Felnőttoktatásra jelentkezés
Képzés kereső
Magyar
English
Deutch
Magyar
English
Deutch
A „Legjobb koreográfia díját” kapta a Széchenyi kollégiumi csapata

2018.05.09.

A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma csapata, amelyet a kollégium szervezett, a Legjobb koreográfia díját kapta az Ádámok és Évák Ünnepe középiskolai színházi programjának díszelőadásán nyújtott teljesítményéért.

„Az Ádámok és Évák Ünnepét a Magyar Teátrumi Társaság keretein belül indította el 2010- ben a Szolnoki Szigligeti Színház. Azóta több színház csatlakozott a kezdeményezéshez közöttük a Békéscsabai Jókai Színház is. 2018-ban hetedik alkalommal került megrendezésre e jeles nap. 2017. szeptember 07-én kollégiumunkat is felkérték, hogy vegyen részt a programban. A program vezetője Tege Antal színész-rendező előzőleg levelében tájékoztatott az Ádámok és Évák Ünnepe idei témájáról: A VILÁG MESÉI lesz.

A választott mesénk: Rostás-Farkas György A CIGÁNY MUZSIKUS AKART LENNI

AVILÁG MESÉI című előadás színpadra állításában a megyéből 3 általános iskola és 7 középiskola diákcsoportja szerepelt ebben az évben. A csoportok munkáját a felkészítő tanárok mellett színházi szakemberek is segítették.

Második alkalommal kapcsolódtam be a programba, hogy diákjaim ismét megtapasztalhassák a színház közösségépítő erejét és átélhessék az alkotás örömét. A már meglévő, ismereteikre alapozva, alkotó módon új ismeretekre tegyenek szert, fejlesztve ez által kreativitásukat. Jelen esetben a zene, a tánc és az irodalom hozzájárul a művészi önkifejezés fejlesztéséhez is. A kulturális életben való részvétel révén gazdagodhat tanulóim önismerete. Célom volt a csapatmunka fontosságának hangsúlyozása, mert ez az előadás csak akkor jöhet létre, ha minden szereplője a helyén van.

A két hónapig tartó próbák alatt diákjaimmal együtt tevékenykedtem a közös siker elérése érdekében. A tanulók előzetes ismeretei pozitívan hatottak a zene és a tánc kiválasztásában. A mentor színészünk Katkó Ferenc elismerően nyilatkozott. A próbák alatt érvényesült a diákok részéről megnyilvánuló spontaneitás, ami továbblendítette a próbát. Megtapasztalhatták a színjátszás közösségépítő erejét. A mese értelmezése hozzásegítette diákjaimat a hiteles átélés átadásához. Rájöttek, hogy mindenki szerepe fontos. Közösen átélhettük, mit jelent a színházban és a színpadon 200 diák jelenléte felkészítő tanáraikkal együtt. Valamint felemelő élmény volt, közel 400 néző előtt játszani és elismerő tapsuk felejtette velünk a felkészülés alatti bosszúságokat és fáradalmakat. Új ismeretségek, barátságok születtek a két nap alatt a többi csapattal és felkészítő tanáraival.

Az előadás után a társadalmi zsűri különböző díjakkal jutalmazta az iskolai csoportokat és a szereplőket. Melyek a következők voltak: a legjobb előadás, a legjobb rendezés, a legjobb modern előadás, a legjobb koreográfia és a legjobb dramaturgia.

Kiosztásra került:

A zsűri tagjai között volt rendező, író, dramaturg, bábművész. Kollégiumunk csapata megkapta a legjobb koreográfia előadás díját.

A  produkcióban résztvevő összes szereplő egy Ádámok és Évák Ünnepe feliratos pólót kapott, ami egy különleges tulajdonsággal bír: viselőjének az egész osztálya 50%-os kedvezményt kap a színházi bérlete árából a jövő évadban, illetve részt vehet, a „Hozd el aput színházba!” akcióban vagyis, ha valamelyik szülőjét elhívja teátrumunkba, akkor csak egy jegyet kell kifizetnie egy évadon keresztül.”

Szládek Katalin Judit 
felkészítő tanár

vissza
Békéscsabai Szakképzési Centrum
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
Békéscsabai Szakképzési Centrum
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314