Szakmai gyakorlat a Földközi-tenger partján

2020.06.25. - 09:48

A Békéscsabai SZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája "A Kerisek meghódítják Európát" című Erasmus+ szakképzési mobilitási projektje még 2018-ban indult, és azóta számos sikeresen megvalósított külföldi tanulói szakmai gyakorlatot, tanári tanulmányutat tudhat maga mögött.

A 2020-as év hat turizmus-vendéglátás ágazatban tanuló diák egy hónapos spanyol szakmai gyakorlatával indult. Bakucz György és Papp Gergő Márk pincér, Nagy Máté és Vincze Ádám Károly szakács, Málik Szimonetta Mónika és Varga Viktória szállodai recepciós munkakörben bővíthette szakmai ismereteit külföldi munkakörnyezetben.

A tanulók fogadó városa a tengerparti, mediterrán Valencia volt, mely Spanyolország harmadik legnépesebb települése, gazdag történelmi múlttal, sokszínű kulturális élettel. Nem mellesleg a paella szülőföldje, ahol a tenger gyümölcseivel készített változat mellett a tradicionális paella is megkóstolható, melyben nyúl- vagy csirkehússal készül a rizses tál.

A diákok kinti programjának megszervezése, valamint a fogadó gyakorlati helyek felkutatása az ESMOVIA vállalkozás feladata volt. A cég több éve, megbízhatóan bonyolítja le az Erasmus+ programban résztvevő európai uniós állampolgárok oktatási, képzési programját Valenciában.

A ki- és hazautazást, a beilleszkedést, a nyelvi nehézségek áthidalását, a szakmai program megvalósulásának nyomon követését, szabadidős és kulturális programok szervezését a csoport két kísérő tanára Kis Gabriella és Fábián Tímea Beatrix segítették, akik felváltva, a kint töltött idő első, illetve utolsó napjaira utaztak Valenciába.

Az egy hónap alatt felmerülő költségekhez a Zwack iskola Erasmus+ projektje járult hozzá. Az Európai Unió valamennyi tagországában elérhető Erasmus+ program egyik célja az oktatás és képzés támogatása, többek között külföldi szakmai gyakorlati lehetőségek biztosításával.

A gyakorlat végén kiállított Europass mobilitási igazolvány Európa-szerte ismert és elismert dokumentum, ajánlólevélként segíti a frissen végzettek sikeres munkába állását.

Munkanapló vezetése a mostani csoport esetén is elvárás volt, a következőkben Málik Szimonetta Mónika naplójából készült válogatás ízelítőként, hogy középiskolásként miért is érdemes csatlakozni ehhez a programhoz:

A Hotel Villacarlos nevű szállodában dolgoztam. A személyzet nem olyan nagy, de a hotel méretéhez képest elegendő. Kb. 30-40 dolgozója van, köztük takarítók, recepciósok, konyhai dolgozók, karbantartók. Minden szükséges eszköz megtalálható a szállodában, ami segíti a személyzet munkáját.

Amikor új vendégek jöttek, nekem kellett bevinnem a foglalásokat a számítógépbe. Poggyászokat raktam a raktárba. Ha valaki visszajött a városból, akkor odaadtam neki a szobakulcsát, ha pedig kiment a városba, eltettem a szobakulcsot. Papírt semmisítettem. Papírokat rendeztem. Megszámoltam a napi forgalmat kétszer.

Ez idő alatt megtanultam, hogy írjam le az emberek adatait spanyolul, illetve hogyan gépeljem be őket. Megtanultam, hogyan kommunikáljak alapszinten a külföldi vendégekkel angolul, és pár spanyol szó is megragadt a fejemben. Kicsit önállósodtam ezáltal, mert nem másokra hárítottam a kommunikációt, hanem magamtól kellett boldogulnom idegen környezetben, idegen nyelven.

Sok kulturális helyszínt és helyet meglátogattam, valamikor a csoporttal, valamikor pedig egyedül. Átgyalogoltam a park egy részét, múzeumokban is jártam, amik nagyon szépek voltak. Tetszett, ahogy a tömegközlekedés ki volt alakítva, mert mindig jött busz, metró, amivel gyorsan eljutottam A-ból B-be. Gyönyörű volt a tengerpart, ahol sokszor megfordultam. Nagyon tetszett, ahogy az emberek viselkedtek. Teljesen más volt a felfogásuk, mint nekünk, magyaroknak. Volt lehetőségem sportolni is. Elmentünk a parkba, és futottunk egy pár km-t. Sok mindent megtanultam a nyelvről. A kiejtést, hogy hogyan mondják ki a szavakat, a nyelvtant, hogy hogyan képezik a mondatokat. Jó volt felfedezni, mennyire hasonlít más nyelvekre, így könnyebb is volt beletanulni. Rájöttem, hogy a spanyol nyelv nem is olyan nehéz, és ha nem lesz mit csináljak iskola után, akkor elkezdem tanulni. Az ételeket annyira nem kóstoltam, mert nem szeretem a tenger gyümölcseit, de azért volt alkalom, mikor ettem egyet-kettőt azokból az ételekből, amiket ott készítettek.

Összességében nem bántam meg, hogy kiutaztam, tapasztalatot szereztem a spanyol kultúráról, és magáról a recepciós munkáról, mert eddig nem nagyon figyeltem meg belföldön, hogy mit is csinál egy ilyen dolgozó. Boldog vagyok, hogy eljuthattam egyáltalán Spanyolországba, és lett egy tömérdek emlékem és tapasztalatom, ami segíthet majd a további döntéseknél, amiket az életemben hoznom kell. Voltak rossz pillanatok is, de azok eltörpülnek a jók mellett, úgyhogy nem is tekintem őket megtörténtnek.

vissza
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015