„Életem egyik legjobb döntése volt jelentkezni a finn szakmai gyakorlatra”

2020.05.06. - 11:20

2020. február 28-án a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma három 13. évfolyamos magasépítő technikus tanulója, Bereczki Dávid Marcell, Dézsi Dániel, Szabados Gergő, valamint kísérő tanáruk, Laczó Szabolcs utazott Finnországba az Erasmus+ szakképzési mobilitási programnak köszönhetően. Az iskola ezen európai uniós projektje anyagi támogatást biztosított az utazással kapcsolatban felmerült szervezési, utazási, szállás és étkezési költségekhez. A projektben ez a kiutazás már a második volt, 2019 tavaszán már sikeresen teljesült szintén három magasépítő technikus tanuló szakmai gyakorlata. A külföldi gyakorlaton résztvevők Europass mobilitási igazolvány kapnak, melynek célja, hogy tulajdonosát ajánlólevélként segítse majd az álláskeresés során.

A diákok a fogadó, dél-nyugati finn szakképző iskola, a Sataedu aktuális építkezésein végeztek a szakmájukhoz kapcsolódó gyakorlati feladatokat Ulvilában és környékén. A négyhetesre tervezett mobilitást angol nyelvi, szakmai, kulturális és lélektani felkészítés előzte meg azzal a céllal, hogy a fiatalok beilleszkedése az új munkakörnyezetbe minél gördülékenyebb legyen, így segítve a kint töltött idő eredményességét.

A résztvevők szállása a nyári nemzetközi dzsesszfesztiváljairól híres Pori városában volt, innen történt munkanapokon az építkezésekre történő utazás a Sataedu által biztosított gépjárművel. A finn gasztronómiával történő ismerkedést az iskolában elfogyasztott, igen ízletesnek ítélt menzai ebéd garantálta.

A tanulók változatos helyszíneket bejárva ismerkedtek meg a finn modern építészeti technológiákkal. Építés alatt álló új családi ház, tűzeset miatt felújítandó tömbház, szauna voltak többek között a meglátogatott helyszínek. Elsősorban a  könnyűszerkezetes építési mód területén szereztek új ismereteket a diákok. Ezen kívül különböző építőipari munkákba (tetőszerkezetek építése, válaszfalszerelés, gipszkarton fal készítése, állványzat építése) tudtak bekapcsolódni és kipróbálni az ottani eszközöket, gépeket (mozgó állvány, favágó gépek, szögbelövő).

A szakmai ismereteik bővítésén túl idegen nyelvi, személyes, társas és kulturális kompetenciáik fejlesztésére is lehetőség volt a program során, hiszen a kollégákkal, az iskola tanáraival, tanulóival angolul kellett kommunikálni, a kapott feladatokat, problémákat meg kellett oldani, a szálláshelyen alkalmazkodni kellett egymáshoz. El kellett fogadniuk a különböző szokásokat, meg kellett találni a közös hangot a sikeres együttműködés érdekében.

A hétköznapokat a Sataedu iskola tanárai, a magyar diákok tanulófelelősei, Seppo Kivelä, Matias Pietarinen és Kimmo Rosnell, valamint hazai kísérő tanáruk által szervezett szabadidős programok színesítették. Az érkezés másnapján jégkorongmérkőzésen szurkolhattak a fiatalok, de megcsodálhatták a Balti-tengert is, valamint többször is kipróbálhatták a helyi szaunát. A tanulók szerencsések voltak, mert Pori és Ulvila mellett eljutottak a finn fővárosba, Helsinkibe is, ahol a látványos épületek megtekintése mellett kikötői séta színesítette a programot.

A harmadik héten azonban sajnos Finnországot is utolérték a világjárvány visszaszorítását célzó korlátozó intézkedések, így iskolánk vezetősége a diákok biztonsága érdekében a mobilitás megszakításáról, és a diákok hazautaztatásáról döntött.

Ennek ellenére a diákok által készített munkanaplók mindegyike arról tanúskodik, hogy hihetetlen kalandokon estek át, és életre szóló élményt nyújt a program, mint ahogy ez Dézsi Dániel munkanaplójának összegző soraiban is megfogalmazódik: „Úgy gondolom, hogy életem egyik legjobb döntése volt jelentkezni a finn szakmai gyakorlatra. Az érzést ahhoz hasonlítanám, mintha nem is egy másik országba, hanem egy másik világba léptünk volna. Úgy éreztem Finnország képviseli a jövőt. Ez észrevehető volt a modern építési technológiák alkalmazásánál is, ezeket pedig később a szakmában remélhetőleg fogom tudni hasznosítani. Ezek alapján mindenkinek ajánlanám a finn szakmai gyakorlatot, hogy merjenek jelentkezni, mert ez számomra egy örök emlék marad.”

vissza
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015