Hírek
„UNIVERSITAS” - Előadás a továbbtanulási lehetőségekről a Keményben

„UNIVERSITAS” - Előadás a továbbtanulási lehetőségekről a Keményben

2019.06.04 - 10:10
2019.05.30-án a Szegedi Tudományegyetem képviselője, Tóthné Vékony Tímea a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában járt, hogy az érdeklődő 10.-11. évfolyamos tanulók számára előadást tartson egyetemük felkínált továbbtanulási lehetőségeiről, illetve a legfontosabb tudnivalókról az új felvételi eljárással kapcsolatban. Ezen kívül a tanulók ízelítőt kaptak az „egyetemi város” éves rendezvényeinek, programjainak kínálatából, az ösztöndíj- és szálláslehetőségekről. Intézményünk igazgatónője, Skultétiné Barna Anita az előadás végén elmondta, hogy jó néhány volt keményes diák szerzett már diplomát a Szegedi Tudományegyetem különböző képzésein: a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon, a Bölcsészet-, Társadalom- és Gazdaságtudományi Karokon, illetve a Természettudományi és Informatikai Karon. Az előadó a diákok kérdéseire válaszolva beszélt az egyetemen zajló duális képzés lehetőségeiről is a diákokhoz közel álló gépész- és mechatronikai mérnök szakokon. A színes képzési paletta és a nyüzsgő diákélet ígérete rendkívül csábítólag hatott diákjainkra.
A Szent-Györgyi kiváló pedagógusa nyerte el a „Tiszteletbeli Ápoló” címet.

A Szent-Györgyi kiváló pedagógusa nyerte el a „Tiszteletbeli Ápoló” címet.

2019.05.27 - 15:29
ÁPOLÓK NEMZETKÖZI NAPJA 2019. „Egy kézfogásról érezzék meg rólad, hogy jót akarsz és te is tiszta jó vagy!” Idézem azt a mondatot, amelyet Krizsán Mihályné, Ági néni íratott az ápolástan füzetünkbe, amikor elkezdtük annak idején az ápolói szakma tudományát megtanulni. Azon apropóból írom e sorokat, hogy nagyra becsült oktatóm, mentorom, kollégánk a Békés Megyei Központi Kórház rendezvényén átvehette a „TISZTELETBELI ÁPOLÓ” címet. A súlyát e díjnak mi is mutatná jobban, hogy a rendezvényen ülők 80%-a, Ági néni kezei között tanult, ő tanította meg a szakma csínját-bínját. Hitével, szeretetével többet is adott a lexikális tudásnál! Több mint 25 éve az ápolóképzés kiemelkedő egyénisége. Nagy szeretettel köszöntünk és köszönjük Ági néni!
Szent-Györgyis elsősegélynyújtók vendégségben Szabadkán

Szent-Györgyis elsősegélynyújtók vendégségben Szabadkán

2019.05.24 - 13:09
2019. május 17-18.-án rendezték Szabadkán a városi elsősegélynyújtó versenyt, melyen a szabadkai Vöröskereszt munkatársai láttak minket vendégül. Az útra a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének vezetője Tóth Zoltánné Gyöngyi néni kísért el bennünket.Fogadjátok szeretettel élménybeszámolónkat. 4 óra fárasztó utazás után sikeresen és bökkenő mentesen megérkeztünk Szabadkára a szálláshoz. Ott megismerkedtünk a Szabadkai Vöröskereszt igazgatójával, önkénteseivel, akikkel először nehéz volt szót érteni az anyanyelvi különbségek miatt, de végül angolul megértettük egymást. A szállásunk kényelmes, szép és rendezett volt. A verseny előtti este két helyi önkéntessel elindultunk megnézni a szabadkai teret, ahol láttunk sok szép műemléket és egy nagyon szép kék szökőkutat. Természetesen találtunk egy játszóteret, amit becéloztunk estünk fénypontja volt. Másnap reggel izgatottan elindultunk a versenyre. Miután megérkeztünk a helyszínre, ami egy egészségügyi iskola volt, megismerkedtünk a csapatokkal és a tolmácsunkkal. A versenyen voltak nagyon jó és nehéz helyszínek is. Első állomásunkon egy építési baleset volt, ahol földrengés volt. A sérültek zúzódásokat és töréseket szenvedtek az esés és veszélyes tárgyak becsapódása miatt. Utána közlekedési balesetben elütöttek egy motorost, illetve az autóban is volt több sérült köztük egy asthmás beteg is. Egy külön állomáson csak a felnőtt újraélesztést kérték defibrillátorral együtt. Kémia teremben történt baleset során eszméletvesztést, szívbeteget, üveg darab okozta vágást és vegyszeres rosszullétet láttunk el. Egy tornaóra közben összeverekedett két csapat, ahol orr, boka, kar törést láttunk el. Voltak teszt kitöltős feladatok is, illetve pihenő állomások, ahol nagyon sok érdekességet hallottunk és mutattak nekünk. Csapatunk legjobb tudása szerint dolgozott, a tapasztalatainkból sokat tanultunk. Az egyik pihenő állomáson kisebbeknek mutattuk meg a felszerelésünket és néhány kötést, amit nagy érdeklődéssel figyeltek. A verseny végeztével meglepetésként készültek nekünk egy nagy balesettel, amihez két tűzoltót hívtak és az ottani önkéntesek látták el a sérülteket. A verseny végére nagyon megéheztünk, ebédre babgulyást kaptunk, majd elköszöntünk és elindultunk haza. Út közben megálltunk fagyizni köszönettel csapatkísérőnknek Gyöngyi néninek. Május 31-én szurkoljatok nekünk a megyei elsősegélynyújtó versenyen veszünk részt!
Szent-Györgyis tanulók munkáiból nyílt kiállítás a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Szent-Györgyis tanulók munkáiból nyílt kiállítás a Csabagyöngye Kulturális Központban.

2019.05.24 - 13:05
Mindenkit várunk szeretettel!
ISZKÉB 2019

ISZKÉB 2019

2019.05.24 - 12:24
Magasépítő technikus szakmai gyakorlat Finnországban

Magasépítő technikus szakmai gyakorlat Finnországban

2019.05.22 - 15:26
2019 tavaszán a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégium három magasépítő technikus tanulója, Fabisz Dorina, Gerzsenyi Richárd, Viczián Norbert teljesített egy hónapos szakmai gyakorlatot Finnországban. A diákok a mobilitást megelőzően angol nyelvi, szakmai, kulturális és lélektani felkészítésen vettek részt, valamint megismerték a kint töltött idő tervezett programját is. A kiutazásban Laczó Szabolcs tanár úr segített nekik, aki az első héten a helyszínen követte nyomon a gyakorlat megvalósulását. A fogadó Sataedu képzőközpont az ulvilai tagintézményben biztosított szállást a fiatalok számára, és innen történt a gyakorlat helyszíneire történő napi utazás is, az iskola éppen aktuális építkezéseire: szauna, lakóház, nyaraló voltak a meglátogatott helyszínek. A tanulók számára adott volt a lehetőség, hogy minél több területen kipróbálják magukat, és összevessék a finn gyakorlatot a hazaival. Többek között állványzat építése, lézeres szintezés, hőszigetelés elhelyezése, vakológép használata, anyagszámítás tartozott a feladataik közé. A szakmai ismereteik bővítésén túl idegen nyelvi, személyes, társas, szociális és kulturális kompetenciáik fejlesztésére is lehetőség volt a program során, hiszen a kollégákkal, az iskola dolgozóival, tanulóival angolul kellett kommunikálni, a szálláshelyen alkalmazkodni kellett egymáshoz, el kellett fogadni a különböző szokásokat, az eltérő nációból érkezőkkel meg kellett találni a közös hangot a sikeres együttműködés érdekében. A hétköznapokat a Sataedu iskola tanárai, a magyar diákok tanulófelelősei, Jaakko Niemelä, Seppo Kivelä és Janika Reunanen által szervezett szabadidős programok színesítették. Városnézés, tengerparti kirándulás, különböző sportprogramok igyekeztek enyhíteni az esetlegesen felbukkanó honvágyat. A tanulók elismerése a hazaérkezést követően történik, angol nyelvű Europass mobilitási igazolvány és részvételi igazolás formájában. A kiállított dokumentumok ajánlólevélként a sikeres elhelyezkedésben segíthetnek. A gyakorlat a Vásárhelyi iskola Erasmus+ projektjének köszönhetően valósulhatott meg. Az európai uniós program anyagi támogatást biztosított a mobilitás szervezési, utazási, szállás és étkezési költségeihez. A projekt része egy második kiutazás is szintén három magasépítő technikus tanulóval, melynek szervezői munkálatai a 2019/2020-as tanév elején fognak megkezdődni.
Elfogadás - Együtt – Közösen

Elfogadás - Együtt – Közösen

2019.05.21 - 09:44
„Szeretet csak egyenlőségben virágozhat.” (Rákos Sándor) „Ha az egészséges emberek egy idegen lényektől hemzsegő bolygón találnák magukat, valószínűleg megrémülnének, nem tudnák, hogyan illeszkedjenek be, és bizonyára nehézséget jelentene számukra az idegen lények gondolatainak, érzéseinek, szándékainak megértése, valamint az, hogy hogyan reagáljanak megfelelően ezekre a dolgokra. Ilyen az autizmus.” Ezzel az idézettel, amely Therese Joliffe írónőtől származik, nyitotta meg Dányi Dorina DÖK-elnök, a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának 10. B osztályos tanulója az „Elfogadás – Együtt – Közösen” elnevezésű rendezvényünket 2019. május 14-én Vésztőn, a Sinka István Művelődési Központban, ezzel híva fel a jelenlévők figyelmét az autizmussal és más fogyatékossággal élők esélyegyenlőségének fontosságára. Az „Elfogadás - Együtt – Közösen” elnevezésű program iskolánk és a Hajnal István Szolgáltató Centrum között született meg a tanév elején, csatlakozva a sérült embertársaink elfogadását segítő kezdeményezéshez. Hitvallásunkat egy Rákos Sándortól vett idézettel fogalmaztunk meg: „Szeretet csak egyenlőségben virágozhat”. Molnár Sándor, Vésztő város polgármesterének köszöntője után az emlékek felidézésére megtekintettünk egy rövid összefoglalót, melyet Karácson Titanilla 10. B osztályos tanuló készített számunkra a december 5-én a Keményben megszervezett program fényképeiből. Iskolánk színjátszó körének bemutatóját, mely az Ádámok és Évák projektben Szabó Lajos színész mentor támogatásával készült, nagy siker koronázta. A darab címe Mátyás király felesége volt. A színpad átrendezése alatt Dányi Dorina felolvasta Péter Erika: Fény az ujjaim között című versét, majd Lipcsei Balázs 10.A és Bereczki Andrea 11.B osztályos tanulók - a békési Belencéres Néptáncegyüttes tagjai - györgyfalvi táncokat adtak elő. A Kemény Gitárklub is megörvendeztette és megénekeltette a vendégeket, ami nem csoda, hisz jelmondataik: „A zene összeköt!”, „Szíved kitárd, tépd a gitárt!” A Nefelecs Otthon lakói közül ketten vállalkoztak arra, hogy bemutassák nekünk kedves irodalmi alkotásaikat. Először Wass Albert Otthon című esszéjét hallgathattuk meg, majd Pál apostol Szeretethimnuszán törölgethettük könnyeinket. A Nefelejcs Zenekar az elmúlt 15 év slágereiből állította össze számunkra dalcsokrát. Máté Rolandot, az M1 műsorvezetőjét vártuk, hogy beszámoljon arról, mennyit változott december óta az élete, hogyan folytatódik a rehabilitációja, miként sikerült visszatérnie a mindennapokba, a televízió képernyőjére. Azonban Roland most nem tudott részt venni rendezvényünkön, de küldött maga helyett néhány kedves szót, amelyet Dányi Dorina tolmácsolt a vendégeknek. A nap eseményeit Skultétiné Barna Anita, iskolánk igazgatója foglalta össze, majd egy állófogadáson ismerkedhettünk és beszélgethettünk vendéglátóinkkal. Köszönjük a BSZC támogatását. Az előtérben elhelyezett lepedőre valaki felírta: „Reméljük, lesz folytatás!” Gönczi Judit DÖK-segítő tanár

Imitátorokat képeztek a Szent-Györgyiben

2019.05.21 - 09:42
Imitátorokat képeztek nemrégiben a megyeszékhelyen. Ők azok, akik valósághűen játszanak el egy-egy sérülést, mutatják be úgy a helyzetet, hogy az minél realisztikusabb legyen. Nemcsak egy szituáció sérüléseinek sminkelésére, de a krízishelyzetben átélt érzelmek kifejezésére is felkészítik őket. A szimulációnak azt a formáját nevezik baleseti imitációnak, amely során a realisztikusan ábrázolt sérülésen kívül az áldozat viselkedését, ellátásra való reakcióját, és a baleseti- vagy katasztrófa helyszín valamennyi jellegzetességét egyaránt megmutatják. A sérüléseket, az áldozat viselkedését, ellátásából adódó állapotváltozásokat is valósághűen ábrázolva mutatják meg az a vészhelyzetek felszámolásában résztvevő elsődleges beavatkozóknak (mentők, tűzoltók, rendőrök, hadsereg…) – tudtuk meg Szilágyi Ágnes egészségügyi tanártól, baleset-szimulációs oktatótól. Hozzátették az elsősegélynyújtás oktatása kapcsán a Magyar Vöröskereszt vezette be és alkalmazza egyedülállóan ezt a különleges gyakorlati oktatási módszert hazánkban. A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének imitátorai rendszeres segítői a hivatásos szervek – (például a Katasztrófavédelem, Honvédség, Rendőrség, TEK) által szervezett országos és nemzetközi gyakorlatoknak is, hiszen a beavatkozók életszerű körülmények közötti felkészítése – baleseti szimuláció alkalmazásával – kulcsfontosságú és a nemzetközileg elvárt. Szilágyi Ágnes elmondta, A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete pályázott az oktatásra, melyet el is nyert. A jelentkezők többsége fiatal vöröskeresztes önkéntes, akik korábban már megismerkedtek az elsősegélynyújtással, és a baleset-szimulációval is. Az oktatók pedig már képzett bal.-szim. oktatók , illetve pedagógusok, akik az elsősegélynyújtásban, és az egészségügyben is jártas, elismert szakemberek. A képzés helyszíne a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma volt. Elmondása szerint a felmenő rendszerű imitátorképzésben a jelentkezőket elsőként bevezetik a baleseti szimulációba elsősegélynyújtási ismereteik felelevenítésével, majd jön az imitátorképzés és a vezető imitátorképzés. Legvégül pedig az oktatók oktatójának a képzését lehet elsajátítani a Magyar Vöröskereszt akkreditált képzései során. A legutóbbi 40 órás képzés fele-fele arányban az első két képesség elsajátítását tette lehetővé. A résztvevők így megtanulták a különféle sérülések, illetve érzelmi állapotok eljátszása mellett azt is, hogy miként reagáljanak az ellátásra. – Ez a hármas a legfontosabb amire felkészítik a jelentkezőket. A látható, a baleseti mechanizmusnak megfelelő sérülések mellett, az érzelmi állapotot is tudják játszani. A harmadik komponens pedig, hogy az ellátásra adekvátan reagáljanak, ennek is élethűnek kell lennie – de igen sok gyakorlást igényel részletezte Szilágyi Ágnes. Hozzátette, a tanfolyamon többek közt megmutatják, hogy az egyes sérüléseket speciális anyagokkal, hogyan, miként sminkeljék fel a jelentkezők az adott baleseti mechanizmusoknak megfelelően. Ezt egyébként elmondása szerint úgy kell elképzelni, ahogy a filmekben is látható. Ezek elkészítése mellett az alapanyagok ismeretét és elkészítését – például a művért, a sebbázist, a sebalapot, az égési zselét, – is megtanulják a tanulók. Mindezt egyébként nemcsak magukra, hanem a társaikra is fel tudják sminkelni a képzés elvégzése után. Az első igazi megmérettetés a Magyar Vöröskereszt Felmenő Rendszerű Elsősegélynyújtó versenye lesz Békéscsabán május 31-én, ahol kivisszük a belvárosba a baleset-szimulációt és az ellátókat. Fontos a pszichés felkészítés is. Szilágy Ágnes elmondta, bár fontos a sérülések eljátszása, és folyamatosan hoznak be olyan megoldásokat, amelyekkel élethűbb és tartósabb sebeket tudnak imitálni, de szerinte ezek bemutatása és eljátszása mellett talán a legfontosabb az úgynevezett krízishelyzetek okozta pszichés hatások élethű megjelenítése. – A jajveszékelő hangok, a fájdalom arcjátéka, aggodalom érzelmi kifejezése, ami az emberben megmarad egy-egy szituációs gyakorlat után, ezek vannak a legnagyobb hatással az elsődleges beavatkozók munkájára. Az egyes helyzeteket ecsetelve a szakember hozzátette, volt olyan országos katasztrófavédelmi gyakorlat ahol hat-nyolc órát kellett várakoznia egy imitátornak a mentőcsapatokra, mindezt egyedül, egy sötét erdőben éjszaka, ami rendkívül megterhelő lelkileg. A résztevők pszichoszociális felkészítése elengedhetetlen, és nemcsak a beavatkozókat, hanem az imitátorokat is fel kell készíteni a szituáció során átélt pszichés megterhelés kezelésére. A pszichoszociális segítségnyújtás (PSS) nemcsak az imitátorképzés kulcsfontosságú része, hanem a Magyar Vöröskereszt önkénteseinek, katasztrófahelyzetekre kiképzett elsődleges beavatkozóinak képzésének is. Szilágyi Ágnes továbbá elmondta, hogy a baleset-szimuláció és a pszichoszociális segítségnyújtás (PSS) szerepe az elsődlegesen beavatkozó szervek munkájában egy év elején indult kutatás témája is, melyben Dr. Sáfár Brigittával a Magyar Vöröskereszt Országos Katasztrófavédelmi szakmai vezetőjével együtt vesznek részt.
Szent-Györgyisek a  Terrorelhárítási Központban.

Szent-Györgyisek a Terrorelhárítási Központban.

2019.05.21 - 09:40
Nemzetközi Atlas Medic képzést tartottak 2019 május 15-én Budapesten a TEK - nél. Iskolánk 2 fő imitátorral segítette a kommandósok és az egészségügyi műveleti egység munkáját Szilágyi Ágnes tanárnő koordinálásával. A képzés célja, hogy a kommandósok nemzetközi szinten egységes kiképzést kapjanak. A speciális forgatókönyv szerint a központban több helyszínen zajlanak a különféle terrortámadást imitáló szimulációk, melyek segítik a kommandósok felkészülését az éles helyzetekre.
Mozgalmas évet zártak a vízműs fluidumosok 

Mozgalmas évet zártak a vízműs fluidumosok 

2019.05.20 - 14:40
A 13. évfolyamos fluidumkitermelő technikusok képzésében több olyan gyakorlat (pl. Fúrási technológiai gyakorlat, Mérések gyakorlat, Energetikai mérések gyakorlat) is szerepel, amelyeket az iskolában nem tudunk megtartani, hiszen nincs meg hozzá a megfelelő infrastruktúra. Ezért olyan külső gyakorlati helyeket kellett keresnünk, ahol az iskolapadban elméletben megtanultak a valóságban is tanulmányozhatók. Így adódott az, hogy a fluidumosok közel tíz helyszínre jutottak el a 2018/2019-es tanévben, amelyeket a cikkben most röviden számba vennénk. Kalandra fel! Novemberben a napenergetika került terítékre, amelyhez azonban nem kellett messzire mennünk. Békéscsabán, a Berényi út végén (az Univerzál Zrt. közel 1 hektáros telephelyén) adták át 2018 májusában azt a 185 millió forintból megvalósult naperőművet, ahol több mint 2000 napelem-panel termeli a Nap energiájából átalakított elektromos áramot. A megtermelt áramot az országos hálózatba termelik be. Februárban a Dunaföldvártól északra, a Duna magas partján őrt álló kulcsi szélerőműbe látogattunk el. Hazánk területén itt, a Fejér megyei Kulcson épült fel az első áramszolgáltatói hálózatba integrált szélerőmű 2001-ben, amely napjainkban is termel elektromos áramot (600 kW névleges teljesítmény). A hideg és szeles téli napon átélt élmények egy korábbi cikkben olvashatók:  http://vizmu.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1442:2019-02-25-07-35-20&catid=37:egyeb&directory=104 . Szintén február hónapban került sor a geotermikus terepezésre is, amely során Szegedre és Szentesre látogattunk el. Újszegeden a Szegedi Tudományegyetem szakemberei vitték körbe a csapatot, ahol termálvizet termelő és visszasajtoló kutakat, valamint a termálvíz hasznosítására hivatott fűtési rendszereket néztünk meg. Szentesen pedig az Árpád-Agrár Zrt. telephelyein lévő hatalmas üvegházas kertészeti kultúrákat tekintettük meg, amelyek fűtése termálvízzel történik. Itt interjút is adott a Vízmű csapata, amely itt olvasható: https://bszc.hu/hirek/csak-a-filmekben-lattunk-ilyen-uveghazakat-1094. Az eseménydús február hónapot a békéscsabai szeméttelepen zártuk (biomassza energetika), ahol Árgyelán Jánossal, a Trefort műszaki tanárával tekintettük meg azokat a gázmotorokat, amelyek a szeméthegyben kialakuló metángázt hasznosítják. Az előállított elektromos áramot az országos hálózatba táplálják, míg a „hulladékhőt” a telephely irodaépületének használati melegvíz (HMV) előállítására használják fel. Március hónapban a Körös-Maros Biofarm Kft. Gyulaváriban található telephelyén jártunk, ahol az állattenyésztés melléktermékeiből (almos- és hígtrágya) előállításra kerülő biogázüzem gépészeti rendszereit tekintettük át. Március végén eljutott a fluidumos csapat egy „igazi” mélyfúrásra is, Mezőhegyes mellé. A Rotary Zrt. R-69-es nevű berendezése látogatásunk idejére már lefúrta azt az 1300 m-es kutat, amelynek termelvényét éppen a Geoinform Kft. termeltette és vizsgálta. Mivel tényleges munka már nem folyt a tornyon, ezért alaposan és részletesen meg tudtuk nézni azokat a gépészeti egységeket, amelyeket eddig csak a diasorokon láthattak a diákok. Talán mondhatjuk, hogy az április hónap volt a „legmelósabb”, hiszen a fluidumosok közel egy hetet tölthettek el a festői nyugat-dunántúli városban, Nagykanizsán, ahol a fúrási és termelési gyakorlat lebonyolítására került sor. Itt egy Salzgitter-típusú lyukbefejező berendezésen gyakorolhatták be a fúrószár be- és kiépítésének menetét, de karácsonyfa és kitörésgátló szerelése is szerepelt a „menüsorban”. A kanizsai gyakorlat után a MOL kardoskúti telephelyére is kilátogattunk, ahol egy aktívan termelt szénhidrogénmező életébe nyerhettünk bepillantást. A gázüzem bejárása után himbás kutakat, gázkutakat, segédgázas kutat és egy kis kútjavító berendezést is megtekintettünk. Végül a tanév terepi programjait a kiskörei vízerőmű megtekintése követte április végén. A hab volt a tortán, hogy februárban a felnőtt fluidumos csoport is végzett, akik egy írásbeli, egy szóbeli és egy nagykanizsai gyakorlati vizsgán mérettettek meg, méghozzá sikeresen. A vizsga még a nappalisoknak is hátravan, akiknek sok sikert és jeles vizsgát kívánunk hozzá.  A cikkből is láthatjuk, hogy a szakmát az iskola padjaiban nem lehet megtanulni, ki kell menni, meg kell nézni, meg kell fogni és csinálni kell. Ezek mellett azért is fontos különböző cégekhez ellátogatni, hogy a diákok lássák azokat a munkakörnyezeteket, ahol majd ők is dolgozni fognak, így viszonyítási alapot teremtve az iskolai környezethez. Veres Zsolt geológus
Tanulmányi kiránduláson a Szent-Györgyis nyomdászok

Tanulmányi kiránduláson a Szent-Györgyis nyomdászok

2019.05.17 - 13:25
2019. május 15- én a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumának 1/13 d nyomdász osztálya tanulmányi kiránduláson vett részt a Gyomai Nyomdamúzeumban és a Gyomai Kner Nyomdában. A nyomdaipari technikus és kiadványszerkesztő technikus tanulók nagy érdeklődéssel szemlélték a Gyomai Nyomdamúzeumban kiállított régi gépeket, melyek már a nyomdászat történelmét jelentik. A legújabb technikákhoz szokott tanulók nagy érdeklődéssel próbálták ki a régi gépeket és hallgatták a nyomdatörténeti érdekes előadásokat. A tanulók továbbá betekintést nyerhettek a Gyomai Kner Nyomda mindennapjaiba is. Köszönjük a szervezőknek, a Gyomai Kner Nyomdának és a Nyomdamúzeumnak ezt a szép napot.
A Széchenyi diákjai Csecsemőgondozási vetélkedőn is helyt álltak

A Széchenyi diákjai Csecsemőgondozási vetélkedőn is helyt álltak

2019.05.16 - 09:18
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói, László Csenge, Szilágyi Beatrix, Valkovszky Edina (9/Bny), a Magyar Vöröskereszt által meghirdetett Csecsemőgondozási vetélkedőn első helyezést értek el, így bejutottak az országos döntőbe. Felkészítő: Suhajda Ágnes.
Sikeresen szerepelt a Széchenyi diákja az ÁSZÉV-n

Sikeresen szerepelt a Széchenyi diákja az ÁSZÉV-n

2019.05.15 - 15:46
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója, Miklósi Bettina 12/F osztályos tanuló az Ágazati és Ágazaton kívüli szakmai vizsgatárgyak versenyén turisztika ismeretek tantárgyból 9. helyezést ért el. Felkészítő tanár: Aradszky Ilona
Rendkívüli felvételi eljárás a Keményben

Rendkívüli felvételi eljárás a Keményben

2019.05.15 - 15:44
Rendkívüli felvételi eljárás a Szegyában

Rendkívüli felvételi eljárás a Szegyában

2019.05.14 - 15:10
Rendkívüli felvételi eljárás a Kósban

Rendkívüli felvételi eljárás a Kósban

2019.05.14 - 15:06
Ballagás a Kósban

Ballagás a Kósban

2019.05.13 - 16:36
Egy kis májusi esővel és a Himnusz hangjaival kezdődött május 3-án (pénteken) 15 órakor a ballagási ünnepség. Néhány perc után viszont a felhők tovább úsztak, így napsütéses vidám és szívmelengető hangulatban telt a ballagás. Erre a napra iskolánk is különleges díszbe öltözött. Hét osztály 115 diákja vehette vállára a jelképes útravalóval megpakolt tarisznyát, hogy elinduljon a nagybetűs Életbe.  Iskolánk igazgatónője köszöntötte az egybegyűlt vendégeket, szülőket, diákokat, majd végzős tanulóinkhoz intézte meghatott szavait.  A végzősök nevében Frankó Henriett 12.B osztályos tanuló, a tizenegyedikesek nevében Petrovszki Nóra 11.AB osztályos tanuló mondott beszédet. Az ünnepségen 13 tanuló vett át oklevelet és könyvjutalmat szorgalmáért és jó tanulmányi eredményéért. A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen elért helyezéseiért három tanulónk, az Ágazati és Ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén elért eredményéért egy tanulónk oklevelet és vásárlási utalványt kapott, amelyet iskolánk alapítványa, a Sokoldalú Szakképzési Alapítvány ajánlott fel kiváló országos eredményeikért. Ezután az országos versenyen elért helyezettek beírták nevüket iskolánk évkönyvébe. Az ünnepélyes zászlóátadás után a Szózattal ért véget az ünnepség. További képek az iskola galériájában
ERASMUS+ a Szent-Györgyiben

ERASMUS+ a Szent-Györgyiben

2019.05.13 - 15:54
Örömmel értesültünk, hogy a 2019-1-HU01-KA102-060415 számú „Ápolás határok nélkül”című Erasmus pályázatunk ismét nyert.Ennek keretében tanulói mobilitást valósítunk meg a 2019 és 2021 közötti időszakban. A projekt az Európai Unió Erasmus+ programjának keretében a Tempus Közalapítvány támogatásával valósul meg. A tanulói mobilitásban négy kiutazás tervezünk Máltára és Finnországba öt-öt fővel, gyakorló ápoló, gyakorló csecsemő és kisgyermekápoló szakmákban. Minden csoporttal két kísérő tanár utazik, egy, aki egy hétig segíti a diákok beilleszkedését illetve az utolsó héten hazakíséri őket. A diákok egy hónapot töltenek a fogadó városokban. A mobilitás célja: -gyakorlati tapasztalatok szerzése idősek otthonában/ bölcsődében. -a finn és a máltai egészségügyi rendszer megismerése, jó gyakorlatok cseréje, nemzetköziesítés - a munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági előírások megismerése és betartása -az angol nyelv gyakorlása

Keményes diákok és tanárok nemzetközi tapasztalat szerzése

2019.05.13 - 15:50
Örömmel értesültünk, hogy a 2019-1-HU01-KA102-060782 számú Keményes diákok és tanárok nemzetközi tapasztalat szerzése című pályázatunk nyert.Ennek keretében tanári és tanulói mobilitást valósítunk meg a 2019 és 2021 közötti időszakban. A projekt az Európai Unió Erasmus+ programjának keretében a Tempus Közalapítvány támogatásával valósul meg.A tanári mobilitásban egy kiutazást tervezünk Olaszországba hat fő részére. Az öt munkanap során a mobilitásban részvevők megismerik: a gyakorlatot biztosító céget és szervezeti struktúráját, a Piemont régió oktatási szerkezetét, finanszírozási és szakképzési rendszerét, az ezeket a szakmákat oktató iskolákat, a régió kulturális nevezetességeit, hagyományait, Torino város oktatási szerkezetét, finanszírozási és szakképzési rendszerét, a városban és a környékén működő logisztikai céget és autógyártó és -javító üzemeket.A tanulói mobilitásban három kiutazás tervezünk Máltára hat-hat fővel, autószerelő, logisztikai és szállítmányozási ügyintéző szakmákban. Minden csoporttal kísérő tanár utazik, aki egy hétig segíti a diákok beilleszkedését. A diákok önállóan utaznak haza. 28 napot töltenek a fogadó városban. A mobilitás célja: gyakorlati tapasztalatok szerzése (az autóelektromosság/elektronika, jármű-diagnosztika, autószerelés területéről; kereskedelem, logisztika, értékesítés) egy vagy több munkafolyamat készség szintű önálló végzése a munkavégzéshez szükséges eszközök és gépek kezelésének megismerése a munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági előírások megismerése és betartása
Kazinczy-emlékérmes a Széchenyi diákja

Kazinczy-emlékérmes a Széchenyi diákja

2019.05.10 - 10:34
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója, Ponta Petra Panna (11.E) Kazinczy-emlékérmet kapott a Szép Magyar Beszéd országos döntőjén elért eredménye alapján. Felkészítő tanár: Szilágyi László.
Ballagás a Széchenyiben

Ballagás a Széchenyiben

2019.05.10 - 10:28
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 123 végzős diákjától búcsúzott a ballagási ünnepségen. Az ünnepi beszédek és műsor után, intézmény hagyományainak megfelelően, a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó diákok vehették át a legmagasabb elismeréseket. Az Év Turisztikai szervezője Miklósi Bettina (12/F): kitűnő tanulmányi eredményével és szorgalmával kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. Az Ágazati és Ágazaton Kívüli Szakmai Vizsgatárgyak versenyén turisztikai ismeretek tantárgyból 9. helyezést ért el. Az Év Tanulója Varjú Dániel (12/F): több területen is kiemelkedik társai közül. Tanulmányi és sportversenyeken sikeresen szerepel. Elsősorban matematika tantárgyból ért el jelentős eredményeket. OKTV-n matematika tantárgyból az idén a 16. helyezést ért el. Szakmai alázat, szorgalom és elhivatottság jellemzi. Az Év Matematikusa díjat FARKAS MAGDOLNA emlékdíjként kapta meg Molnár István (12/D). Tisztelegve az intézmény egykori pedagógusa előtt, aki a díj megálmodója volt, több mint 30 évig volt az iskola tanára, sok kiváló képességű matematikus került ki a kezei alól. Hajnal Péter — az intézmény egykori tanulója — a BDO Magyarország Könyvelő és Bérszámfejtő Kft. ügyvezetője ajánlotta fel az okleveleket és a jutalmakat. Ebben az évben rendhagyó módon az iskolai közösségi élet aktív szereplőjeként, Biró Róbert (12/D) kapott elismerést. A ballagó osztályok az alábbi gondolatokkal búcsúztak az osztályfőnököktől, a tanáraiktól: 12/A osztály: „Az együtt eltöltött 4 évben történtek jó és rossz dolgok, de a mai napon mindenkiben a szép emlékek élnek. Amikor először átléptük az iskolai kapuit, izgatottan vártuk az elkövetkezendő nehéz időszak rejtelmeit. Eljött a búcsú pillanata, szeretnénk megköszönni tanáraink segítő munkáját. A tanulmányaink során osztályfőnökünk segített, szidalmazott, ha kellett, illetve olykor jó útra terelt bennünket. Csapatunkat próbálta mindig összetartani, egységgé kovácsolni és így az utolsó évre elmondhatjuk, hogy jó munkát végzett! Németh László idézetével mondunk köszönetet: „Az, hogy az iskola — és benne a tanár — milyen volt, csak jó tíz évvel az iskola elvégzése után kezd kiderülni. A tanár nem is tudja — fogalma sincs—, hogy mikor hat igazán a növendékekre, egy gesztussal, egy szóval, odavetett tréfás félmondattal.” a 12/A osztály diákjai ezzel az üzenettel köszönnek el a KÖZGÉ-től és osztályfőnöküktől, Szelesné Szücs Ildikó tanárnőtől.” 12/B osztály: „Kedves Márti néni! Mitől is jó egy osztály? Mikor van összetartás? Sok barátság szövődik? Megvan a kellő segítségnyújtás? Mind ismeretlenként jöttünk ide. Meg volt mindegyikőnknek a maga története. Féltünk, hogy nem fognak befogadni. Féltünk, hogy nem találjuk meg a helyünket a teremben. Féltünk a kitaszítottságtól, a megalázástól. Mi lesz akkor, ha nem lesz jó osztályközösségünk? Járjunk 4 évig kedvtelenül minden egyes nap egy osztályba? Ezek a gondolatok kavarodtak bennünk az elején. De kimondhatjuk, életünk eddigi legszebb 4 évét zárjuk le a mai nap. Annyi nevetés, pozitivitás, nagyszerű élmény, gyönyörű pillanatok voltak a mi osztályunkban, hogy irigyek lehetnek ránk. Ma is mosolyra húzódik a szánk és nevető hangok tombolnak majd. Köszönjük a megértést, a támogató szavakat. Köszönjük a segítséget, az útmutatást. Köszönjük a bizalmat, a szeretetet. Hogy mitől is jó egy osztály? Az osztályfőnöktől. Talán, ha nem Márti nénit kaptuk volna meg, még mindig félnénk. Köszönjük szépen.” 12/D osztály: „Egyszerre volt az anyukánk, néha az apukánk, a barátunk, a pszichológusunk, a matematikatanárunk. Lehet, hogy nem volt zökkenőmentes a kezdet, de ahogy telt-múlt az idő, egyre jobb lett a hangulat az osztályfőnöki-, valamint a matematikaórákon is. Egy olyan osztályközösséget hozott össze a Tanárnő, amelynél jobbat nem is kívánhatna (bár, erről nem biztos, hogy ő is teljesen így vélekedik). Nagyon szépen köszönjük, hogy tudunk bánni bármilyen függvénnyel vagy sorozattal. Köszönjük a szeretetet, a törődést, a sok tanácsot, segítséget. Hogy kiről is van szó? Természetesen Schédl Ilona tanárnőről, aki számunkra a legjobb!!! 12/F osztály: „Kedves Rita néni! Öt évvel ezelőtt, amikor beléptünk az iskola kapuján, nem gondoltuk, hogy ilyen hamar eljön a ballagás napja. A Tanárnő szemei láttára cseperedtünk fel. Az osztálykirándulás óta a csengő mellett a tűzjelző hangja is belénk égett, ahogy a Tanárnőét is felismerjük akár 1000 közül is, mint egy jó alliterációt. Ezúton szeretnénk megköszönni támogatását, az iránymutatásait és azt a rengeteg tudást, amelyre Ön nélkül sosem tehettünk volna szert. Hálásak vagyunk azért, hogy mindig bizalommal fordulhattunk Önhöz, bármilyen problémáról volt szó. nagy önbizalmat adott, hogy bízott bennünk és bátorított minket. Köszönjük szépen az öt éves munkáját, a többit egy „Pohár bor mellett megbeszéljük!”
„Álmaidban Amerika visszainteget?

„Álmaidban Amerika visszainteget?"

2019.05.10 - 09:42
Amerika nap a Keményben Az Emberi Erőforrások Minisztériumának és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének „Álmaidban Amerika visszainteget?" című felhívására benyújtott pályázati anyagunk alapján a Békéscsabai SzC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma is lehetőséget kapott 2019. április 16-án az Amerika nap megrendezésére. Skultéti Barna Anita igazgatónő is kiemelte köszöntő beszédjében, hogy a mai világban elengedhetetlen a stabil, használható nyelvtudás, ezért lényeges számunkra, hogy diákjaink ezt a nyelvtudást minél élőbb nyelvi környezetben, élményszerűen szerezhessék meg. Mucsi Balázs Sándor főigazgató úr elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy a diákok megismerkedjenek más országok kultúrájával, illetve felhívta a figyelmet a szakma és az idegen nyelvtudás nélkülözhetetlen párhuzamosságára. Az egész napos programsorozat keretében betekintést nyerhettek az érdeklődők a nagykövetség munkájába, megtudhatták hogyan lesz valakiből diplomata, milyen az élete, a munkája. Daniel Babinsky diplomata előadását angolul hallgathattuk meg, melynek végén a diákok kérdéseket intézhettek hozzá. Ezután a nagykövetség honlapjának bemutatóját láthattuk, és lehetőségünk nyílt a mobiltelefonjaink segítségével részt venni egy kvízjátékban különböző értékes ajándékokért. Az érdeklődők tájékozódhattak az amerikai továbbtanulási lehetőségekről és kreatív módon szerezhettek még több információt az Egyesült Államokról és annak kultúrájáról. A program egyik fő célja az volt, felhívja a figyelmet az együttműködésre, a kölcsönös elfogadás, tolerancia fontosságára, és hogy minél érdeklődőbbek, nyitottabbak legyünk egymás kultúrájának megismerésére. Az iskola programjaiba bevontuk a Békéscsabai Szakképzési Centrum többi tagiskoláját, valamint a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 7. osztályos tanulói is örömmel fogadták meghívásunkat. A tartalmas rendezvény megszervezésében és lebonyolításában az egész tantestület kivette a részét, a projekt vezetői Tari Erika tanárnő és Beszeda Beáta igazgatóhelyettes voltak. Az iskolába érkezőket már a bejáratnál amerikai hangulat fogadta, köszönhetően a tanulók által készített dekorációnak, a plakátkészítő versenyre készült munkáknak, a jelmezekbe öltözött diákoknak, tanároknak, illetve a felszolgált házi készítésű amerikai süteményeknek. Számos program színesítette ezt a napot. Interaktív kiselőadásokon ismerhettük meg a TIT-iXam új nyelvvizsgáját, valamint az Andy Warholt körülvevő korszakot, a pop kultúrát, a 60-as-70-es évek Amerikájának bemutatásával. Élménybeszámolókat is hallgathattunk egyik tanár kollégánk lányának, Babinszki Verának előadásában, melyben az egyéves amerikai középiskolai kinntarkózkodásáról beszélt, valamint Utah államot is megismerhettük kicsit közelebbről. Szentes Bíró Ferenc újságíró egyedülálló Route 66 fotókiállítása pedig nagyon jól kiegészítette ezeket az előadásokat. A diákoknak lehetőségük volt amerikai filmelőzetesek megtekintésére, ahol a 9.A osztályos tanulók „szuperhős”, „filmsztár” jelmezekben fogadták „ a hollywoodi hírességek sétányáról” betérőket. Ezúton is szeretnénk megköszönni a Jókai Színháznak a jelmezek felajánlását! Az iskola udvarán amerikai autókat csodálhattak meg az arra sétálók. Meghívott vendégeink is minden helyszínünket végig látogatták, aktívan részt vettek a pontozásban, zsűrizésben is. Csapatversenyeken, terem-, plakát és prezentációkészítő versenyen mérhették össze ügyességüket az iskola tanulói, a győztes csapatokat a nap végén értékes nyereményekkel díjaztuk Békéscsaba Megyei Jogú Város támogatásával. A nap zárásaként Hegyi Béla a Méteres Snack Kft. ügyvezetőjének köszönhetően ízletes amerikai receptúra alapján készült hamburgert ebédelhettek az iskola dolgozói, diákjai egyaránt. Az egész napos zenei aláfestést, jó hangulatot a Kemény Gitárklub tagjai biztosították. Köszönjük minden résztvevő segítségét, reméljük mindannyian sok pozitív élménnyel gazdagodtak!
Eredményesen szerepeltek a Széchenyi diákjai az OSZTV-n

Eredményesen szerepeltek a Széchenyi diákjai az OSZTV-n

2019.05.09 - 15:57
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma pénzügyi-számviteli ügyintéző tanulói sikeresen szerepeltek az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (OSZTV). Három fő jutott be a döntőbe. Az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés elődöntőjében több mint ötszáz tanuló vett részt, 35 tanuló jutott be a siófoki döntőbe. A tanulók a döntőn elért eredményük alapján részleges mentességet szereztek a szakmai vizsgán: Szokolay Luca, Bátori Bernadett, Csapóné Zleovszki Martina Petra. Az intézmény az ország legjobb 15 közgazdasági szakgimnáziuma között végzett a versenyen. Felkészítő tanárok: Puskás Anikó, Róta Ildikó, Katona Gabriella, Zombainé Tarnótzky Krisztina, Bíró Tünde.
Diákbál a Széchenyiben

Diákbál a Széchenyiben

2019.05.09 - 15:55
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 10/E osztálya sikeresen megrendezte a második Diákbált. A vacsora alatt az Unknown Neighbours együttes műsorát hallhatták a diákok. A vacsorát követően Nagy Gergő és Kiss Dániel gondoskodott a jó hangulatról.
Széchenyis siker a 18. Országos Középiskolai Illemtani Versenyen

Széchenyis siker a 18. Országos Középiskolai Illemtani Versenyen

2019.05.08 - 08:33
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai a 18. Országos Középiskolai Illemtani Verseny országos döntőjén eredményesen szerepeltek. A lány csapat első helyezést ért el, a fiúk a 6. helyen végeztek. A lánycsapat tagjai: Kiss Noémi, Szabó Zsanna, Vozár Réka. A fiúcsapat tagjai: Király László, Kiss Sándor, Kindling Tamás. Felkészítő tanár: Lipták György.
Az amerikai középiskola mindennapjainak bemutatása a Széchenyiben

Az amerikai középiskola mindennapjainak bemutatása a Széchenyiben

2019.05.07 - 10:38
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában az amerikai nyelvi lektor, Errol Attila Borchers és Lipták György (egy évet töltött Fullbright ösztöndíjjal az USA-ban), tartott előadást az Amerikai Egyesült Államok középiskoláinak hétköznapjairól, hagyományairól és szokásairól.
Kína bemutatása a Széchenyiben

Kína bemutatása a Széchenyiben

2019.05.07 - 10:36
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma együttműködő partnere a Szegedi Konfuciusz Intézetnek. Így minden évben biztosított a diákok számára a kínai nyelvtanulás lehetősége. Ebben az évben a kínai nyelvtanárnő, Lina, Kína infrastrukturális, gasztronómiai és kulturális területeit mutatta be.
Középiskolai vers –és prózamondó verseny a Széchenyiben

Középiskolai vers –és prózamondó verseny a Széchenyiben

2019.05.07 - 10:34
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma Magyar-történelem munkaközössége rendezte meg a Városi Középiskolai Vers- és Prózamondó versenyt, amely Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata — a Polgármesteri Hivatal Oktatási, Közművelődési és Sport Osztálya Közművelődési Osztálya — által megszervezett Csabai Kulturális Játékok programsorozat egyik rendezvénye. A verseny eredményei: I. helyezett Borsos Zita ((Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, felkészítő tanára Szabó Nóra) II. helyezett Urbancsek Zalán (Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, felkészítő tanára Kossa Anikó) III. helyezett Szabados Gergő (BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma, felkészítő tanár Bogdánné Gondi Melinda) Különdíj: Fehér Gábor Bendegúz és Kovács Laura (Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, felkészítő tanár Tárnok Erika) A zsűri tagjai: Egresiné Vass Ildikó, Nagy Róbert és Tomanek Gábor. A rendezvény támogatói: Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata — a Polgármesteri Hivatal Oktatási, Közművelődési és Sport Osztálya Közművelődési Osztálya Szabó Ilona
„Olvasd el, hallgasd meg!”  címmel előadást tartott Rádai Péter a Széchenyiben

„Olvasd el, hallgasd meg!” címmel előadást tartott Rádai Péter a Széchenyiben

2019.05.06 - 15:41
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma és Kollégiumában Rádai Péter az Euroexam Nyelvvizsga Központ munkatársa tartott előadást „Olvasd el, hallgasd meg!” (Vizsgafelkészítés és készségfejlesztés angol nyelvből) címmel.
Versenyeredmények a nyelvi héten a Széchenyiben

Versenyeredmények a nyelvi héten a Széchenyiben

2019.05.06 - 15:39
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma Idegen nyelvi munkaközösség minden évben megrendezi „jó gyakorlatát”, a Nyelvi hetet. Ennek keretében különböző versenyeken vehetnek részt a diákok angol, német, spanyol nyelveken. Idegen nyelvű prezentációs verseny eredménye: 1.Erős Máté, 9/E 2.Fekete-Szűcs Liza, 9/E 3.Czégény Roland, 9/E DEBATE verseny eredménye: 1.Varró Nóra, Vozár Réka, Kiss Noémi, 11/E 2.Nagy János, Kovács Márton, Balassa Botond 9/E 3.Ponta Petra Panna, Szombati Luca, Závogyán Zsófia, 11/E   Kreatív írás verseny eredménye: 1.Kutyej Adél, Szombati Luca, Turcsán László, 11/E 2.Varró Nóra, Tong Vivien, Szabó Zsanna, 11/E 3.Szabó Kitti, Varga Vivien   Új-Zéland és Óceánia verseny eredménye: 1.Tímár Csenge, Kovács Dóra, Dávid Kincső, Csilik Gergő, 10/D 2.Raffai Viktória, Turi Bíborka, Duma Nóra, Puskás Tímea, 9/E 3.Szabó Kitti, Varga Vivien, Turcsán László, Kutyej Adél, 11/E   EZ+AZ Spanyolországról verseny eredménye: 1. Turi Bíborka, Puskás Tímea, 9/E 2.Lázár Dalma, Hadi Martina, 9/F 3.Hegedűs Dóra, Balogh Enikő, 10/E   Országismereti verseny eredménye: 1.Máté Petra, Krisba Rita, 9/Fkny; Zsilinszky Erika, Laurinyecz Ákos, 10/F 2.Váradi Balázs, Török Bálint, Nagy Fanni, Szarvas Laura, 9/Fkny 3.Soós Dóra, Szelezsán Alexa, Domokos Márk, Nagyházi Sára, 9/   Legfinomabb sütemény kategóriája: 1.Puskás Tímea, Raffai Viktória, 9/E 2.Békési Petra, 10/B 3.Fekete-Szűcs Liza, Fehérvári Nóra, 9/E   Legszebb sütemény: 1.Balla Sára, Oláh Zsófia, 9/Fkny 2.Juhász Kitti, 10/B 3.Hegedűs Dóra, Molnár Petra, 10/E   Legötletesebb sütemény: 1.Makarov Dorina, Bottás Dominika 9/Fkny 2.Csatári Szabolcs, Antal Petra, 9/Ekny 3.Alb Ágnes, 9/Ekny   Legszebb recept: Hegedűs Dóra, Molnár Petra, 10/E   A nyelvi hét támogatói: Meszlényi Autó (Kraszkó Tamás kereskedelmi igazgató felajánlása) Center Mozi Oxford University Press MM Publications Euro Exam Muscle Fit Konditerem, Békéscsaba Tradíció Ételbár (Török Sándor felajánlása) Linamar Fornetti (Uhrin Zsolt felajánlása) Mese cukrászda Hrabovszki Ildikó Nikora Noémi 5 perc Angol Magazin Magyar Nemzeti Bank (Varga Imre László) Próbanyelvvizsgákat lebonyolító nyelvtanárok Borozó 9/Ekny osztály
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015