Szakmai gyakorlat a digitalizáció egyik fellegvárában, Észtországban

2020.06.09. - 14:57

2020. február közepén három szoftverfejlesztő diák utazott Tallinnba, hogy ott 30 napos szakmai gyakorlat keretében bővítsék ismereteiket választott szakmájukban. A 13. évfolyamos diákok, Báló Gergő Norbert, Bódi Bálint Dávid és Szántó Márk Dominik a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulói, s mindhármójuk motivációs levele arról árulkodott, hogy elhivatottak választott szakmájukban, valamint elég bátornak és nyitottnak érzik magukat ahhoz, hogy helyt álljanak külföldön, beilleszkedjenek az ottani közösség életébe.  

A fogadóhely Észtország egyik legrégebben működő, 1915-ben alapított iskolája, a Tallinna Polütehnikum volt. A 1200 fős tanulói létszámú intézményben elektronika, automatizálás, informatika és média területeken képeznek szakembereket, így profiljuk jól illeszkedik a Trefort iskolában oktatott szakmákhoz. Igen aktívan vesznek részt nemzetközi projektekben, versenyekben. Számukra sem ismeretlen az Erasmus+ program, és amellett, hogy már több tanulói és tanári csoportot fogadtak szakmai gyakorlatra, tanulmányútra a Trefort iskolából, Békéscsabára is többször érkeztek már hasonló céllal észt Erasmus+ résztvevők.

A mostani magyar csoport Varga Sándor tanár úr vezetésével érkezett Tallinnba, ahol az első napok a várossal és a fogadó iskolával történő ismerkedésről szóltak. A történelmi belváros bebarangolása mellett a kis csapat megnézte a kikötőt is, majd az észt gasztronómia felfedezése sem maradt el.  Az esős, szeles időjárás sem vette el a fiatalok kedvét, és magabiztosságot adott számukra, hogy angol nyelven mindenhol sikerült kommunikálniuk. 

A Tallinna Polütehnikumban Ege Meister projekt koordinátor vezetésével bejárták az oktatás helyszíneit, és megtekintették az iskolai múzeumot. A szakmai gyakorlat helyszínét is az iskola adta, ahol a tanulóknak bot szoftver létrehozásához, illetve szerverek működéséhez, karbantartásához kapcsolódó projekt feladatokat kellett csoportmunkában megoldaniuk.

A gyakorlat, a többi Erasmus+ szakképzési mobilitási projekthez hasonlóan, itt is az Europass mobilitási igazolványok kiállításával zárult, mely az Európai Unió országaiban hivatalosan igazolja a mobilitási program során szerzett tudást, képességeket, kompetenciákat.

Bár a fiatalok utolsó napjait kissé beárnyékolták a COVID-19 megbetegedés terjedéséről szóló hírek, mely miatt a hazaút útvonalát is némiképp módosítani kellett, mindannyian jó ötletnek tartják, hogy a trefortos diákoknak lehetőségük van kipróbálni magukat külföldön, ráadásul nekik pont Tallinnban, amely az utóbbi évtizedekben fejlett információs technológiai ágazatot hozott létre. A szakmában történő fejlődésen túl, az angol nyelv gyakorlásának lehetősége, kapcsolatépítés és a történelmi, kulturális ismeretek bővítése miatt is ajánlják a programba való bekapcsolódást.

vissza
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015