Ápoló tanulók Porvoóból

2019.04.30. - 15:54

2019. március 24-én két finn tanuló, Noora Pelo és My Truong érkezett a finn Porvoo városából, hogy Békéscsabán egy hónapos szakmai gyakorlaton vegyenek részt az Erasmus+ program segítségével. Küldő iskolájuk, a Careeria a Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma egyik külföldi partner intézménye az egészségügyi képzések területén. Ezúttal a Szent-Györgyi, mint fogadó iskola a békéscsabai program megszervezését, a diákok tutorálását, és a gyakorlat nyomon követését vállalták Andó Mónika tanárnő vezetésével. Szálláshelyük az iskola szomszédságában található Alma Mater Hostelben volt.

A diákok elmondták, iskolájukban, tanáraiktól hallottak a gyakorlati lehetőségről, és bár mind a ketten a Careeriából érkeztek, nem ismerték egymást a kiutazás előtti napokig. A felkészülés időszakában elsősorban szakmai, kulturális ismereteiket bővítették, illetve a beilleszkedést segítette, hogy az első napokra két tanáruk is velük tartott, hogy közösen gyűjtsenek ismereteket a magyarországi egészségügyi képzésről.

A Békéscsabán töltött idő első felében a Belvárosi Bölcsődében megismerték a fogadó csoport napirendjét, különböző nevelési, gondozási feladatokba kapcsolódtak be, finn dalokat tanítottak a kisgyermekeknek. A gyakorlati idő második felében az Életfa Idősek Otthonában megfigyelték az ápolási, gondozási tevékenységeket, illetve az otthon dolgozóinak mentorálása mellett bekapcsolódtak a napi feladatokba.

A finn fiatalok kulturális ismereteiket is bővítették a négy hét során. Békéscsaba mellett Gyula és Budapest néhány nevezetességét látogatták meg. Szabadidejükben szívesen sétáltak Békéscsaba utcáin, az Élővíz-csatorna mentén, élvezték a kellemes tavaszi időjárást, illetve a közös programokat a fogadó iskola tanulóival. A pósteleki kastély és park is elnyerte tetszésüket, ahová többször tettek rövid kirándulást az egy hónap alatt. A lányok a Szent-Györgyi iskola diákéletébe is bekapcsolódtak, részt vettek a diákhét programjain, illetve a diáknapi bográcsozáson, ahol nagy örömmel ízlelték a jellegzetes magyar fogásokat.

Összességében nagyon hasznosnak értékelték a magyarországi kalandot, és bár nagy izgalommal várták, hogy hogyan fognak boldogulni egy számukra ismeretlen országban, hogyan fogják megoldani a kommunikációt, mit és hogyan fognak enni, végül minden szerencsésen alakult, sok szép emlékkel térnek haza. Tanulmányaik befejeztével Noora a kisgyermekápolás terén képzeli el a jövőjét, míg My egészségügyi területen a finn hadseregben dolgozna szívesen.

vissza
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015