Szicíliában találkoztak a BSZC „ACCESS to VET” Erasmus+ projektjének megvalósítói

2018.11.05. - 11:18

2018 októberében az olasz partner, az Associazione Artistica Culturale 'A Rocca' fogadta az ACCESS to VET – with Competence Development and Skills Recognition (A szakképzés elérése – kompetenciafejlesztéssel és tudásbeszámítással) című Erasmus+ Szakképzési Stratégiai Partnerségek projekt résztvevőit a szicíliai Barcellona Pozzo di Gotto városában.

A találkozó első munkanapján Nino Pietrini a fogadó szervezet munkatársa köszöntötte a résztvevőket, majd rövid áttekintést adott működésükről, a fogadó városról és a szicíliai kultúráról.

Ezt követően Vidovenyecz Éva, a Békés Megyei Kormányhivatal képviseletében ismertette a projekt előrehaladásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A kormányhivatal, mint fő pályázó intézmény, sikeres időközi beszámolót tudhat maga mögött, ugyanakkor fontos, hogy a projekt még hátralévő idejére tervezett feladatok megvalósítása se maradjon el, figyelve az előírtak szerinti dokumentálásra, és a támogatás szabályos és ésszerű felhasználására.

A projekt olyan, már működő jó gyakorlatokat gyűjt össze, amelyek a transzverzális kompetenciák fejlesztésével, és a non-formális tanulás útján szerzett ismeretek beszámításával támogatják az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők, illetve munkanélküliek sikeres szakmaszerzését, majd munkába állását. A találkozó következő pontjában a résztvevők a szervezetük profiljába leginkább illeszkedő, már korábban megismert módszereket elevenítették fel, illetve a projekt által várt hatások átgondolására került sor.

A nap zárásaként  Antonino Pietrini az „A Rocca" képviselője ismertette egyik bevált jó módszerüket, a különböző európai országokból érkező diákok helyi szakmai gyakorlatának lebonyolítását biztosító projektet.

A találkozó második munkanapján folytatódott az „A Rocca" jó gyakorlatainak bemutatása, a projektek sikeres disszeminációs stratégiájáról láthattak prezentációt a résztvevők.

A nap következő programja Isabel Contreras, a Granadai Kereskedelmi Kamara képviselőjének pozitív értékelése volt a legutóbbi, román  projekt találkozóval kapcsolatosan.

A találkozó zárásaként az elméletben ismertetett jó módszereket a gyakorlatban is megtekinthették a projekt tagjai. Elsőként a Galleria Progetto Città művészeti galériába látogattak, ahol a galéria tulajdonosa és az ott éppen gyakorlatát töltő spanyol diák mutatta be projektjüket. Ezt követően a Desio Sposa esküvői ruhákat árusító üzletbe tett látogatást a csoport. Itt szintén külföldről szakmai gyakorlatra érkező diák számolt be tapasztalatairól.

A projekt ötödik, egyben utolsó nemzetközi találkozója 2019. május 16-17. között Békéscsabán lesz, ahol a kormányhivatal mellett a Békéscsabai Szakképzési Centrum fogadja az ír, spanyol, román és olasz partnereket. 

vissza
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015