Hírek
Országos döntőben a Szent-Györgyis lányok

Országos döntőben a Szent-Györgyis lányok

2019.03.01 - 12:39
A diákolimpia női kézilabda megyei döntőben három nyert meccsel első helyezést ért el a Szent-Györgyi csapata. Ezzel az aranyéremmel együtt megkapták a lehetőséget, hogy Békés megyét képviseljék az országos döntőn április 25-28-a között Miskolcon. A csapat tagjai: Szerb Kata, Komlósi Hajnalka, Szokolai Délia, Máris Zoé, Perle Dorina, Balog Viktória, Megyeri Edina, Rajeczki Szilvia, Tóth Éva, Kiss Virág, Demkó Nikoletta, Priskin Andrea, Juhász Evelin Az eddigi teljesítményükhöz szívből gratulálunk, és a következő felkészüléshez és a megmérettetéshez sok kitartást kívánunk!
Megemlékezés a kommunista diktatúra áldozataira Szent-Györgyis szemmel

Megemlékezés a kommunista diktatúra áldozataira Szent-Györgyis szemmel

2019.03.01 - 12:23
Február 25-én Békéscsabán, a Szabadság téren emlékeztünk a kommunista diktatúra áldozataira. A város önkormányzata által rendezett eseményen iskolánk, a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma  diákjai működtek közre. Beszédet Kovács József tanár úr mondott. A tanulók előzetesen sokat készültek, a rendszeres próbák és az iskolában az előző héten megtartott főpróba meghozta az eredményt. A legelső gratulációt Nagy Erika színésznőtől kaptuk, aki az ünnepség műsorközlője volt. A szervezők Kreisz Andrea, segítői Szilágyi-Mészáros Katalin és Vári-Szántó Tímea voltak. Köszönjük mindenkinek aktív segítségét és a lelkesedést!
Lego-ban is sikeres a Nemes

Lego-ban is sikeres a Nemes

2019.03.01 - 12:14
Az idén február 16-án került megrendezésre a Magyar Ifjúsági Robot Kupa elnevezésű országos verseny, mely a robotikával foglalkozó iskolák versenynaptárából kihagyhatatlan.Iskolánk tanulói is részt vettek a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium által szervezett Magyar Ifjúsági Robot Kupán. "Rescue Maze Entry" Ligában az Erdős Áron (10. B) és Kucsma Tibor () tanulók alkotta csapat második helyezést ért el. Ugyanebben a ligában Bujdosó Gyula (), Kun Sándor (9.M) és Vágási Gábor () tanulókból álló csapat a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Versenyzőinket Tusjak Brigitta készítette fel.Gratulálunk az eredményekhez!
INFORMATIKAI ESZKÖZBESZERZÉS A GINOP-6.2.3-17-2017-00027 PROJEKTBEN

INFORMATIKAI ESZKÖZBESZERZÉS A GINOP-6.2.3-17-2017-00027 PROJEKTBEN

2019.02.26 - 10:03
Informatikai eszközbeszerzés valósult meg a Békéscsabai Szakképzési Centrum „Az Eredményes Békéscsabai Szakképzésért" elnevezésű GINOP-6.2.3-17-2017-00027 azonosító számú projekt keretében. Összesen 125 asztali számítógép és 55 laptop került beszerzésre. Az eszközök segítségével egyrészt a tanulók által használt elavult számítógépek kiváltása történik meg, illetve a Digitális Közösségi Alkotóműhely és a Lego robot műhely eszközeinek működtetéséhez szükséges, másrészt a projekt menedzsment és a szakmai megvalósítók kaptak laptopot a projekttel kapcsolatos feladataik ellátásához. A projekt célja a végzettség nélküli iskolaelhagyás kezeléséhez a helyi feltételrendszer kialakítása, a korai iskolaelhagyás arányának 10% alá csökkentése, a HÍD Programban és a szakképzésben tanulók alapkészségeinek fejlesztése, a szakképzés eredményesebbé tétele.
Széchenyis diákok bejutottak a Hungarikum verseny megyei döntőjébe

Széchenyis diákok bejutottak a Hungarikum verseny megyei döntőjébe

2019.02.26 - 10:00
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai a Hungarikum verseny járási fordulóján első helyezést értek el, így bejutottak a megyei döntőbe. A csapat tagjai: Puskás Tímea (9.E), Raffai Viktória (9.E), Turi Bíborka (9.E), Duma Nóra (9.E). Felkészítő tanár: Aradszky Ilona.
Széchenyis diákok ezüstérmet szereztek a Bolyai Matematika Csapatversenyen

Széchenyis diákok ezüstérmet szereztek a Bolyai Matematika Csapatversenyen

2019.02.26 - 08:37
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma csapata a Bolyai Matematika Csapatverseny országos döntőjén a második helyen végzett. A csapat tagjai: Szabó Imre, Melis Nándor, Varjú Dániel és Molnár István. Felkészítő tanár: Schédl Ilona.
Alapítványi bál a Széchenyiben

Alapítványi bál a Széchenyiben

2019.02.20 - 13:17
A Békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma és „Az Egészségesebb és Műveltebb Ifjúságért Alapítványa” 2019. március 23-án (szombaton) Alapítványi bált szervez az intézmény aulájában. A bál bevételét az iskolai nevelés-oktatás tárgyi feltételeinek fejlesztésére fogják felhasználni. Jegyek elővételben válthatók az iskola gazdasági irodájában 2019. február 20-tól március 21-ig. Bővebb felvilágosítás a 06/66-322-611/362 telefonszámon kérhető. Vacsorajegy:4000 Ft Támogatójegy:1000 Ft, 2000 Ft
Országos sikert ért el a Nemes tagintézmény diákja a SkillsJunior versenyen

Országos sikert ért el a Nemes tagintézmény diákja a SkillsJunior versenyen

2019.02.20 - 12:21
Február 16-án tartották a SkillsJunior2019 országos döntőjét az Informatikai Oktatási Konferencia keretein belül. A HTTP-alapítvány szervezésében lezajlott versenyen közel 200 induló vágott neki az online elődöntő fordulójának. Iskolánkból több 11. és 12. évfolyamos diák próbálta ki tudását az elődöntőben, amely hálózati ismeretek, Windows Server ismeretek és Linux ismeretek témaköreiből állt össze. Az elődöntő eredményei alapján 12 fő meghívást kapott a döntőbe, ahol virtuális gépeken megoldandó feladatokat kellett elvégezniük. A versenyzők által korábban megkapott felkészülési anyagok tartalma ugyan túlmutat a kerettantervi ajánláson, de a cél a legjobb NetSkills-esek felfedezése. A verseny során a szakgimnáziumi tanulók megismerhetik a skills-versenyek hangulatát, inspirációt és tapasztalatot szerezhetnek a későbbi vetélkedésekhez, ahol már a nemzetközi porondon történő részvételért szállhatnak harcba. Iskolánk tanulói rendszeresen jó eredménnyel szerepelnek a versenyeken. Balog Norbert 12.B osztályos tanuló a 2. helyen jutott a döntőbe, de szép eredményt ért el Zana Attila (11.B - 18. helyezett) és Kurucz Bence (12.B - 24. helyezett) is. A döntő eredményhirdetésére az Informatikai Oktatási Konferencia keretein belül került sor a T-Systems székházában Budapesten, amely rendezvényen Fölker Csaba, Gajda Judit és Kovács Levente informatikatanárok vettek részt. Norbert kiváló eredménnyel, országos IV. helyen végzett, szoros küzdelemben. Gratulálunk eredményéhez!
A Vízmű kollégiumának sítábora a Bihari-hegységben

A Vízmű kollégiumának sítábora a Bihari-hegységben

2019.02.20 - 12:16
A Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma hagyományaihoz híven idén is sítábort szervezett a Bihari-hegységbe. Kollégánk, Veress Gábor szervezőmunkájának köszönhetően ezúttal nemcsak kollégiumunk tanulói, hanem több tanár is elutazhatott, kiváló lehetőséget teremtve ezzel a gyönyörű táj megismeréséhez. Az 1200 m magasban fekvő Vartop-hágón lévő szállás teljes kényelmet biztosított az egész napi síelés után a résztvevőknek. A szálloda minden nap gondoskodott arról, hogy frissen, üdén, kipihenten kezdjünk egy újabb csúszással töltött napot. Az aranyosi sípályák kiváló lehetőséget biztosítanak a kezdőtől az újrakezdőkig, vagy akár a mesteri síelőkig, snowboardozókig. Mindenki megtalálta a számára megfelelő sípályát, a kezdők pedig síoktatáson vehettek részt. Az 1200 m magasságból induló felvonókkal 1500 m magasságig juthattak el a síelők, snowboardosok, ahol három kiválóan gondozott sípálya közül válogathattak.  Mindannyian remekül éreztük magunkat, melyben a jó társaságon és a kiváló szervezésen túl a csodaszép napsütéses időnek is nagy szerepe volt. Jövőre Veletek (is) ugyanitt! Bikfalvi Etelka
Valentin nap a Keményben

Valentin nap a Keményben

2019.02.19 - 13:21
2019. február 14-én került megrendezésre az iskolai Valentin Nap a 9.C osztály szervezésében. A Valentin napi díszítésnek köszönhetően piros szívecskék és lufik lepték el aznap az iskola auláját és folyosóit. A tanórák közötti szünetekben szerelmes üzeneteket és dalokat lehetett küldeni a sulirádióban, valamint különleges Valentin napi fotózásra is lehetőség volt az aulában. Mindemellett, a szülői összefogásnak köszönhetően a 9.C osztály tanulói több mint 400 db kókuszgolyóval és Valentin napi karkötővel lepték meg az iskola tanulóit és tanárait.
MEGKEZDŐDÖTT A MAGYAR PARASPORT HETE A KÓSBAN

MEGKEZDŐDÖTT A MAGYAR PARASPORT HETE A KÓSBAN

2019.02.19 - 13:00
Idén a második alkalommal rendezzük meg a Magyar Parasport Hetét iskolánkban. Az előzetes feladatokat már megkapták, és szépen ki is dolgozták tanulóink. A hét első napja az érzékenyítés jegyében telt. Eleméry Szilvia és Éber Klára kolléganők beszéltek korábbi tapasztalataikról, melyeket egy továbbképzés keretén belül szereztek, megosztották velünk ezzel kapcsolatos érzéseiket, élményeiket. Az előadásukat Nick Vujicic iskolai bántalmazásról szóló videójának megtekintésével zárták. Aki lemaradt erről, illetve szeretné még egyszer megnézni, az alábbi linkre kattintva megteheti: 
Országos Rendész siker: egyéniben és csapatban is Nemes győzelem

Országos Rendész siker: egyéniben és csapatban is Nemes győzelem

2019.02.18 - 15:37
I. Rendészeti ügyintézői csapatverseny Miskolcon. A Nemes-GSZI 11. évfolyamos rendészeti ágazatban tanuló diákjai Antóni Antal, Bada András, Kardos Milán, Perei Krisztián, Rusz Róbert és Tóth Márk, Varga Imre kollégiumvezető kíséretében vettek részt az első, hagyományteremtő versenyen. Iskolánk tanulói két aranyérmet és egy bronzérmet szereztek a kiváló versenyen. Csapatunk is és Antóni Antal is első helyezést ért el, ehhez a gyűjteményhez még egyéniben Kardos Milán a harmadik hellyel csatlakozott. Nézzük akkor számokban is az eredményt, milyen kiváló teljesítmények kellettek a csapat és az egyéni első helyezéshez! A hat fő tanulónk eredményét a végső versenyben úgy számolták, hogy a leggyengébb eredmény kiesett. Ezzel is a sportszerűség és az egyenlő feltételek biztosítása volt a cél (pl.: nem várt sérülés). A verseny első részében az elméleti tudását nézték a tanulóknak, ahol egy online rendszerben kellett feladatot megoldani magyar és tanult idegen nyelven (angol). Ezt a versenyszámot Tóth Márk tanulónk nyerte, de jó eredményt ért el még Kardos Milán és Rusz Róbert is. A második versenyszám az akadálypálya volt, amiről egy rövid videót is láthattok a cikkünk végére görgetve. Néhány századmásodperc és összességében is csak néhány másodperc különbségek alakultak ki a döntősök között. Itt Antóni Antal, Kardos Milán és Perei Krisztián nagyon ügyes volt! A harmadik számban a 2000 méteres futásban hatalmas küzdelem és még nagyobb taktikai harc ment a csapatpontokért. Ismét Antóni Anti, Rusz Robi és Perei Krisztián teljesítettek a legjobban csapatunkból. Ekkor már kalkulálható volt, hogy az egyéni versenyben nagyon kevés fog dönteni az első hely sorsáról. Az utolsó fordulóban, a lövészetben tudta mindenki, hogy nem szabad sokat hibázni, nagy a tét. A versenyszámot Bada András tanulónk nyerte, ezzel nagyon fontos pontokat szerezve csapatunknak. Mellette még Tóth Márk (sérülten is) és Antóni Anti is szépen teljesített. A csapatversenyben összességében 6 ponttal sikerült az 1. helyezést elérni! Az egyéni versenyben pontazonosság esetén előre definiált volt, hogy az elméleti versenyrész eredménye dönthet. Nem gondoltuk volna, hogy szükség lesz majd ezt figyelni, de végül így alakult. Az élen pontazonosság alakult ki Antóni Antal (Békéscsaba) és Bede Dominik (Miskolc) kadétok között, de köszönhetően Anti jó elméleti eredményének, ő lett az első. A szoros versenyt Kardos Milán 3. helyezése még szebbé tette nekünk. Ezúton is gratulálunk a csapatnak és minden részt vevő tanulónak a szép eredményekhez. Köszönjük a felkészítő tanároknak az eredményes munkát! Ezúton szeretnénk megköszönni a szervezést és a vendéglátást a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumnak, akik lehetővé tették a kiváló és rendkívül sportszerű verseny megrendezését. További fényképeket az iskola hivatalos facebook oldalának albumában lehet megtekinteni (https://www.facebook.com/geszi/)
Szent-Györgyisek az OSZTV-én

Szent-Györgyisek az OSZTV-én

2019.02.18 - 15:32
2019.február 13-án rendezték meg Budapesten, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntőjét, az egészségügyi szakmacsoport részére. Iskolánkat a végzős ápoló hallgatók 23 fős csoportja képviselte. A verseny helyszíne a Honvédkórház Demonstrációs Egysége volt. A regisztráció után rövid megnyitó következett, majd a versenyre érkezett 133 tanuló megkezdte az írásbeli feladatlapok megoldását. A döntőbe jutott tanulók névsorát rövidesen megtudhatjuk, az ÁEEK honlapjáról.Természetesen nagy izgalommal várjuk! Felkészítő tanárok: Szilágyi Ágnes, Szujó Éva
Nemes-Közgé Nemzetközi Csocsó siker Junior párosban

Nemes-Közgé Nemzetközi Csocsó siker Junior párosban

2019.02.15 - 11:56
Február első hétvégéjén Budapesten jártunk a Hungarian Leonhart Open 2019 - ITSF pro tour nemzetközi csocsó versenyén. A Viharsarki Csocsós rész 11 taggal bővítette a résztvevők listáját. Az eredmények ismét jöttek - még ha nem is volt olyan nagy "éremeső" mint a legutóbbi alkalommal - sikerült hazahozni értékes érmeket. A Junior Páros kategóriában 2. helyezett lett a Dénes Benedek (Nemes-Gészi) - Hegedűs Dániel (Közgé) csapat. Dániel első versenye volt ez, amelyet nem hazai környezetben vívott meg és remekül helytállt. Gratulálunk a teljesítményhez!
Sikeres szaknyelvi vizsgát tettek a Széchenyi tanulói

Sikeres szaknyelvi vizsgát tettek a Széchenyi tanulói

2019.02.14 - 14:22
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 11.E osztályos tanulói (26 fő) sikeres KITEX Idegenforgalmi Szaknyelvi Vizsgát tettek. Aki közgazdasági vagy turisztikai területen szeretne tovább tanulni, annak érdemes egyből szakmai nyelvvizsgát tenni. A gazdasági egyetemeken minimum egy szakmai nyelvvizsga megszerzése a diploma kimeneti felvétele. Az osztályt Dr. Zámboriné Liker Zita készítette fel a szaknyelvi vizsgára. A vizsgázók: Bartyik Réka Bene Brigitta Czira Bence Fejes Adrienn Fekete Bence Gyaraki Imre Gyebnár Bence Jantyik Zsanett Kiss Noémi Nyikó Máté Ponta Petra Panna Szabó Kitti Szabó Zsanna Szekeres Csongor Szilágyi Nóra Szombati Luca Szőke Dorka Sztanoj Dorottya Telek József Tong Vivien Turcsán László Varró Nóra Varga Vivien Vidó Péter Vozár Réka Závogyan Zsófia
A protokoll varázsa a Keményesekre

A protokoll varázsa a Keményesekre

2019.02.14 - 14:20
2018. február 12-én a Csabagyöngye Kulturális Központban az Egyensúly AE Egyesület és a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. meghívására 25 keményes diák 4 tanár kíséretében fantasztikus előadáson vehetett részt. Görög Ibolya a protokoll nagyasszonya három órán keresztül varázsolta el hallgatóságát, és mesélt szórakoztatóan a protokoll világáról. A diákok tetszését is elnyerte az előadó karizmatikus személyisége, de emellett a kommunikáció alapjai, vezetési ismeretek, üzleti kommunikáció tantárgyakhoz a szakmai vizsgán, és mindennapi életben jól hasznosítható tudást kaptak. Az előadás után dedikálás következett, ahol kötetlen beszélgetésben is része lehetett a szerencséseknek.
Fiatal alkotók a Vízmű kollégiumában

Fiatal alkotók a Vízmű kollégiumában

2019.02.13 - 08:22
2019. február 6-án, 16 órakor a Sorsfonó Önismereti Egyesület meghívására a Gyökértől a Koronáig című kiállítás-megnyitón vettünk részt, melyen a Békéscsabán élő és tanuló középiskolás diákok plakettmunkáit láthattuk. A fiatalok önismereti és alkotónapokon fogalmazták meg a családjukból származó értékeiket, majd szimbólumok formájában festették meg ezeket. A megnyitón a fiatalkori családismeretről Galambosné Varjó Blanka családterapeuta, az alkotás és a lelki egészség kapcsolatáról Kiss György Ádám, a magyarországi playback-színház mozgalom megálmodója, ötletgazdája és elindítója beszélt néhány szót. A kiállított művek zsűrizésre is kerültek, akikből Piskolty Tiborné playback-zenész és Mikóczy Erika újságíró szakmai díjazottakat választott ki. A közönségdíj sorsáról a többi résztvevővel együtt mi dönthettünk. Büszkeség és meghatódottság töltötte el a szívemet, amikor meghallottam, hogy az első díjat Zlinszki Gréta, kollégiumunk vízműs diákja, 10. B osztályos tanulója kapta meg Vidra című alkotásával. A képén két vidrát láthatunk, akik fogják egymás kezét elalváskor, hogy ne sodródjanak el egymástól. Jutalma egy könyvutalvány volt. Somogyi Fannira is – habár helyezést nem ért el – méltán büszkék lehetünk, alkotására ugyanis a szeretet és a kedvesség a jellemző, ahogyan jellemére is. A rendezvényt színesítette az Élményszínház és a Sorsfonó Társulat közös playback-színházi előadása, ahol a nézők családtörténetei jelentek meg a színpadon. Úgy érzem, hogy az alkalom segítségével jobban megismerhettem diákjaimat. Köszönöm, hogy részesei lehettünk ennek az élménynek és együtt tölthettük ezt a két órát ezzel a tudatos és értékőrző ifjúsággal! Bikfalvi Etelka
Sakkban (is) jeleskednek a vízműsök

Sakkban (is) jeleskednek a vízműsök

2019.02.12 - 16:24
Az oktatásért felelős miniszter a Magyar Diáksport Szövetséggel közösen hirdette meg azt a Sakk Diákolimpiát, amely 2019. február 9-én (szombaton), Gyulán került megrendezésre, és amelyen iskolánk is képviseltette magát. Az alkalmon eredményesen szerepeltek 10. E osztályos diákjaink, méghozzá az egyéni verseny kategóriájában. A lányoknál Mravik Gabriella 1. helyen végzett, míg a fiúknál Juhász Árpád a 2. helyet, Jámbor Sándor pedig a 3. helyet szerezte meg. Az 1. helyen végző Mravik Gabriella így részt vehet az országos döntőn, amelyet Miskolcon rendeznek meg 2019. 04. 05. és 07. között. Gratulálunk tanulóinknak! Szépné Fejér Dina
GINOP-6.2.3-17-2017-00027 azonosítószámú „Az eredményes békéscsabai szakképzésért

GINOP-6.2.3-17-2017-00027 azonosítószámú „Az eredményes békéscsabai szakképzésért

2019.02.11 - 16:01
Február 6-án a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumából 6 fő a 9/A és 6 fő a 9/C tanulója a Békéscsabai Jókai Színházba látogatott, ahol Szente Béla Szárnyad árnyékában című történelmi darabját tekinthette meg Seregi Zoltán rendezésében. Az előadás Békéscsaba újratelepítésének háromszázadik évfordulójára emlékezik. A történelmi háttér a török kor utáni Magyarország, ahol a XVIII. században a teljesen gazdátlanná vált területeken megindul a tudatos betelepítés és a spontán betelepülés. A darab főhőse három Hont vármegyei, felvidéki fiatalember, akik elindulnak szerencsét próbálni, felkutatni a Dél-Alföld adta lehetőségeket. A színmű példát mutat kalandvágyból, hazaszeretetből és vallási toleranciából, hiszen az ígéret földje, ez a Csaba nevű hely, ahol békében élhetnek egymás között magyarok és szlovákok, függetlenül attól, hogy katolikusok, evangélikusok vagy esetleg reformátusok. A gyerekek élvezték az előadást, közülük sokan most először jutottak el a színházba. Számukra az életszerű jelenetekkel sokkal inkább élményközelivé vált a történelem, mint ahogy azt a tankönyvek száraz oldalai mutatni képesek.
Diákhírvívő program a Keményben

Diákhírvívő program a Keményben

2019.02.11 - 15:58
A belügyi rendészeti oktatás keretében a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában intézményünk két volt diákja tartott beiskolázási tájékoztatót. Sok éves hagyomány a Keményben, hogy visszavárjuk volt diákjainkat egy kis beszélgetésre, élménybeszámolóra az érettségit vagy a szakmai vizsgát követően, amivel élnek is sokan. A kötetlen beszélgetés mellett gyakran az is előfordul, hogy új iskolájukat, pályájukat mutatják be a jelenlegi diákoknak rendhagyó órákon. Így történt ez 2019. február 4-én is, amikor iskolánk két, volt végzett diákja, Farkas Ivett Nelli és Galát Ákos új iskolájukról, a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumról tartottak beiskolázási tájékoztatót a Diákhírvivő program keretében. A belügyi rendészeti ismeretek fakultáción tanuló diákoknak bemutatták az iskolát, ismertették annak felvételi tájékoztatóját, eközben a saját élményeikről és tapasztalataikról is beszéltek. Egy kisfilm segítségével az összes rendészeti szakterületről, többek közt a rendőr tiszthelyettes szakképesítésről is tájékozódhattak diákjaink.
Kulcson, a magyar szélenergia

Kulcson, a magyar szélenergia

2019.02.11 - 15:54
kulcstelepülésén jártak a vízműsök A fluidumkitermelő technikusok órarendjében „Energetikai berendezések” és „Energetikai mérések” néven szerepelnek azok a tantárgyak, amelyek a megújuló energiákkal hivatottak foglalkozni. Megújulóknak nevezzük azokat az energiafajtákat, amelyek egy adott földrajzi térben hellyel-közzel mindig rendelkezésre állnak, s újra is termelődnek. Ide sorolhatjuk a nap-, a szél-, a geotermikus és a vízenergiát, valamint a különféle biomasszákat is. Magyarországon a megújuló energiák nem egyforma módon és egyenletesen állnak rendelkezésre, erre jó példa a szélenergia is. Hazánk területén, a Fejér megyei Kulcson, Budapesttől délre, 60 km-re épült fel az első áramszolgáltatói hálózatba integrált szélerőmű 2001-ben, amely napjainkban is termel elektromos áramot (600 kW névleges teljesítmény). Nekünk sem kellett több, hogy egy napsütéses, de szeles februári napon felkerekedjünk, és megnézzük az erőművet, amely Békéscsaba „szomszédságában” található (mindössze 220 km-re). A pár órás buszút után a 65 méter magas acélmonstrum tövében találtuk magunkat, ahol az erőmű megálmodója és tulajdonosa, Stelczer Balázs várt minket. A Duna meredek, löszös magaspartján 166 méteres tengerszint feletti magasságban lévő szélenergetikai berendezésnél az erős szélben beláttuk, hogy nem véletlenül helyezték ide azt annak idején, természetesen gondos tervezési fázist követett. A buszból kiszállva félelmetes suhogó hang fogadott minket, hiszen az erőmű 3 darab hatalmas, egyenként 22 m hosszúságú szárnylapátja mintegy „hasította a levegőt”. Az erőmű-látogatást kb. egy órás szakmai előadás meghallgatásával kezdtük a torony alatti fogadóépületben, majd az épület elől (és egy kilátóból) a szép tájat vettük szemügyre. A tiszta időben a Budai-hegység vonulatai a fővárossal, a Duna „kék szalagja”, valamint a dunaújvárosi „vasmű” pöfögő kéményei is kivehetők voltak, a százhalombattai MOL Dunai Finomítóval egyetemben. A táj alapos szemrevételezése után a vendéglátónk a kulcsi erőmű kulcsával kitárta a hatalmas torony bejáratát, amelybe mi is bebocsátást nyerhettünk. A szélerőmű gépészeti berendezéseinek tanulmányozása után egy kötetlen szakmai beszélgetés zárta a szakmai kirándulásunkat. Többek között itt tudhattuk meg, hogy a kulcsi szélerőmű kb. 1200 MWh energiát termel évente. Az elköszönés után örömmel konstatáltuk, hogy kevés ember mondhatja el magáról Magyarországon, hogy járt egy működő szélerőmű belsejében. Magyarország területén több mint 100 darab szélenergetikai berendezés üzemel, amelyek közül a legtöbb a legszelesebb Nyugat-Dunántúlon, a Bakony és a Kisalföld térségében. Ennek ellenére nem mondhatjuk azt el, hogy a szélenergia szerepe jelentős lenne hazánkban, hiszen 2011 óta egy berendezés sem épült már fel. Napjainkban úgy néz ki, hogy talán a napenergia lesz az a megújuló energetikai megoldás, amely komolyabb fejlődési pályára léphet. Veres Zsolt geológus
SZEGYÁS egészségügyisek munkája a Méhnyakrák Megelőzési Hét programjában!

SZEGYÁS egészségügyisek munkája a Méhnyakrák Megelőzési Hét programjában!

2019.02.08 - 14:21
Kellemes kötelezettségünknek teszünk eleget azzal, hogy két egészségügyi szakgmináziumi diákunk lelkiismeretes és segítő részvétele elismeréseként a Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Kollégium igazgatójának, Tálas Csabának írt köszönő levelet változatlanul tesszük közzé az alábbiak szerint: „Tisztelt Igazgató Úr! A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Védőnői Szolgálata a Mályvavirág Alapítvány felhívására csatlakozott a XIII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez (EMMH). Az országos rendezvény sorozat részeként Békés megyében is programokat szervezett a lakosság figyelmének felkeltése a szűrések és a védőoltások népszerűsítése céljából. 2019. január 24.-én Békéscsabán, a Csaba Center aulájában megtartott figyelem felkeltő lakossági program sikeres megvalósításában az Ön két diákja is aktívan részt vett kortárs segítőként: Vass Fanni és Csizmadia Sándor (11.e) A szervezők nevében köszönöm a diákok aktív részvételét és az Ön által vezetett intézmény támogatását egy népegészségügyi szempontból jelentős program sok színű megvalósításában Békéscsaba, 2019. január 29. Tisztelettel: Kotroczóné Antal Teréz megyei vezető védőnő” Ezúton is gratulálunk az elismeréshez diákjainknak, akikre méltán lehetünk büszkék!
INGYENES Angol és Német nyelvi kezdő és középhaladó tanfolyam

INGYENES Angol és Német nyelvi kezdő és középhaladó tanfolyam

2019.02.08 - 13:52
Érdeklődni: nyelvikepzes@bszc.hu
Élményszínházi előadás a Széchenyiben

Élményszínházi előadás a Széchenyiben

2019.02.07 - 15:02
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2018-ban lett a Budapesti Gazdasági Egyetem bázisintézménye. A program során decemberben a diákok a „Cinema Science Café” keretében az Európai Unióról néztek filmeket és beszélgetettek az egyetem tanáraival. Januárban a „Közérzet játék” című élményszínházi előadást láthatták a Bartók Kamaraszínház tagjainak előadásában.
A Szent-Györgyi tanára ifj. Gregor László aranyérmes a MASZ fedett pályás versenyén

A Szent-Györgyi tanára ifj. Gregor László aranyérmes a MASZ fedett pályás versenyén

2019.02.07 - 15:01
Február első hétvégéjén ismét benépesült a budapesti BOK csarnok. Sokan neveztek Magyarország Fedett pályás Serdülő Atlétikai Bajnokságára és a MASZ nyílt versenyére egyaránt.3000 méteren békéscsabai győzelem és ezüstérem született. Gregor László évek óta kibérli az első helyet, ami az erős mezőnyben egyáltalán nem könnyű, de Laci munka és tanulás mellett is példát mutat ezzel a fiataloknak. A nők mezőnyében Pap Csilla versenyzőnket dicséret illeti, egyéni csúccsal ért a negyedik helyre. Mihály Réka futamgyőztesként zárva a versenyt, hatodik helyen végzett. MASZ Fedett pályás verseny 1. Gregor László 3000 m 8:24,19 4. Pap Csilla 3000m 10:09,06 6. Mihály Réka 800 m 2:20,72 Gratulálunk Gregor László Tanár Úrnak, Pap Csilla Tanárnőnek és volt tanítványunknak, Mihály Rékának, további sikereket kívánunk Nekik.
Az Év Sportolója lett a Szent-Györgyi tanulója.

Az Év Sportolója lett a Szent-Györgyi tanulója.

2019.02.07 - 14:49
Iskolánk 14.c osztályos tanulója Farkas Krisztina Békés megyében az ÉV SPORTOLÓJA különdíjas elismerésben részesült. Gratulálunk az eddigi szép teljesítményhez, és a további versenyekhez sok sikert és kitartást kívánunk!
Vízműseink Baján

Vízműseink Baján

2019.02.01 - 13:48
2019. január 17-én az Alföldvíz Zrt. jóvoltából öt diák és jómagam egy tanulmányi kiránduláson vehettünk részt, ahol az NKE Víztudományi Karára látogattunk el, Bajára. Már a városba érkezéskor megláthattuk a bajai halászléhez kötődő hatalmas bográcsot, így tudtuk, jó helyen vagyunk. Az egyetemen, Dr. Bíró Tibor dékán úr köszöntője után, végignézhettük a felsorakozott kiállítókat, akik az ország összes megyéjéből jelen voltak. Egy kellemes ebéd elfogyasztása után körbevezettek minket az egyetem területén, megnézhettük a hatalmas könyvtárat és a vízügyi laboratóriumot, ahol minden tanult dolgot/vizsgálatot apró modelleken be tudnak mutatni. A programok után elbuszoztunk a Dunához, megnéztük a Türr István emlékművet, ahol is - a kilátóba felmenve -csodálatos látkép tárult elénk. Biztos vagyok benne, hogy tanulóinkat elkápráztatta Baja és az egyetem miliője, így tanulmányaikat többen itt fogják folytatni.Mezei Rita
Keményes diákok versenyeztek a Barátod az internet pályázatban

Keményes diákok versenyeztek a Barátod az internet pályázatban

2019.02.01 - 13:36
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke ebben a tanévben is meghirdette a Barátod az internet – hogyan segít, hogy művelt is legyél? című pályázatát. Mivel 2018 a kulturális örökség európai éve volt, így ennek a témakörnek a jegyében történt meg az egész Kárpát-medencére szóló kreatív műveltségi verseny kiírása. A szervezők megfogalmazása szerint a verseny célja, a kulturális örökség megismerése, megőrzése és ápolása; valamint hogy a verseny résztvevőinek digitális írásbeli készségei úgy fejlődjenek, hogy egyben műveltségük is növekedjen. Céluk mindezzel annak bizonyítása, hogy a klasszikus, tudásközpontú műveltség és a modern technológia nem kizárja, hanem erősítheti egymást. Az előző tanévben elért kiemelkedő eredményeink is hozzájárultak ahhoz, hogy idén a tanulók nagy számban vállalkoztak a megmérettetésre. A 11. és 12. évfolyam számára meghirdetett verseny első fordulóján iskolánk négy osztályából (11.b, 11.c., 12.b, 12.c) 37 tanuló vett részt. A diákoknak az informatika eszközeivel olyan műveltségi, a kulturális örökséggel kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk, amelyek az internetes keresés során gondolkodásra késztették őket, és gyarapították tudásukat. Az első forduló kihívásának leküzdése után a tanulók nagy izgalommal várják az eredményeket. Ollárné Tatár Mária felkészítő tanár
Szent-Györgyis közszolgálati ügyintézők látogatása a Budapest Bankban!

Szent-Györgyis közszolgálati ügyintézők látogatása a Budapest Bankban!

2019.01.31 - 15:55
2019.01.22-én osztályunk lehetőséget kapott arra, hogy betekintést nyerjen a Békéscsabai Budapest Bank Bankműveleti Központjába. A két órás program során megismerhettük a bank különböző osztályait, csoportjait, az ott dolgozók munkakörülményeit. A látogatás során, játékos vetélkedőkőn vehettünk részt, amelyek kitűnő hangulatban teltek. A bemutató teljesen interaktív volt, egy applikáción keresztül több csoportban mérhettük össze a bankról szerzett új ismereteinket. Köszönjük ezt a hasznos, eseménydús délelőttöt Budapest Bank!
Alapítványi bál a Vásárhelyiben - 2019

Alapítványi bál a Vásárhelyiben - 2019

2019.01.31 - 15:54
Szeretettel meghívjuk Önöket a Békéscsabai Vásárhelyi Pál Alapítvány báljára. A 2019. február 23-án megrendezésre kerülő alapítványi bálra a belépőjegyek megvásárolhatók január 22-től február 15-ig iskolánk gazdasági irodájában. A belépőjegyek ára: 5000 Ft. Támogató jegyek vásárlásával is hozzájárulhat az alapítványi bál bevételéhez. A támogató jegyek a rendezvény napjáig vásárolhatók meg, 1000, 2000 és 4500 Ft-os címletekben. Támogatását előre is köszönjük!
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015