Hírek
Diákközgyűlés a Keményben

Diákközgyűlés a Keményben

2019.03.25 - 09:29
2019. március 20-án tartottuk a BSZC Kemény Diákközgyűlését, amit hosszú évek óta a az Igazlátó Napok mintájára rendezünk meg. A diákok hetekkel az események előtt Gönczi Judit DÖK segítő tanárnőtől Problémalapokat kapnak, amiken jelezhetnek bármilyen gondot, és címzetteket is megjelölhetnek rajta. Iskolánk igazgatónője Skultétiné Barna Anita minden évben bemutatót készít a kérdésekből és a válaszokból, amiket az osztályok képviselői kiegészíthetnek, és a jelenlévők megvitatnak. Szóba került többek között a tisztaság kérdése, az értékek megőrzésének fontossága és a megújuló udvar, amiben köszönjük Mucsi Balázs főigazgató úr közbenjárását. A tanév további programjai között felmerült a felkészülés a következő évi Garabonciás Napokra is. A diákoknak lehetősége van a diákönkormányzat képviselőin keresztül egész évben jelzéseket tenni tanáraik és az iskolavezetés felé. A közgyűlés elérte célját, a legtöbb jelenlegi érdemi probléma, ötlet megvitatásra került és a megoldásuk folyamatban van.
Tavaszi villamos napok a Trefortban

Tavaszi villamos napok a Trefortban

2019.03.22 - 11:25
A villamos terület iránt érdeklődő diákok számára szerveztünk szakmai programot a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Tagiskolájában. Az érdeklődők számos együttműködő partnerünk képviselőjének előadását hallgathatták meg, majd játékos feladatokon mérethették meg tudásukat. A legjobbak értékes ajándékokkal gazdagodhattak. A szakmai napon a Ginop-6.2.3 projekt tanulói és mentorai is részt vettek. A program a GINOP-6.2.3-17-2017-00027 azonosítószámú, "Az eredményes békéscsabai szakképzésért" című projekt keretében valósult meg. A projekt azt a célt szolgálja, hogy iskolákban a tanulók körében kevesebb legyen az olyan diák, aki idő előtt feladja tanulmányait és végzettség nélkül hagyja el az iskolapadot.
DOWN-SZINDRÓMÁS GYERMEKEK VILÁGNAPJA A KÓSBAN

DOWN-SZINDRÓMÁS GYERMEKEK VILÁGNAPJA A KÓSBAN

2019.03.22 - 08:26
A Békéscsabai SZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulói és dolgozói a mai napon felemás zokniban jöttek iskolába, a Rejtett Kincsek Down egyesület felhívására, hogy ezzel is támogassák Down-szindrómás embertársaikat, felhívják a figyelmet az elfogadásra. Ez alkalomból Sarkady Emília kolléganőnk, aki nem mellesleg elismert író, írt egy rövid mesét, ezzel (is) köszöntjük a Down-szindrómás társainkat és minden támogatójukat!   „Pöttyös és Csíkos, a két jó barát békésen bandukolt a tavaszi napsütésben. - Mindenki minket figyel! – jegyezte meg Csíkos. - Mert furcsállják, hogy különbözünk, mások vagyunk – sóhajtott Pöttyös. - És az baj? – kérdezte értetlenül a barátja. – Hiszen barátok vagyunk! És egy az utunk… - De az ő szemükben furcsák vagyunk – magyarázta csíkos párja. – Emberek…. Nem értik, nem is sejtik, valójában nem furcsák vagyunk, hanem különlegesek. - Értem –bólintott Pöttyös -, bár valójában nem igazán értette a dolgot. De az az érzés, hogy különleges, boldogsággal töltötte el utolsó cérnaszálát is. Ekkor hirtelen Csíkos oldalba bökte: - Nézd csak! – és egy másik különleges zoknipár felé mutatott: - Az egyik fekete, a másik fehér és mégis egy pár! - Azt nézd! – ujjongott Pöttyös is: - Egy csíkos és egy kockás pár! - Egy sárga és piros! - Egy zöld és kék! - De vajon hova mehetnek? – tűnődtek el mindketten. - Nem tudom – vonta fel csíkjait Csíkos, de kövessük őket! - Úgy van, kövessük őket! – lelkesedett Pöttyös. És buzgón követték a „különleges” zokni társaikat egészen egy emeletes épület kapujáig. - „Kós Kár-roly Szak-gim-ná-zi-um” – olvasta el Csíkos a feliratot. - „..és Szak-kö-zép-is-ko-la” – fejezte be Pöttyös, majd kérdően barátjára nézett: - Bemegyünk? - Naná, hogy bemegyünk! – válaszolta Csíkos. – Ennyi különleges zokni egy helyen! Mi sem maradhatunk ki ebből! És Pöttyös meg Csíkos vidáman trappoltak fel a lépcsőkön.”   A mese további felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges. A szerző további művei a honlapján elérhetőek: http://www.limytaltkiadas.hu/
Kós Károly Kupa

Kós Károly Kupa

2019.03.21 - 16:10
Habos kávé a Müllerájban

Habos kávé a Müllerájban

2019.03.21 - 16:08
Szent-Györgyisek és AdyA BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumának 11.e és 11.c osztálya 2019. március 20-án rendhagyó irodalomórán vett részt a Munkácsy Emlékházban, ahol Ady Endre Nagyváradon témában tartott előadást Szalay Ágnes történész.  Iskolánk diákjai jó hangulatú, információ gazdag, korabeli fotókkal illusztrált előadáson vettek részt, és tudtak meg irodalom órákon nem említett, de érdekes részleteket Ady életéből. Köszönjük a lehetőséget!
Elsősegélynyújtó verseny a Szent-Györgyiben

Elsősegélynyújtó verseny a Szent-Györgyiben

2019.03.21 - 16:05
Március 20-án rendeztük iskolánkban a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumában a helyi elsősegélynyújtó versenyt. A versenyben 7 szakgimnáziumi csapat mérte össze tudását 5 helyszínen. A verseny nyertese részt vehet a Magyar Vöröskereszt felmenő rendszerű elsősegélynyújtó versenyének városi fordulóján, amit szintén iskolánkban rendeznek meg április 1-én. A versenyt a 9.e osztály Őrangyalok csapata nyerte meg: Hajdu Emese, Fülöp Fanni, Pászti Kira, Csík Edit, Kocmar Kitti. Gratulálunk Nekik és sok sikert kívánunk a városi versenyre!
Trefortos diák nyakába akasztották az aranyérmet a Szakma Sztár Fesztiválon

Trefortos diák nyakába akasztották az aranyérmet a Szakma Sztár Fesztiválon

2019.03.20 - 16:11
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  2019-ben is megrendezte a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), kibővítve ezt az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV), melyek országos döntőjére „XII. Szakma Sztár Fesztivál” elnevezéssel Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban került sor. A verseny elődöntőit − a hagyományoknak megfelelően − országosan a területi  kamarák szervezték és bonyolították le. Az elődöntőben Trefortos diákok is megmérettették tudásukat, s nagy örömünkre, két tanulónk a legjobbak közé jutott. Szilágyi József központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő és Németh Tibor épületgépész technikus jutott a Szakma Sztár verseny (OSZTV) budapesti döntőjébe, ahol a lelkiismeretes felkészülésnek köszönhetően Németh Tibor nyakába akasztották végül az aranyérmet. A másik indulónk, Szilágyi József az előkelő negyedik helyet szerezte meg, s ezzel mindketten tovább öregbítették a Trefort szakmai képzésének hírnevét. A felkészítő tanáraik Szabó János és Petrovszki Zoltán oktatók voltak. Diákjainkra büszkék vagyunk! A felkészítő tanárok lelkiismeretes munkáját köszönjük!
A Vízmű focistái (majdnem) az élen

A Vízmű focistái (majdnem) az élen

2019.03.20 - 15:59
2019. március 11-én a békéscsabai Városi Sportcsarnokban 11 vízműs focista képviselte iskolánkat a teremlabdarúgó-tornán. A középiskolák közötti versenyen az 1. fordulóban 5:0-ra, a 2.-ban 3:0-ra, a 3. fordulóban pedig szintén 3:0-ra vertük meg ellenfeleinket. A döntőben a Közgével mérkőztünk meg, Vad Zoltán vezető gólja után az ellenfél sajnos egyenlített, így az 1:1-es végeredményt követően játékidőn kívül hetesekkel dőlt el a mérkőzést, amelyen sajnos elvéreztük. Az eredmény végül a következő lett: 1. BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma (Közgé) 2. BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma (Vízmű) 3. Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium Művészeti Szakközépiskola Általános Iskola Óvoda Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium (Begart) Gratulálunk a csapattagoknak! Farkas Balázs 11. D Kiss Bence 13. D Kató Benedek 11. A Dajka Péter 10. A Morva Gábor 10. A Kovács György 11. B Nagy Krisztián 9. Nyúl Patrik 11. D Vad Zoltán 11. A Rau Zsolt 11. E (a torna legjobb kapusa különdíjában részesült) Pápa Zsombor 12. B Laczó Szabolcs felkészítő tanár
AZ ORSZÁG LEGJOBBJAI A KÓS TANULÓI!!!

AZ ORSZÁG LEGJOBBJAI A KÓS TANULÓI!!!

2019.03.19 - 16:22
A múlt héten került megrendezésre a 12. Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntője, a Hungexpo területén. A Békéscsabai SZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájából négy tanuló jutott a döntőbe, ahol aztán taroltak, hiszen mind a négyen felállhattak a dobogóra, ketten a legmagasabb fokára! ARANYÉRMESEK: PETŐ PÉTER – ÁCS 1. HELYEZETT Felkészítők: Pocsai László és Szerencsi Zoltán Gyakorlati képző: Petka Imre JUHÁSZ ARNOLD – KÁRPITOS 1. HELYEZETT Felkészítő: Petrovszki László Gyakorlati képző: Kovács Attila BRONZÉRMESEK VÁGÓ DÁNIEL SÁNDOR – ÁCS 3. HELYEZETT Felkészítők: Pocsai László és Szerencsi Zoltán Gyakorlati képző: Lengyel Mátyás KORDA VALENTINA – NŐI SZABÓ 3. HELYEZETT Felkészítők: Lányi Gáborné, Danóné Lovas Györgyi Gyakorlati képző: UNICON Ruházati és Szolgáltató Zrt. GRATULÁLUNK TANULÓINKNAK ÉS A FELKÉSZÍTŐIKNEK AZ EDDIGI EREDMÉNYEKHEZ, VALAMINT SIKERES TOVÁBBI PÁLYAFUTÁST KÍVÁNUNK! A későbbiekben egyenként bemutatjuk a nagyszerű eredményeket elért tanulóinkat.

ÉLŐ EMLÉKEZET - ÉLŐ KOKÁRDA

2019.03.18 - 15:58
Iskolánk GINOP-6.2.3 projektben részt vevő tanulói és mentoraik bebizonyították, nem üres kifejezés az, hogy nemzeti jelképeinknek közösségformáló ereje van, amikor élő kokárdát alakítottak ki iskolánk udvarán. Miközben szemünk láttára a formálódott ki a márciusi forradalom jelképe, a tanulóknak valami mást is sikerült felidézniük a nemzetiszínű kokárdán túl: a lelkesedés és összefogás erejét, amely a hajdani márciusi ifjakat is jellemezte.  
Március 15-i Megemlékezés a Szent-Györgyiben

Március 15-i Megemlékezés a Szent-Györgyiben

2019.03.18 - 11:13
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumában egy fergeteges ünnepi megemlékezésre került sor 2019. március 14-én. A forradalmi események felelevenítése mellett, melyet a tanulók szavalatain keresztül élhetett át a közönség, Hajdú Emese (9.e) elénekelte a Magyarország című dalt mely nagy sikert aratott. Két néptáncos produkció is színesítette az ünnepi műsort Bandula Kornél, Ottlakán Csaba és Vass Fanni által. Iskolánk könyvtárosa, Veress Attila pedig gitáron játszva énekelte el a Nemzeti Dalt. Prózai szereplők: Karajos Regina, Laczkó Regina, Korcsok Viktória, Szabó Viktória, Szelíd Kristóf, Veress Norbert, Sluch László, Fábián Ferenc, Trója Martin, Szilágyi Bence. Mindenkinek köszönjük a lelkes részvételt! Az ünnepséget Szilágyi-Mészáros Katalin, Vári-Szántó Tímea, Kreisz Andrea, Szabó Vilmos rendezték. Fotó: Sörös Vivien 9G.
Német szituációs verseny a Vízműben

Német szituációs verseny a Vízműben

2019.03.18 - 11:07
Iskolánkban idén első alkalommal került megrendezésre a német szituációs verseny. Ahogyan a neve is jelzi, versenyünkön a szóbeli kommunikáció kapta a főszerepet. Sajnos a magyarok nagy része kellemetlenül érzi magát, szorong, ha idegen nyelven kell megszólalnia, ezért is tartom nagyon fontosnak, hogy bátorítsuk diákjainkat a német nyelvű beszédre. A versenyen a diákok csapatokban dolgoztak, a feladatok között szerepelt a szituációs játék, ahol megadott szavak felhasználásával kellett egy tetszőleges élethelyzetet eljátszani, de volt városfelismerés, képleírás és totó is. A résztvevők nagyon ügyesek voltak, harmadik helyezést ért el a „Die Mauer” csapat a 10. AB osztályokból (Bauer Bettina, Bóka Tímea, Juhász Ákos és Mult Roland). Ezüstérmes lett az „Agressive Säuglinge” csapat a 11.D osztályból (Bóka Bence, Fekete Norbert, Kovács Benjámin és Soós Tamás). Az első helyet az „Anonym” csapat szerezte meg a 9. DE osztályokból (Erőss Bálint, Fábián Gergő, Mészáros Panka, Nádudvari László és Such Pál). Köszönöm szépen a munkámat segítő zsűritagok, illetve felkészítő tanárok (Olasz Zsuzsanna és Tóth Elvira) közreműködését. Hricsovinyi Rita
Szakképzős Nyílt Nap a Szent-Györgyiben

Szakképzős Nyílt Nap a Szent-Györgyiben

2019.03.14 - 16:12
Érettségi utáni szakképzéseinkre, minden Kedves Érdeklődőt szeretettel várunk a 2019.03.20-án. 
Bölcsészhét a Széchenyiben

Bölcsészhét a Széchenyiben

2019.03.14 - 16:07
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma Magyar-történelem munkaközössége Bölcsészhetet szervezett. Különböző témájú előadásokat hallgathattak meg a diákok a héten. Hétfőn Fekete Dávid pszichológus beszélt a hazugság sajátosságairól, kedden az ELTE Finnugor tanszékének munkatársa, Szabó Anita tartott előadást Észtországról, illetve „Terepmunkán: Udmurtiában” címmel. Szerdán Tomanek Gábor és Tábor Lajos Ady Endre költészetét mutatta be, csütörtökön Bánszki Ildikó grafológus, írászszakértő segítségével a diákok bepillanthattak a kézíráselemzés rejtelmeibe. Ezután Paláncz György a középkori kínzásokról, Szilágyi László a modernkori kivégzésekről mesélt a tanulóknak.
Megemlékezés a Keményben

Megemlékezés a Keményben

2019.03.14 - 15:39
A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma megemlékezett az 1848. március 15-i forradalomról és az azt követő szabadságharcról. A 11.C osztály készült fel egy színdarabbal, amelyet az iskola tornatermében adott elő. A munkából az osztály minden tagja kivette részét. Páskándi Géza A szalmabábuk lázadása című regényét dolgoztuk át színpadra. Segítőnk, Gönczi Judit tanárnő keresett a darabba verseket Arany Jánostól, Petőfi Sándortól, Vörösmarty Mihálytól. Részleteket építettünk be a Bánk bán című drámából is. Műsorunkat a Kemény Gitárklub kísérte. Meg vagyunk elégedve a teljesítményünkkel. És még jól is éreztük magunkat!
Széchenyis diákok bejutottak a Hungarikum verseny országos döntőjébe

Széchenyis diákok bejutottak a Hungarikum verseny országos döntőjébe

2019.03.14 - 15:37
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai a Hungarikum verseny megyei fordulóján első helyezést értek el, így bejutottak az országos döntőbe. A csapat tagjai: Puskás Tímea (9.E), Raffai Viktória (9.E), Turi Bíborka (9.E), Duma Nóra (9.E). Felkészítő tanár: Aradszky Ilona.
Sevillában a Keményes tanulók

Sevillában a Keményes tanulók

2019.03.13 - 16:08
A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma az ERASMUS+ „Szakmai gyakorlatok az EDUPOLI-ban és a Vitalis GmbH szervezésében” projektjének keretében 13/2 osztályos tanulóink közül Balassa Ákos, Bozsó Márk, Donka Kitti, Farkas Apolló, Runa Tamás, Szász Zsombor 2019. március 09-én indult Spanyolországba. Az egy hónapos szakmai gyakorlatukat teljesítik logisztikai és szállítmányozási területen Sevillában. Családoknál laknak és a szakmájuknak megfelelő cégeknél hasznosítják ismereteiket és fejlesztik nyelvtudásukat. A tanulókat szakmai tanáruk és egyben osztályfőnökük Tóth Tímea kísérte. Egy hetet tölt velük, segítve a beilleszkedést valamint kapcsolatot tart a szervező céggel. Sok sikert kívánunk és várjuk vissza őket!
Honvédelmi előadás a Szent-Györgyiben

Honvédelmi előadás a Szent-Györgyiben

2019.03.12 - 16:17
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumának végzős diákjai március első hetében előadást hallgathattak meg „Ismerd meg a honvédelmet!” címmel. Az előadások során tájékoztatást kaphattak az ország külső és belső védelmét biztosító szervezetekről, de elhangoztak fontos információk a célirányos továbbtanulásról és munkavállalásról is.
Adótudatosság a Szent-Györgyiben

Adótudatosság a Szent-Györgyiben

2019.03.12 - 16:16
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumában március 8-án előadást tartottak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei. Az „Adótudatosság az iskolában” című interaktív előadás játékos formában ismertette meg a gyerekekkel az adó történetét, szerepét, valamint hasznos információkat kaphattak a befizetett járulékok felhasználásáról és az adóbevallásról is. Így sikeresen járult hozzá a tanulók pénzügyi ismereteinek bővítéséhez.
Pénz7 a Széchenyiben

Pénz7 a Széchenyiben

2019.03.12 - 16:12
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában a Pénzügyi és Vállalkozói Témahét keretében három előadást is meghallgathattak a diákok. A Magyar Államkincstár (MÁK) munkatársai (Meliskáné Kiss Szilvia, Kósáné Pintér Lenke, Csatlós György) az Állampapír-forgalmazásról beszéltek. A következő előadó Benkóné Urczucza Henrietta, a Budapest Bank munkatársa, a hitelezésről tájékoztatta a gyerekeket. Dávid Ferenc, MPGE Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztály főosztályvezetője „Tudatosan a jövő biztonságáért!” címmel tartott előadást. Az előadásokon kívül a Pénz7 programja az eddigi hagyományokhoz híven a Közgazdász 7 próba, amely több fordulóból álló vetélkedő. Az eddigi eredmények alapján a döntőbe az alábbi csapatok jutottak be: KisShipping, KLSZ, BABEsoul, Dream-ing, Haj-Lak, GIRLS ON FIRE, Mississippi, SzépítÉsz. A döntő előtt egy „Sport óra” is a 7 próba része, amelyet április 4-én rendeznek meg, a döntő április 8-án lesz.
KÓSOS SIKEREK A KÉZMŰVES KUPÁN - 2019 MISKOLC

KÓSOS SIKEREK A KÉZMŰVES KUPÁN - 2019 MISKOLC

2019.03.12 - 12:20
2019. március 03-án került megrendezésre a Kézműves Kupa Miskolcon.Iskolánk fodrász-kozmetikus tanulói nagyszerű eredményeket értek el: Fodrász: KÉPÍRÓ FERENC: I.helyezés: Modern klasszikus vágás ORBÁN SZINDI: II.helyezés: Női alkalmi konty MEZEI KATALIN: V.helyezés: Női alkalmi konyt ALB NIKOLETT: IX.helyezés: Női alkalmi konyt MEGYERI BETTINA: XII.helyezés: Női alkalmi konyt SZIVOS RENÁTA: IX.helyezés: Marcell vízhullám Kozmetikus: SZÁSZ NIKOLETT: VI.helyezés: Rock&Roll ZAMBORI KLAUDIA: X.helyezés: Tabló smink Felkészítők: Palkóné Zámbó Edit Szeverényi Mihály Kertai Emőke Gratulálunk a Versenyzőknek és Felkészítőiknek!
A Széchenyi csapata nyert a Városi teremlabdarúgó bajnokságon

A Széchenyi csapata nyert a Városi teremlabdarúgó bajnokságon

2019.03.12 - 11:22
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma csapata lett az első helyezett a 2019. évi Városi Teremlabdarúgó Bajnokságon. A csapat egyik tagja, Varga Tamás a bajnokság legjobb játékosa díját kapta meg. A csapat tagjai: Barna Márton (11.A), Mojzsis Martin (10.F), Závoda Zalán (10.D), Farkas Ádám (9.E), Kardos Levente (11.B), Varga Tamás (11.D), Ángyán Milán (11.B), Kasik Ákos (10.D), Pacsika Soma (11.B), Vígh Roland (10.E), Kovács Zsombor (9.A), Kártyás Dávid (9.A), Jakab Gábor (11.B). Felkészítő tanár: Döge Sándor.
Nőnapi rendezvényen vett részt a Kemény Gitárklub

Nőnapi rendezvényen vett részt a Kemény Gitárklub

2019.03.11 - 11:50
Nőnapi rendezvényen vett részt a Kemény Gitárklub, az Együtt Mezőmegyerért Egyesület meghívására. A határon innen és túlról érkezett vendégek nagy tapssal jutalmazták a kifejezetten erre az alkalomra összeállított műsort. Több dalt együtt énekeltek a gitárosokkal és a zárószámban még táncra is perdültek. A finom ebéd elfogyasztása után több csoport képviselői is érdeklődtek a Gitárklub iránt. Köszönjük vendéglátóinknak a jó hangulatú szombat délutánt!
Kemény Pénz-7

Kemény Pénz-7

2019.03.11 - 09:40
Egy héten keresztül a pénzről szóltak a tanórák a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában. A PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét egy országhatárokon túlnyúló programsorozat, melynek célja, hogy már fiatal kortól segítse a pénzügyek iránt érdeklődő diákokat ismereteik bővítésében, és felhívja a figyelmüket a mindennapi pénzügyi tudatosságra. Magyarország 2015-ben csatlakozott először az Európa szerte közel 30 országban egy időben zajló European Money Week kezdeményezéshez. Iskolánkban is több program és sok tanóra (történelem, magyar, matematika, idegen nyelv …) témája volt a pénz. Ezen a héten a tanórai programok számos játékos, interaktív kísérőprogrammal egészültek ki, például online kvízjátékkal, hogy a diákok ez irányú tudása minél szélesebb eszköztár segítségével bővülhessen. Munkánkat nagyban segítették a pénzügyi szektorból érkezett önkéntesek is, akik előadásokat tartottak, illetve a tanórai munkába is aktívan bekapcsolódtak. A keményes diákok az alábbi érdekes és nagyon hasznos előadásokon, illetve tanórákon vehettek részt: Hétfőn Siófoki Attila előadásában tájékozódhattak a végzős diákok a fiatal vállalkozók támogatási lehetőségeiről. Vendégünk a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítványtól érkezett. Kedden a Budapest Bank önkéntese hat tanítási órát töltött velünk. Toldi Dániel több tanárnővel (Gönczi Judit, Karácsonyi Szilvia, Tuska Katalin) együtt tartott interaktív órákat üzleti kommunikációról illetve elsősorban a magánszemélyek önfinanszírozási lehetőségeiről: megtakarításról, befektetésekről, hitelekről. Szerdán nagy izgalommal vártuk Palócz Gábor előadását, aki Szegedről érkezett és az OVB Vermögensbaratung Kft. területi vezetője, pénzügyi tanácsadó. Gábor két tanítási órában kápráztatta el a hallgatóságát néhány, ma jelentős vállalkozás (mint az Apple, a Tesla, a Coca-Cola, a Ferrari és a Lamborghini) sikertörténetével. Ezt követően három interaktív tanítási órán próbálgathatták szárnyaikat a fiatalok a vállalkozásépítésben, az ötlettől a megvalósításig Gábor és Tuska Katalin tanárnő segítségével. Nagyon színvonalas és tartalmas hetet tudhatunk magunk mögött. Köszönjük a közreműködőknek az aktív részvételt! Tuska Katalin,a Pénz7 iskolai szervezője
Beiskolázási tájékoztató

Beiskolázási tájékoztató

2019.03.11 - 09:29
Elektromos autókhoz értő szakembereket képzett a Trefort

Elektromos autókhoz értő szakembereket képzett a Trefort

2019.03.11 - 09:15
Egyre több hibrid és elektromos autó fut az utakon, ezért iskolánk fontosnak tartotta, hogy olyan OKJ-s tanfolyamot indítson, amelyen alternatív gépjárműhajtási technikusok képzését valósítja meg. Elsőként, februárban 13 tanuló vizsgázott a hiánypótló és nem csak a térségben, de országosan is egyedülálló Trefortos képzésen. Iskolánkkal a Meszlényi-Autó Kft. működött együtt. Az egyedülálló képzés egyik felelőse Kiss Péter, a Trefort szakoktatója, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy a tanfolyam megvalósulhatott. Iskolánk 2019. szeptemberétől nappali rendszerű iskolai képzésben is elindítja ezt a szakmai képzést azok számára, akik rendelkeznek a megfelelő alapvégzettséggel.
ELINDULT A 8 KÓSOS TANULÓ AZ OSZKTV KÖZÉPDÖNTŐJÉRE

ELINDULT A 8 KÓSOS TANULÓ AZ OSZKTV KÖZÉPDÖNTŐJÉRE

2019.03.11 - 08:56
Az Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Versenyen 8 tanulónk két kategóriában jutott tovább a középdöntőbe, az iskolai fordulóban szerzett eredményei alapján. Elindult Szegedre a kisbusz, ami az OSZKTV középdöntőjére viszi tanulóinkat. REÁL tantárgycsoport versenyen: ASZTALOS MÁTÉ 1/9/1 Fekészítő tanárok: Benkőné Andó Hajnalka és Hancsák Ilona Edina KUTNYIK MILÁN 2/10/3 Fekészítő tanárok: Benkőné Andó Hajnalka és Zsibrita Dániel   KOMPLEX tantárgycsoporti versenyen csapatban: SAJBEN CSABA BÁLINT 1/9/2 ács TAKÁCS ÁDÁM 1/9/1 asztalos RÁCZ TAMÁS 1/9/2 ács ZSÓTÉR MÁRK 1/9/2 kőműves VARGA DÁVID MÁRK 1/9/1 asztalos FULAJTÁR TAMÁS 1/9/1 asztalos Felkészítő tanár mindkét csapat esetében Zagyva Nikolett.   Sok sikert kívánunk a Versenyzőknek!
Két Trefortos is a legjobbak között a Szakma Sztár Országos Döntőjében!

Két Trefortos is a legjobbak között a Szakma Sztár Országos Döntőjében!

2019.03.08 - 09:16
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  2019-ben is megrendezi a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), kibővítve ezt az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV), melyek országos döntőjére „XII. Szakma Sztár Fesztivál” elnevezéssel 2019. március 12-14-e között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban kerül sor. A verseny elődöntőit − a hagyományoknak megfelelően − országosan a területi  kamarák szervezték és bonyolították le. Az elődöntőben Trefortos diákok is megmérettették tudásukat, s nagy örömünkre, két diákunk a legjobbak közé jutott. Szilágyi József központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő és Németh Tibor épületgépész technikus jutott a Szakma Sztár verseny döntőjébe. A felkészítő tanáraik Szabó János és Petrovszki Zoltán oktatók voltak. A versenyzőknek gratulálunk és további sok sikert kívánunk! A felkészítő tanárok lelkiismeretes munkáját köszönjük!
Vízmű  -  PÉNZ7 ISKOLA  - a tudatosan gazdálkodó diákokért

Vízmű - PÉNZ7 ISKOLA - a tudatosan gazdálkodó diákokért

2019.03.08 - 09:14
Magyarország 2015-ben csatlakozott először az Európa-szerte közel 30 országban egy időben zajló European Money Week kezdeményezéshez. A program célja, hogy már fiatal kortól segítse a pénzügyek iránt érdeklődő diákokat az ismereteik bővítésében, és felhívja a figyelmüket a mindennapi pénzügyi tudatosságra. A program bővülését a 2018/2019-es tanévtől már a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium  mellett a Junior Achievement Alapítvány is támogatja, mivel a vállalkozói kompetenciafejlesztés és a vállalkozói alapismeretek élményalapú bemutatása is bekerült a programsorozatba. A Magyarországon megrendezésre kerülő Pénz7 missziója, hogy felhívja a figyelmet a pénzügyi tudatosságra és a pénzügyi kultúra fejlesztésének fontosságára. Intézményünk ebben a tanévben csatlakozott a Pénz7 Pénzügyi és vállalkozói témahéthez. 2019. február 25. és március 1. között számos témában bővítettük tanulóink ismereteit. A hetet kedvcsináló filmvetítéssel indítottuk. Február 26-án Kiss Emese tanárnő előadásán vettek részt tanulóink. A Legyél te is adószakértő! című program témái voltak: a költségvetés, bevételek, kiadások, a jövedelmeket terhelő adók és járulékok. Az ismertető végén a diákok Kahoot! teszt segítségével ellenőrizhették megszerzett tudásukat. A pénzügyi témában a mindennapi pénzügyek terén 3 témával foglalkoztunk: a Bankolj okosan! a bankkártyával kapcsolatos fogalmak, összefüggések megismerését szolgálta, valamint a tudatos pénzhasználatra hívta fel a figyelmet. Az Okosan a hitelekről órán a tudatos pénzköltésre, a mérlegelés fontosságára, az Okosan a befektetésekről témában a megtakarítások fontosságára és a befektetési formák megismerésére fókuszáltunk. Gyakorlati szakemberként és közreműködőként Toldi Dániel, a Budapest Bank önkéntes szakértője segítette a munkámat. A vállalkozói témakör középpontjában a Problémafelismerés és az üzleti ötlet kérdései álltak. A diákok saját üzleti ötleteiket önthették formába. Kiemelt plusz értéke volt a programnak a vállalkozó látogatása, aki segített közelebb hozni a munka világát a tanulókhoz. Kretz Ádám, a JAM Junior Achievement Magyarország Alapítvány vállalkozói önkéntese kapcsolódott be a munkába, aki üzleti angyalként értékelte a diákok üzleti ötleteit. A legjobb ötlet a Divat nevet viseli, kidolgozói Szűcs Vanda, Fejes Franciska, Csáki Szandra, Zsigárcsik Norbert és Borák Péter a 5/13/DFl osztályból. A legjobb értékesítőnek járó Sales King elismerést Zsigárcsik Norbert kapta. Ezúton köszönjük szakértő önkénteseink munkáját és diákjaink aktív közreműködését. Bereczki Márta
A Szent-Györgyis Horváth Balázs junior vb szintje

A Szent-Györgyis Horváth Balázs junior vb szintje

2019.03.08 - 09:10
A BSzC Szent Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma 9.d osztályos nyomdász tanulója Horváth Balázs az elmúlt hét utolsó napján a Békéscsabai Előre Úszó Klub maroknyi csapatával részt vett a Kecskeméten megrendezett Bácsvíz Kupa uszonyos úszó viadalon, amelyen 18 klub, csaknem 300 versenyzője mérte össze tudását. Az átlagon felüli versenyzési kedvet jelzi: kiemelt kupaversenyről van szó, ami annyit tesz, hogy ha nem is teljes szorzóval, de lehetett országos bajnoki pontokat is gyűjtögetni. A világkupán mutatott bombaformáját látva, a Klub képviselői kértek egy csúcskísérletet 400 uszonyos gyorsúszásra, bízva abban, hogy Balázs teljesíteni tudja a junior világbajnoki szintidőt. Az engedélyt szerencsére megkapták, és páran, különböző korosztályokból még csatlakoztak hozzájuk. Balázs nagyon érett és taktikus versenyzéssel, betartva az edzői instrukciókat, fáradtan, délután 16 órakor is képes volt arra, hogy egyéni csúcsát megfejelje hat másodperccel, ami négy szekundummal jobb, mint a kiküldetési szint. Korosztályában jelenleg ő a ranglistavezető, és nagyon bízunk benne, hogy a július végi, egyiptomi Sharm El Sheikh-i világversenyen képviselheti hazánkat. Gratulálunk Balu!
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015