Felnőttoktatásra jelentkezés
Képzés kereső
Magyar
English
Deutch
Magyar
English
Deutch
Aktualitások

Érettségi utáni, közismeret nélküli, nappali tagozatos képzéseink

Hírek
Elsősegélyversenyt nyert a Szent-Györgyi

Elsősegélyversenyt nyert a Szent-Györgyi

2019.06.06
Ebben az évben is a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma nyerte a megyei elsősegélynyújtó versenyt, melyet 2019.május 31-én rendeztek meg! Így a csapat bejutott az országos döntőbe is.Gratulálunk Lányok! Szép, összehangolt munka volt!A csapat tagjai: Hajdu Emese, Karajos Regina, Kocmar Kitti, Pászti Kira, Sztricskó Janka. A csapat felkészítője iskolánk volt tanítványa Domucza Katalin mentőtiszt. Köszönjük lelkes, odaadó munkáját. A verseny szívét lelkét pedig iskolánk imitátorai biztosították!
A Nemzeti Összetartozás napján Budapesten tett kirándulást a Trefort 56 diákja.

A Nemzeti Összetartozás napján Budapesten tett kirándulást a Trefort 56 diákja.

2019.06.05
A Hungarofest Nonprofit Kft. szervezésében először a Kézfogás című dalt, a magyar összetartozás himnuszát énekeltük el a Kossuth téren, majd lehetőséget biztosítottak számunkra, hogy meglátogassuk az Országházat. Az egész napos programot egy különleges előadás zárta a Papp László Sportarénában: Szörényi Levente és Bródy János: István, a király című rockoperájának koncert változatát nézhettük meg, melyet kizárólag a Nemzeti Összetartozás Napjára késztettek.
„UNIVERSITAS” - Előadás a továbbtanulási lehetőségekről a Keményben

„UNIVERSITAS” - Előadás a továbbtanulási lehetőségekről a Keményben

2019.06.04
2019.05.30-án a Szegedi Tudományegyetem képviselője, Tóthné Vékony Tímea a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában járt, hogy az érdeklődő 10.-11. évfolyamos tanulók számára előadást tartson egyetemük felkínált továbbtanulási lehetőségeiről, illetve a legfontosabb tudnivalókról az új felvételi eljárással kapcsolatban. Ezen kívül a tanulók ízelítőt kaptak az „egyetemi város” éves rendezvényeinek, programjainak kínálatából, az ösztöndíj- és szálláslehetőségekről. Intézményünk igazgatónője, Skultétiné Barna Anita az előadás végén elmondta, hogy jó néhány volt keményes diák szerzett már diplomát a Szegedi Tudományegyetem különböző képzésein: a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon, a Bölcsészet-, Társadalom- és Gazdaságtudományi Karokon, illetve a Természettudományi és Informatikai Karon. Az előadó a diákok kérdéseire válaszolva beszélt az egyetemen zajló duális képzés lehetőségeiről is a diákokhoz közel álló gépész- és mechatronikai mérnök szakokon. A színes képzési paletta és a nyüzsgő diákélet ígérete rendkívül csábítólag hatott diákjainkra.
A Szent-Györgyi kiváló pedagógusa nyerte el a „Tiszteletbeli Ápoló” címet.

A Szent-Györgyi kiváló pedagógusa nyerte el a „Tiszteletbeli Ápoló” címet.

2019.05.27
ÁPOLÓK NEMZETKÖZI NAPJA 2019. „Egy kézfogásról érezzék meg rólad, hogy jót akarsz és te is tiszta jó vagy!” Idézem azt a mondatot, amelyet Krizsán Mihályné, Ági néni íratott az ápolástan füzetünkbe, amikor elkezdtük annak idején az ápolói szakma tudományát megtanulni. Azon apropóból írom e sorokat, hogy nagyra becsült oktatóm, mentorom, kollégánk a Békés Megyei Központi Kórház rendezvényén átvehette a „TISZTELETBELI ÁPOLÓ” címet. A súlyát e díjnak mi is mutatná jobban, hogy a rendezvényen ülők 80%-a, Ági néni kezei között tanult, ő tanította meg a szakma csínját-bínját. Hitével, szeretetével többet is adott a lexikális tudásnál! Több mint 25 éve az ápolóképzés kiemelkedő egyénisége. Nagy szeretettel köszöntünk és köszönjük Ági néni!
Szent-Györgyis elsősegélynyújtók vendégségben Szabadkán

Szent-Györgyis elsősegélynyújtók vendégségben Szabadkán

2019.05.24
2019. május 17-18.-án rendezték Szabadkán a városi elsősegélynyújtó versenyt, melyen a szabadkai Vöröskereszt munkatársai láttak minket vendégül. Az útra a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének vezetője Tóth Zoltánné Gyöngyi néni kísért el bennünket.Fogadjátok szeretettel élménybeszámolónkat. 4 óra fárasztó utazás után sikeresen és bökkenő mentesen megérkeztünk Szabadkára a szálláshoz. Ott megismerkedtünk a Szabadkai Vöröskereszt igazgatójával, önkénteseivel, akikkel először nehéz volt szót érteni az anyanyelvi különbségek miatt, de végül angolul megértettük egymást. A szállásunk kényelmes, szép és rendezett volt. A verseny előtti este két helyi önkéntessel elindultunk megnézni a szabadkai teret, ahol láttunk sok szép műemléket és egy nagyon szép kék szökőkutat. Természetesen találtunk egy játszóteret, amit becéloztunk estünk fénypontja volt. Másnap reggel izgatottan elindultunk a versenyre. Miután megérkeztünk a helyszínre, ami egy egészségügyi iskola volt, megismerkedtünk a csapatokkal és a tolmácsunkkal. A versenyen voltak nagyon jó és nehéz helyszínek is. Első állomásunkon egy építési baleset volt, ahol földrengés volt. A sérültek zúzódásokat és töréseket szenvedtek az esés és veszélyes tárgyak becsapódása miatt. Utána közlekedési balesetben elütöttek egy motorost, illetve az autóban is volt több sérült köztük egy asthmás beteg is. Egy külön állomáson csak a felnőtt újraélesztést kérték defibrillátorral együtt. Kémia teremben történt baleset során eszméletvesztést, szívbeteget, üveg darab okozta vágást és vegyszeres rosszullétet láttunk el. Egy tornaóra közben összeverekedett két csapat, ahol orr, boka, kar törést láttunk el. Voltak teszt kitöltős feladatok is, illetve pihenő állomások, ahol nagyon sok érdekességet hallottunk és mutattak nekünk. Csapatunk legjobb tudása szerint dolgozott, a tapasztalatainkból sokat tanultunk. Az egyik pihenő állomáson kisebbeknek mutattuk meg a felszerelésünket és néhány kötést, amit nagy érdeklődéssel figyeltek. A verseny végeztével meglepetésként készültek nekünk egy nagy balesettel, amihez két tűzoltót hívtak és az ottani önkéntesek látták el a sérülteket. A verseny végére nagyon megéheztünk, ebédre babgulyást kaptunk, majd elköszöntünk és elindultunk haza. Út közben megálltunk fagyizni köszönettel csapatkísérőnknek Gyöngyi néninek. Május 31-én szurkoljatok nekünk a megyei elsősegélynyújtó versenyen veszünk részt!
Szent-Györgyis tanulók munkáiból nyílt kiállítás a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Szent-Györgyis tanulók munkáiból nyílt kiállítás a Csabagyöngye Kulturális Központban.

2019.05.24
Mindenkit várunk szeretettel!
ISZKÉB 2019

ISZKÉB 2019

2019.05.24
Magasépítő technikus szakmai gyakorlat Finnországban

Magasépítő technikus szakmai gyakorlat Finnországban

2019.05.22
2019 tavaszán a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégium három magasépítő technikus tanulója, Fabisz Dorina, Gerzsenyi Richárd, Viczián Norbert teljesített egy hónapos szakmai gyakorlatot Finnországban. A diákok a mobilitást megelőzően angol nyelvi, szakmai, kulturális és lélektani felkészítésen vettek részt, valamint megismerték a kint töltött idő tervezett programját is. A kiutazásban Laczó Szabolcs tanár úr segített nekik, aki az első héten a helyszínen követte nyomon a gyakorlat megvalósulását. A fogadó Sataedu képzőközpont az ulvilai tagintézményben biztosított szállást a fiatalok számára, és innen történt a gyakorlat helyszíneire történő napi utazás is, az iskola éppen aktuális építkezéseire: szauna, lakóház, nyaraló voltak a meglátogatott helyszínek. A tanulók számára adott volt a lehetőség, hogy minél több területen kipróbálják magukat, és összevessék a finn gyakorlatot a hazaival. Többek között állványzat építése, lézeres szintezés, hőszigetelés elhelyezése, vakológép használata, anyagszámítás tartozott a feladataik közé. A szakmai ismereteik bővítésén túl idegen nyelvi, személyes, társas, szociális és kulturális kompetenciáik fejlesztésére is lehetőség volt a program során, hiszen a kollégákkal, az iskola dolgozóival, tanulóival angolul kellett kommunikálni, a szálláshelyen alkalmazkodni kellett egymáshoz, el kellett fogadni a különböző szokásokat, az eltérő nációból érkezőkkel meg kellett találni a közös hangot a sikeres együttműködés érdekében. A hétköznapokat a Sataedu iskola tanárai, a magyar diákok tanulófelelősei, Jaakko Niemelä, Seppo Kivelä és Janika Reunanen által szervezett szabadidős programok színesítették. Városnézés, tengerparti kirándulás, különböző sportprogramok igyekeztek enyhíteni az esetlegesen felbukkanó honvágyat. A tanulók elismerése a hazaérkezést követően történik, angol nyelvű Europass mobilitási igazolvány és részvételi igazolás formájában. A kiállított dokumentumok ajánlólevélként a sikeres elhelyezkedésben segíthetnek. A gyakorlat a Vásárhelyi iskola Erasmus+ projektjének köszönhetően valósulhatott meg. Az európai uniós program anyagi támogatást biztosított a mobilitás szervezési, utazási, szállás és étkezési költségeihez. A projekt része egy második kiutazás is szintén három magasépítő technikus tanulóval, melynek szervezői munkálatai a 2019/2020-as tanév elején fognak megkezdődni.
Elfogadás - Együtt – Közösen

Elfogadás - Együtt – Közösen

2019.05.21
„Szeretet csak egyenlőségben virágozhat.” (Rákos Sándor) „Ha az egészséges emberek egy idegen lényektől hemzsegő bolygón találnák magukat, valószínűleg megrémülnének, nem tudnák, hogyan illeszkedjenek be, és bizonyára nehézséget jelentene számukra az idegen lények gondolatainak, érzéseinek, szándékainak megértése, valamint az, hogy hogyan reagáljanak megfelelően ezekre a dolgokra. Ilyen az autizmus.” Ezzel az idézettel, amely Therese Joliffe írónőtől származik, nyitotta meg Dányi Dorina DÖK-elnök, a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának 10. B osztályos tanulója az „Elfogadás – Együtt – Közösen” elnevezésű rendezvényünket 2019. május 14-én Vésztőn, a Sinka István Művelődési Központban, ezzel híva fel a jelenlévők figyelmét az autizmussal és más fogyatékossággal élők esélyegyenlőségének fontosságára. Az „Elfogadás - Együtt – Közösen” elnevezésű program iskolánk és a Hajnal István Szolgáltató Centrum között született meg a tanév elején, csatlakozva a sérült embertársaink elfogadását segítő kezdeményezéshez. Hitvallásunkat egy Rákos Sándortól vett idézettel fogalmaztunk meg: „Szeretet csak egyenlőségben virágozhat”. Molnár Sándor, Vésztő város polgármesterének köszöntője után az emlékek felidézésére megtekintettünk egy rövid összefoglalót, melyet Karácson Titanilla 10. B osztályos tanuló készített számunkra a december 5-én a Keményben megszervezett program fényképeiből. Iskolánk színjátszó körének bemutatóját, mely az Ádámok és Évák projektben Szabó Lajos színész mentor támogatásával készült, nagy siker koronázta. A darab címe Mátyás király felesége volt. A színpad átrendezése alatt Dányi Dorina felolvasta Péter Erika: Fény az ujjaim között című versét, majd Lipcsei Balázs 10.A és Bereczki Andrea 11.B osztályos tanulók - a békési Belencéres Néptáncegyüttes tagjai - györgyfalvi táncokat adtak elő. A Kemény Gitárklub is megörvendeztette és megénekeltette a vendégeket, ami nem csoda, hisz jelmondataik: „A zene összeköt!”, „Szíved kitárd, tépd a gitárt!” A Nefelecs Otthon lakói közül ketten vállalkoztak arra, hogy bemutassák nekünk kedves irodalmi alkotásaikat. Először Wass Albert Otthon című esszéjét hallgathattuk meg, majd Pál apostol Szeretethimnuszán törölgethettük könnyeinket. A Nefelejcs Zenekar az elmúlt 15 év slágereiből állította össze számunkra dalcsokrát. Máté Rolandot, az M1 műsorvezetőjét vártuk, hogy beszámoljon arról, mennyit változott december óta az élete, hogyan folytatódik a rehabilitációja, miként sikerült visszatérnie a mindennapokba, a televízió képernyőjére. Azonban Roland most nem tudott részt venni rendezvényünkön, de küldött maga helyett néhány kedves szót, amelyet Dányi Dorina tolmácsolt a vendégeknek. A nap eseményeit Skultétiné Barna Anita, iskolánk igazgatója foglalta össze, majd egy állófogadáson ismerkedhettünk és beszélgethettünk vendéglátóinkkal. Köszönjük a BSZC támogatását. Az előtérben elhelyezett lepedőre valaki felírta: „Reméljük, lesz folytatás!” Gönczi Judit DÖK-segítő tanár

Imitátorokat képeztek a Szent-Györgyiben

2019.05.21
Imitátorokat képeztek nemrégiben a megyeszékhelyen. Ők azok, akik valósághűen játszanak el egy-egy sérülést, mutatják be úgy a helyzetet, hogy az minél realisztikusabb legyen. Nemcsak egy szituáció sérüléseinek sminkelésére, de a krízishelyzetben átélt érzelmek kifejezésére is felkészítik őket. A szimulációnak azt a formáját nevezik baleseti imitációnak, amely során a realisztikusan ábrázolt sérülésen kívül az áldozat viselkedését, ellátásra való reakcióját, és a baleseti- vagy katasztrófa helyszín valamennyi jellegzetességét egyaránt megmutatják. A sérüléseket, az áldozat viselkedését, ellátásából adódó állapotváltozásokat is valósághűen ábrázolva mutatják meg az a vészhelyzetek felszámolásában résztvevő elsődleges beavatkozóknak (mentők, tűzoltók, rendőrök, hadsereg…) – tudtuk meg Szilágyi Ágnes egészségügyi tanártól, baleset-szimulációs oktatótól. Hozzátették az elsősegélynyújtás oktatása kapcsán a Magyar Vöröskereszt vezette be és alkalmazza egyedülállóan ezt a különleges gyakorlati oktatási módszert hazánkban. A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének imitátorai rendszeres segítői a hivatásos szervek – (például a Katasztrófavédelem, Honvédség, Rendőrség, TEK) által szervezett országos és nemzetközi gyakorlatoknak is, hiszen a beavatkozók életszerű körülmények közötti felkészítése – baleseti szimuláció alkalmazásával – kulcsfontosságú és a nemzetközileg elvárt. Szilágyi Ágnes elmondta, A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete pályázott az oktatásra, melyet el is nyert. A jelentkezők többsége fiatal vöröskeresztes önkéntes, akik korábban már megismerkedtek az elsősegélynyújtással, és a baleset-szimulációval is. Az oktatók pedig már képzett bal.-szim. oktatók , illetve pedagógusok, akik az elsősegélynyújtásban, és az egészségügyben is jártas, elismert szakemberek. A képzés helyszíne a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma volt. Elmondása szerint a felmenő rendszerű imitátorképzésben a jelentkezőket elsőként bevezetik a baleseti szimulációba elsősegélynyújtási ismereteik felelevenítésével, majd jön az imitátorképzés és a vezető imitátorképzés. Legvégül pedig az oktatók oktatójának a képzését lehet elsajátítani a Magyar Vöröskereszt akkreditált képzései során. A legutóbbi 40 órás képzés fele-fele arányban az első két képesség elsajátítását tette lehetővé. A résztvevők így megtanulták a különféle sérülések, illetve érzelmi állapotok eljátszása mellett azt is, hogy miként reagáljanak az ellátásra. – Ez a hármas a legfontosabb amire felkészítik a jelentkezőket. A látható, a baleseti mechanizmusnak megfelelő sérülések mellett, az érzelmi állapotot is tudják játszani. A harmadik komponens pedig, hogy az ellátásra adekvátan reagáljanak, ennek is élethűnek kell lennie – de igen sok gyakorlást igényel részletezte Szilágyi Ágnes. Hozzátette, a tanfolyamon többek közt megmutatják, hogy az egyes sérüléseket speciális anyagokkal, hogyan, miként sminkeljék fel a jelentkezők az adott baleseti mechanizmusoknak megfelelően. Ezt egyébként elmondása szerint úgy kell elképzelni, ahogy a filmekben is látható. Ezek elkészítése mellett az alapanyagok ismeretét és elkészítését – például a művért, a sebbázist, a sebalapot, az égési zselét, – is megtanulják a tanulók. Mindezt egyébként nemcsak magukra, hanem a társaikra is fel tudják sminkelni a képzés elvégzése után. Az első igazi megmérettetés a Magyar Vöröskereszt Felmenő Rendszerű Elsősegélynyújtó versenye lesz Békéscsabán május 31-én, ahol kivisszük a belvárosba a baleset-szimulációt és az ellátókat. Fontos a pszichés felkészítés is. Szilágy Ágnes elmondta, bár fontos a sérülések eljátszása, és folyamatosan hoznak be olyan megoldásokat, amelyekkel élethűbb és tartósabb sebeket tudnak imitálni, de szerinte ezek bemutatása és eljátszása mellett talán a legfontosabb az úgynevezett krízishelyzetek okozta pszichés hatások élethű megjelenítése. – A jajveszékelő hangok, a fájdalom arcjátéka, aggodalom érzelmi kifejezése, ami az emberben megmarad egy-egy szituációs gyakorlat után, ezek vannak a legnagyobb hatással az elsődleges beavatkozók munkájára. Az egyes helyzeteket ecsetelve a szakember hozzátette, volt olyan országos katasztrófavédelmi gyakorlat ahol hat-nyolc órát kellett várakoznia egy imitátornak a mentőcsapatokra, mindezt egyedül, egy sötét erdőben éjszaka, ami rendkívül megterhelő lelkileg. A résztevők pszichoszociális felkészítése elengedhetetlen, és nemcsak a beavatkozókat, hanem az imitátorokat is fel kell készíteni a szituáció során átélt pszichés megterhelés kezelésére. A pszichoszociális segítségnyújtás (PSS) nemcsak az imitátorképzés kulcsfontosságú része, hanem a Magyar Vöröskereszt önkénteseinek, katasztrófahelyzetekre kiképzett elsődleges beavatkozóinak képzésének is. Szilágyi Ágnes továbbá elmondta, hogy a baleset-szimuláció és a pszichoszociális segítségnyújtás (PSS) szerepe az elsődlegesen beavatkozó szervek munkájában egy év elején indult kutatás témája is, melyben Dr. Sáfár Brigittával a Magyar Vöröskereszt Országos Katasztrófavédelmi szakmai vezetőjével együtt vesznek részt.
Békéscsabai Szakképzési Centrum
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsabai Szakképzési Centrum
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015