A Békéscsabai SZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola 2020-1-NO01-KA229-076515_5 számú, „Read, enjoy and develop yourself” című projektjének nyitó nemzetközi találkozóját rendezték meg 2021. október 25-30. között a törökországi Manavgat városában. A kint töltött napokról az egyik résztvevő, a Zwack pedagógusa, Várfalviné Vincze Ágnes készített beszámolót.
Karanténos álmából ébredt újra az Erasmus+ Read, enjoy and develop yourself projekt, mely során hat napos projekttalálkozóra utazott ki a törökországi Manavgat városába iskolánk négy oktatója, Erdélyi Lajosné projektkoordinátor, Gyulai Éva, Zsilinszki-Kutasi Angéla, s jómagam, Várfalviné Vincze Ágnes projektsegítők.
A találkozón Magyarországon kívül Lettország, Norvégia, Olaszország, Portugália és a házigazda, Törökország partneriskolái képviseltették magukat 2021. október 25-30. között.
A projekt témája az élvezetes, fejlesztő olvasás mint tanulási, tanítási tevékenység.
Az elsőnapon ellátogattunk a manavgati középiskolába, betekintést nyertünk egy tanóra menetébe is. Számomra ekkor történt utazási élményem első rácsodálkozása. A tanárra összpontosító, érdeklődő tekintetű tanulóifjúság, az óraközi szünetekben önfeledten focizó fiúk, a karöltve társalgó -szemérmesen pislogó- lányok, gyerekkorom iskolai hangulatát idézték. Sehol egy mobiltelefont nyomkodó, görnyedő diák, helyette mozgó, zsivajgó, kíváncsian fürkésző, készségesen segítő tinédzserek. A hidzsábot viselő lányok, smink nélkül, szolidan felöltözve, lelkesen útbaigazítottak az épületben.
Első nap délutánján találkozón vettünk részt Manavgat kormányzójánál, aki élénken érdeklődött melyik országban, milyen korcsoportnak, mely tantárgyat tanítjuk.
A többi nap délelőttjein a szálloda tárgyalótermében török házigazdáink előadást tartottak a különböző olvasási módszerek és technikák gyakorlati megvalósításáról. Képzésben részesültünk a kritikus olvasás öt technikájáról, a gyorsolvasás és jegyzetelés jelentőségéről, a néma és a hangos olvasás szerepéről az oktatásban.
Előadásokat hallgattunk a partneriskolák képzésének jellegéről, országuk nevezetességeiről. Az első projekttalálkozó révén, ekkor került sor az elkövetkező találkozók időpontjának, helyszínének és tartalmának a megbeszélésére.
Íme néhány érdekesség, melyet nem ismertem volna meg, ha nem ezen a projekt találkozón veszek részt:
Kedves gesztusoknak lehettünk megtiszteltjei az iskolában, majd a vendéglőbe érkezésünkkor: vendéglátóink egy üvegből rózsa illatú kölnivizet töltöttek a markunkba, amit szétdörzsölve a tenyerükben az arcunkat is felfrissíthettük vele.
Az étteremben tradicionális török ételeket, török pizzát („lahmacun”) ettünk „ayran”-nal (kefirhez hasonló, de hígabb és fűszeresebb tejital). A hűsítő ital vetekedett egy üdítőital élvezeti értékével, s valószínűleg egészségügyi vonatkozása sokkal jelentősebb a mediterrán környezetben, mint hazánkban.
A délutánok Törökország és Manavgat kulturális tradícióinak, nevezetességeinek megismeréséről szóltak. Kirándulásunk során megismertük Antalya mondáját is.
Ma turisták ezrei érkeznek ide, hogy megpillantsák Antalyát, a földi mennyországot, ahol évi 300 napon keresztül süt a nap.
A keringő dervisek -Rumi- múzeumának ajtaja előtt 10-15 pár cipő sorakozott. Mi is levettük a cipőnket és beléptünk; ahol nekünk, nőknek el kellett takarnunk a hajunkat az általuk felkínált kendők valamelyikével, s csak utána juthattunk a templom belsejébe.
A bazárban árusító kereskedők magyarul szólítottak meg. Egy alkalommal a fagylaltárus a Fel, fel vitézek a csatára (Klapka-induló) kezdetű dalt zengette mobiltelefonjáról, miután megtudta, hogy magyarok vagyunk.
Egy tradicionális vacsora során a helyi Henna parti menetébe is becsatlakozhattunk.
Aki nem ivott a török teából, az nem tudja mit jelent a török vendégszeretet. Fontos szerepet tölt be a társadalmi életükben, egyfajta kapocs az emberek között. Egy tea mindig jó indok arra, hogy találkozzanak és beszélgessenek egymással és néhány nyugodt órát töltsenek el egy fárasztó nap után. A kis, keskeny, vékony üvegben felszolgált tea ereje vetekszik a feketekávé erejével. A teát forrón, cukor és citrom nélkül ildomos fogyasztani.
Az út során a számos élmény mellett szakmai tapasztalattal is gazdagodtunk, melyet beépíthetünk a mindennapi munkánkba. Köszönjük a lehetőséget!