon. Pénteken délelőtt ellátogattak a BSZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájába. Terveik szerint  jövőre újra jönnek és ízelítőt adnak a thai kultúra gasztronómiájából.  Ezt követően Gyulára utaztak, ahol néhány vállalkozásnál, többek között a Százéves Cukrászdában tettek látogatást. A délután során tovább utaztak Debrecenbe.  Szombaton Hortobágyon, a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnepen vettek részt, onnan Egerbe és Székesfehérvárra utaztak.
Keris diák a junior EB-n

Keris diák a junior EB-n

2017.10.25
Albániában rendezték meg a súlyemelő Európa Bajnokságot. Mitykó Veronika a BSZC Zwack tagiskolájának 11/B osztályos tanulója az U20-as korcsoportban a saját korosztályánál idősebbekkel versenyzett. Szakításban új egyéni csúcsot 81 kg-ot ért el, lökésben 92 kilót emelt. Ezzel az eredménnyel összetettben 9. helyezést ért el. Gratulálunk a szép eredményhez!
A Kemény visszatért!

A Kemény visszatért!

2017.10.24
Hét év után a Keményesek újra odatették magukat és megmutatták, hogy velük igenis számolni kell. Tavaly, mikor elkezdődött minden akkor a stáb tagjai sok, kételkedő, reményvesztett arcot láttak maguk körül, de elhatározták, hogy elindítanak egy remek hagyományt. A kemény nyár után, melyet az egész stáb végigdolgozott, nagy reményekkel várták a tanév kezdetét.  A szeptember eljövetele újabb adrenalin löketet adott a csapatnak, melyet új, ambiciózus stábtagokkal tartottak fent. A Gara hét sok nehézség elé állította a kis csapatukat, de közös erővel, minden akadályt ledöntöttek. Elhatározták, hogy szeretnének a garabonciás napok vérkeringésének a nyomós tagjai lenni.
Kolbászfesztiváli KÓS-toló

Kolbászfesztiváli KÓS-toló

2017.10.24
A BSZC Kós tagiskolája hagyományteremtő célzattal, 2 csapattal vett részt a 21. Csabai Kolbászfesztivál ifjúsági gyúróversenyén Receptünk nem titkos. Hozzávalók: - 8 lelkes diák: Itáli Laura, Kraszkó Anett, Megyeri Bettina, Ribárszki Dzsenifer, Gut András, Hévízi László, Kapelláró Richárd, Sajben Márkó, - jó hangulat, - hús és fűszerek. Mindenkinek melegen ajánljuk! Kóstoljatok bele ti is a képek segítségével! További képek az iskola galériájában
Kós Károly nyomában határon innen és túl 2

Kós Károly nyomában határon innen és túl 2

2017.10.25
Az idén nyáron a BSZC Kós tagiskolájához felkérés érkezett Csíkszeredából, a Kós Károly Szakközépiskolából, hogy közösen vegyünk részt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt „KÜLHONI MAGYAR SZAKKÉPZÉS TÁMOGATÁSA – INTÉZMÉNYI PROGRAM” elnevezésű pályázaton. Sikeres pályázatunk eredményeként szeptemberben ács tanulókat és szakoktatójukat fogadhattuk két hétre. Délelőttönként intézményünk tanműhelyében szakmai gyakorlaton vettek részt, a délutáni szabadidős tevékenységekről iskolánk gondoskodott. Sikerült változatos programot összeállítani vendégeink számára: honismereti-, történelmi-, kulturális- és sporttevékenységeket. A megvalósításban a tantestület tagjai aktívan vettek részt. A program megvalósításában diákjaink is részt vettek: ajándékkészítéssel (végzős női szabók); kísérőként pedig a 12B osztályból a fotográfus tanulók és a végzős ács tanulók. A kötelező szakmai gyakorlatot szakoktatóink és kísérőjük vezetésével töltötték el a vendégdiákok. Az ács tanulók feladata egy harangláb ácsolása volt, melyet közösen a mi diákjainkkal valósítottak meg. A kemény munka végeztével a faragásba is belekóstoltak. Ezeket a munkákat büszkén mutatták, és vitték haza ajándékba szeretteiknek. Vendégeinktől fáradtan, de emlékekkel telve, a viszontlátásban bízva váltunk el. További képek az iskola galériájában
Kós Károly nyomában határon innen és túl 1

Kós Károly nyomában határon innen és túl 1

2017.10.24
Az idén nyáron a BSZC Kós tagiskolájához felkérés érkezett Csíkszeredából, a Kós Károly Szakközépiskolából, hogy közösen vegyünk részt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt „KÜLHONI MAGYAR SZAKKÉPZÉS TÁMOGATÁSA – INTÉZMÉNYI PROGRAM” elnevezésű pályázaton. Sikeres pályázatunk eredményeként szeptemberben kőműves tanulókat és szakoktatójukat fogadhattuk két hétre. Délelőttönként intézményünk tanműhelyében szakmai gyakorlaton vettek részt, a délutáni szabadidős tevékenységekről iskolánk gondoskodott. Sikerült változatos programot összeállítani vendégeink számára: honismereti-, történelmi-, kulturális- és sporttevékenységeket. A megvalósításban a tantestület tagjai aktívan vettek részt. A program megvalósításában diákjaink is részt vettek: ajándékkészítéssel (végzős női szabók); kísérőként pedig a 12B osztályból a fotográfus tanulók és a végzős kőműves tanulók. A kötelező szakmai gyakorlatot szakoktatóink és kísérőjük vezetésével töltötték el a vendégdiákok. A kőműves tanulók első héten egy boltívet készítettek el a tanműhely gyakorlati termében, második héten pedig a tanműhelyben a mi tanulóinkkal közösen egy kerítést építettek fel. Vendégeinktől fáradtan, de emlékekkel telve, a viszontlátásban bízva váltunk el. További képek az iskola galériájában
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015