Hírek
Programozd a jövőd! - #EUCodeWeek a Kemény tagiskolában is!

Programozd a jövőd! - #EUCodeWeek a Kemény tagiskolában is!

2018.10.15
2018. október 6. és 21. között kerül megszervezésre a hatodik Code Week, amikor ismét a kódolásé a főszerep. A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának 10. évfolyamos diákjai első alkalommal vettek részt ezen a programon. A Kódolás Hetében a résztvevők kipróbálhatják a Code.org és a Lightbot segítségével a programozás alapjait, bepillantást kaphatnak az algoritmusok életébe. Az európai programozási hét egy alulról szerveződő kezdeményezés, amelynek célja a programozás és a digitális jártasság szórakoztató és érdekes módon történő bemutatása. #CodeEU
Erasmusdays a Treforban (szombat)

Erasmusdays a Treforban (szombat)

2018.10.15
Ezen a napfényes szombat reggelen összesen negyvenkét tanuló és tíz kolléga érkezett meg a nyolcórai kezdésre. Közös bennük az Erasmus + programmal kapcsolatos kíváncsiság volt, úgy, mint az előző napon. Az első előadás az iskola eddigi Erasmus+ múltjáról szólt, a kezdetektől, 2006-tól napjainkig, ezt követte rögtön az iskola 2018-2020-as Erasmus + terveiről szóló előadás, majd a totó következett. Telitalálatos is lett a 9/B osztály tanulói képviseletében. A második részben Szarka Judit a Békés Megyei Europe Direct Tájékoztató Központtól tartott vetélkedővel egybekötött programot, melyben az Európai Unió országai, közös dolgai kerültek fókuszba. A résztvevő tanulók bebizonyíthatták, hogy mennyire ismerik a tagországokat, azok szokásait, híres embereit, földrajzát, történelmét. Projekt bemutatókkal folytatódott az esemény úgy, mint az előző napon. 7 országban már járt tanuló mutatta be a gyakorlati helyet, országot, ahol az egy hónapot töltötték: Németország, Észtország, Málta, Románia, Spanyolország, Olaszország és Finnország jelent meg a ppt-kben. Az események hátterében folyamatosan zajlott a Facebook játék, a Trefort Facebook oldalán, Erasmus témakörben s a nap során a kérdéseket meg is tudtuk beszélni, a jelenlévő nyertesek átvehették a jutalmukat. Összességében a két nap során az eddigieknél is több Trefortos tanulóhoz sikerült az Erasmus + programokkal kapcsolatban új információt eljuttatnunk, kedvet csinálni ahhoz, hogy egy külföldi szakmai gyakorlatra legyen bátorságuk jelentkezni, s tudják az ahhoz kapcsolódó feltételeket teljesíteni.
A Szent-Györgyi rendészei ismét a dobogó felső fokán.

A Szent-Györgyi rendészei ismét a dobogó felső fokán.

2018.10.13
Szeptember 15. és 23. között az olaszországi Jesoloban rendezték meg a Junior és Kadet Kick-boksz Világbajnokságot, amelyen iskolánk két tanulója is indult a magyar válogatott tagjaként. Kürti Bonita 11.c osztályos tanulónk junior lány 65 kg kategóriában 5. helyezést, Flack Márk szintén 11. c osztályos tanulónk junior fiú 75 kg kategóriában 2. helyezést ért el. Mindketten a József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület versenyzői. Kürti Bonita emellett szeptemberben a Junior Ökölvívó Magyar Bajnokságon női 66 kg kategóriában aranyérmes lett, és két aranyérmet szerzett október 05-én Prágában, a Czech Open „A” kategóriás nemzetközi kick-boksz versenyen.Büszkék vagyunk rájuk!
Erasmusdays a iskolában (péntek)

Erasmusdays a iskolában (péntek)

2018.10.13
A meghirdetett eseményre az egész iskolából érkeztek reggel nyolcra tanulók összesen hetven öten. Közös bennük az Erasmus + programmal kapcsolatos kíváncsiság volt, többségük valamilyen szakmában részt szeretne venni egy hónapos gyakorlaton a tanulmányai során. Az első rövid előadás az iskola eddigi Erasmus+ múltjáról szólt, a kezdetektől, 2006-tól napjainkig. Ezt követte egy gyors Europass átadás azok számára, akik még az előző tanév végén Észtországban jártak szakmai gyakorlaton. Kiss Mihály Igazgató Úr adta át a dokumentumokat az öt tanulónak és kísérő tanáruknak, Varga Sándornak. Projekt bemutatókkal folytatódott. Több olyan diák mutatta be gyakorlati helyeit, akik már jártak a külországokban. Németország, Észtország, Málta, Románia, Spanyolország, Olaszország és Finnország jelent meg a ppt-kben. Hogy a sok információból, mit sikerült megjegyezni, azt a jelenlévők, egy totó kitöltésével bizonyíthatták. A délelőtt második előadása az iskola 2018-2020-as Erasmus + terveiről szólt. Hová, milyen szakmákban utazhatnak a tanulók gyakorlatra, milyen feltételeknek kell megfelelniük, hogy részt vehessenek a programban. A nap záró eseménye a hetekkel ezelőtt meghirdetett fotópályázat eredményhirdetésé volt. Öt kategóriában nevezhettek azok, akik már részt vettek Erasmus + mobilitásban. A fődíj, kategóriánként, egy hetes sítábor. Az események hátterében folyamatosan zajlott a Facebook játék, az iskola Facebook oldalán, Erasmus témakörben.
Bűvösvölgyben járt a GSZI

Bűvösvölgyben járt a GSZI

2018.10.13
Október 10-én a 10.b osztály tanulmányi kiránduláson járt a debreceni Bűvösvölgyben. A médiaértés-oktató központ egyedülálló eszközparkja és képzett oktatói segítségével a diákok reklámot, hírműsort, filmet készítettek, betekintést nyertek a rádiózás, az újságírás világába, megismerkedtek az internet veszélyeivel is.
Balog Misó, a Vízmű jelöltje lett az idei diákpolgármester

Balog Misó, a Vízmű jelöltje lett az idei diákpolgármester

2018.10.12
Immár hagyománnyá vált, hogy minden tanév őszén megmérettethetik magukat a békéscsabai középiskolák jelöltjei a Garabonciás Napok keretén belül. Idén sem történt másként, 2018. október 1-4. között folyt a verseny a GarabonCityben, a Gál Ferenc Főiskolán. A diákoknak már szeptember 30-án, vasárnap be kellett rendezniük a számukra kijelölt füves területet, hiszen a zsűri mind a kampánystand kiépítését, mind az ott megrendezett programokat értékelte. Ezt követően este 19:30-kor került sor a fáklyás felvonulásra, a tanulók a Szent István térről dobszó kíséretében és jelszavakat skandálva érkeztek meg a Bajza utcára. A nyitóesten a nyolc jelölt kampánybeszédét hallgathattuk meg, amelyben bemutatták céljaikat, programjaikat. Hétfőn kezdetét vette az igazi megmérettetés. A zsűri a fáklyás felvonulás és a jelöltbeszéd mellett a négy napon figyelemmel kísérte és kiemelten pontozta a kedden megrendezett kampányhappeninget, a kampánykoncerteket és végül a zárófelvonulást és a záróbeszédet. A szuperelektorok a stábok a kreativitását, a programok gazdaságosságát és a sikerességét vizsgálták.Mindannyian izgatottan vártuk a csütörtök este 19:00 órát, az eredményhirdetés időpontját. Szarvas Péter polgármester úr idén a BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma 12. B osztályos tanulójának, Balog Mihálynak adhatta át a diákpolgármesternek járó kulcsot. „Van két kulcsunk, gyerekek!” – hangzott el Misó szájából a mondat, utalva ezzel arra, hogy a Me-Show és az Affection stábja a Vásárhelyi és a Garabonciás Napok alkalmával is elhozhatta ez első helynek járó jelképet. Büszkék vagyunk diákjainkra, hogy egy csapatot kovácsolva, rendkívüli kitartással és fegyelemmel sikerre vitték céljukat. A második és harmadik helyezést, Pál Kitti (2. hely: Andrássy) és Gyebnár Dániel (3. hely: Közgé) kaphatta meg, akik így BMJV diák-alpolgármesterei lehettek.Szeretettel gratulálunk a helyezetteknek és köszönjük a szervezők áldozatos munkáját!
Gólyahét a Szent-Györgyiben

Gólyahét a Szent-Györgyiben

2018.10.11
Szakmai gyakorlat Magyaregregyen

Szakmai gyakorlat Magyaregregyen

2018.10.10
A tavalyi tanév végén a kötelező nyári szakmai gyakorlat 1 hetét a 11. évfolyam vízügyi technikus tanulói Magyaregregyen, a bajai Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának hidrometriai mérőtelepen töltötték. Az egy hetes tábor alatt a Vízműs tanulók a földrajzi adottságoknak köszönhetően az iskolában tanult vízhozam és vízsebességi mérési módszereket egy hegyvidéki patakon alkalmazva próbálhatták ki a gyakorlatban. A közelben lévő források vízhozamát köbözéssel, más helyeken mérőbukó telepítésével, illetve forgószárnyas vízsebességmérésre alkalmassá tett szelvényekben végezhettek el. A tanulók ez idő alatt az egész évben tanult ismereteiket a főiskola oktatói segítségével a gyakorlatban elmélyíthették, illetve képet kaptak arról is, hogy amennyiben ezt az intézményt választják a továbbtanuláshoz, milyen feladatok és lehetőségek várják őket hallgatókat. A közel két nap alatt végzett méréssorozatot az azt követő két napban dolgozták fel az előadóteremben és ezzel kicsit főiskolásnak is érezhették magukat, hiszen éjszakába nyúlóan értékelték ki a mérési eredményeket, dolgozták fel a jegyzőkönyveket, illetve készítették el a vízhozam-hossz-szelvényt. A vízhozammérésen túl beszivárgásmérés is volt a feladatok között, aminek a nehézségét az adta, hogy a vizsgálandó terület magasan a hegyoldalban volt kijelölve, ahová fizikai erejüket felhasználva vödörrel kellett a vizet a mérési területre felhordaniuk. Hősiesen állták a sarat. A jól végzett munka után várt még rájuk egy túra a szokatlan terepen, hiszen alföldiek lévén a hegyi túra sokakat próbára tett. Mindezért kárpótolta őket az út végén a kilátó, amelyből gyönyörű panoráma tárult elénk arról a völgyről, amelyet a korábbi napokon szakmai feladatai során bejártak. A kirándulásra elkísérte őket az iskola egyik földmérő tanára, Bereczki Katalin tanárnő, aki geocaching feladatokkal színesítette a hegyi túrát, ennek lényege, hogy az országszerte elhelyezett geoládákat a megadott koordináták alapján a GPS segítségével felkutassák. A kijelölt kötelező feladatokon túl és a fegyelmezett munkavégzés jutalmául szórakozásra is jutott idő, a soron következő foci vb mérkőzését közös pizzázással egybekötve tekintettük meg a helyi pubban. Mindent egybevéve remek hangulatú és hasznos hetet tölthettünk el a főiskola vendégeiként, amiért külön köszönettel tartozunk az oktatóknak, Koch Dániel egyetemi tanársegédnek, Dr. Tamás Enikő Anna főiskolai docensnek és ifj. Zsuffa István főiskolai docensnek. A szakmai kirándulás létrejötte nagyban köszönhető továbbá az Alföldvíz Zrt. nagyvonalú támogatásának, amelyet ezúton is szeretnénk megköszönni. A kirándulás záróakkordjaként a hazautazás délelőttjén Pécsett tettünk egy városnéző sétát a helyi Pollack Mihály Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiuma földmérő tanárának, Kelemen Gergőnek a jóvoltából. Hazaérkezésünkkor pedig immáron a 11. E is gondtalanul élvezhette a jól megérdemelt nyári szünetet.
Szakmai kiránduláson jártak a Trefort épületgépész tanulói

Szakmai kiránduláson jártak a Trefort épületgépész tanulói

2018.10.10
A Weishaupt immár harmadik alkalommal adott otthont a biatorbágyi telephelyén az Épületgépész Diákok Napjának, amely 2018. október 5-én került megrendezésre. A nyílt nap legfőbb célkitűzése az volt, hogy a látogatók megismerhessék a Weishaupt korszerű megoldásait, új termékeit és lehetőséget adjon a termékek – akár működés közbeni – megtekintésére. A cég szakemberei gyakorlati bemutatókkal is készültek a jövő épületgépész szakemberei számára. Iskolánk diákjai Pusztai Tamás kollégánk szervezésében vettek részt a szakmai programon.
MEGLÁTOGATTUK AZ EURO SKILLST

MEGLÁTOGATTUK AZ EURO SKILLST

2018.10.09
A 2018-as évben nagy megtiszteltetés érte hazánkat. Magyarország lehetőséget kapott, hogy megrendezze a EURO SKILLS versenyt, amelyre iskolánk végzős tanulói is ellátogathattak. Ez a verseny nem más, mint a szakmák Európa bajnoksága. A versenyen Európa számos országának versenyzői képviseltették magukat, ahol bemutathatták tudásukat ezzel is népszerűsítve a szakmák preztizsét. Iskolánkból több szakma tanulói utazhattak a fővárosba. A rendezvénynek a Hungexpo adott otthont, ahol nagyon színvonalas bemutatókat láthattunk. Reggel több száz diák és kísérőik lepték el a vasútállomást és együtt utaztak a rendezvény helyszínére. A Kós Károly iskolából női szabó, fodrász, burkoló, festő, kőműves, ács tanulók és kísérőik képviseltették magukat. Nagyon sok tapasztalatot szereztünk, amit a vizsgákon és a későbbi munkánk során is kamatoztatni tudunk. A nap és az utazás nagyon jó hangulatban telt. Bár elfáradtunk, de sok- sok élménnyel tértünk haza. Pocsai László
#ErasmusDays a BSZC-ben is!

#ErasmusDays a BSZC-ben is!

2018.10.09
Október 12-én és 13-án 20 európai uniós ország közel 1000 eseményéhez csatlakozva idén először Magyarországon is megrendezésre kerül az #ErasmusDays, melynek keretében minden az Erasmus+ projektekről fog szólni ezen a két napon. A Békéscsabai Szakképzési Centrum, a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma, a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, valamint a Békéscsabai SZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája többek között projekt bemutatókkal, fotókiállítással, vetélkedőkkel csatlakozik a rendezvényhez. A Békéscsabai Szakképzési Centrum földszinti aulájában fotókiállítás és diavetítés formájában mutatja be az érdeklődők számára a közelmúlt megvalósított Erasmus+ projektjeit külföldi szakmai gyakorlatok, tanulmányutak emlékezetes pillanataiból válogatva. Tagiskolai programok: Kemény Gábor  tagiskola: http://www.kemenyg-bcs.sulinet.hu/ (nyílt nap eseményeihez kapcsolva) Trefort Ágoston tagiskola: http://www.bekszi.hu/taszi/node/9476 Zwack József tagiskola: http://www.zwackkeri.hu/ (nyílt nap eseményeihez kapcsolva)
MÁTYÁS A KÓSBAN IS IGAZSÁGOS

MÁTYÁS A KÓSBAN IS IGAZSÁGOS

2018.10.08
A békéscsabai Jókai Színház ebben az évadban is megszervezi nagysikerű programját, az Ádámok és Évák Ünnepét, amelynek nemcsak a színházban, de iskolánkban is hagyományai vannak, szép sikereket mondhatnak magukénak egykori szereplőink. Az ő nyomdokaikba kíván lépni az új és lelkes színjátszó csapatunk, melyet Fodor Mercédesz és Gémes Karina 9.a osztályos tanulók képviseltek a szeptember 28-i nyitó megbeszélésen. Tanulóink nemcsak a rendezvény fő szervezőjével, Tege Antallal beszélgettek felszabadultan, de a sajtó kérdéseire is talpraesetten válaszoltak. A 2018/19-es évad tematikája: Mátyás az igazságos, kapcsolódva a 2018-as Mátyás-évhez. Színjátszóink a Mátyás és Mujkó, a bolondkirály című mondafeldolgozásban mutathatják meg, mire képesek a „világot jelentő deszkákon”. A felkészülésben segítségükre lesz Gulyás Attila színművész, mint mentor, illetve egy koreográfus is. A próbaterem ajtaja nyitva áll mindenki előtt, aki kedvet és elszántságot érez, hogy részt vegyen a produkcióban. Sarkady Emília A programról részletes beszámolót találtok a behir oldalán: https://behir.hu/adamok-es-evak-unnepe-az-idei-tema-matyas-az-igazsagos
Kemény Gitárklub segítőkészsége

Kemény Gitárklub segítőkészsége

2018.10.08
A Kemény Gitárklub a zene világnapján, október 1-én a Degré utcai gyermekotthon lakóival tartott közös gyakorláson ünnepelt. Másnap a mezőberényi idősotthonban, az idősek világnapja alkalmából tartott műsorban zenéltek egy órát.Október 5-én az Aut-Pont Alapítvány által szervezett rendezvényen, az autizmus napján szóltak a gitárok. Basszusgitáron közreműködött Szántó Tamás, az alapítvány elnöke.
Nyílt napok a Keményben

Nyílt napok a Keményben

2018.10.08
Garahét egy Szent-Györgyis szemével

Garahét egy Szent-Györgyis szemével

2018.10.08
Nagy Gréta vagyok 11.G-s tanuló. Idén engem ért a megtiszteltetés, hogy a 27. Garabonciás Napokon én lehettem az egyik zsűri a Szegyából. Ez az egy hét leírhatatlan, nem csak számomra, hanem mindenki számára, aki részt vett benne. Tele volt sírással, nevetéssel, új barátokkal, élményekkel, szórakozással, mindennel, amire egy diáknak szüksége van. Hihetetlenül színvonalas volt az idei Gara és nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek a központi programok sorrendbe állítása során. A programok, amelyeket sorrendbe kellett állítanunk, az a fáklyás a nyitóbeszéddel, a happening, a kampánykoncertek, az egyéni programok és a city egyben, és végül a zárófelvonulás a záróbeszédekkel, szintén egyben. Rengeteg programot néztünk meg a hét során, amelyekbe legtöbbször be is kapcsolódtunk. Egy hét alatt megtudtuk a jövőnket, color fightban vettünk részt, frászt kaptunk a horrorházban, házasodtunk, vadgesztenyét szelídítettünk, héliumos lufit engedtünk el csoportosan, lézerharcoltunk, jógáztunk, jobbnál jobbakat ettünk és táncoltunk, csak hogy legalább töredékét említsem annak a temérdek programnak, amely meg volt tartva. Minden egyes iskola annyira odatette magát, annyira akarta és csinálta, hogy még nekünk is lehetetlen volt előre megjósolni, hogy mi lesz a végeredmény. Ezúttal is gratulálok az összes iskolának, mindenki fantasztikus volt, személy szerint az eddigi legjobb Garámat éltem át veletek.
Világbajnoki bronzérmes a Szent-Györgyi rendészetis tanulója.

Világbajnoki bronzérmes a Szent-Györgyi rendészetis tanulója.

2018.10.08
„Szeptember 15-től 22-ig Olaszországban Tesoloba vettem részt az Kick-box Utánpótlás Világbajnokságon. Két szabályrendszerben indultam, egyik ezek közül a light contact, ebben a szabályrendszerben rendszeresen indulok, de most sajnos nem jártam sikerrel. Ellenben számomra még mondhatni új rendszerben a kick-lightba már szerencsésebb voltam. Nehéz küzdelem árán, de megszereztem a 3. helyet.” Gratulálunk Halász Enikő 12. b-s tanulónak! Hajrá Enikő csak így tovább!
EuroSkills 2018 - Szakmai kiránduláson a Keményesek

EuroSkills 2018 - Szakmai kiránduláson a Keményesek

2018.10.08
Két osztály, azaz hat tanár, 48 diákkal utazott Budapestre 2018. szeptember 27-én, csütörtökön, hogy megtekintse az EuroSkills Budapest 2018, Szakmai Európa-Bajnokságot. A lehetőséget a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ajánlotta fel a BSZC tagiskoláinak, melyet örömmel fogadtunk. Köszönjük egész napi figyelmüket, gondoskodásukat! A különvonaton való utazás után a Hungexpo területén öt pavilonban várták az érdeklődőket. Érdeklődve néztük a versenyzőket és feladataikat. Tetszettek saját szakmáink versenyzői. Emellett látogatóként a „Try-a skill”„– „Próbálj ki” standokon lehettünk aktívak autószerelésből, virágkötészetből, programozásból, kalácsfonásból stb. A rengeteg látnivaló közül mindenki megtalálta a maga érdeklődésének megfelelőt.
HADITORNÁN JÁRT ISKOLÁNK CSAPATA

HADITORNÁN JÁRT ISKOLÁNK CSAPATA

2018.10.05
Szeptember 28-án haditorna versenyen járt a BSZC Kós tagiskola fiú csapata, ahol 10 versenyszámban (2 elméleti és 8 mozgásos próbában) mérték össze tudásukat kortársaikkal. Teljesítményünk a középmezőnyhöz volt elegendő.A jó időben rendezett kifejezett hangulatos verseny betekintést engedett a honvédelmi erők összetett feladataiba.Csapattagok : Gál Dávid, Kovács Dávid, Kapelláró Richárd, Laukó József 3/11/3–as tanulók.Kísérő tanár: Csikós Ádám
Szent-Györgyisek és a Szépségideák

Szent-Györgyisek és a Szépségideák

2018.10.05
Október 3-án, szerdán két osztály is vendége volt a Békés Megyei Könyvtárnak a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumból. Komjáthy Nóra: Szépségideák című előadását hallgatták meg a 9/G és a 10/G osztályos diákok. Az élvezetes és tanulságos előadást tapssal jutalmazták, mert mindenkinek elnyerte tetszését. A rendezvény az Országos Könyvtári Napok programsorozat része volt, így a diákok még apró kis ajándékot is kaptak a könyvtártól. Köszönjük Lukoviczki Anna igazgatóhelyettesnek a meghívást.
A GÓLYANAP A SZERVEZŐK SZEMÉVEL

A GÓLYANAP A SZERVEZŐK SZEMÉVEL

2018.10.04
A BSZC Kós tagiskolájának gólyanapjára készülve rengeteg ötletet gyűjtöttünk össze.Hosszú vita után született meg a végleges program.Azt gondoljuk, jó feladatokat sikerült válogatnunk, mert a gólyák aktívak voltak, ügyesek és kreatívak.Sokan megköszönték nekünk ezt a napot. Gratulálunk a nyerteseknek, az 1/9/1-es osztálynak és osztályfőnökének, Hancsák Ilona Edina tanárnőnek, akik jövőre újabb ötletekkel állhatnak elő. a 10.A
Drogprevenciós előadássorozat a Kemény Gitárklubbal

Drogprevenciós előadássorozat a Kemény Gitárklubbal

2018.10.03
Drogprevenciós előadássorozat negyedik, egyben befejező állomásán vettünk részt a Kemény Gitárklubbal, Fekete András rendőr főtörzszászlósnak a karcagi Rendőrkapitányság drogprevenciós tanácsadójának szervezésében. Kisújszálláson volt az első és a befejező helyszín, továbbá voltunk Kunhegyesen és Kenderesen is. Az előadó beszélt a drogok és más káros szerek (pl. alkohol) fogyasztásának veszélyeiről és az emberi szervezetre gyakorolt káros hatásairól. Ösztönözte hallgatóságát arra, hogy e szerek használata helyett keressenek és találjanak maguknak olyan szabadidős elfoglaltságot, amelyben örömüket lelik, amit szívesen csinálnak, és ami közösségi élményt nyújt. Példaként említette a sportot, a különböző művészeti ágakat, a táncot, a kóruséneklést, a zenélést. Ez utóbbira volt példa a Kemény Gitárklub tevékenységének bemutatása, majd a rövid koncert, melyen többek között drogprevenciós céllal íródott dalokat is játszottunk. A középiskolásokból és tanáraikból álló közönség együtt énekelte a gitárosokkal a közismert dalokat és tapssal jutalmazta a műsort. Köszönjük szépen a szervezőnek, hogy lehetővé tette fellépéseinket az előadássorozaton!Lustyik István,a Kemény Gitárklub vezetője
Különdíjasok a Kemények

Különdíjasok a Kemények

2018.10.03
A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának belügyi rendészeti fakultáció tanulói immár sokadik éve a legnépesebb küldöttséggel, 4 csapattal vett részt XVII. honvédelmi haditornán. A versenyre 2018. szeptember 28-án pénteken került sor, melyet a Magyar Honvédség KIKNYP 2. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda és a MATASZ BMSZ szervezett.A Kemények nevű csapatunk íjászatban különdíj I. helyezést ért el, melynek tagjai Szekeres Martin, Pálvölgyi Tünde, Varga László 12. évfolyamos tanulók. Tanulóink nagyon jól érezték magukat, az elvártaknak megfelelően szerepeltek. Fizikai számokban, mely a terepfutás és akadályfutás volt az 1-3. helyen, összességében pedig a középmezőnyben végeztek.Gratulálunk nekik és felkészítő tanáruknak Kristofóri Zoltánnak!

MESZK Kampányfilm

2018.10.03
"Ha egy embert megmentesz hős vagy, ha ezret ápoló" Várunk a Szent-Györgyibe, hogy mindezt megtaníthassuk Neked!  
A 2018-AS TANÉVKEZDÉS LEGNÉPSZERŰBB OSZTÁLYA A KÓSBAN

A 2018-AS TANÉVKEZDÉS LEGNÉPSZERŰBB OSZTÁLYA A KÓSBAN

2018.10.03
Megszületett facebookos szavazásunk végeredménye: A 2018-AS TANÉVKEZDÉS LEGNÉPSZERŰBB OSZTÁLYA A 12.A. Gratulálunk az Osztálynak és Osztályfőnöküknek! Köszönjük Mindenkinek a rengeteg szavazatot!
GINOP-6.2.3-17-2017-00027 A szakképzést végzettség nélkül elhagyók számának csökkentése című projekt

GINOP-6.2.3-17-2017-00027 A szakképzést végzettség nélkül elhagyók számának csökkentése című projekt

2018.10.01
2018. februárjában indult a GINOP-6.2.3-17-2017-00027 „A szakképzést végzettség nélkül elhagyók számának csökkentése” című projekt, melyben iskolánk, a BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma is részt vesz. A 2020. április végéig tartó projekt átfogó célja, hogy eredményeivel hozzájáruljon a szakképzésben tanulók korai iskolaelhagyásának megelőzéséhez, az intézményt szakképzettség nélkül elhagyók arányának csökkentéséhez. A Vízműben zajló munkát bemutató helyzetfelmérő táblázat és SWOT- elemzés elkészítése után 2018. szeptember 25-én a 9. évfolyamos tanulók országos bemeneti mérésen vettek részt, egy anyanyelvi és egy matematikai  kompetenciákat mérő feladatlapot kellett kitölteniük. Az elért eredmények alapján kiválasztott tanulók két tanulócsoportot alkotnak (összesen 12 fő). A tanulócsoportok célja a bevont tanulók otthoni tanulási szokásainak felmérése, tanulmányi eredményük növelése, az év végi bukások csökkentése, valamint a tanulás tanítása. Számos program színesíti a munkájukat, többek között a csoportok ellátogatnak a Digitális Közösségi Alkotóműhelybe is, amely a BSZC Trefort Ágoston Tagiskolájában található. A tanulócsoportok működtetése mellett a projekt keretein belül egyéb célkitűzések is megvalósulnak: tanulók, szülők elégedettségének felmérése, az intézményi infrastruktúra fejlesztése, BSZC szintű munkaközösségek létrehozása, valamint az egy osztályban tanító pedagógusok együttműködésének fejlesztése szerepel a feladatok között. A partnerkapcsolatok során kiemelten foglalkozik a projekt a szülőkkel (családdal), a gyakorlatot vezető szakemberekkel, valamint a családsegítő és gyermekjóléti szolgálattal való kapcsolattartás kialakításával. A projekt fontos célja a pályaorientációs tevékenység elősegítése, valamint vállalkozások, gazdasági szervezetek bevonása, a velük való kapcsolattartás erősítése. A projekt lehetővé teszi, hogy Békéscsabai Szakképzési Centrumból 109 pedagógus vegyen majd részt szakmai, módszertani továbbképzéseken (pl. tehetséggondozás, alapkompetenciák fejlesztését segítő módszertani képzések, vállalkozási ismeretek fejlesztése). Tóth Elvira
EuroSkills2018 GSZI büszkeségek

EuroSkills2018 GSZI büszkeségek

2018.10.01
Nagyszerű eredménnyel zártak az EuroSkills 2018 versenyzői. Az idén Magyarország adott otthont a két évente megrendezésre kerülő szakmák Európa-bajnokságának. A versenyzők nehéz felkészülési időszakon vannak túl, a verseny maga 3 napon keresztül zajlott a HungExpo területén. A magyar csapat 3 aranyérmet, 3 ezüst érmet, 3 bronz érmet szerzett, valamint többen kiválósági érmet is kaptak. Iskolánk is érintett volt, mivel volt tanulóink is szerepeltek a nemzetközi mezőnyben. Mechatronika szakmában Takács Zoltán és csapattársa aranyérmet érdemeltek ki teljesítményükkel, míg másik volt diákunk Orodán Tamás és csapattársa az Informatikai rendszerüzemeltető szakmában kiválósági érmet kaptak. Büszkék vagyunk rájuk és a magyar csapat többi résztvevőjére, felkészítőjére is. Az eseményről képek, információk a verseny hivatalos facebook oldalán láthatóak: https://www.facebook.com/skillshungary/
Haditorna Rendész módra

Haditorna Rendész módra

2018.10.01
Ismét megrendezésre került október 28-án a Magyar Honvédség KIKNYP 2. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda és a a MATASZ BMSZ által szervezett XVII. honvédelmi haditorna. Az eseményen egy 4 fős 11. évfolyamos rendész tanulókból álló csapat képviselte iskolánkat. Az elméleti, de zömében gyakorlati feladatokból álló megmérettetés több helyszínén, szép eredményt sikerült elérni a kadétoknak. Különdíjat vehettek át a tanulók a fegyver szerelésben nyújtott teljesítményükért. Ezúton is gratulálunk nekik, valamint felkészítő tanáraiknak!
Gólyanap a Nemes-ben

Gólyanap a Nemes-ben

2018.10.01
Az idei gólyanapon 5 osztály adott táncos,vicces műsort a végzősök és a nézők örömére. A műsorok után kezdetét vette, az immár hagyományosnak tekinthető "pörköltfőző-verseny" előkészületei zajlottak. A verseny két kategóriában zajlott, pörköltfőzésben a 10.C osztály érte el az első helyezést, míg sütés kategóriában a 9.D osztály tanulói vehették át a GDSZ által felajánlott nyereményt. Közben a kalóriákat is űzték jópáran, iskolai focibajnokság keretein belül, amelyet a tanár-diák focimérkőzés koronázott meg. Az időjárás végig nagyszerű volt, mindenki jól érezhette magát a hagyományainknak megfelelő rendezvényen.
Aranyérmesek a Szent-Györgyis lányok!

Aranyérmesek a Szent-Györgyis lányok!

2018.10.01
Szeptember 27-én került megrendezésre a megyei Diákolimpia Atlétikai Ügyességi csapatbajnokság.Iskolánk a BSzC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma 6 csapattal indult a megmérettetésen. Legjobban a leány diszkoszvetésben szerepeltünk, tanulóink megnyerték a versenyt! Gratulálunk a csapat tagjainak Komlósi Hajnalka, Kiszely Éva, Pongrácz Krisztina, Medve Melissza, Szarka Tábita és felkészítőjüknek Szigetiné Hrabovszki Éva tanárnőnek. Büszkék vagyunk Rátok!
Szegyás egészségügyisek az EuroSkills Európa bajnokságon!

Szegyás egészségügyisek az EuroSkills Európa bajnokságon!

2018.10.01
2018. szeptember 26-28 között került megrendezésre a fiatal szakemberek legjobbjainak Europa bajnoksága Budapesten a Hungexpo területén. A verseny kétévente kerül megrendezésre, Európa minden országából érkeznek fiatal szakemberek, és mérik össze tudásukat adott szakmai feladat teljesítése terén angol nyelven, szakértő zsűri előtt 39 szakmában.Iskolánk a Békés megyei Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából több BSZC-s tagintézményhez hasonlóan lehetőséget kapott arra, hogy érettségi illetve szakmai vizsgára készülő tanulóink csoportja látogatást tehessen a versenyen, és testközelből tapasztalhassa meg a verseny hangulatát, izgalmait, és jelentőségét, nem titkoltan abból a célból, hogy az eljövendő versenyeken, amennyiben éreznek magukban kihívást, jelentkezőként és versenyzőként részt vehessenek. 35 tanuló gyülekezett a vasútállomáson szerda reggel 5 kísérő tanár kolléga felügyelete mellett.A MÁV az utazáshoz különvonatot, az Iparkamara bőséges étkezési csomagot biztosított, amelyek nagyban megkönnyítették az utazást, és az étkezést, és amelyeket ezúton is köszönünk!Budapestre érkezve hostessek segítettek a verseny területére való bejutásban, ami szükséges is volt, mert akkor szembesültünk azzal, mekkora tömegeket mozdított meg ez a rendezvény. Rengeteg városból érkezett diákság, buszokkal, vonatokkal, több kapun zajlott a csoportok belépése, ennek ellenére viszonylag gyorsan sikerült kapun belülre jutni. Több pavilonban zajlottak az események, sajnos bizonyos szakmák, így az Ápolás-gondozás standja körül is hatalmas tömegek hömpölyögtek, bizony nehezen lehetett betekinteni a versenyszínhelyre, a berendezett kórterembe, de nem adtuk fel! Amíg csökkenni látszott a roham, körülnéztünk más szakmák bemutatóin is, és tényleg nagyon színvonalas, érdekes területekkel találkoztunk, és meglepő módon férfiasnak hitt szakmákban hölgy versenyzőkkel!Női villanyszerelőtől kezdve festő-mázoló-tapétázón keresztül a hidegburkolóig. Viszont láttunk nagyon kreatív fiatalembereket a virágkötő szakmában versenyezni, ami bizonyítja, nincs lehetetlen küldetés, ha valaki érdeklődő, elhivatott, vagy nagyon jó a kézügyessége és a szépérzéke. Rengeteg országból érkeztek nevezők, találkoztunk izlandi, svájci, norvég, orosz, kazah, de még indiai versenyzővel is, aki valószínűleg ázsiai regionális verseny híján az európai országokkal együtt mérettetik meg. A versenyzőknek meghatározott feladatot kellett végrehajtaniuk, sokszor meglehetősen nehezített körülmények között, hiszen a rengeteg látogató mozgása, nyüzsgése, zaja közepette kellett teljesíteniük, a szigorú zsüri vigyázó szemei láttára, a kérdéseket, válaszokat, információkat, párbeszédeket angol nyelven folytatva. Minden elismerésünk azoknak, akik ebben a bizonyára feszült helyzetben is a legjobbat hozták ki magukból!Miután sikerült visszatérni az Ápolás-gondozás verseny standjára, legnagyobb örömünkre és büszkeségünkre WorldSkills Hungary győztes volt tanítványunk, Orosz Nikolett kalauzolta csoportunkat a szakmai verseny körül, ami szívünknek különösen kedves momentuma volt és segítségével bővebb betekintést kaphattunk a verseny folyamatába.A szakmailag rendkívül inspiráló nap végén ismét különvonattal, fáradtan, de annál lelkesebben tértünk haza, tanulóink is nagyon élvezték a programot, és pár diákunk élményeit megosztva köszönjük meg ezt a páratlan lehetőséget, ami mind diáknak, mind tanárnak nagyon értékes tapasztalatokat eredményezett! Reméljük, lesz tanulónk, aki kedvet kap ahhoz, hogy Niki nyomába lépjen, és újabb szép sikereket hozzon iskolánknak és akár országunknak is!K.A.: „A tegnapi nap nagyon jó, volt nekem az eüs tetszett a legjobban mikor a beteg epilepsziás rohamot kapott , de az egész verseny minden pontja érdekes volt és egy jó emlék marad .”V.M.: „Nagyon érdekes volt a pék szakma bemutatása. Remek illatok voltak. Az is tetszett, hogy a világ számos részérol jöttek versenyzők. Egyetlen hátrány , hogy nagyon sokan voltak viszonylag kis helyen. Sajnos emiatt sok versenyről lemaradtam”T. K.: „A legjobb része a Euroskillsnek az volt, hogy a versenyzőknek nem mindig csak a megadott feladatot kellett teljesíteni, hanem a saját kreativitásukat is felhasználhattak, hogy megmutassák tehetségüket (pl. a pékek). Illetve hogy a szakmákbeli “nemek” is változatosak voltak, hiszen ki gondolná, hogy egy lány is választaná a villanyszerelő vagy kőműves szakmát, méghozzá tehetséggel!”L.A.: „Nagyon tetszett a verseny, érdekes volt az epilepsziás roham, mert én még személy szerint ilyen rohamot nem láttam nagyon élethű volt az egész. A szituációs szobák is nagyon tetszettek szépen be volt rendezve minden.”P.Zs.: „Hangulatos volt, sokan voltak nagyon. Az “ állomások” jól felszereltek voltak.”A. D.: „Belenézhettünk, hogy a különböző országok versenyzői hogyan oldják meg a feladatot, különösen az egészségügyben hogyan birkóznak meg egy váratlan helyzettel”
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015