Felnőttoktatásra jelentkezés
Képzés kereső
Magyar
English
Deutch
Magyar
English
Deutch
Aktualitások

Érettségi utáni, közismeret nélküli, nappali tagozatos képzéseink

Hírek
Széchenyis diákok tanulmányi kiránduláson Londonban

Széchenyis diákok tanulmányi kiránduláson Londonban

2019.10.08
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma idegen nyelvi munkaközössége minden évben tanulmányi kirándulást szervez Londonba. Ebben az éven Maráz Aliz tanárnő vezetésével 45 diák és 5 kísérő tanár vett részt a kiránduláson. London nevezetességei mellett Greenwichben a Meridiánt, a Madame Tussaud Panoptikumot és Canterburyt nézték meg.
Garabonciás Napok 2019!

Garabonciás Napok 2019!

2019.10.08
Szívből gratulálunk Pálfi Sanyinak és stábjának, a Distant Legendsnek a 28. Garabonciás Napokon elért III. helyezésért! A TREFORT második alkalommal ért el ilyen sikert, legutóbb 1995-ben adtunk a városnak diákalpolgármestert. Példátlan lendülettel és kitartással dolgoztatok az elmúlt hetekben. A kitartó közös munkának meg lett az eredménye. Bebizonyítottátok, hogy a TREFORT minőséget képvisel! Áttörtük a falakat, s reméljük, hogy a következő években is szép eredményeket érünk majd el. Pálfi Sanyinak sikeres munkát kívánunk diákalpolgármesterként! A stáb tagjainak továbbá a látható illetve láthatatlan segítőiteknek köszönjük a Trefortért végzett alázatos és becsületes munkát. Minden jót kívánunk a továbbiakra is! Hajrá TREFORT!
Villamos szakmai nap a Trefortban

Villamos szakmai nap a Trefortban

2019.10.08
A villamos szakma népszerűsítésére idén már második alkalommal került megrendezésre a Villamos Szakmai Napunk. A Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziumában nagy hangsúlyt fektetünk a minőségi szakképzésre, ennek részeként a rendezvényen tanulóinknak és az érdeklődő általános iskolásoknak mutattuk be a villamos szakmát, feltárva a benne rejlő életpálya lehetőségeket. Az egész napos rendezvényen bemutatkoztak a villamosipari munkahelyek, a villanyszereléssel foglalkozó cégek, valamint a kereskedelmi ágazatban tevékenykedő vállalkozások is. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a Watt Villamossági Szaküzlet társszervezői voltak a rendezvénynek. Munkájukat, támogatásukat ez úton is köszönjük!
Autószerelő tanulók Finnországból

Autószerelő tanulók Finnországból

2019.10.08
2019. szeptember 02. és október 06. között két finn diák töltötte Békéscsabán Erasmus+ szakmai gyakorlatát. A fogadó, programokért felelős iskola a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma volt. A képzési időszak végén a fiatalokat arról kérdeztük, hogy hogyan érezték magukat az itt töltött 5 hét során. - Mutatkozzatok be! Honnan jöttetek, mit tanultok? - Artturi Johannes Noigård vagyok és Pori városából jöttem, Ossi Henri Mikael Luomanen vagyok és Ulvilából érkeztem. Mindketten a Sataeduban tanulunk autószerelést, az ulvilai tagiskolában. Osztálytársak vagyunk, másodévesek. - Miért Magyarországot választottátok szakmai gyakorlatotok helyszínéül? - Tanárunk említette ezt a lehetőséget, mivel két diák lemondta a kiutazást, így hely szabadult fel. Nem volt még ilyen jellegű tapasztalatunk, ki szerettük volna próbálni. - Mennyire ismertétek Magyarországot a kiutazás előtt? Hogyan készültetek az útra? - Csak néhány alapvető dolgot tudtunk, például az ország fővárosát. Tanulmányaink során a finn-magyar nyelvrokonságról is hallottunk. Különleges felkészítésben nem volt részünk, angol nyelvű önéletrajzot kellett készítenünk. - Az öt hét elteltével milyen új ismereteket szereztetek Magyarországról? - Magyar szavakat tanultunk meg, például burgonya, csirke (ezek nagyon hasznosnak bizonyultak ételrendeléskor), de megismertük Békéscsabát is. - Hol töltöttétek a szakmai gyakorlatot? - A fogadó munkahely a Meszlényi-Autó Kft. volt, ezen belül a Toyota márkaszervizben dolgoztunk. - Milyen feladatokat kaptatok? Mit tanultatok a szervizben? Jól éreztétek ott magatokat? - Nagyon szerettük a gyakorlati helyet. Az ott dolgozók segítőkészek voltak, sikerült új eljárásokat megtanulnunk. Általában alapvető szervizelési feladatokat végeztünk, olajat cseréltünk, fékberendezést, motort vizsgáltunk, javítottunk. - Sikerült barátságokat kialakítani a nálunk töltött napok alatt? - Elmondhatjuk, hogy a gyakorlati helyen és mindenhol a városban barátságos emberekkel találkoztunk. Kicsit tartottunk attól, hogy hogyan fognak bennünket, idegeneket fogadni, de ez végül sehol nem okozott problémát. A Meszlényi szervizben Mátyás, a Trefort iskolából pedig Martin segített különösen sokat abban, hogy jól érezzük magunkat Békéscsabán. - Mivel foglaltátok el magatokat szabadidőtökben? - Majdnem minden nap elmentünk a szállásunkhoz közeli edzőterembe, gyakran sétáltunk a belvárosban, és mentortanárunkkal, Kruzsic Lászlóval megnéztük Pósteleket és Gyulát is. - Mi volt a legjobb és a legrosszabb része a Békéscsabán töltött napjaitoknak? - Nehéz rossz dolgot találni, de a reggeli korai ébredések kihívást jelentettek nekünk. A legérdekesebb az volt, amikor ellátogathattunk a mezőberényi Streetfighter Napra. - Szeretnétek a későbbiekben visszalátogatni Magyarországra? - Igen, reméljük, hogy egyszer még visszatérhetünk, mert nagyon élveztük az itt töltött napokat, és a kellemes időjárást is, mely sokkal barátságosabb, mint Finnországban.
Széchenyisek a Garabonciás Napokon

Széchenyisek a Garabonciás Napokon

2019.10.04
Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma Dare2Change stábja Sajbent Bálint vezetésével eredményes szerepelt a 28. Csabai Garabonciás Napokon. A pólószépségversenyen 1. helyezést, a fáklyás felvonuláson és a partizánlabda versenyen 2. helyezést, az összesített eredmények alapján a 4. helyezést érte el. A sárkányhajó versenyen Fair Play-díjat kapott a stáb, mivel a Belvárosi csapatának nem volt elég embere és kisegítették a másik iskolát.
Rendkívüli történelemóra a Fiume úti Sírkertben

Rendkívüli történelemóra a Fiume úti Sírkertben

2019.10.04
Az Aradi Vértanúk Napjához kapcsolódóan rendkívüli történelemórán vehetett részt a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziumának érdeklődő történelem szerető diákcsoportja. A Hungarofest Nonprofit Kft. és a Nemzeti Örökség Intézete lehetőséget biztosított, hogy a nemzeti emlékhelyen az utókor megrendítően szép és monumentális síremlékeit megtekintsük, így kifejezve tiszteletünket a haza legnagyobbjai előtt.Idegenvezető irányításával egy tematikus sétán vehettünk részt, amely keretében megtekintettük első miniszterelnökünk, Batthyány Lajos és a magyar szabadságharc szellemi vezérének Kossuth Lajosnak a mauzóleumát. A diákok hallhatták a hatalmas államférfiak, egyszerű honvédek, és nagyszerűen helyt álló özvegyek történeteit, megismerhették küzdelmeiket és sikereiket. Valentényiné Hidvégi Erikabeszámolója
Az iskola névadójáról emlékeztek meg a Széchenyiben

Az iskola névadójáról emlékeztek meg a Széchenyiben

2019.09.30
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai megemlékezést tartottak Széchenyi István születésének évfordulója alkalmából. Az ünnepi műsort Zsibrita Andrásné állította össze.
„Ilyen jó még sose volt”

„Ilyen jó még sose volt”

2019.09.30
Széchenyis diákok Erasmussal Angliában A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma öt tanulója (Jancsó Brigitta, Rácz Tamás, Szabó Brigitta, Szaszák Tamás és Vígh Annamária) az ERASMUS+ projekt keretében Angliában volt 3 hónapos szakmai gyakorlaton. A nagyon vidám, lelkes csapat, csillogó szemmel számolt be a szakmai gyakorlatról. —Mit csináltatok az első héten? Szabó Brigitta: —Bournemouth városában egy hétig iskolába jártunk. Családoknál voltunk elhelyezve. Nagyon otthonos volt. Nekünk Barbie-szerű szobánk volt. A suli jó volt. Tanulás után közös programokon vihettünk részt. Vígh Annamária: —Nem csak mi voltunk diákként a családnál, más országokból is voltak. Már itt is barátkozhattunk: egy japán fiú segített nekünk az angol tömegközlekedésben eligazodni, eljutni az iskoláig. Szaszák Tamás: —A suliban „gyorsítva” sok mindent tanulhattunk (angol nyelv, angol történelem, földrajz, szavazás stb.). Mi fiúk másik családnál voltunk elhelyezve. Nagyon kedvesek voltak, elkísértek az iskolába. —Az első hét után hol dolgoztatok? Jancsó Brigitta: —Sajnos én nagyon messzire kerültem a többiektől, Falmouth városába a Budock Vean Hotelbe. A többiektől már az elválás is nehéz volt, ahogy felszálltam a vonatra és elbúcsúztunk. Több mint 8 órát utaztam egyedül. Videóhívásokkal tartottuk a kapcsolatot, hogy lássuk egymást. Amikor három hónap után újra találkoztunk, akkor már ügyesebben közlekedtem és busszal mentem, bár 12 órát kellett utaznom, sírva borultunk egymás nyakába. Jó volt újra látni egymást. Én is sok barátot szereztem a munkahelyemen, ma is tartjuk a kapcsolatot. Szabó Brigitta: —Mi, Annamáriával Okehampton városában a Manor House Hotel and Ashbury Golf Hotelben dolgoztunk. Nem mindig osztoztak be bennünket egy műszakba. Nem okozott problémát. Mindent kellett csinálnunk: terítettünk, reggeliztettünk, mosogattunk, takarítottunk. A szállásunkon kb. negyvenen voltunk, minden este összejöttünk, buliztunk, születésnapokat ünnepeltünk. Vígh Annamária: —Nagyon jól kijöttünk a többiekkel. A munka is változatos volt. Akikkel megismerkedtünk, mindig szóltak, hogy menjünk ide, nézzük meg ezt vagy azt. Hetente kétszer-háromszor főztünk, de úgy, hogy a spanyolokat is mindig megkínáltuk, ők meg minket. Megismertük egymás gasztronómiai kultúráját. Szaszák Tamás: —Bournemouth városában a Marsham Court Hotelben dolgoztunk Tamással. Bár csak minden 4. napon dolgoztunk együtt. Mi is gyorsan összebarátkoztunk a munkatársakkal. Megtapasztalhattuk, hogy különböző nemzetiségű emberek, milyen jól ki tudnak jönni egymással. Jó humorú társaság jött össze, jól éreztük magunkat. Ilyen jó még sose volt. —Milyen élményekkel letettek gazdagabbak? Rácz Tamás: —Sok mindent most csináltunk először: a távollét, a repülés, a munka. „Ennyire külföldön” még sosem voltunk. Miután hazajöttünk, furcsa volt az állandó pörgésből lelassulni. Hiányzik az angol nyelv. Szaszák Tamás: —Az utolsó négy napot együtt töltöttük. Minden olyan jó volt. Angliában ettem a legfinomabb pizzát. A hús is nagyon finom volt. Amikor honvágyunk volt, elmentünk egy magyar étterembe enni. Szabó Brigitta: —Az Erasmus+ projekttel kinyílt a világ előttünk. Önállóbbak, magabiztosabbak lettünk. Sok barátunk lett és pénzt is kereshettünk. 9-es korom óta vártam erre a lehetőségre. Azért jöttem ide, mert hallottam erről a projektről. Vígh Annamária: —Minden héten elmentünk felfedezni a vidéket, minden héten megünnepeltük valakinek a szülinapját. Buliztunk. A reggeli műszakot szerettem. Igaz, 10 órát kellett dolgozni, de 3-4 órás sziesztám volt. Az angolok és a külföldiek nagyon kedvesek, türelmesek. Nehéz volt visszajönni Magyarországra. Jancsó Brigitta: —Az ott megismert barátokkal sok alkalmam volt kirándulni és új helyeket felfedezni. Előtte még sosem jártam olyan gyönyörű helyeken, mint akkor. Kipróbáltam minden tengeri „herkentyűt”. A homár ízlett a legjobban. —A jövőt hogyan tervezitek ezek után? Szabó Brigitta: —Mindenkit visszahívtak dolgozni. Most nyaralunk egy kicsit. Az új barátainkhoz Spanyolországba utazom néhány napra. Utána visszamegyek dolgozni a hotelbe. Nem tudom meddig leszek ott. Jancsó Brigitta: —Nyaralunk Annamáriával Görögországban. És én is visszamegyek dolgozni, ahol voltam. Vígh Annamária: —Egyenlőre tervezem, hogy vissza szeretnék menni. Szaszák Tamás: —Először le kell vizsgáznunk. Egyetemre jelentkezem. Szeretnék kimenni Barcelonába. Rácz Tamás: —Hamarosan kiutazom egy rövid időre az Amerikai Egyesült Államokba.    
HŐSÖKET képeztek a Biztonság Hete rendezvényen

HŐSÖKET képeztek a Biztonság Hete rendezvényen

2019.09.25
2019 szeptember 24-én, a Csabagyöngye Kulturális Központban a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói és felkészítő tanáruk. A csapat tagok: Horváth Tímea, Horváth Mónika, Karajos Regina és Sztricskó Janka 10. évfolyamos egészségügyis és rendész tanulók, valamint Szilágyi Ágnes egészségügyi tanár. 
Szent-Györgyis tanulók kiállítása

Szent-Györgyis tanulók kiállítása

2019.09.23
Bauhaus 100 – ezzel a címmel nyílt kiállítás 2019 szeptember 18-án a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termében a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma iparművészeti tagozatos tanulóinak munkáiból. Szeretettel várunk minden Kedves érdeklődőt. (Fotók: Imre György)
Békéscsabai Szakképzési Centrum
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsabai Szakképzési Centrum
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015