Hírek
A debreceni Bűvösvölgy Média Központban jártak a Trefortosok

A debreceni Bűvösvölgy Média Központban jártak a Trefortosok

2019.04.02 - 09:26
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központjának debreceni programján vehetett részt nemrégiben 32 Trefortos diák, 3 kísérőtanár felügyelete mellett. Az egész napos program keretében csoportokba rendeződve reklám filmet, híradó műsort, játékos video felvételeket készítettek. Betekintést nyertek továbbá a rádiózás és az újságírás világába is. A szakképzett trénerek megismertették diákjainkkal az internet veszélyeit is. A tanulmányi kirándulás nagy sikert aratott a Trefortos diákok körében, hisz a médiaértés-oktató központ professzionális eszközparkkal rendelkezik, s egyedülálló élményeket adott a program résztvevőinek.
Egy élhetőbb holnap reményében! – Fenntarthatósági témahét a Trefortban

Egy élhetőbb holnap reményében! – Fenntarthatósági témahét a Trefortban

2019.04.01 - 13:16
A fenntarthatósági projekthéten 2019. március 19-20-án, játékos vetélkedőt szerveztünk a megújult Szent István Ligetben 15 osztály részvételével. Testnevelőink gondoskodtak az egyszerűnek tűnő játékos feladatokról pl. „szlalom futás” hernyótalppal, séta gólyalábon, de a baseball alapjaival is megismerkedtek tanulóink. A feladatok végén tájékozódó képességükről is számot adtak, 4 db bóját kellett megtalálniuk, és lefényképezniük, a feladat időre ment, volt olyan csapat, akinek sajnos ez nem sikerült maradéktalanul. A játékos feladatok mellett, számot kellett adniuk tudásukról is: minden állomáshelyen egy feladatlapot kellett kitöltetni. A feladatok témái pl. szelektív hulladékgyűjtés, megújuló-nem megújuló energiaforrások, hazánk nemzeti parkjai. A vetélkedő célja volt az is, hogy így képet kapjanak diákjaink arról, hogy mennyire tájékozottak, és környezet tudatosak, de azt is kipróbálhatták milyen az egyensúlyérzékük és menyire tudnak együtt dolgozni. Kellemes, szép környezetben, jó hangulatban, csapatépítő jelleggel új ismeretekhez jutva töltöttek el közel két órát a Trefortosok. A program résztvevői voltak a Ginop-6.2.3 projekt tanulói és mentorai is. Az elméleti feladatok első három helyezettje: I. 9/6 II. 13/2 III. 9/A, 12/1,10/1 A leggyorsabban tájékozódó csapatok: I. 12/1, 9/2 II. 10/A III. 10/1, 11/A Abszolút győztesek: I. 9/6, 12/1 (48 pont) II. 10/1, 9/4 (46 pont) III. 13/2, 10/A (45 pont) Az elért pontok is bizonyítják, hogy nagyon kiegyenlített volt a „küzdelem.” A program a GINOP-6.2.3-17-2017-00027 azonosítószámú, "Az eredményes békéscsabai szakképzésért" című projekt keretében valósult meg. A projekt azt a célt szolgálja, hogy iskolákban a tanulók körében kevesebb legyen az olyan diák, aki idő előtt feladja tanulmányait és végzettség nélkül hagyja el az iskolapadot. Benyovszkiné Kulyka Mónika beszámolója
Történelmi csapatverseny a Szent-Györgyiben

Történelmi csapatverseny a Szent-Györgyiben

2019.04.01 - 10:40
Március 27-én, szerdán a került sor BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumában a több éves múltra visszatekintő történelmi csapatverseny döntőjére, amelyet két írásbeli forduló előzött meg. A megmérettetésen tíz három fős csapat indult, az iskola minden érettségire készülő évfolyama képviseltette magát.Az idei verseny témája az évforduló kapcsán a 1848-49-es forradalom és szabadságharc volt. A döntőben a csapatok bemutathatták az általuk készített prezentációkat egy választott aradi vértanúról, valamint rejtvények megoldása és képfelismerés során is bizonyíthatták felkészültségüket. A győztes csapatok díjait a Hugonnai Vilma Iskolai Alapítvány biztosította.
EU-tanórák a Szent-Györgyiben

EU-tanórák a Szent-Györgyiben

2019.04.01 - 09:30
2019. március 28-án iskolánkban - a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumában - Szarka Judit a Békés Megyei Könyvtár munkatársa előadást tartott 27 ország 1 választás címmel az Európai parlamentről és az európai választásokról. A téma aktualitását nemcsak az adta, hogy érettségin is szükségük lesz ezekre az ismeretekre, hanem a májusban tartandó EP-választás is. A diákok nemcsak szóróanyagokkal lettek gazdagabbak, hanem számos kérdésre választ kaptak az Európai Parlament felépítésével, működésével kapcsolatban.
Rendhagyó biológia óra a Szent-Györgyiben.

Rendhagyó biológia óra a Szent-Györgyiben.

2019.04.01 - 09:13
A Víz Világnapja Alkalmából március 22-én a 9.e és 9.f osztály tanulói Dobos Ágnes tanárnő segítségével rendhagyó biológia órán vettek részt. A játékos feladatokat a tanulók nagy érdeklődéssel követték.
Országos döntőben a Szent-Györgyi rendész csapata

Országos döntőben a Szent-Györgyi rendész csapata

2019.03.29 - 11:05
A III. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny 2019. március 21-én megrendezett régiós válogatóversenyén a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumának négy fős csapata a versenyen induló hatvankilenc csapatból 9. helyen jutott tovább az április 25-26-27-én az Adyligeti Rendészeti Szakgimnáziumban megrendezendő döntőbe. Büszkék vagyunk tanulóinkra! A tanulóink a rendhagyó rendészeti órát is élvezték, amely a versenyre való felkészülés része volt. A rendhagyó órát volt tanítványunk tartotta, akit a Békéscsabai Rendőrfőkapitányságtól „lízingeltünk”, ezúton is köszönjük Neki.
Angol nyelvű retorikaversenyen győztek a Széchenyisek

Angol nyelvű retorikaversenyen győztek a Széchenyisek

2019.03.29 - 11:03
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium által szervezett Angol nyelvű retorikaverseny középszintű kategóriájában sikeresen szerepeltek. Czégény Roland (9.E) 1. helyezést, Fekete-Szűcs Liza 3. helyezést ért el. Felkészítő tanár: Pomázi Erika.
Finn tanárok és tanulók a Szent-Györgyiben

Finn tanárok és tanulók a Szent-Györgyiben

2019.03.29 - 10:55
Március 24-én két tanuló és tanáraik érkeztek a BSZC Szent-Györgyi Szakgimnáziumába a finnországi Carreria intézményből az Erasmus+ támogatásával. A tanárok iskolánk egészségügyi képzését tanulmányozták; részt vettek ápolástan és kisgyermekápoló gyakorlati órákon, meglátogatták a Belvárosi Bölcsődét illetve az Életfa Idősek Otthonát, ahol a diákok a KA1 Szakképzési Mobilitás keretén belül 1 hónapos szakmai gyakorlatot fognak teljesíteni. Kulturális programokat is szerveztünk, meglátogattuk a Munkácsy Múzeumot, a Csaba Parkot, a Gyulai várat és az Almássy-kastélyt.
Vízműs diák a városi DÖK elnöki székében

Vízműs diák a városi DÖK elnöki székében

2019.03.29 - 10:52
2019. március 16-án, a Vízmű ötödéves tanulóját, az 5/13. B osztályos Kasnyik Mártont választották meg a Békéscsabai Diákönkormányzat élére. A vele készült interjút az alábbiakban olvashatják. - Hogyan jutottál el az elnöki székéig? - Már 8. osztályos korom óta érdekelt a diákélet, és a Garabonciás Napok is felkeltette az érdeklődésemet. Miután felvettek a Vízműbe, rögtön belevetettem magam az iskolai diákönkormányzat tevékenységébe és a jelöltek munkájába is. Középiskolai éveim alatt összesen négyszer voltam stábtag a Garán, az utóbbi években pedig szervezőként veszek részt a Vásárhelyi Napokon, illetve 2017-től Tóth Alexa DÖK-elnök mellett alelnöki feladatokat látok el. Az érettségi után magasépítő technikusként maradtam még egy évet az iskolában, így már jutott időm arra is, hogy egy másik közösséghez, a városi diákönkormányzathoz is csatlakozzak. - Mennyi időre szól a megbízatásod? - Még 2 hónapig maradok technikusi szakon, de hálás vagyok, hogy diáktársaim erre a kis időre is bizalmat szavaztak nekem. - Mik a terveid ez idő alatt? - Igaz, hogy a megszerzett címem nem tart sokáig, de ezalatt a rövid idő alatt is megpróbálom kihozni a legtöbbet a közösségünkből és az általunk szervezett programokból, például a LIKE-ból. - Kik segítik a munkádat? - A városi DÖK-ben az Andrássy gimiből Klaukó Csenge, a Közgéből Ürmös Anna, a Vízműből pedig Kovács Ákos lettek az alelnökeim. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megköszönjem mindenki támogatását, főként Puskely Vikiét, akitől sokat tanulhattam az elmúlt félév alatt.Gratulálunk Marcinak, és további sok sikert kívánunk neki!    
Határtalanul! 2019 a Hargitán

Határtalanul! 2019 a Hargitán

2019.03.27 - 14:12
A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston tagiskolája ismét sikeresen pályázott az Emberi Erőforrás és Támogatáskezelő által meghirdetett Határtalanul! programra. A projekt célja, hogy a magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával kiránduláson vegyenek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szerezzenek a külhoni magyarságról. A Trefort idei partneriskolája a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskola. A pályázat által teljes egészében támogatott első kirándulás a közelmúltban valósult meg. Iskolánk diákjai utaztak a Hargitára, ahol közös kulturális és szakmai programokon vettek részt. A két iskola diákjai egy közös projekten dolgoztak: "Scrap Metal Statue"-t, azaz szobrokat építettek, amelyek elkészítése kifejezetten hulladék anyagok, kötőelemek, régi alkatrészek, járműves elemek, fém alkatrészek felhasználásával történhetett. A rögzítési technológia bármi lehetett: hegesztés, szegecs, csavarkötés, ragasztás… . A diákok által épített szobrok, tevékenységek összekapcsolták az egyes csoportokat egymással. A szakmai program megvalósításán túl a Trefortosok igyekeztek kihasználni a téli sportok örömeinek kiváló helyszínt biztosító Hargitát is. Voltak, akik a síelésben, s voltak, akik a túrázásban lelték örömüket. Bagi Árpád és Komáromi Zoltán kísérő tanárok 30 diák kirándulását felügyelték. A Határtalanul! folytatásában április első hetében várjuk a székelyudvarhelyi iskola diákjait Békéscsabára.
Nemzetközi Kenguru Matematika Verseny a Keményben

Nemzetközi Kenguru Matematika Verseny a Keményben

2019.03.27 - 14:03
Nemcsak egymással, de önmagával és nemzetközi mezőnnyel szemben indult versenybe az, aki március 21-én 10 órától nekiült matek példákat megoldani a Keményben. Erre a Nemzetközi Kenguru Matematika Verseny adott alkalmat. Iskolánkból évek óta részt vesznek diákjaink ezen a megmérettetésen. Az idén három tanár diákjai vettek részt a versenyen. A 17-es teremben 17-en ültek le kihívásként matematika példákon gondolkodni. A 9. évfolyamból hatan, a 10 évfolyamból egy fő és a 11.évfolyamból tízen írták meg a rendelkezésre álló 75 perc alatt a tesztet. A feladatlapok válaszát tartalmazó kódlapok még aznap postázásra kerültek Nagykanizsára, ahol számítógépes feldolgozással értékelik a kitöltés helyességét. Kíváncsian várjuk a www.zalamat.hu internetes oldalon, 2019. április 8-án a teljes eredménylistát. Köszönjük a Matematikai Tehetségekért Alapítványnak a feladatokat és a lehetőséget. Kiváló eredményeket kívánunk versenyzőinknek.
A Szent-Györgyis Mihály Réka pontszerző helyen végzett a Világbajnokságon!

A Szent-Györgyis Mihály Réka pontszerző helyen végzett a Világbajnokságon!

2019.03.26 - 15:11
A Tallinban rendezett világversenyen először indult Mihály Réka középtávfutónk, melyen egyből pontszerző helyezést ért el, amivel edzője, Tóth Sándor elvárását is teljesítette. Réka - térdsérülése ellenére - két számban képviselte hazánkat. Március 14-én 1500 m-en kiváló idővel 6. helyezést ért el. Ezt követően 16-án 800 m-en állt rajthoz és az előkelő 5. helyen ért célba 2.21.48-as idővel, mindössze 2 másodperccel elmaradva a dobogós helyezéstől. „A felkészülésem nem volt problémamentes, térdsérüléssel bajlódtam az utolsó hetekben. Nagyon jó pályán futottunk, hihetetlen élményben volt részem az első VB-n. Japánból hozták a rajtjelző lámpákat, minden profi volt. Már várom a következő világversenyem, a nyári németországi Európa Bajnokságot, ahol a tervem új egyéni csúccsal a lehető legjobb helyezés elérése.”- nyilatkozott Réka.
Szent-Györgyisek a Területi Tornász Diákolimpián

Szent-Györgyisek a Területi Tornász Diákolimpián

2019.03.26 - 15:09
Március 10-én Budapesten, az UTE Tornacsarnokában rendezték meg a Területi Tornász Diákolimpiát.16 csapat kapott részvételi jogot a tornaversenyre. Igen szoros mezőnyben a lányok hősiesen küzdöttek, szinte hibátlanul versenyeztek, így a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumának csapata a 8. helyen végzett.Csapat tagjai a fényképen balról: Börcsök Fruzsina, Kindli Kitti, Döme Eszter, Zsilinszki Tünde testnevelő, Szigeti Laura, Romvári Flóra, Szerb Szidónia. A képről hiányzik Zelenák Tícia. Zsilinszki Tünde testnevelő
Szegyások a TeSzedd mozgalomban

Szegyások a TeSzedd mozgalomban

2019.03.26 - 15:03
Az iskolánk 2013 óta minden TeSzedd kampányban részt vett. Idén 400 diákkal nagyjából 200 zsákot töltünk meg. A szemétgyűjtési akció keretében az Iskolacentrum területén kívül a Gál Ferenc Főiskola környékét, Sportcsarnok környezetét, a Békéscsabai Skate Parkot, a Csaba Parkot, valamint az odáig vezető utakat, és a körgát egy részét is kitakarítjuk. Nagyon fontosnak tartjuk a fiatalok önállóságra és felelősségvállalásra való nevelését. Néhány óra alatt rendkívül nagy területet meg lehet tisztítani, szebbé lehet tenni. Így nemcsak közösségi szolgálatos órákat szereznek, hanem a munkájuk eredményét is értékelhetik. Az iskolánk a város peremén, majdnem a zöldövezetben található. A város azon részén, ahol akülönböző fesztiválokat, vásárokat, koncerteket rendezik. (Kolbászfesztivál, Garabonciás Napok, Pályaválasztási Vásár, Sörfesztivál,…) A szervezők általában minden helyszínt gondosan megtakarítanak, de a hozzájuk vezető úton rendszeresen maradnak üvegek, PET palackok, zacskók és különböző dobozok. Ezeket a szél felkapja, és addig viszi, amíg egy bokorban, vagy kerítésben meg nem akadnak. Az első akadály így épp az intézményünket ölelő bokrok. Volt néhány meglepő dolog a zacskókon, és palackokon kívül. A diákokat nagyon meglepte, hogy több helyen találtak ruhaneműket, sálat, sapkát, pólót, sőt egy női kabátot, valamint cipőt is. Az üres sörös dobozok után teli borosüvegre is bukkantak. Azon is hiába törték a fejüket, hogy kinek jut eszébe az úton kidobni egy WC ülőkét. Reméljük jövőre ugyanilyen lelkesedéssel fognak hozzá diákjaink, de negyed ennyi szemetet sem találnak!
Ismét nyertes kóruspályázat a Trefortban

Ismét nyertes kóruspályázat a Trefortban

2019.03.25 - 15:53
A Trefort Ágoston Fiúkórus további működtetéséhez kapott támogatást a Trefort az NKA-tól. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett „Iskolai keretek közt alapítandó vagy már működő iskolai kórusok részére a 2018/2019-es tanévben megvalósuló szakmai- művészeti programok támogatására” benyújtott pályázatunk bizonyult pozitív elbírálásban. A pályázat legfőbb célja, hogy iskolai kórusok szakmai programját támogassa, olyan intézményekben, ahol már működő kórus tevékenykedik. A Trefort Ágoston Fiúkórus az elnyert támogatást a lengyelországi vendégszereplésére és hangszerek vásárlására kívánja felhasználni. 18 éve lesz idén, hogy meghívást kaptunk Myslenicébe, hogy koncertet adjunk a lengyel diákoknak. A pályázati támogatásnak köszönhetően nem szakad meg ez a szép hagyomány. A Trefort Ágoston Fiúkórus jelenleg 25 főből áll, vezetője László Olga tanárnő.
100 EZER FORINTOT NYERT A KÓS A LÉLEKMOZGATÓ PROGRAM PÁLYÁZATÁN

100 EZER FORINTOT NYERT A KÓS A LÉLEKMOZGATÓ PROGRAM PÁLYÁZATÁN

2019.03.25 - 15:20
A 2019. február 22-én, a Magyar Parasport Napján LÉLEKMOZGATÓ iskolai programot valósított meg iskolánk, majd az erről szóló beszámolót beküldtük a pályázat kiírói részére: Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület (MPB) és Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ). A kiírók a legkreatívabb, legtartalmasabb, leginkább lélekmozgató 10 programot 100.000 Ft DECATHLON ajándékutalvánnyal díjazta. A pályázatra 254 pályamű érkezett be, a zsűrinek nehéz dolga volt kiválasztani a legjobb 10-et, hiszen a beküldött programok szinte mindegyike fantasztikusan színvonalas volt, a beszámolók mind arról tanúskodtak, hogy igazán sikeres, valóban lelkeket mozgató, érzékenyítő foglalkozások valósultak meg, mely nagy hatásokat váltottak ki a gyerekekben, pedagógusokban és a szülőkben is, segítve a paraspotolók, a fogyatékossággal élők világának megismerését és az elfogadást. A 10 LEGJOBB PÁLYÁZAT KÖZÉ VÁLASZTOTTÁK A BSZC KÓS KÁROLY SZAKGIMNÁZIUMA ÉS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA PÁLYAMUNKÁJÁT IS! Így iskolánk megnyerte a 100 ezer Ft ajándékutalvány egyikét! GRATULÁLUNK A SZERVEZŐKNEK ÉS A PROGRAMOKON AKTÍV TANULÓINKNAK! https://fodisz.hu/hirek/20190322-MPN_2019.html?fbclid=IwAR3utSp2DSQzDhI3_WFpt1694oGxyz_lQYwxtNzfQmKvxkWTOdZiGDbpa1w
Vízműs siker a 2019. évi LI. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenyen

Vízműs siker a 2019. évi LI. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenyen

2019.03.25 - 13:02
Iskolánk tanulója, a 9. E osztályos Sánta Károly 2019. február 28-án részt vett a Magyar Kémikusok Egyesülete Kémiatanári Szakosztálya és a Debreceni Egyetem által megrendezett kémiaverseny középdöntőjén, amelynek Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziuma adott helyet. Az Országos Tanulmányi Versenyek évenként megújuló és bővülő szakmai rendezvények. Fő céljuk a tehetségek felkutatása, gondozása és kiválasztása. A közoktatás egészére vonatkozó reformtörekvéseik mellett kiemelt szerepet szánnak a tehetséggondozásnak, az alkotóképesség fejlesztésének és kiterjesztésének. Az egyéni teljesítményekben tükröződik az iskolában folyó pedagógiai munka, a pedagógusok szakmai felkészültsége, az oktatómunka hatékonysága is.A versenyen először egy írásbeli feladatsort kellett megoldaniuk a tanulóknak, amely elméleti és számításos feladatokat tartalmazott. Ezek egy része túlmutatott a középiskolás anyagon, de a megoldáshoz szükséges fogalmak és eszközök leírása megtalálható volt a feladat szövegében. A kérdéssor kiterjedt az alkalmazott és a környezeti kémiára, valamint a kémia történetének magyar vonatkozásaira is. Egy rövid ebédszünet után a laborban kellett elvégezniük a diákoknak a kijelölt gyakorlatot, amelynek témaköre a sav-bázis titrálások (erős vagy gyenge, egy - vagy többértékű savak és bázisok) anyagrész volt.Diákunk eredménye a döntőbe jutáshoz nem volt elegendő, viszont Károly az első olyan tanulónk, aki ebben a kategóriában továbbjutott a középdöntőbe, így teljesítménye kimagaslónak mondható. Gratulálunk az országos versenyen elért 16. helyezéséhez!Szépné Fejér Dina
Országos döntőbe jutott a Trefortos Nemes Szabolcs az OSZKTV versenyen

Országos döntőbe jutott a Trefortos Nemes Szabolcs az OSZKTV versenyen

2019.03.25 - 10:09
A Suliszervíz Oktatási és Szakértői Iroda Kft idén is megszervezte az Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Versenyét (OSZKTV), melyen a Trefort a reál tantárgycsoport kategóriájában nevezett. A tehetséggondozó verseny szegedi regionális fordulóján könnyedén vette az akadályokat diákunk Nemes Szabolcs, Nagy Edit és Gulyás János Ervin tanítványa. Az előkelő harmadik helyen jutott az országos döntőbe, melyet a királynék városában, Veszprémben rendeznek. Nem lesz könnyű dolga Szabolcsnak, ha diadalmaskodni szeretne, hiszen egy írásbeli feladatsor megoldását követően, gyakorlati-kísérleti feladatok, s végül egy számítógépes feladatmegoldásból áll az országos döntő. Tartalmas felkészülést és eredményes versenyzést kívánunk!
A Bosch országos versenyén is tartolt a Trefortos Németh Tibor!

A Bosch országos versenyén is tartolt a Trefortos Németh Tibor!

2019.03.25 - 10:08
A Bosch Termotechnika üzletága idén is versenyt hirdetett a Magyarország legjobb fűtésszerelője cím elnyerésére. Nem csak a felnőttek, hanem a diákok is megmérethették magukat. A Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziumának tanulója Németh Tibor a diákok kategóriájában diadalmaskodott és elnyerte a Magyarország Legjobb Fűtésszerelő Tanulója címet. Méltán vagyunk büszkék tanulónkra, hiszen nem sokkal korábban ő volt az, aki a Szakma Sztár döntőjében, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny első helyezettje lett. Felkészítő tantárai: Petrovszki Zoltán és Szabó János voltak. Gratulálunk!
Diákközgyűlés a Keményben

Diákközgyűlés a Keményben

2019.03.25 - 09:29
2019. március 20-án tartottuk a BSZC Kemény Diákközgyűlését, amit hosszú évek óta a az Igazlátó Napok mintájára rendezünk meg. A diákok hetekkel az események előtt Gönczi Judit DÖK segítő tanárnőtől Problémalapokat kapnak, amiken jelezhetnek bármilyen gondot, és címzetteket is megjelölhetnek rajta. Iskolánk igazgatónője Skultétiné Barna Anita minden évben bemutatót készít a kérdésekből és a válaszokból, amiket az osztályok képviselői kiegészíthetnek, és a jelenlévők megvitatnak. Szóba került többek között a tisztaság kérdése, az értékek megőrzésének fontossága és a megújuló udvar, amiben köszönjük Mucsi Balázs főigazgató úr közbenjárását. A tanév további programjai között felmerült a felkészülés a következő évi Garabonciás Napokra is. A diákoknak lehetősége van a diákönkormányzat képviselőin keresztül egész évben jelzéseket tenni tanáraik és az iskolavezetés felé. A közgyűlés elérte célját, a legtöbb jelenlegi érdemi probléma, ötlet megvitatásra került és a megoldásuk folyamatban van.
Tavaszi villamos napok a Trefortban

Tavaszi villamos napok a Trefortban

2019.03.22 - 11:25
A villamos terület iránt érdeklődő diákok számára szerveztünk szakmai programot a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Tagiskolájában. Az érdeklődők számos együttműködő partnerünk képviselőjének előadását hallgathatták meg, majd játékos feladatokon mérethették meg tudásukat. A legjobbak értékes ajándékokkal gazdagodhattak. A szakmai napon a Ginop-6.2.3 projekt tanulói és mentorai is részt vettek. A program a GINOP-6.2.3-17-2017-00027 azonosítószámú, "Az eredményes békéscsabai szakképzésért" című projekt keretében valósult meg. A projekt azt a célt szolgálja, hogy iskolákban a tanulók körében kevesebb legyen az olyan diák, aki idő előtt feladja tanulmányait és végzettség nélkül hagyja el az iskolapadot.
DOWN-SZINDRÓMÁS GYERMEKEK VILÁGNAPJA A KÓSBAN

DOWN-SZINDRÓMÁS GYERMEKEK VILÁGNAPJA A KÓSBAN

2019.03.22 - 08:26
A Békéscsabai SZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulói és dolgozói a mai napon felemás zokniban jöttek iskolába, a Rejtett Kincsek Down egyesület felhívására, hogy ezzel is támogassák Down-szindrómás embertársaikat, felhívják a figyelmet az elfogadásra. Ez alkalomból Sarkady Emília kolléganőnk, aki nem mellesleg elismert író, írt egy rövid mesét, ezzel (is) köszöntjük a Down-szindrómás társainkat és minden támogatójukat!   „Pöttyös és Csíkos, a két jó barát békésen bandukolt a tavaszi napsütésben. - Mindenki minket figyel! – jegyezte meg Csíkos. - Mert furcsállják, hogy különbözünk, mások vagyunk – sóhajtott Pöttyös. - És az baj? – kérdezte értetlenül a barátja. – Hiszen barátok vagyunk! És egy az utunk… - De az ő szemükben furcsák vagyunk – magyarázta csíkos párja. – Emberek…. Nem értik, nem is sejtik, valójában nem furcsák vagyunk, hanem különlegesek. - Értem –bólintott Pöttyös -, bár valójában nem igazán értette a dolgot. De az az érzés, hogy különleges, boldogsággal töltötte el utolsó cérnaszálát is. Ekkor hirtelen Csíkos oldalba bökte: - Nézd csak! – és egy másik különleges zoknipár felé mutatott: - Az egyik fekete, a másik fehér és mégis egy pár! - Azt nézd! – ujjongott Pöttyös is: - Egy csíkos és egy kockás pár! - Egy sárga és piros! - Egy zöld és kék! - De vajon hova mehetnek? – tűnődtek el mindketten. - Nem tudom – vonta fel csíkjait Csíkos, de kövessük őket! - Úgy van, kövessük őket! – lelkesedett Pöttyös. És buzgón követték a „különleges” zokni társaikat egészen egy emeletes épület kapujáig. - „Kós Kár-roly Szak-gim-ná-zi-um” – olvasta el Csíkos a feliratot. - „..és Szak-kö-zép-is-ko-la” – fejezte be Pöttyös, majd kérdően barátjára nézett: - Bemegyünk? - Naná, hogy bemegyünk! – válaszolta Csíkos. – Ennyi különleges zokni egy helyen! Mi sem maradhatunk ki ebből! És Pöttyös meg Csíkos vidáman trappoltak fel a lépcsőkön.”   A mese további felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges. A szerző további művei a honlapján elérhetőek: http://www.limytaltkiadas.hu/
Kós Károly Kupa

Kós Károly Kupa

2019.03.21 - 16:10
Habos kávé a Müllerájban

Habos kávé a Müllerájban

2019.03.21 - 16:08
Szent-Györgyisek és AdyA BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumának 11.e és 11.c osztálya 2019. március 20-án rendhagyó irodalomórán vett részt a Munkácsy Emlékházban, ahol Ady Endre Nagyváradon témában tartott előadást Szalay Ágnes történész.  Iskolánk diákjai jó hangulatú, információ gazdag, korabeli fotókkal illusztrált előadáson vettek részt, és tudtak meg irodalom órákon nem említett, de érdekes részleteket Ady életéből. Köszönjük a lehetőséget!
Elsősegélynyújtó verseny a Szent-Györgyiben

Elsősegélynyújtó verseny a Szent-Györgyiben

2019.03.21 - 16:05
Március 20-án rendeztük iskolánkban a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumában a helyi elsősegélynyújtó versenyt. A versenyben 7 szakgimnáziumi csapat mérte össze tudását 5 helyszínen. A verseny nyertese részt vehet a Magyar Vöröskereszt felmenő rendszerű elsősegélynyújtó versenyének városi fordulóján, amit szintén iskolánkban rendeznek meg április 1-én. A versenyt a 9.e osztály Őrangyalok csapata nyerte meg: Hajdu Emese, Fülöp Fanni, Pászti Kira, Csík Edit, Kocmar Kitti. Gratulálunk Nekik és sok sikert kívánunk a városi versenyre!
Trefortos diák nyakába akasztották az aranyérmet a Szakma Sztár Fesztiválon

Trefortos diák nyakába akasztották az aranyérmet a Szakma Sztár Fesztiválon

2019.03.20 - 16:11
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  2019-ben is megrendezte a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), kibővítve ezt az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV), melyek országos döntőjére „XII. Szakma Sztár Fesztivál” elnevezéssel Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban került sor. A verseny elődöntőit − a hagyományoknak megfelelően − országosan a területi  kamarák szervezték és bonyolították le. Az elődöntőben Trefortos diákok is megmérettették tudásukat, s nagy örömünkre, két tanulónk a legjobbak közé jutott. Szilágyi József központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő és Németh Tibor épületgépész technikus jutott a Szakma Sztár verseny (OSZTV) budapesti döntőjébe, ahol a lelkiismeretes felkészülésnek köszönhetően Németh Tibor nyakába akasztották végül az aranyérmet. A másik indulónk, Szilágyi József az előkelő negyedik helyet szerezte meg, s ezzel mindketten tovább öregbítették a Trefort szakmai képzésének hírnevét. A felkészítő tanáraik Szabó János és Petrovszki Zoltán oktatók voltak. Diákjainkra büszkék vagyunk! A felkészítő tanárok lelkiismeretes munkáját köszönjük!
A Vízmű focistái (majdnem) az élen

A Vízmű focistái (majdnem) az élen

2019.03.20 - 15:59
2019. március 11-én a békéscsabai Városi Sportcsarnokban 11 vízműs focista képviselte iskolánkat a teremlabdarúgó-tornán. A középiskolák közötti versenyen az 1. fordulóban 5:0-ra, a 2.-ban 3:0-ra, a 3. fordulóban pedig szintén 3:0-ra vertük meg ellenfeleinket. A döntőben a Közgével mérkőztünk meg, Vad Zoltán vezető gólja után az ellenfél sajnos egyenlített, így az 1:1-es végeredményt követően játékidőn kívül hetesekkel dőlt el a mérkőzést, amelyen sajnos elvéreztük. Az eredmény végül a következő lett: 1. BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma (Közgé) 2. BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma (Vízmű) 3. Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium Művészeti Szakközépiskola Általános Iskola Óvoda Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium (Begart) Gratulálunk a csapattagoknak! Farkas Balázs 11. D Kiss Bence 13. D Kató Benedek 11. A Dajka Péter 10. A Morva Gábor 10. A Kovács György 11. B Nagy Krisztián 9. Nyúl Patrik 11. D Vad Zoltán 11. A Rau Zsolt 11. E (a torna legjobb kapusa különdíjában részesült) Pápa Zsombor 12. B Laczó Szabolcs felkészítő tanár
AZ ORSZÁG LEGJOBBJAI A KÓS TANULÓI!!!

AZ ORSZÁG LEGJOBBJAI A KÓS TANULÓI!!!

2019.03.19 - 16:22
A múlt héten került megrendezésre a 12. Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntője, a Hungexpo területén. A Békéscsabai SZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájából négy tanuló jutott a döntőbe, ahol aztán taroltak, hiszen mind a négyen felállhattak a dobogóra, ketten a legmagasabb fokára! ARANYÉRMESEK: PETŐ PÉTER – ÁCS 1. HELYEZETT Felkészítők: Pocsai László és Szerencsi Zoltán Gyakorlati képző: Petka Imre JUHÁSZ ARNOLD – KÁRPITOS 1. HELYEZETT Felkészítő: Petrovszki László Gyakorlati képző: Kovács Attila BRONZÉRMESEK VÁGÓ DÁNIEL SÁNDOR – ÁCS 3. HELYEZETT Felkészítők: Pocsai László és Szerencsi Zoltán Gyakorlati képző: Lengyel Mátyás KORDA VALENTINA – NŐI SZABÓ 3. HELYEZETT Felkészítők: Lányi Gáborné, Danóné Lovas Györgyi Gyakorlati képző: UNICON Ruházati és Szolgáltató Zrt. GRATULÁLUNK TANULÓINKNAK ÉS A FELKÉSZÍTŐIKNEK AZ EDDIGI EREDMÉNYEKHEZ, VALAMINT SIKERES TOVÁBBI PÁLYAFUTÁST KÍVÁNUNK! A későbbiekben egyenként bemutatjuk a nagyszerű eredményeket elért tanulóinkat.

ÉLŐ EMLÉKEZET - ÉLŐ KOKÁRDA

2019.03.18 - 15:58
Iskolánk GINOP-6.2.3 projektben részt vevő tanulói és mentoraik bebizonyították, nem üres kifejezés az, hogy nemzeti jelképeinknek közösségformáló ereje van, amikor élő kokárdát alakítottak ki iskolánk udvarán. Miközben szemünk láttára a formálódott ki a márciusi forradalom jelképe, a tanulóknak valami mást is sikerült felidézniük a nemzetiszínű kokárdán túl: a lelkesedés és összefogás erejét, amely a hajdani márciusi ifjakat is jellemezte.  
Március 15-i Megemlékezés a Szent-Györgyiben

Március 15-i Megemlékezés a Szent-Györgyiben

2019.03.18 - 11:13
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumában egy fergeteges ünnepi megemlékezésre került sor 2019. március 14-én. A forradalmi események felelevenítése mellett, melyet a tanulók szavalatain keresztül élhetett át a közönség, Hajdú Emese (9.e) elénekelte a Magyarország című dalt mely nagy sikert aratott. Két néptáncos produkció is színesítette az ünnepi műsort Bandula Kornél, Ottlakán Csaba és Vass Fanni által. Iskolánk könyvtárosa, Veress Attila pedig gitáron játszva énekelte el a Nemzeti Dalt. Prózai szereplők: Karajos Regina, Laczkó Regina, Korcsok Viktória, Szabó Viktória, Szelíd Kristóf, Veress Norbert, Sluch László, Fábián Ferenc, Trója Martin, Szilágyi Bence. Mindenkinek köszönjük a lelkes részvételt! Az ünnepséget Szilágyi-Mészáros Katalin, Vári-Szántó Tímea, Kreisz Andrea, Szabó Vilmos rendezték. Fotó: Sörös Vivien 9G.
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015