Hírek
Széchenyis diákok nyári szakmai gyakorlaton vettek részt Németországban

Széchenyis diákok nyári szakmai gyakorlaton vettek részt Németországban

2017.09.28
A BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói közül 17 fő (10 fő a 13/B turisztikai szervező, értékesítő osztályból, 7 fő a két tanítási nyelvű 11/F osztályból) vehetett részt 2017. június 1. és augusztus 31. között három hónapos nyári szakmai gyakorlaton Németországban. A program most zárult a gyakornokok beszámolóival. A tanulók a németországi Észak- Rajna-Vesztfália tartományban különböző kisebb, illetve nagyobb falvak és városok szállodáiban töltötték el a 3 hónapos szakmai gyakorlatot. Nyáron az intézmény igazgatója, Paláncz György, az igazgatóhelyettese, Hugyeczné Krnács Katalin és a felkészítő pedagógusok, Aradszky Ilona és Fazekasné Tóth Zsuzsanna látogatta meg a diákokat a gyakorlóhelyükön. Doba Zoltán 
Megmutatták mit tudnak Békéscsabáról a Keri diákjai

Megmutatták mit tudnak Békéscsabáról a Keri diákjai

2017.09.27
Szeptember 26-án került megrendezésre a "Szebb - zöldebb Békéscsabáért" futóverseny és városismereti vetélkedő. A BSZC Zwack tagiskoláját a 11/b osztály tanulói képviselték, melynek során számos hasznos tapasztalattal gazdagodtak. A városismereti csapatversenyben első helyezést értek el. Felkészítő tanáruk: Szabóné Csendes Ildikó testnevelő tanár Gratulálunk a szép eredményhez!
Az opera világában kalandoztak a Zwack iskola tanulói

Az opera világában kalandoztak a Zwack iskola tanulói

2017.09.27
Az intézmény 50 tanulója 2017. szeptember 25-én részt vett az Erkel Színház OperaKaland előadásán. Hábetler András operaénekes és rendező által színre vitt "A Figaro házassága" című, középiskolásoknak meghirdetett előadását tekintették meg.
Rendhagyó testnevelési órák a Keriben

Rendhagyó testnevelési órák a Keriben

2017.09.27
A BSZC Zwack tagiskolájának tanulói rendhagyó testnevelés órák keretében ismerkednek az újraélesztési technikákkal. Korábbi pályázatból több ambu baba és egy félautomata defibrillátor került beszerzésre, melyek segítségével a tanulók széles körét kívánjuk megtanítani  ezek használatára.  A tanulók felkészítését Szabóné Csendes Ildikó testnevelő tanár és Sznopek Anita védőnő végzi.
Békéscsaba bombázására emlékeztek a Gészi-s diákok

Békéscsaba bombázására emlékeztek a Gészi-s diákok

2017.09.26
2017. szeptember 21-én, csütörtökön, 10.00 órától, a Vasútállomás főépületénél, az 1944. szeptember 21-i bombatámadás áldozatainak emlékét megörökítő emléktábla avatására került sor. Varga Imre kollégiumvezető, valamint néhány rendészeti ügyintéző szakos, 10.évfolyamos tanulónk képviselték iskolánkat és a Békéscsabai Szakképzési Centrumot. A kellemetlen időjárás ellenére meghitt megemlékezés és emléktábla avatás zajlott, ahol beszédet mondott Szarvas Péter polgármester, valamint Botyánszky János a MÁV Zrt. képviseletében is. Czitor Attila színművész előadásában vers, a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar Kamaraegyüttes előadásában pedig több kiváló zenei darab hangzott el.
Elkészült az első zwackos kenyér

Elkészült az első zwackos kenyér

2017.09.26
A magyar munkaerőpiacról 3.000 pék szakember hiányzik. 2017. szeptember 1-jétől indítottuk el a pékképzésünket, mellyel ezt a hiányt szeretnénk enyhíteni. Tanulóinkra biztos munkahely, megélhetés vár.
Törökországban ismerkedtek a pénzügyekkel a Zwack diákjai

Törökországban ismerkedtek a pénzügyekkel a Zwack diákjai

2017.09.21
2017. szeptember 9-15. között iskolánkat 8 fő képviselte a törökországi Yalovában az Erasmus+ KA105 Ifjúsági csereprogramjában, amelyben bolgár, görög és török partnerekkel együtt vettünk részt. A projekt címe „Save Money, Live Better” volt. Célja, hogy az ifjúságnak segítsen eligazodni a pénz világában. A hét napos program alatt nagyon sok értékes információval gazdagodtunk és ellátogattunk a yalovai egyetemre is. A szakmai ismeretek megszerzése mellett, a kulturális program keretében megtekintettük Yalova, Isztambul nevezetességeit, megismerkedhettünk a török, a bolgár és görög kultúrával, ételekkel.
Három szakma Németországban

Három szakma Németországban

2017.09.07
A Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának tanulói közül néhányan, az összefüggő szakmai gyakorlat követelményeit Németországban teljesítették. Az Erasmus+ program keretében megvalósult „Három szakma Németországban” című projektben 12 fő, 11. évfolyamos tanuló vett részt Lipcsében 2017.07.01. és 2017.07.30. között.  A projekt célja volt: - A résztvevők szakmai, idegen nyelvi,  személyes, módszertani, digitális, interkulturális, kompetenciának fejlesztése; - A külföldön szerzett tanulási eredmények elismerésének megvalósítása; - A projekt eredményeinek és dokumentumainak hasznosítása; - Aktív nemzetközi kapcsolat fenntartása a fogadó szervezettel és a gyakorlati képzést megvalósító vállalatokkal. A résztvevők száma és szakmai háttere: - Autószerelő OKJ:54 525 02 (4 fő); - Jogisztikai ügyintéző OKJ: 54 345 01 (6 fő); - Szállítmányozási ügyintéző OKJ:54 841 04 (2 fő).  A résztvevők összetétele a tervezetthez képest megváltozott. 4 fő logisztikai ügyintéző helyett 6 fő és 4 fő szállítmányozási ügyintéző helyett 2 fő vett részt a mobilitásban. A változtatás indoka, a fogadó partner nem talált elegendő megbízható partnert a szállítmányozási ügyintézők foglalkoztatására. A projekt résztvevői alapszintű szakmai tapasztalattal, legalább alapfokú német/angol nyelvtudással rendelkeztek. A projekt elért eredményei: - A résztvevők beszámolókat, fényképeket és videókat, munkanaplókat készítettek a szakmai gyakorlatról; - A résztvevők egyéni készségei, képességei fejlődtek, különösen az idegen nyelvi képességek (beszélt angol/német), a szakmai motivációjuk erősödött; - Az iskola szakmai gyakorlatának minősége javult, így a szakképzés színvonala emelkedett; - A külföldi szakmai képzésben résztvevő tanulók létszáma nőtt. Hatások: - A képzés elismeréseként Europass mobilitási igazolványt kaptak a résztvevők, a gyakorlat eredményességét igazolva. -  A gyakorlati képzést biztosító vállalkozás saját formátumú igazolást állított ki német nyelven. - A részt vett diákok munkavállalási esélyeit várhatóan növeli a nemzetközi környezetben szerzett munkatapasztalat, az elsajátított új ismeretek és a mindennapos idegen nyelv használata; - A projekt eredményeinek hasznosításával a szakképzés színvonala remélhetőleg emelkedik. A részt vett tanulók: Elek Petra, Kiss Viktória, Lénárt András László, Sovány Bálint, Uhrin Máté, Hőgyes Imre, Hoffmann Máté, Hoffmann Mihály, Berki Krisztián, Molnár József, Fekete József, Mártha László és a kísérő tanárok Tari Erika és Suskó János.
Az artisztika reménységei

Az artisztika reménységei

2017.06.28
Az artisztika reménységei A Békéscsabai SZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a Nemzeti Tehetség Program keretében artisztika szakkört és tábort szervezett. A pályázat célja a vendéglátás területén szakács, illetve vendéglátásszervező-vendéglős szakmát tanuló fiatalok érdeklődési területének kibővítése volt. Tanulóink 2017. januártól zöldség-gyümölcs faragást tanulhattak, mely a modern gasztronómia és a vendéglátás szerves részét képezi. A diákok megismerhették azokat a technikákat, eszközöket illetve alapanyagokat, melyekkel önállóan képesek lesznek kreatív, az alkalomhoz illő hidegkonyhai díszmunkák, büféasztalok díszeinek elkészítésére. A foglalkozások során fejlődött a résztvevő fiatalok kreativitása, kézügyessége, szín- és térlátása, fantáziája. A program lezárásaként 3 napos artisztika táborban vehettek részt tanulóink, mely kiváló alkalmat biztosított az elmélyült alkotómunka megvalósítására.
Dr. Reisinger János tartott előadást Arany Jánosról a Széchenyiben

Dr. Reisinger János tartott előadást Arany Jánosról a Széchenyiben

2017.06.16
„Ki nekünk Arany János?” című előadást hallgathatták meg a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziumában a diákok 2017. június 13-án. Arany János életének kiemelkedő fordulópontjai alapján mutatta be dr. Reisinger János a költő életútját. A költőfejedelem születésének 200. évfordulója alkalmából jelent meg dr. Reisinger János „Ki nekünk Arany János?” című kötete. Az előadásában beszélt a költő különös születéstörténetéről, a szerelemhez való viszonyáról, a Toldiról és a műfordító Arany Jánosról. Az interaktív előadáson a diákok is aktívan vettek részt, az alábbi négy sort kellett memoriterként megtanulniuk: „Nemes önbizalom, de ne az önhittség, Rúgói lelkedet nagy célra feszítsék: Legnagyobb cél pedig, e földi létben, Ember lenni mindég, minden körülményben”
Díjátadó ünnepségen vehették át a főigazgatói elismeréseket a Széchenyi tanulói

Díjátadó ünnepségen vehették át a főigazgatói elismeréseket a Széchenyi tanulói

2017.05.24
A Békéscsabai Szakképzési Centrum 2017. május 18-án a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma dísztermében rendezte meg az I. Díjátadó Ünnepséget, amelyen a tanulók és felkészítő tanáraik Mucsi Balázs Sándor főigazgatótól vehették át a főigazgatói elismeréseket az országos tanulmányi versenyeken elért kiemelkedő eredményeikért. A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói közül hatan vették át a díjat: Kiglics Mátyás a Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny I. helyezéséért, az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny I. helyezéséért, felkészítő tanára: Velkeyné Palócz Erika Nóra. Bálint Valentina Lilla az Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén turisztika ismeretek tárgyból elért I. helyezéséért, Kovács József az Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenye turisztikai ismeretek tárgyból elért II. helyezéséért, Maár Kitti Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenye turisztikai ismeretek tárgyból elért V. helyezéséért. Felkészítő tanár Aradszky Ilona Éva. Balogh Vivien Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenye közgazdasági ismeretek tárgyból elért IV. helyezéséért. Felkészítő tanárok: Róta Ildikó, Majoros Mária, Uhrin Györgyi Jantyik Zsanett  Szép Magyar Beszéd Kárpát-medencei döntőjében elért eredményéért, felkészítő tanára: Szabó Ilona.
Ünnepélyes keretek között adták át a bázisintézményi címet a Széchenyinek

Ünnepélyes keretek között adták át a bázisintézményi címet a Széchenyinek

2017.05.24
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma igazgatója, Paláncz György az „Oktatási Hivatal Bázisintézménye” címet és az azzal járó oklevelet és bázisintézményi dísztáblát 2017. május 23-án vehette át a Békéscsabai Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetőjétől, Simon Nóra Edinától a Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Dísztermében megrendezett BÁZISINTÉZMÉNYI CÍMÁTADÓ ÜNNEPSÉGEN. A bázisintézményi rendszer kialakításának célja, hogy az Oktatási Hivatal szoros kapcsolatot alakítson ki azon nevelési-oktatási intézményekkel, amelyek a pedagógiai eredményességük növelésében már valamely területen szép eredményeket értek el, az ehhez vezető módszereket szeretnék is megosztani a környezetükkel. Az Oktatási Hivatal által közzétett pályázati felhívásra összesen 323 komplex intézményi pályázat érkezett a fenntartóik támogatásával, ezek közül összesen 273 intézmény nyerte el az Oktatási Hivatal Bázisintézménye címet. A pályázaton nyertes intézmények vezetői és érintett pedagógusai a három évre szóló együttműködési megállapodás aláírását követően a bázisintézményi feladatokra történő felkészítésen vehetnek majd részt.  A bázisintézmény fogalma: „Olyan megyei, járási, esetleg országos szinten elismert és szakmai hagyományokkal rendelkező, infrastruktúrában a feladatellátáshoz megfelelő módon felszerelt, egyedi, más intézmények számára is példaértékű, működésében koherens, befogadó, gyermekközpontú pedagógiai gyakorlattal, szakmai módszertani, szervezeti kultúrával és innovációval rendelkező nevelési-oktatási intézmény, amely alkalmas az adott területen magas színvonalú, hatékony tudásmegosztásra. Olyan intézmény, amelyben az adott szolgáltatási területhez kapcsolódó jó gyakorlat eredményesen működik mesterpedagógus vagy mesterpedagógus szaktanácsadó, illetve az intézményvezető által kijelölt pedagógus közreműködésével.” Paláncz György igazgató ünnepi beszédében kiemelte: „A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma és Kollégiuma az egyik legelismertebb és legeredményesebb szakgimnázium; az eddigi eredmények alapján (kompetenciamérés, közép- és emelt szintű érettségi vizsgaeredmények, nyelvvizsgaeredmények, tanulmányi versenyek, továbbtanulási mutatók) a 2016. évi országos szakgimnáziumi rangsorban a 3. helyen szerepel.” Az igazgatói beszéd után az intézmény tanulója, Kertész Viktória (9. F) énekelte el a Most múlik pontosan című dalt.
Bázisintézményi címet vett át a Trefort

Bázisintézményi címet vett át a Trefort

2017.05.24
Ünnepélyes keretek között vehette át iskolánk, a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma az Oktatási Hivatal Bázisintézménye címet. Az ünnepélyes címátadó ünnepségen Kiss Mihály igazgató úr mutatta be iskolánkat. Kiemelte, hogy a Trefort készen áll megosztani a már működő jó gyakorlatait, továbbá lehetőséget kívánunk biztosítani olyan műhelymunkák számára is, amelyek katalizálják a szakmai közélet fejlődését.
Széchenyis diákok svájci szakmai gyakorlaton

Széchenyis diákok svájci szakmai gyakorlaton

2017.05.19
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 14.B osztályos tanulói (Pallagi Angelika, Péli Zsolt, Szabados Dávid, Tóth Gabriella és Váczi Anna) 2016. december 10-től 2017. április 9-ig szakmai gyakorlaton vettek részt Svájcban, a Chur környéki régióban, Graubünden tartományban. A felkészítő tanár Deákné Kovács Krisztina.  „Nagyon sokat kaptunk a svájci szakmai gyakorlattól. Rengeteg élménnyel és tapasztalattal tértünk haza, belekóstolhattunk a munka világába. Részt vehettünk egy külföldi iskola képzésén és megtanultuk, hogyan álljuk meg a helyünket egyedül, a család és a barátok segítsége nélkül. A lehetőségnek köszönhetően megismerhettünk egy másik kultúrát és kapcsolatokat építhettünk, barátságokat köthettünk.” Tóth Gabriella (14.B)
A Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziumának tanulóinak szakmai kirándulása a tállyai bányában

A Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziumának tanulóinak szakmai kirándulása a tállyai bányában

2017.05.18
Puchard Zoltán, a COLAS Hungária Kft. technológiai igazgatója hívta meg a Vízmű diákjait az egyik külszíni fejtésű bányájukba, hogy megnézzék a kőtermék gyártást. A cég fő profilja az út- és autópálya építés. Az utazást így az útépítő, geológus és fluidumkitermelő szakos diákjaink részére szervezte meg Tóth-Nagy Terézia tanárnő, hiszen az ő képzési profiljukhoz illeszkedik a téma. Az egyeztetések során aztán felmerült, hogy az egyik legkülönlegesebb élményt nyújtó munkafolyamatot, a robbantást is megismerhetik és megtekinthetik a tanulók. Április végén került sor a szakmai kirándulásra a tállyai andezitbányába. Munkavédelmi oktatást követően a fiatalok megismerhették a cég tevékenységi körét, a robbantás elvi hátterét, majd a telephelyen működő akkreditált labort, a törőgépeket és a lerakóhelyeket. A nap legizgalmasabb, legjobban várt pillanata is elérkezett: a robbantást biztonságos távolságból szemlélték a csoport tagjai, de még így is „megrázó” élmény volt, ahogy a robbanótöltetek 75 ezer tonna követ bontottak le a bányaudvar pereméről. Tanulságos, felejthetetlen napot töltöttek a vízműsök a Colas munkatársinál, akik barátsággal és felkészülten fogadták őket. 
Végzős tanulók jutalmazása a Széchenyi  iskolagyűlésén

Végzős tanulók jutalmazása a Széchenyi iskolagyűlésén

2017.05.12
Végzős tanulók jutalmazása a Széchenyi  iskolagyűlésén A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma végzős tanulói kitűnő vagy kiemelkedő tanulmányi tevékenységükért, kiemelkedő tanulmányi és sportversenyen elért eredményeikért, kiemelkedő közösségi tevékenységükért a ballagás előtt, 2017. május 04-én vehették át az elismeréseket és jutalmakat az Iskolagyűlésen. A 2016/2017. tanévben 67 végzős tanuló kapott jutalmat kimagasló eredményeiért, tevékenységéért. Az elismeréseket Paláncz György igazgató adta át a tanulóknak. Osztály Név  Elismerés Versenyek Eredmény 12.A Otohal Beáta Dorottya kiemelkedő közösségi tevékenységéért és sportversenyen elért eredményéért Városi Labdarúgó Bajnokság 1. hely; 12.A Vad Judit kiemelkedő közösségi tevékenységéért.     12.A Ambrus Kata kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Kézilabda Diákolimpia V-VI. kcs leány; 50. Bibó Kupa Nemzetközi Kézilabdatorna Megyei elődöntő 1. hely; megyei döntő 2. hely; Bibó kupa 1. hely 12.A Ambrus Petra kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Kézilabda Diákolimpia V-VI. kcs leány; 50. Bibó Kupa Nemzetközi Kézilabdatorna Megyei elődöntő 1. hely; megyei döntő 2. hely; Bibó kupa 1. hely 12.A Ekker Gitta kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Kézilabda Diákolimpia V-VI. kcs leány; 50. Bibó Kupa Nemzetközi Kézilabdatorna Megyei elődöntő 1. hely; megyei döntő 2. hely; Bibó kupa 1. hely 12.A Szilágyi Szilvia kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Kézilabda Diákolimpia V-VI. kcs leány; 50. Bibó Kupa Nemzetközi Kézilabdatorna Megyei elődöntő 1. hely; megyei döntő 2. hely; Bibó kupa 1. hely 12.A Balikó Stella kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Városi Labdarúgó Bajnokság 1. hely 12.A Kocsány Szabina kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Atlétika Megyei Váltófutás Csapatverseny leány 3.hely Osztályfőnök: Kovács-Fiskus Boglárka 12.B Babecz Brigitta Barbara kitűnő tanulmányi eredményéért.   kitűnő 12.B Babecz Mónika Csilla kitűnő tanulmányi eredményéért.   kitűnő 12.B Kovács Laura Mária kitűnő tanulmányi eredményéért.   kitűnő 12.B Juhász Natália kiemelkedő közösségi tevékenységéért.   közösségi munka 12.B Fülöp Alexandra kiemelkedő közösségi tevékenységéért.   közösségi munka 12.B Zahorán Balázs kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Középiskolás Teremlabdarúgó Kupa; Teremlebdarúgás Futsal Diákolimpia; Kupa 5. hely; Futsal megyei elődöntő 1. hely, döntő 4. hely; 12.B Bánszki Kitti kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Röplabda Amatőr Diákolimpia , Városi Középiskolás Röplabda Bajnokság, Vajda Kupa Megyei elődöntő 2.hely, megyei döntő 2.hely, Vajda Kupa 2.hely 12.B Szabó Imre kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Középiskolás Teremlabdarúgó Kupa; Teremlebdarúgás Futsal Diákolimpia; Kupa 5. hely; Futsal megyei elődöntő 1. hely, döntő 4. hely; Osztályfőnök: Pomázi Erika 12.D Forrás Mihály a tanulmányi versenyeken elért eredményeiért Pannon Egyetem "PENdroid" csapatverseny országos 2. Nemzetközi Kenguru Matematika Tesztverseny megyei 5. 12.D Kiglics Mátyás a matematikaversenyeken elért eredményeiért Pannon Egyetem "PENdroid" csapatverseny országos 2. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny (Somorja) nemzetközi 15. Nemzetközi Kenguru Matematika Tesztverseny országos 1. Békés Megyei Középiskolai Matematikaverseny megyei 1. Zrínyi Ilona Matematika Tesztverseny országos 2. Zrínyi Ilona Matematika Tesztverseny megyei 1. Matematika OKTV országos 1. Szőkefalvi-Nagy Gyula Matematikai Emlékverseny 2016-2017 döntő országos 12.D Martikán Attila a tanulmányi versenyeken elért eredményeiért Pannon Egyetem "PENdroid" csapatverseny országos 2. 12.D Tóth Bálint a tanulmányi versenyeken elért eredményeiért Pannon Egyetem "PENdroid" csapatverseny országos 2. 12.D László Dominik kitűnő tanulmányi eredményéért és kiemelkedő közösségi tevékenységéért.     12.D Téglás Petra kiemelkedő közösségi tevékenységéért     12.D Mecskó Máté kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Fair Play Cup fiú labdarúgás; Centrum Futsal Labdarúgás; Városi Labdarúgó Bajnokság Fair P. körzeti 4. hely; Centrum körzeti 3. hely; Városi 8. hely 12.D Oláh Ákos kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Középiskolás Teremlabdarúgó Kupa; Teremlebdarúgás Futsal Diákolimpia; Kupa 5. hely; Futsal megyei elődöntő 1. hely, döntő 4. hely; 12.D Mészáros Csaba kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Fair Play Cup fiú labdarúgás; Centrum Futsal Labdarúgás; Városi Labdarúgó Bajnokság Fair P. körzeti 4. hely; Centrum körzeti 3. hely; Városi 8. hely 12.D Zombai Levente kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Kosárlabda Diákolimpia Megyei elődöntő 2.hely, megyei döntő 3.hely 12.D Mayer Zsuzsanna kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Röplabda Amatőr Diákolimpia , Városi Középiskolás Röplabda Bajnokság, Vajda Kupa Megyei elődöntő 2.hely, megyei döntő 2.hely, Vajda Kupa 2.hely Osztályfőnök: Szabóné Bojtor Anikó 12.E Árvai Dominika kitűnő tanulmányi eredményéért és kiemelkedő közösségi tevékenységéért.     12.E Kovács József kitűnő tanulmányi eredményéért, tanulmányi versenyeken elért eredményeiért és sportversenyeken elért eredményeiért Turisztikai ismeretek ÁSZÉV országos 2. Úszás "B" kategória 100 m Do. Megyei döntő: 1; Országos döntő: 4 Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedő nemzetközi 8. 12.E Pap Kristóf kitűnő tanulmányi eredményéért és a tanulmányi versenyeken elért eredményeiért     Nemzetközi Kenguru Matematika Tesztverseny megyei 4. Békés Megyei Középiskolai Matematikaverseny megyi 9. 12.E Szilágyi Enikő kitűnő tanulmányi eredményéért és a tanulmányi versenyeken elért eredményeiért     Matematika OKTV országos 48. Békés Megyei Középiskolai Matematikaverseny megyei 6. 12.E Bálint Valentina Lilla tanulmányi versenyeken elért eredményeiért és a kiemelkedő közösségi munkájáért Turisztikai ismeretek ÁSZÉV országos 1. Tót Melanzs Kiadó „Így élünk mi vidéken” középiskolások számára kiírt történetírói pályázat megyei 1.     12.E Bucsi Tamara Tímea tanulmányi verseny eredményéért Tót Melanzs Kiadó „Így élünk mi vidéken”   középiskolások számára kiírt történetírói pályázat megyei 2. 12.E Orlai Zsófia tanulmányi verseny eredményéért Tót Melanzs Kiadó „Így élünk mi vidéken”   középiskolások számára kiírt történetírói pályázat megyei 3. 12.E Maár Kitti tanulmányi versenyen elért eredményéért és a sportversenyeken elért eredményeiért Kézilabda Diákolimpia V-VI. kcs leány; 50. Bibó Kupa Nemzetközi Kézilabdatorna Megyei elődöntő 1. hely; megyei döntő 2. hely; Bibó kupa 1. hely Turisztikai ismeretek ÁSZÉV országos 5. 12.E Szabó Benedek tanulmányi versenyen elért eredményéért. Nemzetközi Kenguru Matematika Tesztverseny megyei 3. 12.E Tarnótzky Réka Anna tanulmányi versenyen elért eredményéért és a kiemelkedő közösségi tevékenységéért     Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedő nemzetközi 8. 12.E Balázs Boglárka kiemelkedő közösségi tevékenységéért közösségi munka   12.E Kis Katalin Brigitta a tanulmányi versenyen elért eredményéért Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedő nemzetközi 8. 12.E Hortobágyi Zsanett a tanulmányi versenyen elért eredményéért és sportversenyeken elért eredményeiért Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedő nemzetközi 8. Kézilabda Diákolimpia V-VI. kcs leány; 50. Bibó Kupa Nemzetközi Kézilabdatorna Megyei elődöntő 1. hely; megyei döntő 2. hely; Bibó kupa 1. hely 12.E Balogh Száva kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Kézilabda Diákolimpia V-VI. kcs leány; 50. Bibó Kupa Nemzetközi Kézilabdatorna Megyei elődöntő 1. hely; megyei döntő 2. hely; Bibó kupa 1. hely Osztályfőnök: Halász Katalin 12.F Hézer Luca Sára kitűnő tanulmányi eredményéért     12.F Kuti Dorisz kitűnő tanulmányi eredményéért és a tanulmányi versenyeken elért eredményeiért     Zrínyi Ilona Matematika Tesztverseny megyei 2. Békés Megyei Középiskolai Matematikaverseny megyei 14. OKTV Matematika országos 34. ÁSZÉV Közgazdasági ismeretek országos 18. PénzSztár Verseny regionális 3. 4 FOR EUROPE országos középiskolai verseny regionális döntő 12.F Balogh Vivien tanulmányi versenyeken elért eredményeiért ÁSZÉV Közgazdasági ismeretek országos 4. PénzSztár Verseny regionális 3. 4 FOR EUROPE országos középiskolai verseny regionális döntő 12.F Tárnyik Lilla tanulmányi versenyen elért eredményéért ÁSZÉV Közgazdasági ismeretek országos 26. 12.F Tóth Enikő tanulmányi versenyen elért eredményéért PénzSztár Verseny regionális 3. 4 FOR EUROPE országos középiskolai verseny regionális döntő 12.F Szabó Cintia tanulmányi versenyen elért eredményéért PénzSztár Verseny regionális 3. 12.F Petrovszki Zsanett tanulmányi versenyen elért eredményéért PénzSztár Verseny regionális 3. 12.F Osgyáni Blanka tanulmányi versenyen elért eredményéért     12.F Kőmüves Orsolya kiemelkedő közösségi munkájáért     12.F Asztalos Ágnes kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Atlétika Megyei Váltófutás Csapatverseny leány 3. hely 12.F Tóth Bálint kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Városi Kosárlabda  Bajnokság Városi 5.hely 12.F Lengyel Brigitta kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Atlétika Ügyességi CsB. Megyei Súlylökő leány csapat Megyei 2. hely 12.F Bartolák Aliz kiemelkedő sportversenyeken elért eredményeiért Röplabda Amatőr Diákolimpia , Városi Középiskolás Röplabda Bajnokság, Vajda Kupa Megyei elődöntő 2.hely, megyei döntő 2.hely, Vajda Kupa 2.hely Osztályfőnök: Tóth Eszter 14.A Duró Patrik kiemelkedő közösségi munkájáért.     14.A Székely Dávid kiemelkedő közösségi munkájáért.     14.A Machnyicz Petra kiemelkedő tanulmányi eredményéért.     14.A Horváth Renáta kiemelkedő tanulmányi eredményéért.     14.A Oláh Lilla kiemelkedő tanulmányi eredményéért.     14.A Peres Vivien kiemelkedő tanulmányi eredményéért.     Földvári-Hegedűs Krisztina 14.B Tóth Gabriella kiemelkedő tanulmányi eredményéért     Fazekasné Tóth Zsuzsanna 14.C Szép Marcel tanulmányi versenyen elért eredményéért OSZTV Pénzügyi-számviteli ügyintéző részvétel   14.C Czeglédi Kinga tanulmányi versenyen elért eredményéért OSZTV Pénzügyi-számviteli ügyintéző részvétel   14.C Hajtman Barbara kitűnő tanulmányi eredményéért és a tanulmányi versenyen elért eredményéért. OSZTV Pénzügyi-számviteli ügyintéző részvétel   14.C Sárvári Ilona tanulmányi versenyen elért eredményéért OSZTV Pénzügyi-számviteli ügyintéző részvétel   14.C Csasztvan Dorina kiemelkedő közösségi tevékenységéért   Osztályfőnök: Puskás Anikó További képek a galériában
Rendhagyó szerenáddal búcsúztak tanáraiktól a 12. évfolyamosok a Széchenyiben

Rendhagyó szerenáddal búcsúztak tanáraiktól a 12. évfolyamosok a Széchenyiben

2017.05.12
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 12. évfolyamos tanulói rendhagyó szerenáddal köszönték meg tanáraiknak az elmúlt négy, illetve öt év munkáját. A 12.E osztály is különleges meglepetéssel készült a szerenádra a tanároknak: tévé kvízműsort adtak elő — reklámmal —, amelyben a megoldandó feladvány egy-egy tanár volt.  Emlékezetes búcsúzás volt, megható pillanatokkal. A közös éneklés sem maradt el. A kreatív műsor szövegét Bálint Valentina Lilla 12.E osztályos tanuló írta.  Az alábbiakban a „kvízműsor” feladványai és megoldásai olvashatóak: Kultúr- és vallástörténet Mazán Ildikó – marketing „A piac istennője az ókori görögöknél, fejlődése során négy szakaszon ment keresztül, közben a termékéletgörbe és az árképzés védőszentje lett. Fogyasztóközpontú istenségként ismeretes, rendszerint 100%-os dolgozatokkal jutalmazza az oltára előtt áldozatokat bemutatókat. Attribútuma a szőke frufru, szobrokon is rendszerint így ábrázolják. Szent növénye a padlizsán, amely köztudottan eladásösztönző hatással rendelkezik. „ Természetrajz Halász Katalin, osztályfőnök – angol „Egy különleges és ritka típus, emiatt fokozottan védett és megbecsült. Kicsinyeit mindenáron, ahogyan ő mondja „közismert bulldogtermészetével”, a szökésben lévő wifit csukott ablakkal védelmezi. Leggyakrabban igazolatlan hiányzásokra vadászik, ellenfeleit (pl.: a megbízhatatlan fényképészeket) a nyelvi lelemény eszközével fegyverzi le. Növényeinél csak 31 fogadott gyermekére figyel jobban, akik igazán partnerként számíthatnak rá, még akkor is, ha bajba keverik magukat, hiszen zenmesteri nyugalmával és végtelen szeretetével minden súrlódást képes elsimítani, de ha kell Jeanne d’Arc-ként száll síkra az osztály érdekeiért.” Híres történelmi személy Aradszky Ila – szakmai érettségi felkészítés „Egy 15 fős szakadárcsoport vezetője, aki kiváló helyismerettel rendelkezik. Nem csak a turisztikai régiókban igazítja el EMBEReit, de az életben is, amely valóban nem a Maradj talpon! vetélkedő – nem kell félni, ha valamit nem tudunk. Az a mondása is igaz, hogy egy szolgáltatást nyújtó embertől nem várhatjuk el, hogy 20 centi legyen, körbe forogjon és közben dáridózzon, de az amit szabadidejében értünk megtett, felülmúlta a várakozásainkat -így valóban mi lettünk a „nem pislogós osztály”.” Sport Égi József/Joseph Sky – matematika angol nyelven „Tünemény, aki leginkább földiekkel szeret játszani, de a Real Madrid soraiban is megállná a helyét. Az örökké mosolygó focista akár negyvenöt percig is képes letörhetetlen lelkesedéssel dekázni a szinuszokkal és a tangensekkel, az ellenfeleit nullára redukálja, és kegyelmet nem ismerve, szigorúan monoton rúgja a gólokat. ÉGIgérő sikerei és bonyolult testcselei a legtöbb diák számára kifürkészhetetlenek, néhányan úgy érzik, ők bizony a következő évben újra fogják nézni ezeket a meccseket. A viccei fából vannak, de a lábai nem. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt két évben a tanárok kikészítéséről híres 12.e is úgy vigyázott rá, hogy -mint a mellékelt ábra mutatja –  haja szála sem görbült.” Földrajz/időjárás Keresztesné Fekete Henriett (Heni néni) – célnyelvi civilizáció „A szélnek ezer arca van. Ha kiereszti a hangját és az erejét, lefújja a fejekről a talán oda nem illő kalapokat és ráncba szedi még a ráncba szedhetetleneket is, a Temze partján és a 002-ben is. Ha viszont lágyan, finoman fújdogál a Fiatról, a British Museumban átélt kalandjairól, a férjéről vagy a diákok csínytevéseiről, megnevettet mindenkit maga körül.  Minden igyekezetével, szünet nélkül terelgeti diákjait a 100%-os érettségi felé – ami reméljük a reális cél, és nem az Elfújta a szél kategóriába tartozik. Ha az újak mellett nem fújnának szelek a megszokott brit akcentussal is, talán nem is mi lennénk az ORSZÁG HARMADIK LEGJOBB SZAKGIMNÁZIUMA!” Mesehős Jeneiné Duna Márta – történelem angol nyelven „Réges régen – de nem Ronald! – lett tündéri birodalmának erőskezű irányítója, aki könnyedén repked az évszázadok között. Területeket hódít, gyarmatosít, forradalmakat szít és tör le, rendszert vált és céhet alapít, erősíti és romba dönti a gazdaságot – és közben még a kontya sem lazul meg egyszer sem. Varázsgömbje segítségével mindig előre tudja, mit várnak el a feladatkészítők. A tanterv elefántcsonttornyába zárt udvari tudósait aktuális kérdésekkel is provokálja és ösztönzi a gondolkodásra, mint például… No, de erről elég is ennyi, zárójel bezárva, hiszen most már talán mindannyian tudjuk, mire gondol a tanár.” Képrejtvény Szabó Ila – német, (irodalom) Zsófi bejön népviseletben, karikással: „Hoppá, véletlenül a magyaros cuccomat hoztam le!” A 12.E Tatjánaként keresi a levélhez tartozó Anyegint: „Felsőfokon beszéli és oktatja egy nép „kissé kemény és érdes, kacskaringós és bonyolult, de gyönyörű és ősi nyelvét” /Esti Kornél/, de könyv nélkül tudja az egész magyar irodalmat is. Mindenütt, még az orosz metrón is ontja magából a tudást, amelyet minden eszközzel igyekszik átadni: középkori totóval és órán levezetett meditációval is. A szép kiejtés élharcosa. Kedvenc verse a Vastag Margot balladája, dolgozatoknál a ballada fogalmánál csak a vastag margót kéri sűrűbben számon. Ahogyan a mondás is tartja: Egy kisötös az emberiségnek…” Közéleti személy Uhrin Györgyi – ügyviteli ismeretek „Kiváló talkshow vezetőként vált híressé, még a haja is úgy göndörödik, mint Oprah Winfrey-nek. Gazdasági és pénzügyi témákban nagyon otthon van, így az általa annyira szeretett beszélgetések során észrevétlenül csöpögteti a diákok fejébe az ezzel kapcsolatos tudását – és 7 próba elé állítja azokat, akik megkérdőjelezik az övét. Bár múltja feddhetetlennek tűnik, mégsem tudta eltitkolni, hogy lógott az iskolából, hogy földrajz versenyt nyerhessen – erről rendszeresen cikkeznek a bulvársajtó hiénái. Boszorkánykonyhájában, ahonnan ínycsiklandó torták kerülnek ki, mindig ügyviteli rend van. Ezt a rendet az érettségi lebonyolításában is igyekszik tartani, külön odafigyelve a későn kelőkre.” Modern filozófia Gerendeli Gábor – testnevelés „Szerinte a világegyetem titka abban rejlik, hogy szökkenni csak fentről lefelé érdemes, így általa tapasztalhattuk meg, hogy felesni a lépcsőn talán mégsem lehetetlen. De legfőképp nem a tanításaival vált a mindennapjaink részévé, hiszen tigristürelemmel tanított minket birkabukfencet vetni, és hamiskás mosolyával, támogató szavaival életünk sok nagy eseményét végig kísérte a gólyahéttől a szalagavatóig. A régi időjósló órák emberkéihez hasonlóan ő is mindig megjelenik az ajtóban, ha eljön a jó idő, hogy felügyelhessen az udvaron játszókra, és felállítsa az üldögélőket, hiszen az nem játszik, hogy valaki az óráján nem játszik.” Reklám Máté Tamás – informatika a turizmusban „Nincs programod hétfő nyolcadik órára? Majd ő ír egyet! Legyen szó magatartási problémákról vagy adatbázisokról, ő egyformán jól tudja kezelni őket. Segítségével a gondolatnál is gyorsabban utazhatunk Mosonmagyaróvárról, Strasbourg érintésével egészen a Loire-menti kastélyokig. Erős tűzfala mögött érző szív rejtőzik, amely örömmel osztja ki az ötösöket mindenkinek. Ugyan a sikerhez vezető út még nincs fent az utvonalterv.hu – n, az óráin annyi érdekeset lehet tanulni, hogy senkinek nem jut eszébe hiányolni az internetes játékokat. Megéri hát betérni a G01-be!” Borok és szőlők Liker Zita – angol, vendéglátás – és szálláshelyismeret „Karcsú, ízléses, visszafogott – ezt már első pillantásra meg lehet állapítani. Minden nemzet konyhájához jól illeszkedik.  Bármilyen talajon megállja a helyét, legyen akár olyan ingoványos, mint a szakmai érettségi követelményeké. Az időjárás viszontagságaira sem érzékeny, jó néhány meleg helyzetet vészelt már át az osztállyal. De mint a szakértők állítják: ha valaki a nevét adja egy csoporthoz, az garancia a minőségre. Közvetlensége megoldja a nyelveket, de ereje miatt nincs szüksége karókra, hogy megtartsa magát és az óráin a fegyelmet.” Utazás, híres utazó Makráné Biczák Judit – történelem angol nyelven „Kiskorától kezdve bejárása van egy sokak számára idegen országba. Ebben az országban teljes fegyverzetben csörtetnek a lovagok, és talán bármelyik pillanatban hátba nyilazhat egy kalandozó ősmagyar. Arról nem is beszélve, mi várhat az emberre, ha a kegyelmes szultán nincs jó kedvében. Ő mégis otthonosan, papucsban jár-kel az ilyen figurák között, és mindig pontosan tudja, ki mit tett és miért. Utazásairól terjedelmes leírásokat készít, és tanait lelkesen terjeszti az arra érdemesek között. Követőinek nem csak az angolt, de az emberiség történelmének nyelvét is el kell sajátítaniuk, hogy elnyerhessék tetszését.” Szuperhős Domokos Ferencné Bácsi Edit Veronika – magyar „Bámulatosan tudja változtatni az alakját – és a nevét, cselesen összezavarva a diákokat, a Dinát és a tablót nézegető gyanútlan szülőket. Kedd reggelenként Tiszta szívvel tör be a terembe Új időknek új dalaival. Néha akkor is rád szól, hogy ne beszélgess, ha jogosan mondhatnád, hogy Nem én kiáltok, de akkor is számíthatsz a jóindulatára, ha Tudod, hogy nincs bocsánat… Olyan gyorsan diktál, hogy elveszik az Eszmélet és néha nem kapsz Levegőt!, de ha egy Téli éjszaka Reménytelenül ülsz a jegyzeteid felett, eszedbe juthat, hogy ő akkor is segített, mikor Karóval jöttél…, és szépítette a jegyeket, hogy Bukj föl az árból… Hozzá szól most ez az Óda.”
„Év tanulója díjakat” adtak át a Széchenyiben

„Év tanulója díjakat” adtak át a Széchenyiben

2017.05.12
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2017. május 6-i ballagási ünnepségén vehették át ballagó diákok a legmagasabb elismeréseket a tanulmányi teljesítményükért és a tanulmányi versenyeken elért eredményeikért. A 2016/2017. tanévben 153 végzős diáktól búcsúzott el Paláncz György igazgató: „Köszönöm nektek a közös munkát, és azt, hogy elhittétek nekünk, hogy többre és magasabbra törekedni nemcsak azért érdemes, mert ezáltal sikeresebbek lehettek, hanem azért is, mert a tudás öröm, kifogyhatatlan boldogság forrása lehet. Részetek volt abban, hogy az iskolánk, a különböző statisztikák szerint, a magyarországi középfokú oktatás élvonalában maradt, hiszen az ország szakközépiskoláinak rangsorában a harmadik helyezést érte el.  Annyi eredményt értetek el ebben az utolsó évben, mely sok iskolának egy évtizedre is elegendő lenne.” Ünnepi beszédében megköszönte az osztályfőnökök, a pedagógusok és a szülők lelkiismeretes, odaadó munkáját. A 11. évfolyam nevében Csatlós Eszter 11. B osztályos tanuló búcsúzott. Szabados Fanni 11. F osztályos tanuló a Say Something című dalt énekelte el a maturandusoknak. Ezután Hugyeczné Krnács Katalin igazgatóhelyettes konferálta fel a jutalmazottakat. Az okleveleket és a jutalmakat Paláncz György adta át. Hajnal Péter — az intézmény egykori tanulója — a BDO Magyarország Könyvelő és Bérszámfejtő Kft. ügyvezetője ajánlotta fel az okleveleket és a jutalmakat. A legmagasabb elismerésben részesültek: Az Év turisztikai szervezője Bálint Valentina Lilla 12.E osztályos tanuló, aki az Ágazati és ágazaton kívüli Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak Versenyén (ÁSZÉV) Turisztika ismeretekből 1. helyezést ért el. Az Év turisztikai szervezője Kovács József, aki az Ágazati és ágazaton kívüli érettségi Vizsgatárgyak Versenyén (ÁSZÉV)  2. helyezést ért el és a nemzetközi Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedőn 8. helyezést ért el. A tanulók felkészítő tanárai: Aradszky Ilona Éva, Dr. Zámboriné Liker Zita, Mazán Ildikó, Bártfai Zoltán. Az Év közgazdásza Balogh Vivien 12.E osztályos tanuló, aki az Ágazati és ágazaton kívüli Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak Versenyén (ÁSZÉV) Közgazdasági ismeretekből 4. helyezést ért el és indult a PénzSztár és az Európai Uniós versenyen is. Felkészítő tanárai: Uhrin Györgyi, Róta Ildikó, Majoros Mária és Bácskai Veronika. Az Év idegennyelvésze Szekerczés Annabella 12.F osztályos tanuló, aki az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) angol nyelvből 22. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Kovács-Fiskus Boglárka. Az Év tanulója Kuti Dorisz 12.F osztályos tanuló, aki négy éven keresztül kitűnő tanuló volt, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen matematika tantárgyból 34., az Ágazati és ágazaton kívüli Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak Versenyén (ÁSZÉ) Közgazdasági ismeretekből 18. helyezést ért el és indult a PénzSztár és az Európai Uniós versenyen is. Felkészítő tanárai matematikából: Matyuska Ferenc és Égi József, közgazdasági ismeretekből: Uhrin Györgyi, Róta Ildikó és Bácskai Veronika. Az Év matematikusa Kiglics Mátyás 12.D osztályos tanuló, aki az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) matematika tantárgyból 1., a Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny országos döntőjében 1., a Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei fordulóján 1., az országos fordulóján 2., a Nemzetközi Matematika versenyen 15. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Velkeyné Palócz Erika. A 2016/2017. tanévben  nevelőtestületi dicséretben részesültek kitűnő vagy kiemelkedő tanulmányi munkájukért az alábbi tanulók: 12.A  Zsombok Tünde kiemelkedő tanulmányi eredményéért   Szász Adrienn kiemelkedő tanulmányi eredményéér   Vad Judit kiemelkedő tanulmányi eredményéért   Lipták-Pikó Mónika kiemelkedő tanulmányi eredményéért   Antal Kitti kiemelkedő tanulmányi eredményéért       12.B Kovács Laura Mária kitűnő tanulmányi eredményéért   Babecz Brigitta Barbara kitűnő tanulmányi eredményéért   Babecz Mónika Csilla  kitűnő tanulmányi eredményéért       12.D László Dominik kitűnő tanulmányi eredményéért   Tóth Áron kiemelkedő tanulmányi eredményéért   Pataki Adrián Péter kiemelkedő tanulmányi eredményéért   Kiglics Mátyás kiemelkedő tanulmányi eredményéért       12.E Szilágyi Enikő kitűnő tanulmányi eredményéért (négy éven keresztül)   Gábor Laura kiemelkedő tanulmányi eredményéért   Bucsi Tamara Tímea kiemelkedő közösségi tevékenységéért       12.F Hézer Luca Sára kitűnő tanulmányi eredményéért   Kuti Dorisz kitűnő tanulmányi eredményéért   Petrovszki Zsanett kiemelkedő tanulmányi eredményéért További képek a galériában
Dobogós helyeken a Vízmű diákjai

Dobogós helyeken a Vízmű diákjai

2017.05.10
Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyeken is eredményesek voltak a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai. Összesen 14 technikus jutott a döntőbe, közülük 11-en eredményük alapján mentesülnek a technikusi vizsga letétele, a 3 induló földmérő szakos pedig a lehetséges 5 vizsgamodul letétele alól. Dobogós helyezést értek el: Közlekedésépítő versenyen: 1.helyezett: Rajnavölgyi Gergő 14. A Magasépítő technikus szakon: 3.helyezett: Hegedűs Péter 14. B Földmérő és térinformatikai technikus szakon: 3.helyezett: Diószegi Dávid 14. Df Építészeink részt vettek a Porta Speciosa Nemzetközi Építész Diákkonferencia pályázatain. A „Kapu-Kép-Környezetemből” elnevezésű pályázaton Forrás Ágnes és Vitális János; a „Kápolnák a Kárpát-medencében” tablópályázatán pedig Bacsa Bernadett és Czesznak Lili lett harmadik. Rajnavölgyi Gergő Hegedűs Péter Diószegi Dávid
ÁSZÉV versenyeredmények

ÁSZÉV versenyeredmények

2017.05.08
A 2017. április 3-án és 4-én Szolnokon megrendezésre került Ágazati és Ágazaton Kívüli Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak Versenyében (ÁSZÉV) a BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiumának döntőbe jutott tanulói igen szép eredményt értek el. Összesen 25-en jutottak az országos döntőbe, helyezésük alapján mindannyian többletpontokat kaphatnak a felvételin. Dobogósaink: Bányászat ágazaton: helyezett:  Mata Zsolt  12.D helyezett:  Szivos Gergő  12.D helyezett:  Duró Zsanett  12.D Földmérő ágazaton: helyezett: Hajdú Zsolt Károly  12.D helyezett: Tar Ádám  12.D Közlekedésépítő ágazaton: helyezett:  Péter Máté Ferenc  12.A helyezett:  Erdősi Brigitta Dóra  12.A helyezett:  Bende Kristóf Attila  12.A Bányászat ágazat Balról jobbra: Mata Zsolt (1. hely), Szivos Gergő (2. hely), Duró Zsanett (3. hely)   Földmérő ágazat dobogósai Középen Hajdú Zsolt Károly (2. hely), jobb szélen Tar Ádám (3. hely)   Közlekedésépítő ágazat dobogósai Balról jobbra: Péter Máté Ferenc (1. hely), Erdősi Brigitta Dóra (2. hely), Bende Kristóf Attila (3. hely)
Arany diplomát kapott a Trefort fiúkórus

Arany diplomát kapott a Trefort fiúkórus

2017.05.04
2017. május 3-án rendezték meg a Békés megyei ifjúsági kórusok számára a minősítő hangversenyt. A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége 1934 óta szervezi az " Éneklő Ifjúság " hangversenyeket, amely azóta élő mozgalommá terebélyesedett. Ebben az évben a Csaba Gyöngye Kulturális Központba került sor erre a nemes eseményre. A kórusok a minősítés szempontjai közül választhattak, hogy A vagy B típusú minősítést kérnek. A BSZC Trefort Ágoston Fiúkórusa az A típusú minősítést kérte, melyben a jelentkezett kórusoknak változatos stílusokból, változatos karakterű kórusműveket kellett énekelni max. 15 perc terjedelemben. Az " A " minősítés fokozati: Bronz, Ezüst, Arany, Arany Diplomával. Az " Arany Diplomával" minősítéshez járulhatott még, Országos Dicsérő Oklevél. Amelyik kórus teljesítménye még az "arany diplomával " fokozatnál is jobb, az a minősítés mellé " Országos Dicsérő Oklevelet " is kaphatott.  Ezt a fokozatot a zsűri nem köteles kiadni, de a mi kórusunk ezt is megkapta. Kilenc kórus jelentkezett a minősítő hangversenyre. A BSZC Trefort Ágoston Fiúkórusa ezen a megmérettetésen Arany Diplomát és Országos Dicsérő Oklevél minősítést szerzett. A zsűri tagjai: elnök Jámbor Zsolt Kecskemét Kodály Intézet, dr Dohány Gabriella, Szeged és Almainé Szabó Gabriella, Szolnok. Valamennyien gyakorló zenepedagógusok, a KÓTA listás szakértői, a karének és az utánpótlás nevelés elkötelezett és elismert szakemberei. A zsűri tagjai egyértelműen elismerően nyilatkoztak a békéscsabai fiúkórusról. Kiemelkedően, példamutatónak állították be a kórus munkáját, és nem győztek csodálkozni, honnan szerezzük ezeket a jó hangú fiatalokat, és hogyan tudjuk megnyerni őket a kórusmuzsikálás örömeire. Tetszett a diákok kiállása, fegyelmezettsége, megjelenése is a zsűrinek. Felhívták a figyelmünket, hogy egyedülállók vagyunk ezen a téren, mert a szakképző centrumokból még ilyen színvonalú, ilyen jó zenei igényességgel összeállított műsort nem hallottak. A diákok lelkesedését, a megszólaló zeneművek dinamikai árnyaltságát, és a kifejező éneklést, a stílusos zenei hangzást, a műsorválasztást, valamint a karnagy és a kórustagok jó kapcsolatát külön kiemelték. Igen elégedetten hagytuk el a koncert helyszínét, az AGÓRA multifunkcionális termet, mert nem csak az elért eredménynek örültünk, hanem azért is mert több remek, jó kórust hallottunk, ami inspirációt ad a további munkánkhoz. A szervezés és helyszín kifogástalan volt, így ténylegesen szép, remek napot tudhattunk magunk mögött.   Tóth Olga kórusvezető További képek a galériában

Első helyezést ért el a Szakma Sztár Fesztiválon a Trefort tagiskola épületgépész technikus tanulója

2017.05.03
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara immár tizedik alkalommal rendezte meg a Szakma Sztár Fesztivált. A program keretében a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára 41 szakmában tartották meg a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntőjét.   A versenyek selejtezőjét a megyei kamarák szervezték. Békés megyében mintegy 400 indulóból csupán 14-en jutottak a döntőbe, köztük a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma diákja, Hegedűs Nándor épületgépész technikus is. Kiegyensúlyozott versenyzéssel végül az országos első helyet szerezte meg. Felkészítő tanárai: Szabó János (gyakorlat), Petrovszki Zoltán (elmélet) és Pusztai Tamás (elmélet) Hegedűs Nándornak gratulálunk, a felkészítő tanáraink lelkiismeretes munkáját köszönjük!
A villamos tanulók is taroltak a Szakma Sztár 2017 versenyen

A villamos tanulók is taroltak a Szakma Sztár 2017 versenyen

2017.05.03
A Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának három tanulója vett részt villamos szakma csoportban Szakma Sztár Fesztivál országos döntőjében. Kálmán Zsolt villanyszerelő tanuló harmadik helyezést ért el, felkészítője Csatlós Antal osztályfőnöke Balogh Csaba. Szűcs Sándor erősáramú elektrotechnikus tanuló szintén harmadik helyen végzett, felkészítője Nádas Gusztáv, osztályfőnöke pedig Rácz Attila. Pongrácz Dávid elektronikai technikus tanuló negyedik helyen végzett, felkészítője és osztályfőnöke Rácz Attila volt. Mindhárom tanuló teljesítette az előírt követelményeket, így a versenyen nyújtott teljesítményük alapján mentesülnek a szakmai komplex záróvizsga alól. Ők már most technikusnak, illetve villanyszerelő szakmunkásnak tekinthetik magukat. Iskolánk villamos munkaközösségének valamennyi oktatója nagyon büszke rájuk, köszönjük fiúk! A felkészítő tanárok lelkiismeretes munkáját köszönjük!
SZKTV országos döntő – Gulyás Márkó II. helyezett, Kindli Tünde IV. helyezett

SZKTV országos döntő – Gulyás Márkó II. helyezett, Kindli Tünde IV. helyezett

2017.05.03
A Békéscsabai SZC Zwack tagiskolájának két eladó tanulója jutott be az SZKTV országos döntőjébe, ahol elméleti és gyakorlati tudásukról adtak számot. A verseny első napján gyakorlati feladat megoldására került sor. A versenyzők a SzakmaSztár 10 éves évfordulója alkalmából árubemutató szigetet alakítottak ki, melyben a hungarikumokból összeállított ajándékkosarukat is elhelyezték. A második napon bizonylatkészítés mellett, élelmiszer, vegyi áru, gyógynövény és műszaki cikkeket kellett angol nyelven értékesíteni. Ez utóbbi feladat sikeres teljesítését elősegítette, hogy tanulóink az Erasmus+ programnak köszönhetően 1-1 hónap szakmai gyakorlatot teljesítettek külföldön. Tanulóink kiemelkedő teljesítményüknek köszönhetően mentesülnek a szakmai záróvizsga alól. Bizonyítványukba 100%-os, kitűnő minősítés kerül. A versenyt követően Márkót a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Media Markt Magyarország képviselője is állásajánlattal kereste meg. Felkészítő tanáraik: Jurkó Mária, Sári Erika, Kispál Péter Gratulálunk a kiemelkedő eredményhez, és sok sikert kívánunk a továbbiakban!
Kazinczy-emlékérmes a Széchenyi diákja

Kazinczy-emlékérmes a Széchenyi diákja

2017.05.03
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákja, Jantyik Zsanett (9.E) Kazinczy-emlékérmet kapott a Szép Magyar Beszéd Kárpát-medencei döntőjén elért eredményéért 2017. április 23-án. Április 20. és 23. között ismét a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium adott otthont a középiskolások Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd Kárpát-medencei versenyének. Az ötvenkettedik évfordulóját ünneplő versenyre 140 hazai és határainkon túli diák érkezett, hogy összemérje felkészültségét a szép beszéd, az értekező próza értő és értető tolmácsolásában. A neves nyelvészekből álló bírálóbizottság a gimnáziumi és szakképző iskolai kategóriában értékelte a versenyzők teljesítményét a három fordulós versenyben. A szabadon választott szöveget a 20-21. századi alkotóktól választhatták a versenyzők, majd ezt követte az írásbeli feladat, egy 3 mondatos szöveg hangsúlyait, kapcsoló elemeit, szüneteit kellett bejelölni. A kötelező, helyben kapott szöveg ezúttal Keresztúri Dezső Arany Jánosról szóló méltatása volt. Megyénket 2 gimnáziumi és 2 szakgimnáziumi tanuló képviselte. Az intézmény tanulója, Jantyik Zsanett (felkészítő tanára Szabó Ila) Kazinczy-éremmel térhetett haza. Szabó Ila, a „Közgé”  Z. Szabó László- és Bonis Bona díjas kiváló tehetséggondozó tanára már évek óta szponzorálja is a versenyt, az idén a nyertes diákok felkészítő tanárinak CD ajándékkal, és a legjobban szereplő Békés megyei versenyzőnek könyvutalvány felajánlásával, melyet ezúttal Köles Kende Bátor vehetett át. Szabó Ila

Strasbourgban jártak a Vízműs diákok

2017.04.28
Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, egy csapatnyi, a Békéscsabai SZC-hoz tartozó Vásárhelyi tagiskola diákja elnyerte a jogot, hogy április elején az Európai Parlamentben részt vegyenek az Euroscola elnevezésű szimulációs játékon. Élményeikről Tóth Alexa fluidumkitermelő szakos tanuló számol be: Nagy izgalommal vártuk az utat, már hetekkel korábban tervezgettük, milyen látnivalókat nézhetünk meg Strasbourgban és az odavezető úton. Mivel busszal utaztunk, több megállót is útba ejthettünk: elsőként Ausztriában a Melki apátságot néztük meg, de persze a városnézés sem maradhatott ki. Utunkat folytatva még szerda este megérkeztünk a németországi Augsburgba, ahol az első esténket töltöttük. Szállásunk elfoglalása után még felfedeztük a város legszebb helyeit, reggel pedig innen tovább gurultunk Franciaországba, kora délután pedig végre elértük az úti célunkat, Strasbourgot! Amint lehetett, az óváros felé vettük az irányt, ahol megnéztük az itt magasodó katedrálist, sétáltunk a hangulatos utcákon, és persze igyekeztünk kipróbálni minél több helyi specialitást. Ezen az estén már mindannyian izgatottak voltunk, hiszen pénteken várt ránk a parlament! A jegyzeteinket olvasgatva aludtunk el, és reggelre az izgatottságunk csak fokozódott. Miután a szigorú beléptetésen átestünk, lazításképpen reggelit kaptunk, majd a parlamenti ülésteremben Marc Tarabella európai parlamenti képviselő válaszolt a kérdéseinkre. Ezt követően más nemzetiségű diákokkal alkottunk csoportokat, együtt vettünk részt a délutáni frakcióüléseken. A programot a EUROGAME elnevezésű kvízjáték is színesítette. Ugyan elfáradtunk a program végére, délután 6 órára,- hiszen nagy figyelmet igényelt az, hogy idegen nyelveken politikai témákban kellett megnyilatkoznunk -, mégis mindenkinek felejthetetlen élmény volt ez a nap, abban megegyeztünk! Este fáradtan bár, de még egyszer utoljára Strasbourg már előző napról ismert belvárosába kirándultunk, elbúcsúztunk a kedvenc helyeinktől, ugyanis hajnalban már indulnunk kellett haza. Reggel a buszon szinte mindenki csak aludt, rettentően kimerültünk, de ezt senki sem bánta. 20 órás út elé néztünk, amit még egy gyönyörű hely meglátogatásával szakítottunk meg az ausztriai Mondseenél. Örökre megmaradnak bennünk az utazás élményei, az együtt töltött 4 nap és a számtalan új felfedezés, tapasztalat! Rengeteget nevettünk, és felejthetetlen kalandjaink voltak, nagyon jó csapatot alkottunk, és minden helyzetből a legjobbat hoztuk ki. Biztosan mondhatom a csapat minden tagjának nevében, hogy akár holnap reggel is elindulnánk egy hasonló nagy utazásra! Tóth Alexa  További képek a galériában
Eredményesen szerepelt a Széchenyi diákja az OSZTV-n

Eredményesen szerepelt a Széchenyi diákja az OSZTV-n

2017.04.28
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója, Szép Marcell (14. C) az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjében sikeresen szerepelt 2017 áprilisában. Az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés elődöntőjében több mint négyszáz tanuló vett részt, 57 tanuló jutott be a debreceni döntőbe. Szép Marcell az ünnepélyes eredményhirdetésen 2017.04.27-én vehette át emléklapját a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Felkészítő tanár: Puskás Anikó
Egy arany- és két ezüstérem a Békés Megyei Diákolimpián

Egy arany- és két ezüstérem a Békés Megyei Diákolimpián

2017.04.27
2017. április 25-26-án Békéscsabán, a Tünde utcai atlétikai pályán rendezték meg a Békés Megyei Diákolimpia atlétikai bajnokságát. A Békéscsabai SZC-hoz tartozó Zwack tagiskolát három versenyszámban két diák, Zahorán Adrienn és Hetényi Tamás képviselte. Tanulóink mind a három számban érmet nyertek és ezzel továbbjutottak az országos bajnokságra. Adri 400 méteren arany-, 800 méteren ezüstérmet és Tamás 100 méteren ezüstérmet nyert. Zahorán Adrienn edzője: Urbanikné Rosza Mária és testnevelő tanára: Döge Sándor Hetényi Tamás testnevelő tanára: Szabóné Csendes Ildikó Gratulálunk a szép eredményekhez és sok sikert kívánunk az országos bajnokságon!
Centrum Futsal bajnokságot bonyolított le a Széchenyi

Centrum Futsal bajnokságot bonyolított le a Széchenyi

2017.04.27
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma és Kollégiuma bonyolította le a CENTRUM FUTSAL elnevezésű körzeti bajnokságot 2017 áprilisában. Eredmények: 1.helyezett: Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma (Laczó Szabolcs); 2.helyezett: Békéscsabai SZC Gépészeti és Számítástechnikai szakgimnáziuma és Kollégiuma (Tulkán Zsolt); 3.helyezett: Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma és Kollégiuma (Szabóné Bojtor Anikó); 4.helyezett: Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma (Varga János) Vásárhelyi Gépészeti Széchenyi Szent-Györgyi
Változatos programok színesítették a Széchenyi  Nyelvi hét rendezvénysorozatát

Változatos programok színesítették a Széchenyi Nyelvi hét rendezvénysorozatát

2017.04.27
A Nyelvi hét programjait a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma  Idegen nyelvi munkaközössége szervezi évek óta. 2017 áprilisában is változatos, magas színvonalú előadásokon és programokon vehettek részt a diákok. A hét a spanyol nyelvű tesztversennyel, a német nyelvű országismereti versennyel és az idegen nyelvi vers- és prózamondó versennyel kezdődött. Top tippek! címmel az Euroexam nyelvvizsgára felkészülésről hallhattak előadást Rádai Pétertől. Az angliai Lancaster Egyetemről Békési Judit beszélt, a kínai gasztronómiáról a kínai nyelvet tanító tanár tartott előadás, valamint kínai gőzgombócot készített.  EZ+AZ SPANYOLORSZÁGRÓL versenyen összesen 29 csapat vett részt, 47 diák a 3 napos vetélkedőn. Minden nap 13+1 kérdésre kellett válaszolni. Eredmény: 1. helyezett: „Buxus de Pepito” csapat, tagjai:Turcsán László, Szőke Dorka (9.E); 2. helyezett: „La reina” csapat, tagja: Szabados Fanni (11.F); 3.helyezett:  3 csapat azonos pontszámmal „Chili con carne”: Árvai Dominika, Bucsi Tamara (12.E); „La familia”: Kiszely Enikő, Ponta Panna (9.E); „Bolsa espanola”: Nyikó Máté, Szekeres Csongor (9.E); A Muffin Day süteményversenyre 57 fő nevezett be 28 süteménnyel és recepttel. Eredmények: Legszebb recept kategória: Kasnyik Kinga 10.F. Legötletesebb sütemény kategóriában:      1.helyezett: Ménesi Viktória, Vincze Barbara (9.F); 2.helyezett: Szuhaj Nikoletta, Virág liliána (9.EKny); 3.helyezett: Komlósi Csilla, Pardi Kinga (11.F); Legfinomabb sütemény kategóriában: 1.helyezett: Vozár Réka (9.E); 2.helyezett: Tong Vivien, Szabó Zsanna (9.E); 3. helyezett: Ásós Klára Petra (11.A) Legszebb sütemény kategóriában: 1.helyezett: Mansa Emese (12.E) 2.helyezett: Kardos Lili, Uhrin Bianka (9.EKny); 3.helyezett: Zsákai Rebeka (9.FKny) Német Országismereti verseny eredménye: 1.helyezett: Jani Janka, Mityó Alexandra (10.F); 2.helyezett: Kopányi Boglárka, gyöngyösi Dia (10.F); 3.helyezett: Kenézaljai Anna, Szabó Petra (10.F), Prezentációs verseny eredménye: 1.helyezett: Tong Vivien (9.E) 2.helyezett: Szabó Kitti (9.E) 3.helyezett: Ursuta Adél (12.E) Skócia csapatverseny eredménye: 1.helyezett: Kaplonyi Dóra, Szabados Fanni, Kopányi Angelika, Nagy Diána (11.F) 2.helyezett: Nagy Kincső, Kovács Emese, Bábóczki Barbara, Korcsák Réka (11.E) 3.helyezett: Mikucza Dominika, Oláh Gréta, Szabó Lili, Durkó Anita (9.F) Idegen nyelvű vers- és prózamondó verseny eredménye: 1.helyezett: Bene Brigitta (9.E) 2.helyezett: Turbucz Hédi (9.FKny), 3.helyezett: Tong Vivien (9.E)
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015