Képzés kereső
Magyar
English
Deutch
Magyar
English
Deutch
Aktualitások

Pályaválasztási füzet 8. osztályos tanulóknak a 2020/2021-es tanévre

Hírek
Új demós terem a Szent-Györgyiben.

Új demós terem a Szent-Györgyiben.

2020.02.20
2020 január közepén kellemes meglepetésben részesülhettek a BSzC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma Szigligeti utcai Telephely diákjai, amikor Kisgyermekgondozó, - nevelő képzésünket elősegítő új eszközöket kézhez kapták. Az új felszerelés részeként számos pelenkázó szekrény is érkezett, ennek köszönhetően új demonstrációs termet rendezhettünk be a szakmai felkészítés színvonalának további növelése érdekében. Mind diákjaink, mind pedagógusaink nagy örömmel és köszönettel fogadták az eszközöket, az új termet, és az első adandó alkalommal a tanítási órák keretein belül használatba is vették őket. Ha szívesen dolgoznál kisgyerekek között, látogass el hozzánk a 2020. március 3-án tartott Szakmai Nyílt Napunkra és érdeklődj az érettségi utáni képzéseink közül a Kisgyermekgondozó,- nevelő vagy a Pedagógiai- és családsegítő munkatárs képzésünkről.
Vízműs sikerek az Implom József

Vízműs sikerek az Implom József

2020.02.20
Középiskolai Helyesírási Versenyen 2020. január 23-án került sor – az iskolai válogatók megrendezése után - az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny megyei döntőjének megrendezésére, amelynek idén a BSzC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma adott otthont. Diákjaink a szakgimnáziumi kategóriában képviselték iskolánkat szép eredménnyel, hiszen a 12 versenyzőből Balog Lívia 9. D osztályos tanuló 4. helyezést ért el (magyartanára: Seller Lászlóné), Zlinszki Gréta 11. B osztályos tanuló pedig 6. helyezett lett (magyartanára: Pál Erna). Gratulálunk diákjainknak! Kiss Emese
Széchenyis sportolók eredményesen szerepeltek

Széchenyis sportolók eredményesen szerepeltek

2020.02.20
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai sikeresen szerepeltek különböző sportversenyeken. Az intézmény fiú kosárlabdacsapata az I. Szegedi Kis István Labdajáték-Kupán 2. helyezést ért el. A csapat tagjai: Karsai Csaba, Szarvas Ádám, Karácson Dávid, Berecz Tamás, Kovács Krisztián, Kocsis Milán, Farkas Barna, Sebők Vilmos. Felkészítő tanár: Gerendeli Gábor A fiú és leány B33-as csapat a Diákolimpia területi döntőn a 9. helyen végzett. A lány csapat: Orosz Kíra, Czirják Zsana, Bagi Boglárka, Lévai Vivien. A fiú csapat: Karsai Csaba, Szarvas Ádám, Karácson Dávid, Berecz Tamás. Felkészítő tanár: Gerendeli Gábor. Csatári Szabolcs a megyei úszás döntőjében 100 m gyorson 2. helyezést ért el.
Széchenyis diák  bejutott az OKTV 2. fordulójába spanyol nyelvből

Széchenyis diák bejutott az OKTV 2. fordulójába spanyol nyelvből

2020.02.20
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója, Héjja Klaudia (12/F) bejutott az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) 2. fordulójába spanyol nyelv I. kategóriában. A 2. fordulót a budapesti Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban rendezték meg. Inspiráló közegben versenyezhetett, hiszen ebben az intézményben tanult többek között Bánki Donát feltaláló, Hajós Alfréd olimpiai bajnok úszó, Radnóti Miklós költő, Karinthy Frigyes író, Szőnyi István festő vagy Gábor Dénes Nobel-díjas fizikus. Klaudiának három versenyszámban - szituáció, képleírás és hallásértés- kellett számot adni nyelvtudásáról, így is az ország legjobb spanyolosai között van. Az országos döntő március 19-én, szintén Budapesten lesz. Felkészítő tanára: Paróczai Márta 
III. PARASPORTHÉT A KÓSBAN

III. PARASPORTHÉT A KÓSBAN

2020.02.20
Az idei tanévben harmadik alkalommal csatlakoztunk a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) által meghirdetett LÉLEKMOZGATÓ programhoz. Az első nap az érzékenyítés jegyében telt. Hagyományainkhoz híven iskolánk két tanárnője, Eleméry Szilvia és Éber Klára nyitották meg a hetet előadásukkal. A második nap vendégek érkeztek iskolánkba Az Esély Pedagógiai Központ képviselői mutatták be iskolánk tanulóinak és dolgozóinak "Ability szerda" elnevezésű programjukat, melynek keretében fogyatékkal élő tanulók próbálhatják ki magukat a munka világában. De előtte képzésben vesznek részt, és vizsgát is tesznek. Érdekes és tanulságos előadásokat hallhattunk. A hét további részében újabb előadások és gyakorlati próbák várnak ránk. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Vízműs siker a sakk Diákolimpián

Vízműs siker a sakk Diákolimpián

2020.02.19
2020. február 8-án rendezték meg Békéscsabán a sakk Diákolimpia megyei csapatversenyét, amelyen iskolánk tanulói 2. helyezést értek el. A csapattagok a következők voltak: Kovács Kornél (11. A), Jámbor Sándor, Juhász Árpád, Mravik Gabriella (11. E). Gratulálunk nekik! Szépné Fejér Dina
Cupidók jártak a Szent-Györgyiben

Cupidók jártak a Szent-Györgyiben

2020.02.19
Nagy nap volt a február14-e a BSzC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma szerelmeseinek, hisz a DÖK jóvoltából lehetőség volt házasságot kötni (természetesen szigorúan csak erre a napra ;) ), kedves leveleket küldeni egymásnak, amelyeket a Cupidók kézbesítettek, illetve a nagyszünetben Veress Attila tanár úr kedveskedett egy dallal. De a mai nap nem csak a szerelmeseké volt ,mert iskola szerte a DÖK meglepett mindenkit egy kis aranyos üzenettel szív alakú papírkák formájában. A teljes épületben bárhol rátalálhattak, kis rövid idézetekkel, jó kívánságokkal, apró vallomásokkal. Amikor egy ilyet elolvastak kicsit mindenkinek jobb lett a hangulata. Reméljük mindenkinek kellemesen telt a Valentin-nap!
Jubilált a Kemény Gitárklub

Jubilált a Kemény Gitárklub

2020.02.18
Február 16-án vasárnap ünnepelte megalakulásának 15. évfordulóját a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumán belül működő Kemény Gitárklub. Az eddigiekhez hasonlóan családias hangulatú rendezvénynek hármas célja volt. Ünnepelni, megköszönni a fenntartónak, a támogatóknak és segítőknek, hogy működhet a csapat, továbbá egy szakmai nap keretében együtt lenni, együtt zenélni társ-, ifjúsági- és zenei klubokkal. Varga Tamás alpolgármester úr köszöntő szavai után Skultétiné Barna Anita intézményvezető nyitotta meg a rendezvényt. A legaktívabbaknak jutalmakat – többnyire gitárhúrokat - adott át a klubvezető, Lustyik István. A gitárklub életében jellemzően a szülinapok megünneplése az egyetlen olyan alkalom, amikor minden csoport fellép valamilyen számmal, ezért mindenki nagyon várja a szereplést. Általában a szívükhez közel álló dalok feldolgozásait adják elő. Ezen a jubileumi születésnapon elhangzott többek között: a „Vigyázz a madárra…”, a „Rossz vér”, a „De jó hogy élek…”. A koncert záró dala után – ami hagyományosan Jimmy Hendrix Hey Joe-jának feldolgozása -, melyet minden fellépő közösen adott elő, kötetlen beszélgetés közben, közösen elfogyasztották a Gitárklubosok szülei által készített házi süteményeket, köztük az ikonikus „citromos sütit” is.
Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kaptak a Széchenyi tanárai

Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kaptak a Széchenyi tanárai

2020.02.18
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma négy nyugdíjba vonuló tanára (Makráné Biczák Judit, Szabó Ilona, Majoros Mária és Tóth Eszter) kapott több évtizedes kiemelkedő tanári munkája elismeréseként Pedagógus Szolgálati Emlékérmet, az Emberi Erőforrás Minisztérium által adományozható szakmai elismerést.
A Vízmű kollégistái a Toldi filmvetítésén

A Vízmű kollégistái a Toldi filmvetítésén

2020.02.18
2020. február 11-én a Vízmű kollégistái is megtekinthették a 2019-ben Baranyai Tamás rendező által forgatott Toldi című filmet. Az alkotók a 21. századi művet iskolai segédanyagnak szánták, ezért vállalásuk az, hogy az ország valamennyi közoktatási intézményébe eljuttassák a filmet. A tanulók a filmvetítés végén diskurzust folytathattak a film készítőivel. Nagy-Laczkó Balázs forgatókönyvíró elmondta, hogy az volt a céljuk, hogy megmutassák a tájegység közös kulturális értékeit. Ehhez adva volt Arany János személyisége, hiszen ő Nagyszalonta híres szülötte, de egész életútja összeköthető a bihari tájjal és a Körösök vidékével. „Nagyon fontos volt számunkra, hogy egy olyan alkotást hozzunk létre, amelyben egyrészt meg tudják mutatni magukat a lelkes amatőrök, a diákok, illetve a profi hivatásos színészek is. Be szerettük volna mutatni, hogy mi az, ami miatt Arany Jánosnak a Toldi című műve összeköthető a mai értékekkel, és hogyan tudjuk ezeket aktualizálni.” – fogalmazott. Hozzátette, hogy szem előtt tartották azt is, hogy a filmet be lehessen építeni az oktatásba, és ezáltal a diákok is megtalálják a kapcsolódási pontot az iskolai tananyaggal. Baranyai Tamás megemlítette, hogy bár 21. századi környezetben forgatták le a Toldit, vagyis a szereplők, közöttük rengeteg diák civil ruhában szerepelt, mégis valamennyi fontos epizódot megjelenítettek a filmben, azaz követték a mű kronológiáját, az eredeti szövegeket pedig narrátor segítségével idézték fel. A Toldi-film egyben “gyulai imázsfilm” is, hiszen az események hátterében többek között a Gyulai vár, a Várfürdő, az Erkel-ház is látható – tette hozzá. Kiss Emese
Békéscsabai Szakképzési Centrum
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsabai Szakképzési Centrum
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015