Hírek

’56-ra emlékeztek a Gészis diákok

2016.10.24
Október 17-e és 21-e között emlékeztek meg a Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz tartozó Gépészeti és Számítástechnikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról. Az ’56-os témahétről szóló beszámolót az alábbiakban olvashatják: Iskolánkban október 17. és 21. között 1956-os témahetet tartottunk a forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. Hétfőn a diákok az eseményekkel kapcsolatos plakátokat készítettek. A kilenc csapat bemutatta a szabadságharc történéseit Budapesten és Békéscsabán, a felkelőcsoportok, a pesti srácok, a nők szerepét, a harcok során használt jellegzetes fegyvereket, a megtorlás lépéseit, az emigráció helyzetét, és a forradalommal kapcsolatban készült filmeket. Az elkészült plakátok az aulában kerültek kiállításra. Kedden a diákok Szomjas György filmjét, A Nap utcai fiúkat tekintették meg, amely egy kamaszokból álló budapesti felkelőcsoport szemszögéből mutatja be az eseményeket. Szerdán egy irodalmi matiné keretein belül iskolánk 22 diákjának és tanárának szavalatai segítségével idéztük meg a forradalom hőseit és mártírjait. Csütörtökön 6 csapat részvételével történelmi vetélkedőn mérhették össze a témával kapcsolatos tudásukat a résztvevők. Végül pénteken iskolai ünnepséggel zárult a hét, amely során többek között a diákok által készített videók is levetítésre kerültek, valamint azok a képek is részét képezték a műsornak, amelyeket a Békés megyei emlékhelyekről készítettek a tanulók. A színes és változatos programok segítségével a témahét során a diákok mélyebben megismerték az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit és hőseit.  

Beszámoló a PénzSztár verseny 2 napos szakmai programjáról

2016.10.20
Több pénzügyi központban jártak a Közgés diákok A 2015 decemberében megrendezett PénzSztár verseny országos döntőjén a Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz tartozó Közgé csapata 2. helyezést ért el. Egyik nyereményüket az Aranykor Országos Önkéntes Nyugdíjpénztár ajánlotta fel, melynek keretein belül a győztes csapat résztvevői a felkészítő pedagógussal (Uhrin Györgyi) és az idei csapatok néhány tagjával együtt lehetőséget kaptak betekinteni a pénzügyi élet mélyebb rejtelmeibe ezen a kétnapos, októberi programon. Szakmai utunkon végigkísért bennünket a program házigazdája, dr. Hardy Ilona, az Aranykor Országos Önkéntes Nyugdíjpénztár Igazgatótanácsának elnöke, Jakab Ilona, a pénztár befektetési igazgatója, valamint a cég néhány munkatársa is. Rövid ismerkedés után közösen meglátogattuk az OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjteményét, ahol a saját szemünkkel tekinthettünk meg I. világháborús értékpapírokat, hadikölcsön vásárlásra buzdító plakátokat, korabeli számológépeket, perselyeket, nyilvántartó könyveket. Ezt követően az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár székhelyén hasznos információkat kaptunk az önkéntes nyugdíjpénztárak szerepéről a hazai megtakarítási és nyugdíj-előtakarékossági piacon dr. Hardy Ilona, Hanák Márta (ügyvezető igazgató) valamint Jakab Ilona előadásában, amelyet kötetlen beszélgetéssel zártunk. Programunk a Parlament épületében folytatódott, ahol dr. Kovács Árpáddal, a Költségvetési Tanács elnökével volt lehetőségünk beszélgetni. Megismertük a Tanács történetét, működését, felmerülő kérdéseinkre választ kaptunk. Látogatásunkat rövid sétával zártuk. A következő állomás a Pioneer Alapkezelő Zrt. volt, ahol Vízkeleti Sándor vezérigazgató úr személyében hallhattunk a befektetési alapokról és a magyar befektetési piacról. Egy kellemes, beszélgetős vacsorával koronáztuk meg napunkat, ahova az Alapkezelő vezérigazgatója, néhány munkatársa és Jakab Ilona is elkísért bennünket. A keddi napunkat a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kezdtük. Itt Végh Richárd vezérigazgató úr tartott nekünk egy érdekes és tanulságos előadást. Utolsó előtti programunk során ellátogattunk az Equilor Értékpapír Zrt.-hez, ahol Szécsényi Bálint (vezérigazgató), Szántó András (lakossági befektetési igazgató), Sági Pál, valamint Nagy Bertalan (mindketten vezető brókerek) előadásaiból kiderült számunkra, hogy mivel is foglalkozik egy ilyen, pénzügyi szolgáltatást végző vállalat, mi a feladata egy brókernek, illetve mennyi munkával és odafigyeléssel jár mindez. Szakmai kirándulásunk záró előadását Dudás György, a Központi Elszámolóház és Értéktár (Budapest) Zrt. (KELER Zrt.) vezérigazgatója tartotta. Egy életre szóló, nem mindennapi élmény volt számunkra találkozni és beszélgetni ezekkel a szakemberekkel. Sokat tanultunk ezen a két napon, érdekes történeteket hallottunk és reméljük, hogy az idei versenyen kamatoztatni is tudjuk a tapasztalatainkat.

Harmadik a Közgé a szakgimnáziumok országos rangsorában

2016.10.19
A HVG minden évben elkészíti a középiskolák országos rangsorát. A kiadványban helyet kapnak külön rangsorolva a szakgimnáziumok (korábban szakközépiskolák) is. Ezek között az idei évben a Békéscsabai Szakképzési Centrum Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma a harmadik helyezést érte el. Az intézményben közgazdaság és turisztika ágazatban folyik az oktatás, a kiadvány alapján ebben a legjobb az országban, hiszen az első két helyezett műszaki, illetőleg gépipari profillal rendelkezik. Az eredményt hét részrangsor helyezésszámainak átlagolásával állapítják meg, melyek a következők: az országos kompetenciamérés eredményei (matematika, szövegértés), a négy kötelező érettségi tantárgy (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv) átlageredményei, illetőleg a felvételi átlagpontszámok. Külön rangsor készül a szakmai versenyek vonatkozásában is, a közgazdasági ismeretek kategóriájában, melyben a Közgé a 2. helyezést érte el.

Konferenciával és történelem órákkal emlékeznek a Békéscsabai SZC tanulói az ’56-os forradalomra

2016.10.14
Konferenciával és rendhagyó történelem órákkal emlékezik meg a Békéscsabai Szakképzési Centrum több tagiskolája az ’56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról. A Kereskedelmi-, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképzési Alapítvány ugyanis sikerrel pályázott az 1956-os Emlékbizottsághoz és nyert el egymillió forintot. Az 1956 a középiskolások szemével című program az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásával október 18-án, délelőtt 10 órakor kezdődik a Békéscsabai Szakképzési Centrum konferencia termében, ahol Mucsi Balázs, a centrum főigazgatója, Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere és Vantara Gyula, a város és térségének országgyűlési képviselője köszönti a megjelenteket. Ezt követően kerül sor egy rövid irodalmi megemlékezésre, illetve a Trefort kórus előadására. A konferencián pedig Mák Beáta, Nagy Sándor, Hetessy József és felesége, Vánsza Pál, Fekete Pál és dr. Jároli József idézi fel a korabeli eseményeket. A nap zárásaként pedig a BSZC főigazgatója díjakat ad át azoknak a diákoknak, akik részt vettek a novella és illusztráció pályázaton. A vendégek pedig emlékül egy olyan kitűzőt kapnak, amely erre az alkalomra készült, és a korabeli Kossuth címert ábrázolja. Az ’56-os megemlékezések folytatásaként pedig a szakképzési centrum öt tagiskolájában kerül sor rendhagyó történelem órákra. Az október 21-én kezdődő és egészen a jövő esztendő márciusáig tartó rendezvénysorozaton az október 18-i konferencia előadói idézik fel az ’56-os eseményeket a diákoknak, sőt azokon a napokon kiállítást is rendeznek az érintett iskolákban. A történelem órák egyben alkalmat kínálnak az évfordulós megemlékezésekre is, így a kiállítások megtekintése mellett a Trefort kórus műsorát is élvezhetik a Zwackos, a Vízműs, a Szent-Györgyis, a Kemény Gáboros és a Kós tagiskolák tanulói. 

Rendhagyó töri óra a Gésziben harckocsi vontatóval

2016.10.13
A Garabonciás Napok keretein belül a Békéscsabai SZC Gépészeti tagiskolájában rendhagyó történelem órán ismerkedhettek meg a diákok az 1956-os forradalom és szabadságharc fegyvereivel. Az órát a Békés Drén Kft. jóvoltából igazán élményszerűvé az tette, hogy egy T-55-ös harckocsi műszaki vontatóját is megtekinthették a tanulók. A páncélozott, lánctalpas jármű feladata az volt, hogy kivontassa a tűzzónából a már harcképtelen tankokat. A diákok nagy izgalommal és lelkesedéssel fogadták az iskola udvarán szokatlan és igen hangos járművet, a bátrabbak közelebbről is megismerkedhettek a jármű utasterével. A mindannyiuk számára felejthetetlen élmény segítségével teljesebb képük alakult ki a korszak harci járműveiről.  Az eseményről képeket a hir6.hu stábja készítette, amelyek elérhetőek itt: Galéria  

A Haditornán negyedikek lettek a Gészis diákok

2016.10.13
A napokban került megrendezésre a Békéscsabai Repülőtéren az idei Haditorna. A verseny célja a katonai pálya bemutatása, a fiatalok megismertetése a katonák mindennapi életével. A verseny tulajdonképpen egy fizikai és szellemi kihívást támasztó sportszerű megmérettetés, melynek során nagy hangsúlyt kap a szabályok betartása, a csapatmunka és a fegyelem, valamint a résztvevők ügyességének és jártasságának, erkölcsi, akarati tulajdonságainak, illetve fizikai képességeinek fejlesztése, felkészültségük összemérésére. A megmérettetésen a középiskolások között 24 csapat indult, a Békéscsabai SZC Gépészeti tagiskolájának legjobbjai negyedik helyezést értek el! Gratulálunk nekik!  

Október 16-a az Újraélesztés Nemzetközi Napja!

2016.10.11
„kezünk életet menthet” Magyarországon évente több ezer ember veszíti életét otthonában, vagy közterületen hirtelen szívmegállás következtében, miközben azonnal megkezdett újraélesztéssel többségük megmenthető lenne. 2013. október 16-ra az Európai Resuscitatios Társaság az Európai Parlament támogatásával „Restart a Heart Day” (Indíts újra egy szívet) címmel nemzetközi programot hirdetett, melynek keretében az Unió országaiban a jelentkezők térítésmentesen vehetnek részt újraélesztési képzésen. A kezdeményezéshez a Magyar Resuscitatios (Újraélesztési) Társaság és az Országos Mentőszolgálat is csatlakozott, ezen a napon az ország számos nagyvárosában biztosítanak lehetőséget az újraélesztés megtanulására, és próbálják meg felhívni a lakosság figyelmét az életmentő fogások egyszerűségére és fontosságára. 2016. október 16-án (vasárnap) az ingyenes újraélesztés-képzésekhez a Békéscsabai Mentőállomás is csatlakozik. A képzés reggel 9.00 órától folyamatosan tart 17.00 óráig. Helyszín: Csabagyöngye Kulturális Központ előtti terület, 5600 Békéscsaba, Széchenyi u. 4. Az újraélesztés-képzésben részt vesznek a Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói is, akik az idei évben az Országos Elsősegélynyújtó Versenyen a 6. helyen végeztek. Szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt, aki szeretné megtanulni, hogy hogyan segíthet a bajba jutottakon!

Elhallgatott történelem

2016.10.07
„Elhallgatott történelem” című pályázat keretében kirándultak és érdekes anyagokat gyűjtöttek a Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Tagiskola 10. G osztályának tanulói a napokban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának segítségével ellátogattak például Makkosmáriára, megpihentek a Normafánál és megtekintettek több ’56-os emlékművet. A művésztanulókra nagy hatással volt az Arc kiállítás is. A diákok végül az Új Nemzedék Békéscsabai Közösségi Térrel együttműködve egy kiállítást hoztak létre, mely az Andrássy Úti Társaskörben és a BSZC Szent-Györgyi tagiskolájában is megtekinthető.

Az ország legjobbjai között a Szegya elsősegélynyújtó csapata

2016.09.23
A 45. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen az előkelő VI. helyezést értek el a Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz tartozó Szegya 12. F osztályos tanulói az ifjúsági kategóriában. A remek csapat tagjai Juhász Csilla Sára tanárnő segítségével büszkén képviselték Békés megyét a versenyen. Az elsősegélynyújtás világnapján, Veszprém belvárosában 330 elsősegélynyújtó (21 gyermek, 20 ifjúsági és 20 felnőtt, 2 külföldi vendégcsapat) adott számot elméleti és gyakorlati elsősegélynyújtó-ismereteiről a 20 állomásos körpályán. A vetélkedő három napja elméleti totókból, pihenő állomásokból és gyakorlati feladatokból állt, ahol tudásunk mellett talpraesettségünket is bizonyíthattuk. Olyan esetekkel találkoztunk, melyek a való életben is megtörténhetne: csecsemő-újraélesztés, tömegbaleset a Petőfi Színház próbatermében, szurkolói verekedés a színházkertben. Ilyen és ehhez hasonló élethű baleseti szituációkban kellett helyt állnunk, melyeket képzett imitátorok szimuláltak. Maga a verseny is fantasztikus volt, és meggyőződésem, hogy nemcsak számunkra, versenyzőknek, hanem a járókelők és a társadalom szempontjából is hasznos!  Számomra a legnagyobb dicséret, amit kaphattunk az volt, hogy látták rajtunk a nyugodt, higgadt és összehangolt munkát. A versenyekre való felkészülés megtanított minket, hogyan reagáljunk, mit tegyünk, ha a való életben baleseti helyzet adódik. Remélem, a kíváncsi járókelőket is sikerült arra buzdítani, hogy pótolják a hiányos elsősegélynyújtási ismereteiket, és ne féljenek cselekedni, ha a helyzet úgy kívánja! Köszönünk minden segítséget, és köszönet mindazoknak, akik bíztattak, segítettek minket, hittek és hisznek bennünk!   A csapat tagjai: Orosz Nikolett – csapatkapitány Gulyás Rebeka Nagy Rafaella Tanka Levente Telek Andrea Felkészítő: Juhász Csilla Sára Orosz Nikolett

Kétszeres Európa bajnok a Szent-Györgyiben

2016.09.23
Mihály Réka a BSZC Szent-Györgyi Albert Iskolájának 13 /G. osztályos iparművész tanulója nem csak a művészetekben tehetséges. Az augusztusi Európai Hallássérültek Utánpótlás Bajnokságán, a németországi Karlsruhéban 800 és 1500 méteren is a dobogó legfelső fokára állhatott. Ezen a nyáron még a Hallássérültek Világbajnokságára is kvalifikálhatta magát, ahol az előkelő 6. helyet szerezte meg mind 800 mind 1500 méteren. Réka a Kopp Békéscsabai Atlétikai Klub versenyzője. Nagyon büszkék vagyunk Rá, és további sikereket kívánunk neki!

Széchenyi megemlékezés a Közgében

2016.09.23
Az elmúlt évekhez hasonlóan, a 2016/17-es tanévben is tisztelegtek a Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz tartozó Közgé diákjai az iskola névadójának. Az ünnepséget a szép időnek köszönhetően az intézmény udvarán rendeztük, melyre gróf Széchenyi István születésének napján, szeptember 21-én került sor. Hagyományunkhoz híven a diákok adtak műsort,  Pál Gergő és Szász Borisz 12/A, valamint László Dominik 12/D és Szujó Petra 10/F osztályos tanulók előadásában. A megemlékezés során a "Legnagyobb magyar" életének sorsfordító mozzanatait követhettük végig oly módon, hogy az életrajz ismertetését meg-megszakította Széchenyi naplójának egy-egy részlete. Az összeállítás méltóképpen idézte meg a jeles történelmi alak nagyságát, gondolatait, vívódásait. Az ünnepséget gróf Széchenyi István mellszobrának megkoszorúzása és a Szózat lélekemelő dallama zárta.      

A BSZC Gépészeti Tagiskolájában járt az MTV élő adása.

2016.08.25
A Robotok programozásának alapjait elsajátító táborozókkal a későbbiekben talán ipari, orvosi vagy egyéb mechatronikai ismereteket igénylő környezetben is találkozhatunk. A megyében működő vállalatok, vállalkozások már most munkaerőhiánnyal küzdenek ezen a területen! Válassz piacképes szakmát és tanulj a Békéscsabai Szakképzési Centrumban! BSZC - a szakképzés élvonalában! Műsor: http://www.mediaklikk.hu/video/ma-delutan-2016-08-23-i-adas/

FOLYAMATOSAN VÁRJUK A JELENTKEZŐKET A KÓSBAN

2016.08.25
FOLYAMATOSAN VÁRJUK A JELENTKEZŐKET A KÓSBAN, 8. osztály után a következő képzéseinkre a 2016/2017. tanévben. SZAKKÖZÉPISKOLA (5 év: 3 év szakképesítés + 2 év érettségi) Építészet szakmacsoport Ács Burkoló* (tanulmányi ösztöndíjra jogosító hiány-szakképesítés) Faipari szakmacsoport Kárpitos Könnyűipari szakmacsoport Női szabó* (tanulmányi ösztöndíjra jogosító hiány-szakképesítés) Közlekedés szakmacsoport Járműfényező – a megyében csak nálunk van ilyen képzés ELÉRHETŐSÉGEK 5600 Békéscsaba, Kazinczy u. 8. Tel: 06-66/328-785; Fax: 06-66/325-221 e-mail: kos@bszc.hu

1 hónapos felkészítő a 2016-os EuroSkills versenyre a Kós tanműhelyében

2016.07.08
Kiszel Szabolcs gyakorlati oktató ebben a tanévben 5 hétvégén vett részt 2 tanulónkkal a Skills Hungary versenyre való felkészülésben Budapesten, az Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskola Öv utcai tanműhelyében az ÉVOSZ szervezésében. Meghívást kapott a kőműves szaktanárok és gyakorlati oktatók kéthetes németországi szakmai továbbképzésre, melyre Erfurtban kerül sor 2016. augusztus 21. – szeptember 3. között. Lehetősége lesz a német építőipari duális szakképzés üzemen kívüli gyakorlati képző központok munkájának tanulmányozására, az ott megvalósuló gyakorlati oktatás tematikájának és oktatásmódszertanának, valamint a kőműves oktatás németországi szakmai és vizsgakövetelményeinek megismerésére. A résztvevők számára tanműhelyi gyakorlatot is szerveznek. A továbbképzésen megszerzett tapasztalatait adhatja majd át az idei verseny győztesének (nem utolsó sorban a saját tanulóinknak is) a tanműhelyünkben 2016. szeptember 12-e és október 14-e közötti felkészítési időszakban. A feladat: Ismert (ES 2016-ra kiadott) versenyfeladat készítése szigorú időméréssel. Felkészítők: Kiszel Szabolcs és Vidovszky István.

Felnőttoktatás

2016.06.17

SZEREZZ SZAKMÁT VAGY SZAKMA UTÁN ÉRETTSÉGIT A KÓSBAN! Várjuk a jelentkezőket!

2016.06.14

GSZI-s különdíj a Microsoft Office Challenge versenyen

2016.06.09
A GSZI 10.B osztály nyolc fős Magic-Soft nevű csapata részt vett a Microsoft Office Challenge versenyen, ahol a Sway-ben elkészített bemutatójuk a Microsoft különdíját nyerte el. Ennek keretében a Microsoft Magyarország 2016.06.06 -án vendégül látta a csapat tagjait budapesti székházában, ahol érdekes programmal várták Óket a szervezők. A csapat tagjai: Balog Kristóf, Bondár Viktória, Harangozó István, Lukács Dóra, Nyemczoczki Nándor, Oláh Dániel, Szabó Richárd, Varju Tamás Felkészítő tanár: Czeglédi Henriett További képek a galériában

AZ ORSZÁG LEGJOBBJA A KÓS TANULÓJA - Rajt-cél győzelem az SZKTV-én

2016.06.01
A 2015/2016. tanévben, a korábbiakhoz hasonló szép eredményeket értek el tanulóink az Szakma Kiváló Tanulója Versenyen. De mind közül kimagaslik JUHÁSZ MÁRK, kőműves és hidegburkoló tanuló, aki I.HELYEZÉST ért el, remek teljesítménnyel. Az elődöntőben 100%-os teljesítménnyel jutott tovább a középdöntőbe, onnan pedig első helyen a döntőbe. Teljesítménye ott sem hagyott alább: nem fáradt el, nem hibázott, így az eredményhirdetést nagy reményekkel, dobogó szívvel várta. Kiszólították a legjobb három eredményt elért tanulót, a harmadik helyezett nem ő volt, majd a második helyezett nevének bemondásakor egy pillanatra  megdermedt a levegő … Hiszen – az hogy nem az ő nevét mondták – azt jelentette, hogy MEGNYERTE AZ ORSZÁG LEGRANGOSABB SZAKMAI VERSENYÉT. Ezzel feltette a koronát több éves munkájára. A győzelem eredményeként több csábító szakmai ajánlatot kapott, amelyek közül a legkecsegtetőbb egy három hónapos kanadai munka, ahol még több tapasztalatot szerezhet, és nem utolsó sorban világot láthat, megismerheti más népek, országok kultúráját, szakmai fogásait. Nagyon büszkék vagyunk Márkra, arra, hogy nálunk nevelkedett az ország legjobb pályakezdő szakembere! GRATULÁLUNK TANULÓNKNAK AZ EDDIGI EREDMÉNYEIHEZ ÉS SIKERES TOVÁBBI PÁLYAFUTÁST KÍVÁNUNK!      

A SZAKKÉPZÉS ÉLVONALÁBAN A KÓS - Nagyszerű eredmények a Szakma Sztár Fesztiválon

2016.05.26
A 2015/2016. tanévben is megrendezésre került a Szakma Sztár Fesztivál, amelyen az ország legjobb tanulói, szakemberpalántái mérték össze "erejüket", tudásukat. Ebben az évben is nagy reményekkel indultak útnak Budapest felé iskolánk diákjai, hiszen az előző évek, évtizedek bebizonyították, hogy mindig van helyünk ezen a rangos megmérettetésen. Az áprilisban megrendezésre került többnapos rendezvény végén ismét több sikernek örülhettünk: 1. Kőműves és hidegburkoló szakmában JUHÁSZ MÁRK országos I. helyezést ért el. FARAGÓ LÁSZLÓ és SOÓS ÁDÁM pedig felmentést kapott az írásbeli záróvizsga feladatai alól. Felkészítő tanárok: Eitelné Kapp Rozália és Fajzi György (elmélet), Nagy Zsigmond és Kiszel Szabolcs (gyakorlat). 2. Fodrász szakmában CSISZÁR EVELIN országos III. helyezést ért el. Felkészítő tanárok:  Palkóné Zámbó Edit, Illés-Kabai Andrea, Matyuska Ferencné. A tanuló gyakorlati oktatója: Szeverényi Mihály. A döntőbe bejutottak és mentesítést kaptak a szakmai vizsga letétele alól: BALOGH GERGŐ, VESELICZ MÁRIA MAGDOLNA, VÍGH NORBERT tanulók. Felkészítő tanárok: Palkóné Zámbó Edit, Illés-Kabai Andrea, Matyuska Ferencné. A tanulók gyakorlati oktatója: Palkóné Zámbó Edit és Vígh Ibolya. 3. Asztalos szakmában a középdöntőbe bejutott és felmentést kapott szóbeli záróvizsga alól MAROFKA ÁBRAHÁM. Felkészítő tanár: Schwertner Béla. 4. EuroSkills 2016 válogató döntőjében kőműves szakmában III. helyezést ért el SILLING ISTVÁN, amely a fesztivál keretében került lebonyolításra. Felkészítő tanárok: Fajzi György (elmélet), Kiszel Szabolcs (gyakorlat). GRATULÁLUNK A DIÁKOKNAK ÉS FELKÉSZÍTŐIKNEK!     További képek a galériában >>  

Calendula videópályázat

2016.05.26
www.facebook.com/calendulaterv  

Szegyás siker a nyomdász versenyen

2016.05.19
A Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakközépiskolája és Kollégiuma végzős kiadványszerkesztő tanulói 2016-ban elnyerték a Best Print Hungary verseny zsűrijének különdíját. Az évről évre megrendezésre kerülő megmérettetésen Magyarország grafikai és nyomdaipari piacának szereplői vesznek részt a legszínvonalasabb, szakmailag legkiválóbb termékeikkel. A zsűri szigorú szempontok alapján választja ki a beküldött nyomdatermékek közül az év legjobbjait. A rangos elismerésért az ország legjelesebb nyomdái versengenek.  A versenybizottság minden évben meghirdeti a junior kategóriát is, amelyben hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok egyénileg vagy csoportosan nevezhetnek be termékeket vagy grafikai terveket. Több fővárosi és vidéki általános- és középiskola mellett felsőoktatási intézmények hallgatói is nyújtottak be pályázatot ebben a kategóriában. A Szent-Györgyis kiadványszerkesztők az idén a Széchenyi emlékévre való tekintettel Széchenyi István műveit, a Hitel, Világ, Stádium-ot tervezték újra. Az ebben a témában készült könyvborítókat és tipográfiai terveket csoportosan neveztük be a pályázatra, amelyen a diákok a zsűri különdíját nyerték el.  A csapat tagjai (a fotón balról jobbra): Balta Zsanett, Nagy Enikő, Györke Zsófia, Biró Anita és Pallagi Ádám. Felkészítő tanár: Sántáné Fazekas Tünde Ezúton is szívből gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk. 

GSZI-s kaland az Operában

2016.05.11
Különleges élmény részese lehetett 25 diák május 6-án, pénteken. Az „Operakaland” elnevezésű programnak köszönhetően a budapesti Erkel Színházba látogattunk. Ez az impozáns épület adott otthont Wolfgang Amadeus Mozart híres darabjának, A varázsfuvola című daljátéknak. A világ egyik legismertebb operája nem csak a hallásunkra hatott az énekeseknek köszönhetően, de a vizuális megoldások, amelyek a díszlet- és jelmeztervezők munkáját dicsérik, szintén elkápráztattak bennünket. Az opera fókuszában a felnőtté válás áll: Tamino és Pamina csak nehéz próbatételeken keresztül – kitartásukat, türelmüket, önzetlenségüket és tiszta szívüket próbára téve – juthat el egymáshoz. A  darab mély mondanivalója mellett rendkívül humoros is: Papageno szövegei és dalai hallatán sokszor nevethetett a közönség (és nevetett is).   Reméljük, hamarosan újra átélhetjük a kalandos utazást az opera műfajának világában. „A varázsfuvola olyan, mint egy tükör: aki belenéz, saját magát látja, és megtalálja benne, akármit is keres.” (Leibner János)

GSZI-s diákok a bíróságon

2016.05.04
Az Országos Bírósági Hivatal „Nyitott Bíróságok” címmel programot hirdetett, amelynek célja, hogy a fiatal korosztályok betekintést nyerjenek az igazságszolgáltatás szervezetének felépítésébe, a bíróságok munkájába, egyszersmind a diákok jogi ismeretei bővüljenek, s minél inkább jogtudatos állampolgárrá váljanak. Az érdeklődők több „programcsomagból” választhatnak, mint például: Bírósági épület látogatása Jogi ismeretterjesztés Perszimuláció A program egyik legnagyobb eredménye, hogy a középiskolások közvetlen tapasztalatokat szerezhetnek például a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet meglátogatása során a büntetések végrehajtásának rendjéről, menetéről is. Iskolánk végzős évfolyamának 3 osztálya a teljes programcsomag kínálta lehetőséggel élt. A 12/A, a 12/C, és a 13/C osztály tanulói megcsodálhatták a Békéscsabai Járásbíróság patinás épületének belső tereit, meghallgattak egy-egy előadást munkaügyi vonatkozású témakörben, valamint életszerű példák segítségével perszimulációs játéknak voltak aktív szereplői. A 12/A osztály egy büntetőpert szimulált, könnyű testi sértés tárgyában. A 12/C osztály egy polgári peres esetet, egy birtokháborítási ügyet dolgozott fel. A 13/C osztály pedig szintén büntetőperes ügyön dolgozott, kábítószer birtoklás és azzal való visszaélés témában. Talárba öltözött rögtönzött ügyvédeink és ügyészeink, valamint a perben szereplő összes diák kiválóan teljesítette az elvárásokat, és remek élménnyel lehetett mindhárom osztályközösség gazdagabb. Zárásként egy „válogatott”tanulói csoporttal, 20 fővel ellátogattunk a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe. Köszönettel tartozunk Tázlóné Dr. Kiss Mónika Bírónő szakmai segítségéért, aki nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy diákjaink világképe egy új szegmenssel bővüljön. Az eseményről további képek az iskolai facebook oldalon láthatóak.  

Közgés sikerek az országos matematika versenyen

2016.05.02
A Békéscsabai Szakképzési Centrum Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskolájának tanulói a Nemzetközi Kenguru Matematika Verseny díjátadóján vettek részt Budapesten, az ELTE TTK Bolyai János termében. A több ezer, évfolyamonként értékelt induló közül Kiglics Mátyás 1. helyezést ért el (tanára Velkeyné Palócz Erika), Molnár István 5. helyezést, Varjú Dániel pedig 11. helyezést szerzett (felkészítő tanáruk Schédl Ilona). Velkeyné Palócz Erika tanárnőt különdíjjal jutalmazták.

Közgés Kazinczy-érmek

2016.04.21
Az idén április 14-17. között rendezték meg a Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny 51. Kárpát-medencei döntőjét, melynek hagyományosan a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium adott otthont. Közel 140 középiskolás diák mérhette össze tudását e nemes versenyen, ahol egy szabadon választott, majd a helyszínen kapott kötelező értekező prózát kellett értő és értető módon tolmácsolniuk a versenyzőknek. Majd az írásbeli feladatban egy rövid szöveg hangsúlyait, szüneteit és kapcsolóelemeit kellett bejelölniük. A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma két végzős tanulója képviselte megyénket a szakközépiskolások kategóriájában. Kiváló szereplésük elnyerte a neves nyelvészekből álló bíráló bizottság tetszését.  Kazinczy-éremmel térhetett haza Varga Emese, felkészítő tanára Zsibrita Andrásné Hricsovinyi Gabriella, és Szuromi Zsuzsanna, felkészítő tanára Szabó Ila, aki a sokéves sikeres felkészítő munkájáért szintén elismerésben részesült. A két kitűnő tanuló lány a múlt héten még a Szakmacsoportos szakmai előkészítő Érettségi Tantárgyak Versenyén is remekül szerepelt, mindketten 2. helyezést értek el, Varga Emese Közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan), felkészítő tanára Róta Ildikó, Szuromi Zsuzsanna pedig Vendéglátás-idegenforgalom, felkészítő tanára Bártfai Zoltán.

A Vízmű végzős útépítői jelentős sikert értek el az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen.

2016.04.14
Írta: Tóth-Nagy Terézia A közlekedésépítő OSZTV bajnokcsapat Fehér kisbuszunk az április 8-ai pénteki eredményhirdetés után hazafelé tart. Heten ülünk benne szokatlan csendben, amit Attila tör meg: – Tanárnő, ha valaki látna most minket, nem hinnél el, hogy mi vagyunk a győztesek. Bizony, a kétnapos verseny és a harmadik napi eredményhirdetés előtti izgalom kivette a csapat erejét. De akkor is győztünk! A Kecskeméten megrendezett, közlekedésépítő-útépítők közötti országos szakmai tanulmányi verseny (OSZTV) 1., 2., 3., 5., 6., 7. helyezéseit hozzuk haza a Vízműbe. Mikor beérkezünk az üres iskolába, szép csendben kipakoljuk a versenyre vitt műszereket. Most nincs fogadóbizottság, akik zajosan üdvözölnének: - Ügyesek voltatok, büszkék vagyunk rátok! De már tudják. Telefonon értesültek róla, a meleg kézfogást pedig – tudjuk -, majd hétfőn megkapjuk. Elsők vagyunk! Elhoztuk az összes dobogós helyezést, és az út, mely ide vezetett, egyáltalán nem volt könnyű sem a fiataloknak, sem nekem és a kollégáimnak. A verseny hátteréről érdemes néhány információt tudni. Az országban jelenleg három iskolában működik ilyen jellegű szakképzés, ezért évekig nem is volt lehetőségünk versenyezni. Sok munka árán sikerült bekerülnünk a versenyjegyzékbe. Félreértés ne essék, ez nem jelenti azt, hogy a kevés versenytárs miatt olyan egyszerű lesz a dolgunk. Ellenkezőleg. Ez azt jelenti, hogy kiváló minőséget kell teljesíteni. Vagyis, hogy a más iskolák 8-8 és a mi 18 fős osztályunkból legyen legalább 5 olyan diák, aki a technikusi vizsga tartalmát két hónappal a vizsga előtt legalább 71%-osan teljesíteni tudja. Mindezt az elődöntő versenyhelyzetében, ahol a szakmával kapcsolatban bármilyen kérdést feltehetnek! A Budapesten megrendezett elődöntő után az eredmény szívmelengető volt: hét diák teljesített a megadott határ felett, ebből hatan vízműsök. Vagyis a fiúk teljes odaadással tanultak és készültek csapatként. Igen, ekkor már győztünk: van döntő és az osztály egyharmada bizonyította felkészültségét a technikusi vizsgára! A döntőben „padavánjaim" gyakorlati és szóbeli tudásukról adtak számot. Attól függetlenül, hogy sajátos módon ez szinte háziverseny volt, izgalmas hangulatban zajlott, hiszen a tét a modulvizsgák alóli mentesség volt. A versenybizottság meggyőződött a fiatalok tudásáról és elégedettségét azzal fejezte ki, hogy minden versenyző megkapta a technikusi vizsga alóli mentességet. Versenyeredményeink pedig a következők: 1. hely              Berg Viktor                   90% 2. hely              Cseresznyés István       88% 3. hely              Falkai Péter                  87% 5. hely              Pónya Dávid Zsolt        84% 6. hely              Török Péter                  77% 7. hely              Kaszanyi Attila              74% Ezek után érthető a csend a kisbuszban, hiszen borítékolt és elvárt volt az eredmény az elődöntő után. De mi büszkék vagyunk, mert a dobogós győzelmeken kívül megvan a technikusi vizsga és a pluszpont a továbbtanuláshoz. Jó szívvel fogadjuk a megérdemelt jutalmat, a meleg kézfogást és az elismerő szavakat. Ez az a győzelem, mely nemcsak egyéni, hanem csapatmunka is volt, és melyben megmutatkozik a diákok szorgalma, kitartása, a képzésünk kiváló színvonala. Én személyesen innen is gratulálok még egyszer a fiúknak, és kívánok nekik további sikereket a tanulásban, a munkában és az életben!            

Hagyományos 24 órás sport a GSZI-ben

2016.03.30
Idén is, már hagyományosan megrendezésre került a 24 órás sport, amelyben ebben az évben kissé rendhagyó módon a labdarúgás, kosárlabda, csocsó és röplabda mellett az e-sport is megjelent. Kedden délben kezdődött az esemény a mezőberényi mazsorett csoport igen színvonalas bemutatójával, amelyben iskolánk tanulója, Komócsin Dóra is szerepelt. Ezek után nem sokkal elindult a labdarúgás, ahol 11 osztály csapatai mérték össze tudásukat egészen este hat óráig és folytatták azt másnap reggel egészen délig. Kedden 16 órától kezdetét vette a csocsóverseny is, amelyben szintén 11 résztvevő csapat mérte össze tudását, és idén is a középiskolás mezőnyhöz képest erős felhozatallal találkozhattunk. Egészen este 11 óráig húzódtak a küzdelmek. 18 órától a tornateremben a röplabdásoké lett a főszerepe, ahol 5 osztály csapatai versenyeztek az első helyért, egészen 11 óráig ők is. A röplabdát a hajnali hatig tartó kosárlabda követte, melyben 8 induló társaság játszott körmérkőzéseket. Délután közepétől egészen, míg fel nem kelt a nap, az egyik tantermet az e-sportokért rajongó diákok lepték el, ahol végig nagyszerű hangulat uralkodott. A különböző sportágakban kupákkal és főként ehető, értékes nyereményekkel gazdagodtak a tanulók a névre szóló oklevelek mellett. A rendezvényen az iskola nagyjából 2/3-a részt vett, amely becsülendő, hiszen ez egy teljesen órai kereteken kívül adódó lehetőség volt számukra, mégis vették a nem is olyan nagy fáradtságot és a sporttal töltötték ezt az egész napot.  Nagyszerű 24 órát tölthettünk együtt a diákokkal, akik megmutatták, hogy igenis érdemes dolgozni az órákon kívül is, nagyszerűen éreztük magunkat mindannyian, és jövőre folytatjuk a kezdeményezést! Végeredmények: Labdarúgás: 1. hely: 12. C osztály 2. hely: 10. A osztály 3. hely: 12. A. osztály Kosárlabda: 1. hely: 13. C osztály 2. hely: 12. C osztály 3. hely: 12. A osztály Csocsó: 1. hely: Gábor Miklós – Tímár János (11. A osztály) 2. hely: Szilágyi Csaba – Csóka Nataniel (11. A és 11. B osztály) 3. hely: Kondor Ivett – Gyurcsán György (11. B és 11. A osztály) Röplabda: 1. hely: 12. C osztály 2. hely: 10. C osztály 3. hely: 11. A osztály Köszönet a rengeteg segítségért a kollégáknak, és a tanulóknak is, hiszen nélkülük ez sem jöhetett volna létre! A szervezők: Földi Zsolt, Hugyecz Eszter        

Legyél Te is informatikus előadás iskolánkban

2016.03.24
2016. március 21-én a T-System képviseletében egy volt GSZI-s diák tartott előadást a Legyél Te is informatikus programsorozat keretében. Ezzel iskolánk is csatlakozott a programhoz, melynek célja az informatikai szakma iránti érdeklődés felkeltése. Az előadásból megtudhattuk, hogy lányokat is várnak előszeretettel, mivel több problémával jobban megbirkóznak, mint fiú társaik. Az előadáson kötelező volt használni az okos eszközöket, emellett több érdekességet is megtudhattunk a szakmáról. A programról részletesebben a http://legyelteisinformatikus.hu oldalon találhattok információt.

Kiváló eredmények a nemzetközi versenyen

2016.03.24
2016. március 17-19-ig került megrendezésre a 12. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny, Kovács Győző szellemében elnevezésű verseny Szekszárdon. Iskolánkat ezúttal két csapat képviselte két kategóriában. Animáció kategóriában Álom nevű pályamunkájukkal a tavalyi I. helyezés után idén a dobogó II. képzeletbeli fokára állhattak fel Kocsor Levente és Zahorán Bencse tanulók. Másik csapatunk a Megépített automata kategóriában HomeRemote projektükkel IV. helyezést értek el, a csapat tagjai Váradi Endre és Takács Zoltán tanulók.

Rendhagyó irodalomóra Kiss Lászlóval

2016.03.24
Mi a különbség Balladi Netta és a Múzsa közt? A különbség jól látható: a Múzsa mindenütt ott van – Balladi Netta szintén" Kiss László volt vendége iskolánknak 2016. március 17-én rendhagyó irodalomóra keretei között. Az aulát megtöltötték a kíváncsi diákok, akik a korábbi évek egyik érettségi szóbeli tétel "főhősével" ismerkedhettek meg kötetlen beszélgetés keretei között.
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015