Hírek

Meghívó a BSZC Kós Tagiskolájában működő tehetséggondozó műhely alkotásaiból készült kiállításra

2016.03.16
Az asztalos és ács tanulók alkotásainak kiállítása, mely a „Kőből, fából házat …” tehetségből várat című a Nemzeti Tehetség Program NTP-SZTG-15-0024 azonosító számú projekt keretében megvalósuló TEHETSÉGGONDOZÓ MŰHELY foglalkozásain készültek. Helyszín: Békéscsaba, Csaba Center aulája (Békéscsaba, Andrássy út 37-43) Megnyitó időpontja: 2016. április 2. (szombat), 10.30 Az alkotások megtekinthetők: 2016. április 2-án 8.00-tól 16.00 óráig Iskolánk kiemelt figyelmet fordít a szakmájukban tehetséges fiatalok támogatására, ezért is pályáztunk a Nemzeti Tehetség Program keretében kiírásra került, „Szakképzésben részt vevő tehetséges fiatalok tehetséggondozásának és az ezt segítő alkotópedagógiai műhelyek működésének támogatása” c. pályázatra, amelyet nagy örömünkre meg is nyertünk. A pályázat megvalósítása során asztalos és ács szakmákban az elméleti és gyakorlati ismereteket elmélyítő és bővítő komplex tehetségazonosító és tehetséggondozó program (tehetségműhely) valósul meg, melynek keretében tárgyiasult alkotásokat készítenek a tanulók. Ezeket az alkotásokat mutatjuk be e kiállítás keretében. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Matematika országos döntő: Dobogón a Közgés diákok

2016.03.09
A Békéscsabai Szakképzési Centrum Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskolája 9. évfolyamos tanulói a Bolyai Matematika Csapatverseny döntőjén országos 3. helyezést értek el. Ezen a versenyen matematikából az egész ország, illetve Erdély területéről indultak csapatok, melyek közül iskolánk tanulói a körzeti forduló legjobbjaként jutottak a döntőbe. A kiváló eredményben a matematikatudás mellett az „összedolgozás”képessége is nagy szerepet játszott; kitűnő együttműködésre és feladatmegosztásra volt szükség – a matematika tanulása mellett ennek fejlesztésére is figyelmet kell fordítani. A csapat tagjai: Varjú Dániel, Molnár István, Melis Nándor és Szabó Imre, felkészítő tanáruk: Schédl Ilona.

Szakmák éjszakája!

2016.03.06
A Békéscsabai Szakképzési Centrum is csatlakozik a Szakmák éjszakája rendezvénysorozathoz. Széleskörű, igényes szakmai és szabadidős programok várják az érdeklődőket 2016. 04. 15.-én 18:00 - 22:00-ig Érdeklődni a szakmakejszakaja@bszc.hu email címen lehet. További információk: szakmakejszakaja.bszc.hu

Megakadályozott egy kazánrobbanást a Trefortos diák

2016.03.04
A való életben már tulajdonképpen megszerezte a szakmunkás bizonyítványát az a diák, aki a közelmúltban megakadályozott egy kazánrobbanást. Simon László, aki a Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz tartozó Trefort tagiskolában tanul éppen vendégeskedett, amikor azt tapasztalta, hogy a házban túlmelegedett a kazán. A tizedik osztályos, és villanyszerelést tanuló fiú gyorsan kiderítette, hogy a szivattyú kismegszakítója kontakthibás, ezért nem keringeti a vizet. A túlhevült kazán már majdnem felrobbant, amikor Laci és egy barátja gyorsan homokot szórt az égő parázsra, így sikerült eloltani a tüzet. Közben azonban a vezetékből és a kazánból kifolyt a víz, és elárasztotta az egész lakást. A két fiú végül segített a családnak rendet is rakni, ám egy kis hiba azért becsúszott. Az órákig tartó takarítás után ugyanis Laci szól a háziaknak, hogy már nem maradt ideje elkészíteni a házi feladatot, de megígérte a ház asszonyának, hogy be fogja pótolni. Nos, utána jártunk és Bendel Gyöngyi osztályfőnöktől megtudtuk, hogy utóbb valóban elkészült a házi feladat, s a fiatal villanyszerelő megérdemelten fogadhatta a tanárnő dicséretét.  

GÉSZI farsang a Gépész Diákszervezet szervezésében

2016.03.02
Idén először került megrendezésre a „fals hangra” keresztelt farsangi műsor a Gépész Diákszervezet szervezésében. 2016. február 18-án délben indultak a programok, amelyek első fellépői az iskola tanárai voltak. Több színvonalas, sok energiát és gyakorlási időt igénybe vevő produkciót láthattak a diákok. Ezek után a jelmezverseny következett, melyben nem csak a tanulók vehettek részt, hanem ugyanúgy a pedagógus kollégák is. A délutánt pedig a karaokeverseny zárta, amelyet minden alkalommal nagyon várnak a gyerekek és tanáraik is. Mind a három kategóriában a Gépész Diákszervezet által felajánlott nyereményeket osztottunk ki ezzel is motiválva a fellépőket. Természetesen az esemény végére senki sem maradt éhes, hiszen már a délelőtt közepétől szendvicsekkel vártuk a megjelenő diákokat, tanárokat egyaránt. A kezdeményezés célja egy újabb hagyomány teremtése, és az egyébként kifejezetten aktív tanórákon kívüli iskolai élet felpezsdítése. Továbbá az, hogy a gyerekek és a tanárok kicsit közelebb kerüljenek egymáshoz, illetve a közvetlenebb légkör kialakítása. A rendezvény lebonyolításához elengedhetetlen volt a GDSZ tagok segítsége, illetve iskolánk pedagógusainak kitartó lelkesedése! Hugyecz Eszter, Földi Zsolt   Jövőre folytatjuk!

Nemzetközi fodrász és kozmetikus siker a BSZC Kós Károly Szakképző Iskolában

2016.02.18
A BSZC Kós Károly Szakképző Iskolájának tanulói kiváló eredménnyel vettek részt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett, „SZABOLCS KUPA 2016" Nemzetközi Fodrász-Kozmetikus, Műkörömépítő, Műkörömdíszítő Felnőtt és Tanuló Versenyen. Nagyon büszkék vagyunk tanulóinkra és felkészítőikre, akik bizonyították, hogy iskolánkban nemzetközi viszonylatban is magas szintű szakmai képzés folyik. Eredmények: Fodrászok – Felkészítő: Palkóné Zámbó Edit Patkás Rebeka: II. helyezett (Marcell vízhullám) és V. helyezett (Alkalmi konty), Kovács Alexandra:  IV. helyezett (Alkalmi konty) és V. helyezett (Marcell vízhullám) Kozmetikusok Kunstár Alexandra: I. helyezett (Alkalmi smink) – Felkészítő: Priskinné Fekete Adrienn Kovács Zsuzsanna II. helyezett (Fantázia smink) és III. helyezett (Alkalmi smink) – Felkészítő: Jantyik Marianna Sárfalvy Petra: II. helyezett (Alkalmi smink) – Felkészítő: Benkő Ildikó Gratulálunk a tanulóknak és a felkészítő mestereknek! További képek a galériában >>

Rendhagyó építési óra a Vízműben

2016.02.01
Szerdán délelőtt különleges előadásban részesültek a Deák utcai iskola diákjai. A békéscsabai Vásárhelyi Pál Technikum egykori tanulója, Mosonyi László mérnök úr látogatott el hozzájuk. Az öregvízműs egy kétórás, szakmai élménybeszámoló formájában megtartott előadás keretében mutatta be életútját. A mai fiatalok egy szakmai sikerekben gazdag, változatos életpályával ismerkedtek meg, de bepillanthattak a folytatást felvázoló tervekbe is. Az előadás első része az előadó szakmai karrierjének alakulásáról szólt. Elmondta, hogy a középiskolát és az egyetemi tanulmányait követően miképpen használta ki a lehetőségeket, amiknek köszönhetően szinte a világ minden táján dolgozott. Beszámolója közben többször hangsúlyozta, hogy az eredményeket a tanulás, a szakma iránti elkötelezettség és a folyamatos fejlődés árán lehet elérni. Külön kiemelte a nyelvtudás fontosságát. A szünetben sajtótájékoztatóra került sor, majd a második órában már konkrét munkáiról hallhattunk. Mosonyi László 13 dolgos évet töltött Algériában. Mesélt észak-afrikai munkásságáról: az útépítési, hídépítési, folyószabályozási tevékenységeiről, az ottani fiatal technikusok képzéséről, a körülményekről. Elefántcsontparton egy kísérleti útépítést irányított, melyet polgárháborús körülmények között valósítottak meg. Nagy élménye volt, hogy jelen lehetett a világrekorder Akashi-Kaikyo híd építésénél is Japánban. (A híd legnagyobb nyílása csaknem 2 km.) Az előadás végére elérkeztünk a jelenbe. A mérnök úr tavasztól egy 350 méteres hárfahíd építését és a kapcsolódó útépítéseket irányítja a Kongói Demokratikus Köztársaság és Zambia határtérségében. A vízműs diákok ezúton is köszönik elődjüknek a látogatást, az előadást, a bemutatott példát, mintát. Jó egészséget kívánnak további munkáihoz!              
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015