Hírek

Angliai élmények a széchenyis diákok szemével

2018.11.06
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma turisztikai szervező, értékesítő tanulói az ERASMUS+ projekt keretében Angliában voltak 3 hónapos szakmai gyakorlaton. Mitykó Alexandra videóösszeállítása a 12 hetes gyakorlatról.   A projekt második csoportja szubjektívebben ragadta meg a szakmai gyakorlat élményeit a videójukban.
ERASMUS+ projekttel Angliában

ERASMUS+ projekttel Angliában

2018.11.06
Domokos Attila a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2/14. A osztály turisztikai szervező, értékesítő tanulója az ERASMUS+ projekt keretében Angliában volt 3 hónapos szakmai gyakorlaton. — Miért jelentkeztél erre a projektre? —Nagyon jó lehetőségnek tartottam a szakmai gyakorlatot. Magyarországon is teljesíthetnénk, azonban az ERASMUS+ projektben több lehetőséget láttam. Szerettem volna magamat külföldön kipróbálni. —Mi volt a feladatod? —Egy 300 fős hotelben voltam pincér. Szakmailag sokat fejlődtem. Minden kollega és a menedzser is nagyon kedves és segítőkész volt. Mindenre megtanítottak, amit ebben a szakmában tudni kell. —Mi volt a legnagyobb élmény számodra? —Idegen emberekkel dolgozhattam együtt. Ez inspiráló. Azóta is tarjuk a kapcsolatot .
Angliai szakmai gyakorlaton a Széchenyi diákja

Angliai szakmai gyakorlaton a Széchenyi diákja

2018.11.06
Téren Barnabás a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2/14. A osztály turisztikai szervező, értékesítő tanulója az ERASMUS+ projekt keretében Angliában volt 3 hónapos szakmai gyakorlaton. „Az ERASMUS+ projekt nagy lehetőséget teremtett számomra, hiszen szakmai és nyelvi tudásomat fejleszthettem, anyagi támogatás is volt számomra. A hotelben, ahol dolgoztam, a pincérkedés minden fortélyát megtanulhattam a tapasztaltabb kollégáktól. A legnagyobb élményem az volt, hogy mindenki milyen segítőkész volt. A három hónap hosszú idő, amit kint töltöttünk, de önállóbbak lettünk, hiszen mindent nekünk kellett elintézni. Javaslom másnak is, hogy ragadja meg a lehetőséget.”
Kozmetikus diákolimpián a KÓS tanulói

Kozmetikus diákolimpián a KÓS tanulói

2018.11.05
2018. őszén ismét megrendezésre került az országos szintű kozmetikus Diákolimpia, melyen - első alkalommal – a Kós tanulói is részt vettek. A 2/14-es osztály kozmetikus tanulói már az előző tanév végén elhatározták, hogy indulnak a versenyen, amely elméleti ismereteket kér számon. Ezért a nyár folyamán is ismételték a tananyagot. Munkájukat siker koronázta, mert az elődöntőből bekerültek a legjobb 6 csapat közé, akik a döntőben a Beauty kiállításon mérik össze ismét tudásukat. Résztvevők: Horváth Cintia, Kiss Bettina, Ónodi Orsolya Felkészítő: Matyuska Ferencné Bővebb leírás itt található a versenyről: https://www.beauty-forum.hu/cikkek/eldolt-hogy-ki-szallhat-versenybe-a-diakolimpia-dontojeben/ Matyuska Ferencné
A Kemény Gitárklub az őszi szünetben is aktív volt.

A Kemény Gitárklub az őszi szünetben is aktív volt.

2018.11.05
Október 27-én, pénteken felléptek a Civil Szervezetek Szövetsége által szervezett Civil Kulturális Börzén a Jaminai Közösségi Házban, ahol 30 perces műsort adtak a gyermekekből és szüleikből álló közönségnek. Október 31-én került sor a Csaba Centerben a Halloween Party és Ifjúsági Kavalkádra, melyen a DARKE Nyári Ifjúsági Gitártábor résztvevőivel közösen egy órán keresztül zenéltek a Gitárklubosok.
INDUL AZ INGYENES FELVÉTELI ELŐKÉSZÍTŐNK!

INDUL AZ INGYENES FELVÉTELI ELŐKÉSZÍTŐNK!

2018.10.30
Mindenkit szeretettel várunk!
Bosch előadás a Trefortban

Bosch előadás a Trefortban

2018.10.30
„Hősember Képző” a Trefortban

„Hősember Képző” a Trefortban

2018.10.30
A Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimáziumában, 2018. október 24-én, a délutáni órákban megrendezésre került a "Hősember Képző" programnak elnevezett, baleseti szimulációsorozat. A Közlekedési Munkaközösség által szervezett eseményen a résztvevők kipróbálhatták magukat az egyes baleseti helyzetekben. Együtt gyakorolhatták a vérzéses fejsérülés ellátását, az áramütéses balesetnél szükséges teendőket, amelynél egy újraélesztésre is sor került. Végül egy gépjármű tűzesetet kellett elhárítani, és a végtagján megégett sérültet ellátni a mentők megérkezéséig. Természetesen mindez csupán játék volt, de felhívta arra a figyelmet, hogy gyakorolni sosem hiábavaló. Hisz hányan mondhatják el magukról, hogy élesben oltott már tüzet habbal és porral oltóval, ténylegesen mi van egy elsősegély dobozban és azokat miként kell használni? A rendezvény sikerét különösen köszönöm a Közlekedési Munkaközösség tagjainak, a 13/B osztálynak a statiszta szereplésért és az egészségügyi dolgozóinknak a szakmai támogatásért! Komáromi Zoltán
’56-os emlékműsor a Keményben

’56-os emlékműsor a Keményben

2018.10.26
Skultétiné Barna Anita igazgatónő köszöntő-megnyitó beszéde után az emlékműsorban szereplő Mihályfiné Laczkó Mónika tanárnő és diákok vonultak be a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának tornatermébe egy dal kíséretében hogy az 62 évvel ezelőtti forradalomról és azt követő eseményekről megemlékezzenek. Rövid történelmi bevezető után bevonult a többi szereplő is, transzparensekkel, jelszavakat skandálva. Dalok, versek, történelmi események felidézése követte egymást. A forradalom leverését követő megtorlást elszenvedő fiatalok, családok keserűségét lassú csárdás tánccal jelképezték. A táncot előadta Bereczki Andrea és Ágoston István. „Piros a vér a pesti utcán. Eső esik és elveri,...” Az irodalmi megemlékezés végén egy-egy gyertyát gyújtottak a szereplők a Békés megyei áldozatok emlékére. Ezalatt Bucsi Anita a Két lépés a pokolba című darabot játszotta el zongorán. A többi zenei produkcióban a Kemény Gitárklub kíséretével László Fanni és Mihályfiné Laczkó Mónika tanárnő énekeltek. Köszönjük tanárnőnek a műsor összeállítását, szerkesztését, és betanítását, a 10.A és 11.B osztályok tanulóinak szereplését, valamint a Kemény Gitárklub közreműködését. Mindenki számára emlékezetes marad a műsor.
Bronzérem és egy Különdíj a Szent-Györgyi csapatának!

Bronzérem és egy Különdíj a Szent-Györgyi csapatának!

2018.10.25
AZ IPART A KOLBÁSZFESZTEN SZEGYA FASHION MÓDRA Egy évvel ezelőtt az első helyet szerezte meg csapatunk, most is a tavalyi színvonalas szereplés megismétlése volt a célunk. Idén kétszer annyi (400!) csapat vágott neki a kolbászkészítésnek. A lányok közül Gajdács Enikő 12.G harmadszor volt a csapat tagja -igazi rutinos versenyzőnk-, míg a 13.G szintén divatstílus tervezői, Kardos Klaudia, Medovarszki Ivett és Tóth Fruzsi nagy lelkesedéssel csatlakozott a kihíváshoz. A stand alkalomhoz illő megjelenése, a technológiailag kifogástalanul kivitelezett gyúrás, töltés és nem utolsó sorban a kiváló fűszerezés és ízvilág határozta meg az ismételt elismerést az igen nagy létszámú szakmai és társadalmi zsűri részéről. Csapatunk esztétikai megjelenése különdíjat kapott (nem véletlen...!), majd újra színpadra szólították a SZEGYA FASHION csapatát a harmadik hely kihirdetésekor. GRATULÁLUNK LÁNYOK! Köszönet jár Érsek Éva szakoktató tanárnőnek és Ifj. Knyihár Mihály szponzorunknak az önzetlen szakmai segítségükért.
A Honvédelemért Kitüntető Cím I. fokozata a Szent-Györgyi igazgató-helyettesének.

A Honvédelemért Kitüntető Cím I. fokozata a Szent-Györgyi igazgató-helyettesének.

2018.10.25
Gratulálunk Dr. Hajdúné Felföldi Irénnek, az iskolánk igazgató-helyettesének, aki a Honvédelemért Kitüntető Cím I. fokozatát kapta. A Magyar Honvédség számára kiemelten fontos a társadalmi elfogadottság. Cél, hogy az állampolgárokkal élénk kapcsolatuk legyen – mondta Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára október 18-án, csütörtökön a fővárosban, a Stefánia Palotában rendezett ünnepségen. Erdélyi Lajos kiemelte: az idei év azért is jelentős, mert a Magyar Honvédség idén ünnepli fennállásának 170 éves évfordulóját. Elismerést érdemelnek azok, akik a honvédelem eszméjéért, köztük az 1956-os forradalom és szabadságharc tüzének, lángjának megőrzéséért tettek – hangsúlyozta. A helyettes államtitkár megköszönte az együttműködést az elismerésben részesülteknek, és hangsúlyozta, ők hozzátettek valamit ahhoz, amit elődeink megteremtettek, az őket követő generációk pedig megőriztek.Az ünnepség végén elismeréseket adtak át a honvédséggel együttműködő, a honvédelem érdekében tevékenykedő, valamint a történelmi hagyományokat ápoló társadalmi szervezetek képviselőinek. A Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés Megyei Szervezete javaslatára Dr. Hajdúné Felföldi Irén, a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma igazgató-helyettese a Honvédelemért Kitüntető Cím I. fokozatát kapta. A haditorna fennállásától kezdve az iskola a legfontosabb támogatók közé tartozik, s a közvetlen kapcsolatot Irénke tartotta a MATASZ szervezőivel, maga is MATASZ tag révén. A fiatalok honvédelmi nevelésében való áldozatos részvételért javasolta a megyei szervezet erre az elismerésre. Gratulálunk a kitüntetéshez és jó egészséget kívánunk!
HŐS képzés a Szent-Györgyiben

HŐS képzés a Szent-Györgyiben

2018.10.25
Iskolánkban október 24-én rendeztük meg a Magyar Vöröskereszt szervezésében a Hősképzőt. Iskolánk egészségügyi és sportedző szakán tanuló képzett elsősegélynyújtóink alapszintű újraélesztést oktattak ezen a napon a nyugati aulában reggel 8-tól 12:30 - ig. Párban zajlott az oktatás élethű szimulátorokon.
Miniszteri elismeréseket kaptak a Széchenyi pedagógusai

Miniszteri elismeréseket kaptak a Széchenyi pedagógusai

2018.10.24
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma két pedagógusa vehette át a miniszteri elismeréseket kiemelkedő pedagógiai tevékenységért. Kovácsné Dimák Gizella matematika-informatika szakos tanár Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott a több mint 35 éves pedagógiai munkájának elismeréseként. Matematikatanárként 1985-től tanított a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában. A pedagóguspálya iránti erős elkötelezettsége, szakmai felkészültsége, pedagógiai munkássága példaértékű. Kedves, melegszívű egyénisége, szakmai és emberi tudása maradandó nyomott hagy az intézményben.   Hugyeczné Krnács Katalin Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült kimagasló szakmai munkájáért. Közgazdásztanárként tanítványai megalapozott tudással kerülnek ki kezei alól. Tiszta szívvel, szeretettel foglalkozik mindenkivel. Kiemelkedő tehetséggondozó munkája bizonyítékaként tanítványai az elmúlt évtizedekben számtalan országos és megyei tanulmányi versenyen kiemelkedő eredményt értek el. 2015-től az intézmény igazgatóhelyettese. A tudatosság és következetesség jellemezi. Fáradhatatlan szakemberként mindig az újat keresi, munkáját körültekintően végzi. Céltudatos, szerény magatartásával kivívta kollégái és felettesei elismerését. A tanulók, a szülők tiszteletét egyaránt élvezi.  
Egészségügyis pillanatképek a Szegya életéből

Egészségügyis pillanatképek a Szegya életéből

2018.10.24
-Születés kiállítás Nemrégiben a Csabagyöngye Kultúrális Központ adott otthont a megyében eddig egyedülálló „Születés kiállítás – a kiEGYENSÚLYozott várandósságért és születésért” címen megrendezett interaktív rendezvénynek, amelyen Szentgyörgyis gyakorló ápoló tanulók is tevékenyen segédkeztek. A rendezvény szervezője az Egyensúly AE Egyesület volt, a kiállítást Herczeg Tamás országgyűlési képviselő úr nyitotta meg. A főbb témakörök a következők voltak: fogamzás, fogamzásgátlás, fogantatás, terhesség, szülés, az újszülött ellátása. Az érdeklődők nagyon élethű, súlyban, méretben azonos szemléltető babákon láthatták egy magzat fejlődését, a születés szakaszait, kipróbálhatták a pelenkázást, fürdetést, a férfiak, remélhetőleg apukák, vagy leendő apukák pedig felpróbálhattak egy terhességet szimuláló pocakot, illetve enyhébb formában, de megtapasztalhatták milyen is lehet egy méhösszehúzódás fájdalma. A kiállítás segítői között ott tevékenykedtek a Szentgyörgyi gyakorló ápoló hallgatói, akik maguk is nagyon érdekes élményekkel gazdagodtak, és sokat tanulhattak az egyébként számukra természetesen szakmába vágó egészségügyi terület eddig újszerű, szinte alternatív megközelítéseiből. Reméljük, hogy a kiállítás, amely szinte az egész országot bejárta már, a valamikori jövőben újra ellátogat városunkba, így mindenkinek szívből ajánljuk megtekintését! -Véradás Októberben ismét vérüket adták a Szentgyörgyis diákok, közülük sok egészségügyis tanuló is. Régi hagyomány, hogy évente kétszer a Magyar Vöröskereszt iskolánkban véradó napot szervez, melyen minden 18 éven felüli, és a megelőző ellenőrző vizsgálatokon megfelelt diákunk részt vehet. A véradás népszerűsége minden évben sok tanulót vonz az önkéntes adakozás nemes körébe, hiszen a vér életeket ment, betegeken segít, műtéteket támogat. Tanulóink empátiás készségét is erősíti a tudat, hogy vérükkel talán másik embertársukon segíthetnek, és reméljük, hogy a tavaszi véradó napon ismét szép számban jelennek meg diákjaink, magukkal hozva újabb önkénteseket. -Egészségnap a gyulai Pándy Kálmán Kórházban Október 16.-án rendezte meg a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán tagkórháza nagyszabású Egészségnapját, melyen érdekes előadások, valamint ingyenes szűrővizsgálatok közül válogathattak a látogatók. A szervezők vetélkedőt hirdettek egészségügyis tanulók részére, mely vetélkedőn a Szegyából öt, egyenként kétfős csapat képviseltette magát a 10. és 11. évfolyamokról. A feladatok szorosan kapcsolódtak az előadások témáihoz, melyek leginkább a mai kor egyik legalattomosabb rizikófaktora, a stressz köré épültek fel. Tanulóink ügyesen megoldották a feladatokat, munkájuk eredményként egyik 11.f osztályos csapatunk tagjai: Tóth Vivien és Csernyeczki Liliána második helyezést ért el. Többi csapatunk is lelkiismeretesen helyt állt, mindannyian ajándékcsomagot valamint oklevelet kaptak. Gratulálunk a teljesítményükhöz!
Ke/ömények a Kolbászfesztiválon

Ke/ömények a Kolbászfesztiválon

2018.10.24
A 22. Csabai Kolbászfesztivál ifjúsági kolbászkészítő versenyén két osztály is képviselte a Kemény tagiskolánkat. Az indulók feladata, hogy öt kiló húsból készítsenek sütni való kolbászt. A 10/A két csapattal indult Mihályfiné Laczkó Mónika osztályfőnök irányításával, a 13/1 pedig Pallag András tanárúr segítségével vett részt a versenyen. Mindkét osztályt hatékonyan támogatta Igazgatónőnk. A péntek délelőtt jó hangulatban telt, minden tanuló számára meghatározó élmény saját kezűleg kolbászt készíteni. Volt, aki készen hozta a fűszerkeveréket, volt, amit sűrűn kóstolt a rutinos csapat, és az alapján fűszerezett. Ennek szerepe, hogy a családi hagyományokat ötvözzék a helyszíni kóstolással.
Élet a vízműs fluidumos technikusi vizsga után

Élet a vízműs fluidumos technikusi vizsga után

2018.10.19
A 2017/2018-as tanévben végzett iskolánk első fluidumkitermelő technikusi csoportja, 14 fővel. Sok kérdőjel alakult ki a diákokban, szüleikben és természetesen bennünk, szaktanárokban is, hogy hova tovább a technikusi vizsga után. Hol lehet vajon ezzel a végzettséggel elhelyezkedni? A válaszra nem kellett sokáig várni! A május végi nagykanizsai fúrási és termelési gyakorlati vizsga után (még a vizsga helyszínén) meglátogatta a végzősöket egy úriember, aki Magyarország legnagyobb fluidumbányászati mélyfúrási cégéhez, a Rotary Drilling Zrt.-hez toborzott technikusokat. Az ajánlata az volt, hogy a sikeres technikusi vizsga utáni hétfőn mindenki kezdhet a cégnél. Ezt az ajánlatot még másik két cégé követte a rákövetkező hetekben! Természetesen végzett technikusainknak egy része ezzel a lehetőséggel nem tudott élni, csak páran, köztük volt Horváth Csaba is, aki a mélyfúrásokkal és lyukbefejezésekkel foglalkozó MB 2001 Kft. elnevezésű cégnél végzett teljes állású nyári munkát. Vele beszélgettem augusztus végén Békéscsabán (épp a szegedi gólyatábor után), a napsütötte Szünet Presszó teraszán. Honnan értesültél arról, hogy van lehetőséged mélyfúráson dolgozni a nyári szünetben? Szakmai tanáraimat, Veres Zsoltot és Szenti Alexandrát több cég is felkereste, és a frissen végzett technikusoknak állásajánlatokat kínáltak. Személy szerint én nem tudtam volna hosszú távon maradni, legalábbis egyelőre, mert időközben jelentkeztem az egyetemre. Miután érdeklődtem a cégeknél a munkalehetőség után, és említettem, hogy szeptembertől tovább tanulnék, az egyikük (MB 2001 Kft.) felajánlotta, hogy akár a nyári szünet erejéig is dolgozhatok ott. Mennyire volt nehéz fizikai munka? Hogyan bírtad az éjszakázást? Voltak a munkának könnyebb, és nehezebb részei is, de összességében túlélhető volt. Mindenképpen kell egy adott fizikummal rendelkeznie az embernek, de ha hosszútávon ott szeretne dolgozni, de hamar belerázódik az ember. Én sem vagyok egy nagydarab ember, de a rám bízott munkákat el tudtam végezni. A tény, hogy éjszaka dolgoztunk, nem sokban különbözött a nappaltól. Jómagam jobban is szerettem, mert akkor nem volt akkora hőség és ameddig tartott a munka, nem is igazán éreztük, hogy fáradtak vagyunk, mert folyamatosan volt mit csinálni. Viszont miután vége lett a dekádnak, kellett 1-2 nap, amikorra visszaszoktam a normális időbeosztáshoz, de azért adnak nekünk 1 hét pihenőt utána, hogy ezt kényelmesen megtehessük. Mennyire volt hasznodra az, amit előző tanévben elméletben tanultál és gyakorlatban láttál (pl. Nagykanizsán)? Annyiban hasznomra vált, hogy nagyjából képben voltam a berendezésnél, de a tényleges fúrást élesben tanulja meg az ember, ezt nem lehet iskolai keretek között teljesen elsajátítani. Foglalkoznál-e a következő években mélyfúrásos munkákkal? Bevallom, nekem nagyon megtetszett a hangulata. Megvan a sajátos légköre, amit az ember vagy szeret, vagy nem, de ha szereti, akkor örömmel visszamenne bármikor, és végezné ezt a munkát, legyen akármennyire fárasztó és piszkos olykor. Hol szeretnél továbbtanulni? Látsz-e arra lehetőséget, hogy ebben a szakmában dolgozz, például az egyetem után? Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán tanulok általános gépészmérnöknek. A lehetőség mindenképpen adott, ugyanis gépészekre is nagy szükség van a fúrásokon, és munkásságukat kellemes fizetéssel szokták honorálni. Itt jegyezném meg, hogy a nyáron Varga Gergő, Szivós Gergő is dolgozott mélyfúrásokon, valamint meg kell említenünk Oláh Dávid nevét is, aki jelenleg is a fent említett cégnél tevékenykedik, mint mélyfúró technikus. A fent olvasott beszélgetésből is kitűnik, hogy mennyire fontos szakma a fluidumkitermelői, hiszen a globális felmelegedéssel sújtott világunkban szükség van azokra a szakemberekre, akik értenek ahhoz, hogy a mélyben megbújó nélkülözhetetlen fluidumokat (pl. kőolaj, földgáz, felszín alatti vizek) hogyan juttassák el a tárolókőzetekből a felhasználásuk helyére. Veres Zsolt geológus
Erdélyi gyakorlat a Trefortban

Erdélyi gyakorlat a Trefortban

2018.10.19
2018. október 18-án elindult az idei tanév második és harmadik Erasmus+ mobilitási csoportja Romániába, Székelykeresztúrra és Székelyudvarhelyre. November 16-án érkezik haza a két csoport. 3-3 fő tanuló utazik együtt, de a tanulók két szakmát képviselnek. A 13/A osztályból Bartalus Csaba, Egri Balázs Imre és Kis Dévald erősáramú elektrotechnikusok, ők Székelykeresztúrra mennek, míg Csicsely Zsolt Miklós, Faraga István Martin és Győri Attila a 15/A osztályban tanulnak alternatív gépjárműhajtási technikusi vagy autószerelő szakon. Kísérő tanáraik Kruzsic László és Kasoly Sándor tanár urak. Az iskola udvarán gyülekezett a csoport pénteken reggel 8 órakor. Túl sok csomaggal indultak neki a fiúk, így a bepakolás kicsit sokáig tartott. A gyakorlatot az autószerelő csoport az Autogroup- Simo SRL cégnél fogja teljesíteni egy Renault szalonban, a másik csoport pedig Székelykeresztúron a Stator SRL cégnél villanymotorok javításával, összeállításával, szerelésével tölti a gyakorlatot. Ők a második csoport ezen a gyakorlati helyen.
Egészségnap a Keményben

Egészségnap a Keményben

2018.10.19
Zsúfolásig megtelt a tornaterem előtti folyosó érdeklődő diákokkal a Keményben 2018. október 16-án délelőtt. Az ok nagyon egyszerű, mindenkit érdekel saját egészsége és annak megtartásának lehetősége.A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában már több mint tíz éve rendszeresek az Egészségnapok. Ezekre mindig meghívást kapnak a Békéscsabai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagszervezetei. Az idei tanév első ilyen rendezvényén képviselte magát a Békéscsabai Védőnői Szolgálat, akik egyben a Drogprevenciós Munkacsoport tagjai is, a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület, és a Békés Megyei Kormányhivatal munkatársai. Egy külön teremben a 9-10 osztályok képviseletében több mint húsz diák workshopon vett részt, melyet Karácsony Zsolt tartott. A lehetőséget a Dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvány – mely szintén a KEF egyik tagszervezete, – A család mint erőforrás című pályázatából teremtette meg. Az iskola és a tagszervezetek együttműködése példaértékű. Játékos interaktív formában közvetítettek hasznos információkat és erősítették az egészségmagatartást, hogy egészséggel kapcsolatos szokásaink tartósan segítsék az egészségtudatos életmódot. Köszönjük diákjaink aktivitását és a szervezetek megjelenését és együttműködésüket.
Lengyel vendégei voltak a Trefortnak

Lengyel vendégei voltak a Trefortnak

2018.10.17
Hosszú évek hagyományait követve idén is 43 fős lengyel delegációt láttunk vendégül. A diákok és kísérő tanáraik Myslenicéből érkeztek, és 3 napot töltöttek Magyarországon. Útjuk Budapesten át vezetett Békéscsabára a Trefortba. A Trefort Ágoston Fiúkórus kíséretében ezúttal a Gyulai Várat barangolhatták be vendégeink. Esténként gitár és énekhangtól volt hangos az iskola épülete. Bízunk benne, hogy idén is új barátságok kötődtek a lengyel és a Trefortos diákok között.
Monitorokat kapott  Trefort a Budapest Banktól

Monitorokat kapott Trefort a Budapest Banktól

2018.10.17
Újabb számítástechnikai eszközökkel gyarapodott a Trefort a Budapest Bank Békéscsabai Bankműveleti Központjának jóvoltából. Ezúttal közel 50 monitort kapott iskolánk, amely a mindennapi oktatást segíti majd. Az eszközök beüzemelését követően Rajkó Zsanett (Budapest Bank-emberi erőforrás menedzser) és Bohus Nikoletta (Budapest Bank-kommunikációs menedzser) látogatott el iskolánkba, hogy tájékozódjanak a monitorok elhelyezéséről és használatáról.
Nemeses rendész tanulók is díjazottak között

Nemeses rendész tanulók is díjazottak között

2018.10.17
Dr. Pozsgai Zsolt r. vezérőrnagy, személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem három tisztjelöltjét, valamint a rendészeti szakgimnáziumok négy tanulóját részesítette elismerésben kiemelkedő tanulmányaikért. A szakiskolák rendészeti képzésében részt vevő tanulói közül négyen vehettek át elismerést, továbbá dicséretben részesült a tanulók felkészülését segítő kolléga is.Iskolánk részéről Kotroczó Viktória 11.D és Papp László 10.E osztályos rendészeti ügyintéző tanulóinknak, valamint Fehér Andrea ny.r.alezrendes asszony részesült dicséretben.
Nyílt nap a Keményben

Nyílt nap a Keményben

2018.10.17
"2018. október 13-án megrendezett nyílt napunkkal egybekötött pályaorientációs program keretében iskolánk több előadót hívott meg, elsősorban volt tanítványokat, hogy beszéljenek életpályájuk alakulásáról. Osztályunk Áchim Mihály Miklós előadásán vett részt."Gyurisné Fehér Mária tanárnő teljes beszámolója az iskola honlapján olvasható.
Az Európa nap keretében a bíróságon jártak a Trefortosok

Az Európa nap keretében a bíróságon jártak a Trefortosok

2018.10.17
Minden év októberében kerül megrendezésre a Polgári Igazságszolgáltatási Európa Nap, amelynek keretein belül a bíróságok megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt és lehetőséget biztosítanak arra, hogy a diákok megismerjék a bíróság épületét és munkáját. A programhoz iskolánk, a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma is csatlakozott. Szigeti Sándor tanár úr vezetésével a 9/6 osztálynak volt lehetősége megismerkedni a bíróság munkájával, s egy perszimulációt is kipróbálhattak a Trefortos diákok.
Fémszórási bemutató a Trefortban

Fémszórási bemutató a Trefortban

2018.10.17
A fémszórási eljárások széles körben elterjedtek gépipari alkatrészgyártás és karbantartás területén. Alkalmazzák mind elkopott gépelemek felújítására, mind elmunkált munkadarabok méretre hozására, valamint egyre gyakrabban új alkatrészek gyártásakor. A karbantartási és gyártási technológiák tervezésénél a fémszórt bevonatok rendkívül sokoldalú felhasználási lehetőségeket kínálnak a szakembereknek. Lehetőséget ad olyan felületi minőségi követelményekkel rendelkező alkatrészek előállítására, melyek gyártása más technológiával rendkívül költséges lenne. Lehetőséget ad a munkadarab alapanyagának és felületének sokoldalú kombinációjára. Például könnyű vagy olcsó anyagokból készült alkatrészek nagy kopásállóságú, hőszigetelő, elektromosan vezető vagy szigetelő réteg kialakítására. A képeken egy fémszórási művelet látható. Alumínium alapanyagra, felületi keménységet növelő réteget hordtunk fel. Járosi Pál szakoktató,  Bondár Levente és Zsilinszki János tanulók mutatták be az eljárást.
56-os „Emlékpont” a Trefortban

56-os „Emlékpont” a Trefortban

2018.10.17
Október 15-én iskolánkba érkezett a Hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum 1956-os mozgó-kiállítása, amely az aulában került elhelyezésre, és egészen október 26-ig megtekinthető. Az ünnepélyes megnyitón Kiss Mihály igazgató és Dr. Miklós Péter egyetemi tanár, történész mondtak beszédet, ezt követően intézményünk ebédlőjében a közelgő nemzeti ünnepünk témájában egy előadáson vehettünk részt.
Szent-Györgyis lányok a kifutón.

Szent-Györgyis lányok a kifutón.

2018.10.17
Ha divatnapok, akkor kirajzik a divatstílus szakunk a városba. Idén variálható kollekciókat és kiegészítőket mutattak be sugárzó eleganciával a művészetis modelljeink.A ruhát meg kell tervezni, el kell készíteni, be kell mutatni, sőt még a színpadon beszélni is kell minderről a feltett kérdések alapján. Így válik komplex egésszé a folyamat.
Programozd a jövőd! - #EUCodeWeek a Kemény tagiskolában is!

Programozd a jövőd! - #EUCodeWeek a Kemény tagiskolában is!

2018.10.15
2018. október 6. és 21. között kerül megszervezésre a hatodik Code Week, amikor ismét a kódolásé a főszerep. A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának 10. évfolyamos diákjai első alkalommal vettek részt ezen a programon. A Kódolás Hetében a résztvevők kipróbálhatják a Code.org és a Lightbot segítségével a programozás alapjait, bepillantást kaphatnak az algoritmusok életébe. Az európai programozási hét egy alulról szerveződő kezdeményezés, amelynek célja a programozás és a digitális jártasság szórakoztató és érdekes módon történő bemutatása. #CodeEU
Erasmusdays a Treforban (szombat)

Erasmusdays a Treforban (szombat)

2018.10.15
Ezen a napfényes szombat reggelen összesen negyvenkét tanuló és tíz kolléga érkezett meg a nyolcórai kezdésre. Közös bennük az Erasmus + programmal kapcsolatos kíváncsiság volt, úgy, mint az előző napon. Az első előadás az iskola eddigi Erasmus+ múltjáról szólt, a kezdetektől, 2006-tól napjainkig, ezt követte rögtön az iskola 2018-2020-as Erasmus + terveiről szóló előadás, majd a totó következett. Telitalálatos is lett a 9/B osztály tanulói képviseletében. A második részben Szarka Judit a Békés Megyei Europe Direct Tájékoztató Központtól tartott vetélkedővel egybekötött programot, melyben az Európai Unió országai, közös dolgai kerültek fókuszba. A résztvevő tanulók bebizonyíthatták, hogy mennyire ismerik a tagországokat, azok szokásait, híres embereit, földrajzát, történelmét. Projekt bemutatókkal folytatódott az esemény úgy, mint az előző napon. 7 országban már járt tanuló mutatta be a gyakorlati helyet, országot, ahol az egy hónapot töltötték: Németország, Észtország, Málta, Románia, Spanyolország, Olaszország és Finnország jelent meg a ppt-kben. Az események hátterében folyamatosan zajlott a Facebook játék, a Trefort Facebook oldalán, Erasmus témakörben s a nap során a kérdéseket meg is tudtuk beszélni, a jelenlévő nyertesek átvehették a jutalmukat. Összességében a két nap során az eddigieknél is több Trefortos tanulóhoz sikerült az Erasmus + programokkal kapcsolatban új információt eljuttatnunk, kedvet csinálni ahhoz, hogy egy külföldi szakmai gyakorlatra legyen bátorságuk jelentkezni, s tudják az ahhoz kapcsolódó feltételeket teljesíteni.
A Szent-Györgyi rendészei ismét a dobogó felső fokán.

A Szent-Györgyi rendészei ismét a dobogó felső fokán.

2018.10.13
Szeptember 15. és 23. között az olaszországi Jesoloban rendezték meg a Junior és Kadet Kick-boksz Világbajnokságot, amelyen iskolánk két tanulója is indult a magyar válogatott tagjaként. Kürti Bonita 11.c osztályos tanulónk junior lány 65 kg kategóriában 5. helyezést, Flack Márk szintén 11. c osztályos tanulónk junior fiú 75 kg kategóriában 2. helyezést ért el. Mindketten a József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület versenyzői. Kürti Bonita emellett szeptemberben a Junior Ökölvívó Magyar Bajnokságon női 66 kg kategóriában aranyérmes lett, és két aranyérmet szerzett október 05-én Prágában, a Czech Open „A” kategóriás nemzetközi kick-boksz versenyen.Büszkék vagyunk rájuk!
Erasmusdays a iskolában (péntek)

Erasmusdays a iskolában (péntek)

2018.10.13
A meghirdetett eseményre az egész iskolából érkeztek reggel nyolcra tanulók összesen hetven öten. Közös bennük az Erasmus + programmal kapcsolatos kíváncsiság volt, többségük valamilyen szakmában részt szeretne venni egy hónapos gyakorlaton a tanulmányai során. Az első rövid előadás az iskola eddigi Erasmus+ múltjáról szólt, a kezdetektől, 2006-tól napjainkig. Ezt követte egy gyors Europass átadás azok számára, akik még az előző tanév végén Észtországban jártak szakmai gyakorlaton. Kiss Mihály Igazgató Úr adta át a dokumentumokat az öt tanulónak és kísérő tanáruknak, Varga Sándornak. Projekt bemutatókkal folytatódott. Több olyan diák mutatta be gyakorlati helyeit, akik már jártak a külországokban. Németország, Észtország, Málta, Románia, Spanyolország, Olaszország és Finnország jelent meg a ppt-kben. Hogy a sok információból, mit sikerült megjegyezni, azt a jelenlévők, egy totó kitöltésével bizonyíthatták. A délelőtt második előadása az iskola 2018-2020-as Erasmus + terveiről szólt. Hová, milyen szakmákban utazhatnak a tanulók gyakorlatra, milyen feltételeknek kell megfelelniük, hogy részt vehessenek a programban. A nap záró eseménye a hetekkel ezelőtt meghirdetett fotópályázat eredményhirdetésé volt. Öt kategóriában nevezhettek azok, akik már részt vettek Erasmus + mobilitásban. A fődíj, kategóriánként, egy hetes sítábor. Az események hátterében folyamatosan zajlott a Facebook játék, az iskola Facebook oldalán, Erasmus témakörben.
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015