Hírek
Szalagavató a Vízműben

Szalagavató a Vízműben

2018.12.10
A BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2018. november 30-án rendezte meg az aktuális 12. évfolyam szalagavató ünnepségét. Az esemény kiemelt vendége volt Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere; Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója és iskolánk tagintézmény-vezetője, Schnider György igazgató úr. Az ünnepi beszédek után Egri Gabriella 12. A osztályos tanuló adta elő a végzősök alkalmi beszédét, amelyben így vallanak magukról mint vízműsökről: „Hordjuk büszkén eme szalagot szívünk fölött, ami azt mutatja a nagyvilágnak: vízműs vagyok, és az is maradok! Kísérjen az életünk során az az érzés, ami ehhez a szalaghoz kötődik! Még nincs vége az évnek, kár lenne búcsúzkodni. Élvezzük a tanárainkkal és a diáktársainkkal együtt töltött időt, mert utána vár a nagyvilág.” A négy osztály szalagtűzése után táncos előadásaik következtek, amelyeket Burány Árpád és Botta Tibor tánctanárok, illetve Kovács Attila 13. B osztályos tanulónk és Csomós Tamás, iskolánk volt tanulója tanítottak be. A műsor színesítése végett Soós Tamás 11. D osztályos diákunk klarinétjátékát és Papp Ákos Balázs 12. D osztályos tanuló énekhangját csodálhattuk meg. Az est fénypontja a Gulyás Miklós társastánctanár koreográfiája nyomán bemutatott keringő volt. A diákok a ruhákkal és a tánctudásukkal elkápráztatták a közönséget. Köszönjük az élményt és gratulálunk végzőseinknek!
Nyílt nap a Keményben

Nyílt nap a Keményben

2018.12.07
2018. november 30-án pénteken tartotta a harmadik nyílt napját a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma. Diákok vezetésével 5-7 helyszínt láthattak az érdeklődők két tanóra alatt. Ez alatt megtekinthették az iskola autószerelő műhelyeit, valamint közismereti és szakmai tanóráit. Betekinthettek az iskolai életbe, a diákönkormányzat munkájába. Az iskolában fontos szerepet kap az egészségvédelem, amelyből itt egy kis szeletet kaptak az látogatók. Kipróbálhatták az újraélesztés technikáját és szimulációs keretek közt tapasztalhatták meg milyen nehéz közlekedni és észlelni a körülöttünk levő tárgyakat, ha alkoholos befolyásoltság alatt lennének. Az idei tanévben indított Vasúti árufuvarozási ügyintéző képzésünkről is kaphattak bővebb tájékoztatást. Ezt egy terepasztal tette még érdekesebbé. A segítséget köszönjük Drienyovszki Györgynek. A nyílt nap alatt zajlott a Pénziránytű Alapítvány rendezvénye, mely szorosan kapcsolódik iskolánk Pedagógiai programjához is, hiszen abban szerepel a 10. évfolyamon Pénzügyi és vállalkozói ismeretek tantárgy tanítása. Mostanság elengedhetetlen minden fiatal számára az alapvető pénzügyi ismeretek elsajátítása. A rendezvény két interaktív tanórával indult és pódiumbeszélgetéssel valamint online pénzügyi kvíz vetélkedővel zárult. Ezen a napon több mint 100-an jelentek meg, összességében a három nyílt napon közel 350 érdeklődő volt. Továbbra is várjuk az érdeklődő diákokat, szülőket! Bővebb információt kaphatnak az alábbi elérhetőségeinken: kemeny@bszc.hu 66/325-636 http://www.kemenyg-bcs.sulinet.hu/
Mikulás járt a Szent-Györgyiben

Mikulás járt a Szent-Györgyiben

2018.12.06
A diákok mikulása meglátogatta az iskolánk diákjait, dolgozóit. A krampuszok  és a rénszarvasok segítettek, hogy minden éneklő osztály megkaphassa az édességet.  
Folytatódott a MÉG Projekt a Trefortban

Folytatódott a MÉG Projekt a Trefortban

2018.12.06
Ezúttal a REMEHA képviselője látogatott el a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziumába. A kondenzációs kazánok fejlődési útjáról esett szó az előadás első felében, majd előkerültek a szemléltető eszközök is, amelyekkel a kazánok működési elvét ismerhették meg az érdeklődő épületgépész tanulók. Fűtési rendszerek vízkezeléséhez szükséges eszközök bemutatására is sor került a szakmai napon. Petrovszki Zoltán beszámolója
Vízműs kollégiumi sakkbajnokság

Vízműs kollégiumi sakkbajnokság

2018.12.06
Idén 2018. november 26-án rendeztük meg a 2018/2019. tanév kollégiumi sakkbajnokságát. Délután a fiú klubszobában 15.30-kor 9 táblánál 18 játékossal vette kezdetét a verseny. A lebonyolítás vegyes, azaz kupa és bajnoki rendszerben, egyenes ági kieséssel, illetve körmérkőzés ötvözeteként került megrendezésre. Ezt a jelentkezők örvendetesen magas száma, a 18 fő indokolta. Így az 1. körben 18 diákot sorsoltunk össze, a győztesek pedig bajnoki rendszerben játszottak körmérkőzéseket, hogy a 8. fordulóban eldöntsék, ki a legjobb. A végére „kellemesen” elfáradtak a résztvevők. Érdekesség, hogy a második helyezett Mravik Gabriella az egyetlen lány résztvevő volt. A kiélezett küzdelmet jelzi, hogy az 1. helyért holtverseny alakult ki, így az egymás elleni eredmény számított. A végső sorrend a következőképpen alakult: helyezett: Kovács Kornél10. évf.7 pont helyezett: Mravik Gabriella10. évf.7 pont helyezett: Jámbor Sándor10. évf.6 pont helyezett: Majdán Vendel13. évf.5 pont helyezett: Juhász Árpád10. évf.4,5 pont helyezett: Izbéki Péter13. évf.3 pont A győztes tanulók oklevélben és jutalomban részesültek. A diákok lelkesek és elszántak voltak, a verseny nagyon izgalmasnak és színvonalasnak bizonyult. Reméljük, hogy ez a lelkesedés további munkára sarkallja a tanulókat, így a szakköri foglalkozások keretében motiváltabbak és célratörőbbek lesznek. Gratulálunk a helyezetteknek és reméljük, hogy jövőre még eredményesebben szerepelnek majd tanulóink! Hegyesi Zoltán
Szent-Györgyis diákok az „ÁPOLJUK A BETEGJOGOKAT” verseny országos döntőjén

Szent-Györgyis diákok az „ÁPOLJUK A BETEGJOGOKAT” verseny országos döntőjén

2018.12.06
„Mi ápoljuk a betegjogokat és merjük ezt vallani”-hangzott el, hétfőn, Budapesten, az Integrált Jogvédelmi Szolgálat szervezésében megrendezett országos döntőn, melyen a Szent Györgyi Albert Szakgimnázium 15. évfolyamos ápoló hallgatói vettek részt. A verseny először került megrendezésre, melyre a belépő egy kisfilm elkészítése volt. A mű témájaként, a ma nagyon aktuális betegjogok kreatív megjelenítését jelölték meg. Huszonhat pályamű érkezett a központba, s ebből a legjobb nyolcat betegjogi képviselőkből, jogászokból álló szakembergárda választotta ki. A kiválasztott 8 csapat mérte össze tudását, kreativitását a döntőn. A kiválasztottak között volt a Szent-Györgyi csapata is. Iskolánk 5 fős csapata, név szerint: Gulyás Anna Rebeka, Varga Babett, Vári Kinga, Vida-Szücs Judit, Reszelő Dániel mindent megtett a jó szereplés érdekében. Dr. Daróczi Linda betegjogi képviselő is segítette a fiatalokat a felkészülés során, ami nagyban hozzájárult a sikerhez. Felkészítő tanár: Szujó Éva. A diákok az előkelő 3. helyet szerezték meg. Gratulálunk diákjaink nagyszerű eredményéhez!
Házhoz jött a színház a Szent-Györgyiben!

Házhoz jött a színház a Szent-Györgyiben!

2018.12.06
2018. december 3-án színházi előadást nézhettek meg diákjaink az iskola aulájában. Tege Antal rendezésében Dario Niccodemi: Hajnalban, délben, este című vígjátékát tekinthették meg a tanulók. Földesi Ágnes és Czitor Attila fergeteges színészi játékukkal két fiatal szerelmes történetét adták elő a megismerkedéstől az eljegyzésig. A párkapcsolat minden stációját bejárták három felvonásban. Szórakoztató, néhol megnevettető, nagyon valóságos, de mindenképp élménydús, magával ragadó és emlékezetes előadás volt. Köszönjük a Jókai Színháznak a lehetőséget! Reméljük, sokan kedvet kaptak, hogy megnézzenek más darabokat is a színházban.
A Széchenyi a BGE bázisintézménye

A Széchenyi a BGE bázisintézménye

2018.12.06
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma csatlakozott a Budapesti Gazdasági Egyetem Pályaorientációs Programjához. A BGE bázisintézményi program célja a középiskolások továbbtanulásának támogatása. Élményalapú programokon (pl.:interaktív színház, közös filmnézés), Nyári Egyetemen és önismereti tréningeken vehetnek részt a diákok, az oktatás és a tanácsadás mellett. Most 13 iskola csatlakozott még a programhoz, amelyben így összesen most már 29 intézmény vesz részt. Az első program az intézményben a Cinema Science Café lesz 2018.12.12-én. A program: „POPCORN, EGY JÓ FILM ÉS EGY ÉRDEKES VENDÉG.”
Életmentő érdemérmet kaptak a Szent-Györgyis tanulók

Életmentő érdemérmet kaptak a Szent-Györgyis tanulók

2018.12.05
A Magyar Vöröskereszt Országos vezetősége Életmentő Érdemérem kitüntetésben részesítette iskolánk 3 tanulóját: Erdei Henrietta, Lucz Lolita Stella, Orosz Nikolett. Mindhárman a Magyar Vöröskereszt tagjai. Még Ifjúsági Vöröskeresztesként sajátították el az elsősegélynyújtást. 2018. júliusában Zamárdi egyik hotelében vállaltak nyári munkát, ahol egy vendég rosszul lett, majd leállt a keringése. A lányok azonnal megkezdték az újraélesztést, amit fél órán keresztül végeztek hárman felváltva a mentő megérkezéséig. A vendég állapotát sikerült stabilizálni. Büszkék vagyunk rájuk és szívből gratulálunk az elismeréshez!
Meghívó

Meghívó "ÉN kiállítok, TE kiállítassz, MI kiállítunk" című fotótárlatra

2018.12.05
Todisko-e, otün kin vany?*

Todisko-e, otün kin vany?*

2018.12.04
Az ELTE Finnugor Tanszékének harmadéves doktoranduszhallgatójának előadásait hallgathatták meg 2018. november 30-án a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának 12.A-s, 12.C-s, 10.A-s és 9.B-s tanulói. Timár Bogáta a rokon népek nyelvét, hagyományait, szokásait, népviseletét, hiedelmeit tanulmányozza Oroszországban, a régi Magna Hungaria területén, ahol elsősorban az erdőkben gazdag Mariföldön és a Dunántúl méretű Udmurtiában érzi otthon magát. Tevékenysége hozzájárul ahhoz, hogy az orosz többségű területen élő, viszonylag kis létszámú, finnugor nyelvet beszélő népek anyanyelve a társadalmi folyamatok következtében ne haljon ki. Tanulóink megtudhatták tőle, hogy Udmurtföld fővárosa, Izsevszk 1989-ig zárt város, nehézipari és hadiipari központ volt, a térképen sem jelölték; itt gyártották a Kalasnyikovokat, az Izs motorkerékpárokat és a Moszkvicsokat. Az udmurtok identitástudata 2012-ben erősödött meg, amikor az Eurovíziós Dalfesztiválon a száz évig ládákban őrzött udmurt népviseletben fellépő Buranovszkije Babuski Party For Everybody című száma második helyezést ért el. A Buranovói Nagymamák alapvetően udmurtul énekelnek, sikereik nyomán nőtt az udmurt nyelv presztízse, divatba jöttek az udmurt szabásminta alapján készített ruhák, a hagyományos pénzes nyakláncok - a monyiszták - viselete, elterjedtek az udmurt mangák. A nyelv és a kultúra a falvakban maradt fenn, alapvetően az agrártársadalomnak köszönhető. Mivel a csapvíz ihatatlan, teát, kvaszt vagy írót fogyasztanak helyette, ünnepeken szívesen isznak sört (szurt) és kumiskát, házi pálinkát (ezt melegen); nemzeti ételüknek tekintik a különböző magvakból készített kásákat, a mindenféle zöldséggel, tojással és darált hússal töltött perepecset, a kosárka alakú süteményt. Étkezések előtt házi áldást mondanak, pl. „Selyemcérna simaságú legyen életetek útja!”. Mind az udmurt (votják), mind a mari (cseremisz) kultúrában fontos szerepet játszik az ősi hitvilág, a sokistenhit és az ősök kultusza, melyekhez étel-, ital- és állatáldozati szertartások kapcsolódnak, ezeket gyakran a templomokban kezdik, de a szent nyírfaligetben folytatják. Nem ismeretlen számunkra, magyarok számára sem a világfa-elképzelés: mitológiájukban ugyanis a világ három szférára oszlik, égi, földi és föld alatti részre, amelyek különböző istenek szerepkörében jutnak kifejezésre. Timár Bogáta diavetítéssel kísért előadása nagyon sikeres volt minden osztályban. Tanulóink érdeklődéssel figyeltek a tehetséges fiatal nyelvészre, néhány szót és mondatot meg is tanultak nyelvrokonaink nyelvén, megtekintették a mari és az udmurt nyakdíszeket, ruhát, a nyírfaháncs-dobozkát, a mari nyelvű, cirill betűs újságot, meghallgatták az udmurt nyelven átírt Despacitót, majd okos kérdéseket tettek fel, amelyekre Bogáta a terepen járt kutató magabiztosságával, tudásának minden gazdagságával válaszolt. *„Tudod-e, ott ki van?” udmurt nyelven
Első nyílt napunk 2018-ban

Első nyílt napunk 2018-ban

2018.12.03
Óriási érdeklődés mellett rendeztük meg az idei I. Nyílt napunkat a Gésziben. Ezen a napon a Gépészet és az Informatika iránt érdeklődőket vártuk iskolánkba. Közel 500 fő vett részt az iskolai bemutatókon és nyílt tanítási órákon. Köszönjük, hogy a többség igénybe vette az online előregisztrációt, így gyorsabban is jutottak be. Maczik Mihály Igazgató úr által az aulában megtartott rövid tájékoztató után, az érdeklődők betekintést nyerhettek szakmai tantermeinkbe, az ott folyó munkába. Ezután részt vehettek nyílt tanítási óráinkon is. Volt Lego robotbemutató, szoftverfejlesztés KODU-ban, CISCO hálózati ismeretek, ahol egy virtuális okosotthon hálózati lehetőségeit nézhették meg az érdeklődők, valamint Informácitechnológiai alapismeretek tantárgy keretein belül laptopot, számítógépet szerelhettek, tesztelhettek. Természetesen agépészeti ismeretek iránt érdeklődők sem maradhattak ki, akik gépészeti alapismeretek tanórára ülhettek be. Az eseményről készült felvételeket az iskolai hivatalos facebook oldalunk fényképalbumában érhetik el ITT. Köszönjük, hogy meglátogattak minket! Jövő héten, 2018. december 7-én pénteken a Rendészeti képzés iránt érdeklődőket várjuk majd a II. Nyílt napon! Aki véletlenül lemaradt az informatikai és a gépészeti bemutatókról, ne aggódjon, hiszendecember 15-én mindhárom képzésünket bemutatjuk!  Felvételivel kapcsolatos információk megtekinthetőek ITT.
Egészségnevelési és –fejlesztési hetek a Vízmű kollégiumában

Egészségnevelési és –fejlesztési hetek a Vízmű kollégiumában

2018.12.03
Intézményünk nagy figyelmet fordít a tanulók egészségtudatos nevelésére, az egészségük fejlesztésére és elsősegélynyújtói ismereteik bővítésére. Az egészségnevelés célja az, hogy az egészségkulturáltságot kialakítsuk bennük, s ezzel az egyén alkalmas legyen arra, hogy az egészségével kapcsolatos szükségleteit önmaga is kielégítse. Kollégistáink egészségre nevelése és az elsősegélynyújtással kapcsolatos ismereteik bővítése a kollégiumi diplomás ápolónő, Hoffmann Erzsébet és az általa szervezett programok keretében történik. Legfontosabb célkitűzéseink: Kialakítani tanulóinkban az egészséges életmód iránti igényt. Megismertetni velük (életkoruknak megfelelően) a saját egészségi állapotukat. Megismertetni az egészséget károsító tényezőket és azok veszélyeit. Képessé tenni őket arra, hogy elutasítsák a számukra káros életmódot. Kialakítani az igényt az egészséges és tiszta környezet iránt. Tudatosítani bennük az egészséges táplálkozás iránti igény szükségszerűségét. Szeretnénk, ha az egészséges életmódra nevelés szerves része lenne a kollégiumi életnek, amihez biztosítanánk a szükséges feltételeket és tevékenységeket. Sokoldalú egészségvédő lehetőségeket szeretnénk bemutatni, az egészség megvédésére, visszaszerzésére vonatkozó közérthető ismereteket nyújtani diákjainknak. Az egészségnevelési programot a kollégiumvezető és a nevelőtanárok segítik, ezenkívül a kollégiumi ápolónő és az általa szervezett programok során az egészségügyi intézmények egészségfejlesztési munkatársai. November hónapban tanulóink elsősegélynyújtással kapcsolatos ismereteit bővítettük és az újraélesztés elméleti és gyakorlati alapjainak elsajátítását segítettük. Hoffmann Ferencné kollégiumi ápolónő és Máté Krisztina csecsemőápoló tanuló lelkesen segítette kollégistáink elsősegélynyújtó feladatainak gyakorlását. A foglalkozások eredményesnek bizonyultak. Elmondásuk szerint már senki nem ijedne meg, ha kritikus helyzetben segítséget kellene nyújtania. A mellékelt fotók önmagukért beszélnek. :) Hoffmann Ferencné
Rendhagyó németóra a Szent-Györgyiben

Rendhagyó németóra a Szent-Györgyiben

2018.12.03
Egészséges életmód, egészséges táplálkozás témakörhöz terülj, terülj asztalkát varázsolt a 12/E osztály a tanterembe. Miközben az ételek jóízűen fogytak, szorgalmas kezek plakátokat rajzoltak. A vidám hangulatú órán az egészségügyis tanulók felelevenítették a szakmai tantárgyakból tanult ismereteiket is a vitaminokról. És nem utolsó sorban elsajátították a téma szókincsét.
Országos csúcsot úszott a Szent-Györgyi tanulója

Országos csúcsot úszott a Szent-Györgyi tanulója

2018.12.03
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma 9D osztályos kiadványszerkesztő tanulója, Horváth Balázs Kecskeméten új korosztályos országos csúcsot állított fel 400 m uszonyos gyorsúszás sportágban!Gratulálunk a 3:44,69-es eredményhez! Büszkék vagyunk rád Balázs!
AIDS világnapja a Vízműben

AIDS világnapja a Vízműben

2018.11.30
2018. 11. 30-án a Vízmű is csatlakozott az AIDS elleni küzdelemhez. Ugrainé Rajtár Zsófia, iskolánk védőnője felhívta a tanulók figyelmét a HIV fertőzés veszélyeire, illetve tájékoztatta őket a megelőzés módjairól. A diákok a mai nap folyamán ellátogathattak a standjához, ahol izgalmas keresztrejtvénnyel ellenőrizhették tudásokat az AIDS veszélyeiről. A helyesen kitöltők ajándékot kaptak, amelyet a Békéscsabai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum támogatott. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy akik kételkednek az egészségükben, azok keddenként és szerdánként a Békés Megyei Kormányhivatalban anonim szűrésen vehetnék részt.
A jövő tudatos Nemes(es) adózói

A jövő tudatos Nemes(es) adózói

2018.11.30
A 12. évfolyamos diákjaink a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete támogatásával és részvételével “A Jövő Tudatos Adózói” program keretein belül, egy általuk választott témában hallgathattak meg egy kiselőadást.Az előadás témájaként a végzős tanulóink a “Nekem nem parancsol senki: saját cégem lesz. Ja, hogy adóznom is kell!?!?!? Vállalkoznál? Mi vár rád? Hogy készülhetsz föl rá?” választották. Jó hangulatú, érdekes előadásnak lehettek tanulóink fültanúi, ahol Pénzügyi tudatosságukat is erősítettük. Köszönjük a részletes tájékoztatást Koczka Ferencnének.
A legmodernebb hajpótlási módszerrel is megismerkedhettek a fodrásztanulók

A legmodernebb hajpótlási módszerrel is megismerkedhettek a fodrásztanulók

2018.11.29
A legújabb festési- és hajápolási technikákat mutatták be a leendő fodrászoknak a Békéscsabai SZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolában. A jövő frizurakészítői a hajpótlás legmodernebb eszközeivel is megismerkedhettek a szakmai rendezvényen. Fotó: Fazekas Róbert A leendő fodrászok a bemutatón saját hajukon keresztül is megtapasztalhatták, hogyan lehet kevés vegyszer használatával hajszínt változtatni úgy, hogy az ne roncsolja a hajat. Gyuránki Noémi, az iskola tanulója a 7.TV kérdésére elmondta: egyrészt felkérték, hogy a szakmai bemutatón modell legyen, másrészt a jövő fodrászaként szeretne tanulni azoktól, akik nála sokkal jártasabbak a szakmában. A jövő fodrászai a legmodernebb hajpótlási technikával is megismerkedhettek. Hosszú Orsolya, a Magyar Trichológusok Egyesületének alapító elnöke kifejtette: a bionikus hajprotézis az egész világon új hajpótlási technika. Mint mondta, ez egy olyan orvosi segédeszköz, amely megkülönbözteti a többi hajpótlástól. Azért bionikus, mert egyedileg készül mindenki fejére: szálanként,valódi emberi hajból húzzák bele az alapba a hajszálakat, és csak arra a területre készítik el, ahol hajhiány van. Alkalmas a sérülések, sugárkezelések, különböző betegségek következtében kialakult hajhiány pótlására, de akár arra is jó, akinek eleve ritka haja van és dúsabb hajkoronát szeretne. A bionikus hajprotézis teljesen megegyezik a fejbőr színével, hipoallergén és a páciens tejes életet élhet vele. A hajgyógyász szakember hozzátette: a fodrászoknak azért is fontos a hajpótlással kapcsolatban képezniük magukat, mert sokszor ők fedezik fel a hajhiány vagy gyengülés első jeleit és tudniuk kell a megfelelő szakemberhez irányítani vendégeiket. Forrás: behir.hu  
Projektnapra készülünk

Projektnapra készülünk

2018.11.29
Nagy izgalommal készülünk a „Pénzre váltható tudás” projektnapra! Időpontja 2018. november 30-a lesz. Az előző két év programsorozatainak sikerére tekintettel ismét ingyenes pénzügyi projektnapokat szervez 2018. november és 2019. május között 16-18 éves diákok számára a Magyar Nemzeti Bank Pénziránytű Alapítványa és a Diákhitel Központ Zrt. Egy-egy projektnap megrendezésre bármely magyarországi középiskola jelentkezhetett, amely tagja a Pénziránytű Alapítvány Iskolahálózatnak. Több, mint húsz pályázó iskola közül került kiválasztásra az a nyolc (2 fővárosi és 6 vidéki) intézmény, amelyek - országszerte - helyszínt biztosíthatnak a programnak. Nagyon büszkék vagyunk, hogy iskolánk, a Békéscsabai SzC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma is elnyerte a projektnap megrendezésének lehetőségét! A rendezvény két interaktív tanórával indul négy osztályban. A tanórák témája a pénzügyi tervezés 16-18 évesen. Ezeket a tréningeket az intézményünk - előzetesen az Alapítvány által felkészített - szaktanárai vezetik, 20-25 fős csoportokban. A program második részében közismert vendégekkel és az iskola egy-egy sikeres volt, valamint jelenlegi diákjának részvételével interaktív pódiumbeszélgetést tartunk a pénzügyi tervezésről, pénzkezelési technikákról, tippekről és a pénzügyi tudatosságról. A projektnapot online pénzügyi kvíz show zárja. A pódiumbeszélgetés és a kvíz ceremóniamestere az ismert zenész – műsorvezető, Garami Gábor. Iskolánk tagja a Pénziránytű Alapítvány Iskolahálózatának. Fontosnak tartjuk, hogy részt vegyünk minden olyan rendezvényen, programon, versenyen, ami hozzájárul pedagógiai céljaink megvalósításához, a diákjaink pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez.
MÉG projekt a Trefortban

MÉG projekt a Trefortban

2018.11.29
Ismételten nagy siker övezte a „Maradj épületgépész!” projektet a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziumában. A Rehau Kft. azzal a céllal hívta életre a rendezvény sorozatot, hogy interaktív szakmai órákat tartsanak a végzős épületgépész diákoknak és az érdeklődő pedagógusoknak. A Trefortban nagy érdeklődés övezte a szakmai rendezvényt, amely az innovatív és fenntartható épületgépészet témakörben került megrendezésre. Petrovszki Zoltán beszámolója
A passzívházak bemutatása vízműs magasépítőknek

A passzívházak bemutatása vízműs magasépítőknek

2018.11.28
2018. november 22-én Muhi Sándor és Borbély Andor látogatott iskolánkba a Bovira Zrt. képviseletében, hogy a 12. és 13. osztályos magasépítő szakos hallgatóinknak szakmai bemutatót tartsanak a Békés megyében újonnan bevezetendő passzívházakról. Az előadáson többek között bemutatták ezen épületek szerkezeti kialakítását és a cég által kifejlesztett építései rendszer előnyeit. A thermo-burokkal ellátott, alacsony energiaigényű passzívházakat az építései rendszer elemeivel szemléltették, így megismertetve a tanulókat azok gyakorlati alkalmazásával. Baumanné Bodor Márta
Szünet Darts Verseny a Trefortban szép eredményekkel

Szünet Darts Verseny a Trefortban szép eredményekkel

2018.11.28
Hegesztő szakmai nap a Trefortban

Hegesztő szakmai nap a Trefortban

2018.11.28
2018. november 21-én került megrendezésre iskolánkban az I. hegesztő szakmai nap a gépész munkaközösség szervezésében.A rendezvényre a HEINBO Kft-t hívta meg a munkaközösség. Szabó György LORCH hegesztőgépről szóló előadása után a cég alkalmazottjai az iskola tanműhelyben gyakorlati bemutatókat tartottak, ahol a bátrabbak ki is próbálhatták az eszközöket. Az előadásnak és bemutatóknak köszönhetően a jelenlevők bepillantást kaphattak a jövő hegesztéstechnikájába.
A Széchenyi diákja lett az első az országos nyelvhasználati versenyen

A Széchenyi diákja lett az első az országos nyelvhasználati versenyen

2018.11.27
Az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny országos, Kárpát-medencei döntőjén a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója, Jantyik Zsanett (11.E) lett az első helyezett a szakgimnázium kategóriában. A versenyzőket díjesővel jutalmazták az eredményhirdetésen. Jantyik Zsanett „Széphalom” emlékplakettet, Sátoraljaújhely város plakettjét és pénzjutalmát, valamint a Sátoraljaújhelyi Rotary Klub különdíját kapta. A gimnázium és a szakgimnázium kategóriában összesen 129 versenyző vett részt az országos döntőn, ebből 26 diákot jutalmaztak „Széphalom” emlékplakettel. Jantyik Zsanett felkészítő tanára: Szilágyi László.
Konferencián voltunk

Konferencián voltunk

2018.11.26
A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumából hárman (Dr. Szabóné Varga Ildikó, Ollárné Tatár Mária és Tuska Katalin) vettünk részt 2018. november 16-án, Budapesten a Magyar Nemzeti Bank, a Pénziránytű Alapítvány és a Pénzügyminisztérium közös szervezésében rendezett „Pénzügyi Tudatosság Konferencia és Workshop”-on. Itt tájékozódtunk a pénzügyi oktatás fejlesztésére kidolgozott Nemzeti stratégiáról, a Pénzügyi és vállalkozói ismeretek tantárgyi bevezetésének tapasztalatairól, a Pénziránytű Alapítvány fejlesztéseiről, kutatási eredményeiről, az új Nemzeti Alaptanterv mindennapi pénzügyi nevelésre vonatkozó kihívásairól. Délután több csoportban, módszertani szekció-foglalkozásokon folytatódott a munka. Szó volt többek között a gazdasági – pénzügyi témakörök különböző tantárgyi (pl. Történelem, Matematika) beillesztési lehetőségeiről, módszereiről, IKT megoldások és kooperatív technikák alkalmazási lehetőségeiről, e-learning használatáról a szakgimnáziumok Pénzügyi és vállalkozói ismeretek óráin, a Pénz7-re való felkészülésről. Összességében nagyon értékesnek tartjuk a rendezvényt. A sok információtól feltöltődve, késő este értünk haza Budapestről. Iskolánk tagja a Pénziránytű Alapítvány Iskolahálózatának. Fontosnak tartjuk, hogy részt vegyünk minden olyan rendezvényen, programon, versenyen, ami hozzájárul pedagógiai céljaink megvalósításához, a diákjaink pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez.
SZEGYA-s egézségügyisek a Pályaválasztási Vásáron

SZEGYA-s egézségügyisek a Pályaválasztási Vásáron

2018.11.26
November 14-15.-én került sor a békéscsabai CsabaParkban a 2018. évi Pályaválasztási Vásárra, ahol minden, szakmát tanító középiskola, valamint sok cég képviseltette magát. Cél mint minden évben az, hogy kedvet csináljanak az iskolaválasztás előtt álló általános iskolai tanulóknak, szakmát keresőknek. A Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium is hagyományos résztvevője a vásárnak, így egészségügyis valamint rendész tanulóink is részt vettek a látogatók tájékoztatásában. Természetesen szemléltető eszközökkel, kisebb bemutatókkal is próbáltak kedvet csinálni képzéseinkhez, az ápoló, valamint a csecsemő-és gyermekápoló szakmákhoz. Mindig népszerű az élethű babák pelenkázása, pólyázása, az ápolási eszközök, anatómiai szemléltető modellek bemutatása, de sokan kipróbálják az állapotos kismamákat szimuláló terhespocak felvételét is. Sok érdeklődő járult a standunkhoz, tanulóink ügyesen válaszoltak a feltett kérdésekre, adtak tájékoztatást az iskola életéről, hagyományainkról, az egészségügyi és rendész képzésekről. Mindkét nálunk tanulható egészségügyi szakma hiányszakma, így a nálunk végző tanulók biztos állásokra pályázhatnak a későbbiekben. Reméljük, a felvételre jelentkezők számában is megjelenik majd a vásáron helyt álló diákjaink lelkesedése!
Sikerstratégia a Keményben

Sikerstratégia a Keményben

2018.11.26
Az IVSZ keretén belül a Programozd a jövőd! pályaorientációs előadássorozat egyik állomása lett iskolánk. 2018. november 23-án tartott előadást Pap János András a T-Systems képviseletében 9-13. évfolyamos tanulóink számára.Az inspirációs előadás fókuszában a stratégia, történet, állapot fázisok támpontjait tekintettük át tanulságos történetekkel ötvözve, melyek nélkülözhetetlenek a tudatos pályaválasztáshoz. Az előadónak köszönhetően egy nagyon jó hangulatú programon vehettünk részt.Köszönjük a lehetőséget!„Csatlakozz a digitális világhoz, hozd ki magadból a legtöbbet!”
A Széchenyi fiú kézilabda csapata bejutott a Diákolimpia országos elődöntőjébe

A Széchenyi fiú kézilabda csapata bejutott a Diákolimpia országos elődöntőjébe

2018.11.23
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma fiú kézilabda csapata óriási győzelmet aratott. Megnyerték a Diákolimpia országos előselejtezőjét, így bejutottak az országos elődöntőbe, amelyet 2018. december 18-án Mezőkövesden rendeznek meg. A csapat tagjai: Biri Ákos, 12.A Kecskeméti László, 10.A Kéri Balázs, 11.A Kiss Sándor, 12.D Kocsor Sándor, 12.B Kovács Áron, 10.E Masa Miklós, 12.A Murányi Ádám, 9.A Szikora Gergő, 10.D Tóth Szabolcs, 9.D Varga Mihály, 9.FKny Vidovenyecz Bálint, 9.BNy Felkészítő edzők: Döge Sándor, Vólent János
Határtalanul pályázat megvalósítása

Határtalanul pályázat megvalósítása

2018.11.23
A BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2017-ben pályázatot nyújtott be a „Határtalanul” programban való részvételért. Az iskolánk a programon belül a „HAT-17-02 Együttműködés szakképző iskolák között” című kiírásra pályázott. A Határtalanul! pályázat célja a magyarországi és a határon túli magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szereznek a külhoni magyarságról. A program felépítése két kirándulást foglalt magába. A magyarországi diákok sepsiszentgyörgyi utazását és az erdélyi diákok Békéscsabára látogatását. Mindkét iskola diákjai a környezet- és vízgazdálkodás szakok tanulói, 11. osztályos fiatalok voltak. A csabaiak ez év április elején, 3-7. között jártak Erdélyben, a sepsiszentgyörgyiek április 24. és 28. között voltak nálunk. Partneriskolánk a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola volt, amellyel közösen egy tucat közös programokon vettünk részt a környezetvédelmi szakmai programokon kívül. A békéscsabaiak Székelyföldön meglátogatták a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot, a Kárpát-koszorú egyetlen krátertavát, a Szent Anna tavat, Zabolán a „Csipkés tábor” környékén tájékozató táblákra az információs anyagok felhelyezésében segítettek, ezzel hozzájárulva a tábor környéke túraútvonalainak és természeti értékeinek jobb megismeréséhez. Szakmai munkájukban Sepsiszentgyörgyön megvizsgálták és elemezték a város szennyvíztelepének hatását az azzal szomszédos Szemerja patakra nézve. Útközben Petőfi és Gábor Áron síremlékei előtt tisztelegtünk és az utolsó délutánon meglátogattuk Brassó történelmi belvárosát. A sepsiszentgyörgyiek látogatása alkalmával a békéscsabai program keretein belül felkerestük a Körös Maros Nemzeti Park dévaványai túzokrezervátumát és az Arany János Múzeumot Nagyszalontán. Ugyancsak Arany Jánoshoz kapcsolódva lehetőségünk adódott a Kárpát-medencét bejáró „Arany 200” buszt megnézni, amelyben a költő élete és alkotása interaktív módon történt bemutatásra. Településünkön szakmai programként felkerestük az Alföldvíz Zrt. békéscsabai szennyvíztisztító telepét is telepvezető irányításával és az Élővíz csatorna vizének kémiai elemzését és mederszelvény mérését végezték el a diákok. Mindkét kiránduláson a két iskola diákjai közösen vettek részt a programokon. A sepsiszentgyörgyi és békéscsabai közös városi séták, az iskola udvarán lezajló közös bográcsozás és focizás hozzájárultak a személyes, baráti kapcsolatok kialakításában. Veres Gábor beszámolója
Szalagavató ünnepség a Szent-Györgyiben

Szalagavató ünnepség a Szent-Györgyiben

2018.11.23
November 16-án a városi sportcsarnokban tartotta a Szent-Györgyi tagiskola a szalagavató ünnepséget, amelyen hét végzős osztály 164 tanulójának tűzték fel a szalagot. Az iskola hagyományai szerint a tizenkettedikes osztályok humoros, táncos műsorral készülnek erre a különleges alkalomra. A szeptembertől zajló próbáknak köszönhetően minden osztály színvonalas produkciót mutatott be. Az ünnepség leglátványosabb része a szintén hagyományos nyitó és záró keringő, amelyet az idén több mint 80 pár részvételével adtak elő a végzős tanulók.
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015